SlideShare a Scribd company logo
1 of 20
HISTORIKU I MATEMATIKES
Punoi:
Kancelari
AurorA
Durrës
HISTORIA E MATEMATIKES
• Fjala "matematikë" vjen
nga gjuha e lashtë
greke (μάθημα máthema),
që do të
thotë mësim, studim, shke
ncë, përveç kësaj ajo
përgjatë kohëve ka marrë
një kuptim më të ngushtë
dhe më teknik që do të
thotë "studim matematik“
PERIUDHAT HISTORIKE TE
MATEMATIKES
MATEMATIKA ndahet ne 4
peiudha te medha
historike:
ajo e lindjes se
matematikes,
 e matematikes
elementare,
 periudha e matematikes
se larte klasike
periudha e matematikes
moderne.
Matematika egjiptiane
• Pese mije vjet me pare, ne luginen pjellore te lumit Nil, u formua
shteti i Egjipti. Egjiptianet e lashte ishin ndertues te mrekullueshem.
Ju sigurisht keni degjuar per piramidat egjiptiane, qe ishin varret e
mbreterve te Egjiptit, faraoneve. Piramidat jane ndertuar prej gureve
te medhenj, te gdhendur, ne forme kubi, qe peshonin me dhjetra
tone. Piramida me e madhe eshte ajo e Keopsit 137 m e larte. Ajo
eshte ndertuar ne nje siperfaqe prej 40000 m? ( 4 ha). Per t?i ardhur
perqark asaj njeriu duhet te beje 1 km rruge. Ndertimi i kesaj
piramide zgjati 30 vjet. 100000 njerez punonin dhe nderroheshin ?do
3 muaj. Ne Egjipt ka edhe piramida te tjera te ketij lloji. Thjesht
hedhja ne leter e planimetrise se nje piramide te tille, s?eshte gje e
lehte, e jo me ndertimi i tij.
• Per krijimin e nje pune te tille duhen njohuri te medha
MATEMATIKORE , qe mesa duket egjiptianet i zoteronin.
Matematika egjiptiane
Papirusi Rhind
MATEMATIKA NE AZI
• Fillimet e matematikës humben
në thellësitë e shekujve.
Matematika u shfaq si rezultat i
vështrimeve dhe përvojës së
njerëzve në përballje me
problemet dhe nevojat praktike.
Sistematizimi dhe përmbledhja e
njohurive matematikore ka filluar
relativisht vonë.
• Kinezët e lashtë, civilizimi i
Inkëve, pastaj në Indi kishte një
zhvillim të konsiderueshëm të
matematikës.
• Aristoteli (384 P.K. -
322 Pas.K.) pohon
se gjeometria lindi
ne Egjipt e stimuluar
nga nje klase e
talentuar fetarësh
ARISTOTELI
MATEMATIKA NE GREQI
 Në Greqinë antike matematika përjetoi një
zhvillim të paparë nga një plejadë e tërë
matematikanësh siç janë: Pitagora, Talesi,
Platoni, Eudoksi, Euklidi, Arkimedi etj.
 Grekët e vjetër matematikën e kuptonin në
sensin e gjeometrisë dhe të parët ishin ata
që të vërtetat matematikore të cilat ato i
quanin teorema i vërtetonin.
 Njohuritë matematikore të grekëve të
vjetër më vonë i përvetësuan dhe i
pasuruan arabët të cilët quhen edhe
themelues të algjebrës.
 Përkthimet arabe të veprave të
matematikanëve grekë në mesjetë
depërtuan në Evropë.
PITAGORA
• Pitagora (greqisht: Πυθαγόρας)
lindi afërsisht në vitin 592 p.e.s.
dhe vdiq 486 p.e.s., ishte
matematikan dhe filozof grek.
Pitagora është shumë i njohur
me teoremëm e tij në
matematikë, e cila njihet si
"Teorema e Pitagorës"
(a2+b2=c2) e cila është mjaft e
thjeshtë por për nga rëndësia
është e jashtzakonshme dhe
mësohet që në shkollën fillore.
Euklidi
Euklidi (Euklidi i Aleksandrisë
/ gr. Εὐκλείδης rreth 365 –
275 p.e.s.) është themelues i
metodës aksiomatike në
gjeometri. Ai të gjitha
njohuritë gjeometrike por
edhe matematike të kohës së
vet i përmblodhi dhe i
sistematizoi në 13 libra të cillat
njihen me titullin
« Elementet »
EuKlidi (300 P.K), Alexandria
ARKIMEDI (287 p.e.s.- 212 p.e.s.)
Arkimedi
 Arkimedi (greq: Αρχιμήδης -
Arhimēdēs) (jetoi rreth viteve 287
p.e.s.- 212 p.e.s.) qe
një matematikan, fizikant, inxhinier
, astronom dhefilozof i
lashtë siçilian i lindur në koloninë e
portit sirakuzian. Mendohet nga
disa historianë e matematikanë të
jetë matematikani më i madh i
lashtësisë.
 Carl Friedrich Gauss (Karl Frederik
Gaus) e mendonte atë si një nga
tre më të mëdhenjtë, që kanë
jetuar ndonjëherë.
MATEMATIKA ARABEVE
• Njohuritë matematikore të grekëve të vjetër
më vonë i përvetësuan dhe i pasuruan arabët
të cilët quhen edhe themelues të algjebrës.
Përkthimet arabe të veprave të
matematikanëve grekë në mesjetë depërtuan
në Evropë.
• Pas nje shekulli pushtimesh, kohe ne te cilen
feja Islame u perhap nga pika fillestare ku lindi
islami ne Gadishullin Arabik dhe deri ne pikat
me te largeta te sundimit islam qe ishin Spanja
dhe Kina, muslimanet filluan qe te perfitonin
prej "shkencave te huaja". Ne qendra te tilla si
Shtepia e Urtesis ne Bagdad, qe financohej
prej halifeve drejtues si dhe prej individeve te
pasur, perkthyesit musliman arriten qe
te perkthenin ne versionin arab vepra te
matematicienteve grek dhe indian.
Leonardo of Pisa (c. 1170 – c. 1250)
Fibonacci
• Pas Arabeve shtytjen dhe
zhvillimin e matematikës e
morën në dorë Evropianët.
• Në këtë periudhë mund të
përmendim Vietin, Cardanon,
Fibonaccin etj. Më vonë dolën
në skenë Rene Descartes,
Pascali, Leibnitzi, Bernoulli,
Gaussi, Euleri etj.
John Napier (1550 –1617)
René Descartes (1596 –1650)
• Zhvilloi
“Gjeometrin
Karteziane ” : e cila
perdor algjebren qe
te shpjegoje
gjeometrin.
Blaise Pascal (1623 –1662)
• Kontribuoi ne ndertimin e
llogariteses mekanike studimin
e flukseve si dhe qartesoi
konceptet e presioneve
• Ai shkruajti ne mbrojtje te
metodave shkencore.
• Ndihmoi ne krijimin e dy
fushave te reja te kerkimit
matematikor: gjeometria
projektuese dhe teoria e
probabilitetit.
Sir Isaac Newton (1643 – 1727)
Isak Njuton (4 janar 1643 ~
31 mars 1727) ishte fizikan,
astronom, filozof, alkimist,
teolog dhe matematikan i
shquar nga Britania e
Madhe.
Isak Njutoni së bashku
me Gaussin dhe Arkimedin
bëjnë pjesë në të
ashtuquajturin "treshe të
artë" të matematikës.
MATEMATIKA ne ditet tona
• Matematika në ditët e sotme përjeton një zhvillim marramendës dhe është
e shpërndarë në shumë degë të specializuara të cilat janë mjaft abstrakte.
• Sot është e pamundur të gjendët një autoritet si Hilberti i cili të ketë një
pasqyrë të përgjithshme për të gjithë degët e matematikës.
• Po ashtu nuk u gjet një matematikan i cili në fund të shekullit XX të
propozonte probleme për shekullin XXI.
• Kjo është e kuptueshme sepse matematika si edhe të gjitha shkencat tjera
kanë përjetuar një zhvillim të paparë.

More Related Content

What's hot

Thënie të arta për matematiken
Thënie të arta për matematikenThënie të arta për matematiken
Thënie të arta për matematikenFaton Hyseni
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
 
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiFlavioHabilaj
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutmikaela basha
 
Shqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeShqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeArlinda
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareolinuhi
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemArenoardReno
 
Trupat gjeometrik
Trupat gjeometrikTrupat gjeometrik
Trupat gjeometrikEsmer Alda
 
Fibrat optike
Fibrat optike Fibrat optike
Fibrat optike Olti OTo
 
Pershtatja e Shtazeve
Pershtatja e ShtazevePershtatja e Shtazeve
Pershtatja e ShtazeveErdi Dibra
 
Filozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIDenisa Caushi
 
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraResli Zaganjori
 

What's hot (20)

Monarket e ndricuar
Monarket e ndricuarMonarket e ndricuar
Monarket e ndricuar
 
Thënie të arta për matematiken
Thënie të arta për matematikenThënie të arta për matematiken
Thënie të arta për matematiken
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
 
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
 
Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
 
Shqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeShqiperia e mesme
Shqiperia e mesme
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
 
Trupat gjeometrik
Trupat gjeometrikTrupat gjeometrik
Trupat gjeometrik
 
Ligjet e njutonit Admir Hasani x-4
Ligjet e njutonit  Admir Hasani x-4Ligjet e njutonit  Admir Hasani x-4
Ligjet e njutonit Admir Hasani x-4
 
Fibrat optike
Fibrat optike Fibrat optike
Fibrat optike
 
Pershtatja e Shtazeve
Pershtatja e ShtazevePershtatja e Shtazeve
Pershtatja e Shtazeve
 
Gazeta e shkolles
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
 
Filozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
 
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
 
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
 
MATEMATIKA ZBAVITESE !!!1
MATEMATIKA ZBAVITESE !!!1MATEMATIKA ZBAVITESE !!!1
MATEMATIKA ZBAVITESE !!!1
 
Mjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriuMjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriu
 

Similar to Historiku matematika

MATEMATIKA PROJEKT BY ELDA VLADI
MATEMATIKA PROJEKT BY ELDA VLADI MATEMATIKA PROJEKT BY ELDA VLADI
MATEMATIKA PROJEKT BY ELDA VLADI Emiljano Vladi
 
Matematika dhe historia e saj KL 7.pptx
Matematika dhe historia e saj KL 7.pptxMatematika dhe historia e saj KL 7.pptx
Matematika dhe historia e saj KL 7.pptxRejanJara
 
Kultura dhe civilizimi
Kultura dhe civilizimiKultura dhe civilizimi
Kultura dhe civilizimiDonart Geci
 
Greqia e lashte projekt
Greqia e lashte projekt Greqia e lashte projekt
Greqia e lashte projekt Klodjan Hoxha
 
Qyteterimi Egjiptian
Qyteterimi EgjiptianQyteterimi Egjiptian
Qyteterimi EgjiptianLili Salca
 
Matematicienë të shquar
Matematicienë të shquarMatematicienë të shquar
Matematicienë të shquarKlea Vyshka
 
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquarShkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquarDiana Lamaj
 
Skulptura Greke - Prezantim
Skulptura Greke - PrezantimSkulptura Greke - Prezantim
Skulptura Greke - PrezantimJusaWeb Dreni
 
Fizikanet e medhenj
Fizikanet e medhenj Fizikanet e medhenj
Fizikanet e medhenj Diana Lamaj
 

Similar to Historiku matematika (12)

MATEMATIKA
MATEMATIKAMATEMATIKA
MATEMATIKA
 
MATEMATIKA PROJEKT BY ELDA VLADI
MATEMATIKA PROJEKT BY ELDA VLADI MATEMATIKA PROJEKT BY ELDA VLADI
MATEMATIKA PROJEKT BY ELDA VLADI
 
Matematika dhe historia e saj KL 7.pptx
Matematika dhe historia e saj KL 7.pptxMatematika dhe historia e saj KL 7.pptx
Matematika dhe historia e saj KL 7.pptx
 
Kultura dhe civilizimi
Kultura dhe civilizimiKultura dhe civilizimi
Kultura dhe civilizimi
 
Greqia e lashte projekt
Greqia e lashte projekt Greqia e lashte projekt
Greqia e lashte projekt
 
Qyteterimi Egjiptian
Qyteterimi EgjiptianQyteterimi Egjiptian
Qyteterimi Egjiptian
 
Matematicienë të shquar
Matematicienë të shquarMatematicienë të shquar
Matematicienë të shquar
 
Greqia e lashte
Greqia e lashteGreqia e lashte
Greqia e lashte
 
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquarShkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
 
Skulptura Greke - Prezantim
Skulptura Greke - PrezantimSkulptura Greke - Prezantim
Skulptura Greke - Prezantim
 
Fizikanet e medhenj
Fizikanet e medhenj Fizikanet e medhenj
Fizikanet e medhenj
 
Astrofizika
AstrofizikaAstrofizika
Astrofizika
 

More from Arjan Shahinlli

More from Arjan Shahinlli (10)

Alkoli droga
Alkoli droga Alkoli droga
Alkoli droga
 
Alkoolet alkol
Alkoolet alkolAlkoolet alkol
Alkoolet alkol
 
Aksidente rrugore
Aksidente rrugore Aksidente rrugore
Aksidente rrugore
 
Kimia organike ne jeten e perditshme
 Kimia organike ne jeten e perditshme Kimia organike ne jeten e perditshme
Kimia organike ne jeten e perditshme
 
Statistika 2
Statistika 2Statistika 2
Statistika 2
 
Statistika 1
Statistika 1Statistika 1
Statistika 1
 
Ergonomoia
ErgonomoiaErgonomoia
Ergonomoia
 
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
 
Baleti projekt
Baleti projekt Baleti projekt
Baleti projekt
 
Gjitaret projekt
Gjitaret projektGjitaret projekt
Gjitaret projekt
 

Historiku matematika

 • 2. HISTORIA E MATEMATIKES • Fjala "matematikë" vjen nga gjuha e lashtë greke (μάθημα máthema), që do të thotë mësim, studim, shke ncë, përveç kësaj ajo përgjatë kohëve ka marrë një kuptim më të ngushtë dhe më teknik që do të thotë "studim matematik“
 • 3. PERIUDHAT HISTORIKE TE MATEMATIKES MATEMATIKA ndahet ne 4 peiudha te medha historike: ajo e lindjes se matematikes,  e matematikes elementare,  periudha e matematikes se larte klasike periudha e matematikes moderne.
 • 4. Matematika egjiptiane • Pese mije vjet me pare, ne luginen pjellore te lumit Nil, u formua shteti i Egjipti. Egjiptianet e lashte ishin ndertues te mrekullueshem. Ju sigurisht keni degjuar per piramidat egjiptiane, qe ishin varret e mbreterve te Egjiptit, faraoneve. Piramidat jane ndertuar prej gureve te medhenj, te gdhendur, ne forme kubi, qe peshonin me dhjetra tone. Piramida me e madhe eshte ajo e Keopsit 137 m e larte. Ajo eshte ndertuar ne nje siperfaqe prej 40000 m? ( 4 ha). Per t?i ardhur perqark asaj njeriu duhet te beje 1 km rruge. Ndertimi i kesaj piramide zgjati 30 vjet. 100000 njerez punonin dhe nderroheshin ?do 3 muaj. Ne Egjipt ka edhe piramida te tjera te ketij lloji. Thjesht hedhja ne leter e planimetrise se nje piramide te tille, s?eshte gje e lehte, e jo me ndertimi i tij. • Per krijimin e nje pune te tille duhen njohuri te medha MATEMATIKORE , qe mesa duket egjiptianet i zoteronin.
 • 6. MATEMATIKA NE AZI • Fillimet e matematikës humben në thellësitë e shekujve. Matematika u shfaq si rezultat i vështrimeve dhe përvojës së njerëzve në përballje me problemet dhe nevojat praktike. Sistematizimi dhe përmbledhja e njohurive matematikore ka filluar relativisht vonë. • Kinezët e lashtë, civilizimi i Inkëve, pastaj në Indi kishte një zhvillim të konsiderueshëm të matematikës.
 • 7. • Aristoteli (384 P.K. - 322 Pas.K.) pohon se gjeometria lindi ne Egjipt e stimuluar nga nje klase e talentuar fetarësh ARISTOTELI
 • 8. MATEMATIKA NE GREQI  Në Greqinë antike matematika përjetoi një zhvillim të paparë nga një plejadë e tërë matematikanësh siç janë: Pitagora, Talesi, Platoni, Eudoksi, Euklidi, Arkimedi etj.  Grekët e vjetër matematikën e kuptonin në sensin e gjeometrisë dhe të parët ishin ata që të vërtetat matematikore të cilat ato i quanin teorema i vërtetonin.  Njohuritë matematikore të grekëve të vjetër më vonë i përvetësuan dhe i pasuruan arabët të cilët quhen edhe themelues të algjebrës.  Përkthimet arabe të veprave të matematikanëve grekë në mesjetë depërtuan në Evropë.
 • 9. PITAGORA • Pitagora (greqisht: Πυθαγόρας) lindi afërsisht në vitin 592 p.e.s. dhe vdiq 486 p.e.s., ishte matematikan dhe filozof grek. Pitagora është shumë i njohur me teoremëm e tij në matematikë, e cila njihet si "Teorema e Pitagorës" (a2+b2=c2) e cila është mjaft e thjeshtë por për nga rëndësia është e jashtzakonshme dhe mësohet që në shkollën fillore.
 • 10. Euklidi Euklidi (Euklidi i Aleksandrisë / gr. Εὐκλείδης rreth 365 – 275 p.e.s.) është themelues i metodës aksiomatike në gjeometri. Ai të gjitha njohuritë gjeometrike por edhe matematike të kohës së vet i përmblodhi dhe i sistematizoi në 13 libra të cillat njihen me titullin « Elementet »
 • 11. EuKlidi (300 P.K), Alexandria
 • 12. ARKIMEDI (287 p.e.s.- 212 p.e.s.)
 • 13. Arkimedi  Arkimedi (greq: Αρχιμήδης - Arhimēdēs) (jetoi rreth viteve 287 p.e.s.- 212 p.e.s.) qe një matematikan, fizikant, inxhinier , astronom dhefilozof i lashtë siçilian i lindur në koloninë e portit sirakuzian. Mendohet nga disa historianë e matematikanë të jetë matematikani më i madh i lashtësisë.  Carl Friedrich Gauss (Karl Frederik Gaus) e mendonte atë si një nga tre më të mëdhenjtë, që kanë jetuar ndonjëherë.
 • 14. MATEMATIKA ARABEVE • Njohuritë matematikore të grekëve të vjetër më vonë i përvetësuan dhe i pasuruan arabët të cilët quhen edhe themelues të algjebrës. Përkthimet arabe të veprave të matematikanëve grekë në mesjetë depërtuan në Evropë. • Pas nje shekulli pushtimesh, kohe ne te cilen feja Islame u perhap nga pika fillestare ku lindi islami ne Gadishullin Arabik dhe deri ne pikat me te largeta te sundimit islam qe ishin Spanja dhe Kina, muslimanet filluan qe te perfitonin prej "shkencave te huaja". Ne qendra te tilla si Shtepia e Urtesis ne Bagdad, qe financohej prej halifeve drejtues si dhe prej individeve te pasur, perkthyesit musliman arriten qe te perkthenin ne versionin arab vepra te matematicienteve grek dhe indian.
 • 15. Leonardo of Pisa (c. 1170 – c. 1250) Fibonacci • Pas Arabeve shtytjen dhe zhvillimin e matematikës e morën në dorë Evropianët. • Në këtë periudhë mund të përmendim Vietin, Cardanon, Fibonaccin etj. Më vonë dolën në skenë Rene Descartes, Pascali, Leibnitzi, Bernoulli, Gaussi, Euleri etj.
 • 16. John Napier (1550 –1617)
 • 17. René Descartes (1596 –1650) • Zhvilloi “Gjeometrin Karteziane ” : e cila perdor algjebren qe te shpjegoje gjeometrin.
 • 18. Blaise Pascal (1623 –1662) • Kontribuoi ne ndertimin e llogariteses mekanike studimin e flukseve si dhe qartesoi konceptet e presioneve • Ai shkruajti ne mbrojtje te metodave shkencore. • Ndihmoi ne krijimin e dy fushave te reja te kerkimit matematikor: gjeometria projektuese dhe teoria e probabilitetit.
 • 19. Sir Isaac Newton (1643 – 1727) Isak Njuton (4 janar 1643 ~ 31 mars 1727) ishte fizikan, astronom, filozof, alkimist, teolog dhe matematikan i shquar nga Britania e Madhe. Isak Njutoni së bashku me Gaussin dhe Arkimedin bëjnë pjesë në të ashtuquajturin "treshe të artë" të matematikës.
 • 20. MATEMATIKA ne ditet tona • Matematika në ditët e sotme përjeton një zhvillim marramendës dhe është e shpërndarë në shumë degë të specializuara të cilat janë mjaft abstrakte. • Sot është e pamundur të gjendët një autoritet si Hilberti i cili të ketë një pasqyrë të përgjithshme për të gjithë degët e matematikës. • Po ashtu nuk u gjet një matematikan i cili në fund të shekullit XX të propozonte probleme për shekullin XXI. • Kjo është e kuptueshme sepse matematika si edhe të gjitha shkencat tjera kanë përjetuar një zhvillim të paparë.