Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Tema: Hekuri nje element kimik I tabeles periodike, hekuri
element me vlera historike ,hekuri si element kimik me vlera
in...
 Hekuri është materiali me i përdorshëm ne industri. Ne furrnalta
ai përpunohet dhe shndërrohet ne materiale te ndryshme....
 Ngarkesa e joneve te hekurit eshte e
ndryshueshme
Fe 2+ , Fe 3+
 Hekuri formon me shume se nje perberje me
nje element ...
 Epoka e hekurit i takon fundit të mijëvjecarit
të dytë dhe fillimit të mijëvjecarit të parë
p.e.s. Trualli historik i il...
 Hekuri është materiali me i përdorshëm ne industri. Ne
furrnalta ai përpunohet dhe shndërrohet ne materiale te
ndryshme....
 Kulla Eiffel (frëngjisht : Tour Eiffel, [tuʁ ɛfɛl])
është një kullë prej çeliku, ndodhet në Champ
de Mars në Paris, ësht...
 Një bashkëpunim ndërmjet hekurit dhe çelikut, hekurudhave dhe qymyrit u
zhvillua në fillim të Revolucionit të dytë indus...
 Hekuri ka shumë funksione në trupin e njeriut. Shumica e këtyre funskioneve janë
rrënjësore për jetesën. Përdorimet e he...
 Perimet jeshile si Spianqi e Brokoli janë më të njohurat për përmbajtje hekuri, po ashtu:
 Fasulet jeshile
 Rrënjë rre...
Kimi- Hekuri
Kimi- Hekuri
Kimi- Hekuri
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Kimi- Hekuri

29,214 views

Published on

Hekuri

Published in: Food
 • Follow the link, new dating source: ♥♥♥ http://bit.ly/39mQKz3 ♥♥♥
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Sex in your area is here: ❤❤❤ http://bit.ly/39mQKz3 ❤❤❤
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here

Kimi- Hekuri

 1. 1. Tema: Hekuri nje element kimik I tabeles periodike, hekuri element me vlera historike ,hekuri si element kimik me vlera industrial, teknologjike, hekuri me ndikim shendetesor biologjik. Nentema: Hekuri si element kimik.
 2. 2.  Hekuri është materiali me i përdorshëm ne industri. Ne furrnalta ai përpunohet dhe shndërrohet ne materiale te ndryshme. Hekuri mund te kthehet ne çelik kështu qe i përmirëson vetitë e tij.  Hekuri është një metal me shkëlqim të argjendtë dhe shpejt korrodohet sepse reagon ndaj oksigjenit. Përdoret në formë të legurave si çelik kur kombinohet me karbonin por mund të kombinohet me kromin, manganin etj. Ka gjendje agregate te ngurte,ka ngjyre hiri,dhe dendesia e tij eshte 7.874.  Hekuri kimikisht i pastër është metal i butë dhe ka ngjyrë argjendi.Në ajër të thatë është i qëndrueshëm,kurse në prani të lagështirës dhe gazeve të ndryshme hekuri ndryshket. Hekuri ka veti të përpunohet të farkohet,por hekuri i fortë që përdoret në industrinë e zezë ka një përbërje tjetër .
 3. 3.  Ngarkesa e joneve te hekurit eshte e ndryshueshme Fe 2+ , Fe 3+  Hekuri formon me shume se nje perberje me nje element tjeter. P.sh:  Oksid hekuri (II),FeO  Oksid hekuri (III) Fe2O3
 4. 4.  Epoka e hekurit i takon fundit të mijëvjecarit të dytë dhe fillimit të mijëvjecarit të parë p.e.s. Trualli historik i ilirëve përfshinte tërë pjesën perëndimore të Ballkanit. Epoka e hekurit në vendin tonë lidhet me tre faza zhvillimi: faza e parë, fillimi i shek. XI p.e.r. - fundi i shek. IX p.e.r. faza e dytë, shek. VIII-VII p.e.r. faza e tretë, shek. VI-V p.e.r.
 5. 5.  Hekuri është materiali me i përdorshëm ne industri. Ne furrnalta ai përpunohet dhe shndërrohet ne materiale te ndryshme. Hekuri mund te kthehet ne çelik kështu qe i përmirëson vetitë e tij. Rol të rëndësishëm zë hekuri në industri ,sepse me hekur dhe çelik ndërtohen: makineritë, godina, kullat, urat etj. Hekuri i pastërt ka karakteristika mekanike të dobëta dhe kosto të lartë prodhimi. Në teknikë e në ndërtim përdoren aliazhet e shumta të hekurit. Rëndësi të madhe kanë aliazhet hekur-karbon, në radhë të parë giza dhe çeliku, të cilat janë aliazhet më të rëndësishme në industri...
 6. 6.  Kulla Eiffel (frëngjisht : Tour Eiffel, [tuʁ ɛfɛl]) është një kullë prej çeliku, ndodhet në Champ de Mars në Paris, është bërë ikonë ndërkombëtare franceze dhe një nga strukturat më të njohura mbarëkombëtare. Kulla Eiffel, që është ndërtesa më e lartë në Paris është monumenti me pagesë më i vizituar në botë. E emëruar sipas inxhinierit dhe projektuesit Gustav Eiffel, kulla u ndërtua si hark hyrës për Panairin Botëror të 1889-ës.
 7. 7.  Një bashkëpunim ndërmjet hekurit dhe çelikut, hekurudhave dhe qymyrit u zhvillua në fillim të Revolucionit të dytë industrial. Hekurudhat mundësuan transportin e lirë të materialeve dhe produkteve, të cilat nga ana tjetër bën që materialet për ndërtimin e hekurudhave të kushtonin më lirë, dhe u ndërtuan më shumë rrugë. Hekurudhat gjithashtu përfituan nga qymyri i lirë për lokomotivat e tyre me avull. Ky bashkëpunim çoi në shtrimin e 75.000 milje(120701 km) rrugë në SHBA në vitin 1880, sasia më e madhe kudo në historinë botërore.  Hekuri  Çeliku  Hekurudha  Elektrifikimi  Makineria  Përpunimi i letrës  Karburantet  Materialet kimike  Teknologjia detare  Goma  Biçikleta  Automobili  Shkenca e aplikuar  Motorët dhe turbinat  Telekomunikimi
 8. 8.  Hekuri ka shumë funksione në trupin e njeriut. Shumica e këtyre funskioneve janë rrënjësore për jetesën. Përdorimet e hekurit ne trupin e njeriut janë si më poshtë: Hekuri përdoret për prodhimin e hemoglobinës dhe disa enzimave te caktuara të cilat janë të domosdoshme për një trup të shëndetshëm. Hekuri ndihmon në transportimin e oksigjenit në gjak ne vende te ndryshme të trupit. Hekuri vepron si katalizator për shumë veprime metabolike të cilat janë rrënjësore për rritjen e qelizave. Hekuri është i rëndësishëm për sistemin imunitar dhe funksionimin sa më të mirë të mëlçisë. Hekuri luan rol parësor në mbrojtjen e trupit nga radikalet e lira.  Duke qenë së hekuri është kaq I rëndësishëm për trupin, mungesa e tij mund të çojë në:  Anemi: Lodhje dhe rraskapitje, vështirësi në frymëmarrje, Pagjumësi, mungesë oreksi, Zbehje, etj., gjithashtu çon edhe ne rritje të ngadaltë e të vështirë të fëmijëve.  Mungesa e hekurit mund të shkaktojë shurdhim, sëmundje kockash, funskionim të dobët të trurit, (fëmijët e kanë të veshtirë të mësojnë e studiojnë).  Mungesa e hekurit mund të shkaktojë edhe hemoragji të rënda menstruale duke sjellë anemi. Gjithashtu edhe mungesë të gjakut në zorrën e trashë.  Për të mbajtur një nivel normal të hekurit në organizëm, e vetmja mënyrë eshtë të hamë ushqime të pasura me hekur. Kjo do të na ndihmojë të qëndrojmë larg anemisë, të jemi të fortë e të shëndetshëm.
 9. 9.  Perimet jeshile si Spianqi e Brokoli janë më të njohurat për përmbajtje hekuri, po ashtu:  Fasulet jeshile  Rrënjë rrepash e panxhari Bizelet  Patatja  Majdanozi  Asparagu  Lakërishtet  Shalqini  Misri  Lakra e kuqe  Lista e Bishtajoreve të pasura më  hekur:Të gjitha llojet e fasuleve,  Barbunjat / bishtajat,Farat e Sojës  Farërat: Fara Luledielli,Fara Kungulli  Drithërat:Orizi kaf,Gruri,Cereali  Spageti/Makaronat në përgjithësi  Prodhimet shtazore:Mishi I pulës  dhe gjeli I detit, Mëlçia, Sardelet,  Mishi, Mëlçi pule  Kosi natyral  Frutat e thata: Bajamet (dhe Vaji I tyre),kumbullat dhe kajsitë e thata.

×