Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Enigma e piramidave te Egjiptit

37,845 views

Published on

This is my history project...
Shpresoj tju hyje ne pune :)

Published in: Education

Enigma e piramidave te Egjiptit

 1. 1. PROJEKTENIGMA E PIRAMIDAVE
 2. 2. ENIGMA E PIRAMIDAVE EGJIPTIANE CFARE JANE PIRAMIDAT ? Piramidat janë varre gjigande. Sipas traditës e besimit egjiptian, pasi vdiste faraoni, trupi i tij futej në një varr gjigant në Piramidë. Në to futeshin mjaft ushqime, stoli, e zbukurime madje dhe skllever qe duhet te shoqeronin faraonin e tyre.
 3. 3. ENIGMA E PIRAMIDAVE EGJIPTIANE VENDI KU JANE NDERTUAR PIRAMIDAT :“Kompleksi i piramidave të Gizës” gjendet në qendër të tokës.Pozita e saj është në qendrën e masës tokësore. Boshti veri - jug, i cili është 31gradë 9’ në lindje të Granuiçit,kurse boshti lindje - perëndim, 29gradë e 58’ e 51” kah veriu - është paralelja më e gjatë tokësore.
 4. 4. ENIGMA E PIRAMIDAVE EGJIPTIANE KOHA KUR JANE NDERTUAR PIRAMIDAT Piramidat e Egjiptit u ndërtuan para 4500 vjetësh, diku rreth viteve 2650 dhe 2550 p.e.r. Pra, 45 shekuj më parë u ndërtuan te Gizeja e Egjiptit tri piramidat e mëdha: e Keopsit, e Kefrenit dhe e Mikerinit.
 5. 5. ENIGMA E PIRAMIDAVE EGJIPTIANE Te Gizeja e Egjiptit gjenden tri piramidat e mëdha: e Keopsit, e Kefrenit dhe e Mikerinit.
 6. 6. ENIGMA E PIRAMIDAVE EGJIPTIANE Dihet se piramidat e ndërtuara në Egjiptin antik kishin dy pjesë, pjesën e dukshme, dhe pjesën e padukshme, tunelet poshtë piramidës, që ngjanin me një piramidë të përmbysur, nëpër të cilën shkoje deri tek maja që ishte thellë në tokë, te dhoma ku ishte varri i faraonit.
 7. 7. ENIGMA E PIRAMIDAVE EGJIPTIANE SA GURE PERMBAN NJE PIRAMIDE ? Përmban 2.400.000 blloqe gurësh, të rëndë nga 2.5 deri në 70 tonelata. Sakaq, këta gurë supozohet se janë bartur nga largësia prej 800 km.
 8. 8. ENIGMA E PIRAMIDAVE EGJIPTIANEPërmasat e piramidës më të madhe janë : Eshte e gjatë 137 metra, kurse e gjerë 230 metra, është 6 milion ton e rëndë. Ne te ka afër 2,5 milion blloqe, çdo gur peshon 2-5 ton.Blloqet formojnë 203 shkallë me lartësi mesatare prej 1 metri. Mendohet se ne te kan punuar 100 000 skllave 20 vjet rrjesh. Pesha e piramidë së madhe është 10ne fuqi 20 e peshës së Tokës.
 9. 9. ENIGMA E PIRAMIDAVE EGJIPTIANE Koha qe u desh per te perfunduar nje piramide eshte rreth 3-dekada
 10. 10. ENIGMA E PIRAMIDAVE EGJIPTIANE Deri më sot është menduar se këto struktura gjigante janë produkt dhe rezultat e dijetarëve te lashtë egjiptianë, dhe i një fuqi punëtore me rreth 2 milion skllavë. Për ndërtimin e saj, padyshim, kanë qenë të nevojshme shumë vite punë të mundimshme, qindëramijëra njerëz, si dhe mjaftë njohës të mirë të mjeshtërisë së ndërtimit dhe të karakteristikave të konfiguracionit.
 11. 11. ENIGMA E PIRAMIDAVE EGJIPTIANENIVELI I TEKNIKES SE EGJIPTIT NE KOHEN KUR JANE NDERTUAR PIRAMIDAT : Ne egjipt popullata ndodhej në kohën e gurit, respektivisht koha dhe teknologjia ishin ne atë pikë saqë ende nuk ishte zbuluar rrota, mjeti më i thjeshtë për transport. Thuhet se civilizimi i Egjiptian filloi 3000 vjet para lindjes së Krishtit, diku rreth 500 vjet para se të ndërtoheshin piramidat e Gizës.
 12. 12. ENIGMA E PIRAMIDAVE EGJIPTIANE Sipas fakteve të mbledhura ka vetëm dy mundësi per ndertimin e piramidave:1- Piramidat janë ndërtuar nga Egjiptianët, të cilët ishin një qytetrem tepër i zhvilluar nga ana teknologjike e shkencore, dhe është zhdukur pa lënë asnjë gjurmë.2-Ose janë projekte jashtëtokësore, të cilat janë përdorur si stacione në tokë për eksplorime ndër planetare.
 13. 13. ENIGMA E PIRAMIDAVE EGJIPTIANE Në muret e tyre madhështore ndodhen gurë që peshojnë edhe nga disa tonelate. Madje, supozohet se këta gurë janë sjellë nga malet e largëta të Libisë.
 14. 14. ENIGMA E PIRAMIDAVE EGJIPTIANE SI MUNDEN TI VININ BLLOQET E GUREVE :►Teoria e parë ishte tërheqja me litar, kjo mundësi bie poshtë, sepse është vërtetuar se nuk ka asnjë mundësi teorike që të lëvizet një shkëmb nga dhjetëra e njerëz me peshën mbi 3 ton, vetëm nëse në fuqinë shtytëse do të ishin qindrat, dhe në këtë çast bëhet e palogjikshme sepse kohëzgjatja do të ishte me mijëvjeçar e jo me dekada për sa janë ndërtuar.►Teoria tjetër thotë se janë përdorur drunjtë e pemëve për lëvizjen e këtyre shkëmbinjve gjigante.
 15. 15. ENIGMA E PIRAMIDAVE EGJIPTIANE HIPOTEZAT Robert Bauval pasi vizitoi dhe studioi me hollësi piramidat e Gizës, dhe pasi analizoi me kujdes ato, tha se është diçka tepër misterioze se përse nuk mbeti asnjë shënim mbi konstruktin e piramidave, përse nuk u gjet asnjë mbishkrim, asnjë dokument?
 16. 16. ENIGMA E PIRAMIDAVE EGJIPTIANE Bauvalin e mahnit fakti se e gjithë ajo strukturë gjigante është ngritur vetëm për t’ia siguruar varrin një faraoni, kjo është diçka shumë e çuditshme për të, bile edhe e pabesueshme. Ai mendon se piramidat në Gize kishin edhe një funksion tjetër. Ka të tillë qe mendojnë se piramidat janë ngritur si stacione për një racë tjetër, sepse edhe ashtu vendi është tepër i përshtatshëm për një eksplorim të një race tjetër, pikërisht në qendër të tokës, në një terren të rrafshët e pa lugina të mëdha. Disa të tjerë mendojnë se Piramidat janë përdorur vetëm si hambar për grurë, por kjo zgjidhje besohet shumë më pak nga njerëzit. Dhe një supozim tjetër thotë se ato janë përdorur si observator astronomik.
 17. 17. ENIGMA E PIRAMIDAVE EGJIPTIANE Ryder Gryem Hancock, gjithashtu studiues kishte te njëjtin mendim me Bauvalin, ai thotë se, egjiptianet nuk do të ndërtonin diçka kaq madhore, e ta linin në errësirë, mos ta tregonin mënyrën e ndërtimit. Sepse edhe vetë praktika tregon se egjiptianët do ta përshkruanin sigurisht ditën kur do të ngriheshin piramidat, por kjo nuk ndodhi, mos vallë ndërtuesit nuk kanë qenë egjiptianët?
 18. 18. ENIGMA E PIRAMIDAVE EGJIPTIANE Eshtë shumë e mundur që në të kaluarën kemi qenë të vizituar nga një racë jashtëtokësore, tek e fundit kjo si mundësi pranohet edhe nga shkenca. Sipas po këtij studiuesi alienët nuk erdhën në tokë për t’i parë piramidat e Gizës, por për t’i ndërtuar ato, si stacione jashtëtokësore për eksplorim ndërplanetar
 19. 19. ENIGMA E PIRAMIDAVE EGJIPTIANE Tri piramidat e mëdha të Gizës përcaktojnë saktësisht, në mënyrë matematikore katër drejtimet globale: Perëndimin, Lindjen, Veriun e Jugun. ne mënyrë milimetrike në vijën e paramenduar ekuatoriale të tokës, vijë e cila e ndan tokën në dy pjesë të barabarta. Pikërisht “kompleksi i piramidave të Gizës” gjendet në qendër të tokës. Në piramidat e Gizës ekziston një sistem tepër i ndërlikuar pastrimi i ajrit ne strukturën e brendshme të Faraonit. Ai sistem është tepër komplekse dhe shumë i avancuar, qe nuk përshtatet aspak me kohën e atëhershme. Përbëhet nga mija thyerje e lakime të gurit, në mënyrë qe ajri të pastrohet sa më lehtë, dhe dhoma në të cilën qëndron faraoni të jetë sa më e freskët. Ky qëllim i tyre është arritur. Tunelet nën piramidë janë po aq misterioze sa vetë piramidat... Për të hapur një tunel në kohën tonë, kërkohet një vend qe përbëhet prej gurëve tepër të fortë e të ngjitur fort njëri me tjetrin në mënyrë qe tuneli ta këtë të vështirë të shembet, sot shumë vështirë bëhet ai në hapësira ku nuk ka gurë. Megjithatë egjiptianët para 5000 vjetëve kanë arritur të ndërtojnë tunel super të gjatë në rërë, qe sot është tepër e vështirë kjo.
 20. 20. ENIGMA E PIRAMIDAVE EGJIPTIANE Për to flet edhe babai i historisë, Heroditi, i cili 450 vjet p.e.r. bëri një udhëtim në Egjiptin e lashtë dhe vizitoi mbretërinë e vdekur, por të gurëzuar të faraonëve. Për to flasin e shkruajnë qindra e mijëra hulumtues, shkencëtarë, gazetarë e njerëz të tjerë ankande botës. E u ndërtuan para 4500 vjetësh, diku rreth viteve 2650 dhe 2550 p.e.r. Pra, 45 shekuj më parë u ndërtuan te Gizeja e Egjiptit tri piramidat e mëdha: e Keopsit, e Kefrenit dhe e Mikerinit.
 21. 21. ENIGMA E PIRAMIDAVE EGJIPTIANE Vetë arsyeja e ndërtimit të tyre është një enigmë në vete për historinë e kohës së re. Enigma që imponohet fill pas kësaj është mënyra e ndërtimit të tyre
 22. 22. ENIGMA E PIRAMIDAVE EGJIPTIANE Herodoti, është i vetmi person që ka shkruar për proçeset e ndërtimit të piramidave në një nga librat e tij të asaj kohe, përshkruan vetëm mënyrat dhe kohët e ndërtimit të piramidës së Keopsit.
 23. 23. ENIGMA E PIRAMIDAVE EGJIPTIANE Megjithatë, besueshmëria e pohimeve të tij është subjekt i shumë kritikave. Herodoti flet për përdorimin e një skele të madhe të jashtme, që, sipas llogaritjeve të bëra nga Houdin, duhet të ketë qenë e gjatë 3.3 kilometra për të pasur një pjerrësi të shfrytëzueshme në një largësi kaq të madhe.
 24. 24. ENIGMA E PIRAMIDAVE EGJIPTIANE MENYRA E NDERTIMIT Tre yjet e yjësisë së Orionit përshtaten matematikisht me tri piramidat e mëdha të Gizës.Duket e çuditshme por përshtatja e tyre siç po shihet është milimetrike.A mos vallë na tregon se raca që ka ngritur këto piramida vjen nga yjësia e Orionit?
 25. 25. ENIGMA E PIRAMIDAVE EGJIPTIANE► Piramida e Keopsit është quajtur nga shkencëtarët "Libër shkencor i shkruajtur në gurë" pasi : Meridiani që kalon nga maja e piramidës, e ndante në dy pjesë të barabarta deltën e lumit Nil dhe përputhej me drejtimin veri-jug
 26. 26. ENIGMA E PIRAMIDAVE EGJIPTIANE Lëvizjet e hijes së piramidës shënonin orët e ditës dhe jepnin dhe datat e sakta të ekuinokseve dhe solsticeve. Duke e shumëzuar me një miliard lartësinë që do të kishte piramida, nëse faqet e saj do të ishin zgjatur deri në majën e saj, do të kemi 148 208 000 km, numër që është afërsisht i barabartë me largësinë në km nga Toka deri në Diell.
 27. 27. ENIGMA E PIRAMIDAVE EGJIPTIANE Per ndertimin e kesaj piramide punuan rreth 100000 skllever per 30 vjet.Per te transportuar te gjitha materialet qe duhe per ndertimin e kesaj piramide duhen rreth 9000 trena,me 50 vagone secili.
 28. 28. MENYRA E NDERTIMIT
 29. 29. FOTO TE PIRAMIDAVE
 30. 30. STRUKTURA
 31. 31. PIRAMIDAT E GIZES
 32. 32. PIRAMIDAT
 33. 33. PUNOI : ORNELA KECI.

×