SlideShare a Scribd company logo
1 of 9
Download to read offline
LEXIM JASHTË KLASE
TITULLI: Princi i vogël
AUTORI: Antoine de Saint-Exupéry
PUNOI: #MesueseAurela
Ese Dhe Projekte Per Studentet
JETA E VEPRA E
AUTORIT
Antoine Marie Jean Baptiste Roger
(29 Qershor 1900 – 31 Korrik 1944)
ishte një poet, shkrimtar, aristokrat,
gazetar dhe aviator.
Ai u bë një laureat i disa çmimeve
më të larta letrare të Francës dhe
gjithashtu fitoi çmimin Kombëtar të
Librit të SHBA. Ai kujtohet më së
miri për novelën e tij Princi i Vogël dhe me shumë vepra të
tjera, të cilat ishin të avacionit lirik.
Saint-Exupéry ishte një pilot komercial i suksesshëm para
Luftës së Dytë Botërore, duke punuar në rrugë ajrore në
Europë, Afrikë dhe Amerikë Jugore. Në shpërthimin e luftës, ai
u bashkua me Forcën Ajrore
Franceze.
Librat e tij u bënë shumë të
famshëm dhe u përkthyen në
gjuhë të ndryshme. Një ndër
ta ishte edhe libri Princi i
Vogël, i cili u përkthye në më
shumë se 300 gjuhë të
ndryshme e u bë akoma më i
famshëm pas vdekjes së
autorit në moshën 44-vjeçare.
Ky libër është një ndër të
preferuarit e fëmijëve dhe nuk
mungon asnjëherë në
bibliotekat e tyre.
PËRMBAJTJA
Një djalë 6-vjeçar, që dinte të vizatonte tepër mirë, ishte
mërzitur nga idetë e të rriturve rreth vizatimeve të tij, pasi
askush tjetër përveç djalit, nuk i kuptonte ato. Kaluan disa vite
dhe djali u rrit. Ai ishte bërë një pilot i zoti, por një ditë, ai pësoi
një aksident me avionin e tij në shkretëtirën e Saharasë. Ai nuk
mundi ta rregullonte avionin i vetëm, pasi nuk kishte asnjeri
tjetër me vete. Kështu vendosi të flinte në rërë. Mëngjesin tjetër
u zgjua nga zëri i lehtë i një djali. Ai i kërkoi pilotit t´i vizatonte
një dele, që pas shumë përpjekjeve arrin ta vizatojë. Djali ishte
Princi i Vogël, që vinte nga një planet jo më i madh se një shtëpi
e zakonshme. Me kalimin e kohës, djemtë mësojnë shumë rreth
njëri-tjetrit. Gjithashtu, ai kujdesej edhe për një trëndafil të
bukur. Ata bisedonin për gjëra tepër të çuditshme. Aventurat e
Princit të Vogël, piloti vendosi t’i shkruajë për të mos e harruar
shokun e tij më të mirë. Një ditë, Princi i Vogël kishte vendosur
të largohej nga planeti i tij i vogël. Kishte vendosur t´i vizitonte
të gjithë planetër me radhë. Në planetin e parë, ai takoi një
mbret shumë të lumtur, i cili ishte gëzuar nga ardhja e tij, por
Princi i Vogël vendosi të largohej nga ky asteroid pasi nuk i
pëlqeu aspak. Në planetin e dytë jetonte një mburravec. Princi i
Vogël u largua edhe prej aty. Në planetin e tretë jetonte një
pjanec. Princit i vinte keq për të, por nuk ngurroi aspak të
largohej. Ai u largua edhe nga planeti i katërt, pasi aty jetonte
një biznesmen i mërzitshëm, i cili mendonte vetëm për punën e
për asgjë tjetër. Kur mbërriti në planetin e pestë, çdo gjë iu duk
normale dhe e qetë, por takoi ndezësin e fenerit e përsëri u
largua në kërkim të aventurave të reja. Në një planet të
panjohur, Princi i Vogël u takua me një gjeograf, i cili i tha të
vizitonte planetin Tokë, një planet të veçantë e ndryshe nga të
tjerët. Kur mbërriti aty, ai u habit shumë pasi nuk pa as edhe një
njeri. U mërzit, pasi mendoi se do të kishte ngatërruar planet.
Papritmas, Princi i Vogël takoi një gjarpër. Gjarpri i tregon atij
se ndodhet në një shkretëtirë në Afrikë, në një vend ku nuk
jetojnë njerëz. Gjarpri i premtoi Princit të Vogël se do ta kthente
prej andej nga kishte ardhur, nëse një ditë do të mërzitej në
Tokë. Princi i Vogël del në kërkim të njerëzve, por më kot. Më
pas, takon rastësisht një lule. Iu ngjit një mali dhe pas një kohe
të gjatë, gjeti një kopsht lulesh. Disa ditë më vonë, ai takon një
dhelpër, e cila i kërkon që ta zbuste e të bëheshin miq. Princi i
Vogël e zbut dhelprën, por largohet i trishtuar. Pasi piloti dëgjoi
historinë e Princit të Vogël, kuptoi se ai nuk kishte ardhur pa
arsye në planetin Tokë e më pas shkuan të pinin ujë. Të dy
filluan të bisedonin për largimin e Princit të Vogël në planetin e
tij. Piloti nuk e la atë vetëm deri në momentin e fundit kur u
largua, edhe pse Princi i Vogël i tha se do të ishte e dhimbshme.
Piloti akoma e kujton Princin
e Vogël, bashkë me historinë
dhe aventurat e kaluara së
bashku.
ANALIZA E PERSONAZHEVE
Piloti(+)i drejtpërdrejtë; artist; i ndjeshëm
Princi i Vogël(+)aventurier; guximtar; zemërbardhë
Trëndafili(+)i bukur; mburravec; i bezdisshëm
Mburraveci(-)i çuditshëm; mburravec; mëndjemadh
Pijaneci(-)i dehur; i turpëruar; antipatik
Mbreti(-)i madhërishëm; i çuditshëm; i mërzitshëm
Biznesmeni(+)i zgjuar; i përpiktë; i ngarkuar
Gjeografi(+)i zgjuar; i saktë; i sinqertë
Gjarpri(+)i sinqertë; i çuditshëm; i ditur
Trëndafilat(+)të mirë; magjepsës; të sjellshëm
Ndezësi i fenerit(+)besnik; përtac; i çuditshëm
Tregtari(+)zemërmirë; kursimtar; i thjeshtë
PRINCI I VOGËL
-Aventurier
-Guximtar
-Zemërbardhë
-Ëndërrimtar
-I palodhur
TË
PËRBASHKËTA
-Të sjellshëm e të
dashur me
njëri-tjetrin
-Naivë
-Të huaj
TRËNDAFILI
-Mëndjemadh
-I mërzitshëm
-I bezdisshëm
-Magjepsës
-Tekanjoz
FIGURACIONE LETRARE
METAFORA
-Era ia rrëmbente
-Shtinte frikën
-U zhyt në një gjendje ëndërrimtare
-Nga të shpien këmbët
-Shpërtheu në
ngashërime
EPITETE
-Trishtim i thellë
-Lule të paditura
-Zotëria kuqalash
-Dyshimi i mprehtë
-Me zemër të hapur
KRAHASIME
-Si gjel
-Si flakët e oxhaqeve
-Si të ishte flutur
-Si një fluger i vjetër
-Siç janë kështjellat mbretërore
PJESA E PREFERUAR. PSE?
Pjesa ime e preferuar në këtë novelë është pjesa
kur djali, i cili ishte pilot në këtë kohë, vendosi të
shkruante historinë e mikut të tij, Princit të Vogël,
pasi me të kishte kaluar shumë aventura dhe
kujtime të veçanta, të cilat nuk donte në asnjë
mënyrë që t’i harronte. Ai e konsideronte Princin e
Vogël si një mik të vërtetë, për të cilin e kishte
marrë shumë malli. Mendonte se po ta harronte, do
të bëhej si të rriturit, që vlerësojnë më shumë
shifrat sesa miqësinë dhe dashurinë e vërtetë në
këtë jetë.
Më pëlqen shumë kjo pjesë, pasi këtu del në pah
sinqeriteti i djalit dhe vlerësii i tij për një miqësi të
vërtetë.
A JE TI NDONJËHERË PERSONAZHI I PRINCIT TË
VOGËL? PO/JO…PSE?
Po, unë ndonjëherë jam personazhi i Princit të
Vogël. Edhe unë ndonjëherë nddihem e çuditshme
dhe e veçantë nga të tjerët. Më mungon edhe mua
një mikja ime që prej fëmijërisë së hershme, por të
cilën nuk e kam harruar kurrë. Ashtu si Princi i
Vogël, edhe unë jam kurioze për njerëzit, për
sjelljet e tyre, për të vizituar e pare vende të
ndryshme. Mendoj se çdo fëmijë është personazhi i
Princit të Vogël, por në mënyrën e tij.
TEMA: Ky libër flet për largimin e
Princit të Vogël nga planeti i tij, për të
eksploruar botën e për të gjetur miq të
rinj, ku njeh edhe sjelljet e njerëzve të
ndryshëm. Atë do ta shoqërojnë edhe
shumë aventura nga pas.
MESAZHET:
Të kesh një mik të mirë do të thotë
të kesh gjithë botën.
Bota imagjinare e fëmijëve është aq
e madhe, me ëndrra të pafundme e
miq imagjinarë, që i shoqërojnë kudo
ata janë.
VLERAT E NOVELËS
Kjo novelë më pëlqen shumë për vlerat e tij.
Stili dhe origjinaliteti i të shkruarit vihet re që
në leximin e pare. Subjekti është tepër
interesant. Gjithashtu, nuk mungon gjuha e
pasur letrare, që të bën ta pëlqesh këtë libër
me patjetër. Personazhet kanë karaktere
tërheqëse. Tematikat e trajtuara janë të
shoqërura me ilustrime mbreslënëse. Fantazia
e gjallë e autorit nuk mungon në asnjë fjali të
kësaj novele. Ky libër jep mesazhe morale
shumë të forta për jetën. Prandaj edhe duhet
lexuar nga të gjithë.

More Related Content

What's hot

Siguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internetSiguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internetenis vladi
 
Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeXhuLia Muca
 
Te ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemTe ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemDarla Evangjeli
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKlarisa Klara
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburFialdoMema
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
 
Skenderbeu
SkenderbeuSkenderbeu
SkenderbeuArlinda
 
Te drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriutTe drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriutDonart Geci
 
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikekoralda
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.ronela hasanaj
 
Mikrogjallesat
MikrogjallesatMikrogjallesat
Mikrogjallesatldddmk
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiMerkur Sinani
 
Te drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve22062002
 
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmesidorelahalilaj113
 

What's hot (20)

Siguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internetSiguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internet
 
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
 
Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
 
Te ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemTe ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshem
 
Gazeta e shkolles
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
 
Skenderbeu
SkenderbeuSkenderbeu
Skenderbeu
 
Te drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriutTe drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriut
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Metalet
MetaletMetalet
Metalet
 
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
 
Mikrogjallesat
MikrogjallesatMikrogjallesat
Mikrogjallesat
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperi
 
Te drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve
 
Shqiperia ne OKB
Shqiperia ne OKBShqiperia ne OKB
Shqiperia ne OKB
 
Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
 
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
 

More from #MesueseAurela Elezaj

Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...#MesueseAurela Elezaj
 
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona #MesueseAurela Elezaj
 
Hamleti, model i analizës së veprës
Hamleti, model i analizës së veprës Hamleti, model i analizës së veprës
Hamleti, model i analizës së veprës #MesueseAurela Elezaj
 
Struktura për hartimin e planit edukativ
Struktura për hartimin e planit edukativStruktura për hartimin e planit edukativ
Struktura për hartimin e planit edukativ#MesueseAurela Elezaj
 
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.#MesueseAurela Elezaj
 
Menaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFON
Menaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFONMenaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFON
Menaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFON#MesueseAurela Elezaj
 

More from #MesueseAurela Elezaj (20)

Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...
 
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
 
Projekt : Fizike
Projekt : Fizike Projekt : Fizike
Projekt : Fizike
 
Hamleti, model i analizës së veprës
Hamleti, model i analizës së veprës Hamleti, model i analizës së veprës
Hamleti, model i analizës së veprës
 
Struktura për hartimin e planit edukativ
Struktura për hartimin e planit edukativStruktura për hartimin e planit edukativ
Struktura për hartimin e planit edukativ
 
" Hamleti"
" Hamleti"" Hamleti"
" Hamleti"
 
Statistike – Projekt matematike
Statistike – Projekt matematike Statistike – Projekt matematike
Statistike – Projekt matematike
 
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
 
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
 
Studim rasti - mosha 5 – 9 vjeç
Studim rasti - mosha 5 – 9 vjeçStudim rasti - mosha 5 – 9 vjeç
Studim rasti - mosha 5 – 9 vjeç
 
Shkëmbinjtë sedimentarë
Shkëmbinjtë sedimentarëShkëmbinjtë sedimentarë
Shkëmbinjtë sedimentarë
 
Plan ditor
Plan ditor Plan ditor
Plan ditor
 
Testim : Teorema e Pitagores
Testim : Teorema e Pitagores Testim : Teorema e Pitagores
Testim : Teorema e Pitagores
 
Rubrika : Autorë
Rubrika : AutorëRubrika : Autorë
Rubrika : Autorë
 
UJERAT Lumenjtë/Liqenet
UJERAT Lumenjtë/LiqenetUJERAT Lumenjtë/Liqenet
UJERAT Lumenjtë/Liqenet
 
Gazeta
Gazeta Gazeta
Gazeta
 
Menaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFON
Menaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFONMenaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFON
Menaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFON
 
Reviste : Te famshem
Reviste : Te famshem Reviste : Te famshem
Reviste : Te famshem
 
PROJEKT MATEMATIKE
PROJEKT MATEMATIKE PROJEKT MATEMATIKE
PROJEKT MATEMATIKE
 
Bulizmi ne shkolle...!!!!
Bulizmi ne shkolle...!!!!Bulizmi ne shkolle...!!!!
Bulizmi ne shkolle...!!!!
 

Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel"

 • 1. LEXIM JASHTË KLASE TITULLI: Princi i vogël AUTORI: Antoine de Saint-Exupéry PUNOI: #MesueseAurela Ese Dhe Projekte Per Studentet
 • 2. JETA E VEPRA E AUTORIT Antoine Marie Jean Baptiste Roger (29 Qershor 1900 – 31 Korrik 1944) ishte një poet, shkrimtar, aristokrat, gazetar dhe aviator. Ai u bë një laureat i disa çmimeve më të larta letrare të Francës dhe gjithashtu fitoi çmimin Kombëtar të Librit të SHBA. Ai kujtohet më së miri për novelën e tij Princi i Vogël dhe me shumë vepra të tjera, të cilat ishin të avacionit lirik. Saint-Exupéry ishte një pilot komercial i suksesshëm para Luftës së Dytë Botërore, duke punuar në rrugë ajrore në Europë, Afrikë dhe Amerikë Jugore. Në shpërthimin e luftës, ai u bashkua me Forcën Ajrore Franceze. Librat e tij u bënë shumë të famshëm dhe u përkthyen në gjuhë të ndryshme. Një ndër ta ishte edhe libri Princi i Vogël, i cili u përkthye në më shumë se 300 gjuhë të ndryshme e u bë akoma më i famshëm pas vdekjes së autorit në moshën 44-vjeçare. Ky libër është një ndër të preferuarit e fëmijëve dhe nuk mungon asnjëherë në bibliotekat e tyre.
 • 3. PËRMBAJTJA Një djalë 6-vjeçar, që dinte të vizatonte tepër mirë, ishte mërzitur nga idetë e të rriturve rreth vizatimeve të tij, pasi askush tjetër përveç djalit, nuk i kuptonte ato. Kaluan disa vite dhe djali u rrit. Ai ishte bërë një pilot i zoti, por një ditë, ai pësoi një aksident me avionin e tij në shkretëtirën e Saharasë. Ai nuk mundi ta rregullonte avionin i vetëm, pasi nuk kishte asnjeri tjetër me vete. Kështu vendosi të flinte në rërë. Mëngjesin tjetër u zgjua nga zëri i lehtë i një djali. Ai i kërkoi pilotit t´i vizatonte një dele, që pas shumë përpjekjeve arrin ta vizatojë. Djali ishte Princi i Vogël, që vinte nga një planet jo më i madh se një shtëpi e zakonshme. Me kalimin e kohës, djemtë mësojnë shumë rreth njëri-tjetrit. Gjithashtu, ai kujdesej edhe për një trëndafil të bukur. Ata bisedonin për gjëra tepër të çuditshme. Aventurat e Princit të Vogël, piloti vendosi t’i shkruajë për të mos e harruar shokun e tij më të mirë. Një ditë, Princi i Vogël kishte vendosur të largohej nga planeti i tij i vogël. Kishte vendosur t´i vizitonte të gjithë planetër me radhë. Në planetin e parë, ai takoi një mbret shumë të lumtur, i cili ishte gëzuar nga ardhja e tij, por Princi i Vogël vendosi të largohej nga ky asteroid pasi nuk i pëlqeu aspak. Në planetin e dytë jetonte një mburravec. Princi i Vogël u largua edhe prej aty. Në planetin e tretë jetonte një pjanec. Princit i vinte keq për të, por nuk ngurroi aspak të largohej. Ai u largua edhe nga planeti i katërt, pasi aty jetonte një biznesmen i mërzitshëm, i cili mendonte vetëm për punën e për asgjë tjetër. Kur mbërriti në planetin e pestë, çdo gjë iu duk normale dhe e qetë, por takoi ndezësin e fenerit e përsëri u largua në kërkim të aventurave të reja. Në një planet të panjohur, Princi i Vogël u takua me një gjeograf, i cili i tha të vizitonte planetin Tokë, një planet të veçantë e ndryshe nga të tjerët. Kur mbërriti aty, ai u habit shumë pasi nuk pa as edhe një njeri. U mërzit, pasi mendoi se do të kishte ngatërruar planet. Papritmas, Princi i Vogël takoi një gjarpër. Gjarpri i tregon atij
 • 4. se ndodhet në një shkretëtirë në Afrikë, në një vend ku nuk jetojnë njerëz. Gjarpri i premtoi Princit të Vogël se do ta kthente prej andej nga kishte ardhur, nëse një ditë do të mërzitej në Tokë. Princi i Vogël del në kërkim të njerëzve, por më kot. Më pas, takon rastësisht një lule. Iu ngjit një mali dhe pas një kohe të gjatë, gjeti një kopsht lulesh. Disa ditë më vonë, ai takon një dhelpër, e cila i kërkon që ta zbuste e të bëheshin miq. Princi i Vogël e zbut dhelprën, por largohet i trishtuar. Pasi piloti dëgjoi historinë e Princit të Vogël, kuptoi se ai nuk kishte ardhur pa arsye në planetin Tokë e më pas shkuan të pinin ujë. Të dy filluan të bisedonin për largimin e Princit të Vogël në planetin e tij. Piloti nuk e la atë vetëm deri në momentin e fundit kur u largua, edhe pse Princi i Vogël i tha se do të ishte e dhimbshme. Piloti akoma e kujton Princin e Vogël, bashkë me historinë dhe aventurat e kaluara së bashku.
 • 5. ANALIZA E PERSONAZHEVE Piloti(+)i drejtpërdrejtë; artist; i ndjeshëm Princi i Vogël(+)aventurier; guximtar; zemërbardhë Trëndafili(+)i bukur; mburravec; i bezdisshëm Mburraveci(-)i çuditshëm; mburravec; mëndjemadh Pijaneci(-)i dehur; i turpëruar; antipatik Mbreti(-)i madhërishëm; i çuditshëm; i mërzitshëm Biznesmeni(+)i zgjuar; i përpiktë; i ngarkuar Gjeografi(+)i zgjuar; i saktë; i sinqertë Gjarpri(+)i sinqertë; i çuditshëm; i ditur Trëndafilat(+)të mirë; magjepsës; të sjellshëm Ndezësi i fenerit(+)besnik; përtac; i çuditshëm Tregtari(+)zemërmirë; kursimtar; i thjeshtë PRINCI I VOGËL -Aventurier -Guximtar -Zemërbardhë -Ëndërrimtar -I palodhur TË PËRBASHKËTA -Të sjellshëm e të dashur me njëri-tjetrin -Naivë -Të huaj TRËNDAFILI -Mëndjemadh -I mërzitshëm -I bezdisshëm -Magjepsës -Tekanjoz
 • 6. FIGURACIONE LETRARE METAFORA -Era ia rrëmbente -Shtinte frikën -U zhyt në një gjendje ëndërrimtare -Nga të shpien këmbët -Shpërtheu në ngashërime EPITETE -Trishtim i thellë -Lule të paditura -Zotëria kuqalash -Dyshimi i mprehtë -Me zemër të hapur KRAHASIME -Si gjel -Si flakët e oxhaqeve -Si të ishte flutur -Si një fluger i vjetër -Siç janë kështjellat mbretërore
 • 7. PJESA E PREFERUAR. PSE? Pjesa ime e preferuar në këtë novelë është pjesa kur djali, i cili ishte pilot në këtë kohë, vendosi të shkruante historinë e mikut të tij, Princit të Vogël, pasi me të kishte kaluar shumë aventura dhe kujtime të veçanta, të cilat nuk donte në asnjë mënyrë që t’i harronte. Ai e konsideronte Princin e Vogël si një mik të vërtetë, për të cilin e kishte marrë shumë malli. Mendonte se po ta harronte, do të bëhej si të rriturit, që vlerësojnë më shumë shifrat sesa miqësinë dhe dashurinë e vërtetë në këtë jetë. Më pëlqen shumë kjo pjesë, pasi këtu del në pah sinqeriteti i djalit dhe vlerësii i tij për një miqësi të vërtetë. A JE TI NDONJËHERË PERSONAZHI I PRINCIT TË VOGËL? PO/JO…PSE? Po, unë ndonjëherë jam personazhi i Princit të Vogël. Edhe unë ndonjëherë nddihem e çuditshme dhe e veçantë nga të tjerët. Më mungon edhe mua një mikja ime që prej fëmijërisë së hershme, por të cilën nuk e kam harruar kurrë. Ashtu si Princi i Vogël, edhe unë jam kurioze për njerëzit, për sjelljet e tyre, për të vizituar e pare vende të ndryshme. Mendoj se çdo fëmijë është personazhi i Princit të Vogël, por në mënyrën e tij.
 • 8. TEMA: Ky libër flet për largimin e Princit të Vogël nga planeti i tij, për të eksploruar botën e për të gjetur miq të rinj, ku njeh edhe sjelljet e njerëzve të ndryshëm. Atë do ta shoqërojnë edhe shumë aventura nga pas. MESAZHET: Të kesh një mik të mirë do të thotë të kesh gjithë botën. Bota imagjinare e fëmijëve është aq e madhe, me ëndrra të pafundme e miq imagjinarë, që i shoqërojnë kudo ata janë.
 • 9. VLERAT E NOVELËS Kjo novelë më pëlqen shumë për vlerat e tij. Stili dhe origjinaliteti i të shkruarit vihet re që në leximin e pare. Subjekti është tepër interesant. Gjithashtu, nuk mungon gjuha e pasur letrare, që të bën ta pëlqesh këtë libër me patjetër. Personazhet kanë karaktere tërheqëse. Tematikat e trajtuara janë të shoqërura me ilustrime mbreslënëse. Fantazia e gjallë e autorit nuk mungon në asnjë fjali të kësaj novele. Ky libër jep mesazhe morale shumë të forta për jetën. Prandaj edhe duhet lexuar nga të gjithë.