Successfully reported this slideshow.
Ishujt BritanikeAnisa Ramadani11-2
ProjektTema : Rajonet      e Evropes : ‘’ Ishujt Britanike ‘’Objektivat :o Te listojme kriteret per te cilat Ishuj...
Permbajtja e projektit
Pjeset perberese te ketij rajoni.•             Ishujt Britanike  Mbreteria e Bashkuar           ...
Shtrirja gjeografike
Mbreteria e Bashkuar           Republika e Irlandes• Eshtë një vend ishullor i pavarur , i   • Republika e Ir...
Relievi
Mbreteria e Bashkuar• Relievi i Britanisë përbëhet kryesisht nga një teren i malorë i ulët dhe nga rrafshi bregdetarë. ...
Republika e Irlandes• Pjesa më e madhe e relievit është terren me rrafshënalta të rrethuara nga bjeshkët dhe malet e ul...
Klima
Ishujt Britanike• Klima është e ndikuar nga rrymimet e ajrit të shkaktuara në oqean dhe kryesisht mbizotëron një mot i vr...
Republika e Irlandeso Klima e Irlandës është e detare e lagësht dhe ndikohet nga rrymimet në oqeanin Atlantik. Dimri ësht...
Popullsia
Mbreteria e Bashkuar            Republika e Irlandes• Britania e Madhe me sipërfaqe prej   • Irlandezët kanë...
Disa qytete kryesore• Midis Republikes se Irlandes dhe Mbreterise se bashkuar vihet re nje ndryshim persa I perket zhvil...
Ekonomia
Republika e Irlandes• Industria e ushqimit, kimike, e makinave, elektronike. Në bregdet popullsia merret me peshkim. Një ...
Mbreteria e Bashkuar• Britania e Madhe njihet si fuqie madhe ekonomike botërore. Në zhvillimin e tillë ekonomik ka ndiku...
Arsyet e rajonizimit• Pozicioni gjeografik (shkëputja nga Europa kontinentale)• Trashëgimia historike e përafërt• Fakti q...
Ishujt britanike
Ishujt britanike
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Ishujt britanike

5,315 views

Published on

 • Be the first to comment

Ishujt britanike

 1. 1. Ishujt BritanikeAnisa Ramadani11-2
 2. 2. ProjektTema : Rajonet e Evropes : ‘’ Ishujt Britanike ‘’Objektivat :o Te listojme kriteret per te cilat Ishujt Britanike jane identifikuar si rajon i Evropes.o Te dallojme vecorite kryesore te Evropes Ishullore.o Te krahasojme vecorite dalluese te ketij rajoni duke i krahasuar me rajonet e tjera perberese te Evropes.
 3. 3. Permbajtja e projektit
 4. 4. Pjeset perberese te ketij rajoni.• Ishujt Britanike Mbreteria e Bashkuar Republika e Irlandes
 5. 5. Shtrirja gjeografike
 6. 6. Mbreteria e Bashkuar Republika e Irlandes• Eshtë një vend ishullor i pavarur , i • Republika e Irlandës është një shtet cili gjendet afër bregdetit veri- në veri të Evropës, në ishullin e perëndimor të Europës kontinentale. Irlandës dhe shtrihet ne pjesen Mbretëria e Bashkuar u krijua nga verilindore te Britanise se Madhe. unioni politit i Anglisë, Irlandës Republika e Irlandës ka gjithsej 4 Veriore, Skocisë dhe Uellsit dhe provinca : përfshin ishullin britanik , pjesën Leinsteri,Munsteri,Konakti,Ulsteri. veri-lindore të ishullit të Irlandës dhe Sipërfaqja e përgjithshme e Irlandës shumë ishuj të vegjël. Irlanda Veriore është 70,273 km², shtrihet rreth është pjesa e vetme e Mbretërisë së koordinatave gjeografike 53 00 V, 8 Bashkuar që ka kufi tokësor (me 00 L dhe 68,890 km² të kësaj Irlandën). Veçmas këtij kufiri sipërfaqeje janë tokë ndërsa 1,390 tokësor, Mbretëria e Bashkuar km² ujë. rrethohet nga Oqeani Atlantik, Deti i Veriut, Kanali Anglez dhe Deti Irlandez.
 7. 7. Relievi
 8. 8. Mbreteria e Bashkuar• Relievi i Britanisë përbëhet kryesisht nga një teren i malorë i ulët dhe nga rrafshi bregdetarë. Në pjesët lindore dhe juglindore tereni është më shkëmborë. Pika më e ultë e Britanisë gjendet nën nivelin e detit 4 metra në Fens (ang.:The Fens) dhe ajo më e lara në lartësi mbidetare prej 1,343 metrave në Ben Nevis në pjesën perëndimore të vendit.
 9. 9. Republika e Irlandes• Pjesa më e madhe e relievit është terren me rrafshënalta të rrethuara nga bjeshkët dhe malet e ulëta ndërsa pjesa perëndimore përshkrohet me një teren me shumë gjire . Pika më e ultë e relievit gjendet në nivelin e oqeanit Atlantik (0m) dhe ajo më e larta në lartësi mbidetare prej 1,041 metrave në vendin e quajtur Karauntuhil
 10. 10. Klima
 11. 11. Ishujt Britanike• Klima është e ndikuar nga rrymimet e ajrit të shkaktuara në oqean dhe kryesisht mbizotëron një mot i vranët po thuaj se gjatë tërë vitit.
 12. 12. Republika e Irlandeso Klima e Irlandës është e detare e lagësht dhe ndikohet nga rrymimet në oqeanin Atlantik. Dimri është i butë dhe vera e ftohët janë karakteristika të klimës së ishullt.
 13. 13. Popullsia
 14. 14. Mbreteria e Bashkuar Republika e Irlandes• Britania e Madhe me sipërfaqe prej • Irlandezët kanë prejardhje nga popullsia kelte, nga se gjuha e tyre është e 244.00 km2 radhitet në kategorinë e ngjashme me atë që flitet në Skoci. Me shteteve me madhësi mesatare, por qëllim që t”i shmangën invazionit të fiseve anglosaksone të Anglisë vendosën në këtë për nga numri i popullsisë është një ishull. Mirëpo në shekullin XI depërtojnë ndër shtete e para në kontinentin e normanët e më vonë edhe anglezët. Pas Evropës. Numri i popullsisë gjatë lindjes së konflikteve , urrejtjes etj., populli të vetmen rrugëdalje e ka gjetur shekujve ka ndryshuar. Kështu në në emigrim. Rreth 2,5 milion irlandez vitin 1800 Britania e Madhe ka pasur shpërngulen në periudhën 1846-1860, 10 milion banorë, 75 vite më vonë, arrin kulmin e shpërnguljes së popullsisë, duke u larguar 4 milion irlandezë prej përkatësisht 1875, ajo është shtuar vendit. Sot në SHBA katër herë më në 30 milion banorë. Në statistikën e tepër irlandez sesa në Irlandë. vitit 1921 Britania e Madhe ka pasur Shpërngulja jo vetëm që ka absorbuar jo vetëm shtimin e popullsisë, por, llogaritur 40 milion banorë. Ndërsa sipas prej vitit 1845, për një shekull numri i regjistrimit të fundit të popullsisë popullsisë së Irlandës prej 8,5 milion është përgjysmuar. Britania e Madhe i ka 59.739.000 dhe me këtë numër është radhitur, • Në vitin 1937 Irlanda fiton pavarësinë pas Rusisë dhe Gjermanisë në vendin dhe shpallet republikë, e në vitin 1949 del prej komonveltit. Irlanda përfshinë e tretë në Evropë. Pjesën dërmuese sipërfaqen prej 70.000 km2, me afro 3,7 të popullsisë e përbëjnë anglezët me milion banorë. Dendësia mesatare arrin 52 banorë në km2 80%, skocezët me 10%, irlandezët me 4% uellsasit me 2% dhe të huaj 4%.
 15. 15. Disa qytete kryesore• Midis Republikes se Irlandes dhe Mbreterise se bashkuar vihet re nje ndryshim persa I perket zhvillimit ekonomik.Ekonomia e Britanise sic e pame ka qene gjithnje dhe vazhdon ende te jete shume e zhviluar. Si metropole të rëndësishme dallojmë: Londrën, Birmingham, Bristol, Manchester, Leeds, Shefild, Edinburg etj. Në Irlandë i vetmi metropol ekzistues është Dublini. Disa qytete me rëndësi më të vogël janë : Kork, Limerik e Galuaj.
 16. 16. Ekonomia
 17. 17. Republika e Irlandes• Industria e ushqimit, kimike, e makinave, elektronike. Në bregdet popullsia merret me peshkim. Një pjesë të vogël të siperfaqes së punueshme mbillet tërshëra, gruri, patatja, elbi, panxhari për kafshë dhe sheqer. Mungesa e thëngjillit plotësohet me shfrytëzimin e fuqisë së ujit prej lumit Shanon dhe lumenjve tjerë.
 18. 18. Mbreteria e Bashkuar• Britania e Madhe njihet si fuqie madhe ekonomike botërore. Në zhvillimin e tillë ekonomik ka ndikuar pozita gjeografike në Oqeanin Atlantik, lidhshmëria e mirë me botën, shfaqja e parë e revolucionit industrial dhe baza relativisht e mirë në pasuritë nëntokësore. Në intensifikimin e ekonomik pa dyshim rëndësi të veçantë kanë pasur edhe zhvillimet e reja teknike që prodhimtarisë i kanë dhënë një dinamikë më të madhe. Procesi i industrializimit ka pasur mbështetje në pasuritë e drurit, qymyrit, mineralit të hekurit dhe lëndëve të para të sjella prej kolonive . Britania e madhe për një kohë të gjatë ka qenë shtet i parë industrial në botë . Kapitali i grumbulluar ka mundësuar të investojë në ekonominë e shumë shteteve e që këto i kanë sjellë fitime shumë më të mëdha .
 19. 19. Arsyet e rajonizimit• Pozicioni gjeografik (shkëputja nga Europa kontinentale)• Trashëgimia historike e përafërt• Fakti që dikur kanë qenë pjesë e të njëjtit shtet.• Kultura e përgjithshme e përbashkët dhe e ndryshme nga pjesa tjetër e Europës

×