Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Α2

171 views

Published on

2015-16 ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Α2

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Α2

 1. 1. Πατριαρχική οικογένεια
 2. 2. Βιογραφία Εμμανουήλ Ροΐδη • Ο Ροΐδης γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρας το 1836 όπου και πέρασε τα πρώτα πέντε χρόνια της παιδικής του ηλικίας. Στη συνέχεια μετέβη με την οικογένεια του στην Γένοβα της Ιταλίας, όπου εμπορευόταν ο πατέρας του. Σε ηλικία δεκατριών χρονών ξαναγύρισε στη Σύρα και περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Το 1855 πήγε στο Βερολίνο, όπου για ένα χρόνο παρακολούθησε μαθήματα φιλολογίας και φιλοσοφίας και από εκει μετέβη στο Ιάσιο της Ρουμανίας, όπου ανέλαβε υπαλληλική θέση στο εμπορικό γραφείο του θείου του Ροδοκανάκη, ενώ παράλληλα μετέφραζε ξένα λογοτεχνικά έργα. Μετά από σύντομη παραμονή στην Αίγυπτο και τον θάνατο του πατέρα του, επέστρεψε στην Αθήνα, όπου και εγκαταστάθηκε οριστικά. Τότε αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με την λογοτεχνία, αφού εν τω μεταξύ είχε εμφανισθεί και ως δημοσιογράφος.
 3. 3. • Το 1873 έχασε σχεδόν όλη την περιουσία του σε μετοχές. Φίλος και οικείος του Χαρίλαου Τρικούπη, διορίστηκε πέντε φορές έφορος της Εθνικής Βιβλιοθήκης και τέσσερις παύτηκε από τους αντιπάλους του. Για ένα χρόνο (1875 – 1876) εξέδωσε με τον Θέμο Άννινο το εβδομαδιαίο, χιουμοριστικό καταρχάς και σατιρικό κατόπιν, περιοδικό Ασμοδαίος, με το οποίο καυτηρίαζε την κομματική συναλλαγή της εποχής του και υποστήριζε τον Τρικούπη. Η βαρηκοΐα, από την οποία υπέφερε από νεαρή ηλικία, η οποία εντάθηκε μετά το 1890, η απώλεια της περιουσίας του και οι συνακόλουθες οικονομικές δυσχέρειες, αλλά και η έμφυτη αθυμία του, κατέστησαν τον χαρακτήρα του βαθμηδόν απαισιόδοξο και φυγάνθρωπο. Πέθανε το 1904 από καρδιακή προσβολή. •
 4. 4. • ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: • Πατέρας: Σοβαρός, αυστηρός, λιγομίλητος, κρατά αποστάσεις και προκαλεί φόβο στο παιδί, τυπολάτρης, υποκρίνεται για να μη χαλάσει η έκπληξη, φέρεται σκληρά, υποτιμητικά και προσβλητικά στο παιδί, δεν το ενθαρρύνει. • Μητέρα: Τυπική, φορτική, επίμονη, αυταρχική, εγωίστρια, δεν αφήνει καμία πρωτοβουλία στο παιδί, αυστηρή, καταπιεστική, απαιτητική, δύστροπη πελάτισσα. • Παιδί: Καταπιεσμένο, δεν εκδηλώνει σκέψεις και συναισθήματα, σέβεται αλλά και φοβάται τους γονείς, δεν δέχεται τρυφερότητα και κατανόηση, αναγκάζεται να υποκρίνεται και να προσποιήται. • Το γραμματικό πρόσωπο που κυριαρχεί στο κείμενο είναι το α ενικό πρόσωπο • Αφηγητής ως πρωταγωνιστής με εσωτερική εστίαση (αφηγείται τα γεγονότα με τον τρόπο που ο ίδιος τα βλέπει και τα κρίνει. Τα λόγια των άλλων τα μεταφέρει με πλάγιο τρόπο "με είπε η μητέρα μου" και έτσι απουσιάζουν οι διάλογοι!
 5. 5. Ο πατέρας: • Μέσα από το κέιμενο φαίνεται ο πατέρας να είναι σοβαρός και αυστηρός. Προκαλεί φόβο στο παιδί του, λόγω του αυστηρού του χαρακτήρα που είχε. Υποκρίνεται όταν καταλαβαίνει την έκπληξη που του ετοιμάζει η γυναίκα του και ο γιός του για τη εορτή του. Τέλος φαίνεται πως δεν έχει καλή σχέση με τον γιό του αφού όταν γίνεται η ζημιά, αντι να τον ενθαρρύνει τον υποτιμά
 6. 6. Η οικογένεια: • Σύμφωνα με το κείμενο η οικογένεια ήταν πατριαρχική αφού όλοι σέβονταν και φοβούντουσαν τον αυστηρό πατέρα. Ειδικότερα αυτό φαίνεται στο σημείο που ο γιός δηλαδή ο συγγραφέας περιγράφει τον πατέρα του. Επίσης βλέπουμε τον σεβασμό που είχαν που είχαν ο γιός και η μητέρα για τον πατέρα αφού ετοίμαζαν μια έκπληξη για αυτόν την ημέρα της ονομαστικής του εορτής. Μέσα από το κείμενο φαίνεται πως ο γιός προσπαθούσε να γράψει ένα υπέροχο λόγο για τον πατέρα του που θα τον εκφονούσε μπροστά του στην γιορτή του μαζί με μια γλάστρα για δώρο. Όμως όταν ο γιός ρίχνει την γλάστρα επάνω στον πατέρα άρχισε να τον υποτιμά με διάφορες χειρονομίες και μέσα από αυτήν την κίνηση φάινεται για ακόμα μία φορά πόσο αυστηρός ήταν!
 7. 7. Σχέση παιδιών-γονιών • Σύμφωνα με πληροφορίες που αντλούμε μέσα από το κείμενο η σχέση των παιδιών με τους γονείς δεν ήταν η ίδια όπως σήμερα. Τότε η σχέση μεταξύ τους ήταν πιο σοβαρή. Οι γονείς είχαν τον κυρίαρχο ρόλο στην οικογένεια και τα παιδιά έπρεπε να σέβονται τους γονείς τους. Επίσης οι γονείς ήταν αυστηροί με τα παιδιά τους και δεν τους επέτρεπαν να κάνουν πολλά πράγματα. Τέλος τα παιδιά εκείνη την εποχή εκτός τις υποχρεώσεις τους στο σχολείο έπρεπε να βοηθάνε τους γονείς τους στις δουλειές. Από την άλλη πλευρά στην σημερινή οικογένεια τα πράγματα είναι πιο απλά. Η σχέση μεταξύ παιδιών και γονιών είναι πιο χαλαρή. Οι γονείς δεν είναι τόσο αυστηροί με τα παιδιά τους. Τον κυρίαρχο λόγο και σήμερα τον έχουν οι γονείς αλλά και τα παιδιά έχουν την ελευθερία να αποφασίσουν και να συζητήσουν με τους γονείς τους για κάποια θέματα. Επίσης, τα παιδιά έχουν την ελευθερία να αποφασίσουν για θέματα δικά τους, πάντα όμως με την επίβλεψη των γονιών. Τέλος, οι γονείς δεν απαιτούν στα παιδία να δουλεύουν παράλληλα με το σχολείο αλλά αντίθετα τα βοηθούν να επιλέξουν και να κάνουν αυτό που θέλουν!
 8. 8. Ο Εμμανούλ Ροΐδης και οι σύγχρονοι του • Ο Εμμανουήλ Ροΐδης είναι μία από τις μεγαλύτερες μορφές της λογοτεχνίας. Στην χώρα μας, βέβαια υποτιμήθηκε. Ίσως γιατί ενόχλησε την κυρίαρχη τάξη της εποχής και η σάτιρα του στάθηκε ενάντια στην φεουδαρχία. Όμως ο Ροΐδης δεν ήταν απλώς έξυπνος αλλά είχε θετικό μυαλό χωρίς προλήψεις. Ήταν πολύ προοδευτικός άνθρωπος και αναγνώρισε την αλήθεια ότι η ζωή δεν είναι στάσιμη αλλά εξελίσσεται και πως τα ιδανικά δεν είναι σε κάθε καιρό ίδια. Είχε επαναστατικές ιδέες. Οι νεότεροι του αναγνωρίζουν ότι με την συνέπεια του έδωσε ώθηση να κάνει ο πνευματικός κόσμος ένα βήμα μπροστά. Ο Ροΐδης παρότι θαύμαζε τους ρομαντικούς ποιητές άσκησε δριμεία κριτική στους σύγχρονούς του που επιδίδονταν στις ανούσιες υπερβολές του ρομαντισμού. Με την συνεπή ορθολογική στάση και άγρυπνη κριτική άνοιξε νέους δρόμους στην νεοελληνική λογοτεχνία!
 9. 9. Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας! • Οι μαθητές: • Κυριακούλιας Παναγιώτης! • Κάιος Μάριος! • Καλούδης Γιώργος! • Κοκκίνης Γιώργος!

×