Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

1,382 views

Published on

2015-16 ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Α1

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

 1. 1. Πατριαρχική οικογένεια Κείμενο: Η εορτή του πατρός μου
 2. 2. Πρόσωπα 1. Ο πατέρας, που ονομάζεται Γιάννης 2. Η μητέρα, 3. O μικρός τους γιος και 4. Ο ανθοπώλης. Ο αφηγητής, δηλαδή το μικρό παιδί αφηγείται σε ά πρόσωπο και συμμετέχει ο ίδιος ως πρωταγωνιστής = Δραματοποιημένος ομοδιηγητικός αφηγητής.
 3. 3. … • Ο αφηγητής εξιστορεί σε α’ πρόσωπο και με αυτόν τον τρόπο φαίνεται ότι έχει προσωπική εμπειρία του γεγονότος. Προσδίδει αμεσότητα και παραστατικότητα στο κείμενο και κάνει πιο ευχάριστη την ανάγνωση χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη.
 4. 4. … • Πατέρας: Σοβαρός, λιγομίλητος, αυστηρός, κρατά αποστάσεις και προκαλεί φόβο στο παιδί, τυπολάτρης, υποκρίνεται για να μη χαλάσει η έκπληξη • Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την οικογένεια αυτή ως πατριαρχική. Αυτό φαίνεται από σημεία μέσα στο κείμενο όπως ‘’ H αλήθεια είναι ότι τον πατέρα μου τον σέβομαι και κάπως τον φοβούμαι’’, από τις ετοιμασίες για την γιορτή του πατέρα οι οποίες ξεκινούν οκτώ ημέρες πριν από την γιορτή του και η αυστηρότητα της μητέρας ώστε να είναι όλα στην εντέλεια και να γίνουν όλα χωρίς λάθη.
 5. 5. Σχέση παιδιών-γονέων το χθες και το σήμερα • Οι αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της ελληνικής οικογένειας αποτελούν πια ένα γεγονός που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Έχουν διαπιστωθεί από τον απλό πολίτη, από τις μελέτες των ειδικών της οικογένειας και από τα μέσα επικοινωνίας. Φαινόμενα, όπως αύξηση των μονογονεϊκών οικογενειών στις αστικές περιοχές, η υπογεννητικότητα, τα ναρκωτικά, η βία, τα διαζύγια, οι άγαμες μητέρες, η μοναξιά, η κατάθλιψη, η εγκληματικότητα κ. ά. έχουν οδηγήσει πολλούς να μιλούν για «κρίση της ελληνικής οικογένειας» και ορισμένοι, για τη διάλυσή της. Κάτι που όντως ισχύει την σήμερον ημέρα!
 6. 6. … • Τα παλιά χρόνια τα πράγματα δεν ήταν έτσι .Ο καθένας μέσα σε μια οικογένειά είχε καθορισμένες δουλείες . Η οικογένεια ήταν πιο δεμένη από ότι σήμερα και οι γονείς ήταν πιο αυστηροί με τα παιδιά . Τα μάλωναν για πολλά θέματα είχαν δεν είχαν σχέση με τα παιδιά . Βεβαία οι εποχές ήταν πιο σκληρές και δικαιολογουμένως και οι άνθρωποι ήταν πιο βάρβαροι με αποτέλεσμα τα παιδιά να μεγαλώνουν σε ένα πιο σκληρό περιβάλλον . Η τεχνολογία , οι συνθήκες επιβίωσης και το περιβάλλον έκαναν την οικογένεια να έρθει στην σήμερον κατάσταση . δεν είναι έτσι όπως ήταν παλιά βεβαία τα παιδιά έχουν καλύτερες σχέσεις με τους γονείς από ότι πριν 30-40 χρόνια διότι όπως αναφέραμε πιο πάνω ήταν αλλιώς οι εποχές!
 7. 7. … • Τώρα εμείς οι άνθρωποι έχουμε μαλακώσει επειδή έχουμε μάθει να τα έχουμε όλα έτοιμα και όχι όπως παλιά που οι άνθρωποι έσταζαν ιδρώτα για να έχουν αυτό που ήθελαν και πολλές φορές δεν το είχαν . Οι καιροί αλλάζουν μαζί και ο άνθρωπος. Τα παιδιά έχουν περιστέρες ελευθερίες από ότι είχαν οι γονείς τους . Για παράδειγμα ποιος γονέας έβγαινε στα 15 του χρόνια για ποτό ως τις 12 το λιγότερο λέω εγώ τώρα…. Μάλλον κανένας …. Οι συμπεριφορές των παιδιών έχουν αλλάξει γιατί αλλιώς μεγαλώνουν τώρα. Παλιά τα παιδιά ήταν πιο σοβαρά . Κάθε εποχή έχει και τα καλά της . Οι γονείς μας μεγάλωσαν σε ένα αυστηρό περιβάλλον και εμείς έχουμε ότι θέλουμε. Αν συγκριθούμε φαίνεται πως εμείς είμαστε πιο τυχεροί επιφανειακά αλλά δεν είμαστε …
 8. 8. Βιογραφία του Εμμανουήλ Ροΐδη • Ο Ροΐδης γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου το 1836. Ήταν γόνος εύπορης αριστοκρατικής οικογένειας. Το 1841 ο πατέρας του, Δημήτριος Ροΐδης, διορίστηκε διευθυντής μεγάλου εμπορικού οίκου και, στη συνέχεια, ανέλαβε τη θέση του γενικού πρόξενου της Ελλάδας στη Γένοβα. Έτσι μετέβη με την οικογένεια του στην Γένοβα της Ιταλίας. Σε ηλικία δεκατριών χρονών ξαναγύρισε στη Σύρο και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Το 1855 πήγε στο Βερολίνο, όπου για ένα χρόνο παρακολούθησε μαθήματα φιλολογίας και φιλοσοφίας. Στη συνέχεια, μετέβη στο Ίασο της Ρουμανίας, όπου ανέλαβε υπαλληλική θέση στο εμπορικό γραφείο του θείου του Δημήτρη Ροδοκανάκη.
 9. 9. … • Παράλληλα μετέφραζε ξένα λογοτεχνικά έργα. Ύστερα από τη γρήγορη παραμονή του στην Αίγυπτο και τον θάνατο του πατέρα του, επέστρεψε στην Αθήνα, όπου και εγκαταστάθηκε οριστικά. • Το έργο του Ροΐδη είναι πλουσιότατο. Η πρώτη του παρουσία του έγινε το 1860 με την έκδοση της μετάφρασης του Οδοιπορικού του Σατωβριάνδου. Το 1866 εξέδωσε την Πάπισσα Ιωάννα, ένα έργο με το οποίο συνδέθηκε στενά το όνομα του Ροΐδη. Το έργο είχε μεγάλη επιτυχία, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και τον επέβαλε σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά προκάλεσε και πολλές αντιδράσεις από εκκλησιαστικούς κυρίως κύκλους. Επίσης δημοσίευσε διηγήματα που αναφέρονται στην καθημερινή ζωή της Σύρας και στις παιδικές του αναμνήσεις.
 10. 10. … • Τα έργα του έχουν σατυρικό χαρακτήρα. Το είδος, όμως, στο οποίο διακρίθηκε ο Ροΐδης και επηρέασε τις νεότερες γενιές ήταν η κριτική. Άσκησε κριτική στους συγχρόνους του πεζογράφους. Τους υποδείκνυε να παίρνουν τα θέματά τους από την ζωή των πόλεων και όχι από την ύπαιθρο, γιατί πίστευε ότι από τις πόλεις, θα ξεπηδήσει ο νεοελληνικός πολιτισμός. Έγραψε μελέτες για τον Ντοστογιέφσκι και άλλους Ρώσους συγγραφείς καθώς και εκλεκτά έργα της ξένης φιλολογίας και ποίησης.
 11. 11. Οι σχέσεις του Ε. Ροΐδη με τους συγχρόνους του • Οι σχέσεις του Ε. Ροΐδη με τους συγχρόνους του Ο Εμμανουήλ Ροΐδης κινείται στον 19ο αι. από αυτόν προβαίνει και σε αυτόν επιστρέφει. Ακόμη και όταν ακολουθεί τα κινήματα των καιρών προς μιαν άλλην εποχή, ο λόγος του είναι γερά βασισμένος στην παράδοση που τον έθρεψε. Ο λόγος του φαίνεται να κατοικεί, δεν είναι ούτε μακρινός ούτε κοντινός, αλλά επιβάλλει μια, ταυτόχρονα οικεία και ψυχρή, απόσταση από την κοινωνική αμεσότητα και την πολιτισμική δράση. Από τον τόπο αυτόν παίρνουμε το περίτεχνο ροΐδειο το οποίο, γίνεται λακωνικό και δύσπιστο, γλιστρά ανάμεσα στα πράγματα και επιτηρεί αυστηρά το δημόσιο πρόσωπο του. Οι σύγχρονοι του Ροΐδη είχαν πολλούς λόγους να είναι δυσαρεστημένοι μαζί του και ακόμη περισσότερους να τον φοβούνται. Οι φανατικοί της καθαρεύουσας δέχτηκαν την κριτική για τη γλωσσική τυποκρατία τους.
 12. 12. … • Από την άλλη οι ρομαντικοί δέχτηκαν τους σαρκασμούς του για την κενολογία του ύφους, οι δημοτικιστές της γενιάς του '80 τη χλευαστική του επιτίμηση για τον γραφικό χαρακτήρα τους. Οι συγγράφουσες Ελληνίδες τη δηκτική περιφρόνηση του για την ατυχή μίμηση ανδρικών προτύπων και οι πανεπιστημιακοί το τολμηρό του χλευασμό για την τυπολατρική μετριότητα τους. Γενικά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας είχε μια απωθητική στάση απέναντι στο Ροΐδη, συνήθως βέβαια τα άκρα αναμειγνύονται και παράγουν κράμα έλξης και απώθησης στη δεξίωση από το κοινό. Δεν είναι, επομένως, τυχαίο ότι μόνο οι εκπρόσωποι μιας νέας γενιάς αναγνώρισαν την αξία αλλά και την αποτελεσματικότητα αυτής της γραφής, πλησίασαν στα πρώτα τους βήματα τον δυσκολοχείριστο Ροΐδη ο οποίος αναμφίβολα δεν είναι ένας από τους σπουδαιότερους λογίους και λογοτέχνες του 19ου αι. που διαπρέπει σε υφολογικούς πειραματισμούς και σε γλωσσική δεξιοτεχνία.
 13. 13. • Εργάστηκαν οι μαθητές : • Χάρης Αϊδίνης • Σοφία Βαΐτσα • Γεωργία Βλαχοκωνσταντή • Ευαγγελία Γιάνναρη • Σπύρος Γεωργαντάς

×