Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

451 views

Published on

2015-16 ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Α1

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

 1. 1. Ο ήχος …είναι ένα mix που φτιάξαμε με τα τραγούδια: Μιλώ για σένα Τι λάθος κάνω Για να σε συναντήσω Στα είπα όλα Έλα ψυχούλα μου Όνειρο ήταν Πόσο σε θέλω
 2. 2. • Η Μαρία Πολυδούρη στο ποίημα της ''Γιατί Αγάπησες", μας μιλά για το πάθος, τον πόνο του ερώτα αλλά και της ζωής και του θανάτου τα οποία σχετίζονται με ένα και μονό πρόσωπο, τον Κ.Γ Καρυωτακη,όπως εκείνη τα βίωσε. Διαβάζοντας το ποίημα, αντιλαμβανόμαστε ότι η αιτίας της ποίησης της είναι το χαρακτηριστικό "εσύ" που λέει στο ποίημα εννοώντας αυτονόμου σηματοδοτεί κατά συνέπεια και τη δική της ζωηρή αγάπη που νιώθει για αυτόν τον άνθρωπο είναι ένα συναίσθημα διαρκές που χρειάζεται επιβεβαίωση και η οποία είναι ανθεκτική στο χρόνο οι στίχοι της φαίνεται ότι είναι βγαλμένοι από τα βάθη της ψυχής τάστο συναίσθημα είναι ολοφάνερο.
 3. 3. … • Η ζωή της ήταν άμεσα συνδεδεμένη με εκείνον. Το ποίημα μας περνάει ότι η αγάπη είναι παντοδύναμη.Μπορεί να σε μεταμορφωσει,να εξαφανίσει τα μειονεκτήματα σου και να αλλάξει το χαρακτήρα σου.Στην περίπτωση της Μαρίας Πολυδούρη, την κάνει να αγαπήσει τον εαυτό της μέσα από τα δικά του ματια.Η μεταμορφωτική δύναμη της αγάπης γίνεται αισθητή μέσα από τι κείμενο με την εικόνα του ολάνοιχτου κρίνου.Ο έρωτας καταξιώνει την ύπαρξη της και δίνει ουσία στη ζωή της.Τα πάντα της μοιάζουν όμορφα ,οικία.Ο κόσμος για αυτήν είναι ένας παράδεισος νιώθοντας την αγάπη του.Ζούσε για να ζει για αυτόν!
 4. 4. Στο ποίημα: Ο άντρας ποιητής εκφράζει τον έρωτά του μέσα από λιτούς και περιεκτικούς στίχους. Τα μάτια της αγαπημένης του είναι εκείνα που δίνουν νόημα στη ζωή του και τον κάνουν να αισθάνεται όμορφα Αντίθετα η γυναίκα ποιήτρια εκφράζει τον έρωτά της μέσα από περισσότερους στίχους πιο αναλυτικούς και περιγραφικούς. Τα συναισθήματά της χαρακτηρίζονται από πάθος και κάθε στίχος εξηγεί γιατί τον αγαπά τόσο πολύ
 5. 5. … • Γενικά: Οι γυναίκες νιώθουν αλλιώς το συναίσθημα του έρωτα από τους άνδρες. Νιώθουν πως ζουν ένα παραμύθι και πως όλα είναι όμορφα. Αντίθετα οι άντρες μπορεί να παρασύρονται από τον αίσθημα αυτό αλλά είναι πάντα πιο περιεκτικοί και πιο εγκρατείς σε σχέση με τις γυναίκες που αφήνονται και το ζουν σε όλες τις εκφάνσεις του. Αυτά είναι χαρακτηριστικά των δύο φύλων και τα επηρεάζουν άμεσα και όταν καλλιτεχνούν
 6. 6. • Η Μαρία Πολυδούρη γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1902. Εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για το γυναικείο ζήτημα και τη χειραφέτηση της γυναίκας. Μετά τον θάνατο και των δύο της γονέων της γράφτηκε στη νομική σχολή και μετακόμισε στην Αθήνα. Εκεί γνωρίστηκε με τον ποιητή Κώστα Καρυωτάκη. Η διάλυση αυτής της σχέσης την οδήγησε σ’ έναν τρόπο ζωής, που συνετέλεσε στη ραγδαία φθορά της υγείας της και τέλος στο θάνατό της. Το 1925 αφού είχε ήδη επιδεινωθεί η υγεία της και είχε εγκαταλείψει τις σπουδές της, έφυγε για το Παρίσι, όπου και πήρε δίπλωμα ραπτικής με την πρόθεση να ανοίξει στην Αθήνα μοδιστράδικο. Η Πολυδούρη έγραψε ποιήματα από πολύ νωρίς.
 7. 7. … • Το 1916 δημοσίευσε στο περιοδικό Οικογενειακός Αστήρ το πρώτο της ποίημα και το 1922 στα περιοδικά Πρόσπερος της Σύρου, Ελληνική Επιθεώρησις,Πανδώρα, Παιδική Χαρά και Εύα. Εξέδωσε μόνο δύο ποιητικές συλλογές. Η πρώτη της ποιητική συλλογή με τον τίτλο Οι τρίλλιες που σβήνουν, τυπώθηκε το 1928 και η δεύτερη με τον τίτλο Ηχώ στο χάος, το 1929. Η ποίηση της Πολυδούρη δεν είναι μια ποίηση με προσεγμένη την αρμονία και το ύφος της. Τα ποιήματά της χαρακτηρίζονται από πηγαίο λυρισμό, ερωτικό συναίσθημα και τρυφερή γυναικεία ευαισθησία, γεμάτη θλίψη.
 8. 8. …• Η Πολυδούρη: Κινείται ολόκληρη στην περιοχή του συναισθήματος και των συναισθηματικών καταστάσεων, διατηρώντας έναν ιδιαίτερα προσωπικό τόνο. Πληθωρική από την αρχή σε συναισθηματισμούς, σε τρυφερότητα και γυναικεία ευαισθησία. Με χαλαρή συνήθως και κάποτε αδέξια τεχνική, αλλά με αυτοσχεδιαστική ευχέρεια, νοσηρά ρομαντική και ψυχολογικά επηρεασμένη από τα οικογενειακά της ατυχήματα, το επαρχιακό περιβάλλον της πατρίδας της εξελίσσει βαθμιαία την ποίησή της σε μια γεμάτη ερωτική περιπάθεια και τύψη ελεγεία θανάτου, εξουδετερώνοντας τα μειονεκτήματά της με το πάθος και τον παλμό της φωνής της.
 9. 9. Ο έρωτας σαν θέμα απασχόλησε όλους τους καλλιτέχνες: μουσικούς (ακούμε) ποιητές ζωγράφους αλλά και πολλούς φιλοσόφους!
 10. 10. Ενδεικτικά από φιλοσόφους Μένανδρος: Έρωτα παύει λιμός ή χαλκού σπάνις. μετάφραση: τον έρωτα τον σταματάει η πείνα ή η έλλειψη χρημάτων
 11. 11. Oscar Wilde Αρκεί ένα λεπτό για να ερωτευθείς, μια ώρα για να συμπαθήσεις και μια μέρα για ν΄αγαπήσεις. Όμως μια ολόκληρη ζωή δεν αρκεί για να ξεχάσεις.
 12. 12. Σοφοκλής Έρως ανίκατε μάχαν, Έρως, ός εν κτήμασι πίπτεις, ός εν μαλακαίς παρειαίς νεάνιδος εννυχεύεις.
 13. 13. Οδυσσέας Ελύτης Είναι διγαμία ν’ αγαπάς και να ονειρεύεσαι.
 14. 14. Βολταίρος Το μεγαλύτερο αμάρτημα στον έρωτα είναι η αδιαφορία.
 15. 15. Πάμπλο Πικάσο “Οι Δεσποινίδες της Αβινιόν”
 16. 16. Το Φιλί, του Gustav Klimt (ο νούμερο 4 πιο δημοφιλής πίνακας στον κόσμος)
 17. 17. Δίας και Καλλιστώ Francois Boucher - 1744
 18. 18. Εργασίες ανέλαβαν: • Άσκηση 1 : Όλγα Αθανασοπούλου • Άσκηση 2: Μαρία Βελδέκη • Άσκηση 3: Αθηνά Αναγνωστοπούλου- Ελένη Ανδρείκου • Mix ήχου: Μαρία Βελδέκη • Γνωμικά-Αποφθέγματα: Μαρία Βελδέκη • Πίνακες: Όλγα Αθανασοπούλου • Φωτογραφίες: Αθηνά Αναγνωστοπούλου- Ελένη Ανδρείκου • Παρουσίαση: Μαρία Βελδέκη

×