Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Τα μυστήρια της
Κεφαλλονιάς Ανδρέας
Λασκαράτος
Ο Ανδρέας Λασκαράτος ήταν αξιόλογος σατυρικός
ποιητής και πεζογράφος από την Κεφαλλονιά, ο οποίος
αφορίστηκε από την εκκλη...
Αναφέρεται για την θυσία που κάνει την κόρη του
τον κύριο σκοπό του γάμου σύμφωνα με τον ίδιο, το
προικιό όπου το παρουσιά...
Οι γονείς αρνούνται κάθε έξοδο που αφορά την
ψυχαγωγία της θυγατέρας αλλά και του ντυσίματος
αυτής, ιδίως των φορεμάτων. Η...
Οι σύγχρονες αντιλήψεις είναι ότι οι γονείς οφείλουν
και πρέπει να δείχνουν περισσότερη αφοσίωση στα
παιδιά τους, να υπάρχ...
 Ένα έθιμο ήταν η προίκα όπου ήταν απαραίτητη
προϋπόθεση ώστε να παντρευτεί μία γυναίκα.
 Ένας άντρας μπορούσε να παντρε...
 Τέλος, για εκείνη την εποχή το να μείνει η θυγατέρα
ανύπαντρη ήταν για την κοινωνία κατακριτέο και
για τους γονείς της κ...
 Γεννήθηκε στις 1 Μαϊου το 1811 στο Αργοστόλι και
πέθανε στις 24 Ιουλίου το 1901.
 Ήταν αξιόλογος σατιρικός ποιητής και ...
 Ανήκε σε πλούσια οικογένεια σπουδάζοντας έτσι νομικά
στο Παρίσι. Ήταν μαθητής του Ανδρέα Κάλβου ενώ
γνώρισε και τον Διον...
 Στις 2 Μαρτίου το 1856 λόγω του βιβλίου «Τα
μυστήρια της Κεφαλλονιάς» αφορίστηκε ο ίδιος και
φυσικά και το βιβλίο.
 Έχε...
 ΓΑΜΟΣ
Σύμφωνα με τον Λασκαράτο γάμος είναι η δημιουργία
μιας νέας οικογένειας που μεγαλώνει όλο και πιο πολύ.
Με την οικ...
 ΓΥΝΑΙΚΑ
Η γυναίκα για να παντρευτεί έπρεπε να ήταν από
καλή οικογένεια και πάνω απ’όλα να έχει προίκα. Η
γυναίκα είχε ση...
 ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Λασκαράτος μέσα από το απόσπασμά του μας εξηγεί
ότι η κοινωνία και οι ιδέες μέσα σε αυτή ήταν εντελώς
λανθασμ...
Η δημιουργία της εργασίας έγινε από τους :
Δώρα Κοντέα
Δήμητρα Κολοβού
Κατερίνα Καλημέρη
Ερμιόνη Δούκα
Χρήστος Κατσίχτης
Ε...
ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ , ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΚΑΙ Η ΠΡΟΙΚΑ
ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ , ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΚΑΙ Η ΠΡΟΙΚΑ
ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ , ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΚΑΙ Η ΠΡΟΙΚΑ
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ , ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΚΑΙ Η ΠΡΟΙΚΑ

288 views

Published on

2015-16 ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Α2

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ , ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΚΑΙ Η ΠΡΟΙΚΑ

 1. 1. Τα μυστήρια της Κεφαλλονιάς Ανδρέας Λασκαράτος
 2. 2. Ο Ανδρέας Λασκαράτος ήταν αξιόλογος σατυρικός ποιητής και πεζογράφος από την Κεφαλλονιά, ο οποίος αφορίστηκε από την εκκλησία εξαιτίας των σατυρικών βελών του κατά του επίσημου κλήρου. Ένα από τα στοιχεία που αιτιολογούν την θέση αυτή είναι το κείμενό του «Η προίκα» (1886) όπου ο συγγραφέας παρουσιάζει κοινωνικά ήθη της πατρίδας του και προτείνει μεταρρυθμίσεις τολμηρές για την εποχή του. Οι σκέψεις του είναι διατυπωμένες σε άρθρα που αναφέρονται στην οικογένεια, στην θρησκεία και στην πολιτική. Συγκεκριμένα σημεία που θα μπορούσαν να εμφανίσουν μία ενόχληση στον αναγνώστη είναι αρχικά στο σημείο που μιλάει συγκεκριμένα για τον Κεφαλλονίτη άνθρωπο.
 3. 3. Αναφέρεται για την θυσία που κάνει την κόρη του τον κύριο σκοπό του γάμου σύμφωνα με τον ίδιο, το προικιό όπου το παρουσιάζει με μια πολύ ρεαλιστική και τολμηρή οπτική καθώς ο γονέας μετατρέπει την κόρη του σε δούλα. Στην συνέχεια ακολουθεί το σημείο όπου προκάλεσε και προκαλεί πολλούς ανθρώπους ακόμα και στην εποχή μας. Το σημείο δηλαδή που παρουσιάζει τον γάμο ως αγροπώληση ενός γουρουνιού, όπου η κόρη τους είναι το γουρούνι και ο γαμπρός ο αγοραστής. Και, όλα αυτά όπως γράφει ο ίδιος γιατί έτσι συνηθίστηκε.
 4. 4. Οι γονείς αρνούνται κάθε έξοδο που αφορά την ψυχαγωγία της θυγατέρας αλλά και του ντυσίματος αυτής, ιδίως των φορεμάτων. Η τροφή είναι απλή και αποτελείται από φθηνά συστατικά, ενώ ο γιατρός δεν την επισκέπτεται όταν αυτή είναι άρρωστη. Χρέος της είναι να δουλέψει στο σπίτι σαν «δούλα». Επιπλέον, ο γονιός νομίζει ότι για να παντρέψει την κόρη του του επιτρέπεται να βγάλει την προίκα της. Ενώ το ταλαιπωρημένο θηλυκό δεν βλέπει άλλον τρόπο απελευθέρωσης, παρά μονον τον γάμο.
 5. 5. Οι σύγχρονες αντιλήψεις είναι ότι οι γονείς οφείλουν και πρέπει να δείχνουν περισσότερη αφοσίωση στα παιδιά τους, να υπάρχει αγάπη και εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Πρέπει να είναι δίκαιοι απέναντι στα παιδιά τους, όπως και αυτά οφείλουν να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις τους. Οι γυναίκες σήμερα έχουν γνώση, άποψη και αποφασίζουν για το δικό τους μέλλον (εργασία και οικογένεια). Τέλος, έχουν την ωριμότητα να επιλέξουν τον σύντροφό τους και φυσικά την ικανότητα να ασκήσουν το επάγγελμα που τους αρμόζει, χωρίς να θεωρούνται πλέον (δούλες).
 6. 6.  Ένα έθιμο ήταν η προίκα όπου ήταν απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να παντρευτεί μία γυναίκα.  Ένας άντρας μπορούσε να παντρευτεί εάν η γυναίκα διέθετε χρήματα, αλλιώς δεν θα δεχόταν να την παντρευτεί.  Οι γονείς για να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προίκα για την κόρη τους, απαγορεύουν οποιαδήποτε περιττή έξοδο. Επίσης γίνεται δούλα στο ίδιο της το σπίτι για να μην χρειάζεται να πληρώνουν ξένη γυναίκα.
 7. 7.  Τέλος, για εκείνη την εποχή το να μείνει η θυγατέρα ανύπαντρη ήταν για την κοινωνία κατακριτέο και για τους γονείς της κοπέλας το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί.
 8. 8.  Γεννήθηκε στις 1 Μαϊου το 1811 στο Αργοστόλι και πέθανε στις 24 Ιουλίου το 1901.  Ήταν αξιόλογος σατιρικός ποιητής και πεζογράφος από τη Κεφαλλονιά.  Αποτελούσε σπινθηροβόλο πνεύμα, έξυπνος , ετυμόλογος αλλά και άνθρωπος ανήσυχος. Υπήρξε ισχυρογνώμων στις απόψεις του , γράφοντας έργα που έρχονται σε σύγκρουση με τις αντιλήψεις της εποχής του.  Λόγω των ελεύθερων ιδεών και απόψεών του που εξέφραζε στα έργα του αφορίστηκε από την Εκκλησία.
 9. 9.  Ανήκε σε πλούσια οικογένεια σπουδάζοντας έτσι νομικά στο Παρίσι. Ήταν μαθητής του Ανδρέα Κάλβου ενώ γνώρισε και τον Διονύσιο Σολωμό.  Παντρεύτηκε την Πηνελόπη Κοργιαλένειου η οποία καταγόταν από εύπορη οικογένεια του νησιού και απέκτησαν δύο γιους και εφτά κόρες.  Καυτηρίασε αδιακρίτως την αδικία, την υποκρισία και την ανηθικότητα. Στράφηκε εναντίον των πολιτικών , ενώ πολέμησε σκληρά τις θρησκευτικές προλήψεις. Κατά την διάρκεια των διωγμών του έμεινε στη Κέρκυρα, στη Ζάκυνθο στο Λονδίνο και τέλος στο Αργοστόλι.
 10. 10.  Στις 2 Μαρτίου το 1856 λόγω του βιβλίου «Τα μυστήρια της Κεφαλλονιάς» αφορίστηκε ο ίδιος και φυσικά και το βιβλίο.  Έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ότι ήταν ιδιαίτερα μπροστά για την εποχή του και το έργο του παραμένει διαχρονικό έως σήμερα.  Κυριότερα έργα του είναι: • Τα μυστήρια της Κεφαλλονιάς • Ιδού ο άνθρωπος • Απόκριση στον αφορισμό
 11. 11.  ΓΑΜΟΣ Σύμφωνα με τον Λασκαράτο γάμος είναι η δημιουργία μιας νέας οικογένειας που μεγαλώνει όλο και πιο πολύ. Με την οικογένειά του, ο άνθρωπος μπορεί να συζητά, να μοιράζεται τις πίκρες του και πράγματα που τον ευχαριστούν. Επίσης, ο συνετός άνθρωπος νιώθει ειλικρινή και τρυφερά αισθήματα αγάπης, καθαρίζει πάντα περισσότερο την καρδιά του, τον νου, την διαγωγή του και ετοιμάζει μια πολύ καλή βοήθεια για τα γεράματά του. Επιπλέον, εκείνη την εποχή ο ρόλος της γυναίκας στην οικογένεια ήταν υποβαθμισμένος.
 12. 12.  ΓΥΝΑΙΚΑ Η γυναίκα για να παντρευτεί έπρεπε να ήταν από καλή οικογένεια και πάνω απ’όλα να έχει προίκα. Η γυναίκα είχε σημαντικό ρόλο μέσα στην οικογένεια, έπρεπε να ήταν «δούλα» δηλαδή ήταν υποχρεωμένη να είχε το σπίτι καθαρό μέχρι να γυρίσει ο άντρας στο σπίτι. Ακόμα έπρεπε να διαβάζει τα παιδιά και να τα ετοιμάζει για το σχολείο. Η γυναίκα εκείνη την εποχή δεν είχε καμία άποψη και συμφωνούσε πάντα με την γνώμη του άντρα της ακόμα και αν είχε άδικο.
 13. 13.  ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ο Λασκαράτος μέσα από το απόσπασμά του μας εξηγεί ότι η κοινωνία και οι ιδέες μέσα σε αυτή ήταν εντελώς λανθασμένες. Ο άνθρωπος μέσα σ’αυτή την κοινωνία έπρεπε να ζει με τα ελαττώματά της και να είναι καλός πατριώτης. Κανένας δεν τολμούσε να αλλάξει αυτή την κοινωνία, φοβούμενος την πρόληψή της και το τι θα πάθαινε ακόμα και αν προσπαθούσε. Υπήρχαν πάρα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι εκμεταλλεύονταν αυτή τη κοινωνία για να ωφεληθούν. Ο Λασκαράτος μέσα από το διήγημά του προσπαθεί να αφυπνήσει τον κόσμο και να αντιδράσει.
 14. 14. Η δημιουργία της εργασίας έγινε από τους : Δώρα Κοντέα Δήμητρα Κολοβού Κατερίνα Καλημέρη Ερμιόνη Δούκα Χρήστος Κατσίχτης Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!

×