MİYOKARD ENFARKTÜSÜ Dr.Halil AKBULUT
VAKA-1:  <ul><li>Daha öncesinde spor yaparken göğsünde sıkışma hisseden 57 yaşında erkek hasta 1,5 saat önce sabah aniden ...
Ön Tanınız Nedir??? <ul><li>Miyokard Enfarktüsü </li></ul><ul><li>Angina Pektoris </li></ul><ul><li>Plörazi </li></ul><ul>...
Fizik Muayene: <ul><li>Genel olarak hasta sıkıntılı hafif terlemeleri mevcut </li></ul><ul><li>Nabız:88/dk </li></ul><ul><...
Laboratuvar: <ul><li>Hangi tetkikleri istersiniz? </li></ul>
EKG
Laboratuvar sonuçları <ul><li>TROPONİN T:0,075 (Max. 0,010) </li></ul><ul><li>CK:250 (0-190) </li></ul><ul><li>CKMB:45 (7-...
TANINIZ NEDİR ?  <ul><li>İNFERİOR MYOKARD ENFARKTÜSÜ </li></ul>
Miyokard Enfarktüsü <ul><li>Koroner arterlerin ani olarak tıkanması sonucu arterin distal kesimindeki miyokard hücrelerini...
 
<ul><li>%30-40 mortaliteye sahip </li></ul><ul><li>Ölümlerin büyük kısmı hastaneye gelmeden genellikle MI’a bağlı Ventrikü...
TANI <ul><li>Anamnez </li></ul><ul><li>Fizik Muayene </li></ul><ul><li>EKG </li></ul><ul><li>TROPONİN T-I,SGOT,CK,CKMB,LDH...
Uyarı Bulguları <ul><li>Baskı tarzında retrosternal ağrı </li></ul><ul><li>Sol kol sırt alt çene boyun ve epigastrik bölge...
RİSK FAKTÖRLERİ <ul><li>Sigara </li></ul><ul><li>DM </li></ul><ul><li>Hiperkolesterolemi </li></ul><ul><li>Hipertansiyon <...
Laboratuvar: <ul><li>EKG </li></ul><ul><li>TROPONİN T-I,CK,CKMB,SGOT,LDH (Akut MI başlangıcında en erken yükselen test miy...
EKG <ul><li>İlk bulgu T dalgalarının yükselmesidir. </li></ul><ul><li>ST elevasyonu bunu takip eder ve enfarkt alanını tes...
NonQ MI <ul><li>Nekroz alanı sınırlıdır </li></ul><ul><li>İskemi epizodu daha uzun </li></ul><ul><li>Koroner arter %75’ind...
EKG İle Lezyonu Saptama <ul><li>D2,D3,avF:İnferior MI </li></ul><ul><li>D1,avL,V5,V6:Anterolateral MI </li></ul><ul><li>V1...
<ul><li>EKG tanısal değil ise ve serum normalse hastalar 4-6 saat boyunca gözetimde tutulup 30 dakika aralarla EKG ve 2 sa...
Enzimler <ul><li>Human Heart Heavy Fatty Ascide son yayınlarda ilk yükselen ve en değerli marker (Türkiyede yok) </li></ul...
<ul><li>Eko:Nekrotik bölgenin duvar hareketleri ve varsa olası komplikasyon tespitinde ve Ventrikül kontraksiyonu tespitin...
TEDAVİ <ul><li>İlk yapılacak hasta rahat bir pozisyonda sakin bir yere alınmalı monitörize edilmeli </li></ul><ul><li>5 da...
TEDAVİ <ul><li>ANALJEZİK: </li></ul><ul><li>-MORFİN 2-5 mg İV veya SC yapılır. </li></ul><ul><li>-5-10 dakika arayla 4 ker...
TEDAVİ <ul><li>Nitratlar: Sublingual(300-500 mg) veya İV (0,6-1,2 mg/saat-ilk 48 saat) </li></ul><ul><li>İnferior MI,Poste...
TEDAVİ <ul><li>B-Bloker kullanımı ile MI’da nekroz alanının,mortalitenin VF  gelişiminin ve Kardiyak Rüptürün azaldığı isp...
B-Bloker Kontrendikasyonları <ul><li>Bradikardi(60/dk) </li></ul><ul><li>Sistolik Hipotansiyon(100mmHg) </li></ul><ul><li>...
TEDAVİ <ul><li>Heparin başlangıç:100 Ü/KG bolus  .  İdame  : 15  Ü/Kg/saat infüzyon  Aptt normalin 2-2,5katı(60-80 sn) ola...
TEDAVİ <ul><li>Streptokinaz :1,5 milyon Ü </li></ul><ul><li>İlk 12 saatte başlanırsa faydalıdır. </li></ul><ul><li>Yarısı ...
Trombolitik Tedavi Kontrendikasyonları <ul><li>Son 1 ayda geçirilmiş cerrahi işlem </li></ul><ul><li>Aktif peptik ülser </...
TEDAVİ <ul><li>Geniş Anterior MI’lı hastalarda lidocain kullanılabilir.Bunun dışında MI da rutin olarak lidocain kullanılm...
SEKONDER PROFİLAKSİ <ul><li>Aspirin 100 mg/gün </li></ul><ul><li>B-Bloker  </li></ul><ul><li>Statinler </li></ul><ul><li>S...
 
KOMPLİKASYONLAR <ul><li>Aritmi (VF en sık ve en mortal) </li></ul><ul><li>Serbest Duvar Rüptürü </li></ul><ul><li>Septum R...
KAYNAKLAR <ul><li>Araş.Gör.Dr.Suna Kılıçarslan Birinci Basamakta MI Yönetimi Ders Notları </li></ul><ul><li>Türk Kardiyolo...
TEŞEKKÜR  EDERİM
 
 
 
 
 
 
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Miyokard İnfarktusu

16,846 views
16,754 views

Published on

Miyokard İnfarktusu

0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
16,846
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
152
Actions
Shares
0
Downloads
66
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Miyokard İnfarktusu

  1. 1. MİYOKARD ENFARKTÜSÜ Dr.Halil AKBULUT
  2. 2. VAKA-1: <ul><li>Daha öncesinde spor yaparken göğsünde sıkışma hisseden 57 yaşında erkek hasta 1,5 saat önce sabah aniden başlayan şiddetli göğüs ağrısı şikayetiyle acil servise başvuruyor. </li></ul><ul><li>Hasta ağrısının bastırıcı tarzda olduğunu ve sol kola ve sırtada ağrı yayıldığını beyan ediyor </li></ul>
  3. 3. Ön Tanınız Nedir??? <ul><li>Miyokard Enfarktüsü </li></ul><ul><li>Angina Pektoris </li></ul><ul><li>Plörazi </li></ul><ul><li>Pnömotoraks </li></ul><ul><li>Pulmoner Emboli </li></ul><ul><li>Kostokondrit </li></ul><ul><li>Panik Atak </li></ul><ul><li>Aort Disseksiyonu </li></ul><ul><li>Zona(Başlangıç) </li></ul><ul><li>Mide ülseri </li></ul><ul><li>Reflü </li></ul><ul><li>Pankreatit </li></ul><ul><li>Safra Kesesi Problemleri </li></ul><ul><li>Miyalji,Kas-iskelet sistemi travması… </li></ul>
  4. 4. Fizik Muayene: <ul><li>Genel olarak hasta sıkıntılı hafif terlemeleri mevcut </li></ul><ul><li>Nabız:88/dk </li></ul><ul><li>TA:125/85 </li></ul><ul><li>Kalp seslerinde dinlemekle üfürüm ve ek ses alınmıyor </li></ul><ul><li>Akciğer sesleri dinlemekle normal </li></ul><ul><li>Sistem muayeneleri normal </li></ul>
  5. 5. Laboratuvar: <ul><li>Hangi tetkikleri istersiniz? </li></ul>
  6. 6. EKG
  7. 7. Laboratuvar sonuçları <ul><li>TROPONİN T:0,075 (Max. 0,010) </li></ul><ul><li>CK:250 (0-190) </li></ul><ul><li>CKMB:45 (7-25) </li></ul><ul><li>SGOT:55 (8-40) </li></ul><ul><li>LDH:404 (240-480) </li></ul>
  8. 8. TANINIZ NEDİR ? <ul><li>İNFERİOR MYOKARD ENFARKTÜSÜ </li></ul>
  9. 9. Miyokard Enfarktüsü <ul><li>Koroner arterlerin ani olarak tıkanması sonucu arterin distal kesimindeki miyokard hücrelerinin beslenememesi ve nekrozu ile ortaya çıkan durum </li></ul><ul><li>Hastaların üçte birinde durum silik olabilir </li></ul><ul><li>Daha sıklıkla sabah saatlerinde ortaya çıkar </li></ul><ul><li>Hastaların bir kısmının anamnezinde anginal şikayetler mevcuttur. </li></ul>
  10. 11. <ul><li>%30-40 mortaliteye sahip </li></ul><ul><li>Ölümlerin büyük kısmı hastaneye gelmeden genellikle MI’a bağlı Ventriküler Fibrilasyon ile olmakta </li></ul><ul><li>Hastanede ölüm oranı %18 </li></ul><ul><li>MI sonrası ilk yılda tekrarlama ihtimali %10 bu nedenle sekonder Profilaksi gerekmekte </li></ul>
  11. 12. TANI <ul><li>Anamnez </li></ul><ul><li>Fizik Muayene </li></ul><ul><li>EKG </li></ul><ul><li>TROPONİN T-I,SGOT,CK,CKMB,LDH </li></ul><ul><li>EKOKARDİYOGRAFİ </li></ul>
  12. 13. Uyarı Bulguları <ul><li>Baskı tarzında retrosternal ağrı </li></ul><ul><li>Sol kol sırt alt çene boyun ve epigastrik bölgeye yayılan ağrı. </li></ul><ul><li>Nitratlarla geçmeyen ve hareketten bağımsız ağrı </li></ul><ul><li>İstirhaatle geçmeyen ağrı </li></ul><ul><li>Ölüm korkusu mevcudiyeti ve sıkıntılı mizaç </li></ul><ul><li>Daha öncesinde MI hikayesi </li></ul><ul><li>Hastada bunlarla beraber terleme bulantı varsa MI düşünülmelidir </li></ul>
  13. 14. RİSK FAKTÖRLERİ <ul><li>Sigara </li></ul><ul><li>DM </li></ul><ul><li>Hiperkolesterolemi </li></ul><ul><li>Hipertansiyon </li></ul><ul><li>Aile Hikayesi </li></ul><ul><li>Obesite </li></ul><ul><li>Fiziksel İnaktivite </li></ul><ul><li>Yaş </li></ul><ul><li>Cinsiyet </li></ul>
  14. 15. Laboratuvar: <ul><li>EKG </li></ul><ul><li>TROPONİN T-I,CK,CKMB,SGOT,LDH (Akut MI başlangıcında en erken yükselen test miyoglobin olup nonspesifiktir.Değerlerin ortalama yükselişi 3-12.saatler arasıdır.) </li></ul><ul><li>EKOKARDİOGRAFİ(EKG si tanısal olmayıp serum markerları normal olan ancak tipik göğüs ağrısı olan ve daha öncesinde MI hikayesi mevcut hastalarda istenmelidir.) </li></ul>
  15. 16. EKG <ul><li>İlk bulgu T dalgalarının yükselmesidir. </li></ul><ul><li>ST elevasyonu bunu takip eder ve enfarkt alanını tespit etmeye yardımcıdır </li></ul><ul><li>T dalgasında inversiyon </li></ul><ul><li>Patolojik Q (2 birim kareden derin Q dalgası) </li></ul><ul><li>24 saatte EKG bulguları gerilemeye başlar Q dalgası ise hemen gerilemez) </li></ul><ul><li>EKG %1-17 ORANINDA NORMALDİR </li></ul>
  16. 17. NonQ MI <ul><li>Nekroz alanı sınırlıdır </li></ul><ul><li>İskemi epizodu daha uzun </li></ul><ul><li>Koroner arter %75’inde tam tıkalı değil spontan açılma var </li></ul><ul><li>Daha çok kronik kalp hastalığı olanlarda olur </li></ul>
  17. 18. EKG İle Lezyonu Saptama <ul><li>D2,D3,avF:İnferior MI </li></ul><ul><li>D1,avL,V5,V6:Anterolateral MI </li></ul><ul><li>V1,V2,V3:Anteroseptal </li></ul><ul><li>V1,V2,V3,V4,V5,V6: Yaygın ön yüz MI </li></ul><ul><li>V5,V6:Lateral MI </li></ul>
  18. 19. <ul><li>EKG tanısal değil ise ve serum normalse hastalar 4-6 saat boyunca gözetimde tutulup 30 dakika aralarla EKG ve 2 saatte bir serum enzimleri açısından takip edilmelidir </li></ul>
  19. 20. Enzimler <ul><li>Human Heart Heavy Fatty Ascide son yayınlarda ilk yükselen ve en değerli marker (Türkiyede yok) </li></ul><ul><li>LDH en son yükselir en çok yüksek kalır </li></ul><ul><li>Ortalama yükselmeler 3-12 saat arasıdır </li></ul>
  20. 21. <ul><li>Eko:Nekrotik bölgenin duvar hareketleri ve varsa olası komplikasyon tespitinde ve Ventrikül kontraksiyonu tespitinde prognozun belirlenmesinde kullanılır </li></ul><ul><li>Angiografi ise Akut mıda tanısal yeri yok ancak koroner arter darlığı olan ve geçirilmiş MI hastalarında kullanılır </li></ul>
  21. 22. TEDAVİ <ul><li>İlk yapılacak hasta rahat bir pozisyonda sakin bir yere alınmalı monitörize edilmeli </li></ul><ul><li>5 dakika aralarla hastanın Nabız,Kan basıncı ve Solunum izlemi(O2 saturasyon) </li></ul><ul><li>bakılmalı. </li></ul><ul><li>-O2 inhalasyonu 4-5 Lt/Dk </li></ul><ul><li>-300 mg Aspirin çiğnetilmeli </li></ul><ul><li>-Damar yolu açılmalı%0,09’luk serum takılmalı </li></ul>
  22. 23. TEDAVİ <ul><li>ANALJEZİK: </li></ul><ul><li>-MORFİN 2-5 mg İV veya SC yapılır. </li></ul><ul><li>-5-10 dakika arayla 4 kere tekrarlanabilir </li></ul><ul><li>-İnferior MI,KOAH,Astım,Hipotansif,İleri Yaşlı ve asidozdaki Bireylerde Morfin verilmemelidir. </li></ul><ul><li>-Morfine bağlı Solunum depresyonu durumunda Naloxone 0,4 mg İV gerekirse 3 dakikada bir maksimum 3 doz </li></ul><ul><li>-Bulantıya karşı gerekirse Metoklopramid 10-20 mg İV uygulanabilir </li></ul>
  23. 24. TEDAVİ <ul><li>Nitratlar: Sublingual(300-500 mg) veya İV (0,6-1,2 mg/saat-ilk 48 saat) </li></ul><ul><li>İnferior MI,Posterior MI,aort stenozu varsa kullanılmamalıdır. </li></ul><ul><li>İsordil 5 SL 10 mg tb(isosorbid dinitrat) </li></ul><ul><li>Cardioket 20-40mg,SL5( ‘’ ) </li></ul><ul><li>Monoket Long Kapsül 50 mg . (İsosorbid 5 Mononitrat) </li></ul><ul><li>Momodur 60 mg tb ( ‘’ ) </li></ul><ul><li>Natisprey,Trinitrin 0,3 mg(nitrogliserin) </li></ul>
  24. 25. TEDAVİ <ul><li>B-Bloker kullanımı ile MI’da nekroz alanının,mortalitenin VF gelişiminin ve Kardiyak Rüptürün azaldığı ispatlamıştır </li></ul><ul><li>Metoporolol veya Atenolol 5-10 mg İV 2 dakikada (Nabız ve Kan basınç takibi ile) </li></ul><ul><li>Sonrasında oral B-Bloker (25-100 mg) </li></ul><ul><li>Kontrendikasyonu olmayan tüm hastalara ilk 12 saatte verilmelidir </li></ul>
  25. 26. B-Bloker Kontrendikasyonları <ul><li>Bradikardi(60/dk) </li></ul><ul><li>Sistolik Hipotansiyon(100mmHg) </li></ul><ul><li>Ağır kalp yetmezliği </li></ul><ul><li>PR 0,24 sn’den uzun </li></ul><ul><li>KOAH </li></ul><ul><li>II-III Derece A-V Blok </li></ul><ul><li>İlaç allerjisi </li></ul>
  26. 27. TEDAVİ <ul><li>Heparin başlangıç:100 Ü/KG bolus . İdame : 15 Ü/Kg/saat infüzyon Aptt normalin 2-2,5katı(60-80 sn) olacak şekilde ayarlanır </li></ul><ul><li>Heparin Novo Flakon 50,000Ü/2 ml </li></ul><ul><li>Calciparine Amp. 5000-10000 Ü </li></ul><ul><li>Nevparin Flakon 25000Ü/5 ml </li></ul>
  27. 28. TEDAVİ <ul><li>Streptokinaz :1,5 milyon Ü </li></ul><ul><li>İlk 12 saatte başlanırsa faydalıdır. </li></ul><ul><li>Yarısı bolus yarısı 30 dk infüzyon ile </li></ul><ul><li>Heparin 4 saat sonra başla ve 800Ü/Saat hızında 72 saat devam edilir. </li></ul><ul><li>-Streptase Flakon 250000-750000Ü </li></ul><ul><li>-Actilyse Flakon 50 mg </li></ul>
  28. 29. Trombolitik Tedavi Kontrendikasyonları <ul><li>Son 1 ayda geçirilmiş cerrahi işlem </li></ul><ul><li>Aktif peptik ülser </li></ul><ul><li>Aktif iç organ kanaması </li></ul><ul><li>Aort Disseksiyonu kuşkusu </li></ul><ul><li>Uzamış veya travmatik CPR </li></ul><ul><li>Gebelik </li></ul><ul><li>İlaç Allerjisi </li></ul><ul><li>Kontrol edilemeyen,nedeni bilinmeyen hipotansiyon </li></ul><ul><li>Son 1 yılda stroke geçirme öyküsü </li></ul><ul><li>Son 15 günde yapılan organ biyopsisi </li></ul><ul><li>Muayenede perikardial frotman saptanması </li></ul>
  29. 30. TEDAVİ <ul><li>Geniş Anterior MI’lı hastalarda lidocain kullanılabilir.Bunun dışında MI da rutin olarak lidocain kullanılmaz </li></ul><ul><li>İskemik zeminde gelişen ventriküler aritmilerde ilk tedavi Lidocaindir.1-1,5 mg/kg İV Bolus verilir ve 1-4 mg/dk infüzyon ile devam edilir 36 saat sonra oral tedaviye geçilir </li></ul><ul><li>Lidocaine VT ve VF olgularında defibrilasyon sonrasında geç fazda ve malign ventriküler aritmilerin tekrarının önlenmesinde 100 mg İV infüzyon olarak uygulanır. </li></ul>
  30. 31. SEKONDER PROFİLAKSİ <ul><li>Aspirin 100 mg/gün </li></ul><ul><li>B-Bloker </li></ul><ul><li>Statinler </li></ul><ul><li>Spor,Diyet ve Yaşam Değişikliği </li></ul>
  31. 33. KOMPLİKASYONLAR <ul><li>Aritmi (VF en sık ve en mortal) </li></ul><ul><li>Serbest Duvar Rüptürü </li></ul><ul><li>Septum Rüptürü </li></ul><ul><li>Ppiller Kas Rüptürü </li></ul><ul><li>Trombüs </li></ul><ul><li>Emboli </li></ul><ul><li>Anevrizma </li></ul><ul><li>Perikardit </li></ul>
  32. 34. KAYNAKLAR <ul><li>Araş.Gör.Dr.Suna Kılıçarslan Birinci Basamakta MI Yönetimi Ders Notları </li></ul><ul><li>Türk Kardiyoloji Derneği MI Tedavi Kılavuzu </li></ul><ul><li>Doç.Dr.Yavuz Baykal,Doç.Dr.Mustafa Özkan MI Tedavisi Ders Notları </li></ul><ul><li>Dr.Michael Rosengarten McGill Üniversity/Canada http ://sprojects.mmi.mcgill.ca/heart/mimenu.html </li></ul><ul><li>http://www.mayoclinic.com/ </li></ul><ul><li>Frank G. Yanowitz, MD Professor of Medicine University of Utah School of Medicine/USA http://library.med.utah.edu/kw/ecg/image_index/index .html </li></ul>
  33. 35. TEŞEKKÜR EDERİM

×