SlideShare a Scribd company logo
Prof.Labinot Rexhaj
Përmbajtja
Shtëpiza Kartela grafike
Monitori Procesori
Miu Ram Memoria
Tastiera Cd-Rom
Pllaka amë Hardisku
Prof.Labinot Rexhaj
Shtëpiza është një kuti alumini në te cilën janë
të vendosura komponente të tjera.
Përveq rolit mbrojtës qe ka shtëpiza në të
ndodhen edhe simtemi për furnizim me energji
elektrike edhe tranformimi i saj ne form te
papërshtatshme.Varësisht nga qellimi i
kompjuterit egzistojn disa lloje të shtëpizave:
Shtëpiz e holl-perdoret më shpesh per sacione
rrjetesh qe nuk kan disqe
Shtëpiza bejbi(baby)-është e dyta sipas
madhësis me dimensione të përaferta
33x40x18cm dhe zakonisht qëndron e shtrir në
tavolinë.
Mini tauer- është shtëpiz me dimensione të
ngjajshme si baby shtëpiza por e dizajnuar qe
te qendroj vertikalisht.
Shtepiza ATX -bëhen dominante me paraqitjen
e procesorëve pentium II dhe pllakave Amë te
konstruktuara per to.
Prof.Labinot Rexhaj
Është paisje dalse e cila e paraqet ne
ekran regjistrimin e informatave me
ndihmet e paisjeve hyrse.
Karakteristikat kryesore te monitorëve
janë: madhësia( matet me inç:
14,15,17,19,21...) rezulucioni(densedia e
pikave me rezulucion te zakonshëm
horizontal dhe vertikat që sot perdoret
deri më 800x600 , 1024x768 , 1280x1024)
frekuenca( numri i vizatimit te
fotografis në 1sekond të shprehur në
herc) dhe madhësia e pikes( matet me
milimeter, ndërsa e shpreh distancën
ndermjet dy pikave ne ekran).
Fotografia e ekranit është e perbër nga
shum pika të vogla. Këto pika quhen
piksel.Pikseli është elementi kryesor
prej të cilit përbehet fotografia e
ekranit.
Prof.Labinot Rexhaj
Me paraqitjen e sistemeve operative
grafike miu bëhet paisja pa të cilen
nuk mund të mendohet puna e
kompjuterit.
Miu përdoret si paisje për tregim.
Ashtu siq lëviz miu nëpër bazamet
ashtu ne ekran duhet të leviz
shigjeta treguese.Kur treguesi i miut
do te sillet mbi objektin e nevojshëm
me shtypjen e njërit nga butonët qe
ndodhet ne mi ndirmirret aksion i
caktuar. Egzistojn mi me një,dy dhe
tre buton, ndërsa per punë më
efikase sygjerohen minet me dy
buton.
Prof.Labinot Rexhaj
Tastiera i ngjan makines mekanike të shkrimit . Është njesi
hyrese që më së shumti përdoret ,me ndihmën e së ciles te
dhënat nga forma e shkruar kthehen ne shifrimin binar dhe
barten ne memorien e punës.Detyra kryesore e tastierës është
futja e simboleve tekstuale duke shtypur tastet e saj. Gjatë
shtypjes së disa tasteve te ashtuquajtura taste speciale jepen
urdhëra kompjuterit.
Prof.Labinot Rexhaj
Shërben për vendosjen e të gjitha
elementeve te sistemit kompjuterik,
përmes pllakes amë vendoset
komunikimi ndermjet njesive te
ndryshme. Komunikimi me njësit e
integruara bëhet përmes njësive te
mrendshme ose bazave te mbrendshme
me njësit të jashtme përmes bazave
eksternal. Në pllaken amë janë te
vendosura sllotet ose Ram-memorie te
madhësive te ndryshme pastaj në
pllakën amë është i ngjitur procesori,
ndërsa në të ashtëquajterën sllot janë
të vendosura të gjitha kartela e tjera
(kartela e zërit , kartela e rrjetit ,
kartela e radios...). Egzistojnë edhe
disa pllaka amë në te cilat disa kartela
janë te integruara(të vendosura ne vetë
pllaken): Video e rrjetit dhe Kartela e
zërit qe kanë për qëllim zvoglimin e
qmimit.
Prof.Labinot Rexhaj
Kartela grafike është një nga paisjet kryesore të kompjuterëve modern.
Këto karta kanë nëbrendesi te tyre GPU ështe shume i ngjashem me CPU
por ndryshon ne faktin qe eshte i optimizuar ne kryerjen e operacioneve
matematike qe jane mese te zakonshme ne manipulimin e grafikeve. Ky
optimizim eshte diferenca kryesore midis GPU dhe CPU .Nje element tjeter
i rëndësishem i kartes grafike eshte memoria GPU e cila e perdor
memorien per te ruajtur rezultatet e perkohshme qe asaj i duhen per te
kryer operacione ne menyre sa me eficente. Kjo memorie mund te
perdoret edhe per qellime te tjera si ruajta e imazheve të cilat do te
shfaqen së shpejti ne monitor. Sasia dhe tipi i kësaj memorie është një
faktor I kartës grafike lidhet me monitorin nëpeëmjet RAMDAC .Disa
karta grafike kanë më shume se një RAMDAC, kjo bën teë mundur lidhjen
e më shumë se një monitori me skeden grafike.
Prof.Labinot Rexhaj
Njësia qendrore e përpunimit (Central
Processing Unit) ose shkurt CPU, ështe një
program kompjuterik pjesë e një sistemi
kompjuterik i cili kryen udhëzimet dhe është
një element parësor në ushtrimin e
funksioneve kompjuterike.Ky term ka qenë në
përdorim në industrinë e kompjuterëve të
paktën që prej fillimit të viteve 1960.Forma,
hartimi dhe zbatimi i CPU kanë ndryshuar në
mënyrë dramatike që nga shembujt më të
hershme, por operacioni i tyre themelor
mbetet i njëjtë.
Veprimet e tij janë të caktuara nga një
program me kodin e makinës. Detyrat
kryesore të tij janë operacionet aritmetike,
leximi dhe shkrimi i të dhënave në regjistrin e
punës (kujtesa RAM) si zbatimin e
urdhëresave në Programe. Format moderne
të CPU-së janë Mikroprocesorët në të cilat të
gjitha integralet dhe pjesët tjera përbërës të
CPU-së janë të futura në një mikrointegral
(mikrochip).
Prof.Labinot Rexhaj
RAM ( Random-acces memory) është memoria kryesore e përkohshme
e kompjuterit.Në tërësinë e kompjuterit kjo memorie pasqyron trurin e
vogël të njeriut në të cilin mbahen të dhënat për një kohë të shkurtë.
Memoria qendrore është vendi ku ekzekutohen të gjitha programet dhe
ku vendosen të gjitha të dhënat që përdoren nga këto programe.
Instruksionet e një programi duhet të ndodhen në RAM që të mund të
ekzekutohen nga procesori. Dihet që të gjitha këto informacione
memorizohen në formë bit–esh, pasi është më e thjeshtë paraqitja e
këtyre informacioneve logjike në diçka fizike siç është Memoria
qendrore është e përbërë nga një bashkësi fijesh, tranzistore dhe nga
kondensatorë. Fijet ndahen në dy grupe : fijet që transportojnë adresat
e të dhënave dhe fijet e të dhënave.
Prof.Labinot Rexhaj
Kompakt disku (CD) është medium eksterm për ruajtjen e të dhënave
ndryshe i njohur si medium standard për përcjellje te regjistrimeve
muzikore, i cili i zëvendësoi pllakat e magnetofonit dhe për hapjen e
këngeve në format digjiale.Egzistojn paisje speciale (CD recorder) që
vendosen në kompjuter dhe mund të inçizojm përmbajtje të ndryshme
ne CD disqe të paregjistruara apo të gatshme për regjistrim.
CD Rom-i në kompjuter punon në menyrë identike si audio CD disqet
e thjeshta. CD disku është pllak e plasikes me shtres alumini në te
cilën janë të regjistruara të dhënat.
Prof.Labinot Rexhaj
Hard Disk Drive, (Hard Disk Drajv,
shkurt: HDD) është një memorizues
magnetik (shpesh ferro-magnetik) i
arkivave kompjuterike, i cili i
shkruan arkivat binar mbi
sipërfaqen e një disku rrotullues. Të
dhënat ruhen në HDD edhe pas
largimit të kësaj pjese nga tërësia e
sistemit kompjuterik. Ekzistojnë
HDD të jashtëm dhe të brendshëm,
ku të parët instalohen në brendi të
kopjuterëve ose sistemeve
kompjuterike, kurse të dytët lidhen
me kompjuterët ose sistemet
kompjuterike nga jashtë për mes
kabllove të ndryshëm e zakonisht
me kabllo USB.
Prof.Labinot Rexhaj

More Related Content

What's hot

Pajisjet periferike hyrëse vii
Pajisjet periferike hyrëse viiPajisjet periferike hyrëse vii
Pajisjet periferike hyrëse viiFlora Aliji
 
projekt ne informatike
projekt ne informatikeprojekt ne informatike
projekt ne informatike
koralda
 
Projekt ne informatike
Projekt ne informatike Projekt ne informatike
Projekt ne informatike
NA XXXXXXXXXXXXX
 
Mikroprocesori
MikroprocesoriMikroprocesori
MikroprocesoriVeton Kaso
 
Sistemi Kompjuterik
Sistemi KompjuterikSistemi Kompjuterik
Sistemi KompjuterikMagribe
 
Njesite hyrse dhe dalese te Kompjuterit ©
Njesite hyrse dhe dalese te Kompjuterit ©Njesite hyrse dhe dalese te Kompjuterit ©
Njesite hyrse dhe dalese te Kompjuterit ©
Lirim Jahiu
 
Ç'fare eshte laptop
Ç'fare eshte laptopÇ'fare eshte laptop
Ç'fare eshte laptopSelf employed
 
Kompjuteri, njesite hyrese dhe dalese
Kompjuteri, njesite hyrese dhe daleseKompjuteri, njesite hyrese dhe dalese
Kompjuteri, njesite hyrese dhe dalese
rejhanesinani
 
Memoria RAM-ROM
Memoria RAM-ROMMemoria RAM-ROM
Memoria RAM-ROM
Gerta Limani
 
Pllaka ame (Motherboard) nga Arb Zhubi
Pllaka ame (Motherboard) nga Arb ZhubiPllaka ame (Motherboard) nga Arb Zhubi
Pllaka ame (Motherboard) nga Arb Zhubi
Arb Zhubi
 
rrjetat kompjuterike
rrjetat kompjuterikerrjetat kompjuterike
rrjetat kompjuterikeMiallaq Rusta
 
software hardware
software hardwaresoftware hardware
software hardwareFred Kapo
 
Memorjet E Kompjuterit
Memorjet E KompjuteritMemorjet E Kompjuterit
Memorjet E Kompjuterit
Bjorna_Danja Petriti
 
Bazat e te dhenave
Bazat e te dhenaveBazat e te dhenave
Bazat e te dhenave
Menaxherat
 
Teknologjia kompjuteri
Teknologjia kompjuteriTeknologjia kompjuteri
Teknologjia kompjuteri
Olt Shala
 
Sistemet operative
Sistemet operativeSistemet operative
Sistemet operativeAjla Hasani
 
Hardweri
HardweriHardweri
Hardweri
FatosGashi2
 
Bimet
BimetBimet
Bimet
ElonaT1
 
Leksioni 4 motherboard+bios
Leksioni 4  motherboard+biosLeksioni 4  motherboard+bios
Leksioni 4 motherboard+biosXhendris Ismaili
 

What's hot (20)

Pajisjet periferike hyrëse vii
Pajisjet periferike hyrëse viiPajisjet periferike hyrëse vii
Pajisjet periferike hyrëse vii
 
projekt ne informatike
projekt ne informatikeprojekt ne informatike
projekt ne informatike
 
Projekt ne informatike
Projekt ne informatike Projekt ne informatike
Projekt ne informatike
 
Mikroprocesori
MikroprocesoriMikroprocesori
Mikroprocesori
 
Sistemi Kompjuterik
Sistemi KompjuterikSistemi Kompjuterik
Sistemi Kompjuterik
 
Njesite hyrse dhe dalese te Kompjuterit ©
Njesite hyrse dhe dalese te Kompjuterit ©Njesite hyrse dhe dalese te Kompjuterit ©
Njesite hyrse dhe dalese te Kompjuterit ©
 
Ç'fare eshte laptop
Ç'fare eshte laptopÇ'fare eshte laptop
Ç'fare eshte laptop
 
Kompjuteri, njesite hyrese dhe dalese
Kompjuteri, njesite hyrese dhe daleseKompjuteri, njesite hyrese dhe dalese
Kompjuteri, njesite hyrese dhe dalese
 
Memoria RAM-ROM
Memoria RAM-ROMMemoria RAM-ROM
Memoria RAM-ROM
 
Pllaka ame (Motherboard) nga Arb Zhubi
Pllaka ame (Motherboard) nga Arb ZhubiPllaka ame (Motherboard) nga Arb Zhubi
Pllaka ame (Motherboard) nga Arb Zhubi
 
rrjetat kompjuterike
rrjetat kompjuterikerrjetat kompjuterike
rrjetat kompjuterike
 
software hardware
software hardwaresoftware hardware
software hardware
 
Memorjet E Kompjuterit
Memorjet E KompjuteritMemorjet E Kompjuterit
Memorjet E Kompjuterit
 
Informatik,
Informatik,Informatik,
Informatik,
 
Bazat e te dhenave
Bazat e te dhenaveBazat e te dhenave
Bazat e te dhenave
 
Teknologjia kompjuteri
Teknologjia kompjuteriTeknologjia kompjuteri
Teknologjia kompjuteri
 
Sistemet operative
Sistemet operativeSistemet operative
Sistemet operative
 
Hardweri
HardweriHardweri
Hardweri
 
Bimet
BimetBimet
Bimet
 
Leksioni 4 motherboard+bios
Leksioni 4  motherboard+biosLeksioni 4  motherboard+bios
Leksioni 4 motherboard+bios
 

Viewers also liked

Projekt Per lenden Informatike Viti 1
Projekt Per lenden Informatike Viti 1 Projekt Per lenden Informatike Viti 1
Projekt Per lenden Informatike Viti 1 dritispahiu
 
Praktika kompjuterike- Nderim Rahmani
Praktika kompjuterike- Nderim RahmaniPraktika kompjuterike- Nderim Rahmani
Praktika kompjuterike- Nderim Rahmani
Nderim Rahmani
 
Ligj 2 mimoza_luta
Ligj 2 mimoza_lutaLigj 2 mimoza_luta
Ligj 2 mimoza_luta
Valdet Shala
 
kompjuteri
kompjuterikompjuteri
kompjuteri
kamila zerellari
 
Printeri
PrinteriPrinteri
Printeri
Xhelil palloshi
 
Chapter 14 Publishing a Web Site (649.0K)
Chapter 14 Publishing a Web Site (649.0K)Chapter 14 Publishing a Web Site (649.0K)
Chapter 14 Publishing a Web Site (649.0K)
webhostingguy
 
motherboardi klasa 10
motherboardi klasa 10 motherboardi klasa 10
motherboardi klasa 10 Ada Add
 
Multimedia
MultimediaMultimedia
Multimedia
Ainun Syamila
 
Forms of energy
Forms of energyForms of energy
Forms of energy
Daniel Duro
 
DrupalCamp London 2017 - Web site insecurity
DrupalCamp London 2017 - Web site insecurity DrupalCamp London 2017 - Web site insecurity
DrupalCamp London 2017 - Web site insecurity
George Boobyer
 
Punim Seminarik Projektimi i Sistemeve Informative
Punim Seminarik  Projektimi i Sistemeve InformativePunim Seminarik  Projektimi i Sistemeve Informative
Punim Seminarik Projektimi i Sistemeve Informative
Veton Sopjani
 
Mirembajtja e pc (1)
Mirembajtja e pc (1)Mirembajtja e pc (1)
Mirembajtja e pc (1)Fred Kapo
 
Sisteme operative
Sisteme operativeSisteme operative
Sisteme operative
Xhelal Bislimi
 
Ecommerce Web Site Design And Internet Marketing (3)
Ecommerce Web Site Design And Internet Marketing (3)Ecommerce Web Site Design And Internet Marketing (3)
Ecommerce Web Site Design And Internet Marketing (3)
Advanced Media Productions
 
D0952832
D0952832D0952832
D0952832
IOSR Journals
 
A New Theoretical Approach to Location Based Power Aware Routing
A New Theoretical Approach to Location Based Power Aware RoutingA New Theoretical Approach to Location Based Power Aware Routing
A New Theoretical Approach to Location Based Power Aware Routing
IOSR Journals
 
Static Slicing Technique with Algorithmic Approach
Static Slicing Technique with Algorithmic ApproachStatic Slicing Technique with Algorithmic Approach
Static Slicing Technique with Algorithmic Approach
IOSR Journals
 

Viewers also liked (19)

Projekt Per lenden Informatike Viti 1
Projekt Per lenden Informatike Viti 1 Projekt Per lenden Informatike Viti 1
Projekt Per lenden Informatike Viti 1
 
Praktika kompjuterike- Nderim Rahmani
Praktika kompjuterike- Nderim RahmaniPraktika kompjuterike- Nderim Rahmani
Praktika kompjuterike- Nderim Rahmani
 
Ligj 2 mimoza_luta
Ligj 2 mimoza_lutaLigj 2 mimoza_luta
Ligj 2 mimoza_luta
 
Krijimi i web site
Krijimi i web siteKrijimi i web site
Krijimi i web site
 
kompjuteri
kompjuterikompjuteri
kompjuteri
 
Printeri
PrinteriPrinteri
Printeri
 
Chapter 14 Publishing a Web Site (649.0K)
Chapter 14 Publishing a Web Site (649.0K)Chapter 14 Publishing a Web Site (649.0K)
Chapter 14 Publishing a Web Site (649.0K)
 
motherboardi klasa 10
motherboardi klasa 10 motherboardi klasa 10
motherboardi klasa 10
 
Multimedia
MultimediaMultimedia
Multimedia
 
Forms of energy
Forms of energyForms of energy
Forms of energy
 
DrupalCamp London 2017 - Web site insecurity
DrupalCamp London 2017 - Web site insecurity DrupalCamp London 2017 - Web site insecurity
DrupalCamp London 2017 - Web site insecurity
 
Punim Seminarik Projektimi i Sistemeve Informative
Punim Seminarik  Projektimi i Sistemeve InformativePunim Seminarik  Projektimi i Sistemeve Informative
Punim Seminarik Projektimi i Sistemeve Informative
 
Mirembajtja e pc (1)
Mirembajtja e pc (1)Mirembajtja e pc (1)
Mirembajtja e pc (1)
 
Sisteme operative
Sisteme operativeSisteme operative
Sisteme operative
 
Microsoft Excel
 Microsoft Excel Microsoft Excel
Microsoft Excel
 
Ecommerce Web Site Design And Internet Marketing (3)
Ecommerce Web Site Design And Internet Marketing (3)Ecommerce Web Site Design And Internet Marketing (3)
Ecommerce Web Site Design And Internet Marketing (3)
 
D0952832
D0952832D0952832
D0952832
 
A New Theoretical Approach to Location Based Power Aware Routing
A New Theoretical Approach to Location Based Power Aware RoutingA New Theoretical Approach to Location Based Power Aware Routing
A New Theoretical Approach to Location Based Power Aware Routing
 
Static Slicing Technique with Algorithmic Approach
Static Slicing Technique with Algorithmic ApproachStatic Slicing Technique with Algorithmic Approach
Static Slicing Technique with Algorithmic Approach
 

Similar to Labinot Rexhaj

Sisteme Operative punim seminarik Driton Nuha
Sisteme Operative punim seminarik Driton NuhaSisteme Operative punim seminarik Driton Nuha
Sisteme Operative punim seminarik Driton Nuha
Driton Nuha
 
Ligjerata 3
Ligjerata 3Ligjerata 3
Ligjerata 3
Ferdi Nuredini
 
Ramadan Sanli kompjuteri
Ramadan Sanli kompjuteriRamadan Sanli kompjuteri
Ramadan Sanli kompjuteri
Ramadan ŞANLI
 
Sistemet operative so
Sistemet operative soSistemet operative so
Sistemet operative so
Rebecca Simpson
 
Prezantim praktike
Prezantim praktikePrezantim praktike
Prezantim praktike
Actuallyican
 
Prezantim praktike
Prezantim praktike Prezantim praktike
Prezantim praktike
BesjanBalliu1
 
Punim seminarik ''minikompjuterët''
Punim seminarik ''minikompjuterët''Punim seminarik ''minikompjuterët''
Punim seminarik ''minikompjuterët''Arben Huskaj
 
Ligjerata 4
Ligjerata 4Ligjerata 4
Ligjerata 4
Ferdi Nuredini
 
Leksione - Njohuri - Informatike
Leksione - Njohuri - InformatikeLeksione - Njohuri - Informatike
Leksione - Njohuri - Informatike
schizoidal
 
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje 12 Semestri i 1
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje 12 Semestri i 1Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje 12 Semestri i 1
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje 12 Semestri i 1
Rexhino Kovaci
 
Kompjuteri PëRsonal Si Duket Ai (Nx Power Lite)
Kompjuteri PëRsonal  Si Duket Ai (Nx Power Lite)Kompjuteri PëRsonal  Si Duket Ai (Nx Power Lite)
Kompjuteri PëRsonal Si Duket Ai (Nx Power Lite)
fakete duraku
 
Informatike Kompjuteri Përsonal si duket Ai
Informatike Kompjuteri Përsonal si duket AiInformatike Kompjuteri Përsonal si duket Ai
Informatike Kompjuteri Përsonal si duket Ai
Marjan DODAJ
 
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...
Lirim Jahiu
 
Bjorvi Kola Eln-3B.pptx
Bjorvi Kola Eln-3B.pptxBjorvi Kola Eln-3B.pptx
Bjorvi Kola Eln-3B.pptx
bjorvi1
 
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje
Rexhino Kovaci
 
Ligjerata 5
Ligjerata 5Ligjerata 5
Ligjerata 5
Ferdi Nuredini
 
Driverat
DriveratDriverat
Driverat
Atdhe Mujaj
 
Njohuri baze per kompjutera
Njohuri baze per kompjuteraNjohuri baze per kompjutera
Njohuri baze per kompjutera
ArberLaloshi
 

Similar to Labinot Rexhaj (20)

Ligjerata 3
Ligjerata 3Ligjerata 3
Ligjerata 3
 
Sisteme Operative punim seminarik Driton Nuha
Sisteme Operative punim seminarik Driton NuhaSisteme Operative punim seminarik Driton Nuha
Sisteme Operative punim seminarik Driton Nuha
 
Ligjerata 3
Ligjerata 3Ligjerata 3
Ligjerata 3
 
Ramadan Sanli kompjuteri
Ramadan Sanli kompjuteriRamadan Sanli kompjuteri
Ramadan Sanli kompjuteri
 
Sistemet operative so
Sistemet operative soSistemet operative so
Sistemet operative so
 
Prezantim praktike
Prezantim praktikePrezantim praktike
Prezantim praktike
 
Prezantim praktike
Prezantim praktike Prezantim praktike
Prezantim praktike
 
Punim seminarik ''minikompjuterët''
Punim seminarik ''minikompjuterët''Punim seminarik ''minikompjuterët''
Punim seminarik ''minikompjuterët''
 
Ligjerata 4
Ligjerata 4Ligjerata 4
Ligjerata 4
 
Ligjerata 4
Ligjerata 4Ligjerata 4
Ligjerata 4
 
Leksione - Njohuri - Informatike
Leksione - Njohuri - InformatikeLeksione - Njohuri - Informatike
Leksione - Njohuri - Informatike
 
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje 12 Semestri i 1
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje 12 Semestri i 1Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje 12 Semestri i 1
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje 12 Semestri i 1
 
Kompjuteri PëRsonal Si Duket Ai (Nx Power Lite)
Kompjuteri PëRsonal  Si Duket Ai (Nx Power Lite)Kompjuteri PëRsonal  Si Duket Ai (Nx Power Lite)
Kompjuteri PëRsonal Si Duket Ai (Nx Power Lite)
 
Informatike Kompjuteri Përsonal si duket Ai
Informatike Kompjuteri Përsonal si duket AiInformatike Kompjuteri Përsonal si duket Ai
Informatike Kompjuteri Përsonal si duket Ai
 
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...
 
Bjorvi Kola Eln-3B.pptx
Bjorvi Kola Eln-3B.pptxBjorvi Kola Eln-3B.pptx
Bjorvi Kola Eln-3B.pptx
 
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje
 
Ligjerata 5
Ligjerata 5Ligjerata 5
Ligjerata 5
 
Driverat
DriveratDriverat
Driverat
 
Njohuri baze per kompjutera
Njohuri baze per kompjuteraNjohuri baze per kompjutera
Njohuri baze per kompjutera
 

Labinot Rexhaj

 • 2. Përmbajtja Shtëpiza Kartela grafike Monitori Procesori Miu Ram Memoria Tastiera Cd-Rom Pllaka amë Hardisku Prof.Labinot Rexhaj
 • 3. Shtëpiza është një kuti alumini në te cilën janë të vendosura komponente të tjera. Përveq rolit mbrojtës qe ka shtëpiza në të ndodhen edhe simtemi për furnizim me energji elektrike edhe tranformimi i saj ne form te papërshtatshme.Varësisht nga qellimi i kompjuterit egzistojn disa lloje të shtëpizave: Shtëpiz e holl-perdoret më shpesh per sacione rrjetesh qe nuk kan disqe Shtëpiza bejbi(baby)-është e dyta sipas madhësis me dimensione të përaferta 33x40x18cm dhe zakonisht qëndron e shtrir në tavolinë. Mini tauer- është shtëpiz me dimensione të ngjajshme si baby shtëpiza por e dizajnuar qe te qendroj vertikalisht. Shtepiza ATX -bëhen dominante me paraqitjen e procesorëve pentium II dhe pllakave Amë te konstruktuara per to. Prof.Labinot Rexhaj
 • 4. Është paisje dalse e cila e paraqet ne ekran regjistrimin e informatave me ndihmet e paisjeve hyrse. Karakteristikat kryesore te monitorëve janë: madhësia( matet me inç: 14,15,17,19,21...) rezulucioni(densedia e pikave me rezulucion te zakonshëm horizontal dhe vertikat që sot perdoret deri më 800x600 , 1024x768 , 1280x1024) frekuenca( numri i vizatimit te fotografis në 1sekond të shprehur në herc) dhe madhësia e pikes( matet me milimeter, ndërsa e shpreh distancën ndermjet dy pikave ne ekran). Fotografia e ekranit është e perbër nga shum pika të vogla. Këto pika quhen piksel.Pikseli është elementi kryesor prej të cilit përbehet fotografia e ekranit. Prof.Labinot Rexhaj
 • 5. Me paraqitjen e sistemeve operative grafike miu bëhet paisja pa të cilen nuk mund të mendohet puna e kompjuterit. Miu përdoret si paisje për tregim. Ashtu siq lëviz miu nëpër bazamet ashtu ne ekran duhet të leviz shigjeta treguese.Kur treguesi i miut do te sillet mbi objektin e nevojshëm me shtypjen e njërit nga butonët qe ndodhet ne mi ndirmirret aksion i caktuar. Egzistojn mi me një,dy dhe tre buton, ndërsa per punë më efikase sygjerohen minet me dy buton. Prof.Labinot Rexhaj
 • 6. Tastiera i ngjan makines mekanike të shkrimit . Është njesi hyrese që më së shumti përdoret ,me ndihmën e së ciles te dhënat nga forma e shkruar kthehen ne shifrimin binar dhe barten ne memorien e punës.Detyra kryesore e tastierës është futja e simboleve tekstuale duke shtypur tastet e saj. Gjatë shtypjes së disa tasteve te ashtuquajtura taste speciale jepen urdhëra kompjuterit. Prof.Labinot Rexhaj
 • 7. Shërben për vendosjen e të gjitha elementeve te sistemit kompjuterik, përmes pllakes amë vendoset komunikimi ndermjet njesive te ndryshme. Komunikimi me njësit e integruara bëhet përmes njësive te mrendshme ose bazave te mbrendshme me njësit të jashtme përmes bazave eksternal. Në pllaken amë janë te vendosura sllotet ose Ram-memorie te madhësive te ndryshme pastaj në pllakën amë është i ngjitur procesori, ndërsa në të ashtëquajterën sllot janë të vendosura të gjitha kartela e tjera (kartela e zërit , kartela e rrjetit , kartela e radios...). Egzistojnë edhe disa pllaka amë në te cilat disa kartela janë te integruara(të vendosura ne vetë pllaken): Video e rrjetit dhe Kartela e zërit qe kanë për qëllim zvoglimin e qmimit. Prof.Labinot Rexhaj
 • 8. Kartela grafike është një nga paisjet kryesore të kompjuterëve modern. Këto karta kanë nëbrendesi te tyre GPU ështe shume i ngjashem me CPU por ndryshon ne faktin qe eshte i optimizuar ne kryerjen e operacioneve matematike qe jane mese te zakonshme ne manipulimin e grafikeve. Ky optimizim eshte diferenca kryesore midis GPU dhe CPU .Nje element tjeter i rëndësishem i kartes grafike eshte memoria GPU e cila e perdor memorien per te ruajtur rezultatet e perkohshme qe asaj i duhen per te kryer operacione ne menyre sa me eficente. Kjo memorie mund te perdoret edhe per qellime te tjera si ruajta e imazheve të cilat do te shfaqen së shpejti ne monitor. Sasia dhe tipi i kësaj memorie është një faktor I kartës grafike lidhet me monitorin nëpeëmjet RAMDAC .Disa karta grafike kanë më shume se një RAMDAC, kjo bën teë mundur lidhjen e më shumë se një monitori me skeden grafike. Prof.Labinot Rexhaj
 • 9. Njësia qendrore e përpunimit (Central Processing Unit) ose shkurt CPU, ështe një program kompjuterik pjesë e një sistemi kompjuterik i cili kryen udhëzimet dhe është një element parësor në ushtrimin e funksioneve kompjuterike.Ky term ka qenë në përdorim në industrinë e kompjuterëve të paktën që prej fillimit të viteve 1960.Forma, hartimi dhe zbatimi i CPU kanë ndryshuar në mënyrë dramatike që nga shembujt më të hershme, por operacioni i tyre themelor mbetet i njëjtë. Veprimet e tij janë të caktuara nga një program me kodin e makinës. Detyrat kryesore të tij janë operacionet aritmetike, leximi dhe shkrimi i të dhënave në regjistrin e punës (kujtesa RAM) si zbatimin e urdhëresave në Programe. Format moderne të CPU-së janë Mikroprocesorët në të cilat të gjitha integralet dhe pjesët tjera përbërës të CPU-së janë të futura në një mikrointegral (mikrochip). Prof.Labinot Rexhaj
 • 10. RAM ( Random-acces memory) është memoria kryesore e përkohshme e kompjuterit.Në tërësinë e kompjuterit kjo memorie pasqyron trurin e vogël të njeriut në të cilin mbahen të dhënat për një kohë të shkurtë. Memoria qendrore është vendi ku ekzekutohen të gjitha programet dhe ku vendosen të gjitha të dhënat që përdoren nga këto programe. Instruksionet e një programi duhet të ndodhen në RAM që të mund të ekzekutohen nga procesori. Dihet që të gjitha këto informacione memorizohen në formë bit–esh, pasi është më e thjeshtë paraqitja e këtyre informacioneve logjike në diçka fizike siç është Memoria qendrore është e përbërë nga një bashkësi fijesh, tranzistore dhe nga kondensatorë. Fijet ndahen në dy grupe : fijet që transportojnë adresat e të dhënave dhe fijet e të dhënave. Prof.Labinot Rexhaj
 • 11. Kompakt disku (CD) është medium eksterm për ruajtjen e të dhënave ndryshe i njohur si medium standard për përcjellje te regjistrimeve muzikore, i cili i zëvendësoi pllakat e magnetofonit dhe për hapjen e këngeve në format digjiale.Egzistojn paisje speciale (CD recorder) që vendosen në kompjuter dhe mund të inçizojm përmbajtje të ndryshme ne CD disqe të paregjistruara apo të gatshme për regjistrim. CD Rom-i në kompjuter punon në menyrë identike si audio CD disqet e thjeshta. CD disku është pllak e plasikes me shtres alumini në te cilën janë të regjistruara të dhënat. Prof.Labinot Rexhaj
 • 12. Hard Disk Drive, (Hard Disk Drajv, shkurt: HDD) është një memorizues magnetik (shpesh ferro-magnetik) i arkivave kompjuterike, i cili i shkruan arkivat binar mbi sipërfaqen e një disku rrotullues. Të dhënat ruhen në HDD edhe pas largimit të kësaj pjese nga tërësia e sistemit kompjuterik. Ekzistojnë HDD të jashtëm dhe të brendshëm, ku të parët instalohen në brendi të kopjuterëve ose sistemeve kompjuterike, kurse të dytët lidhen me kompjuterët ose sistemet kompjuterike nga jashtë për mes kabllove të ndryshëm e zakonisht me kabllo USB. Prof.Labinot Rexhaj