SlideShare a Scribd company logo
1 of 19
PUNE ME PROJEKT
TEMA: “HISTORIKU I KRIJIMIT TE
PROGRAMEVE KOMPJUTERIKE”
LENDA: INFORMATIKE
 SISTEM OPERATIV ( SHKURT SO.) ESHTE NJE
SOFTWER KOMPJUTERIK I CILI MENAXHON
MENYREN NE TE CILEN PROGRAMET E
NDRYSHME PERDORIN HARDWARIN E
KOMPJUTERIT DHE RREGULLON MENYREN SI
PERDORUESI E KONTROLLON KOMPJUTERIN.
SISTEMI OPERATIV
 SISTEMI OPERATIV ESHTE PROGRAMI ME I
RENDESISHEM NE NJE KOMPJUTER. PERMES
TIJ EKZEKUTOHEN TE GJITHA PROGRAMET E
TJERA APLIKATIVE. SO KUJDESET PER
FUNKSIONET BAZE TE KOMPJUTERIT SIC JANE
NJOHJA E HYRJEVE PREJ TASTIERES DALJET
NE PAJISJET DALESE.
 SISTEMET OPERATIVE JANE PERGJITHSISHT TE
PERBERE NGA NJE BASHKESI
MODULESH, SECILI ME NJE FUNKSION TE
CAKTUAR. MODULET E NDRYSHME TE
SISTEMIT OPERATIV VEPROJNE MIDIS TYRE
SIPAS RREGULLAVE TE PERCAKTUARA NE
MENYRE QE TE REALIZOHEN FUNKSIONET
BAZE TE KOMPJUTERIT.
 DREJTIMI I BURIMEVE TE SISTEMITTE
PERPUNIMIT.
 LEHTESIM I KOMUNIKIMIT MIDIS PERSONIT
DHE KOMPJUTERIT.
1) DREJTIMI I SISTEMEVE OPERATIVE.
2) DREJTIMI I MEMORIES RAM.
3) DREJTIMI I PROCESORVE.
4) DREJTIMI I NDERFAQES ( PARAQITJA
GRAFIKE) SE PERDORUESIT.
5) PERDORIMI NJEKOHESISHT I SHUME
PERDORUESVE NETE EJTEN KOMPJUTER.
6) KRYERJE NJEKOHESISHT E SHUME
PROCESEVE NETE NJEJTEN MAKINE.
 GATI TE GJITHE SISTEMET OPERATIVE
PERDORIN NJE ORGANIZIM HIERARKIK TE
SISTEMIT TE DOSJEVE. ELEMENTI QE BEN
RIGRUPIMIN E SHUME DOSJEVE SE
BASHKU QUHET DREJTORI . BASHKESIA
HIERARKIKE E DREJTORIVE MUND TE
PARAQITEN NEPERMJET NJE SKEME
GRAFIKE TE DREJTORIVE.
EKZISTOJNE SO TE NDRYSHME POR I
PARI QE ESHTE SHFRYTEZUAR KA
QENE DOS-I (DISK OPERATING
SYSTEM ) I PARA QITUR NGA FIRMA
“IMB” NE VITIN 1981. PASI QE PER TE
PUNUAR ME TE ESHTE DASHUR QE
SHFRYTEZUESIT TE JENE TE
AVANCUAR NE NJOHURITE E
KOMPJUTERIT.
SISTEMET E PRANISHME NE
TREG
 Ne treg jane te pranishme nje sasi e
madhe sistemesh operative. Ne te
kaluaren prirja e shtepive prodhuese
te sistemeve te perpunimit ishte qe te
zhvillonin sisteme operative per
arkitekturen e tyre, prirja e sotme
eshte ajo e sistemeve operative te
perdorshem per platforme te
ndryshme.
SISTEMET OPERATIVE ME TE
NJOHURA
 SISTEMI UNIX.
 SISTEMI WINDOWS.
 SISTEMI APPLE MAC
OC X ETJ.
 Microsoft Windows është emri i sistemit operativ
nga Microsoft-i për personal computer. Qysh në
vitin 1985 lancohet verzioni Windows 95 dhe
dominon në treg, si sistemi operativ për
komjuterët për përdorim personal. Në vitin 2004
Microsoft kishte 90% të tregut të kompjuterëve
personal në duart e veta.krijimi i një sistemi
operativ nga Microsofti (versioni i parë Windows)
me siguri ishte i frymëzuar nga iniciativat e
Xerox-it dhe Apple, në atë kohë në komjuterët e
tyre kishin sisteme operative të cilët përmbanin
grafikën.
 LINUX ESHTE NJE
SISTEM
SHFRYTEZIMI NE
SHUME PROCESE TE
NJEKOHSHME .
 LINUX FILLOI TE
NDERTOHEJ ME
1991 NGA LINUS
TORVALDS NE
HELSKIN TE
FINLANDES.
LINUX
 AI FUNKSIONON SI NJE
SISTEM POTOTABEL NE
ARKITEKTURA TE
NDRYSHME
KOMPJUTERIKE. LINUX
SHKARKOHET LIRSHEM
NGA INTERNETIT DHE I
LEJON CDO
PERDORUESI
MODIFIKIM TE
PAVARUR TE TIJ . SI TE
TILLE NUK KA PRONAR.
 LINUX ESHTE NJE
SISTEM OPERATIV QE
ESHTE GJITHNJE E ME I
PERHAPUR NE BOTE.
 GJITHNJE E ME SHUME
NJEREZ PO I HEDHIN
SYTE NGA KY SISTEM
SHFRYTEZIMI DUKE U
NISUR NGA
FUNKSIONALITETI DHE
QENDRUESHMERIAE
TIJ.
APPLE
 APPLE ESHTE NJE
KORPORATE
AMERIKANE
MULTINACIONALEQE
DIZENJON DHE
PRODHON PAJISJE
ELEKTRONIKE.
 HISTORIA ETIJ DATON
NEVITIN 1976.
 THEMELUESIT ETIJ
ISHIN STEVE JOBS DHE
STEVEWOZINAK.
 APPLE ISHTE
KOMPJUTERI I
PARE I CILI SOLLI
RISI NE FUSHEN E
TEKNOLOGJISE
DHE KRIJUAN
KOMPJUTERIN E
PARE QE MUND TE
PERDOREJ ME
NDIHMEN E
MAUSIT.
APPLE
 APPLE KA QENE
DHE ESHTE
PARAROJE NE
CESHTJET E
SHFRYTEZIMIT TE
SIPERFAQES
GRAFIKE. SOT E
KESAJ DITE ME
VERSIONIN E TIJ 10
–TA AI ESHTE NJE
SISTEM I
BESUESHEM JO
VETEM NE
CESHTJET GRAFIKE
POR EDHE NE
PERDORIMIN E
MULTIMEDIAVE.
UNIX
 UNIX ESHTE NJE
TJETER SISTEM
OPERATIV I CILI
OPERON NE TREG
.
 AI U THEMELUA NE
VITIN 1969 NGA
GRUPI AT&T QE
PERBEHEJ NGA
BELL LABS, KEN
THUMBSON, DENIS
RITCHIE JOE
OSSANNA ETJ.
UNIX
 UNIX SI TE GJITHA
SISTEMET E TJERA TE
OPERIMIT ESHTE I
AFTE TE KRYEJE
SHUME PROCESE NE
NJE KOHE MJAFT TE
SHKURTER.

More Related Content

What's hot

Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikes
Xhuliana Haxhiu
 
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Kristjana Duni
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
olinuhi
 
Projekt ne TIK
Projekt ne TIKProjekt ne TIK
Projekt ne TIK
Anisa 19
 
Evolimi i kompjuterit
Evolimi i kompjuteritEvolimi i kompjuterit
Evolimi i kompjuterit
Albi Muca
 
Fibrat optike
Fibrat optike Fibrat optike
Fibrat optike
Olti OTo
 
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Liil Otr
 

What's hot (20)

Projekt
ProjektProjekt
Projekt
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikes
 
paisjet hyrëse dhe dalëse
paisjet hyrëse dhe dalësepaisjet hyrëse dhe dalëse
paisjet hyrëse dhe dalëse
 
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
 
Bazat e kompjuterit
Bazat e kompjuterit Bazat e kompjuterit
Bazat e kompjuterit
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
 
Njesia Qendrore (Pjeset Perberese) , Lenda : Tik
Njesia Qendrore (Pjeset Perberese) , Lenda : TikNjesia Qendrore (Pjeset Perberese) , Lenda : Tik
Njesia Qendrore (Pjeset Perberese) , Lenda : Tik
 
Droga dhe shendeti
Droga dhe shendetiDroga dhe shendeti
Droga dhe shendeti
 
Histori dhe zhvillimi i kompjuterave
Histori dhe zhvillimi i kompjuteraveHistori dhe zhvillimi i kompjuterave
Histori dhe zhvillimi i kompjuterave
 
Projekt ne TIK
Projekt ne TIKProjekt ne TIK
Projekt ne TIK
 
VIRUSET KOMPJUTERIKE
VIRUSET KOMPJUTERIKEVIRUSET KOMPJUTERIKE
VIRUSET KOMPJUTERIKE
 
ZBATIME TE LIGJIT TE ARKIMEDIT PUNE EKSPERIMENTALE
ZBATIME TE LIGJIT TE ARKIMEDIT PUNE EKSPERIMENTALE ZBATIME TE LIGJIT TE ARKIMEDIT PUNE EKSPERIMENTALE
ZBATIME TE LIGJIT TE ARKIMEDIT PUNE EKSPERIMENTALE
 
Evolimi i kompjuterit
Evolimi i kompjuteritEvolimi i kompjuterit
Evolimi i kompjuterit
 
Djemtë e rrugës Pal
Djemtë e rrugës PalDjemtë e rrugës Pal
Djemtë e rrugës Pal
 
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
 
Mbrojtja e mjedisit
Mbrojtja e mjedisitMbrojtja e mjedisit
Mbrojtja e mjedisit
 
Fibrat optike
Fibrat optike Fibrat optike
Fibrat optike
 
Detyre Kursi - Pjeset fizike te Kompjuterit
Detyre Kursi - Pjeset fizike te KompjuteritDetyre Kursi - Pjeset fizike te Kompjuterit
Detyre Kursi - Pjeset fizike te Kompjuterit
 
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
 
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
 

Viewers also liked

Projekt Per lenden Informatike Viti 1
Projekt Per lenden Informatike Viti 1 Projekt Per lenden Informatike Viti 1
Projekt Per lenden Informatike Viti 1
dritispahiu
 
Sistemet operative
Sistemet operativeSistemet operative
Sistemet operative
Ajla Hasani
 
Kompjuteri PëRsonal Si Duket Ai (Nx Power Lite)
Kompjuteri PëRsonal  Si Duket Ai (Nx Power Lite)Kompjuteri PëRsonal  Si Duket Ai (Nx Power Lite)
Kompjuteri PëRsonal Si Duket Ai (Nx Power Lite)
fakete duraku
 
Detyra ne komunikim, anida rroshi
Detyra ne komunikim, anida rroshiDetyra ne komunikim, anida rroshi
Detyra ne komunikim, anida rroshi
Anida Rroshi
 
Ç'fare eshte laptop
Ç'fare eshte laptopÇ'fare eshte laptop
Ç'fare eshte laptop
Self employed
 

Viewers also liked (18)

Sisteme operative
Sisteme operativeSisteme operative
Sisteme operative
 
Projekt Per lenden Informatike Viti 1
Projekt Per lenden Informatike Viti 1 Projekt Per lenden Informatike Viti 1
Projekt Per lenden Informatike Viti 1
 
Sistemet operative so
Sistemet operative soSistemet operative so
Sistemet operative so
 
Sistemet operative
Sistemet operativeSistemet operative
Sistemet operative
 
Microsoft Excel
 Microsoft Excel Microsoft Excel
Microsoft Excel
 
Pyetje me pergjigje nga informatika
Pyetje me pergjigje nga informatikaPyetje me pergjigje nga informatika
Pyetje me pergjigje nga informatika
 
Sistemet VoIP
Sistemet VoIPSistemet VoIP
Sistemet VoIP
 
Kompjuteri PëRsonal Si Duket Ai (Nx Power Lite)
Kompjuteri PëRsonal  Si Duket Ai (Nx Power Lite)Kompjuteri PëRsonal  Si Duket Ai (Nx Power Lite)
Kompjuteri PëRsonal Si Duket Ai (Nx Power Lite)
 
Evolimi i kompjuterit power point presantation erson halili
Evolimi i kompjuterit power point presantation erson haliliEvolimi i kompjuterit power point presantation erson halili
Evolimi i kompjuterit power point presantation erson halili
 
Algoritmi i strukture_podataka_2016-04_v01
Algoritmi i strukture_podataka_2016-04_v01Algoritmi i strukture_podataka_2016-04_v01
Algoritmi i strukture_podataka_2016-04_v01
 
Dynamic Programming - Part II
Dynamic Programming - Part IIDynamic Programming - Part II
Dynamic Programming - Part II
 
Detyra ne komunikim, anida rroshi
Detyra ne komunikim, anida rroshiDetyra ne komunikim, anida rroshi
Detyra ne komunikim, anida rroshi
 
Sisteme transmetuese
Sisteme transmetueseSisteme transmetuese
Sisteme transmetuese
 
Leksione te elektroteknikes
Leksione te elektroteknikesLeksione te elektroteknikes
Leksione te elektroteknikes
 
Algoritmet C++
Algoritmet C++Algoritmet C++
Algoritmet C++
 
Ç'fare eshte laptop
Ç'fare eshte laptopÇ'fare eshte laptop
Ç'fare eshte laptop
 
Instalime elektrike
Instalime elektrikeInstalime elektrike
Instalime elektrike
 
Elektroteknikë
Elektroteknikë Elektroteknikë
Elektroteknikë
 

Similar to Programet kompjuterike

Similar to Programet kompjuterike (13)

Softveri sistemor informatike biznesore
Softveri sistemor informatike biznesoreSoftveri sistemor informatike biznesore
Softveri sistemor informatike biznesore
 
Enkel vela nje krahasim midis arkitekturave te driver
Enkel vela nje krahasim midis arkitekturave te driverEnkel vela nje krahasim midis arkitekturave te driver
Enkel vela nje krahasim midis arkitekturave te driver
 
Ligjerata 5
Ligjerata 5Ligjerata 5
Ligjerata 5
 
Softveri sistemor
Softveri sistemorSoftveri sistemor
Softveri sistemor
 
Ne
NeNe
Ne
 
teknologjia informative / Ligjerata 5
teknologjia informative / Ligjerata 5teknologjia informative / Ligjerata 5
teknologjia informative / Ligjerata 5
 
ligjerata.ppt
ligjerata.pptligjerata.ppt
ligjerata.ppt
 
ligjerata.ppt
ligjerata.pptligjerata.ppt
ligjerata.ppt
 
Gerta Kapllani - LINUX (OSCAL2014)
Gerta Kapllani - LINUX (OSCAL2014)Gerta Kapllani - LINUX (OSCAL2014)
Gerta Kapllani - LINUX (OSCAL2014)
 
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje 12 Semestri i 1
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje 12 Semestri i 1Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje 12 Semestri i 1
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje 12 Semestri i 1
 
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje
 
Cfare eshte Linux?
Cfare eshte Linux?Cfare eshte Linux?
Cfare eshte Linux?
 
Ç'fare eshte desktop
Ç'fare eshte desktopÇ'fare eshte desktop
Ç'fare eshte desktop
 

More from Arlinda

Gruaja shqiptare
Gruaja shqiptareGruaja shqiptare
Gruaja shqiptare
Arlinda
 
Skenderbeu
SkenderbeuSkenderbeu
Skenderbeu
Arlinda
 
Biodiversiteti
BiodiversitetiBiodiversiteti
Biodiversiteti
Arlinda
 
Fillimet e kercimit
Fillimet e kercimitFillimet e kercimit
Fillimet e kercimit
Arlinda
 
Aksidentet rrugore
Aksidentet rrugoreAksidentet rrugore
Aksidentet rrugore
Arlinda
 
Levizjet nacionaliste ne ballkan
Levizjet nacionaliste ne ballkanLevizjet nacionaliste ne ballkan
Levizjet nacionaliste ne ballkan
Arlinda
 
1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-se
1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-se1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-se
1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-se
Arlinda
 
Amerika e jugut
Amerika e jugutAmerika e jugut
Amerika e jugut
Arlinda
 
Piramidat e egjptit/ Keopsit
Piramidat e egjptit/ KeopsitPiramidat e egjptit/ Keopsit
Piramidat e egjptit/ Keopsit
Arlinda
 
Shqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-seShqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-se
Arlinda
 
Kimia organike Alkinet
Kimia organike AlkinetKimia organike Alkinet
Kimia organike Alkinet
Arlinda
 
Eutrofikimi
EutrofikimiEutrofikimi
Eutrofikimi
Arlinda
 
Fekondimi In Vitro
 Fekondimi In Vitro Fekondimi In Vitro
Fekondimi In Vitro
Arlinda
 
Zbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografikeZbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografike
Arlinda
 
Shqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeShqiperia e mesme
Shqiperia e mesme
Arlinda
 
Dhurimi i gjakut
Dhurimi i gjakutDhurimi i gjakut
Dhurimi i gjakut
Arlinda
 

More from Arlinda (18)

Gruaja shqiptare
Gruaja shqiptareGruaja shqiptare
Gruaja shqiptare
 
Skenderbeu
SkenderbeuSkenderbeu
Skenderbeu
 
Biodiversiteti
BiodiversitetiBiodiversiteti
Biodiversiteti
 
Fillimet e kercimit
Fillimet e kercimitFillimet e kercimit
Fillimet e kercimit
 
Aksidentet rrugore
Aksidentet rrugoreAksidentet rrugore
Aksidentet rrugore
 
Levizjet nacionaliste ne ballkan
Levizjet nacionaliste ne ballkanLevizjet nacionaliste ne ballkan
Levizjet nacionaliste ne ballkan
 
Femijeria
FemijeriaFemijeria
Femijeria
 
1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-se
1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-se1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-se
1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-se
 
Amerika e jugut
Amerika e jugutAmerika e jugut
Amerika e jugut
 
Piramidat e egjptit/ Keopsit
Piramidat e egjptit/ KeopsitPiramidat e egjptit/ Keopsit
Piramidat e egjptit/ Keopsit
 
Shqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-seShqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-se
 
Kimia organike Alkinet
Kimia organike AlkinetKimia organike Alkinet
Kimia organike Alkinet
 
Eutrofikimi
EutrofikimiEutrofikimi
Eutrofikimi
 
Fekondimi In Vitro
 Fekondimi In Vitro Fekondimi In Vitro
Fekondimi In Vitro
 
Zbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografikeZbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografike
 
Ciklistet
CiklistetCiklistet
Ciklistet
 
Shqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeShqiperia e mesme
Shqiperia e mesme
 
Dhurimi i gjakut
Dhurimi i gjakutDhurimi i gjakut
Dhurimi i gjakut
 

Programet kompjuterike

 • 1. PUNE ME PROJEKT TEMA: “HISTORIKU I KRIJIMIT TE PROGRAMEVE KOMPJUTERIKE” LENDA: INFORMATIKE
 • 2.  SISTEM OPERATIV ( SHKURT SO.) ESHTE NJE SOFTWER KOMPJUTERIK I CILI MENAXHON MENYREN NE TE CILEN PROGRAMET E NDRYSHME PERDORIN HARDWARIN E KOMPJUTERIT DHE RREGULLON MENYREN SI PERDORUESI E KONTROLLON KOMPJUTERIN.
 • 3. SISTEMI OPERATIV  SISTEMI OPERATIV ESHTE PROGRAMI ME I RENDESISHEM NE NJE KOMPJUTER. PERMES TIJ EKZEKUTOHEN TE GJITHA PROGRAMET E TJERA APLIKATIVE. SO KUJDESET PER FUNKSIONET BAZE TE KOMPJUTERIT SIC JANE NJOHJA E HYRJEVE PREJ TASTIERES DALJET NE PAJISJET DALESE.
 • 4.  SISTEMET OPERATIVE JANE PERGJITHSISHT TE PERBERE NGA NJE BASHKESI MODULESH, SECILI ME NJE FUNKSION TE CAKTUAR. MODULET E NDRYSHME TE SISTEMIT OPERATIV VEPROJNE MIDIS TYRE SIPAS RREGULLAVE TE PERCAKTUARA NE MENYRE QE TE REALIZOHEN FUNKSIONET BAZE TE KOMPJUTERIT.
 • 5.  DREJTIMI I BURIMEVE TE SISTEMITTE PERPUNIMIT.  LEHTESIM I KOMUNIKIMIT MIDIS PERSONIT DHE KOMPJUTERIT.
 • 6. 1) DREJTIMI I SISTEMEVE OPERATIVE. 2) DREJTIMI I MEMORIES RAM. 3) DREJTIMI I PROCESORVE. 4) DREJTIMI I NDERFAQES ( PARAQITJA GRAFIKE) SE PERDORUESIT. 5) PERDORIMI NJEKOHESISHT I SHUME PERDORUESVE NETE EJTEN KOMPJUTER. 6) KRYERJE NJEKOHESISHT E SHUME PROCESEVE NETE NJEJTEN MAKINE.
 • 7.  GATI TE GJITHE SISTEMET OPERATIVE PERDORIN NJE ORGANIZIM HIERARKIK TE SISTEMIT TE DOSJEVE. ELEMENTI QE BEN RIGRUPIMIN E SHUME DOSJEVE SE BASHKU QUHET DREJTORI . BASHKESIA HIERARKIKE E DREJTORIVE MUND TE PARAQITEN NEPERMJET NJE SKEME GRAFIKE TE DREJTORIVE.
 • 8. EKZISTOJNE SO TE NDRYSHME POR I PARI QE ESHTE SHFRYTEZUAR KA QENE DOS-I (DISK OPERATING SYSTEM ) I PARA QITUR NGA FIRMA “IMB” NE VITIN 1981. PASI QE PER TE PUNUAR ME TE ESHTE DASHUR QE SHFRYTEZUESIT TE JENE TE AVANCUAR NE NJOHURITE E KOMPJUTERIT.
 • 9. SISTEMET E PRANISHME NE TREG  Ne treg jane te pranishme nje sasi e madhe sistemesh operative. Ne te kaluaren prirja e shtepive prodhuese te sistemeve te perpunimit ishte qe te zhvillonin sisteme operative per arkitekturen e tyre, prirja e sotme eshte ajo e sistemeve operative te perdorshem per platforme te ndryshme.
 • 10. SISTEMET OPERATIVE ME TE NJOHURA  SISTEMI UNIX.  SISTEMI WINDOWS.  SISTEMI APPLE MAC OC X ETJ.
 • 11.  Microsoft Windows është emri i sistemit operativ nga Microsoft-i për personal computer. Qysh në vitin 1985 lancohet verzioni Windows 95 dhe dominon në treg, si sistemi operativ për komjuterët për përdorim personal. Në vitin 2004 Microsoft kishte 90% të tregut të kompjuterëve personal në duart e veta.krijimi i një sistemi operativ nga Microsofti (versioni i parë Windows) me siguri ishte i frymëzuar nga iniciativat e Xerox-it dhe Apple, në atë kohë në komjuterët e tyre kishin sisteme operative të cilët përmbanin grafikën.
 • 12.  LINUX ESHTE NJE SISTEM SHFRYTEZIMI NE SHUME PROCESE TE NJEKOHSHME .  LINUX FILLOI TE NDERTOHEJ ME 1991 NGA LINUS TORVALDS NE HELSKIN TE FINLANDES.
 • 13. LINUX  AI FUNKSIONON SI NJE SISTEM POTOTABEL NE ARKITEKTURA TE NDRYSHME KOMPJUTERIKE. LINUX SHKARKOHET LIRSHEM NGA INTERNETIT DHE I LEJON CDO PERDORUESI MODIFIKIM TE PAVARUR TE TIJ . SI TE TILLE NUK KA PRONAR.
 • 14.  LINUX ESHTE NJE SISTEM OPERATIV QE ESHTE GJITHNJE E ME I PERHAPUR NE BOTE.  GJITHNJE E ME SHUME NJEREZ PO I HEDHIN SYTE NGA KY SISTEM SHFRYTEZIMI DUKE U NISUR NGA FUNKSIONALITETI DHE QENDRUESHMERIAE TIJ.
 • 15. APPLE  APPLE ESHTE NJE KORPORATE AMERIKANE MULTINACIONALEQE DIZENJON DHE PRODHON PAJISJE ELEKTRONIKE.  HISTORIA ETIJ DATON NEVITIN 1976.  THEMELUESIT ETIJ ISHIN STEVE JOBS DHE STEVEWOZINAK.
 • 16.  APPLE ISHTE KOMPJUTERI I PARE I CILI SOLLI RISI NE FUSHEN E TEKNOLOGJISE DHE KRIJUAN KOMPJUTERIN E PARE QE MUND TE PERDOREJ ME NDIHMEN E MAUSIT.
 • 17. APPLE  APPLE KA QENE DHE ESHTE PARAROJE NE CESHTJET E SHFRYTEZIMIT TE SIPERFAQES GRAFIKE. SOT E KESAJ DITE ME VERSIONIN E TIJ 10 –TA AI ESHTE NJE SISTEM I BESUESHEM JO VETEM NE CESHTJET GRAFIKE POR EDHE NE PERDORIMIN E MULTIMEDIAVE.
 • 18. UNIX  UNIX ESHTE NJE TJETER SISTEM OPERATIV I CILI OPERON NE TREG .  AI U THEMELUA NE VITIN 1969 NGA GRUPI AT&T QE PERBEHEJ NGA BELL LABS, KEN THUMBSON, DENIS RITCHIE JOE OSSANNA ETJ.
 • 19. UNIX  UNIX SI TE GJITHA SISTEMET E TJERA TE OPERIMIT ESHTE I AFTE TE KRYEJE SHUME PROCESE NE NJE KOHE MJAFT TE SHKURTER.