SlideShare a Scribd company logo
1 of 10
Download to read offline
Projekt
 Lënda. Bazat kompjuterike
 Tema. Periferikët, Paisjet Hyrëse Dhe Dalëse
Të Informacionit. (Mausi, Tastiera, Printeri)
Punoi. Besi Çuni
Paisjet Hyrëse Dhe Dalëse
PaisjetHyrëse
Mausi
Tastjera
LexuesitEKartelave
PaisjetHyrësePërAudio
PaisjetDalëse
Monitori
Printeri
PaisjetDalësePërAudio
Mausi
 Komunikimi me kompjuter, duke përdorur mausin (miun), është shumë më i thjeshtë, sepse ky
komunikim realizohet përmes dy ose tre tasteve që janë vendosur në pjesën e sipërme të tij. Por, ky
komunikim mund të realizohet vetëm gjatë shfrytëzimit të programeve te të cilat prodhuesi i tyre e
ka paraparë edhe përdorimin e mausit.
 Përmes mausit mund të realizohen katër operacione elementare:
 Zhvendosja e kursorit nëpër ekran, duke lëvizur mausin në një sipërfaqe të rrafshët.
 Shtypja e njërës prej tasteve të mausit pas pozicionimit të kursorit në një pozitë të dëshiruar në
ekran.
 Dy shtypje të njëpasnjëshme të tastit të mausit.
 Mbajtja e shtypur e një tasti të mausit, duke lëvizur njëkohësisht atë.
 Gjatë punës me maus, kryesisht shfrytëzohet tasti i majtë i tij dhe, nëse nuk theksohet veçanërisht,
me shtypjen e tastit të mausit duhet nënkuptuar shtypjen e tastit të majtë të tij.
Tastjera
 Tastiera kompjuterike është mjet e cila shërben për futjen e të dhënave në kompjuter është pjesë
harduerike e kompjuterit bën pjesë në njesin e pajsjeve hyrëse të kompjuterit
Lexuesit E Kartelave
 Një nga lexuesit e kartelave është, Magnetic card reader. (Lexuesi I kartës Magnetike)
Paisjet Hyrëse Për Audio
 Paisjet hyrëse për Audio Janë.
Voice Command Mode (Modaliteti I Komandimit Të Zërit)
Dictation Mode (Modaliteti I Diktimit)
Paisjet Dalëse, Monitori
 Monitori është paisje elektroteknike që shërben për emitimin e sinjaleve elektrike në
fotografi.Monitori sherben qe te dhenat e perpunuara ne kompjuter nga procesori dhe te pergatitura
nga kartela grafike ti paraqes perdoruesit ne kompjuter.
Printeri
 Në informatikë, një printer është një pajisje hyrese periferike e cila prodhon një kopje (tekst i
përhershëm i lexueshëm dhe / ose grafikë) e dokumenteve dhe letrave të depozituara në formë
elektronike,e cila punon me interkonjuksion dytaktesh super te shpejt,me laser dhe me solarium
treadmill,shume te bardhe te qelur.
 Shumë printera përdoren kryesisht si lokale, dhe janë të bashkangjitur me një kabëll printeri ose, në
printerë më të rinj, me USB kabllo në një kompjuter i cili shërben si një burim i dokumenteve.
 Printeret e gjeneratës se fundit nga kompanija SCHOKO,Japoni, punojne me energjine djellore dhe
ma boje, boja merret nga energjija djellore e cila punon me uje, dmth keto quhen Bio-Printer te cilet
nuk e ndotin ambientin nga acidet e ngjyrave qe jane të demshme për organizem.
Paisje Dalëse Për Audio
 Paisjet dalëse për audio janë paisje të cilat informojnë audio nga kompjuteri në tinguj që përdoruesit
të mund ti kuptojnë
 Paisjet dalëse për audio më të përdorshme janë Spikerët Dhe kufjet.
Faleminderit Për Vëmendjen

More Related Content

What's hot

Detyre Kursi - Pjeset fizike te Kompjuterit
Detyre Kursi - Pjeset fizike te KompjuteritDetyre Kursi - Pjeset fizike te Kompjuterit
Detyre Kursi - Pjeset fizike te KompjuteritDurim Hysa
 
software hardware
software hardwaresoftware hardware
software hardwareFred Kapo
 
Pajisjet periferike hyrëse vii
Pajisjet periferike hyrëse viiPajisjet periferike hyrëse vii
Pajisjet periferike hyrëse viiFlora Aliji
 
Projekt ne TIK
Projekt ne TIKProjekt ne TIK
Projekt ne TIKAnisa 19
 
Kompjuteri, njesite hyrese dhe dalese
Kompjuteri, njesite hyrese dhe daleseKompjuteri, njesite hyrese dhe dalese
Kompjuteri, njesite hyrese dhe daleserejhanesinani
 
Pyetje me pergjigje nga informatika
Pyetje me pergjigje nga informatikaPyetje me pergjigje nga informatika
Pyetje me pergjigje nga informatikaDritan Halimi
 
Leksioni 9 pajisjet periferike
Leksioni 9  pajisjet periferikeLeksioni 9  pajisjet periferike
Leksioni 9 pajisjet periferikeXhendris Ismaili
 
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...Lirim Jahiu
 
Historia Shkence
Historia Shkence Historia Shkence
Historia Shkence Olt Shala
 
Amerika Jugore
Amerika JugoreAmerika Jugore
Amerika JugoreSsidorela
 
Dhuna gjate regjimit komunist.pdf
Dhuna gjate regjimit komunist.pdfDhuna gjate regjimit komunist.pdf
Dhuna gjate regjimit komunist.pdfMoiraLako
 
Pyetje nga lënda e informatikës për vitin e parë
Pyetje nga lënda e informatikës për vitin e parëPyetje nga lënda e informatikës për vitin e parë
Pyetje nga lënda e informatikës për vitin e parëLirie Memeti
 

What's hot (20)

Memorjet E Kompjuterit
Memorjet E KompjuteritMemorjet E Kompjuterit
Memorjet E Kompjuterit
 
Detyre Kursi - Pjeset fizike te Kompjuterit
Detyre Kursi - Pjeset fizike te KompjuteritDetyre Kursi - Pjeset fizike te Kompjuterit
Detyre Kursi - Pjeset fizike te Kompjuterit
 
software hardware
software hardwaresoftware hardware
software hardware
 
Pajisjet periferike hyrëse vii
Pajisjet periferike hyrëse viiPajisjet periferike hyrëse vii
Pajisjet periferike hyrëse vii
 
Programet aplikative
Programet aplikative Programet aplikative
Programet aplikative
 
Projekt ne TIK
Projekt ne TIKProjekt ne TIK
Projekt ne TIK
 
Kompjuteri, njesite hyrese dhe dalese
Kompjuteri, njesite hyrese dhe daleseKompjuteri, njesite hyrese dhe dalese
Kompjuteri, njesite hyrese dhe dalese
 
Pyetje me pergjigje nga informatika
Pyetje me pergjigje nga informatikaPyetje me pergjigje nga informatika
Pyetje me pergjigje nga informatika
 
Leksioni 9 pajisjet periferike
Leksioni 9  pajisjet periferikeLeksioni 9  pajisjet periferike
Leksioni 9 pajisjet periferike
 
Holokausti
HolokaustiHolokausti
Holokausti
 
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...
 
Labinot Rexhaj
Labinot RexhajLabinot Rexhaj
Labinot Rexhaj
 
Syprina e paralelogramit
Syprina e paralelogramitSyprina e paralelogramit
Syprina e paralelogramit
 
Historia Shkence
Historia Shkence Historia Shkence
Historia Shkence
 
kompjuteri
kompjuterikompjuteri
kompjuteri
 
Amerika Jugore
Amerika JugoreAmerika Jugore
Amerika Jugore
 
Syprina e trapezit
Syprina e trapezitSyprina e trapezit
Syprina e trapezit
 
Printeri
PrinteriPrinteri
Printeri
 
Dhuna gjate regjimit komunist.pdf
Dhuna gjate regjimit komunist.pdfDhuna gjate regjimit komunist.pdf
Dhuna gjate regjimit komunist.pdf
 
Pyetje nga lënda e informatikës për vitin e parë
Pyetje nga lënda e informatikës për vitin e parëPyetje nga lënda e informatikës për vitin e parë
Pyetje nga lënda e informatikës për vitin e parë
 

Similar to Periferikët, Paisjet Hyrëse Dhe Dalëse.

Punim Seminarik Projektimi i Sistemeve Informative
Punim Seminarik  Projektimi i Sistemeve InformativePunim Seminarik  Projektimi i Sistemeve Informative
Punim Seminarik Projektimi i Sistemeve InformativeVeton Sopjani
 
Ramadan Sanli kompjuteri
Ramadan Sanli kompjuteriRamadan Sanli kompjuteri
Ramadan Sanli kompjuteriRamadan ŞANLI
 
Ç'fare eshte desktop
Ç'fare eshte desktopÇ'fare eshte desktop
Ç'fare eshte desktopSelf employed
 
Njohuri baze per kompjutera
Njohuri baze per kompjuteraNjohuri baze per kompjutera
Njohuri baze per kompjuteraArberLaloshi
 
Sistemi operativ
Sistemi operativSistemi operativ
Sistemi operativErzaKryeziu
 
Grafikat Kompjuterike
Grafikat KompjuterikeGrafikat Kompjuterike
Grafikat KompjuterikeEnea Xhani
 

Similar to Periferikët, Paisjet Hyrëse Dhe Dalëse. (11)

Punim Seminarik Projektimi i Sistemeve Informative
Punim Seminarik  Projektimi i Sistemeve InformativePunim Seminarik  Projektimi i Sistemeve Informative
Punim Seminarik Projektimi i Sistemeve Informative
 
Informatik,
Informatik,Informatik,
Informatik,
 
Projekt ne informatike
Projekt ne informatike Projekt ne informatike
Projekt ne informatike
 
Ramadan Sanli kompjuteri
Ramadan Sanli kompjuteriRamadan Sanli kompjuteri
Ramadan Sanli kompjuteri
 
Punimi i Arbrit
Punimi i ArbritPunimi i Arbrit
Punimi i Arbrit
 
Ç'fare eshte desktop
Ç'fare eshte desktopÇ'fare eshte desktop
Ç'fare eshte desktop
 
Njohuri baze per kompjutera
Njohuri baze per kompjuteraNjohuri baze per kompjutera
Njohuri baze per kompjutera
 
Sistemi operativ
Sistemi operativSistemi operativ
Sistemi operativ
 
Grafikat Kompjuterike
Grafikat KompjuterikeGrafikat Kompjuterike
Grafikat Kompjuterike
 
Multimediaa
MultimediaaMultimediaa
Multimediaa
 
Driverat
DriveratDriverat
Driverat
 

Periferikët, Paisjet Hyrëse Dhe Dalëse.

 • 1. Projekt  Lënda. Bazat kompjuterike  Tema. Periferikët, Paisjet Hyrëse Dhe Dalëse Të Informacionit. (Mausi, Tastiera, Printeri) Punoi. Besi Çuni
 • 2. Paisjet Hyrëse Dhe Dalëse PaisjetHyrëse Mausi Tastjera LexuesitEKartelave PaisjetHyrësePërAudio PaisjetDalëse Monitori Printeri PaisjetDalësePërAudio
 • 3. Mausi  Komunikimi me kompjuter, duke përdorur mausin (miun), është shumë më i thjeshtë, sepse ky komunikim realizohet përmes dy ose tre tasteve që janë vendosur në pjesën e sipërme të tij. Por, ky komunikim mund të realizohet vetëm gjatë shfrytëzimit të programeve te të cilat prodhuesi i tyre e ka paraparë edhe përdorimin e mausit.  Përmes mausit mund të realizohen katër operacione elementare:  Zhvendosja e kursorit nëpër ekran, duke lëvizur mausin në një sipërfaqe të rrafshët.  Shtypja e njërës prej tasteve të mausit pas pozicionimit të kursorit në një pozitë të dëshiruar në ekran.  Dy shtypje të njëpasnjëshme të tastit të mausit.  Mbajtja e shtypur e një tasti të mausit, duke lëvizur njëkohësisht atë.  Gjatë punës me maus, kryesisht shfrytëzohet tasti i majtë i tij dhe, nëse nuk theksohet veçanërisht, me shtypjen e tastit të mausit duhet nënkuptuar shtypjen e tastit të majtë të tij.
 • 4. Tastjera  Tastiera kompjuterike është mjet e cila shërben për futjen e të dhënave në kompjuter është pjesë harduerike e kompjuterit bën pjesë në njesin e pajsjeve hyrëse të kompjuterit
 • 5. Lexuesit E Kartelave  Një nga lexuesit e kartelave është, Magnetic card reader. (Lexuesi I kartës Magnetike)
 • 6. Paisjet Hyrëse Për Audio  Paisjet hyrëse për Audio Janë. Voice Command Mode (Modaliteti I Komandimit Të Zërit) Dictation Mode (Modaliteti I Diktimit)
 • 7. Paisjet Dalëse, Monitori  Monitori është paisje elektroteknike që shërben për emitimin e sinjaleve elektrike në fotografi.Monitori sherben qe te dhenat e perpunuara ne kompjuter nga procesori dhe te pergatitura nga kartela grafike ti paraqes perdoruesit ne kompjuter.
 • 8. Printeri  Në informatikë, një printer është një pajisje hyrese periferike e cila prodhon një kopje (tekst i përhershëm i lexueshëm dhe / ose grafikë) e dokumenteve dhe letrave të depozituara në formë elektronike,e cila punon me interkonjuksion dytaktesh super te shpejt,me laser dhe me solarium treadmill,shume te bardhe te qelur.  Shumë printera përdoren kryesisht si lokale, dhe janë të bashkangjitur me një kabëll printeri ose, në printerë më të rinj, me USB kabllo në një kompjuter i cili shërben si një burim i dokumenteve.  Printeret e gjeneratës se fundit nga kompanija SCHOKO,Japoni, punojne me energjine djellore dhe ma boje, boja merret nga energjija djellore e cila punon me uje, dmth keto quhen Bio-Printer te cilet nuk e ndotin ambientin nga acidet e ngjyrave qe jane të demshme për organizem.
 • 9. Paisje Dalëse Për Audio  Paisjet dalëse për audio janë paisje të cilat informojnë audio nga kompjuteri në tinguj që përdoruesit të mund ti kuptojnë  Paisjet dalëse për audio më të përdorshme janë Spikerët Dhe kufjet.