SlideShare a Scribd company logo
1 of 3
Memoria (RAM dhe ROM dhe llojet e tyre)
Sherben për të treguar pjesët që shërbejnë për ruajtjen e informacioneve që
klasifikohen si lloje memoriesh RAM (Memorje me kapje te rastit).Kjo memorje eshte
memorja baze e sistemit, ajo ruan informacionin vetem kur eshte ndezur kompjuteri
dhe i humb ato pasi fiket.
Memoriet ROM dhe RAM
Dallojmë këto tipe të memorieve:
DIP janë memorie me një çip individual që vendosen ne pllakën kryesore
SIMM janë memorie me disa çipa
DIMM eshte pllake e cila permbane çipa te memorieve SDRAM, DDR SDRAM dhe
DDR2 SDRAM
RIMM eshtë një modul që mbanë disa çipa RDRAM
SODIMM është version i kompresuar i DIMM
ROM memoria
Modulet e kujtesës mund të jetë të njëanshme apo të dyanshme..
Single channel memoria është e aftë për transferimin e të dhënave në 64 bit.
Dual-channel memoria e rrit shpejtësinë duke krijuar një normë transferimi e të
dhënave prej 128 bit.
Double memoria DDR2 ofron performancë më të shpejtë duke përdorur më pak energji.
Në bazë të teknologjisë së përdorur për prodhimin e tyre memoriet RAM ndahen në
kategori :
DRAM : Rifreskon karikimin e kondensatorëve cdo 1/1000 e sec.
EDO RAM : Është më e shpejtë se DRAM, është se është në gjëndje të dërgojë të
dhëna edhe duke marrë instruksione për të dhënat që do të aksesohen nga program.
VRAM : Është një memorie RAM e përshtatur për kartat grafike. Ka dy porta në mënyrë
të tillë që të dhënat video mund të shkruhen.
SRAM : Nuk ka nevojë të rifreskohet me ngarkesë elektrike të kondensatorëve. Është
më e shpejtë se DRAM por edhe më e kushtueshme.
SDRAM : Është memorje e projektuar për të ndjekur shpejtësinë e BUS-it të
procesorëve të shpejtë.
SIMM : Chipe memorjesh të montuara në një kartë të vogël. Është një nga meomorjet e
para që ka qene e përhapur te PC.
DIMM : Njësoj si SIMM, ndryshon vetëm chipet e memorjes dhe numri i lidhjeve me
modherboardin.
ECC : RAM që përdor bit shtesë për të gjetur gabimet e mundshme gjatë transmetimit
të të dhënave.
BJORNA PETRITI

More Related Content

What's hot

Siguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internetSiguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internetenis vladi
 
Kimia-Qeliza Shtazore
Kimia-Qeliza ShtazoreKimia-Qeliza Shtazore
Kimia-Qeliza ShtazoreDenisa Caushi
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi manomano46
 
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONERENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONEEdlira Ekmekciu
 
Te drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriutTe drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriutDonart Geci
 
Kundrinori i drejtë
Kundrinori i drejtëKundrinori i drejtë
Kundrinori i drejtëAlush Kryeziu
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjiseroberto1723
 
Gjetja e përqindjes në një biznes
Gjetja e përqindjes në një biznesGjetja e përqindjes në një biznes
Gjetja e përqindjes në një biznesMario Peleshka
 
VIRUSET DHE ANTIVIRUSET
VIRUSET DHE ANTIVIRUSETVIRUSET DHE ANTIVIRUSET
VIRUSET DHE ANTIVIRUSETroni45
 
TESTE LETËRSIA 12.docx
TESTE LETËRSIA 12.docxTESTE LETËRSIA 12.docx
TESTE LETËRSIA 12.docxdaskakamakak
 
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratetProteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratetKorba Ferizaj
 
Matematik Fillimi i nje biznesi
Matematik Fillimi i nje biznesiMatematik Fillimi i nje biznesi
Matematik Fillimi i nje biznesiAdmin Nuriu
 
Bazat e Te Dhenave - ACCESS
Bazat e Te Dhenave - ACCESSBazat e Te Dhenave - ACCESS
Bazat e Te Dhenave - ACCESSAjla Hasani
 

What's hot (20)

Siguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internetSiguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internet
 
Kimia-Qeliza Shtazore
Kimia-Qeliza ShtazoreKimia-Qeliza Shtazore
Kimia-Qeliza Shtazore
 
Siguria rrugore
Siguria rrugoreSiguria rrugore
Siguria rrugore
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
 
Kenget E milosaos
Kenget E milosaos Kenget E milosaos
Kenget E milosaos
 
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONERENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
 
Te drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriutTe drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriut
 
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
 
Kundrinori i drejtë
Kundrinori i drejtëKundrinori i drejtë
Kundrinori i drejtë
 
Informatike
InformatikeInformatike
Informatike
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
 
Gjetja e përqindjes në një biznes
Gjetja e përqindjes në një biznesGjetja e përqindjes në një biznes
Gjetja e përqindjes në një biznes
 
VIRUSET DHE ANTIVIRUSET
VIRUSET DHE ANTIVIRUSETVIRUSET DHE ANTIVIRUSET
VIRUSET DHE ANTIVIRUSET
 
TESTE LETËRSIA 12.docx
TESTE LETËRSIA 12.docxTESTE LETËRSIA 12.docx
TESTE LETËRSIA 12.docx
 
kompjuteri
kompjuterikompjuteri
kompjuteri
 
Yndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernatYndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernat
 
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratetProteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
 
BESIMET FETARE NE SHQIPERI !!!
BESIMET FETARE NE SHQIPERI !!!BESIMET FETARE NE SHQIPERI !!!
BESIMET FETARE NE SHQIPERI !!!
 
Matematik Fillimi i nje biznesi
Matematik Fillimi i nje biznesiMatematik Fillimi i nje biznesi
Matematik Fillimi i nje biznesi
 
Bazat e Te Dhenave - ACCESS
Bazat e Te Dhenave - ACCESSBazat e Te Dhenave - ACCESS
Bazat e Te Dhenave - ACCESS
 

Viewers also liked

Memoria e brendshme
Memoria e brendshmeMemoria e brendshme
Memoria e brendshmeEnxhi_01
 
Praktika kompjuterike- Nderim Rahmani
Praktika kompjuterike- Nderim RahmaniPraktika kompjuterike- Nderim Rahmani
Praktika kompjuterike- Nderim RahmaniNderim Rahmani
 
Leksioni 6 kujtesa dytesore
Leksioni 6  kujtesa dytesoreLeksioni 6  kujtesa dytesore
Leksioni 6 kujtesa dytesoreXhendris Ismaili
 
Rrjetakompjuterikeleksion3 131021123111-phpapp02
Rrjetakompjuterikeleksion3 131021123111-phpapp02Rrjetakompjuterikeleksion3 131021123111-phpapp02
Rrjetakompjuterikeleksion3 131021123111-phpapp02Arbenng
 
Rrjetat, hubet , switchet, ruterat, praktike albtelekom
Rrjetat, hubet , switchet, ruterat, praktike albtelekomRrjetat, hubet , switchet, ruterat, praktike albtelekom
Rrjetat, hubet , switchet, ruterat, praktike albtelekomKristian Qarri
 
Leksioni 7 kartat audio-video
Leksioni 7  kartat audio-videoLeksioni 7  kartat audio-video
Leksioni 7 kartat audio-videoXhendris Ismaili
 
Leksioni 5 kujtesa paresore
Leksioni 5  kujtesa paresoreLeksioni 5  kujtesa paresore
Leksioni 5 kujtesa paresoreXhendris Ismaili
 
Rrjeta kompjuterike leksion 3
Rrjeta kompjuterike leksion 3 Rrjeta kompjuterike leksion 3
Rrjeta kompjuterike leksion 3 Xhendris Ismaili
 
Arkitektur provime pranuese teste.
Arkitektur provime pranuese teste.Arkitektur provime pranuese teste.
Arkitektur provime pranuese teste.Arton Feta
 
Rrjeta kompjuterike leksion 1
Rrjeta kompjuterike leksion 1 Rrjeta kompjuterike leksion 1
Rrjeta kompjuterike leksion 1 Xhendris Ismaili
 
Mineralet e nentokes
Mineralet e nentokesMineralet e nentokes
Mineralet e nentokessara7991
 
Limiti i Funksionit USHTRIME
Limiti i Funksionit USHTRIMELimiti i Funksionit USHTRIME
Limiti i Funksionit USHTRIMELiridon Muqaku
 
Evolimi i kompjuterit
Evolimi i kompjuteritEvolimi i kompjuterit
Evolimi i kompjuteritAlbi Muca
 
Sistemet operative
Sistemet operativeSistemet operative
Sistemet operativeAjla Hasani
 

Viewers also liked (20)

Memoria e brendshme
Memoria e brendshmeMemoria e brendshme
Memoria e brendshme
 
Praktika kompjuterike- Nderim Rahmani
Praktika kompjuterike- Nderim RahmaniPraktika kompjuterike- Nderim Rahmani
Praktika kompjuterike- Nderim Rahmani
 
Informatik,
Informatik,Informatik,
Informatik,
 
Leksioni 6 kujtesa dytesore
Leksioni 6  kujtesa dytesoreLeksioni 6  kujtesa dytesore
Leksioni 6 kujtesa dytesore
 
Leksioni 1
Leksioni 1Leksioni 1
Leksioni 1
 
Rrjetakompjuterikeleksion3 131021123111-phpapp02
Rrjetakompjuterikeleksion3 131021123111-phpapp02Rrjetakompjuterikeleksion3 131021123111-phpapp02
Rrjetakompjuterikeleksion3 131021123111-phpapp02
 
Rrjetat, hubet , switchet, ruterat, praktike albtelekom
Rrjetat, hubet , switchet, ruterat, praktike albtelekomRrjetat, hubet , switchet, ruterat, praktike albtelekom
Rrjetat, hubet , switchet, ruterat, praktike albtelekom
 
Leksioni 7 kartat audio-video
Leksioni 7  kartat audio-videoLeksioni 7  kartat audio-video
Leksioni 7 kartat audio-video
 
Leksioni 8 portat io
Leksioni 8  portat ioLeksioni 8  portat io
Leksioni 8 portat io
 
Leksioni 5 kujtesa paresore
Leksioni 5  kujtesa paresoreLeksioni 5  kujtesa paresore
Leksioni 5 kujtesa paresore
 
Rrjeta kompjuterike leksion 3
Rrjeta kompjuterike leksion 3 Rrjeta kompjuterike leksion 3
Rrjeta kompjuterike leksion 3
 
Leksioni 3 procesori
Leksioni 3  procesoriLeksioni 3  procesori
Leksioni 3 procesori
 
Sisteme operative
Sisteme operativeSisteme operative
Sisteme operative
 
Arkitektur provime pranuese teste.
Arkitektur provime pranuese teste.Arkitektur provime pranuese teste.
Arkitektur provime pranuese teste.
 
Rrjeta kompjuterike leksion 1
Rrjeta kompjuterike leksion 1 Rrjeta kompjuterike leksion 1
Rrjeta kompjuterike leksion 1
 
Mineralet e nentokes
Mineralet e nentokesMineralet e nentokes
Mineralet e nentokes
 
Limiti i vargut
Limiti i vargutLimiti i vargut
Limiti i vargut
 
Limiti i Funksionit USHTRIME
Limiti i Funksionit USHTRIMELimiti i Funksionit USHTRIME
Limiti i Funksionit USHTRIME
 
Evolimi i kompjuterit
Evolimi i kompjuteritEvolimi i kompjuterit
Evolimi i kompjuterit
 
Sistemet operative
Sistemet operativeSistemet operative
Sistemet operative
 

Memorjet E Kompjuterit

 • 1. Memoria (RAM dhe ROM dhe llojet e tyre) Sherben për të treguar pjesët që shërbejnë për ruajtjen e informacioneve që klasifikohen si lloje memoriesh RAM (Memorje me kapje te rastit).Kjo memorje eshte memorja baze e sistemit, ajo ruan informacionin vetem kur eshte ndezur kompjuteri dhe i humb ato pasi fiket. Memoriet ROM dhe RAM Dallojmë këto tipe të memorieve: DIP janë memorie me një çip individual që vendosen ne pllakën kryesore SIMM janë memorie me disa çipa DIMM eshte pllake e cila permbane çipa te memorieve SDRAM, DDR SDRAM dhe DDR2 SDRAM RIMM eshtë një modul që mbanë disa çipa RDRAM SODIMM është version i kompresuar i DIMM ROM memoria Modulet e kujtesës mund të jetë të njëanshme apo të dyanshme.. Single channel memoria është e aftë për transferimin e të dhënave në 64 bit. Dual-channel memoria e rrit shpejtësinë duke krijuar një normë transferimi e të dhënave prej 128 bit. Double memoria DDR2 ofron performancë më të shpejtë duke përdorur më pak energji. Në bazë të teknologjisë së përdorur për prodhimin e tyre memoriet RAM ndahen në kategori : DRAM : Rifreskon karikimin e kondensatorëve cdo 1/1000 e sec. EDO RAM : Është më e shpejtë se DRAM, është se është në gjëndje të dërgojë të dhëna edhe duke marrë instruksione për të dhënat që do të aksesohen nga program. VRAM : Është një memorie RAM e përshtatur për kartat grafike. Ka dy porta në mënyrë të tillë që të dhënat video mund të shkruhen. SRAM : Nuk ka nevojë të rifreskohet me ngarkesë elektrike të kondensatorëve. Është më e shpejtë se DRAM por edhe më e kushtueshme. SDRAM : Është memorje e projektuar për të ndjekur shpejtësinë e BUS-it të procesorëve të shpejtë. SIMM : Chipe memorjesh të montuara në një kartë të vogël. Është një nga meomorjet e para që ka qene e përhapur te PC. DIMM : Njësoj si SIMM, ndryshon vetëm chipet e memorjes dhe numri i lidhjeve me modherboardin. ECC : RAM që përdor bit shtesë për të gjetur gabimet e mundshme gjatë transmetimit të të dhënave.
 • 2.