SlideShare a Scribd company logo
Mimoza Luta
Hyrje


• Teknologjia informative (IT) – eshte secila
vegel e bazuar ne kompjuter qe shfrytezohet
nga njerezit per te punuar, procesuar dhe
transmetuar informata
Disa nga veglat e IT-se
Hyrje e shpejte ne teknologji
• Hardware – paraqet pjeset fizike qe e ndortojne
kompjuterin (sistemin kompjuterik)
• Software – paraqet setin e instruksioneve qe i
ekzekuton hardware-i juaj ne menyre qe te kreyj
punen e caktuar per ju
Shtate kategorite e hardware-it
1. Paisjet hyrese – paraqesin veglat qe
perdoren per futjen e informatave dhe
komandave ne kompjuter
2. Paisjet dalese – paraqesin veglat
permes te cilave i degjojme, shohim,
lexojme rezultatet e komadave tona
3. Mediumet per ruajtje te informatave –
paraqesin veglat ne te cilat ne i ruajme
informatat per qasje te mevonshme
Shtate kategorite e hardware-it
4. Njesia qendrore procesorike (CPU) –
paraqet hardware-in qe interpreton
dhe ekzekuton software-in si dhe
koordinon punen e gjithe hardware-it
5. Memoria me qasje te cfaredoshme
(RAM) – paraqet memorjen per
ruajtjen e perkoheshme te
informatave, ndryshe njohet edhe me
emrin memorie punuese ose operative
Shtate kategorite e hardware-it
6. Paisjet telekomunikuese – paraqesin
veglat qe i perdorim per pranimin dhe
dergimin e informatave nga ndonje
kompjuter tjeter ne rrjete.
7. Hardware-i konektues – paraqet
paisjet qe mundesojne lidhjen e
kompjuterit me paisje te jashtme. Ne
kete kategori bejne pjese kabllot e
ndryshme, portet apo tabelat zgjatese
Shtate kategorite e hardware-it
Tri kategorite kryesore te
software-it
1. Software-i
aplikativ – ju
mundeson
zgjedhjen e ndoj
problemi te
caktuar apo
kryerjen e
ndonje pune te
caktuar
Tri kategorite kryesore te
software-it
2. Software-i sistemor – paraqet software-in qe
menaxhon punen e hardware-it dhe koordinon
punen ne mes tyre
• Sistemi operativ – paraqet software-in qe
kontrollon aplikacionet software-ike dhe menaxhon
paisjet hardware
Tri kategorite kryesore te
software-it
3. Software-i sherbyes – paraqet software-in qe
shton funksione shtese sistemit operativ
Softwar-et dhe kategorizimi
Software-i aplikativ: MS Office, Adobe
Photoshop, Corel Draw etj.
• Sistem operativ: Windows, Linux, Mac OS,
UNIX etj.
• Software sherbyes: antiviruset, firewall-et etj
Kategorizimi i kompjutereve sipas
madhesise
• Asistentet digjital personal (PDA) – jane
paisje kompjuterike qe mbahen ne dore dhe qe
sherbejne per nevoja personale si menxhimi i
takimeve, numrave te telefinit, adresave etj.
• PC tabelar – jane te bazuara ne lapsa digjital
dhe kane funksionalitetin e laptopit apo desktop
kompjuterit.
Kategorizimi i kompjutereve sipas
madhesise
• Laptopet – kompjuter te vegjel, portabil, me
funksionalitet te plote dhe punojne me ndihmen
e baterise.
• Desktop kompjuteret – lloji me i popullarizuar
kompjutereve personal
Ligj 2 mimoza_luta
Ligj 2 mimoza_luta

More Related Content

What's hot

Sisteme Operative punim seminarik Driton Nuha
Sisteme Operative punim seminarik Driton NuhaSisteme Operative punim seminarik Driton Nuha
Sisteme Operative punim seminarik Driton Nuha
Driton Nuha
 
Sisteme operative
Sisteme operativeSisteme operative
Sisteme operative
Valdete Sherifi
 
Sistemet operative so
Sistemet operative soSistemet operative so
Sistemet operative so
Rebecca Simpson
 
Softveri sistemor
Softveri sistemorSoftveri sistemor
Softveri sistemor
edona krasniqi
 
Punim Seminarik Projektimi i Sistemeve Informative
Punim Seminarik  Projektimi i Sistemeve InformativePunim Seminarik  Projektimi i Sistemeve Informative
Punim Seminarik Projektimi i Sistemeve Informative
Veton Sopjani
 
Praktika kompjuterike- Nderim Rahmani
Praktika kompjuterike- Nderim RahmaniPraktika kompjuterike- Nderim Rahmani
Praktika kompjuterike- Nderim Rahmani
Nderim Rahmani
 
Sistemet operative
Sistemet operativeSistemet operative
Sistemet operative
Ajla Hasani
 
Mirembajtja e pc (1)
Mirembajtja e pc (1)Mirembajtja e pc (1)
Mirembajtja e pc (1)
Fred Kapo
 
Njesia Qendrore (Pjeset Perberese) , Lenda : Tik
Njesia Qendrore (Pjeset Perberese) , Lenda : TikNjesia Qendrore (Pjeset Perberese) , Lenda : Tik
Njesia Qendrore (Pjeset Perberese) , Lenda : Tik
Daniel Duro
 
Ligjerata 2
Ligjerata 2Ligjerata 2
Ligjerata 2
Ferdi Nuredini
 
Labinot Rexhaj
Labinot RexhajLabinot Rexhaj
Labinot Rexhaj
Labinot Rexhaj
 
Krahasimi i procesoreve INTEL dhe AMD
Krahasimi i procesoreve INTEL dhe AMDKrahasimi i procesoreve INTEL dhe AMD
Krahasimi i procesoreve INTEL dhe AMD
yllferizi
 
Mikroprocesori
MikroprocesoriMikroprocesori
Mikroprocesori
Veton Kaso
 

What's hot (17)

Sisteme Operative punim seminarik Driton Nuha
Sisteme Operative punim seminarik Driton NuhaSisteme Operative punim seminarik Driton Nuha
Sisteme Operative punim seminarik Driton Nuha
 
Sisteme operative
Sisteme operativeSisteme operative
Sisteme operative
 
Sistemet operative so
Sistemet operative soSistemet operative so
Sistemet operative so
 
Informatik,
Informatik,Informatik,
Informatik,
 
Softveri sistemor
Softveri sistemorSoftveri sistemor
Softveri sistemor
 
Punim Seminarik Projektimi i Sistemeve Informative
Punim Seminarik  Projektimi i Sistemeve InformativePunim Seminarik  Projektimi i Sistemeve Informative
Punim Seminarik Projektimi i Sistemeve Informative
 
Praktika kompjuterike- Nderim Rahmani
Praktika kompjuterike- Nderim RahmaniPraktika kompjuterike- Nderim Rahmani
Praktika kompjuterike- Nderim Rahmani
 
Sistemet operative
Sistemet operativeSistemet operative
Sistemet operative
 
Mirembajtja e pc (1)
Mirembajtja e pc (1)Mirembajtja e pc (1)
Mirembajtja e pc (1)
 
Ne
NeNe
Ne
 
Njesia Qendrore (Pjeset Perberese) , Lenda : Tik
Njesia Qendrore (Pjeset Perberese) , Lenda : TikNjesia Qendrore (Pjeset Perberese) , Lenda : Tik
Njesia Qendrore (Pjeset Perberese) , Lenda : Tik
 
Ligjerata 2
Ligjerata 2Ligjerata 2
Ligjerata 2
 
Labinot Rexhaj
Labinot RexhajLabinot Rexhaj
Labinot Rexhaj
 
Punimi i Arbrit
Punimi i ArbritPunimi i Arbrit
Punimi i Arbrit
 
Leksioni 3 procesori
Leksioni 3  procesoriLeksioni 3  procesori
Leksioni 3 procesori
 
Krahasimi i procesoreve INTEL dhe AMD
Krahasimi i procesoreve INTEL dhe AMDKrahasimi i procesoreve INTEL dhe AMD
Krahasimi i procesoreve INTEL dhe AMD
 
Mikroprocesori
MikroprocesoriMikroprocesori
Mikroprocesori
 

Viewers also liked

Mirembajtja e pc (1)
Mirembajtja e pc (1)Mirembajtja e pc (1)
Mirembajtja e pc (1)
Fred Kapo
 
Kompjuteri dhe pjeset e tij
Kompjuteri dhe pjeset e tijKompjuteri dhe pjeset e tij
Kompjuteri dhe pjeset e tij
Altin Emiri
 
Projekt Per lenden Informatike Viti 1
Projekt Per lenden Informatike Viti 1 Projekt Per lenden Informatike Viti 1
Projekt Per lenden Informatike Viti 1
dritispahiu
 
motherboardi klasa 10
motherboardi klasa 10 motherboardi klasa 10
motherboardi klasa 10
Ada Add
 
Presentation6
Presentation6Presentation6
Presentation6
Valdet Shala
 
Ligj mimoza luta
Ligj mimoza lutaLigj mimoza luta
Ligj mimoza luta
Valdet Shala
 
So kapitulli vii teoria e barazise 2013
So kapitulli vii teoria e barazise 2013So kapitulli vii teoria e barazise 2013
So kapitulli vii teoria e barazise 2013
Valdet Shala
 
So kapitulli vi 2013
So kapitulli vi 2013So kapitulli vi 2013
So kapitulli vi 2013
Valdet Shala
 
Ligj sim mimoza
Ligj sim mimozaLigj sim mimoza
Ligj sim mimoza
Valdet Shala
 
Prezantim 2 MSc Behrije Ramaj
Prezantim 2 MSc Behrije Ramaj Prezantim 2 MSc Behrije Ramaj
Prezantim 2 MSc Behrije Ramaj
Valdet Shala
 
Ligj 3 mimoza_luta
Ligj 3 mimoza_lutaLigj 3 mimoza_luta
Ligj 3 mimoza_luta
Valdet Shala
 
So kapitulli x fuqia politika-konflikti-2013
So kapitulli x fuqia politika-konflikti-2013So kapitulli x fuqia politika-konflikti-2013
So kapitulli x fuqia politika-konflikti-2013
Valdet Shala
 
Mesimi praktike 5
Mesimi praktike 5Mesimi praktike 5
Mesimi praktike 5
Valdet Shala
 
Ligjerata4 mesim praktik
Ligjerata4 mesim praktikLigjerata4 mesim praktik
Ligjerata4 mesim praktik
Valdet Shala
 
Sim 10
Sim 10Sim 10
Sim 10
Valdet Shala
 
Mesimi praktik 8
Mesimi praktik 8Mesimi praktik 8
Mesimi praktik 8
Valdet Shala
 
3 4 kompleksiteti sistemi i tranzicionit ne kosove
3 4 kompleksiteti sistemi i tranzicionit ne kosove3 4 kompleksiteti sistemi i tranzicionit ne kosove
3 4 kompleksiteti sistemi i tranzicionit ne kosove
Valdet Shala
 
So kapitulli v 2013
So kapitulli v 2013So kapitulli v 2013
So kapitulli v 2013
Valdet Shala
 
Prezantim 1 MSc Behrije Ramaj
Prezantim 1 MSc Behrije RamajPrezantim 1 MSc Behrije Ramaj
Prezantim 1 MSc Behrije Ramaj
Valdet Shala
 
Mesimi praktik 7
Mesimi praktik 7Mesimi praktik 7
Mesimi praktik 7
Valdet Shala
 

Viewers also liked (20)

Mirembajtja e pc (1)
Mirembajtja e pc (1)Mirembajtja e pc (1)
Mirembajtja e pc (1)
 
Kompjuteri dhe pjeset e tij
Kompjuteri dhe pjeset e tijKompjuteri dhe pjeset e tij
Kompjuteri dhe pjeset e tij
 
Projekt Per lenden Informatike Viti 1
Projekt Per lenden Informatike Viti 1 Projekt Per lenden Informatike Viti 1
Projekt Per lenden Informatike Viti 1
 
motherboardi klasa 10
motherboardi klasa 10 motherboardi klasa 10
motherboardi klasa 10
 
Presentation6
Presentation6Presentation6
Presentation6
 
Ligj mimoza luta
Ligj mimoza lutaLigj mimoza luta
Ligj mimoza luta
 
So kapitulli vii teoria e barazise 2013
So kapitulli vii teoria e barazise 2013So kapitulli vii teoria e barazise 2013
So kapitulli vii teoria e barazise 2013
 
So kapitulli vi 2013
So kapitulli vi 2013So kapitulli vi 2013
So kapitulli vi 2013
 
Ligj sim mimoza
Ligj sim mimozaLigj sim mimoza
Ligj sim mimoza
 
Prezantim 2 MSc Behrije Ramaj
Prezantim 2 MSc Behrije Ramaj Prezantim 2 MSc Behrije Ramaj
Prezantim 2 MSc Behrije Ramaj
 
Ligj 3 mimoza_luta
Ligj 3 mimoza_lutaLigj 3 mimoza_luta
Ligj 3 mimoza_luta
 
So kapitulli x fuqia politika-konflikti-2013
So kapitulli x fuqia politika-konflikti-2013So kapitulli x fuqia politika-konflikti-2013
So kapitulli x fuqia politika-konflikti-2013
 
Mesimi praktike 5
Mesimi praktike 5Mesimi praktike 5
Mesimi praktike 5
 
Ligjerata4 mesim praktik
Ligjerata4 mesim praktikLigjerata4 mesim praktik
Ligjerata4 mesim praktik
 
Sim 10
Sim 10Sim 10
Sim 10
 
Mesimi praktik 8
Mesimi praktik 8Mesimi praktik 8
Mesimi praktik 8
 
3 4 kompleksiteti sistemi i tranzicionit ne kosove
3 4 kompleksiteti sistemi i tranzicionit ne kosove3 4 kompleksiteti sistemi i tranzicionit ne kosove
3 4 kompleksiteti sistemi i tranzicionit ne kosove
 
So kapitulli v 2013
So kapitulli v 2013So kapitulli v 2013
So kapitulli v 2013
 
Prezantim 1 MSc Behrije Ramaj
Prezantim 1 MSc Behrije RamajPrezantim 1 MSc Behrije Ramaj
Prezantim 1 MSc Behrije Ramaj
 
Mesimi praktik 7
Mesimi praktik 7Mesimi praktik 7
Mesimi praktik 7
 

Similar to Ligj 2 mimoza_luta

Ligjerata 5
Ligjerata 5Ligjerata 5
Ligjerata 5
Ferdi Nuredini
 
ligjerata.ppt
ligjerata.pptligjerata.ppt
ligjerata.ppt
DardanLaji
 
ligjerata.ppt
ligjerata.pptligjerata.ppt
ligjerata.ppt
DardanLaji
 
teknologjia informative / Ligjerata 5
teknologjia informative / Ligjerata 5teknologjia informative / Ligjerata 5
teknologjia informative / Ligjerata 5
ilir 1122
 
Kompjuteri pjeset hyrse dalse dhe sistemi kompjuterik
Kompjuteri pjeset hyrse dalse dhe sistemi kompjuterikKompjuteri pjeset hyrse dalse dhe sistemi kompjuterik
Kompjuteri pjeset hyrse dalse dhe sistemi kompjuterik
XhimiComPanY
 
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje
Rexhino Kovaci
 
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje 12 Semestri i 1
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje 12 Semestri i 1Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje 12 Semestri i 1
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje 12 Semestri i 1
Rexhino Kovaci
 
Enkel vela nje krahasim midis arkitekturave te driver
Enkel vela nje krahasim midis arkitekturave te driverEnkel vela nje krahasim midis arkitekturave te driver
Enkel vela nje krahasim midis arkitekturave te driver
Enkel Vela
 
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...
Lirim Jahiu
 
Ligjerata 3
Ligjerata 3Ligjerata 3
Ligjerata 3
Ferdi Nuredini
 
Bota e Internetit. Permbledhje e njohurive
Bota e Internetit. Permbledhje e njohuriveBota e Internetit. Permbledhje e njohurive
Bota e Internetit. Permbledhje e njohurive
KleantaKaremanaj2
 
Tik ne edukim
Tik ne edukimTik ne edukim
Tik ne edukim
AlmaaHalimi
 
Siguria e të Dhënave
Siguria e të DhënaveSiguria e të Dhënave
Siguria e të Dhënave
EgzonSe
 
Informatike
InformatikeInformatike
Informatike
Ermon Cërvadiku
 
Tofudi com perpunuesi
Tofudi com perpunuesiTofudi com perpunuesi
Tofudi com perpunuesi
Ramë Hajraj
 
Detyre Kursi - Pjeset fizike te Kompjuterit
Detyre Kursi - Pjeset fizike te KompjuteritDetyre Kursi - Pjeset fizike te Kompjuterit
Detyre Kursi - Pjeset fizike te Kompjuterit
Durim Hysa
 

Similar to Ligj 2 mimoza_luta (17)

Ligjerata 5
Ligjerata 5Ligjerata 5
Ligjerata 5
 
ligjerata.ppt
ligjerata.pptligjerata.ppt
ligjerata.ppt
 
ligjerata.ppt
ligjerata.pptligjerata.ppt
ligjerata.ppt
 
teknologjia informative / Ligjerata 5
teknologjia informative / Ligjerata 5teknologjia informative / Ligjerata 5
teknologjia informative / Ligjerata 5
 
Kompjuteri pjeset hyrse dalse dhe sistemi kompjuterik
Kompjuteri pjeset hyrse dalse dhe sistemi kompjuterikKompjuteri pjeset hyrse dalse dhe sistemi kompjuterik
Kompjuteri pjeset hyrse dalse dhe sistemi kompjuterik
 
Ligjerata 3
Ligjerata 3Ligjerata 3
Ligjerata 3
 
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje
 
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje 12 Semestri i 1
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje 12 Semestri i 1Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje 12 Semestri i 1
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje 12 Semestri i 1
 
Enkel vela nje krahasim midis arkitekturave te driver
Enkel vela nje krahasim midis arkitekturave te driverEnkel vela nje krahasim midis arkitekturave te driver
Enkel vela nje krahasim midis arkitekturave te driver
 
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...
 
Ligjerata 3
Ligjerata 3Ligjerata 3
Ligjerata 3
 
Bota e Internetit. Permbledhje e njohurive
Bota e Internetit. Permbledhje e njohuriveBota e Internetit. Permbledhje e njohurive
Bota e Internetit. Permbledhje e njohurive
 
Tik ne edukim
Tik ne edukimTik ne edukim
Tik ne edukim
 
Siguria e të Dhënave
Siguria e të DhënaveSiguria e të Dhënave
Siguria e të Dhënave
 
Informatike
InformatikeInformatike
Informatike
 
Tofudi com perpunuesi
Tofudi com perpunuesiTofudi com perpunuesi
Tofudi com perpunuesi
 
Detyre Kursi - Pjeset fizike te Kompjuterit
Detyre Kursi - Pjeset fizike te KompjuteritDetyre Kursi - Pjeset fizike te Kompjuterit
Detyre Kursi - Pjeset fizike te Kompjuterit
 

More from Valdet Shala

So kapitulli xiii komunikimi 2013
So kapitulli xiii komunikimi 2013So kapitulli xiii komunikimi 2013
So kapitulli xiii komunikimi 2013
Valdet Shala
 
Tregtia elektronike
Tregtia elektronikeTregtia elektronike
Tregtia elektronike
Valdet Shala
 
Ligjerata 3
Ligjerata 3Ligjerata 3
Ligjerata 3
Valdet Shala
 
Ligj 1 sisteme_informative_mimoza_luta
Ligj 1 sisteme_informative_mimoza_lutaLigj 1 sisteme_informative_mimoza_luta
Ligj 1 sisteme_informative_mimoza_luta
Valdet Shala
 
So kapitulli i 2013
So kapitulli i 2013So kapitulli i 2013
So kapitulli i 2013
Valdet Shala
 
Tema 2 klasifikimi i kostove dhe te ardhurave per vendimmarrje
Tema 2 klasifikimi i kostove dhe te ardhurave per vendimmarrjeTema 2 klasifikimi i kostove dhe te ardhurave per vendimmarrje
Tema 2 klasifikimi i kostove dhe te ardhurave per vendimmarrje
Valdet Shala
 
Falimentimi dhe riorganizimi
Falimentimi dhe riorganizimiFalimentimi dhe riorganizimi
Falimentimi dhe riorganizimi
Valdet Shala
 
11. menaxhimi me_kapitalin_punues
11. menaxhimi me_kapitalin_punues11. menaxhimi me_kapitalin_punues
11. menaxhimi me_kapitalin_punues
Valdet Shala
 
Përgaditje rreth testit shkurt
Përgaditje rreth testit shkurtPërgaditje rreth testit shkurt
Përgaditje rreth testit shkurt
Valdet Shala
 
Java 6 planafikimi finanicar
Java 6 planafikimi finanicarJava 6 planafikimi finanicar
Java 6 planafikimi finanicar
Valdet Shala
 
Java 1 planifikimi mikroekonomik
Java 1 planifikimi mikroekonomikJava 1 planifikimi mikroekonomik
Java 1 planifikimi mikroekonomik
Valdet Shala
 
"Konflikti" Mr.Driton Sylqa
"Konflikti" Mr.Driton Sylqa"Konflikti" Mr.Driton Sylqa
"Konflikti" Mr.Driton Sylqa
Valdet Shala
 
Projektimi organizativ 2012 Mr.Driton Sylqa
Projektimi organizativ 2012 Mr.Driton SylqaProjektimi organizativ 2012 Mr.Driton Sylqa
Projektimi organizativ 2012 Mr.Driton Sylqa
Valdet Shala
 

More from Valdet Shala (15)

So kapitulli xiii komunikimi 2013
So kapitulli xiii komunikimi 2013So kapitulli xiii komunikimi 2013
So kapitulli xiii komunikimi 2013
 
Tregtia elektronike
Tregtia elektronikeTregtia elektronike
Tregtia elektronike
 
Ligjerata 3
Ligjerata 3Ligjerata 3
Ligjerata 3
 
Ligj 1 sisteme_informative_mimoza_luta
Ligj 1 sisteme_informative_mimoza_lutaLigj 1 sisteme_informative_mimoza_luta
Ligj 1 sisteme_informative_mimoza_luta
 
So kapitulli i 2013
So kapitulli i 2013So kapitulli i 2013
So kapitulli i 2013
 
Tema 2 klasifikimi i kostove dhe te ardhurave per vendimmarrje
Tema 2 klasifikimi i kostove dhe te ardhurave per vendimmarrjeTema 2 klasifikimi i kostove dhe te ardhurave per vendimmarrje
Tema 2 klasifikimi i kostove dhe te ardhurave per vendimmarrje
 
Falimentimi dhe riorganizimi
Falimentimi dhe riorganizimiFalimentimi dhe riorganizimi
Falimentimi dhe riorganizimi
 
11. menaxhimi me_kapitalin_punues
11. menaxhimi me_kapitalin_punues11. menaxhimi me_kapitalin_punues
11. menaxhimi me_kapitalin_punues
 
Përgaditje rreth testit shkurt
Përgaditje rreth testit shkurtPërgaditje rreth testit shkurt
Përgaditje rreth testit shkurt
 
Analiza e tregut
Analiza e tregutAnaliza e tregut
Analiza e tregut
 
Java 7 marketingu
Java 7 marketinguJava 7 marketingu
Java 7 marketingu
 
Java 6 planafikimi finanicar
Java 6 planafikimi finanicarJava 6 planafikimi finanicar
Java 6 planafikimi finanicar
 
Java 1 planifikimi mikroekonomik
Java 1 planifikimi mikroekonomikJava 1 planifikimi mikroekonomik
Java 1 planifikimi mikroekonomik
 
"Konflikti" Mr.Driton Sylqa
"Konflikti" Mr.Driton Sylqa"Konflikti" Mr.Driton Sylqa
"Konflikti" Mr.Driton Sylqa
 
Projektimi organizativ 2012 Mr.Driton Sylqa
Projektimi organizativ 2012 Mr.Driton SylqaProjektimi organizativ 2012 Mr.Driton Sylqa
Projektimi organizativ 2012 Mr.Driton Sylqa
 

Ligj 2 mimoza_luta

 • 2. Hyrje • Teknologjia informative (IT) – eshte secila vegel e bazuar ne kompjuter qe shfrytezohet nga njerezit per te punuar, procesuar dhe transmetuar informata
 • 3. Disa nga veglat e IT-se
 • 4. Hyrje e shpejte ne teknologji • Hardware – paraqet pjeset fizike qe e ndortojne kompjuterin (sistemin kompjuterik) • Software – paraqet setin e instruksioneve qe i ekzekuton hardware-i juaj ne menyre qe te kreyj punen e caktuar per ju
 • 5. Shtate kategorite e hardware-it 1. Paisjet hyrese – paraqesin veglat qe perdoren per futjen e informatave dhe komandave ne kompjuter 2. Paisjet dalese – paraqesin veglat permes te cilave i degjojme, shohim, lexojme rezultatet e komadave tona 3. Mediumet per ruajtje te informatave – paraqesin veglat ne te cilat ne i ruajme informatat per qasje te mevonshme
 • 6. Shtate kategorite e hardware-it 4. Njesia qendrore procesorike (CPU) – paraqet hardware-in qe interpreton dhe ekzekuton software-in si dhe koordinon punen e gjithe hardware-it 5. Memoria me qasje te cfaredoshme (RAM) – paraqet memorjen per ruajtjen e perkoheshme te informatave, ndryshe njohet edhe me emrin memorie punuese ose operative
 • 7. Shtate kategorite e hardware-it 6. Paisjet telekomunikuese – paraqesin veglat qe i perdorim per pranimin dhe dergimin e informatave nga ndonje kompjuter tjeter ne rrjete. 7. Hardware-i konektues – paraqet paisjet qe mundesojne lidhjen e kompjuterit me paisje te jashtme. Ne kete kategori bejne pjese kabllot e ndryshme, portet apo tabelat zgjatese
 • 8. Shtate kategorite e hardware-it
 • 9. Tri kategorite kryesore te software-it 1. Software-i aplikativ – ju mundeson zgjedhjen e ndoj problemi te caktuar apo kryerjen e ndonje pune te caktuar
 • 10. Tri kategorite kryesore te software-it 2. Software-i sistemor – paraqet software-in qe menaxhon punen e hardware-it dhe koordinon punen ne mes tyre • Sistemi operativ – paraqet software-in qe kontrollon aplikacionet software-ike dhe menaxhon paisjet hardware
 • 11. Tri kategorite kryesore te software-it 3. Software-i sherbyes – paraqet software-in qe shton funksione shtese sistemit operativ
 • 12. Softwar-et dhe kategorizimi Software-i aplikativ: MS Office, Adobe Photoshop, Corel Draw etj. • Sistem operativ: Windows, Linux, Mac OS, UNIX etj. • Software sherbyes: antiviruset, firewall-et etj
 • 13. Kategorizimi i kompjutereve sipas madhesise • Asistentet digjital personal (PDA) – jane paisje kompjuterike qe mbahen ne dore dhe qe sherbejne per nevoja personale si menxhimi i takimeve, numrave te telefinit, adresave etj. • PC tabelar – jane te bazuara ne lapsa digjital dhe kane funksionalitetin e laptopit apo desktop kompjuterit.
 • 14. Kategorizimi i kompjutereve sipas madhesise • Laptopet – kompjuter te vegjel, portabil, me funksionalitet te plote dhe punojne me ndihmen e baterise. • Desktop kompjuteret – lloji me i popullarizuar kompjutereve personal