SlideShare a Scribd company logo
Kuvendi I Lezhes
1444
Kuvendi Lezhes
• Më 2 mars 1444 me ftesën e Skënderbeut në Kishën e
Shën – Kollit në Lezhë u mbajt Kuvendi i Princërve
Arbëror , dhe ky kuvend është i njohur si Kuvendi i
Lezhës .
• Në këtë kuvend morën pjesë edhe shumë princa të
tjerë si , Gjergj Arianiti , Andrea Topia me djemtë ,
Gjergj Stres Balsha , Nikollë e Pal Dukagjini , Teodor
Muzaka me disa familjarë , Lek Zaharia , Pjetër Spani
me djemtë dhe Lekë Dushmani . Në kuvend mori
pjesë edhe Stefan Cërnojeviç .
Vendimet e kuvendit ishin:
• Vendimet e kuvendit ishin :
• 1. Krijimi i një Besëlidhje Arbërore në krye me Skënderbeun .
2. Formimi i një ushtrie të përbashkët të komanduar nga Skënderbeu si kapiten i përgjithshëm .
•
3. Krijimi i një arke të përbashkët për të përballuar shpenzimet e luftës .
• Lidhja e Lezhës ishte aleancë politiko – ushtarake e princërve arbëror dhe njëherit ata ruanin dhe
autonominë e luftës .
• Kështu Skënderbeu arriti t’i mbledh e t’i bashkoj të gjithë princat arbëror dhe të krijonte një ushtri
të rekrutuar me trima shqiptarë që nuk i’u dridhej syri dhe nuk kishin frikë që të përballeshin me
osmanët .
…
• Në qershor të vitit 1444 osmanët vendosën të sulmojnë
Arbërinë . Një ushtri osmane me 25.000 veta depërtoi përmes
Luginës së Drinit në krahinën e Dibrës .
• Skënderbeu ishte një strateg i rrallë dhe i ngriti një grackë
osmanëve sepse i la të depërtojë në Fushën e ngushtë të
Torviollit dhe aty i shpartalloi tërësisht .
• Pastaj në vitet 1445 – 1447 thyen edhe disa ushtri osmane .
Këto fitore ngritën lartë moralin e popullit dhe të ushtrisë
shqiptare (arbërore) .
Cfare u diskutua?
• Çështja kryesore që u bisedua në kuvend qe ajo e bashkimittë vendit në luftën
kundër turqve. Skënderbeu, pasi u foli pjesëmarrësve tëkuvendit mbi të kaluarën e tij
dhe arësyet që e kishin detyruar të shërbente si sanxhakbej i sulltanit, u theksoi atyre
nevojën e bashkimit të forcave tëvendit per të marrë pjesë në luftën kundër turqve
tani që fitorja e hungarezëvekishte hapur prespektiva për çlirimin e popujve të
Ballkanit. Në përfundim tëbisedimeve, bujarët shqiptarë, megjithëse në shumë
çështje kishin divergjencatë theksuara, u shprehën në mënyrë të njëzëshme për
bashkimin e tyre në luftëkundër turqve, bashkim ky në shkallë kombëtare që
ndodhte, nga sa dihet, per tëparën herë në historinë e Shqipërisë feudale. Me
pëlqimin e pjesëmarrësvekuvendi vendosi formimin e një besëlidhjeje e cila njihet
me emërin”Lidhja shqiptare”, ose “Lidhja e Lezhës” Lidhja shpalliSkënderbeun
kryetar të saj.

More Related Content

What's hot

Ndotja e ujit
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
ArDit Mani
 
Iliret
IliretIliret
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Xheni Marku
 
Eutrofikimi
EutrofikimiEutrofikimi
Eutrofikimi
Arlinda
 
Shqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeShqiperia e mesme
Shqiperia e mesme
Arlinda
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
DonikaLici
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Xhesiana Muka
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
manomano46
 
Projekt edukimi fizik
Projekt edukimi fizikProjekt edukimi fizik
Projekt edukimi fizik
Anesti çobani
 
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore ShqiptareShkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
Universiteti Politeknik Tirane
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
Kristjana Llolli
 
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Mirsad
 
Peremri vetor
Peremri vetor Peremri vetor
Peremri vetor
Valbona Imeraj
 
Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9
S Gashi
 
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
CleaInanis24
 
Fizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshme
An An
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Facebook
 
Komunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperi
Elton Gjoka
 
Veriu i shqiperise
Veriu i shqiperiseVeriu i shqiperise
Veriu i shqiperise
#MesueseAurela Elezaj
 

What's hot (20)

Ndotja e ujit
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
 
Iliret
IliretIliret
Iliret
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
 
Eutrofikimi
EutrofikimiEutrofikimi
Eutrofikimi
 
Shqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeShqiperia e mesme
Shqiperia e mesme
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
 
Projekt edukimi fizik
Projekt edukimi fizikProjekt edukimi fizik
Projekt edukimi fizik
 
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore ShqiptareShkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
 
Peremri vetor
Peremri vetor Peremri vetor
Peremri vetor
 
Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9
 
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
 
Ndotja e ajrit
Ndotja e ajrit Ndotja e ajrit
Ndotja e ajrit
 
Fizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshme
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
 
Komunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperi
 
Veriu i shqiperise
Veriu i shqiperiseVeriu i shqiperise
Veriu i shqiperise
 

Similar to Kuvendi i lezhes

skenderbeu
skenderbeuskenderbeu
skenderbeu
koralda
 
Skenderbeu by : Detjon Korro
Skenderbeu by : Detjon KorroSkenderbeu by : Detjon Korro
Skenderbeu by : Detjon Korro
Detjon Korro
 
Skënderbeu
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
Ysni Ismaili
 
Gjergj kastriot skenderbeu
Gjergj kastriot skenderbeuGjergj kastriot skenderbeu
Gjergj kastriot skenderbeu
arlind133
 
Skenderbeu & Rilindja kombetare
Skenderbeu & Rilindja kombetareSkenderbeu & Rilindja kombetare
Skenderbeu & Rilindja kombetare
Denis Lezo
 
Gjergj Kastrioti Skenderbeu
Gjergj Kastrioti SkenderbeuGjergj Kastrioti Skenderbeu
Gjergj Kastrioti Skenderbeu
Anja Cami
 
Skenderbeu
SkenderbeuSkenderbeu
Skenderbeu
Arlinda
 
Skenderbeu
SkenderbeuSkenderbeu
Skenderbeu
EGLI TAFA
 
shqiperia gjate sundimit osman-by silva
shqiperia gjate sundimit osman-by silvashqiperia gjate sundimit osman-by silva
shqiperia gjate sundimit osman-by silva
sasdfghjkl
 
skenderbeu
skenderbeuskenderbeu
skenderbeu
arlind133
 
Skënderbeu
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
Marc Antony
 
Projekt kurikular lendor
Projekt kurikular lendorProjekt kurikular lendor
Projekt kurikular lendor
An An
 
Luftrat e skenderbeut (1)
Luftrat e skenderbeut (1)Luftrat e skenderbeut (1)
Luftrat e skenderbeut (1)
Alesia 06
 
Gjergj kastrioti - Skënderbeu
Gjergj kastrioti - SkënderbeuGjergj kastrioti - Skënderbeu
Gjergj kastrioti - Skënderbeu
Besjona Jusufi
 
Skernderbeu
SkernderbeuSkernderbeu
Skernderbeu
Xhesika Merko
 
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Diana Lamaj
 
Skënderbeu
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
Internet VloraAlb
 
Jeta e gjergj kastriotit skenderbeu
Jeta e gjergj kastriotit skenderbeuJeta e gjergj kastriotit skenderbeu
Jeta e gjergj kastriotit skenderbeu
Meriton Salihu
 
Dr. aurel plasari me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
Dr. aurel plasari  me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeutDr. aurel plasari  me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
Dr. aurel plasari me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
Libra Islame
 
Me Mbretin Alfons Për Sovran Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons Për Sovran  Histori E SkenderbeutMe Mbretin Alfons Për Sovran  Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons Për Sovran Histori E Skenderbeut
guest41e4e
 

Similar to Kuvendi i lezhes (20)

skenderbeu
skenderbeuskenderbeu
skenderbeu
 
Skenderbeu by : Detjon Korro
Skenderbeu by : Detjon KorroSkenderbeu by : Detjon Korro
Skenderbeu by : Detjon Korro
 
Skënderbeu
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
 
Gjergj kastriot skenderbeu
Gjergj kastriot skenderbeuGjergj kastriot skenderbeu
Gjergj kastriot skenderbeu
 
Skenderbeu & Rilindja kombetare
Skenderbeu & Rilindja kombetareSkenderbeu & Rilindja kombetare
Skenderbeu & Rilindja kombetare
 
Gjergj Kastrioti Skenderbeu
Gjergj Kastrioti SkenderbeuGjergj Kastrioti Skenderbeu
Gjergj Kastrioti Skenderbeu
 
Skenderbeu
SkenderbeuSkenderbeu
Skenderbeu
 
Skenderbeu
SkenderbeuSkenderbeu
Skenderbeu
 
shqiperia gjate sundimit osman-by silva
shqiperia gjate sundimit osman-by silvashqiperia gjate sundimit osman-by silva
shqiperia gjate sundimit osman-by silva
 
skenderbeu
skenderbeuskenderbeu
skenderbeu
 
Skënderbeu
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
 
Projekt kurikular lendor
Projekt kurikular lendorProjekt kurikular lendor
Projekt kurikular lendor
 
Luftrat e skenderbeut (1)
Luftrat e skenderbeut (1)Luftrat e skenderbeut (1)
Luftrat e skenderbeut (1)
 
Gjergj kastrioti - Skënderbeu
Gjergj kastrioti - SkënderbeuGjergj kastrioti - Skënderbeu
Gjergj kastrioti - Skënderbeu
 
Skernderbeu
SkernderbeuSkernderbeu
Skernderbeu
 
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
 
Skënderbeu
SkënderbeuSkënderbeu
Skënderbeu
 
Jeta e gjergj kastriotit skenderbeu
Jeta e gjergj kastriotit skenderbeuJeta e gjergj kastriotit skenderbeu
Jeta e gjergj kastriotit skenderbeu
 
Dr. aurel plasari me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
Dr. aurel plasari  me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeutDr. aurel plasari  me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
Dr. aurel plasari me mbretin alfons per sovran - histori e skenderbeut
 
Me Mbretin Alfons Për Sovran Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons Për Sovran  Histori E SkenderbeutMe Mbretin Alfons Për Sovran  Histori E Skenderbeut
Me Mbretin Alfons Për Sovran Histori E Skenderbeut
 

More from Xhesika Merko

Te ushqyerit
Te ushqyeritTe ushqyerit
Te ushqyerit
Xhesika Merko
 
Guida turistike e vlores letersi
Guida turistike e vlores letersiGuida turistike e vlores letersi
Guida turistike e vlores letersi
Xhesika Merko
 
Muskujt e trupit te njeriut
Muskujt e trupit te njeriutMuskujt e trupit te njeriut
Muskujt e trupit te njeriut
Xhesika Merko
 
Emilia Romagna
Emilia RomagnaEmilia Romagna
Emilia Romagna
Xhesika Merko
 
Uni cast,multicast,anycast,nat
Uni cast,multicast,anycast,natUni cast,multicast,anycast,nat
Uni cast,multicast,anycast,nat
Xhesika Merko
 
Gjetja dhe zgjidhja e problemeve ne nje komjuter
Gjetja dhe zgjidhja e problemeve ne nje komjuterGjetja dhe zgjidhja e problemeve ne nje komjuter
Gjetja dhe zgjidhja e problemeve ne nje komjuter
Xhesika Merko
 
Adresa IP
Adresa IPAdresa IP
Adresa IP
Xhesika Merko
 
Modeli TCP/IP
Modeli TCP/IPModeli TCP/IP
Modeli TCP/IP
Xhesika Merko
 
BIOS (BiosInputOutputSystem)
BIOS (BiosInputOutputSystem)BIOS (BiosInputOutputSystem)
BIOS (BiosInputOutputSystem)
Xhesika Merko
 
Projekt Napoleon Bonaparti
 Projekt Napoleon Bonaparti Projekt Napoleon Bonaparti
Projekt Napoleon Bonaparti
Xhesika Merko
 
Ndryshimet klimaterike dhe politikat menaxhuese
Ndryshimet klimaterike dhe politikat menaxhueseNdryshimet klimaterike dhe politikat menaxhuese
Ndryshimet klimaterike dhe politikat menaxhuese
Xhesika Merko
 
Autocad
AutocadAutocad
Autocad
Xhesika Merko
 
Zbatimi i rregullave te sigurimit teknik
Zbatimi i rregullave te sigurimit teknikZbatimi i rregullave te sigurimit teknik
Zbatimi i rregullave te sigurimit teknik
Xhesika Merko
 

More from Xhesika Merko (13)

Te ushqyerit
Te ushqyeritTe ushqyerit
Te ushqyerit
 
Guida turistike e vlores letersi
Guida turistike e vlores letersiGuida turistike e vlores letersi
Guida turistike e vlores letersi
 
Muskujt e trupit te njeriut
Muskujt e trupit te njeriutMuskujt e trupit te njeriut
Muskujt e trupit te njeriut
 
Emilia Romagna
Emilia RomagnaEmilia Romagna
Emilia Romagna
 
Uni cast,multicast,anycast,nat
Uni cast,multicast,anycast,natUni cast,multicast,anycast,nat
Uni cast,multicast,anycast,nat
 
Gjetja dhe zgjidhja e problemeve ne nje komjuter
Gjetja dhe zgjidhja e problemeve ne nje komjuterGjetja dhe zgjidhja e problemeve ne nje komjuter
Gjetja dhe zgjidhja e problemeve ne nje komjuter
 
Adresa IP
Adresa IPAdresa IP
Adresa IP
 
Modeli TCP/IP
Modeli TCP/IPModeli TCP/IP
Modeli TCP/IP
 
BIOS (BiosInputOutputSystem)
BIOS (BiosInputOutputSystem)BIOS (BiosInputOutputSystem)
BIOS (BiosInputOutputSystem)
 
Projekt Napoleon Bonaparti
 Projekt Napoleon Bonaparti Projekt Napoleon Bonaparti
Projekt Napoleon Bonaparti
 
Ndryshimet klimaterike dhe politikat menaxhuese
Ndryshimet klimaterike dhe politikat menaxhueseNdryshimet klimaterike dhe politikat menaxhuese
Ndryshimet klimaterike dhe politikat menaxhuese
 
Autocad
AutocadAutocad
Autocad
 
Zbatimi i rregullave te sigurimit teknik
Zbatimi i rregullave te sigurimit teknikZbatimi i rregullave te sigurimit teknik
Zbatimi i rregullave te sigurimit teknik
 

Kuvendi i lezhes

 • 2. Kuvendi Lezhes • Më 2 mars 1444 me ftesën e Skënderbeut në Kishën e Shën – Kollit në Lezhë u mbajt Kuvendi i Princërve Arbëror , dhe ky kuvend është i njohur si Kuvendi i Lezhës . • Në këtë kuvend morën pjesë edhe shumë princa të tjerë si , Gjergj Arianiti , Andrea Topia me djemtë , Gjergj Stres Balsha , Nikollë e Pal Dukagjini , Teodor Muzaka me disa familjarë , Lek Zaharia , Pjetër Spani me djemtë dhe Lekë Dushmani . Në kuvend mori pjesë edhe Stefan Cërnojeviç .
 • 3. Vendimet e kuvendit ishin: • Vendimet e kuvendit ishin : • 1. Krijimi i një Besëlidhje Arbërore në krye me Skënderbeun . 2. Formimi i një ushtrie të përbashkët të komanduar nga Skënderbeu si kapiten i përgjithshëm . • 3. Krijimi i një arke të përbashkët për të përballuar shpenzimet e luftës . • Lidhja e Lezhës ishte aleancë politiko – ushtarake e princërve arbëror dhe njëherit ata ruanin dhe autonominë e luftës . • Kështu Skënderbeu arriti t’i mbledh e t’i bashkoj të gjithë princat arbëror dhe të krijonte një ushtri të rekrutuar me trima shqiptarë që nuk i’u dridhej syri dhe nuk kishin frikë që të përballeshin me osmanët .
 • 4. … • Në qershor të vitit 1444 osmanët vendosën të sulmojnë Arbërinë . Një ushtri osmane me 25.000 veta depërtoi përmes Luginës së Drinit në krahinën e Dibrës . • Skënderbeu ishte një strateg i rrallë dhe i ngriti një grackë osmanëve sepse i la të depërtojë në Fushën e ngushtë të Torviollit dhe aty i shpartalloi tërësisht . • Pastaj në vitet 1445 – 1447 thyen edhe disa ushtri osmane . Këto fitore ngritën lartë moralin e popullit dhe të ushtrisë shqiptare (arbërore) .
 • 5. Cfare u diskutua? • Çështja kryesore që u bisedua në kuvend qe ajo e bashkimittë vendit në luftën kundër turqve. Skënderbeu, pasi u foli pjesëmarrësve tëkuvendit mbi të kaluarën e tij dhe arësyet që e kishin detyruar të shërbente si sanxhakbej i sulltanit, u theksoi atyre nevojën e bashkimit të forcave tëvendit per të marrë pjesë në luftën kundër turqve tani që fitorja e hungarezëvekishte hapur prespektiva për çlirimin e popujve të Ballkanit. Në përfundim tëbisedimeve, bujarët shqiptarë, megjithëse në shumë çështje kishin divergjencatë theksuara, u shprehën në mënyrë të njëzëshme për bashkimin e tyre në luftëkundër turqve, bashkim ky në shkallë kombëtare që ndodhte, nga sa dihet, per tëparën herë në historinë e Shqipërisë feudale. Me pëlqimin e pjesëmarrësvekuvendi vendosi formimin e një besëlidhjeje e cila njihet me emërin”Lidhja shqiptare”, ose “Lidhja e Lezhës” Lidhja shpalliSkënderbeun kryetar të saj.