SlideShare a Scribd company logo
Tema: ROLI I
ELEMENTEVE KIMIKE
NE ORGANIZMIN E
NJERIUT
Trupi yne eshte nje makine tejet e nderlikuar.
Ka me mijera vjet qe njerezit perpiqen te
kuptojne si funksionon trupi yne e megjithate
shume mistere nuk jane zgjidhur si
pershembull si punon truri yne, perse na ze
lemza…

1.KALIUMI
2.NATRIUMI
3.HEKURI
4.AZOTI
5.FOSFORI
6.KALCIUMI
7.ZINKU
8.SULFURI
9.JODI
10.MAGNEZIUMI
11.BAKRI
12.NIKELI
13.UJI
14.GAZRAT
14 ELEMENTET MË TË
RËNDËSISHËM NË ORGANIZMIN E
NJERIUT
 Uji përbën reth 69% të trupit të njeriut. Nëse nga një njeri
me peshë 73 kg do të largohej i gjithë uji që përmban trupi
i tij, atëherë ai do të peshonte vetëm 29 kg.
 Në trupin e njeriut, përveç ujit, ndodhen edhe shumë lëndë
të tjera. Një njeri me trup normal përmban aq yndyrë sa për
të prodhuar shtatë kallëpe sapuni, sheqer aq sa për të
mbushur një kavanoz, kripë sa për të mbushur gjashtë
kripore, karbon sa për të prodhuar 9000 lapsa plumbi,
fosfor sa për të prodhuar 2200 fije shkrepëse, hekur sa për
të bërë një gozhdë 25 mm, një lugë squfur dhe 30 gram
metale të tjera.
Kaliumi (K)
O Është elementi më i bollshëm në qelizë. Trupi
përmban rreth 250 miligramë kalium. Qeliza luan
një rol të rëndësishëm në reagimet energjike,
sintezën e proteinave, si dhe në ruajtjen e
ekuilibrit të acideve në trup. Megjithëse është e
nevojshme ekzistenca e kaliumit në regjimin
ushqimor, informacioni lidhur me nevojën e sasisë
minimale të tij është i paktë. Por studimet
shkencore tregojnë se ushqimet bimore janë të
pasura me këtë element.
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
Natriumi (Na)
• Është elementi më i bollshëm në likuidin
(lëngun) e jashtëm të qelizave. Si një
elektrolit në likuidet jashtë qelizës,
natriumi ndihmon në ruajtjen e presionit
osmotik jashtë membranës së qelizës
dhe ka një ndikim të njëjtë si kaliumi
brenda qelizës për ruajtjen natyrale të
balancës së ujit. Nevoja ditore për të
është llogaritur nga 3 në 7 gr.
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
Hekuri (Fe)
• Është metali (element) më i bollshëm i trupit dhe
përbën rreth 0.004 për qind të peshës trupore. Në
mënyrë të natyrshme, sasia e tij varion nga 3 në 5
gr. Por edhe kjo është e ndryshueshme, sepse varet
nga mosha, gjinia, madhësia, shëndeti dhe sasia e
rezervuar e tij në trup. Në të vërtetë, hekuri është
një lëndë me ngjyrë gjaku që transporton oksigjen
të mjaftueshëm për frymëmarrje dhe gaz karbonik
(dioksid karboni) nga qelizat në mushkëri. Çdo
ditë, trupi ynë me anë të ushqimit përfiton 10 deri
30 miligramë hekur.
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
Azoti (N)
Organizmi ynë përmban sasi të
mëdha azoti, i cili luan një rol
kryesor në strukturën e proteinave.
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
Fosfori (P)
OLuan një rol kryesor në organizmin
e njeriut, kryesisht në procesin e
marrjes apo të çlirimit të energjive të
organizmit.
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
Kalciumi (Ca)
O Është një element mineral që përbën 1.5
deri në 2 për qind të peshës së trupit te
personat e rritur. Nga kjo sasi, 99 për qind
e kalciumit gjendet në kocka dhe te
dhëmbët.
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
Sulfuri (S)
• Përbën 0.25 për qind të peshës trupore të
njeriut dhe ndodhet në çdo qelizë të trupit të
njeriut. Më tepër ndodhet në flokë, lëkurë
dhe thonj. Sulfuri vepron si një element
antihelmues, duke u përzier me përbërësit
helmues dhe i shndërron ata në të
padëmshëm apo i eliminon plotësisht.
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
Jodi (I)
Në organizëm ndodhet rreth 15–23
miligramë jod ose jodi përbën 0.00004
për qind të peshës trupore të njeriut. Ai
ndodhet në të gjitha qelizat e trupit, por
70–80 për qind e sasisë së jodit ndodhet
në gjëndrat e tiroideve. Kjo lëndë është
pjesërisht në formën e hormoneve të
trioksinës që sintetizohet nga gjëndra e
tiroideve dhe luan një rol të rëndësishëm
në forcimin dhe metabolizmin e trupit.
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
 Është shumë i nevojshëm për skeletin dhe
gjymtyrët. Ai gjendet në sasinë e më tepër se
10 miligramëve në trupin e njeriut dhe
kryesisht ndodhet në kocka, mëlçi dhe veshka.
Magnezi (Mn)
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut

Njihet si pjesa më e rëndësishme e shumë
enzimave. Luan një rol mjaft të rëndësishëm
në pengimin e pakësimit të sasisë së gjakut në
trup. Fëmijët kanë nevojë jetike për këtë
përbërës, i cili ndodhet në sasi të
konsiderueshme te produkti i qumështit.
Bakri (Cu)
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
Uji është elementi më i rëndësishëm që
ndodhet në tokë, i cili luan një rol kryesor
në transportimin e elementeve bazë në
qelizat e bimëve. Përbën 60 për qind të
peshës trupore. Uji cilësohet ndryshe si
elementi jetik i gjallesave. Ai është
përbërësi kryesor i urinës dhe plazmës
së gjakut.
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
Gazrat
• Dioksidi i karbonit dhe oksigjeni ndodhen në sasi
të ndryshme në tokë. Këto dy lloj gazrash (në sasi
të përcaktuara) gjenden në gjak dhe qeliza, duke
luajtur një rol kryesor në procesin e frymëmarrjes
që është po ai proces i shkëmbimit të oksigjenit
dhe dioksidit të karbonit ndërmjet atmosferës dhe
qelizave të trupit.
O2
CO2
PUNUAN:
• Koralda Basha (Lider)
• Adelajda Mazhi
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut

More Related Content

What's hot

Te ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemTe ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshem
Darla Evangjeli
 
prilli i thyer BISEDA LETRARE
 prilli i thyer BISEDA LETRARE prilli i thyer BISEDA LETRARE
prilli i thyer BISEDA LETRARE
manomano46
 
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
#MesueseAurela Elezaj
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
olinuhi
 
Bioteknologjia
 Bioteknologjia Bioteknologjia
Bioteknologjia
valbona cani
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
ArenoardReno
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema
 
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONERENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
Edlira Ekmekciu
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Xhesiana Muka
 
Duhani, rreziqet
Duhani, rreziqetDuhani, rreziqet
Duhani, rreziqet
istref bytyqi
 
Mikrogjallesat
MikrogjallesatMikrogjallesat
Mikrogjallesat
ldddmk
 
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
arbanhlalni
 
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
#MesueseAurela Elezaj
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Ke Keiss
 
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
Megi Braka
 
Fizika dhe Sporti
Fizika dhe SportiFizika dhe Sporti
Fizika dhe Sporti
Adri Arapi
 
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Marinela Abedini
 
Kequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjet
Sindi_haka
 
Shqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeShqiperia e mesme
Shqiperia e mesme
Arlinda
 
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneTeknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Jugerta Poçi
 

What's hot (20)

Te ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemTe ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshem
 
prilli i thyer BISEDA LETRARE
 prilli i thyer BISEDA LETRARE prilli i thyer BISEDA LETRARE
prilli i thyer BISEDA LETRARE
 
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
 
Bioteknologjia
 Bioteknologjia Bioteknologjia
Bioteknologjia
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
 
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONERENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
 
Duhani, rreziqet
Duhani, rreziqetDuhani, rreziqet
Duhani, rreziqet
 
Mikrogjallesat
MikrogjallesatMikrogjallesat
Mikrogjallesat
 
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
 
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
 
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
 
Fizika dhe Sporti
Fizika dhe SportiFizika dhe Sporti
Fizika dhe Sporti
 
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
 
Kequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjet
 
Shqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeShqiperia e mesme
Shqiperia e mesme
 
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneTeknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
 

Similar to roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut

roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
koralda
 
Roli i elementeve ne organizmin tone
Roli i elementeve ne organizmin tone Roli i elementeve ne organizmin tone
Roli i elementeve ne organizmin tone
Klodjan Hoxha
 
Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)
ermela01
 
PROJEKT.pptx
PROJEKT.pptxPROJEKT.pptx
PROJEKT.pptx
ssuser47ddfa
 
kimi gjimnazi sami frasheri
kimi gjimnazi sami frasheri kimi gjimnazi sami frasheri
kimi gjimnazi sami frasheri
elonaharizi
 
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriutRoli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Lejdia Pashaj
 
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEMELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
Altin Emiri
 
Elementët kimikë
Elementët kimikë Elementët kimikë
Elementët kimikë
Esmer Alda
 
Elementet kimike
Elementet kimike Elementet kimike
Elementet kimike
Dritan Baha
 
kimi
kimi kimi
kimi
Ylli Duva
 
Projekt 2
Projekt 2Projekt 2
Projekt 2
Mersi
 
Nutricioni
NutricioniNutricioni
Nutricioni
melita luci
 
Projekt kimi roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Projekt kimi roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut Projekt kimi roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Projekt kimi roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Google
 
elementet kimik dhe roli i tyre
elementet kimik dhe roli i tyreelementet kimik dhe roli i tyre
elementet kimik dhe roli i tyre
Franceskasita
 
Elementet Kimike ne Trupin e Njeriut projekt kimie 9
Elementet Kimike ne Trupin e Njeriut projekt kimie 9Elementet Kimike ne Trupin e Njeriut projekt kimie 9
Elementet Kimike ne Trupin e Njeriut projekt kimie 9
InaIna94
 
KIMI
KIMIKIMI
Një jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshmeNjë jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshme
Mario Peleshka
 
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
Universiteti Politeknik Tirane
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
Orven Bregu
 

Similar to roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (20)

roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
 
Kimi
KimiKimi
Kimi
 
Roli i elementeve ne organizmin tone
Roli i elementeve ne organizmin tone Roli i elementeve ne organizmin tone
Roli i elementeve ne organizmin tone
 
Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)
 
PROJEKT.pptx
PROJEKT.pptxPROJEKT.pptx
PROJEKT.pptx
 
kimi gjimnazi sami frasheri
kimi gjimnazi sami frasheri kimi gjimnazi sami frasheri
kimi gjimnazi sami frasheri
 
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriutRoli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
 
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEMELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
 
Elementët kimikë
Elementët kimikë Elementët kimikë
Elementët kimikë
 
Elementet kimike
Elementet kimike Elementet kimike
Elementet kimike
 
kimi
kimi kimi
kimi
 
Projekt 2
Projekt 2Projekt 2
Projekt 2
 
Nutricioni
NutricioniNutricioni
Nutricioni
 
Projekt kimi roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Projekt kimi roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut Projekt kimi roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Projekt kimi roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
 
elementet kimik dhe roli i tyre
elementet kimik dhe roli i tyreelementet kimik dhe roli i tyre
elementet kimik dhe roli i tyre
 
Elementet Kimike ne Trupin e Njeriut projekt kimie 9
Elementet Kimike ne Trupin e Njeriut projekt kimie 9Elementet Kimike ne Trupin e Njeriut projekt kimie 9
Elementet Kimike ne Trupin e Njeriut projekt kimie 9
 
KIMI
KIMIKIMI
KIMI
 
Një jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshmeNjë jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshme
 
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
 

roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut

 • 1. Tema: ROLI I ELEMENTEVE KIMIKE NE ORGANIZMIN E NJERIUT
 • 2. Trupi yne eshte nje makine tejet e nderlikuar. Ka me mijera vjet qe njerezit perpiqen te kuptojne si funksionon trupi yne e megjithate shume mistere nuk jane zgjidhur si pershembull si punon truri yne, perse na ze lemza…
 • 4.  Uji përbën reth 69% të trupit të njeriut. Nëse nga një njeri me peshë 73 kg do të largohej i gjithë uji që përmban trupi i tij, atëherë ai do të peshonte vetëm 29 kg.  Në trupin e njeriut, përveç ujit, ndodhen edhe shumë lëndë të tjera. Një njeri me trup normal përmban aq yndyrë sa për të prodhuar shtatë kallëpe sapuni, sheqer aq sa për të mbushur një kavanoz, kripë sa për të mbushur gjashtë kripore, karbon sa për të prodhuar 9000 lapsa plumbi, fosfor sa për të prodhuar 2200 fije shkrepëse, hekur sa për të bërë një gozhdë 25 mm, një lugë squfur dhe 30 gram metale të tjera.
 • 5. Kaliumi (K) O Është elementi më i bollshëm në qelizë. Trupi përmban rreth 250 miligramë kalium. Qeliza luan një rol të rëndësishëm në reagimet energjike, sintezën e proteinave, si dhe në ruajtjen e ekuilibrit të acideve në trup. Megjithëse është e nevojshme ekzistenca e kaliumit në regjimin ushqimor, informacioni lidhur me nevojën e sasisë minimale të tij është i paktë. Por studimet shkencore tregojnë se ushqimet bimore janë të pasura me këtë element.
 • 7. Natriumi (Na) • Është elementi më i bollshëm në likuidin (lëngun) e jashtëm të qelizave. Si një elektrolit në likuidet jashtë qelizës, natriumi ndihmon në ruajtjen e presionit osmotik jashtë membranës së qelizës dhe ka një ndikim të njëjtë si kaliumi brenda qelizës për ruajtjen natyrale të balancës së ujit. Nevoja ditore për të është llogaritur nga 3 në 7 gr.
 • 9. Hekuri (Fe) • Është metali (element) më i bollshëm i trupit dhe përbën rreth 0.004 për qind të peshës trupore. Në mënyrë të natyrshme, sasia e tij varion nga 3 në 5 gr. Por edhe kjo është e ndryshueshme, sepse varet nga mosha, gjinia, madhësia, shëndeti dhe sasia e rezervuar e tij në trup. Në të vërtetë, hekuri është një lëndë me ngjyrë gjaku që transporton oksigjen të mjaftueshëm për frymëmarrje dhe gaz karbonik (dioksid karboni) nga qelizat në mushkëri. Çdo ditë, trupi ynë me anë të ushqimit përfiton 10 deri 30 miligramë hekur.
 • 11. Azoti (N) Organizmi ynë përmban sasi të mëdha azoti, i cili luan një rol kryesor në strukturën e proteinave.
 • 13. Fosfori (P) OLuan një rol kryesor në organizmin e njeriut, kryesisht në procesin e marrjes apo të çlirimit të energjive të organizmit.
 • 15. Kalciumi (Ca) O Është një element mineral që përbën 1.5 deri në 2 për qind të peshës së trupit te personat e rritur. Nga kjo sasi, 99 për qind e kalciumit gjendet në kocka dhe te dhëmbët.
 • 17. Sulfuri (S) • Përbën 0.25 për qind të peshës trupore të njeriut dhe ndodhet në çdo qelizë të trupit të njeriut. Më tepër ndodhet në flokë, lëkurë dhe thonj. Sulfuri vepron si një element antihelmues, duke u përzier me përbërësit helmues dhe i shndërron ata në të padëmshëm apo i eliminon plotësisht.
 • 19. Jodi (I) Në organizëm ndodhet rreth 15–23 miligramë jod ose jodi përbën 0.00004 për qind të peshës trupore të njeriut. Ai ndodhet në të gjitha qelizat e trupit, por 70–80 për qind e sasisë së jodit ndodhet në gjëndrat e tiroideve. Kjo lëndë është pjesërisht në formën e hormoneve të trioksinës që sintetizohet nga gjëndra e tiroideve dhe luan një rol të rëndësishëm në forcimin dhe metabolizmin e trupit.
 • 21.  Është shumë i nevojshëm për skeletin dhe gjymtyrët. Ai gjendet në sasinë e më tepër se 10 miligramëve në trupin e njeriut dhe kryesisht ndodhet në kocka, mëlçi dhe veshka. Magnezi (Mn)
 • 23.  Njihet si pjesa më e rëndësishme e shumë enzimave. Luan një rol mjaft të rëndësishëm në pengimin e pakësimit të sasisë së gjakut në trup. Fëmijët kanë nevojë jetike për këtë përbërës, i cili ndodhet në sasi të konsiderueshme te produkti i qumështit. Bakri (Cu)
 • 25. Uji është elementi më i rëndësishëm që ndodhet në tokë, i cili luan një rol kryesor në transportimin e elementeve bazë në qelizat e bimëve. Përbën 60 për qind të peshës trupore. Uji cilësohet ndryshe si elementi jetik i gjallesave. Ai është përbërësi kryesor i urinës dhe plazmës së gjakut.
 • 27. Gazrat • Dioksidi i karbonit dhe oksigjeni ndodhen në sasi të ndryshme në tokë. Këto dy lloj gazrash (në sasi të përcaktuara) gjenden në gjak dhe qeliza, duke luajtur një rol kryesor në procesin e frymëmarrjes që është po ai proces i shkëmbimit të oksigjenit dhe dioksidit të karbonit ndërmjet atmosferës dhe qelizave të trupit.
 • 29. PUNUAN: • Koralda Basha (Lider) • Adelajda Mazhi