SlideShare a Scribd company logo
PUNE E PAVARUR
LENDA: BIOLOGJI
NENTEMA: METODA E
RIPRODHIMIT IN VITRO
TEMA: FEKONDIMI IN VITRO
• Në 1978, dy doktorë nga Anglia arritën të
bënin një femër të ngelte shtatzanë në
mënyrë të suksesshme duke përdorur atë
cfarë ne quajmë sot procedurën in vitro. Që
nga suksesi I këtyre dy doktorëve, Dr. Eduard
dhe Dr. Steptoe, teknologjia është përmisuar
shumë dhe është zhvilluar anë e mbanë.
• Për ato cifte të cilët
nuk arijnë të mbesin
në mënyrë natyrale
shtatzanë, zgjidhja
është fertilizimi in
vitro. Në fakt, për
këto cifte fertilizime
in vitro është teknika
më e përdorur për të
mbetur shtatzanë
• Duke qenë se
mjeksia ka
përparuar shumë,
operacioni nuk
është më I
nevojshëm, duke u
zëvëndësuar kështu
më një procedurë të
quajtur
“ Transvaginal
Oocyte”.
• Kjo procedurë, përdor
një gjilpërë sonografike
e cila mbledh vezë nga
një vezore. Përpara
kësaj, femra duhet ti
nënshtrohet një
përgatitje prej dy javësh
duke përfshirë terapi
hormonale, test gjaku
dhe skanime ultratinguj
në mënyrë që të jetë
gati për fertilizimin in
vitro.
• Më vonë, nën anastezi lokale,
doktori do të mbledhë vezët nga
vezorja. Nuk është aspak një
teknike e parehatshme ,
kështuqë femra mund të shkojë
në shtëpi po atë ditë dhe të
kryejë aktivitete normale.
Ndërkohë, në një laborator,
embrionologjistët do të
analizojnë vezët e femrës, dhe
do të vendosin spermën me to
kur të jenë gati për fertilizim. Ato
mbahen në kushte dhe enë të
përshtatshme laboratorike, të
ngjashme me mjedisin brënda
trupit të një femre, derisa qelizat
të ndahen 2 deri ne tre herë.
• Hapi I fundit I fertilizimit in
vitro është kur para-
embrionët e ciftit kalohën
nëpërmjet vaginës në uterus.
Ky moment përshkon me
kohën kur embrionët
normalisht duhet të kishin
arritur uterusin, përafërsisht
dy ditë pas tentimit.
Pas pushimit në shtrat për
një orë ose më shumë,
pacienti, fatmirshisht një
nënë e ardhshme, mund të
shkojë tani në shtëpi.
Konfirmimi I shtatzanisë
kryhet më vonë nga një
specialist
• Pas mbarimit të aspirimit të vezëve në tre ditët
e ardhsme është embriologu që merret me
vezët dhe kryen proceduren e X-it, që është
shkurtimi i “intracipoplazmatik sperm
inxhekshën”, pra bëhet fekondimi nën drejtimin
e aparaturave mikroskopike shumë të
kushtueshme, të sofistikuara ku spermartozoidi
futet brenda vezës, pra kryhet fertilizimi.
Përmes X-it, materiali gjenetik i babait futet
brenda qelizës vezë të nënës. Në këtë mënyrë
shanset për tu fertilizuar janë shumë të larta,
pra nëse marrim 10 vezë ne mund të përfitojme
6 fertilizime
• Në metodat e vjetra
të fertilizimit nuk
përdorej X-i dhe
shanset ishin të
pakta. Arsyeja pse
X-i preferohet është
se rezultatet janë
më të larta duke
arritur më shumë
vezë të fertilizuara
që ndryshe thuhen
numër embrionesh
• Pas procedurës, në 13 ditët që vazhdojnë
pacientja merr një sasi ilaçesh që janë të
domosdoshme për mbarëvajtjen e
suksesshme të shtatzanisë.
• Fertilizimi “in vitro” ka evoluar dhe është
shumë e vlefshme për çiftet që kanë
probleme për të pasur fëmijë. Mos u
dëshpëroni nësi keni dështuar në rastin e
parë apo të dytë pasi ky trajtim mund të
përsërit

More Related Content

What's hot

Mikrogjallesat
MikrogjallesatMikrogjallesat
Mikrogjallesat
ldddmk
 
Libër mësuesi-fizika-10
Libër mësuesi-fizika-10Libër mësuesi-fizika-10
Libër mësuesi-fizika-10
Luan Hykaj
 
Era dhe veprimtaria e eres
Era dhe veprimtaria e eresEra dhe veprimtaria e eres
Era dhe veprimtaria e eres
Klarisa Klara
 
Rruazoret
RruazoretRruazoret
Rruazoret
Ronaldo Marku
 
Energjia Diellore
Energjia DielloreEnergjia Diellore
Energjia Diellore
dritan sadikaj
 
Stoicizmi
StoicizmiStoicizmi
Stoicizmi
Marcelo Dervishi
 
Valet elektomagnetike
Valet elektomagnetikeValet elektomagnetike
Valet elektomagnetike
dionis dioni
 
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshmeNdikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Sa Ide
 
ENERGJIA ...!!!!
ENERGJIA ...!!!!ENERGJIA ...!!!!
ENERGJIA ...!!!!
#MesueseAurela Elezaj
 
Mutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetikeMutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetikeamla hoxha
 
energjia
energjia energjia
energjia
ANA KOSHI
 
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
#MesueseAurela Elezaj
 
Projekt ne TIK
Projekt ne TIKProjekt ne TIK
Projekt ne TIKAnisa 19
 
TERMOCENTRALET NË BALLKAN DHE EVROPË, PËRDORIMI I TYRE
TERMOCENTRALET NË BALLKAN DHE EVROPË, PËRDORIMI I TYRETERMOCENTRALET NË BALLKAN DHE EVROPË, PËRDORIMI I TYRE
TERMOCENTRALET NË BALLKAN DHE EVROPË, PËRDORIMI I TYRE
Diellza Haxhimehmeti
 
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Denisa Caushi
 
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
koralda
 
Semundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta Gjoni
Semundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta GjoniSemundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta Gjoni
Semundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta Gjoni
eniacs
 
Fizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshme
An An
 

What's hot (20)

Mikrogjallesat
MikrogjallesatMikrogjallesat
Mikrogjallesat
 
Libër mësuesi-fizika-10
Libër mësuesi-fizika-10Libër mësuesi-fizika-10
Libër mësuesi-fizika-10
 
Era dhe veprimtaria e eres
Era dhe veprimtaria e eresEra dhe veprimtaria e eres
Era dhe veprimtaria e eres
 
Rruazoret
RruazoretRruazoret
Rruazoret
 
Energjia Diellore
Energjia DielloreEnergjia Diellore
Energjia Diellore
 
Stoicizmi
StoicizmiStoicizmi
Stoicizmi
 
Valet elektomagnetike
Valet elektomagnetikeValet elektomagnetike
Valet elektomagnetike
 
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshmeNdikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
 
ENERGJIA ...!!!!
ENERGJIA ...!!!!ENERGJIA ...!!!!
ENERGJIA ...!!!!
 
Ndryshimet klimatike
Ndryshimet klimatikeNdryshimet klimatike
Ndryshimet klimatike
 
Mutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetikeMutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetike
 
energjia
energjia energjia
energjia
 
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
 
Projekt ne TIK
Projekt ne TIKProjekt ne TIK
Projekt ne TIK
 
TERMOCENTRALET NË BALLKAN DHE EVROPË, PËRDORIMI I TYRE
TERMOCENTRALET NË BALLKAN DHE EVROPË, PËRDORIMI I TYRETERMOCENTRALET NË BALLKAN DHE EVROPË, PËRDORIMI I TYRE
TERMOCENTRALET NË BALLKAN DHE EVROPË, PËRDORIMI I TYRE
 
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
 
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
 
Semundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta Gjoni
Semundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta GjoniSemundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta Gjoni
Semundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta Gjoni
 
Ajri
AjriAjri
Ajri
 
Fizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshme
 

Viewers also liked

Infertiliteti
InfertilitetiInfertiliteti
Infertiliteti
julianhab
 
Aborti dhe llojet e tij
Aborti dhe llojet e tijAborti dhe llojet e tij
Aborti dhe llojet e tijLeonora Salihu
 
Kanceri i qafës së mitrës
Kanceri i qafës së mitrësKanceri i qafës së mitrës
Kanceri i qafës së mitrësAda Mehmeti
 
Bebet epruvet
Bebet epruvetBebet epruvet
Bebet epruvet
fames design
 
Gjinekologjija me kujdes per vitin e IV te arsimit profesional te shkollave t...
Gjinekologjija me kujdes per vitin e IV te arsimit profesional te shkollave t...Gjinekologjija me kujdes per vitin e IV te arsimit profesional te shkollave t...
Gjinekologjija me kujdes per vitin e IV te arsimit profesional te shkollave t...
Nezhla Shabani
 
Anatomia egenital externo Femenino
Anatomia egenital externo FemeninoAnatomia egenital externo Femenino
Anatomia egenital externo Femenino
kRyss
 
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratetProteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratetBurim Derveni
 
Muhamed Muteveli Esh-Sharaviu - Fetva (komplet)
Muhamed Muteveli Esh-Sharaviu - Fetva (komplet)Muhamed Muteveli Esh-Sharaviu - Fetva (komplet)
Muhamed Muteveli Esh-Sharaviu - Fetva (komplet)Shkumbim Jakupi
 
PROJEKT GJEOGRAFIE GJERMANIA #MesueseAurela
PROJEKT  GJEOGRAFIE  GJERMANIA   #MesueseAurelaPROJEKT  GJEOGRAFIE  GJERMANIA   #MesueseAurela
PROJEKT GJEOGRAFIE GJERMANIA #MesueseAurela
#MesueseAurela Elezaj
 
Obsetrik aborti dhe llojet e tij
Obsetrik aborti dhe llojet e tijObsetrik aborti dhe llojet e tij
Teknologjia e se ardhmes
Teknologjia e se ardhmes Teknologjia e se ardhmes
Teknologjia e se ardhmes
fames design
 
Projekt Kimi - Karbohidratet
Projekt Kimi - KarbohidratetProjekt Kimi - Karbohidratet
Projekt Kimi - Karbohidratet
Marinela Abedini
 
Evropa veriore
Evropa verioreEvropa veriore
Evropa veriore
pse123
 
Evropa veriore
Evropa verioreEvropa veriore
Evropa verioreAn An
 
Evropa perendimore. Gjeografia
Evropa perendimore. GjeografiaEvropa perendimore. Gjeografia
Evropa perendimore. Gjeografia
Lili Salca
 

Viewers also liked (20)

Infertiliteti
InfertilitetiInfertiliteti
Infertiliteti
 
Aborti dhe llojet e tij
Aborti dhe llojet e tijAborti dhe llojet e tij
Aborti dhe llojet e tij
 
Kanceri i qafës së mitrës
Kanceri i qafës së mitrësKanceri i qafës së mitrës
Kanceri i qafës së mitrës
 
Bebet epruvet
Bebet epruvetBebet epruvet
Bebet epruvet
 
Gjinekologjija me kujdes per vitin e IV te arsimit profesional te shkollave t...
Gjinekologjija me kujdes per vitin e IV te arsimit profesional te shkollave t...Gjinekologjija me kujdes per vitin e IV te arsimit profesional te shkollave t...
Gjinekologjija me kujdes per vitin e IV te arsimit profesional te shkollave t...
 
Anatomia egenital externo Femenino
Anatomia egenital externo FemeninoAnatomia egenital externo Femenino
Anatomia egenital externo Femenino
 
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratetProteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
 
Projekt kimi
Projekt kimiProjekt kimi
Projekt kimi
 
Muhamed Muteveli Esh-Sharaviu - Fetva (komplet)
Muhamed Muteveli Esh-Sharaviu - Fetva (komplet)Muhamed Muteveli Esh-Sharaviu - Fetva (komplet)
Muhamed Muteveli Esh-Sharaviu - Fetva (komplet)
 
PROJEKT GJEOGRAFIE GJERMANIA #MesueseAurela
PROJEKT  GJEOGRAFIE  GJERMANIA   #MesueseAurelaPROJEKT  GJEOGRAFIE  GJERMANIA   #MesueseAurela
PROJEKT GJEOGRAFIE GJERMANIA #MesueseAurela
 
Obsetrik aborti dhe llojet e tij
Obsetrik aborti dhe llojet e tijObsetrik aborti dhe llojet e tij
Obsetrik aborti dhe llojet e tij
 
Simptomat e shtatzanise
Simptomat e shtatzaniseSimptomat e shtatzanise
Simptomat e shtatzanise
 
Kozmetikët
KozmetikëtKozmetikët
Kozmetikët
 
Teknologjia e se ardhmes
Teknologjia e se ardhmes Teknologjia e se ardhmes
Teknologjia e se ardhmes
 
Kimia
KimiaKimia
Kimia
 
Zonja Bovari
Zonja BovariZonja Bovari
Zonja Bovari
 
Projekt Kimi - Karbohidratet
Projekt Kimi - KarbohidratetProjekt Kimi - Karbohidratet
Projekt Kimi - Karbohidratet
 
Evropa veriore
Evropa verioreEvropa veriore
Evropa veriore
 
Evropa veriore
Evropa verioreEvropa veriore
Evropa veriore
 
Evropa perendimore. Gjeografia
Evropa perendimore. GjeografiaEvropa perendimore. Gjeografia
Evropa perendimore. Gjeografia
 

Similar to Fekondimi In Vitro

Mbarështimi i pelave
Mbarështimi i pelaveMbarështimi i pelave
Mbarështimi i pelaveAzem Zogaj
 
Reparti i gjinekologjisë
Reparti i gjinekologjisëReparti i gjinekologjisë
Reparti i gjinekologjisë
linditasadrija
 
Akusheria me perkujdesje
Akusheria me perkujdesjeAkusheria me perkujdesje
Akusheria me perkujdesje
Nezhla Shabani
 
Inxhinieringu gjenetik
Inxhinieringu gjenetikInxhinieringu gjenetik
Inxhinieringu gjenetik
Ardian Hyseni
 
Xhesika xhika
Xhesika xhikaXhesika xhika
Xhesika xhika
xhesika12345
 
TRANSPLANTI I ORGANEVE DHE ETIKA
TRANSPLANTI I ORGANEVE DHE ETIKATRANSPLANTI I ORGANEVE DHE ETIKA
TRANSPLANTI I ORGANEVE DHE ETIKA
Blerta Baroti
 

Similar to Fekondimi In Vitro (6)

Mbarështimi i pelave
Mbarështimi i pelaveMbarështimi i pelave
Mbarështimi i pelave
 
Reparti i gjinekologjisë
Reparti i gjinekologjisëReparti i gjinekologjisë
Reparti i gjinekologjisë
 
Akusheria me perkujdesje
Akusheria me perkujdesjeAkusheria me perkujdesje
Akusheria me perkujdesje
 
Inxhinieringu gjenetik
Inxhinieringu gjenetikInxhinieringu gjenetik
Inxhinieringu gjenetik
 
Xhesika xhika
Xhesika xhikaXhesika xhika
Xhesika xhika
 
TRANSPLANTI I ORGANEVE DHE ETIKA
TRANSPLANTI I ORGANEVE DHE ETIKATRANSPLANTI I ORGANEVE DHE ETIKA
TRANSPLANTI I ORGANEVE DHE ETIKA
 

More from Arlinda

Gruaja shqiptare
Gruaja shqiptareGruaja shqiptare
Gruaja shqiptareArlinda
 
Skenderbeu
SkenderbeuSkenderbeu
SkenderbeuArlinda
 
Biodiversiteti
BiodiversitetiBiodiversiteti
BiodiversitetiArlinda
 
Fillimet e kercimit
Fillimet e kercimitFillimet e kercimit
Fillimet e kercimitArlinda
 
Aksidentet rrugore
Aksidentet rrugoreAksidentet rrugore
Aksidentet rrugoreArlinda
 
Programet kompjuterike
Programet kompjuterikeProgramet kompjuterike
Programet kompjuterikeArlinda
 
Levizjet nacionaliste ne ballkan
Levizjet nacionaliste ne ballkanLevizjet nacionaliste ne ballkan
Levizjet nacionaliste ne ballkanArlinda
 
1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-se
1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-se1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-se
1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-seArlinda
 
Amerika e jugut
Amerika e jugutAmerika e jugut
Amerika e jugutArlinda
 
Piramidat e egjptit/ Keopsit
Piramidat e egjptit/ KeopsitPiramidat e egjptit/ Keopsit
Piramidat e egjptit/ KeopsitArlinda
 
Shqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-seShqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-seArlinda
 
Kimia organike Alkinet
Kimia organike AlkinetKimia organike Alkinet
Kimia organike AlkinetArlinda
 
Eutrofikimi
EutrofikimiEutrofikimi
EutrofikimiArlinda
 
Zbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografikeZbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografikeArlinda
 
Shqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeShqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeArlinda
 
Dhurimi i gjakut
Dhurimi i gjakutDhurimi i gjakut
Dhurimi i gjakutArlinda
 

More from Arlinda (18)

Gruaja shqiptare
Gruaja shqiptareGruaja shqiptare
Gruaja shqiptare
 
Skenderbeu
SkenderbeuSkenderbeu
Skenderbeu
 
Biodiversiteti
BiodiversitetiBiodiversiteti
Biodiversiteti
 
Fillimet e kercimit
Fillimet e kercimitFillimet e kercimit
Fillimet e kercimit
 
Aksidentet rrugore
Aksidentet rrugoreAksidentet rrugore
Aksidentet rrugore
 
Programet kompjuterike
Programet kompjuterikeProgramet kompjuterike
Programet kompjuterike
 
Levizjet nacionaliste ne ballkan
Levizjet nacionaliste ne ballkanLevizjet nacionaliste ne ballkan
Levizjet nacionaliste ne ballkan
 
Femijeria
FemijeriaFemijeria
Femijeria
 
1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-se
1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-se1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-se
1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-se
 
Amerika e jugut
Amerika e jugutAmerika e jugut
Amerika e jugut
 
Piramidat e egjptit/ Keopsit
Piramidat e egjptit/ KeopsitPiramidat e egjptit/ Keopsit
Piramidat e egjptit/ Keopsit
 
Shqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-seShqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-se
 
Kimia organike Alkinet
Kimia organike AlkinetKimia organike Alkinet
Kimia organike Alkinet
 
Eutrofikimi
EutrofikimiEutrofikimi
Eutrofikimi
 
Zbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografikeZbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografike
 
Ciklistet
CiklistetCiklistet
Ciklistet
 
Shqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeShqiperia e mesme
Shqiperia e mesme
 
Dhurimi i gjakut
Dhurimi i gjakutDhurimi i gjakut
Dhurimi i gjakut
 

Fekondimi In Vitro

 • 2. NENTEMA: METODA E RIPRODHIMIT IN VITRO TEMA: FEKONDIMI IN VITRO
 • 3. • Në 1978, dy doktorë nga Anglia arritën të bënin një femër të ngelte shtatzanë në mënyrë të suksesshme duke përdorur atë cfarë ne quajmë sot procedurën in vitro. Që nga suksesi I këtyre dy doktorëve, Dr. Eduard dhe Dr. Steptoe, teknologjia është përmisuar shumë dhe është zhvilluar anë e mbanë.
 • 4. • Për ato cifte të cilët nuk arijnë të mbesin në mënyrë natyrale shtatzanë, zgjidhja është fertilizimi in vitro. Në fakt, për këto cifte fertilizime in vitro është teknika më e përdorur për të mbetur shtatzanë
 • 5. • Duke qenë se mjeksia ka përparuar shumë, operacioni nuk është më I nevojshëm, duke u zëvëndësuar kështu më një procedurë të quajtur “ Transvaginal Oocyte”.
 • 6. • Kjo procedurë, përdor një gjilpërë sonografike e cila mbledh vezë nga një vezore. Përpara kësaj, femra duhet ti nënshtrohet një përgatitje prej dy javësh duke përfshirë terapi hormonale, test gjaku dhe skanime ultratinguj në mënyrë që të jetë gati për fertilizimin in vitro.
 • 7.
 • 8. • Më vonë, nën anastezi lokale, doktori do të mbledhë vezët nga vezorja. Nuk është aspak një teknike e parehatshme , kështuqë femra mund të shkojë në shtëpi po atë ditë dhe të kryejë aktivitete normale. Ndërkohë, në një laborator, embrionologjistët do të analizojnë vezët e femrës, dhe do të vendosin spermën me to kur të jenë gati për fertilizim. Ato mbahen në kushte dhe enë të përshtatshme laboratorike, të ngjashme me mjedisin brënda trupit të një femre, derisa qelizat të ndahen 2 deri ne tre herë.
 • 9. • Hapi I fundit I fertilizimit in vitro është kur para- embrionët e ciftit kalohën nëpërmjet vaginës në uterus. Ky moment përshkon me kohën kur embrionët normalisht duhet të kishin arritur uterusin, përafërsisht dy ditë pas tentimit. Pas pushimit në shtrat për një orë ose më shumë, pacienti, fatmirshisht një nënë e ardhshme, mund të shkojë tani në shtëpi. Konfirmimi I shtatzanisë kryhet më vonë nga një specialist
 • 10. • Pas mbarimit të aspirimit të vezëve në tre ditët e ardhsme është embriologu që merret me vezët dhe kryen proceduren e X-it, që është shkurtimi i “intracipoplazmatik sperm inxhekshën”, pra bëhet fekondimi nën drejtimin e aparaturave mikroskopike shumë të kushtueshme, të sofistikuara ku spermartozoidi futet brenda vezës, pra kryhet fertilizimi. Përmes X-it, materiali gjenetik i babait futet brenda qelizës vezë të nënës. Në këtë mënyrë shanset për tu fertilizuar janë shumë të larta, pra nëse marrim 10 vezë ne mund të përfitojme 6 fertilizime
 • 11. • Në metodat e vjetra të fertilizimit nuk përdorej X-i dhe shanset ishin të pakta. Arsyeja pse X-i preferohet është se rezultatet janë më të larta duke arritur më shumë vezë të fertilizuara që ndryshe thuhen numër embrionesh
 • 12.
 • 13. • Pas procedurës, në 13 ditët që vazhdojnë pacientja merr një sasi ilaçesh që janë të domosdoshme për mbarëvajtjen e suksesshme të shtatzanisë. • Fertilizimi “in vitro” ka evoluar dhe është shumë e vlefshme për çiftet që kanë probleme për të pasur fëmijë. Mos u dëshpëroni nësi keni dështuar në rastin e parë apo të dytë pasi ky trajtim mund të përsërit