SlideShare a Scribd company logo
TEMA:
 Çiklizmi në trafik
është diçka që duket
e rrezikshme, por
mund të jetë mjaft i
sigurt për aq kohë
sa ju bindeni
rregullave të rrugës.
HAPAT QE DUHET TE NDIQNI KUR
UDHETONI ME BICIKLETE.
 Një helmete nuk do të
parandaloje aksidentet
dhe nuk do t'ju ofrojë
mbrojtje shumë nëse
ju jeni goditur nga një
automjet tjetër. Ajo
mund dhe do t'ju
shpëtojë nga plagët në
kokë të rënda, nëse ju
jeni në një
aksident. Venia
helmetat e është e
detyrueshme në disa
vende
VISHNI NJE VESHJE TE
REHATSHME
 Veshin veshje të
rehatshme . Sigurohun
i që ju keni veshur
këpucë, pantallona
dhe bluza që janë të
rehatshme dhe të
përshtaten
biçikletë. Ju do të
jenitë parehatshem
duke u përpjekur për
të veshur një veshje
që kapet në rrotat e
bicikletes. Këpucë te
mira janë këpucë e
shtepise pa thembra
rrëshqitshme.
 Sigurohuni që jeni të
kënaqur me biçikletë
tuaj . Kjo do të thotë
siguroni vetes se ju jeni
në gjendje për të gjitha
operacionet themelore,
të tilla si përshpejtimin,
frenimit, duke kërkuar
mbi supe tuaj, dhe i
hipur duke dhënë një
sinjal.Përshtatni gjëra
të tilla si lartësi vend-
dhe frenat mund të bëjë
një ndryshim të madh.
 Nisuni per rrugë të
lehtë . Nëse ju jeni një
çiklist papërvojë, nisuni në
rrugë mbrapa qetë dhe të
mësoheni për të qenë
rreth makinave dhe trafiku
rrugor . Gradualisht
ndertoni qëndrueshmëri
tuaj në rrugët e mëdha
duke praktikuar mbi ta në
ditët e qeta ose në kohë të
qeta. Kjo do t'ju lejojë të
njoh veten me rrugët dhe
çdo pengesat. Së
fundi, shikoni dendësinë e
trafikut që ju të ndiheni
rehat me të.
 Bindiuni rregullave të
rrugës . Qëndrojni jashtë
trotuareve, ndaloni ne dritat
e kuqe, ndaloni në shenja të
ndaluar, dhe të zbatoni të
gjitha shenjat tjera të
komunikacionit. Edhe në
qoftë se ajo duket sikur nuk
ka asnjë arsye bindëse për ju
për të ndaluar.
 Kujdes kur kaloni ne makina të
parkuara . Idealisht, të qëndronitë
paktën 3-5 metra nga buzët e
makinave të parkuara, madje edhe
nëse kjo do të thotë hipur në korsinë
e makinës.Shmangni gërshetim
mbrapa dhe ne radhë nga makinat e
parkuara . Nëse ju duhet të kaloni
para nje makine të parkuar në nje
rruge ngushtë, dhe në qoftë se ju
shihni një shofer, nuk është një
mundësi e mirë sepse ai nuk mund të
shoh ty dhe dhe ndodh qe dera hapet
e cila mund te jete
demtuese. Kontrollo për trafik para
dhe pas teje, dhe për të shkuar më
tej, nëse është e nevojshme.
 Shmangni cdo aktivitet
tjeter . Mos dëgjoni një
mp3 player ose
radio. Këto do ta
pengojë aftësinë tuaj për
të dëgjuar makinen e
cila vjen pas jush,dihet
qe një biçikletë nuk ka
pasqyra, dhe ju keni
shumë të ngjarë që të
mos shikoni prapa jush
shpesh. Ju duhet të jeni
në gjendje të gjykoni
shpejtësinë, vendndodhj
 Bindjuni rregullave te
rrugës . ASNJEHERE mos
ndiqni rrugën e gabuar.
 Te jeni vigjilent . Jini të
vetëdijshëm se shumë
shoferë nuk mund të
shohin çiklistët. Si e tillë,
ju duhet gjithmonë të jeni
në dijeni të tyre. Shikoni
pas supeve tuaja. Ju duhet
të jeni i vetëdijshëm për
vendbanimin tuaj në çdo
kohë.
 Kushtoni vëmendje shtesë
në udhëkryqet . Nëse
makina duan për të
kthyer, shiko drejtimin e tyre
për të shmangur çdo
potencial për përplasje, dhe i
kushtoni vëmendje për çdo
makine që vijen pas jush deri
kur do të kthehen. Kur
kalojnë një kryqezime shikoni
për çdo automjetet që janë
duke bërë një kthesë të
majtë, pasi ato kane më
shumë gjasa që të mos
shohin ju, dhe mund t`ju
demtojne ju.
RREGULLAT E QARKULLIMIT ME
BICIKLETE
Ciklistet
Ciklistet

More Related Content

More from Arlinda

Biodiversiteti
BiodiversitetiBiodiversiteti
BiodiversitetiArlinda
 
Fillimet e kercimit
Fillimet e kercimitFillimet e kercimit
Fillimet e kercimitArlinda
 
Programet kompjuterike
Programet kompjuterikeProgramet kompjuterike
Programet kompjuterikeArlinda
 
Levizjet nacionaliste ne ballkan
Levizjet nacionaliste ne ballkanLevizjet nacionaliste ne ballkan
Levizjet nacionaliste ne ballkanArlinda
 
1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-se
1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-se1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-se
1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-seArlinda
 
Amerika e jugut
Amerika e jugutAmerika e jugut
Amerika e jugutArlinda
 
Piramidat e egjptit/ Keopsit
Piramidat e egjptit/ KeopsitPiramidat e egjptit/ Keopsit
Piramidat e egjptit/ KeopsitArlinda
 
Shqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-seShqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-seArlinda
 
Kimia organike Alkinet
Kimia organike AlkinetKimia organike Alkinet
Kimia organike AlkinetArlinda
 
Eutrofikimi
EutrofikimiEutrofikimi
EutrofikimiArlinda
 
Fekondimi In Vitro
 Fekondimi In Vitro Fekondimi In Vitro
Fekondimi In VitroArlinda
 
Zbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografikeZbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografikeArlinda
 
Shqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeShqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeArlinda
 
Dhurimi i gjakut
Dhurimi i gjakutDhurimi i gjakut
Dhurimi i gjakutArlinda
 

More from Arlinda (15)

Biodiversiteti
BiodiversitetiBiodiversiteti
Biodiversiteti
 
Fillimet e kercimit
Fillimet e kercimitFillimet e kercimit
Fillimet e kercimit
 
Programet kompjuterike
Programet kompjuterikeProgramet kompjuterike
Programet kompjuterike
 
Levizjet nacionaliste ne ballkan
Levizjet nacionaliste ne ballkanLevizjet nacionaliste ne ballkan
Levizjet nacionaliste ne ballkan
 
Femijeria
FemijeriaFemijeria
Femijeria
 
1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-se
1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-se1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-se
1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-se
 
Amerika e jugut
Amerika e jugutAmerika e jugut
Amerika e jugut
 
Piramidat e egjptit/ Keopsit
Piramidat e egjptit/ KeopsitPiramidat e egjptit/ Keopsit
Piramidat e egjptit/ Keopsit
 
Shqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-seShqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-se
 
Kimia organike Alkinet
Kimia organike AlkinetKimia organike Alkinet
Kimia organike Alkinet
 
Eutrofikimi
EutrofikimiEutrofikimi
Eutrofikimi
 
Fekondimi In Vitro
 Fekondimi In Vitro Fekondimi In Vitro
Fekondimi In Vitro
 
Zbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografikeZbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografike
 
Shqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeShqiperia e mesme
Shqiperia e mesme
 
Dhurimi i gjakut
Dhurimi i gjakutDhurimi i gjakut
Dhurimi i gjakut
 

Ciklistet

 • 2.  Çiklizmi në trafik është diçka që duket e rrezikshme, por mund të jetë mjaft i sigurt për aq kohë sa ju bindeni rregullave të rrugës.
 • 3. HAPAT QE DUHET TE NDIQNI KUR UDHETONI ME BICIKLETE.
 • 4.  Një helmete nuk do të parandaloje aksidentet dhe nuk do t'ju ofrojë mbrojtje shumë nëse ju jeni goditur nga një automjet tjetër. Ajo mund dhe do t'ju shpëtojë nga plagët në kokë të rënda, nëse ju jeni në një aksident. Venia helmetat e është e detyrueshme në disa vende
 • 5. VISHNI NJE VESHJE TE REHATSHME  Veshin veshje të rehatshme . Sigurohun i që ju keni veshur këpucë, pantallona dhe bluza që janë të rehatshme dhe të përshtaten biçikletë. Ju do të jenitë parehatshem duke u përpjekur për të veshur një veshje që kapet në rrotat e bicikletes. Këpucë te mira janë këpucë e shtepise pa thembra rrëshqitshme.
 • 6.  Sigurohuni që jeni të kënaqur me biçikletë tuaj . Kjo do të thotë siguroni vetes se ju jeni në gjendje për të gjitha operacionet themelore, të tilla si përshpejtimin, frenimit, duke kërkuar mbi supe tuaj, dhe i hipur duke dhënë një sinjal.Përshtatni gjëra të tilla si lartësi vend- dhe frenat mund të bëjë një ndryshim të madh.  Nisuni per rrugë të lehtë . Nëse ju jeni një çiklist papërvojë, nisuni në rrugë mbrapa qetë dhe të mësoheni për të qenë rreth makinave dhe trafiku rrugor . Gradualisht ndertoni qëndrueshmëri tuaj në rrugët e mëdha duke praktikuar mbi ta në ditët e qeta ose në kohë të qeta. Kjo do t'ju lejojë të njoh veten me rrugët dhe çdo pengesat. Së fundi, shikoni dendësinë e trafikut që ju të ndiheni rehat me të.
 • 7.  Bindiuni rregullave të rrugës . Qëndrojni jashtë trotuareve, ndaloni ne dritat e kuqe, ndaloni në shenja të ndaluar, dhe të zbatoni të gjitha shenjat tjera të komunikacionit. Edhe në qoftë se ajo duket sikur nuk ka asnjë arsye bindëse për ju për të ndaluar.
 • 8.  Kujdes kur kaloni ne makina të parkuara . Idealisht, të qëndronitë paktën 3-5 metra nga buzët e makinave të parkuara, madje edhe nëse kjo do të thotë hipur në korsinë e makinës.Shmangni gërshetim mbrapa dhe ne radhë nga makinat e parkuara . Nëse ju duhet të kaloni para nje makine të parkuar në nje rruge ngushtë, dhe në qoftë se ju shihni një shofer, nuk është një mundësi e mirë sepse ai nuk mund të shoh ty dhe dhe ndodh qe dera hapet e cila mund te jete demtuese. Kontrollo për trafik para dhe pas teje, dhe për të shkuar më tej, nëse është e nevojshme.
 • 9.  Shmangni cdo aktivitet tjeter . Mos dëgjoni një mp3 player ose radio. Këto do ta pengojë aftësinë tuaj për të dëgjuar makinen e cila vjen pas jush,dihet qe një biçikletë nuk ka pasqyra, dhe ju keni shumë të ngjarë që të mos shikoni prapa jush shpesh. Ju duhet të jeni në gjendje të gjykoni shpejtësinë, vendndodhj
 • 10.  Bindjuni rregullave te rrugës . ASNJEHERE mos ndiqni rrugën e gabuar.  Te jeni vigjilent . Jini të vetëdijshëm se shumë shoferë nuk mund të shohin çiklistët. Si e tillë, ju duhet gjithmonë të jeni në dijeni të tyre. Shikoni pas supeve tuaja. Ju duhet të jeni i vetëdijshëm për vendbanimin tuaj në çdo kohë.
 • 11.  Kushtoni vëmendje shtesë në udhëkryqet . Nëse makina duan për të kthyer, shiko drejtimin e tyre për të shmangur çdo potencial për përplasje, dhe i kushtoni vëmendje për çdo makine që vijen pas jush deri kur do të kthehen. Kur kalojnë një kryqezime shikoni për çdo automjetet që janë duke bërë një kthesë të majtë, pasi ato kane më shumë gjasa që të mos shohin ju, dhe mund t`ju demtojne ju.
 • 12.
 • 13. RREGULLAT E QARKULLIMIT ME BICIKLETE