SlideShare a Scribd company logo
DUKURITE ELEKTRIKE,PERDORIMI I
TYRE NE MJEKESI!
Objektiva:
C’eshte elektriciteti?
Perdorimi I tij ne fushen e mjekesise!
Punoi: Ismail Memushaj
Ermal Memushaj
Kl.XIA
C’eshte elektriciteti???
 Elektriciteti është një emërtim i përgjithshëm
për llojshmërinë e dukurive që ndodhin nga
prania dhe rrjedhja e ngarkesës. Nëse një trup
është i ngarkuar me një lloj ngarkesë ai
konsiderohet trup i ngarkuar elektrikisht.
Nëse një trup ka numër të barabartë ngarkesash
të kundërta atëherë ai nuk është i ngarkuar
elektrikisht, është elektroasnjëanës. Shumë
trupa janë përcjellës dhe të tjerë janë vecues.
Ato lëndë të cilat përmbajnë elektrone të lira apo
elektrone të cilat levizin lirisht në brendësi të
trupit quhen përcjellës.Të tjerët janë vecues.
Elektriciteti
Si vjen elektriciteti tek ne???
Nuk është aspak e lehtë që elektriciteti të vijë nëpër shtëpitë
tona. Centrali elektrik ku prodhohet rryma elektrike mund të
jetë me qindra kilometra larg nesh.Ajo vjen te ne me anë të
shtyllave elektrike dhe telat që ne shohim përgjatë
largpërçuesit quhen: transmision elektrik, apo sistem
distribuimi (shpërndarje).Linjat e transmetimit quhen 90-AC
dhe në një shtyllë të tensionit të lartë kemi 5 përcjellësa ku
dy përcjellësat e sipërm quhen trosa dhe roli i vetëm i tyre
është që të mbrojnë 3 përcjellësat e tjerë. Linjat
transmetuese kanë për qëllim të rrisin tensionin dhe uljen e
rrymës. Në sistemin tonë transmetues kemi 3 lloj tensionesh
400 KV, 20 KV dhe 110 KV.Transformatorët Ulës
(NënStacionet) nga 110KV e ulin tensionin në 10 KV ose 6 KV,
më pas kemi të vendosur edheTransformatorin Ulës të fundit
i cili nga 10 KV e kthen në 0.4 KV. Ky tension shkon tek
qytetaret për përdorim familjar
Elektriciteti ne mjekesi:
 Elektriciteti gjen përdorim edhe në
fushën e mjekësisë. Për pacientët të
cilët vuajnë nga kanceri i mëlcisë
mjekët këshillojnë terapi me pulse
elektrike. Duke iu nënshtruar një
terapie me pulse elektrike për 45
sekonda, ato krijojnë boshllëqe të
shumta në membranën e qelizave të
kancerit, duke shkatërruar tumorin.
Trupi në mënyrë natyrale largon
strukturën e mbetur të qelizës
kanceroze. Kjo është një metodë
efektive vetëm në fazat e para të
shfaqjes së sëmundjes. Në faza të
avancuara kjo metodë nuk
funksionon.
Elektriciteti ne kultura
mjekesore:Elektriciteti perdoret sot ne shume kultura mjekesie.
 Eshte zbuluar se njeriu brenda trupit te
tij ka energji.Kohe me pare doktoret
popullore mendonin se Epilepsia ose
smeundje te ndryshme vinin nga
elektriciteti i madh qe gjendej ne trupin
e njeriut ose nga mangesia e
elektricitetit dhe ato menduan qe per te
goditur kete energji te shumte duhej te
perdonin energji .Po keshtu ato
mendonin se dhe per mungesen e
energjise duhej prape te perdornin
energjine elektrike.
Perdorimi i elektricitetit ne mjekesi
eshte perdorur nga dijetarë të
islamit.Njeri prej tyre ishte Ibnu Talaba i
cili përdori një lloj peshku elektrik i cili
nxjerr një voltash 230 kw porse ka
peshqqe nxjerrin 600 volt e ka prej tyre
qe nxjerrin me pak.E merrte peshkun me
voltazh te duhur dhe ia vendoste njerzve
që kishin dhimbje në kokë ose kriza, ose
epilepsi dhe me lejen e Zoti ato
shëroheshin.
Elektroterapia nënkupton përdorimin e
energjisë elektrike për trajtimin mjekësor. Në
mjekësi, termi elektroterapi mund të përfshijë
një grup të trajtimeve, duke përfshirë përdorimin
e pajisjeve elektrike si stimulues në muskuj dhe
për sëmundjet neurologjike.
Përveç kësaj, termi "elektroterapi" gjithashtu
aplikohet për një gamë të pajisjeve mjekësore dhe
për trajtime alternative.
Në vitin 2000 Këshilli i Mjekësisë Holandeze ka
konstatuar efikasitetin e plotë të elektroterapisë si
trajtim mjekësor.
Përdorimi i elektroterapisë ka përdorim të gjerë në
menaxhimin e dhimbjes, përmirësimin e forcës
muskulore, kontrollin motorik, atrofinë muskulore,
përmirësimin i qarkullimit lokal të gjakut dhe
riparimin i indeve.
Elektroshok terapi (TKE)
 Elektroshok terapi (TKE) është një
procedurë mjekësore përdoret për
të trajtuar sëmundje mendore.
Ajo përbëhet nga breshëri të
shkurtër të energjisë elektrike të
administruara në trurin e
pacientit.Trajtimi është i njohur
edhe si terapi electroconvulsive
dhe ka qenë në ekzistencën për
rreth 70 vjet.Terapi me
elektroshok është përdorur
zakonisht për trajtimin e
depresionit të rëndë, kur
medikamente antidepressant
kanë qenë të padobishme.
Elektrokardiografia
Elektrokardiografia,tshme nje metode e rendesishme ne mjekesi
 Elektrokardiografia është metodë
e mjekësisë për matjen e punes së
pjesëve të trupit (zemrës) me
instrument
elektrik.Elektrokardiografia, si
metodë me rëndësi të veçantë për
ekzaminimin klinik të zemrës,
konsiston në regjistrimin e aktivitetit
elektrik të saj nga pjesët tjera të
trupit, respektivisht përmes
elektrodave të vendosura në
sipërfaqe të trupit.
Elektrokardiograma Ne shekullin e XIX u vu re qe zemra gjeneron
elektricitet. Studimet e bera vune ne dukje
lidhjen midis aktivitetit elektrik dhe atij mekanik.
Regjistrimi i diferences se potenzialit ne
siperfaqen e trupit shkruan nje grafik i cili është
tejet i nevojshem per studimin e zemres. Ne
praktiken mjekesore perfaqeson nje analize te
thjështë, ekonomike e praktike per te vezhguar
se aktiviteti elektrik është normal apo se
prezanton patologji te natyres si mekanike po
edhe bioelektrike te zemres. Ky grafik ka nje
forme karakteristike keshtu qe c'do ndryshim
është i lidhur me nje problem kardiologjik te
pacientit. Grafiku është i formuar nga pjese qe
quhen vale, pozitive dhe negative, qe perseriten
ne c'do cikel te zemres. 'Vala p' është vala e
pare dhe perfaqeson kontraktimin e atriumeve
(dy dhomave te para te pjeses se zemres).
DUKURITE ELEKTRIKE,PERDORIMI I TYRE NE MJEKESI

More Related Content

What's hot

Historia e numrit
Historia e numritHistoria e numrit
Historia e numrit
jola cenollari
 
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme ornela rama
 
Valet elektomagnetike
Valet elektomagnetikeValet elektomagnetike
Valet elektomagnetike
dionis dioni
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
ArenoardReno
 
Panelet diellore
Panelet diellorePanelet diellore
Panelet diellore
Klarisa Klara
 
Veprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumitVeprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumit
Klevi Hoxha
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Xheni Marku
 
NDERTIMI I ATOMIT. R.H F.P
NDERTIMI I ATOMIT. R.H  F.PNDERTIMI I ATOMIT. R.H  F.P
NDERTIMI I ATOMIT. R.H F.P
Rei El Hajdari
 
Energjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
BlerinaMuobega
 
Energjia Diellore
Energjia DielloreEnergjia Diellore
Energjia Diellore
dritan sadikaj
 
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Klajdi Proko
 
Projekt Fizik - Elektriciteti
Projekt Fizik - ElektricitetiProjekt Fizik - Elektriciteti
Projekt Fizik - Elektriciteti
Marinela Abedini
 
Hidrocentralet
HidrocentraletHidrocentralet
Hidrocentralet
Ergi Nushi
 
Bashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BEBashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BE
koralda
 
Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeXhuLia Muca
 
Projekt droga
Projekt drogaProjekt droga
Projekt droga
Ermal Troksi
 
Mjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriuMjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriu
Klarisa Klara
 
Projekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valetProjekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valet
Marinela Abedini
 
Projekt ne fizike
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizike
Daniela Ela
 

What's hot (20)

Historia e numrit
Historia e numritHistoria e numrit
Historia e numrit
 
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
 
Valet elektomagnetike
Valet elektomagnetikeValet elektomagnetike
Valet elektomagnetike
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
 
Panelet diellore
Panelet diellorePanelet diellore
Panelet diellore
 
Veprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumitVeprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumit
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
 
NDERTIMI I ATOMIT. R.H F.P
NDERTIMI I ATOMIT. R.H  F.PNDERTIMI I ATOMIT. R.H  F.P
NDERTIMI I ATOMIT. R.H F.P
 
Energjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
 
Energjia Diellore
Energjia DielloreEnergjia Diellore
Energjia Diellore
 
Rryma elektrike
Rryma elektrikeRryma elektrike
Rryma elektrike
 
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e Energjisë
 
Projekt Fizik - Elektriciteti
Projekt Fizik - ElektricitetiProjekt Fizik - Elektriciteti
Projekt Fizik - Elektriciteti
 
Hidrocentralet
HidrocentraletHidrocentralet
Hidrocentralet
 
Bashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BEBashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BE
 
Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
 
Projekt droga
Projekt drogaProjekt droga
Projekt droga
 
Mjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriuMjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriu
 
Projekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valetProjekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valet
 
Projekt ne fizike
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizike
 

Viewers also liked

Fizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshme
An An
 
APARATET MATES ELETRIKE DHE PERDORIMI I TYRE.....Pune laboratori ne fizike.
APARATET MATES ELETRIKE DHE PERDORIMI I TYRE.....Pune laboratori ne fizike.APARATET MATES ELETRIKE DHE PERDORIMI I TYRE.....Pune laboratori ne fizike.
APARATET MATES ELETRIKE DHE PERDORIMI I TYRE.....Pune laboratori ne fizike.
#MesueseAurela Elezaj
 
Fizika dhe Sporti
Fizika dhe SportiFizika dhe Sporti
Fizika dhe Sporti
Adri Arapi
 
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshmeTema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Jetmira Sula
 
Instalime elektrike
Instalime elektrikeInstalime elektrike
Instalime elektrike
Xhelal Bislimi
 
projekt fizike
projekt fizikeprojekt fizike
projekt fizike
xhesiona pera
 
Fizikanet e medhenj
Fizikanet e medhenj Fizikanet e medhenj
Fizikanet e medhenj Diana Lamaj
 
Projekt fizikë
Projekt fizikë Projekt fizikë
Projekt fizikë
Xhoana Pepa
 
zbatimet e elektricitetit
zbatimet e elektricitetitzbatimet e elektricitetit
zbatimet e elektricitetitornela rama
 
121elektrizimi i-trupave-dhe-shpjegimi-i-tjellojet-e-elektrizimit-ok
121elektrizimi i-trupave-dhe-shpjegimi-i-tjellojet-e-elektrizimit-ok121elektrizimi i-trupave-dhe-shpjegimi-i-tjellojet-e-elektrizimit-ok
121elektrizimi i-trupave-dhe-shpjegimi-i-tjellojet-e-elektrizimit-okAmanda Ravolli
 
Bazat e Elektrokardiografise
Bazat e ElektrokardiografiseBazat e Elektrokardiografise
Bazat e Elektrokardiografise
Kaakaaa
 
Projekt Kursi - Furnizimi me energji elektrike e nje godine banimi
Projekt Kursi - Furnizimi me energji elektrike e nje godine banimiProjekt Kursi - Furnizimi me energji elektrike e nje godine banimi
Projekt Kursi - Furnizimi me energji elektrike e nje godine banimi
dritan sadikaj
 
Projekt (fizike) klasa 10
Projekt (fizike)  klasa 10Projekt (fizike)  klasa 10
Projekt (fizike) klasa 10
Mehmet Emiri
 
Margaret thatcher (zonja e hekurt)
Margaret thatcher (zonja e hekurt)Margaret thatcher (zonja e hekurt)
Margaret thatcher (zonja e hekurt)
Mehmet Emiri
 
Elektronika
ElektronikaElektronika
Elektronika
Liim Shala
 
Dr.Sylejman R. Krasniqi - Diagnostika me Rezonancë Magnetike e abdomenit
Dr.Sylejman R. Krasniqi - Diagnostika me Rezonancë Magnetike e abdomenitDr.Sylejman R. Krasniqi - Diagnostika me Rezonancë Magnetike e abdomenit
Dr.Sylejman R. Krasniqi - Diagnostika me Rezonancë Magnetike e abdomenit
Sylejman Krasniqi
 
Interpretimi elektrokardiografik i crregullimeve te rritmit
Interpretimi elektrokardiografik i crregullimeve te rritmitInterpretimi elektrokardiografik i crregullimeve te rritmit
Interpretimi elektrokardiografik i crregullimeve te rritmit
Drmedicine
 

Viewers also liked (20)

Fizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshme
 
Teknikat ne IRM
Teknikat ne IRMTeknikat ne IRM
Teknikat ne IRM
 
Projekt fizike
Projekt fizikeProjekt fizike
Projekt fizike
 
APARATET MATES ELETRIKE DHE PERDORIMI I TYRE.....Pune laboratori ne fizike.
APARATET MATES ELETRIKE DHE PERDORIMI I TYRE.....Pune laboratori ne fizike.APARATET MATES ELETRIKE DHE PERDORIMI I TYRE.....Pune laboratori ne fizike.
APARATET MATES ELETRIKE DHE PERDORIMI I TYRE.....Pune laboratori ne fizike.
 
Fizika dhe Sporti
Fizika dhe SportiFizika dhe Sporti
Fizika dhe Sporti
 
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshmeTema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
 
Instalime elektrike
Instalime elektrikeInstalime elektrike
Instalime elektrike
 
projekt fizike
projekt fizikeprojekt fizike
projekt fizike
 
Fizikanet e medhenj
Fizikanet e medhenj Fizikanet e medhenj
Fizikanet e medhenj
 
Projekt fizikë
Projekt fizikë Projekt fizikë
Projekt fizikë
 
Projekt fizike
Projekt fizikeProjekt fizike
Projekt fizike
 
zbatimet e elektricitetit
zbatimet e elektricitetitzbatimet e elektricitetit
zbatimet e elektricitetit
 
121elektrizimi i-trupave-dhe-shpjegimi-i-tjellojet-e-elektrizimit-ok
121elektrizimi i-trupave-dhe-shpjegimi-i-tjellojet-e-elektrizimit-ok121elektrizimi i-trupave-dhe-shpjegimi-i-tjellojet-e-elektrizimit-ok
121elektrizimi i-trupave-dhe-shpjegimi-i-tjellojet-e-elektrizimit-ok
 
Bazat e Elektrokardiografise
Bazat e ElektrokardiografiseBazat e Elektrokardiografise
Bazat e Elektrokardiografise
 
Projekt Kursi - Furnizimi me energji elektrike e nje godine banimi
Projekt Kursi - Furnizimi me energji elektrike e nje godine banimiProjekt Kursi - Furnizimi me energji elektrike e nje godine banimi
Projekt Kursi - Furnizimi me energji elektrike e nje godine banimi
 
Projekt (fizike) klasa 10
Projekt (fizike)  klasa 10Projekt (fizike)  klasa 10
Projekt (fizike) klasa 10
 
Margaret thatcher (zonja e hekurt)
Margaret thatcher (zonja e hekurt)Margaret thatcher (zonja e hekurt)
Margaret thatcher (zonja e hekurt)
 
Elektronika
ElektronikaElektronika
Elektronika
 
Dr.Sylejman R. Krasniqi - Diagnostika me Rezonancë Magnetike e abdomenit
Dr.Sylejman R. Krasniqi - Diagnostika me Rezonancë Magnetike e abdomenitDr.Sylejman R. Krasniqi - Diagnostika me Rezonancë Magnetike e abdomenit
Dr.Sylejman R. Krasniqi - Diagnostika me Rezonancë Magnetike e abdomenit
 
Interpretimi elektrokardiografik i crregullimeve te rritmit
Interpretimi elektrokardiografik i crregullimeve te rritmitInterpretimi elektrokardiografik i crregullimeve te rritmit
Interpretimi elektrokardiografik i crregullimeve te rritmit
 

More from Ismail Memushaj

Rregulla të përgjithshme gjatë punës në laborator
Rregulla të përgjithshme gjatë punës në laboratorRregulla të përgjithshme gjatë punës në laborator
Rregulla të përgjithshme gjatë punës në laborator
Ismail Memushaj
 
Kompania Digitalb sha
Kompania Digitalb sha Kompania Digitalb sha
Kompania Digitalb sha
Ismail Memushaj
 
Rezultatet e Provimit të Matematikës MATURA SHTETËRORE 2014
Rezultatet e Provimit të Matematikës MATURA SHTETËRORE 2014Rezultatet e Provimit të Matematikës MATURA SHTETËRORE 2014
Rezultatet e Provimit të Matematikës MATURA SHTETËRORE 2014Ismail Memushaj
 
Rezultatet e Provimit të Letërsisë MATURA SHTETËRORE 2014
Rezultatet e Provimit të Letërsisë MATURA SHTETËRORE 2014Rezultatet e Provimit të Letërsisë MATURA SHTETËRORE 2014
Rezultatet e Provimit të Letërsisë MATURA SHTETËRORE 2014Ismail Memushaj
 
Alpet shqiptare
Alpet shqiptareAlpet shqiptare
Alpet shqiptare
Ismail Memushaj
 
Programi Orientues 2013-2014, Gjuhe angleze me zgjedhje
Programi Orientues 2013-2014, Gjuhe angleze me zgjedhjeProgrami Orientues 2013-2014, Gjuhe angleze me zgjedhje
Programi Orientues 2013-2014, Gjuhe angleze me zgjedhjeIsmail Memushaj
 
Programi Orientues 2013-2014,Matematike e thelluar
Programi Orientues 2013-2014,Matematike e thelluarProgrami Orientues 2013-2014,Matematike e thelluar
Programi Orientues 2013-2014,Matematike e thelluarIsmail Memushaj
 
Programi Orientues 2013-2014, Matematike Berthame
Programi Orientues 2013-2014, Matematike BerthameProgrami Orientues 2013-2014, Matematike Berthame
Programi Orientues 2013-2014, Matematike BerthameIsmail Memushaj
 
Amaneti i presidentit amerikan Washington për shqiptarët
Amaneti i presidentit amerikan Washington për shqiptarëtAmaneti i presidentit amerikan Washington për shqiptarët
Amaneti i presidentit amerikan Washington për shqiptarët
Ismail Memushaj
 
High school 'hasan tahsini'
High school 'hasan tahsini'High school 'hasan tahsini'
High school 'hasan tahsini'
Ismail Memushaj
 

More from Ismail Memushaj (12)

Rregulla të përgjithshme gjatë punës në laborator
Rregulla të përgjithshme gjatë punës në laboratorRregulla të përgjithshme gjatë punës në laborator
Rregulla të përgjithshme gjatë punës në laborator
 
Kompania Digitalb sha
Kompania Digitalb sha Kompania Digitalb sha
Kompania Digitalb sha
 
Rezultatet e Provimit të Matematikës MATURA SHTETËRORE 2014
Rezultatet e Provimit të Matematikës MATURA SHTETËRORE 2014Rezultatet e Provimit të Matematikës MATURA SHTETËRORE 2014
Rezultatet e Provimit të Matematikës MATURA SHTETËRORE 2014
 
Rezultatet e Provimit të Letërsisë MATURA SHTETËRORE 2014
Rezultatet e Provimit të Letërsisë MATURA SHTETËRORE 2014Rezultatet e Provimit të Letërsisë MATURA SHTETËRORE 2014
Rezultatet e Provimit të Letërsisë MATURA SHTETËRORE 2014
 
Alpet shqiptare
Alpet shqiptareAlpet shqiptare
Alpet shqiptare
 
Programi Orientues 2013-2014, Gjuhe angleze me zgjedhje
Programi Orientues 2013-2014, Gjuhe angleze me zgjedhjeProgrami Orientues 2013-2014, Gjuhe angleze me zgjedhje
Programi Orientues 2013-2014, Gjuhe angleze me zgjedhje
 
Programi Orientues 2013-2014,Matematike e thelluar
Programi Orientues 2013-2014,Matematike e thelluarProgrami Orientues 2013-2014,Matematike e thelluar
Programi Orientues 2013-2014,Matematike e thelluar
 
Programi Orientues 2013-2014, Matematike Berthame
Programi Orientues 2013-2014, Matematike BerthameProgrami Orientues 2013-2014, Matematike Berthame
Programi Orientues 2013-2014, Matematike Berthame
 
Fenix JA REKALAME
Fenix JA REKALAMEFenix JA REKALAME
Fenix JA REKALAME
 
Amaneti i presidentit amerikan Washington për shqiptarët
Amaneti i presidentit amerikan Washington për shqiptarëtAmaneti i presidentit amerikan Washington për shqiptarët
Amaneti i presidentit amerikan Washington për shqiptarët
 
High school 'hasan tahsini'
High school 'hasan tahsini'High school 'hasan tahsini'
High school 'hasan tahsini'
 
Kuptimi i ngjyrave
Kuptimi i ngjyraveKuptimi i ngjyrave
Kuptimi i ngjyrave
 

DUKURITE ELEKTRIKE,PERDORIMI I TYRE NE MJEKESI

 • 1. DUKURITE ELEKTRIKE,PERDORIMI I TYRE NE MJEKESI! Objektiva: C’eshte elektriciteti? Perdorimi I tij ne fushen e mjekesise! Punoi: Ismail Memushaj Ermal Memushaj Kl.XIA
 • 2. C’eshte elektriciteti???  Elektriciteti është një emërtim i përgjithshëm për llojshmërinë e dukurive që ndodhin nga prania dhe rrjedhja e ngarkesës. Nëse një trup është i ngarkuar me një lloj ngarkesë ai konsiderohet trup i ngarkuar elektrikisht. Nëse një trup ka numër të barabartë ngarkesash të kundërta atëherë ai nuk është i ngarkuar elektrikisht, është elektroasnjëanës. Shumë trupa janë përcjellës dhe të tjerë janë vecues. Ato lëndë të cilat përmbajnë elektrone të lira apo elektrone të cilat levizin lirisht në brendësi të trupit quhen përcjellës.Të tjerët janë vecues.
 • 4. Si vjen elektriciteti tek ne??? Nuk është aspak e lehtë që elektriciteti të vijë nëpër shtëpitë tona. Centrali elektrik ku prodhohet rryma elektrike mund të jetë me qindra kilometra larg nesh.Ajo vjen te ne me anë të shtyllave elektrike dhe telat që ne shohim përgjatë largpërçuesit quhen: transmision elektrik, apo sistem distribuimi (shpërndarje).Linjat e transmetimit quhen 90-AC dhe në një shtyllë të tensionit të lartë kemi 5 përcjellësa ku dy përcjellësat e sipërm quhen trosa dhe roli i vetëm i tyre është që të mbrojnë 3 përcjellësat e tjerë. Linjat transmetuese kanë për qëllim të rrisin tensionin dhe uljen e rrymës. Në sistemin tonë transmetues kemi 3 lloj tensionesh 400 KV, 20 KV dhe 110 KV.Transformatorët Ulës (NënStacionet) nga 110KV e ulin tensionin në 10 KV ose 6 KV, më pas kemi të vendosur edheTransformatorin Ulës të fundit i cili nga 10 KV e kthen në 0.4 KV. Ky tension shkon tek qytetaret për përdorim familjar
 • 5. Elektriciteti ne mjekesi:  Elektriciteti gjen përdorim edhe në fushën e mjekësisë. Për pacientët të cilët vuajnë nga kanceri i mëlcisë mjekët këshillojnë terapi me pulse elektrike. Duke iu nënshtruar një terapie me pulse elektrike për 45 sekonda, ato krijojnë boshllëqe të shumta në membranën e qelizave të kancerit, duke shkatërruar tumorin. Trupi në mënyrë natyrale largon strukturën e mbetur të qelizës kanceroze. Kjo është një metodë efektive vetëm në fazat e para të shfaqjes së sëmundjes. Në faza të avancuara kjo metodë nuk funksionon.
 • 6. Elektriciteti ne kultura mjekesore:Elektriciteti perdoret sot ne shume kultura mjekesie.  Eshte zbuluar se njeriu brenda trupit te tij ka energji.Kohe me pare doktoret popullore mendonin se Epilepsia ose smeundje te ndryshme vinin nga elektriciteti i madh qe gjendej ne trupin e njeriut ose nga mangesia e elektricitetit dhe ato menduan qe per te goditur kete energji te shumte duhej te perdonin energji .Po keshtu ato mendonin se dhe per mungesen e energjise duhej prape te perdornin energjine elektrike. Perdorimi i elektricitetit ne mjekesi eshte perdorur nga dijetarë të islamit.Njeri prej tyre ishte Ibnu Talaba i cili përdori një lloj peshku elektrik i cili nxjerr një voltash 230 kw porse ka peshqqe nxjerrin 600 volt e ka prej tyre qe nxjerrin me pak.E merrte peshkun me voltazh te duhur dhe ia vendoste njerzve që kishin dhimbje në kokë ose kriza, ose epilepsi dhe me lejen e Zoti ato shëroheshin.
 • 7. Elektroterapia nënkupton përdorimin e energjisë elektrike për trajtimin mjekësor. Në mjekësi, termi elektroterapi mund të përfshijë një grup të trajtimeve, duke përfshirë përdorimin e pajisjeve elektrike si stimulues në muskuj dhe për sëmundjet neurologjike. Përveç kësaj, termi "elektroterapi" gjithashtu aplikohet për një gamë të pajisjeve mjekësore dhe për trajtime alternative. Në vitin 2000 Këshilli i Mjekësisë Holandeze ka konstatuar efikasitetin e plotë të elektroterapisë si trajtim mjekësor. Përdorimi i elektroterapisë ka përdorim të gjerë në menaxhimin e dhimbjes, përmirësimin e forcës muskulore, kontrollin motorik, atrofinë muskulore, përmirësimin i qarkullimit lokal të gjakut dhe riparimin i indeve.
 • 8. Elektroshok terapi (TKE)  Elektroshok terapi (TKE) është një procedurë mjekësore përdoret për të trajtuar sëmundje mendore. Ajo përbëhet nga breshëri të shkurtër të energjisë elektrike të administruara në trurin e pacientit.Trajtimi është i njohur edhe si terapi electroconvulsive dhe ka qenë në ekzistencën për rreth 70 vjet.Terapi me elektroshok është përdorur zakonisht për trajtimin e depresionit të rëndë, kur medikamente antidepressant kanë qenë të padobishme.
 • 9. Elektrokardiografia Elektrokardiografia,tshme nje metode e rendesishme ne mjekesi  Elektrokardiografia është metodë e mjekësisë për matjen e punes së pjesëve të trupit (zemrës) me instrument elektrik.Elektrokardiografia, si metodë me rëndësi të veçantë për ekzaminimin klinik të zemrës, konsiston në regjistrimin e aktivitetit elektrik të saj nga pjesët tjera të trupit, respektivisht përmes elektrodave të vendosura në sipërfaqe të trupit.
 • 10. Elektrokardiograma Ne shekullin e XIX u vu re qe zemra gjeneron elektricitet. Studimet e bera vune ne dukje lidhjen midis aktivitetit elektrik dhe atij mekanik. Regjistrimi i diferences se potenzialit ne siperfaqen e trupit shkruan nje grafik i cili është tejet i nevojshem per studimin e zemres. Ne praktiken mjekesore perfaqeson nje analize te thjështë, ekonomike e praktike per te vezhguar se aktiviteti elektrik është normal apo se prezanton patologji te natyres si mekanike po edhe bioelektrike te zemres. Ky grafik ka nje forme karakteristike keshtu qe c'do ndryshim është i lidhur me nje problem kardiologjik te pacientit. Grafiku është i formuar nga pjese qe quhen vale, pozitive dhe negative, qe perseriten ne c'do cikel te zemres. 'Vala p' është vala e pare dhe perfaqeson kontraktimin e atriumeve (dy dhomave te para te pjeses se zemres).