SlideShare a Scribd company logo
PUNE E PAVARUR
TEMA:FAKTORET KULTUROR TE
EUTROFIZIMIT
LENDA: BIOLOGJI
• Eutrofikimin , është përgjigja ekosistemit për shtimin e
substancave artificiale ose natyrore, të tilla
si nitratet dhe fosfatet , përmes plehrave apo ujërave të
zeza , në një sistem ujor . Një shembull është "lulëzim"
ose rritja e madhe e fitoplankton në një trup të ujit, si një
përgjigje ndaj nivelet në rritje të ushqyesve. Efektet
negative mjedisore përfshijnë, sosjen e oksigjenit në ujë, e
cila indukton reduktime në peshq të veçantë dhe
popullatat e tjera të kafshëve. Specie të tjera (të tilla
si kandil deti Nomura në ujërat japoneze) mund të
përjetojnë një rritje të popullsisë që ndikon negativisht në
të tjera specie .
• Eutrofikimi mund të jetë shkaktuar
nga njeriu apo natyrore. Ujërat e zeza
të patrajtuara dhe bujqësore janë
shembuj të eutrofikimit te shkaktuar
nga njeriu. Megjithatë, ajo gjithashtu
ndodh natyrshëm në situata ku
grumbullohen ushqyesve (p.sh.
mjedise depositional), ose kur ato
rrjedhin në sistemet në një bazë
kalimtare.Eutrofikimit në përgjithësi
promovon rritjen e tepërt të bimëve
dhe prishjen, duke favorizuar algat e
thjeshtë dhe plankton mbi bimë të
tjera më të komplikuara, dhe
shkakton ulje të rënda në cilësinë e
ujit
• Fosfori është një lëndë ushqyese e nevojshme për
bimët për të jetuar, dhe është faktor kufizues për
rritjen e bimëve në ekosistemet e ujërave të
ëmbla. Shtimi i fosforit nxit rritjen algave, por jo të
gjitha fosfateve në fakt ushqyejne algat. Këto algat
asimilojne lende të tjera që janë të nevojshme për
bimët dhe kafshët. Kur algat vdesin ato të fundoset
në fund ku ata dekompozohen në formë joorganike
nga bakteret.Procesi i zbërthimi përdor oksigjenin
dhe privon ujërat më të thella të oksigjenit te cilat
mund të vrasin peshkun dhe organizmat e tjerë.
UJRAT E OQEANEVE
Eutrofikimi është një
fenomen i zakonshëm në
ujërat bregdetare. Në
kontrast me sistemet e
ujërave të ëmbla, azoti
është zakonisht lëndë
ushqyese kyç kufizimin e
ujërave detare, pra, azoti .
Nivelet kanë rëndësi më të
madhe për të kuptuar
problemet e eutrofikimit
në ujë të kripur.
EKOSISTEMET TOKSORE
• Ekosistemet tokësore janë subjekti i ndikimeve
negative të ngjashme nga eutrofikimit. Nitratet e
rritura në tokë janë shpesh të padëshirueshme për
bimët. Shumë specie tokësore bimore janë të
rrezikuar si pasojë e eutrofikimit tokës, të tilla si
shumica e llojeve orkide në Evropë. Livadhe, pyje,
janë karakterizuar nga përmbajtja e ulët lëndëve
ushqyese dhe specie ngadalë në rritje të përshtatura
për ato nivele.
• Forma kimike të azotit janë më shpesh shqetësuese
në lidhje me eutrofikimin, sepse bimët kanë kërkesa
të larta të azotit në mënyrë që futja e komponimeve
të azotit do të stimulojë rritjen e bimëve. Azoti nuk
është në dispozicion në tokë për shkak
N 2 . Ekosistemet tokësore të mbështetet në fiksimit
të azotit për të kthyer N 2 në forma të tjera të tilla
si nitratet . Megjithatë, ekziston një kufi për sa i
perket azotit mund të shfrytëzohen. Ekosistemet qe i
marrin azotit më shumë se sa bimët kërkojëne
quhen azotit-ngopur
Eutrofikimi kulturor
• Eutrofikimit kulturor është
proces që përshpejton
eutrofikim natyrore për
shkak të aktivitetit
njerëzor. Për shkak të
pastrimin e tokës dhe
ndërtimin e qyteteve dhe
qytezave, toka ka nxitur
prodhimin e lendeve
ushqyese të tilla
si fosfateve dhe nitrateve.
• Eutrofikimit kulturor gjithashtu ndodh kur plehrave të tepërta
të vershojne në liqene dhe lumenj. Kjo inkurajon rritjen e
algave (lulëzim algal) dhe të tjera bimë ujore . Pas kësaj,ndodh
mbipopullimi dhe bimët konkurrojnë për hapësirë, rrezet e
diellit dhe oksigjen. Rritje e jashtëzakonshme e bimëve ujore
gjithashtu bllokon rrezet e diellit dhe oksigjenin për jetën
ujore , e cila kërcënon mbijetesën e tyre. Alga gjithashtu rritet
lehtë, duke kërcënuar bimët tjera ujore pa marrë parasysh
nëse ata janë lundrues, gjysmë-zhytur, apo të zhytur
plotësisht. Algat mund të shkaktojne një rrjet prej më shumë
efekte afatgjata në ujë të tilla si dëmtim të shkëmbinj
nënujorë koral dhe kafshëve të detit të thellë jetës.
Eutrofikimi

More Related Content

What's hot

Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
ronela hasanaj
 
Enzimat
EnzimatEnzimat
EnzimatAn An
 
matematika projekt
matematika projektmatematika projekt
matematika projekt
Facebook
 
Veriu i shqiperise
Veriu i shqiperiseVeriu i shqiperise
Veriu i shqiperise
#MesueseAurela Elezaj
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
roberto1723
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
olinuhi
 
Fizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshme
An An
 
Mjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriuMjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriu
Klarisa Klara
 
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
xhulia osmanllari
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
manomano46
 
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Klajdi Proko
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareKe Keiss
 
Projekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleMatilda Gremi
 
Metalet
MetaletMetalet
Metalet
EraldVula
 
Ndotja e mjedisit
Ndotja e mjedisitNdotja e mjedisit
Ndotja e mjedisitOlsi Sita
 
Ndotja e ujit
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
ArDit Mani
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiMerkur Sinani
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
ArenoardReno
 
Panelet diellore
Panelet diellorePanelet diellore
Panelet diellore
Klarisa Klara
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Klarisa Klara
 

What's hot (20)

Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
 
Enzimat
EnzimatEnzimat
Enzimat
 
matematika projekt
matematika projektmatematika projekt
matematika projekt
 
Veriu i shqiperise
Veriu i shqiperiseVeriu i shqiperise
Veriu i shqiperise
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
 
Fizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshme
 
Mjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriuMjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriu
 
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
 
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e Energjisë
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
 
Projekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globale
 
Metalet
MetaletMetalet
Metalet
 
Ndotja e mjedisit
Ndotja e mjedisitNdotja e mjedisit
Ndotja e mjedisit
 
Ndotja e ujit
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperi
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
 
Panelet diellore
Panelet diellorePanelet diellore
Panelet diellore
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
 

Viewers also liked

Bota ujore
Bota ujoreBota ujore
Bota ujore
Anisa Kreka
 
Sjellja e kafsheve
Sjellja e kafsheveSjellja e kafsheve
Sjellja e kafsheveKe Keiss
 
Metabolisme Karbohidrat
Metabolisme KarbohidratMetabolisme Karbohidrat
Metabolisme Karbohidrat
Deni Suci Ayu Lestari
 
Biomes, ecosystems and habitats quiz 1
Biomes, ecosystems and habitats quiz 1Biomes, ecosystems and habitats quiz 1
Biomes, ecosystems and habitats quiz 1
rettasil
 
Biomat tokesore
Biomat tokesoreBiomat tokesore
Biomat tokesore
Enxhi_01
 
Kimikatet dhe shtresa e ozonit
Kimikatet  dhe shtresa e ozonitKimikatet  dhe shtresa e ozonit
Kimikatet dhe shtresa e ozonit
#MesueseAurela Elezaj
 
Bimet dhe kafshet ne rrezik zhdukje
Bimet dhe kafshet ne rrezik zhdukjeBimet dhe kafshet ne rrezik zhdukje
Bimet dhe kafshet ne rrezik zhdukje
EniLikaj
 
Veprimtaria njerezore dhe biodiversiteti
Veprimtaria njerezore dhe biodiversitetiVeprimtaria njerezore dhe biodiversiteti
Veprimtaria njerezore dhe biodiversiteti
Maja
 
Biodiversity projekt
Biodiversity projektBiodiversity projekt
Biodiversity projekt
Facebook
 
Bletet
BletetBletet
Bletet
Gaz Mend
 
Biologjia bota e rruazoreve gjitaret...
Biologjia bota e rruazoreve gjitaret...Biologjia bota e rruazoreve gjitaret...
Biologjia bota e rruazoreve gjitaret...
Eva Kajushi
 
ETOLOGJIA
ETOLOGJIAETOLOGJIA
Biodiversiteti
BiodiversitetiBiodiversiteti
Biodiversiteti
Ergi Nushi
 
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)CleaInanis24
 
Biokimia metabolismekarbohidrat
Biokimia metabolismekarbohidratBiokimia metabolismekarbohidrat
Biokimia metabolismekarbohidrat
anita sriwaty
 
Ndotja e Mjedisit
Ndotja e MjedisitNdotja e Mjedisit
Ndotja e MjedisitAnida Ago
 
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Darla Evangjeli
 

Viewers also liked (20)

Bota ujore
Bota ujoreBota ujore
Bota ujore
 
Sjellja e kafsheve
Sjellja e kafsheveSjellja e kafsheve
Sjellja e kafsheve
 
Metabolisme Karbohidrat
Metabolisme KarbohidratMetabolisme Karbohidrat
Metabolisme Karbohidrat
 
Biomes, ecosystems and habitats quiz 1
Biomes, ecosystems and habitats quiz 1Biomes, ecosystems and habitats quiz 1
Biomes, ecosystems and habitats quiz 1
 
Ozoni
OzoniOzoni
Ozoni
 
Biomat tokesore
Biomat tokesoreBiomat tokesore
Biomat tokesore
 
Kimikatet dhe shtresa e ozonit
Kimikatet  dhe shtresa e ozonitKimikatet  dhe shtresa e ozonit
Kimikatet dhe shtresa e ozonit
 
Bimet dhe kafshet ne rrezik zhdukje
Bimet dhe kafshet ne rrezik zhdukjeBimet dhe kafshet ne rrezik zhdukje
Bimet dhe kafshet ne rrezik zhdukje
 
Veprimtaria njerezore dhe biodiversiteti
Veprimtaria njerezore dhe biodiversitetiVeprimtaria njerezore dhe biodiversiteti
Veprimtaria njerezore dhe biodiversiteti
 
Biodiversity projekt
Biodiversity projektBiodiversity projekt
Biodiversity projekt
 
Bletet
BletetBletet
Bletet
 
Biologjia bota e rruazoreve gjitaret...
Biologjia bota e rruazoreve gjitaret...Biologjia bota e rruazoreve gjitaret...
Biologjia bota e rruazoreve gjitaret...
 
ETOLOGJIA
ETOLOGJIAETOLOGJIA
ETOLOGJIA
 
Biodiversiteti
BiodiversitetiBiodiversiteti
Biodiversiteti
 
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
 
Ndotja e ajrit
Ndotja e ajrit Ndotja e ajrit
Ndotja e ajrit
 
Biokimia metabolismekarbohidrat
Biokimia metabolismekarbohidratBiokimia metabolismekarbohidrat
Biokimia metabolismekarbohidrat
 
Ndotja e Mjedisit
Ndotja e MjedisitNdotja e Mjedisit
Ndotja e Mjedisit
 
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
 
Ndotja e ujit
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
 

Similar to Eutrofikimi

Biologji
BiologjiBiologji
Biologji
EridonManuka
 
Ne dhe mjedisi!
Ne dhe mjedisi!Ne dhe mjedisi!
Ne dhe mjedisi!
Denisa Caushi
 
Ndotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjetNdotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjet
16211903
 
Ndotja E Ajrit/Arenoard
Ndotja E Ajrit/ArenoardNdotja E Ajrit/Arenoard
Ndotja E Ajrit/Arenoard
ArenoardReno
 
uji
ujiuji
uji
koralda
 
Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...
 Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ... Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...
Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...
#MesueseAurela Elezaj
 
Uji eshte jete
Uji eshte jeteUji eshte jete
Uji eshte jete
sonja prendi
 
Bio Ne dhe Mjedisi
Bio Ne dhe MjedisiBio Ne dhe Mjedisi
Bio Ne dhe Mjedisi
Anila Hasa Gashi
 
Biomet e ujrave te kripura Brisilda Vrapi shkolla "Albanet" klasa VI
Biomet e ujrave te kripura Brisilda Vrapi shkolla "Albanet" klasa VIBiomet e ujrave te kripura Brisilda Vrapi shkolla "Albanet" klasa VI
Biomet e ujrave te kripura Brisilda Vrapi shkolla "Albanet" klasa VIlira kuca
 
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALENDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
roni45
 
Studim I gjendjes te ujerave te rrethit te Korces
Studim I gjendjes te ujerave te rrethit te KorcesStudim I gjendjes te ujerave te rrethit te Korces
Studim I gjendjes te ujerave te rrethit te Korces
Chriss Kocibelli
 
bioindikatoret e metaleve toksike.pptx
bioindikatoret e metaleve toksike.pptxbioindikatoret e metaleve toksike.pptx
bioindikatoret e metaleve toksike.pptx
GlejdisHajdini1
 
HUMBJA E BIODIVERSITETIT
HUMBJA E BIODIVERSITETITHUMBJA E BIODIVERSITETIT
HUMBJA E BIODIVERSITETIT
Robert Shahini
 
Biodiversiteti.ppt
Biodiversiteti.pptBiodiversiteti.ppt
Biodiversiteti.ppt
EniLikaj
 
Fakte reale rreth ndotjes Globale
 Fakte reale rreth ndotjes Globale Fakte reale rreth ndotjes Globale
Fakte reale rreth ndotjes Globale
#MesueseAurela Elezaj
 

Similar to Eutrofikimi (17)

Biologji
BiologjiBiologji
Biologji
 
Ne dhe mjedisi!
Ne dhe mjedisi!Ne dhe mjedisi!
Ne dhe mjedisi!
 
Ndotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjetNdotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjet
 
Kimi
KimiKimi
Kimi
 
Biomonitorim
BiomonitorimBiomonitorim
Biomonitorim
 
Ndotja E Ajrit/Arenoard
Ndotja E Ajrit/ArenoardNdotja E Ajrit/Arenoard
Ndotja E Ajrit/Arenoard
 
uji
ujiuji
uji
 
Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...
 Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ... Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...
Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...
 
Uji eshte jete
Uji eshte jeteUji eshte jete
Uji eshte jete
 
Bio Ne dhe Mjedisi
Bio Ne dhe MjedisiBio Ne dhe Mjedisi
Bio Ne dhe Mjedisi
 
Biomet e ujrave te kripura Brisilda Vrapi shkolla "Albanet" klasa VI
Biomet e ujrave te kripura Brisilda Vrapi shkolla "Albanet" klasa VIBiomet e ujrave te kripura Brisilda Vrapi shkolla "Albanet" klasa VI
Biomet e ujrave te kripura Brisilda Vrapi shkolla "Albanet" klasa VI
 
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALENDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
 
Studim I gjendjes te ujerave te rrethit te Korces
Studim I gjendjes te ujerave te rrethit te KorcesStudim I gjendjes te ujerave te rrethit te Korces
Studim I gjendjes te ujerave te rrethit te Korces
 
bioindikatoret e metaleve toksike.pptx
bioindikatoret e metaleve toksike.pptxbioindikatoret e metaleve toksike.pptx
bioindikatoret e metaleve toksike.pptx
 
HUMBJA E BIODIVERSITETIT
HUMBJA E BIODIVERSITETITHUMBJA E BIODIVERSITETIT
HUMBJA E BIODIVERSITETIT
 
Biodiversiteti.ppt
Biodiversiteti.pptBiodiversiteti.ppt
Biodiversiteti.ppt
 
Fakte reale rreth ndotjes Globale
 Fakte reale rreth ndotjes Globale Fakte reale rreth ndotjes Globale
Fakte reale rreth ndotjes Globale
 

More from Arlinda

Gruaja shqiptare
Gruaja shqiptareGruaja shqiptare
Gruaja shqiptareArlinda
 
Skenderbeu
SkenderbeuSkenderbeu
SkenderbeuArlinda
 
Fillimet e kercimit
Fillimet e kercimitFillimet e kercimit
Fillimet e kercimitArlinda
 
Aksidentet rrugore
Aksidentet rrugoreAksidentet rrugore
Aksidentet rrugoreArlinda
 
Programet kompjuterike
Programet kompjuterikeProgramet kompjuterike
Programet kompjuterikeArlinda
 
Levizjet nacionaliste ne ballkan
Levizjet nacionaliste ne ballkanLevizjet nacionaliste ne ballkan
Levizjet nacionaliste ne ballkanArlinda
 
1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-se
1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-se1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-se
1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-seArlinda
 
Amerika e jugut
Amerika e jugutAmerika e jugut
Amerika e jugutArlinda
 
Piramidat e egjptit/ Keopsit
Piramidat e egjptit/ KeopsitPiramidat e egjptit/ Keopsit
Piramidat e egjptit/ KeopsitArlinda
 
Shqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-seShqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-seArlinda
 
Kimia organike Alkinet
Kimia organike AlkinetKimia organike Alkinet
Kimia organike AlkinetArlinda
 
Fekondimi In Vitro
 Fekondimi In Vitro Fekondimi In Vitro
Fekondimi In VitroArlinda
 
Zbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografikeZbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografikeArlinda
 
Shqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeShqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeArlinda
 
Dhurimi i gjakut
Dhurimi i gjakutDhurimi i gjakut
Dhurimi i gjakutArlinda
 

More from Arlinda (17)

Gruaja shqiptare
Gruaja shqiptareGruaja shqiptare
Gruaja shqiptare
 
Skenderbeu
SkenderbeuSkenderbeu
Skenderbeu
 
Fillimet e kercimit
Fillimet e kercimitFillimet e kercimit
Fillimet e kercimit
 
Aksidentet rrugore
Aksidentet rrugoreAksidentet rrugore
Aksidentet rrugore
 
Programet kompjuterike
Programet kompjuterikeProgramet kompjuterike
Programet kompjuterike
 
Levizjet nacionaliste ne ballkan
Levizjet nacionaliste ne ballkanLevizjet nacionaliste ne ballkan
Levizjet nacionaliste ne ballkan
 
Femijeria
FemijeriaFemijeria
Femijeria
 
1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-se
1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-se1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-se
1 dhjetori dita nderkombetare kunder SIDA-se
 
Amerika e jugut
Amerika e jugutAmerika e jugut
Amerika e jugut
 
Piramidat e egjptit/ Keopsit
Piramidat e egjptit/ KeopsitPiramidat e egjptit/ Keopsit
Piramidat e egjptit/ Keopsit
 
Shqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-seShqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-se
 
Kimia organike Alkinet
Kimia organike AlkinetKimia organike Alkinet
Kimia organike Alkinet
 
Fekondimi In Vitro
 Fekondimi In Vitro Fekondimi In Vitro
Fekondimi In Vitro
 
Zbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografikeZbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografike
 
Ciklistet
CiklistetCiklistet
Ciklistet
 
Shqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeShqiperia e mesme
Shqiperia e mesme
 
Dhurimi i gjakut
Dhurimi i gjakutDhurimi i gjakut
Dhurimi i gjakut
 

Eutrofikimi

 • 1. PUNE E PAVARUR TEMA:FAKTORET KULTUROR TE EUTROFIZIMIT LENDA: BIOLOGJI
 • 2. • Eutrofikimin , është përgjigja ekosistemit për shtimin e substancave artificiale ose natyrore, të tilla si nitratet dhe fosfatet , përmes plehrave apo ujërave të zeza , në një sistem ujor . Një shembull është "lulëzim" ose rritja e madhe e fitoplankton në një trup të ujit, si një përgjigje ndaj nivelet në rritje të ushqyesve. Efektet negative mjedisore përfshijnë, sosjen e oksigjenit në ujë, e cila indukton reduktime në peshq të veçantë dhe popullatat e tjera të kafshëve. Specie të tjera (të tilla si kandil deti Nomura në ujërat japoneze) mund të përjetojnë një rritje të popullsisë që ndikon negativisht në të tjera specie .
 • 3.
 • 4. • Eutrofikimi mund të jetë shkaktuar nga njeriu apo natyrore. Ujërat e zeza të patrajtuara dhe bujqësore janë shembuj të eutrofikimit te shkaktuar nga njeriu. Megjithatë, ajo gjithashtu ndodh natyrshëm në situata ku grumbullohen ushqyesve (p.sh. mjedise depositional), ose kur ato rrjedhin në sistemet në një bazë kalimtare.Eutrofikimit në përgjithësi promovon rritjen e tepërt të bimëve dhe prishjen, duke favorizuar algat e thjeshtë dhe plankton mbi bimë të tjera më të komplikuara, dhe shkakton ulje të rënda në cilësinë e ujit
 • 5. • Fosfori është një lëndë ushqyese e nevojshme për bimët për të jetuar, dhe është faktor kufizues për rritjen e bimëve në ekosistemet e ujërave të ëmbla. Shtimi i fosforit nxit rritjen algave, por jo të gjitha fosfateve në fakt ushqyejne algat. Këto algat asimilojne lende të tjera që janë të nevojshme për bimët dhe kafshët. Kur algat vdesin ato të fundoset në fund ku ata dekompozohen në formë joorganike nga bakteret.Procesi i zbërthimi përdor oksigjenin dhe privon ujërat më të thella të oksigjenit te cilat mund të vrasin peshkun dhe organizmat e tjerë.
 • 6. UJRAT E OQEANEVE Eutrofikimi është një fenomen i zakonshëm në ujërat bregdetare. Në kontrast me sistemet e ujërave të ëmbla, azoti është zakonisht lëndë ushqyese kyç kufizimin e ujërave detare, pra, azoti . Nivelet kanë rëndësi më të madhe për të kuptuar problemet e eutrofikimit në ujë të kripur.
 • 7. EKOSISTEMET TOKSORE • Ekosistemet tokësore janë subjekti i ndikimeve negative të ngjashme nga eutrofikimit. Nitratet e rritura në tokë janë shpesh të padëshirueshme për bimët. Shumë specie tokësore bimore janë të rrezikuar si pasojë e eutrofikimit tokës, të tilla si shumica e llojeve orkide në Evropë. Livadhe, pyje, janë karakterizuar nga përmbajtja e ulët lëndëve ushqyese dhe specie ngadalë në rritje të përshtatura për ato nivele.
 • 8.
 • 9. • Forma kimike të azotit janë më shpesh shqetësuese në lidhje me eutrofikimin, sepse bimët kanë kërkesa të larta të azotit në mënyrë që futja e komponimeve të azotit do të stimulojë rritjen e bimëve. Azoti nuk është në dispozicion në tokë për shkak N 2 . Ekosistemet tokësore të mbështetet në fiksimit të azotit për të kthyer N 2 në forma të tjera të tilla si nitratet . Megjithatë, ekziston një kufi për sa i perket azotit mund të shfrytëzohen. Ekosistemet qe i marrin azotit më shumë se sa bimët kërkojëne quhen azotit-ngopur
 • 10.
 • 11. Eutrofikimi kulturor • Eutrofikimit kulturor është proces që përshpejton eutrofikim natyrore për shkak të aktivitetit njerëzor. Për shkak të pastrimin e tokës dhe ndërtimin e qyteteve dhe qytezave, toka ka nxitur prodhimin e lendeve ushqyese të tilla si fosfateve dhe nitrateve.
 • 12. • Eutrofikimit kulturor gjithashtu ndodh kur plehrave të tepërta të vershojne në liqene dhe lumenj. Kjo inkurajon rritjen e algave (lulëzim algal) dhe të tjera bimë ujore . Pas kësaj,ndodh mbipopullimi dhe bimët konkurrojnë për hapësirë, rrezet e diellit dhe oksigjen. Rritje e jashtëzakonshme e bimëve ujore gjithashtu bllokon rrezet e diellit dhe oksigjenin për jetën ujore , e cila kërcënon mbijetesën e tyre. Alga gjithashtu rritet lehtë, duke kërcënuar bimët tjera ujore pa marrë parasysh nëse ata janë lundrues, gjysmë-zhytur, apo të zhytur plotësisht. Algat mund të shkaktojne një rrjet prej më shumë efekte afatgjata në ujë të tilla si dëmtim të shkëmbinj nënujorë koral dhe kafshëve të detit të thellë jetës.