Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

ART ROMÀ: CONTEXT HISTÒRIC

32,007 views

Published on

NOVA VERSIÓ ACTUALITZADA PAU 2018. Per descarregar- la en format PowerPoint accediu a: www.hdartantonio.blogspot.com on trobareu l'enllaç. (Actualment Slidshare NO permet, ni actualitzar les presentacions, ni la descàrrega en format PowerPoint).
Breu resum de la història de la civilització romana. Presentació dels trets fonamentals que caracteritzen les tres etapes històriques en que tradicionalment és divideix el desenvolupament d'aquesta civilització: La Monarquia, la República i l'Imperi.
Presentació molt útil per emmarcar històricament les obres d'Art Romà, seleccionades per les PAU 2018.
La presentació inclou una selecció d'enllaços de pàgines web, altres presentacions i videos, que permeten ampliar i aprofundir en els aspectes tractats a la presentació.
Nota: Es recomana descarregar la presentació per visualitzar les animacions i activar els "links" d'ampliació.

Published in: Education
 • Be the first to comment

ART ROMÀ: CONTEXT HISTÒRIC

 1. 1. Antonio Núñez 2016
 2. 2. Índex 2.- El context històric: 1.- Introducció: Roma un gran Imperi 2.1- Monarquia (753 – 509 aC. ) 2.2- República ( 509 - 27 aC. ) 2.3- Imperi ( 27 aC. – 476 dC ) 3.- Períodes artístics
 3. 3. INTRODUCCIÓ: ROMA UN GRAN IMPERI 1.- INTRODUCCIÓ: ROMA UN GRAN IMPERI Al segle VIII a la Península itàlica vivien diversos pobles: Al nord i centre: els etruscs, al centre el llatins (Laci) i al sud el grecs (Magna Grècia). ORIGENS HISTÒRICS DE ROMA ORIGENS LLEGENDARIS Llegenda de Ròmul i Rem A mitjans del segle VIII aC. (753 aC) algunes tribus d’origen llatí (pastors i agricultors) és van agrupar a la riba del riu Tiber. Era una zona estratègica on hi havia un gual que permetia travessar el riu amb facilitat. Van emmurallar la zona donant origen a la ciutat de Roma
 4. 4. 1.- INTRODUCCIÓ: ROMA UN GRAN IMPERI Roma tan sols era un petit poblat quan, el segle V. aC. la ciutat grega d’Atenes va assolir la seva màxima esplendor. Però ... poc a poc, els romans van conquerir i van organitzar un gran imperi que comprenia totes les terres que envolten el mar Mediterrani.
 5. 5. 1.- INTRODUCCIÓ: ROMA UN GRAN IMPERI MÀXIMA EXTENSIÓ DE L’IMPERI ROMÀ
 6. 6. ETAPES HISTÒRIQUES 2.- EL CONTEXT HISTÒRIC: ETAPES La civilització romana té una durada molt llarga: 1) La Monarquia etrusca ( 753 - 509 aC.) 2) La República romana ( 509 - 27 aC.) 3) L’Imperi romà ( 27 aC.- 476 dC.) MONARQUIA REPÚBLICA IMPERI 753 - 509 aC 509 – 27 aC 27 aC-476 dC Fundació de ROMA (1r Rei Ròmul) OCTAVI AUGUST 1r emperador romà Caiguda de l’IMPERI ROMÀ Segons la forma de govern podem diferenciar tres etapes: 476753 aC. (1.229 ANYS) Expulsió reis Instauració República
 7. 7. LA MONARQUIA (753 -509 aC.) 2.1- EL CONTEXT HISTÒRIC: LA MONARQUIA És el moment en que es funda la ciutat per la unió de diferents tribus de pastors i agricultors al votant del riu Tiber. És una etapa de formació i creixement. Políticament la ciutat es governada per un rei assessorat pel Senat. (primeres institucions). El rei te tots els poders: governa, fa les lleis, administra justícia, és el cap religiós i mana l’exèrcit. Hi haurà 7 reis, el primers dels quals serà Ròmul (coincidint amb la llegenda). Durant l’últim període d’aquesta etapa la monarquia serà dominada i ocupada pels etruscos. (els tres últims monarques seran etruscos) Econòmicament tot i que la majoria de la població es dedica a l’agricultura i la ramaderia, comença a desenvolupar-se l’artesania i el comerç produint-se un gran creixement econòmic i de la ciutat.
 8. 8. 2.1- EL CONTEXT HISTÒRIC: LA MONARQUIA Aquest desenvolupament i creixement de la ciutat de la ciutat provocarà els primers enfrontaments i conquestes de les ciutats veïnes. (necessitat d’espai) Últim rei: Tarquí, fou deposat pel Senat, lliurant-se de la dominació estrusca i donant lloc a l’aparició de la República el 509 aC. Durant aquest període tindria lloc el llegendari enfrontament entre les ciutats Roma i Alba Longa resolt mitjançant el combat entre el germans Horàcis (Romans) i els Curiacis (Alba Longa) a favor dels primers, i pel qual Roma va sotmetre als albanesos.
 9. 9. LA REPÚBLICA (509 - 27 a,C) 2.2- EL CONTEXT HISTÒRIC: LA REPÚBLICA Durant la República el poder va estar en mans del SENAT , assemblea formada per Patricis que assessorava i controlava als MAGISTRATS, el quals s’encarregaven de fer complir les lleis i decisions presses pel SENAT durant un any. El 509 a.C els romans van expulsar els reis etruscs, i van instaurar un nou sistema polític: la República.
 10. 10. La República és una època d’expansió territorial: Durant aquesta època es produeixen la major part de les conquestes romanes. És per tant una època de guerres i enfrontaments amb d’altres pobles. Les guerres més conegudes seran les Guerres Púniques contra els cartaginesos Durant aquesta època Roma estendrà el seu poder per les dues ribes del Mediterrani (Mare Nostrum) CONQUESTES ROMANES DURANT LA REPÚBLICA 2.2- EL CONTEXT HISTÒRIC: LA REPÚBLICA
 11. 11. La república també és una època de desigualtats i conflictes socials: A les ciutats hi havia atur i el camp els camperols s’havien de vendre les terres perquè no podien vendre els seus productes. Les conquestes realitzades durant aquest període havien aportat a Roma enormes riqueses, (terres, esclaus ...) però com el repartiment va estar desigual, els rics es van fer més rics i la majoria dels plebeus es van anar empobrint. Les desigualtats van provocar revoltes i violentes guerres civils. També és van produir rebel·lions d’esclaus com la de Spàrtac 2.2- EL CONTEXT HISTÒRIC: LA REPÚBLICA
 12. 12. L’IMPERI (27 a.C - 476) L’Imperi s’inicia amb el nomenament d’Octavi com a emperador l’any 27 a.C pel SENAT, que li atorga també el nom d’August, que significa “escollit pels déus”. Durant l’Imperi cal diferenciar dues etapes: A) Un període d’esplendor i prosperitat: “La Pax Romana” (s. I, II, III) B) Crisi, enfonsament i caiguda de l’Imperi Romà. ( segles III al 476 ) 2.3- EL CONTEXT HISTÒRIC: L’IMPERI
 13. 13. LA PAX ROMANA (Segles. I, II, III ) Durant aquest període s’aconsegueix la màxima expansió i la màxima prosperitat: 2.3- EL CONTEXT HISTÒRIC: L’IMPERI Roma es converteix en la capital del món.
 14. 14. Es realitzen les últimes conquestes És una època de gran prosperitat econòmica: Millora la producció agrícola, ramadera i artesanal. Es milloren les vies de comunicació i el comerç. Aquesta prosperitat es veurà reflectida a les ciutats, que es va embellir amb la construcció de gran obres arquitectòniques. També és un període en que les arts i les lletres assoliren un gran desenvolupament . L’Art es va convertir en un instrument bàsic de demostració de poder. Per tot arreu es va difondre imatges de l’emperador per tal magnificar el càrrec i de fidelitzar a la població amb aquest, creant tipologies, que podien arribar inclús a la divinització. 2.3- EL CONTEXT HISTÒRIC: L’IMPERI Es realitzen les últimes conquestes i l’Imperi s’envolta amb “limes” (mena de fronteres emmurallades i vigilades per un exèrcit poderós) per defensar-se dels bàrbars.
 15. 15. LA CRISI DE L’IMPERI ( BAIX IMPERI ROMÀ de mitjans del s. III – 476 ) A mitjans del segle III una profunda i llarga crisi marcarà l’inici de la decadència i desaparició de l’Imperi Romà. Tres són les causes principals que provocaren la caiguda i desaparició d’aquest imperi: 2.3- EL CONTEXT HISTÒRIC: L’IMPERI a) La Corrupció interna: Corrupció política, abús de poder, primacia de l’interès personal sobre l’interès públic. b) Aparició i difusió del Cristianisme: Nova religió monoteista que presenta noves idees: igualtat, llibertat... que són contraries a la societat romana. c) Invasions Barbares: Els bàrbars envaeixen l’imperi i tallen les vies de comunicació. Disminueix el comerç, abandonament de les ciutats i ruralització de la civilització romana.
 16. 16. 2.- EL CONTEXT HISTÒRIC: ETAPES Al segle V un conjunt de pobles germànics van invaïr de l’Imperi Romà. LES INVASIONS BÀRBARES DEL SEGLE V L’Imperi Romà d’Orient va poder resistir les invasions, però l’Imperi Romà d’Occident va ser ocupat pels pobles bàrbars. L’any 476 un cap bàrbar, Odoacre, va destituir a Ròmul Augustulus, el darrer emperador de l’imperi Romà d’occident. L’any 476 marca la fi de l’Edat antiga i l’inici de l’Edat mitjana. L’Imperi romà d’Orient va sobreviure fins al segle XV dC. sota la denominació d’Imperi Bizantí.
 17. 17. REPÚBLICA (509 - 27 aC.) IMPERI (27aC.- 476) -753 Fundació (Històrica i llegendària). -Sistema Polític: Monarquia (7 reis) tres últims etrucs -Primeres institucions (Senat). - Lluites amb ciutats veïnes. - Últim rei: Tarquí, fou deposat pel Senat, sorgint la República (509 aC). - Domini dels Patricis ( Senat Consols i magistrats) - Expansió territorial per la Mediterrània: occidental i oriental. (Guerres Púniques) - Guerres civils: Diferències socials. - Rebel·lió d’esclaus: Spartac - Fundat per Octavi August - ALT IMPERI (ss. I-III). Dinasties (Julia-Clàudia, Flàvia, Antonina...). S’arriba a la màxima expansió territorial. “Pax Romana”. - Classicisme romà, amb una revifada de les influències hel·lenístiques. - BAIX IMPERI (III-476) Decadència Divisió de l’Imperi Teodosi (395). -Invasions Barbares. Cau Imperi romà occident 3 ETAPES MONARQUIA (753 - 509 aC.) RESUM CONTEXT HISTÒRIC
 18. 18. PERIÒDES ARTÍSTICS 3.- PERÍODES ARTÍSTICS Des del punt de vista artístic al llarg de la civilització romana podem diferenciar tres períodes: A) Art Etrusc: Arriba a la seva màxima esplendor durant els segles VII al V aC. però s’estén fins el segle III aC. B) Art Romà Republicà: Cronològicament des de el 509, quan van ser expulsats els etruscs però pròpiament romà del segle III al I aC. C) Art Romà Imperial: Del segle I aC. Al segle III dC. (Art genuïnament romà) D) Art tardorromà: A finals del s. III dC s’inicia l’abandonament del classicisme i una tendència a l’esquematisme i la rigidesa
 19. 19. AMPLIAR INFORMACIÓ AMPLIAR INFORMACIÓ TEXTOS 1.- Primera aproximació a la Història de la civilització romana (Nivell Bàsic) 2.- Història de la civilització romana per etapes ( ampliat ) VIDEOS

×