Uskontunnustusten synty
  Johdanto uskontunnustuksiin
Näytä sinä minulle Kristus ilman oppia,
niin minä opista näytän sinulle Kristuksen.
  TERVEELLINEN OPPI

❖  Uskontunnus...
Pro dia: uskontunnustusten synty
Uskontunnustuksille voidaan nähdä positiivinen ja negatiivinen
syntyhistoria.
Positiivine...
Pro dia: Uskontunnustuksen
       synty
(Positiivinen jatkuu..)
 Jeesus opetti oppinsa perustan apostoleilleen
 ko...
Pro dia: Uskontunnustuksen
      synty
  Negatiivinen syntyhistoria
   Uskontunnustukset ovat kehittyneet

   ...
KOLME YHTEISTÄ USKONTUNNUSTUSTA

Apostolinen uskontunnustus
Minä uskon Jumalaan, Isään,
Kaikkivaltiaaseen, taivaan ja maan...
KOLME YHTEISTÄ USKONTUNNUSTUSTA

          Nikaian uskontunnustus
   Me uskomme yhteen Jumalaan, Isään, Kaikk...
KOLME YHTEISTÄ      areiolaisuutta vastaan
          Sen, joka tahtoo pelastua, on ennen kaikkea pysyttävä ...
Kolminaisuusoppi
 Mamren tammiston enkelit-ikoni
 Andrej Rublev, 1300-l.
Uusi testamentti kolminaisuudesta
Sanaa kolminaisuus tai kolmiyhteys ei esiinny
Raamatussa. Kirkkoisä Tertullianukselta (2...
Irenaeuksen todistus
                       (100-luvun lopulta)

”Detta är vår tros huvudpunkter, b...
Miksi kolminaisuusoppi on niin tärkeä?
On kyse Jumalan ykseydestä ja
pelastuksen varmuudesta
  Ihmissuvun pelastuksessa ...
Jeesus ja oppi kuuluvat yhteen
Kristus on lain- ja evankeliuminopin
        lähde
 Liberaaliteologia tekee eron Je...
Uskontunnustukset,
                                      katekismus ja Tunnustuskirja...
Miksi tarvittiin kolminaisuusoppi ja
        tunnustus? B
  Harhaoppiset puolueet tulivat kirkon ulko- ja    ...
Kolminaisuusoppia koskevia harhoja
Gnostisismi                         Adoptionismi (700-l).
Gnos...
Ekskurssi: kaikki eri mielipiteet eivät
     ole harhaoppeja
  Raamattu on rikas. Asioita voi tarkastella eri
  nä...
Kolminaisuusoppi kuvana
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Uskontunnustukset Johdanto

1,453 views

Published on

Miksi me tunnustamme uskoa tietyin sanoin? Miten uskontunnustukset syntyivät?

Published in: Spiritual, News & Politics
1 Comment
0 Likes
Statistics
Notes
 • Ilahduin, kun köysin tämän esityksen, sillä sille olisi käyttöä uskonnonopettajan työssä. Sitten petyin, koska dioissa on liian paljon tekstiä. Luokkakäytössä esityksessä voi olla vain muutama lause per dia.
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,453
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
18
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
1
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide


 • Uskontunnustukset Johdanto

  1. 1. Uskontunnustusten synty Johdanto uskontunnustuksiin
  2. 2. Näytä sinä minulle Kristus ilman oppia, niin minä opista näytän sinulle Kristuksen. TERVEELLINEN OPPI ❖ Uskontunnustus on oppi Jumalasta. “hänen tulee pysyä kiinni ❖ Jokainen kristitty, joka opettaa toista sanan pohjalta, noudattaa jotakin oppia. Ilman oppia ei voi saarnata eikä opettaa mitään. ❖ On mahdoton ajatus se, että ilman oppia voisi opettaa opinmuka!essa, luote#avassa Kristuksesta, koska Kristus on itse asettanut opin, JONKA MUKAISESTI HÄNESTÄ ON SAARNATTAVA. ❖ Yhteiskristillisen aatteen oppi opista on se, että Kristus ei ole sanassa, e#ä ol!i kykenevä oppi, vaan henkilö. Se on tietysti totta. Vakava virhe on siinä, että tätä oppia käytetään asettamaan vastakkain Kristus ja kristillinen oppi. Kuulijan on siten tehtävä valinta ja hän ajattelee valitsevansa tietysti Kristuksen mieluummin kuin kristillisen opin. ❖ Mutta Kristus ei tule luoksemme muutoin kuin asettamiensa sekä neuvomaan terveellä armonvälineiden kautta ja Jumalan sana ja sen mukainen saarna on keskeinen Pyhän Hengen väline. Jos siis saarnaaja opettaa “toista opilla e#ä kumoamaan evankeliumia” kuin mitä Pyhä Henki on Paavalin kautta julistanut, hänen saarnansa ei välitä Kristusta ja anteeksiantamusta, koska se ei ole asetetun opin mukaista. (Tit. 1:9) va&aansanojain väi#eet.” ❖ Me kiellämme väärän opi"isuuden, mutta siunaamme oikeaa ja raitista opillisuutta. Kristus antoi opin. ❖ Väärä opillisuus ajattelee pelastuvansa, koska tietää asiat oikein. Raitis opillisuus tietää pelastuvansa koska turvautuu oikean Titus 1:9 opin mukaisesti julistettuun Kristukseen. Silloin Jumalan sanan oppi on se turva, koska sellainen evankeliumi on “Jumalaan voima” ja välittää meille Kristuksen “korvien kautta” (Room. 1:16; 10:17). Jokainen kirkkomme pappi on lausunut iloisesti Tunnustuskirjojen opin oikeaksi Raamatusta johdetuksi terveelliseksi opiksi.
  3. 3. Pro dia: uskontunnustusten synty Uskontunnustuksille voidaan nähdä positiivinen ja negatiivinen syntyhistoria. Positiivinen syntyhistoria  Kristinusko perustuu Kristukseen, joka on tullut luoksemme ”opinmukaisessa sanassa” (Tit. 1:9). Jokaisen kristityn tulee tunnustautua oikeaan oppiin. Oppi perustuu Kristuksen ja Pyhän Hengen apostoleille opettamaan sanaan.  Kristuksen oppi on terveellinen ja terveeksi tekevä. Oppi Kristuksesta ja Kristus itse kulkivat toisiinsa sisältyneinä ja toisistaan erottamatta. Missä on oikean opin mukainen saarna siellä on Kristus, koska siellä annetaan kunnia Jumalalle ja hänen sanalleen.  ”Jeesus vastasi ja sanoi hänelle: "Jos joku rakastaa minua, niin hän pitää minun sanani, ja minun Isäni rakastaa häntä, ja me tulemme hänen tykönsä ja jäämme hänen tykönsä asumaan.” (Joh. 14:23 ).  ”evankeliumi on Jumalan voima.” (Rm. 1:16).  ”Kääntykää minun nuhdeltavikseni. Katso, minä vuodatan teille henkeäni, saatan sanani tiedoksenne”. (Sananl. 1:23).  ”Eikö minun sanani ole niinkuin tuli, sanoo Herra, ja niinkuin vasara, joka kallion murtaa? (Jer. 23:29).  Kuka ikinä menee edemmäksi eikä pysy Kristuksen opissa, hänellä ei ole Jumalaa; joka siinä opissa pysyy, hänellä on sekä Isä että Poika. (2. Joh. 1:9).
  4. 4. Pro dia: Uskontunnustuksen synty (Positiivinen jatkuu..)  Jeesus opetti oppinsa perustan apostoleilleen kolmen vuoden aikana. Kristuksen taivaaseenastumisen jälkeen Pyhä Henki jatkoi Kristuksen työtä ja muistutti Kristuksen sanoista. Paavali sai erityisopetusta suoraan Kristukselta (Apt. 22:14).  Alkuseurakunta alkoi elämään apostolien yhteydessä (Apt. 1). Aluksi Jeesuksen opetukset säilytettiin suullisesti, niistä ja niiden pohjalta sommiteltiin runomittaisia ja helposti muistettavia lauseita ja tunnustuksia (”Jeesus Kristus on Herra”, ”Jeesus Kristus on lihaan tullut”, ).  Keskeinen osa Kristuksen oppia, joka välitettiin huolellisesti eteenpäin oli evankeliumi Kristuksen pelastavasta kuolemasta ja ylösnousemuksesta, vanhurskauttamisoppi (Rm. 1-6), kastekäsky ja ehtoollisopetus. Seurakunnan järjestys, paimenvirka ja yleensä virkateologia oli tärkeä. Myös Jeesuksen vertaukset säilytettiin tarkoin samon kuin kehotukset keskinäiseen rakkauteen.
  5. 5. Pro dia: Uskontunnustuksen synty Negatiivinen syntyhistoria  Uskontunnustukset ovat kehittyneet kristittyjen tarpeesta tunnustaa harhaoppien keskellä ”oikea kristillinen usko”.  Tunnustuksen avulla a) neuvottiin oikeaan ja b) torjuttiin väärä opetus. Paimenen tuli ”pysyä kiinni opinmukaisessa, luotettavassa sanassa, että olisi kykenevä sekä neuvomaan terveellä opilla että kumoamaan vastaansanojain väitteet.” (Tit. 1:9).  Johannes joutui vanhoilla päivillään torjumaan Kristus-oppia koskevan harhan seurakunnistaan. Torjuntaa helpottamaan hän laati lyhyen tunnustuksen – Kristus on tu"ut lihaan (1 Joh. 4:2; 2. Joh. 1:7, 10).
  6. 6. KOLME YHTEISTÄ USKONTUNNUSTUSTA Apostolinen uskontunnustus Minä uskon Jumalaan, Isään, Kaikkivaltiaaseen, taivaan ja maan Luojaan, ja Jeesukseen Kristukseen, Jumalan ainoaan Poikaan, meidän Herraamme, joka sikisi Pyhästä Hengestä, syntyi neitsyt Mariasta, kärsi Pontius Pilatuksen aikana, ristiinnaulittiin, kuoli ja haudattiin, astui alas tuonelaan(1), nousi kolmantena päivänä kuolleista, astui ylös taivaisiin, istuu Jumalan, Isän, Kaikkivaltiaan, oikealla puolella ja on sieltä tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita, Kaste avaa oven ehtoolliselle. Konfirmaatiossa annetaan lupa käydä ja Pyhään Henkeen, pyhän yhteisen pöytään itsenäisesti. Kasteen ja seurakunnan(2), pyhäin yhteyden, syntien konfirmaation yhteydessä käytetään anteeksiantamisen, ruumiin ylösnousemisen Apostolista uskontuunusta, koska sen alkuperäinen käyttö liitti sen ja iankaikkisen elämän. kasteliturgiaan. Apostolinen uskontunnustus on syntynyt 100-200 luvulla Roomassa, jolloin sen pääkohdat olivat valmiina. Tunnustusta käytettiin kasteliturgian yhteydessä. Tunnustuken muotoilujen taustalla on ollut tarve torjua gnostilaista harhaoppia.
  7. 7. KOLME YHTEISTÄ USKONTUNNUSTUSTA Nikaian uskontunnustus Me uskomme yhteen Jumalaan, Isään, Kaikkivaltiaaseen, taivaan ja maan, kaikkien näkyväisten ja näkymättömien Luojaan, ja yhteen Herraan, Jeesukseen Kristukseen, Jumalan ainoaan Poikaan, joka ennen aikojen alkua on Isästä syntynyt, Jumala Jumalasta, Valkeus Valkeudesta, tosi Jumala tosi Jumalasta, syntynyt, ei luotu, joka on samaa olemusta kuin Isä ja jonka kautta kaikki on saanut syntynsä, joka meidän ihmisten ja meidän pelastuksemme tähden astui alas taivaista, tuli lihaksi Pyhästä Hengestä ja neitsyt Mariasta ja syntyi ihmiseksi, meidän edestämme ristiinnaulittiin Pontius Pilatuksen aikana, kärsi kuoleman ja haudattiin, nousi kuolleista kolmantena päivänä, niin kuin oli kirjoitettu, astui ylös taivaisiin, istuu Isän oikealla puolella ja on kirkkaudessa tuleva takaisin tuomitsemaan eläviä ja kuolleita, ja jonka valtakunnalla ei ole loppua. Uskomme Pyhään Henkeen, Herraan ja eläväksi tekijään, joka lähtee Isästä [ja Pojasta] ja jota yhdessä Isän ja Pojan kanssa kumarretaan ja kunnioitetaan ja joka on puhunut profeettojen kautta. Uskomme yhden, pyhän, yhteisen ja apostolisen seurakunnan. Tunnustamme yhden kasteen syntien anteeksiantamiseksi, odotamme kuolleiden ylösnousemusta ja tulevan maailman elämää. Nikean tunnustus on syntynyt vuonna 325 ja sitä on täydennetty vuonna 381 Konstantinopolin kirkolliskokouksessa. Tunnsutusta käytetään erityisesti ehtoollisjumalanpavleuksissa sekä juhla- aikoina. Sen muotoilussa on torjuttu väärää oppia Kristuksen inhimillisestä ja jumalallisesta luonnosta.
  8. 8. KOLME YHTEISTÄ areiolaisuutta vastaan Sen, joka tahtoo pelastua, on ennen kaikkea pysyttävä yhteisessä kristillisessä uskossa. Sitä on USKONTUNNUSTUSTA noudatettava kokonaisuudessaan ja väärentämättä. Joka ei niin tee, joutuu epäilemättä iankaikkiseen kadotukseen. Yhteinen kristillinen usko on tämä: Athanasioksen Me palvomme yhtä Jumalaa, joka on kolminainen, ja kolminaisuutta, joka on yksi Jumala, persoonia toisiinsa sekoittamatta ja jumalallista olemusta hajottamatta. Isällä on oma persoonansa, Pojalla oma ja Pyhällä Hengellä oma, mutta Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen jumaluus on yksi, yhtäläinen on heidän kunniansa ja yhtä ikuinen heidän majesteettisuutensa. uskontunnustus Sellainen kuin on Isä, sellainen on myös Poika ja Pyhä Henki: Isä on luomaton, Poika on luomaton ja Pyhä Henki on luomaton. Isä on ääretön, Poika on ääretön ja Pyhä Henki on ääretön. Isä on ikuinen, Poika on ikuinen ja Pyhä Henki on ikuinen, eikä kuitenkaan ole kolmea ikuista, vaan yksi ikuinen, niin kuin ei myöskään ole kolmea luomatonta eikä kolmea ääretöntä, vaan yksi luomaton ja yksi ääretön. Samoin on Isä kaikkivaltias, Poika kaikkivaltias ja Pyhä Henki kaikkivaltias, eikä kuitenkaan ole kolmea kaikkivaltiasta, vaan yksi kaikkivaltias. Samoin Isä on Jumala, Poika on Jumala ja Pyhä Henki on Jumala, eikä kuitenkaan ole kolmea Jumalaa, vaan yksi Jumala. Samoin Isä on Herra, Poika on Herra ja Pyhä Henki on Herra, eikä kuitenkaan ole kolmea Herraa, vaan yksi Herra. Niin kuin kristillinen totuus vaatii meitä tunnustamaan kunkin persoonan erikseen Jumalaksi ja Herraksi, samoin yhteinen kristillinen usko kieltää meitä puhumasta kolmesta Jumalasta tai Herrasta. Isää ei kukaan ole tehnyt, luonut eikä synnyttänyt. Poika on yksin Isästä, häntä ei ole tehty eikä luotu, vaan hän on syntynyt. Pyhä Henki on lähtöisin Isästä ja Pojasta, häntä ei ole tehty eikä luotu eikä hän ole syntynyt, vaan hän lähtee. Isä on siis yksi, ei ole kolmea Isää, Poika on yksi, ei ole kolmea Poikaa, Pyhä Henki on yksi, ei ole kolmea Pyhää Henkeä. Tässä kolminaisuudessa ei ole mitään aikaisempaa eikä myöhempää, ei mitään suurempaa eikä pienempää, vaan kaikki kolme persoonaa ovat yhtä ikuisia ja keskenään samanarvoisia, näin on siis palvottava niin kuin on sanottu - kolminaisuutta joka on yksi, ja ykseyttä joka on kolminaisuus. Sen joka tahtoo pelastua, on siis ajateltava kolminaisuudesta näin. Saavuttaaksemme iankaikkisen pelastuksen meidän on kuitenkin myös vakaasti uskottava, että meidän Herramme Jeesus Kristus on tullut ihmiseksi. Oikea oppi on tämä: Me uskomme ja tunnustamme, että meidän Herramme Jeesus Kristus on Jumalan Poika, Yhtä lailla Jumala ja ihminen. Isän luonnosta ennen aikojen alkua syntyneenä hän on Jumala, äidin luonnosta ajassa syntyneenä hän on ihminen. Hän on täysi Jumala, ja täysi ihminen järjellisine sieluineen ja ihmisruumiineen. Jumaluudessaan hän on samanarvoinen kuin Isä, ihmisyydessään vähäarvoisempi kuin Isä. Vaikka hän on Jumala ja ihminen, ei kuitenkaan ole kahta Kristusta, vaan yksi. Yhdeksi hän ei ole tullut siten, että jumaluus olisi muuttunut ihmisyydeksi, vaan siten, että Jumala on omaksunut ihmisyyden. Yksi hän ei ole sen vuoksi, että luonnot olisivat sekoittuneet toisiinsa, vaan siksi, että hän on yksi persoona. Sillä niin kuin järjellinen sielu ja ruumis yhdessä ovat yksi ihminen, niin Jumala ja ihminen ovat yksi Kristus. Hän on kärsinyt meidän pelastuksemme tähden, astunut alas helvettiin, noussut kuolleista, astunut ylös taivaisiin, istunut Isän oikealle puolelle, ja sieltä hän on tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita. Hänen tullessaan kaikkien ihmisten on noustava kuolleista ruumiillisesti ja käytävä tilille siitä, mitä ovat tehneet. Hyvää tehneet pääsevät ikuiseen elämään, pahaa tehneet joutuvat ikuiseen tuleen. Tämä on yhteinen kristillinen oppi. Se joka ei usko sitä vakaasti ja vahvasti, ei voi pelastua! Tämä uskontunnustus on syntynyt 400-500 luvulla Etelä-Ranskan seuduilla ja kuuluu kristikunnan yhteisiin tunnustuksiin. Nimestään huolimatta se ei ole kirkkoisä Athanasioksen kirjoittama.
  9. 9. Kolminaisuusoppi Mamren tammiston enkelit-ikoni Andrej Rublev, 1300-l.
  10. 10. Uusi testamentti kolminaisuudesta Sanaa kolminaisuus tai kolmiyhteys ei esiinny Raamatussa. Kirkkoisä Tertullianukselta (200- l) on löydetty termin toistaiseksi varhaisin Yleisimmät raamatunkohdat (UT) käyttö. Kolminaisuusopin sisältö perustuu kuitenkin vahvasti Raamatun ilmoitukseen.  Matt. 3:16–17: Kristityllä ei ole mitään muuta perustetta  Matt. 28:19 kolminaisuusopille kuin pyhä Raamattu.  Joh. 1:1 Vanhassa testamentissa luomisen aamussa  Joh. 5:21 ”alussa” toisin sanoen ”esikoisessaan” Jumala  Joh. 8:58 loi taivaan ja maan (1 Moos. 1:1. Joh. 1:1-2;  Joh. 10:30 Kol. 1:16). Ennen ihmisen luomista Jumala  Joh. 20:28 keskusteli itsensä kanssa ”tehkäämme  Kol. 2:9 ihminen kuvaksemme” (1 Moos. 1:26).  2 Kor. 13:13 Sananlaskujen kirjassa (luku 8) kerrotaan  Hebr. 1:8 Pojan, viisauden ajattomasta syntymästä ja  Hebr. 9:14 tehtävästä. Viisaus on siinä selvästi persoona.  1 Joh. 5:6–8 Jeesus viittaa Pyhään Henkeen persoonana: ”minä lähetän hänet teille...Mutta kun hän Jeesuksen jumaluudesta ks. Diasarja tulee, totuuden Henki, johdattaa hän teidät Jeesuksesta. kaikkeen totuuteen.” Hän ”tulee”, ”puhuu”, ”todistaa”, ”ottaa”, ”julistaa” (Joh. 16:7-17). Pyhän Hengen jumaluudesta ks. Diasarja Pyhästä Hengestä.
  11. 11. Irenaeuksen todistus (100-luvun lopulta) ”Detta är vår tros huvudpunkter, byggnadens grundval och den trygga vägen: Gud, Fadern, oskapad, ofattbar, osynlig, en enda Gud, alltings skapare. Detta är den första huvudpunkten i vår tro. Den andra huvudpunkten är Guds Ord, Guds Son, Kristus Jesus, vår Herre, som uppenbarades för profeterna efter deras sätt att profetera och enligt ordningen i Faderns frälsningsplan. Genom honom har allting blivit till och vid tidens slut har han blivit människa bland människor, synlig och påtaglig för att sammanfatta allt, förinta döden, låta livet träda fram (1 Tim. 1:10) och skapa gemenskap mellan Gud och människa. Den tredje huvudpunkten är den Helige Ande genom vilken profeterna profeterade, fäderna undervisade om Gud och de rättfärdiga leddes på rättfärdighetens väg. Vid tidernas ände har han på ett nytt sätt blivit utgjuten över mänskligheten för att över hela jorden förnya människan inför Gud.” Irenaeus, k. 202, marttyyri, Lyonin piispa.
  12. 12. Miksi kolminaisuusoppi on niin tärkeä? On kyse Jumalan ykseydestä ja pelastuksen varmuudesta  Ihmissuvun pelastuksessa synnin vallasta on kaikki Jumalan kädessä.  Isä-Jumala luo (luotu maailma on Isän luoma, Pojan kautta Hengen avulla). Luotu maailma pysyy voimassa Jumalan lupauksen varassa.  Poika lunastaa (Isän ja Hengen avulla). Jumala voitti synnin ja kuoleman.  Pyhä Henki pyhittää (Isän ja Pojan lähettämänä). Jumala antaa synnit anteeksi ja luo meidät uudeksi ihmiseksi sanan ja sakramenttien kautta seurakunnassa.
  13. 13. Jeesus ja oppi kuuluvat yhteen Kristus on lain- ja evankeliuminopin lähde Liberaaliteologia tekee eron Jeesuksen ja hänestä kertovan sanan välille. Sen Kristus-lähde ja neljä evankeliumia. mukaan ei ole välttämätöntä, että Jeesus on historiallisesti totta ja että Pyhä Henki sanoo: mm. sovituskuolema olisi todellinen  ”evankeliumi on Jumalan voima” (Rom.1:16) so. itse sanomalla on voima itsessään. koko maailman synnin sovittaminen.  ”usko tulee kuulemisesta” (Rom. 10:16-17) so. sanoman kuuleminen saa aikaan muutoksen. Liberaaliteologi tarkastelee opetuslasten kokemuksia. Raamattu ei ole sille  ”Mutta meille Jumala on sen ilmoittanut Henkensä kautta, sillä Henki tutkii kaikki, Jumalan Jumalan ilmoitus tapahtumista ja niiden syvyydetkin. .” (1 Kor. 2:9-10) so. Henki on ilmoittanut Jumalan valmisteleman Kristus-uhrin merkityksestä. Raamattu on vain apostoleille Hengen opettamilla sanoilla, ei ihmisviisauden sanoilla.Ne sanat on kirjattu Kalevalaan verrattava ihmisten Raamattuun. Ristiinnaulitun saarnaaminen on perustamista Jumalan voimaan, ei ihmisviisauteen kehittelemä kansalliseepos. (1 Kor. 2:2-6)  ”Veljet, minä johdatan teidät tuntemaan sen evankeliumin, jonka minä teille julistin, jonka te Myös hurskaat saattavat vahingossa myöskin olette ottaneet vastaan ja jossa myös pysytte ja jonka kautta te myös pelastutte, jos sanoa ”Sinulla on oppi, minulla on pidätte siitä kiinni semmoisena, kuin minä sen teille julistin, ellette turhaan ole uskoneet. (1. Kristus”, ”Uskomme Kristukseen, emme Kor. 15:1-2). so. Evankeliumi välittyy julistetun kautta, se otetaan vastaan, ja se pelastaa jos se oppiin hänestä” tai ”Evankeliumi ei ole pidetään sellaisena kuin se julistettiin. Vanha todiste ”Evankeliumin opista”. oppi”. Ikäänkuin evankeliumi voisi olla vain ihmisten mielipiteitä ja puhetta  ”Kuka ikinä menee edemmäksi eikä pysy Kristuksen opissa, hänellä ei ole Jumalaa; joka siinä pelastuksesta eikä juuri se voima, joka opissa pysyy, hänellä on sekä Isä että Poika. Jos joku tulee teidän luoksenne eikä tuo mukanaan antaa uskon Kristukseeen ja pelastaa tätä oppia, niin älkää ottako häntä huoneeseenne älkääkä sanoko häntä tervetulleeksi; sillä joka uskovan. Jeesus sanoi Kirjoitusten sanoo hänet tervetulleeksi, joutuu osalliseksi hänen pahoihin tekoihinsa. (2. Joh. 9-11). auktoriteetista eli P. Hengestä ”Hän on ”Kristuksen oppi” oli tietty opin sisältö. ”Oppi” oli kiertelevien puhujien vastaanottamisen ehto. Ei minut kirkastava, sillä hän ottaa minun sanottu ”usko”, sillä uskolla on saumaton yhteys ”oppiin”. Jos on oikea usko, täytyy olla ensin omastani ja julistaa teille.”. (Joh. 16:14). oikea oppi. Tämä tarkoittaa, että evankeliuminoppi  ”Mutta vaikka me, tai vaikka enkeli taivaasta julistaisi teille evankeliumia, joka on vastoin sitä, ja sen mukainen saarna on Kristukselta minkä me olemme teille julistaneet, hän olkoon kirottu.” (Gal.1:8). ja välittää meille Kristuksen itsensä.  ”Eikö minun sanani ole niinkuin tuli, sanoo Herra, ja niinkuin vasara, joka kallion murtaa?” (Jer. Kristus ja Henki eivä puhu turhia, 23:29). voimattomia sanoja tai hämäriä asioita.  ”Kääntykää minun nuhdeltavikseni. Katso, minä vuodatan teille henkeäni, saatan sanani Ilman opinmukaista saarnaa tiedoksenne”. (Sananl. 1:23). Henki ja sana yhdessä. Kristuksesta ei voi olla uskoa Kristukseen. Saarnattu Kristus on ennen uskossa omistettua Kristusta.
  14. 14. Uskontunnustukset, katekismus ja Tunnustuskirjat auttavat meitä kun keskuste- Uskonopin alkuperä. A lemme uskonopista. Ne perustuvat Raamattuun ja ovat koeteltuja uskonoppeja. Jeesus  Kolminaisuusopin ja kaikkien muidenkin Apostolit raamatullisten oppien kotimaa on taivaassa.  Apostolit säilyttivät Kristuksen opin.  Usko tuli taivaasta maan päälle  He välittivät opin eteenpäin Kristuksessa ja antoi elämän. Sen seurakunnille ja kouluttamalla ensimmäinen julistaja oli Jumala itse. seurakuntien paimenet. (Apt. 20:28, 1 Kristuksen sana oli ”Jumalan sormi”. Kor. 15:1-5). Sanassa oli voima.  Jeesus saarnasi parannusta ja syntien  Kristuksen oppi ja usko välitettiin anteeksiantamusta ja antoi apostoleilleen suullisesti ja kirjeiden välityksellä. uskon sanansa kautta. Jumala vaikutti molemmissa. (”mutta nämä ovat kirjoitetut, että te uskoisitte, että  Jeesus opetti apostoleille Kristuksen Jeesus on Kristus, Jumalan Poika, ja että teillä oppia kolme vuotta, että he voisivat uskon kautta olisi elämä hänen nimessänsä.”. Joh. 20:31). opettaa ja viedä sen koko Kristuksen kirkon saarnan perustaksi Pyhän Hengen opastuksessa.
  15. 15. Miksi tarvittiin kolminaisuusoppi ja tunnustus? B  Harhaoppiset puolueet tulivat kirkon ulko- ja  Harhaoppi tekee pahaa hedelmää ja estää yhteyden sisäpuolelta sisään seurakuntaan (1 Joh. Jumalaan. ”Kuka ikinä menee edemmäksi eikä pysy Kristuksen opissa, hänellä ei ole Jumalaa; joka siinä 2:19). opissa pysyy, hänellä on sekä Isä että Poika. ” (2  Harhaoppi oli puolue (heresia), ”uusi opetus”, Joh. 9). joka hajotti seurakuntaa. He olivat paimenten  Harhaopissa oleva ihminen on ulkona vastakohtana ”julmia susia”, jotka eivät pelastuksesta. laumaa säästä. ”Minä tiedän, että minun lähtöni  Yhteys Jumalaan on poikki. Kirkkokurin (pappi ja jälkeen teidän keskuuteenne tulee julmia susia, jotka eivät laumaa säästä, ja teidän omasta joukostanne seurakunta yhdessä) tehtävä on ilmoittaa myös nousee miehiä, jotka väärää puhetta puhuvat, ehtoollisyhteyden lakanneen. Ehtoollinen vetääkseen opetuslapset mukaansa. (Ap. t. 20:29-31). tapahtuu tuomioksi, jos hän väkisin menee ilman  Harhaopilta voi välttyä pysymällä Paavalin parannusta ehtoollispöytään (virsi 221). julistamassa Kristuksessa: ”Valvokaa sentähden  Harhaoppista on julkisesti kehotettava ja muistakaa, että minä olen kolme vuotta lakkaamatta palaamaan seurakunnan yhteyteen yötä ja päivää kyynelin neuvonut teitä itsekutakin.(31). parannuksen kautta. Harhasta ojentaminen  Myös Johannes antoi oppilauseellaan kuuluu erityisesti seurakunnan paimenen välineen, jolla kristityt voivat tehdä eron tehtäviin.  Myös harhaopin synnit saa anteeksi, kun niistä oikean- ja väärän opin välillä. ”Kuka ikinä kieltää Pojan, hänellä ei ole Isääkään. Joka tunnustaa Pojan, tekee parannuksen. hänellä on myös Isä..” (1 Joh. 2:23-). ”Sillä monta  Harhaopin tultua seurakuntaan seurakuntalaisten on villitsijää on lähtenyt maailmaan, jotka eivät tunnusta tehtävä valinta, seuraavatko harhaa vai jatkavatko Jeesusta Kristukseksi, joka oli lihaan tuleva; tämä he apostolien kautta annetussa uskossa. Lupaus tämmöinen on villitsijä ja antikristus..”. (2 Joh. 7). pelastuksesta kuuluu vain niille, jotka pysyvät apostolien opissa (2 Joh. 9).  Väärä oppi kolminaisuudesta estää pelastuksen.
  16. 16. Kolminaisuusoppia koskevia harhoja Gnostisismi Adoptionismi (700-l). Gnostilaisuus oli platonilaista filosofiaa ja kristinuskoa Jeesus Kristus oli aluksi vain eräs mies sekoittanut oppi, jonka mukaan paha luojajumala oli Juudeassa, jonka Jumala adoptoi pojakseen luonut maailman ja ottanut hengen materian hänen kasteensa yhteydessä (Johanneksen vangiksi. Hyvä Jumala oli taivaassa, ja hän pelasti kasteella). antamalla ihmisille tiedon heidän hengellisestä alkuperästään. Jeesus oli vain inhimillinen opettaja, Nestorionismen (400-t) såg att Gud hade satt sig i joka toi ”tiedon” - gnosis ihmisen alkuperästä. en människa som hette Jesus. Tiedon kautta ihminen vapautui pahan luojajumalan aineen kahleista. Varhaista gnostilaisuutta edustivat Johanneksen seurakunnan torjumat väärät Monofysitismi (400-l) opettajat, joiden mukaan Kristus ei ole tullut lihaan Ajattelivat puolustavansa Jeesuksen Jumaluutta (2 Joh. 7). opettamalla, että Jumala ”asettui” ihminen Jeesukseen syrjäyttäen hänen ihmisyytensä Areiolaisuus merkityksettämäksi (Apollinaris). Diakoni Areios (n. 260-336 jKr). Jeesus on luotu, eikä siksi voi olla Jumalan Poika. Hän ei ole ikuinen. Pyhä Henki on vähäisempi voimassa kuin Jumala. Modalismen Ajatteli puolustavansa Jumalan ykseyttä kieltämällä Jumalan persoonien (Isä ja Poika ja P. Henki) erillisyyden. Sama Jumala aina välillä ”näytteli” Poikaa tai Pyhää Henkeä. Tämä ajatus vei patripassianismiin jonka mukaan tosiasiassa Isä itse kärsi ristillä eikä Poika. .
  17. 17. Ekskurssi: kaikki eri mielipiteet eivät ole harhaoppeja  Raamattu on rikas. Asioita voi tarkastella eri näkökulmista.  Mielipide voi olla harhaoppi,  Ikämme ja elämänkokemuksemme jos se on sama kuin jokin perusteella voimme nähdä asioita eri ”kantilta”. aikaisemmin tuomittu  ”Missä on kaksi kristittyä, siellä on kolme harhaoppi. mielipidettä.” Keskustelu sanasta rikastuttaa ja sana ohjaa keskustelijoita.  Pyörää ei tarvitse keksiä  Joskus myös muistamme väärin uudelleen. Uskontunnus- raamatunkohtia ja tulkitsemme niitä tukset, Tunnustuskirjat ja tekstiyhteydestä irrallaan. Se aiheuttaa turhia ”erimielisyyksiä”. katekismus auttavat meitä,  ”Sillä monessa kohden me kaikki kun keskustelemme kris- hairahdumme. Jos joku ei hairahdu tinopista. Ne ovat koetuk-sen puheessa, niin hän on täydellinen mies ja kykenee hillitsemään myös koko ruumiinsa. kestäneitä oppeja. ” (Jaak. 3:2). AJATELTAVAA ”Voin erehtyä, mutta harhaoppinen en tahdo olla”
  18. 18. Kolminaisuusoppi kuvana

  ×