Minä Uskon Jumalaan

1,186 views

Published on

Published in: Spiritual
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,186
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide


 • Minä Uskon Jumalaan

  1. 1. ”MINÄ USKON JUMALAAN…”
  2. 2. USKONKAPPALEET, ISÄSTÄ JUMALASTA Perheenisän huonekunnalleen yksinkertaisesti esitettäväksi. ENSIMMÄINEN, LUOMISEN USKONKOHTA. Minä uskon Jumalaan, kaikkivaltiaaseen Isään, taivaan ja maan luojaan. Mitä se on? Minä uskon, että Jumala on luonut minut ja kaikki muut luodut, antanut minulle ruumiin ja sielun, silmät, korvat ja kaikki muut jäsenet, järjen ja kaikki aistit ja yhä pitää ne voimassa; antaa myös vaatteet ja jalkineet, ruoan ja juoman, kodin ja konnun, vaimon ja lapset, karjan ja kaiken muun omaisuuden; lahjoittaa minulle runsaasti ja joka päivä kaikki ajallisen elämän välttämättömät tarpeet ynnä ravinnon; varjelee minua kaikilta onnettomuuksilta, suojelee ja kätkee kaikelta pahalta; tämän kaiken hän tekee pelkästä isällisestä, jumalallisesta hyvyydestään ja laupeudestaan, ilman vähintäkään minun omaa ansiotani ja kelvollisuuttani. Tästä kaikesta minä olen velvollinen häntä kiittämään ja ylistämään, häntä palvelemaan ja olemaan hänelle kuuliainen. Tämä on varmasti totta..
  3. 3. JUMALA ON OLEMASSA. HÄNESTÄ KERTOO HÄNEN KAKSI KIRJAANSA Luonnon kirja kertoo... Raamattu kertoo... • On olemassa Jumala, luoja. • Jumala on Isä, Poika ja • Ihmiset ovat syntisiä (pahuus, Pyhä Henki omantunnon syytökset). • Kaikki synnit sovitetaan • Jumala on oikeudenmukainen ja rankaisee vääryyden. • Jumalan rakkaudesta (vastuuntunto Korkeimman Kristuksessa edessä).
  4. 4. JUMALA ON HENKI (JOH. 4:24)  Jumalan ominaisuudet:  Ikuinen  Muuttumaton  Kaikkialla läsnäoleva  Kaikkivaltias  Kaikkitietävä  Pyhä  Oikeamielinen  Uskollinen  Hyväntahtoinen  Laupias  Armollinen
  5. 5. KOLMIYHTEINEN JUMALA  Jumala on Isä, Poika ja Pyhä Henki  ”Yhteinen kristillinen usko on tämä: Me palvomme yhtä Jumalaa, joka on kolminainen, ja kolminaisuutta, joka on yksi Jumala, persoonia toisiinsa sekoittamatta ja jumalallista olemusta hajottamatta. Isällä on oma persoonansa, Pojalla oma ja Pyhällä Hengellä oma, mutta Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen jumaluus on yksi, yhtäläinen on heidän Trinidadin anglikaani- kunniansa ja yhtä ikuinen seurakunnan tunnus heidän majesteettisuutensa.” Tunnustuskirjat, Athanasioksen. tunnustus
  6. 6. ”…ISÄÄN,…” Jumala on isä  Kaikkien ihmisten isä kaikkialla (luojana). ”..antaa aurinkonsa paistaa niin väärille kuin vanhurskaille…”  Uskovien kristittyjen isä Kristuksessa. ”…olette uskon kautta Jumalan lapsia Kristuksessa Jeesuksessä.” (Gal. 3:26) Isä auttaa ja armahtaa  ”Tiedä siis sydämessäsi, että Herra, sinun Jumalasi, kasvattaa sinua, niinkuin isä kasvattaa poikaansa.” (85. Moos. 8:5)  ”Hän on orpojen isä ja leskien puolustaja, Jumala pyhässä asunnossansa,” (Ps. 68:6)  ”Niinkuin isä armahtaa lapsiansa, niin Herrakin armahtaa pelkääväisiänsä.” (Ps. 103:13)
  7. 7. ”…KAIKKIVALTIAASEEN,…” Jumalalla on kaikki valta.  ”Herra pyhässä temppelissänsä, Herra, jonka istuin on taivaassa - hänen silmänsä näkevät, hänen katseensa tutkii ihmislapset;” Herra tutkii vanhurskaat, mutta jumalattomia ja niitä, jotka vääryyttä rakastavat, hänen sielunsa vihaa.” (Ps. 11:4-5)  ”Joka voittaa, sen minä annan istua kanssani valtaistuimellani, niinkuin minäkin olen voittanut ja istunut Isäni kanssa hänen valtaistuimellensa.” (Ilm. 3:21) Jumala on rakkauden ja oikeuden lähde. Hän on täydellinen pyhyys, rakkaus ja hyvyys.  ”Hän on kallio; täydelliset ovat hänen tekonsa, sillä kaikki hänen tiensä ovat oikeat. Uskollinen Jumala ja ilman vääryyttä, vanhurskas ja vakaa hän on.” (5. Moos. 32:4)  ”Ja minä näin suuren, valkean valtaistuimen ja sillä istuvaisen, jonka kasvoja maa ja taivas pakenivat, eikä niille sijaa löytynyt. Ja minä näin kuolleet, suuret ja pienet, seisomassa valtaistuimen edessä, ja kirjat avattiin; ja avattiin toinen kirja, joka on elämän kirja; ja kuolleet tuomittiin sen perusteella, mitä kirjoihin oli kirjoitettu, tekojensa mukaan…Ja minä kuulin suuren äänen valtaistuimelta sanovan: "Katso, Jumalan maja ihmisten keskellä! Ja hän on asuva heidän keskellänsä, ja he ovat hänen kansansa, ja Jumala itse on oleva heidän kanssaan, heidän Jumalansa; ja hän on pyyhkivä pois kaikki kyyneleet heidän silmistänsä, eikä kuolemaa ole enää oleva, eikä murhetta eikä parkua eikä kipua ole enää oleva, sillä kaikki entinen on mennyt." (Ilm. 20:11-12, 21:3-4 )
  8. 8. ”…TAIVAAN JA MAAN LUOJAAN.”  Ensin oli vain Jumala  ”Alussa Jumala loi taivaan ja maan.”  ”Jumala sanoi: Kasvakoon maa ..ruohoja..hedelmäpuita..”  Jumala on luonut maailman tyhjästä sanallaan, Jumalan Pojan kautta. Joh. 1:1-2. ”Alussa oli Sana..ja Sana oli Jumala. Kaikki on saanut syntynsä hänen kauttaan.”  Vain Jumala voi luoda, Perkele on luotu eikä itse voi luoda mitään.
  9. 9. JUMALA LOI NÄKYVÄT JA NÄKYMÄTTÖMÄT  Ihmiset, eläimet ja koko universumi on Jumalan luoma näkyvä luomakunta.  Enkelit, henkivallat, näkymätön Jumalan taivas ja valtakunta on Jumalan luomaa näkymätöntä luomakuntaa.
  10. 10. ”NÄKYVÄT JA NÄKYMÄTTÖMÄT”  Ruumis, ei sielua ja henkeä = eläimet  Henki ja sielu, ei ruumista = enkelit  Henki, sielu ja ruumis = ihminen
  11. 11. TIEDE TUTKII JUMALAN MAAILMAA  ”Tieteellinen maailmankuva” on kuin yksi ”uskonnoista”.  Sen uskontunnustus voisi kuulua: ”Kaikki on syntynyt sattumalta, ei ole luojaa”.  Ateistinen tiedemies tutkii, miten sattuma on muovannut maailmaa. Kumpaakaan ”uskoa” ei voi  Kristillinen maailmankuva perustuu todistaa, sillä Jumala taikka uskoon, että kolmiyhteinen Jumala on tieteisusko sinänsä ei asetu luonut maailman. tutkimuslampun alle.  Kristitty tiedemies tutkii Jumalan luomaa maailmaa. Hän kysyy, ”Miten Näkyvän maailman perusteella Jumala on tämän kaiken tehnyt?” ja on helpompi uskoa, että tämän etsii siihen vastausta tieteellisen tutkimuksen välineillä luodusta kaiken on joku suunnitellut. maailmasta.
  12. 12. Pro diat: Juutalainen ja kreikkalainen käsitys jumalasta  Kristinusko syntyi juutalaisen Vanhan testamentin perustalta. Apostolisen ajan jälkeen sen uskovaiset olivat lähinnä kreikkalaisen ja roomalaisen kulttuurin piiristä. Tämä aiheutti varhaiskirkon ajalla opillisia törmäyksiä, kun Raamatun sanomaa selitettiin kreikkalaisessa kulttuurissa kasvaneille. Kirkkoisät (100-300 jKr) ohjasivat kristinopin juutalaiskristilliseen (VT ja UT) uomaan kreikkalaisen kulttuurin keskellä. Heidän vastapuolensa olivat gnostilaiset harhaopit sekä kreikkalaisen filosofian sitomat harhaopit.
  13. 13. Pro diat: Juutalainen käsitys jumalasta  Monoteismia (yksijumalaisuus): ”Kuule Israel, Herra sinun jumalasi, Herra on yksi.”  Jumala on Henki.  Jumalalla on inhimillisiä ominaisuuksia: Hän tuntee rakkautta, vihaa, pettymystä, mustasukkaisuutta, hän nauraa, puhuu, kuulee ja kommunikoi ihmisen kanssa.  Jumala on kaiken olevaisen alku. Mitään ei ole ilman Jumalaa.  Jumala vaikuttaa aktiivisesti luomassaan maailmassa, valvoo ja vaalii sitä ja vaatii sen kerran tilille tekemisistään (teismiä).  Jumala on moraalin lähde, eikä tee koskaan vääryyttä. Hän on hyvä ja luotettava. Hän vaatii luoduiltaan tahtonsa mukaista käyttäytymistä ja rankaisee väärintekijöitä. Pyhyys on jumalan moraalinen ulottuvuus.  Jumala on kaikkivaltias, kaikkitietävä, kaikkialla läsnä oleva taivaan ja maan herra.
  14. 14. Pro diat: kreikkalainen käsitys jumalasta  Kreikkalaisuus etsi ”viisautta”. Se ei arvostanut materiaalista varsinkaan uskonnollisissa asioissa. Sen johdosta Paavali sanoi, että saarna ristiinnaulitusta Jumalasta oli kreikkalaiselle ”hullutus”.  Monijumalaisuutta (polyteismiä): Zeus, Hera, Herkules, Dionysos, Artemis…  Jumalat olivat moraalisesti heikkoja, lankeavat itsekin pahuuteen ja ovat oikukkaita.  Gnostilainen harhaoppi syntyi hellenistisen (kreikk.) kulttuurin jumalakäsityksen perustalta. ”Tieto”, gnosis, oli sen pelastustie. Ihmisen tuli löytää tieto taivaallisesta alkuperästään ja vapautua maallisesta elämästään, jonka on luonut paha demonijumala. Maailmankäsitys oli dualistinen (kaksijakoinen), jossa hyvää edusti henkisyys ja pahaa kaikki luotu.  Timoteuskirjeen kohta (1 Tim. 2:15) ”nainen pelastuu lastensynnyttämisen kautta” on vastaus, jolla paavali torjui kristittyjen pariin tulleen harhaopin. Gnostilaiset katsoivat, että luomisen jatkaminen lasten saannilla oli pahan edistämistä. Paavalin sana tarkoitti, että kristitty pitää luotua maailmaa hyvän Jumalan työnä ja tahtoo elää sen mukaisesti mm. saamalla lapsia tähän maailmaan.

  ×