Kahdeksas käsky

538 views

Published on

Valehtelemisesta

Published in: News & Politics
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
538
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

 • Kahdeksas käsky

  1. 1. Kahdeksas käsky: Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi.
  2. 2. Mitä se on? VASTAUS: Meidän pitää peljätä ja rakastaa Jumalaa, niin ettemme lähimmäisestämme kavalasti valhettele, häntä petä, panettele tai huonoon huutoon saata, vaan päinvastoin puolustamme häntä, puhumme hänestä hyvää ja käännämme kaiken parhain päin. Vähä katekismus
  3. 3. Käsky velvoittaa meitä puhumaan totta oikeudessa niin todistajina, syytettyinä kuin tuomareinakin Totuus ja valhe ovat kaksi vastavoimaa, Jumalan ja saatanan. Me osallistumme jomman kumman työhön maailmassa, puolueetonta maaperää ei ole. Perisynnin vanha-aatami meissä haluaa yhteistyöhön valheen kanssa. Vanhan testamentin tuomioistuin oli ”kaupungin portissa”. Oikeus ei ollut kenen tahansa kädessä, vaan yhteiskunta jakoi oikeutta. Riita-asiat hoiti ensin Mooses yksin, mutta Jetron neuvon jälkeen jakoi tehtävän 70 vanhimmalle. Israelissa ei ollut ”sotamiesneuvostoja”. ”Älä väännä vääräksi keskuudessanne asuvan köyhän oikeutta hänen riita- asiassansa. Pysy erilläsi väärästä asiasta, äläkä surmaa viatonta ja syytöntä, sillä minä en julista syyllistä syyttömäksi. Äläkä ota lahjusta, sillä lahjus sokaisee näkevät ja vääristää syyttömien asiat. Muukalaista älä sorra, sillä te tiedätte muukalaisen mielialan, koska itsekin olette olleet muukalaisina Egyptin maassa”. 2. Moos. 23:6-9 ”Älä levitä valheellista huhua, äläkä anna apuasi syylliselle rupeamalla vääräksi todistajaksi. Älä ole joukon mukana tekemässä pahaa, äläkä todista riita-asiassa niin, että taivut joukon mukaan ja väännät oikean vääräksi. Älä ole puolueellinen alhaisen hyväksi hänen asiassansa.” 2. Moos. 23:1-3 ”Syyllisen syyttömäksi ja syyttömän syylliseksi tekijä ovat kumpikin Herralle kauhistus.” Sananl. 17:15
  4. 4. Varjele toisen mainetta ja kunniaa.  Jokaisella on oikeus olla ”kunniallinen ihminen”.  Toisen pilkkaaminen ja pahan puhuminen on ajallisen kunnian varastamista.  Jumalan edessä olemme kaikki menettäneet kunnian jo paratiisissa. Toistemme edessä meillä on oikeus kunnialliseen kohteluun.  Epäilyttävät asiat on tulkittava toisen eduksi. Ei pidä uskoa pahaa toisesta.  Pahanpuhujaa on nuhdeltava.  Mustamaalaamisen kohdetta on suojeltava.
  5. 5. Huhut  Huhujen ja valheen veitsi leikkaa kipeästi, ja se mädättää ympäristönsä. Kyräily, epäluottamus, ”pelaaminen” ja veljellisen rakkauden loppuminen on sen hedelmää.  Huhujen jatkaminen ja levittäminen on synti.  Kun poissaolevasta henkilöstä puhutaan vikoilevasti tai asetetaan hänet epäedulliseen valoon rikotaan kahdeksas käsky.
  6. 6. Suhtautuminen juoruihin ja vääriin todistuksiin. Älä ota huomioosi syytettä vanhinta vastaan, ellei ole kahta tai kolmea todistajaa. 1. Tim. 5:19 Näitä kuutta Herra vihaa, ja seitsemää hänen sielunsa kauhistuu: ylpeitä silmiä, valheellista kieltä, käsiä, jotka vuodattavat viatonta verta, sydäntä, joka häijyjä juonia miettii, jalkoja, jotka kiiruusti juoksevat pahaan, väärää todistajaa, joka valheita puhuu, ja riidan rakentajaa veljesten kesken. Sananl. 6:16-19. Syntiä tekeviä nuhtele kaikkien kuullen, että muutkin pelkäisivät. 1. Tim. 5:20 Mutta jos veljesi rikkoo sinua vastaan, niin mene ja nuhtele häntä kahdenkesken; jos hän sinua kuulee, niin olet voittanut veljesi. Mutta jos hän ei sinua kuule, niin ota vielä yksi tai kaksi kanssasi, 'että jokainen asia vahvistettaisiin kahden tai kolmen todistajan sanalla.' Mutta jos hän ei kuule heitä, niin ilmoita seurakunnalle. Mutta jos hän ei seurakuntaakaan kuule, niin olkoon hän sinulle, niinkuin olisi pakana ja publikaani. Matt. 18:15-17. (Suomen evl-kirkon edellisen (1993 saakka) kirkkolain kirkkokurisäännökset noudattivat Kristuksen kirkkolakia. Nykyisestä kirkkolaista se puuttuu. Kirkkokuri on kavennettu minimiin eikä sille ole osoitettu raamatullisia työvälineitä.)
  7. 7. Pohdittavaa  ”paha kello kauas kuuluu”  Jokaisella kylällä on ”juorujen pesä”.  Valkoinen valhe? Daavid ”valehteli” tekeytymällä hulluksi pakanain käsissä. (1 Sam. 21:13). Heprealaiset kätilöt valehtelivat faaraolle ja pelastivat ihmishenkiä. Jumalaa siunasi heitä. (2 Moos. 1:19)  ”Valhe, emävalhe, tilasto”
  8. 8. Rukoilemme Pyhä kaikkivaltias Jumala, Isä ja Poika ja Pyhä Henki. Sinun on kunnia taivaassa ja maan päällä. Sinä olet totuus ja rakkaus, ja tahdot totuutta salatuimpaan saakka. Anna meidän nähdä itsemme sinun edessäsi vain suurin syntisinä, sillä kaikki me olemme rikkoneet sinua vastaan ja mielistyneet valheeseen. Anna meille rakkauden silmälasit nähdä toiset ihmiset sinun kunniallasi puettuina, luominasi arvokkaina ihmisinä. Me tahdomme varjella toistemme kunniaa, puhua toisistamme hyvää ja tulkita kaiken parhain päin. Varjele meidät puolueelliselta mieleltä, ettemme ajattelisi hyvää vain omista ystävistämme, vaan kaikki luotusi olisivat meille rakkaita. Varjele meitä mustamaalaavalta mieleltä. Anna avoimuutta ja reilua kanssakäymistä niiden kanssa, joita vastaan meillä on jokin kähinä. Poista kaikki kyräily, epäluuloisuus ja huhujen levittely, sillä ne ovat saatanan juonia. Rakenna veljeys uudelleen, anna parannuksen teon mieli. Herra. Sinut tuomittiin syyttömästi, eikä kukaan asettunut sinua puolustamaan. Anna meidän asettua rohkeasti niiden tueksi, jotka tässä ajassa tuomitaan evankeliumin tähden monissa evankeliumille vihamielisissä maissa.. Anna meille kaikille parannuksen armo, kun alamme suosia syntiä elämässämme. Jeesuksen nimeen, amen.
  9. 9. Kun hengellinen ja maallinen esivalta rikkoi kahdeksannen käskyn maailmanhistorian tärkeimmässä oikeudenkäynnissä.

  ×