Jeesus jumalan poika b

1,020 views

Published on

Published in: Spiritual
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,020
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide


 • Jeesus jumalan poika b

  1. 1. Toinen uskonkappale: Lunastuksesta Minä uskon Jeesukseen Kristukseen
  2. 2. Uskon Jeesukseen Kristukseen Mitä se on? - Vastaus: Minä uskon, että Jeesus Kristus, tosi Jumala, iankaikkisuudessa Isästä syntynyt, Ja myös tosi ihminen, neitsyt Mariasta syntynyt, on minun Herrani, joka minut, kadotetun ja tuomitun ihmisen lunasti, kalliisti osti ja vapautti kaikista synneistä, kuolemasta ja perkeleen vallasta, ei kullalla tai hopealla, vaan pyhällä, kalliilla verellään ja viattomalla kärsimyksellään ja kuolemallaan, että minä olisin hänen omansa, eläisin hänen valtakunnassaan hänen alamaisenaan ja palvelisin häntä iankaikkisessa vanhurskaudessa, viattomuudessa ja autuudessa, niinkuin hän nousi kuolleista, elää ja hallitsee iankaikkisesti. Tämä on varmasti totta. Vähä katekismus, Luther
  3. 3. Jeesuksen kolminainen virka  Profeetta  Profeetan tehtävä VT:ssa oli saarnata, opettaa ja ennustaa tulevia  Jeesus saarnasi ja saarnaa tänäänkin saarnaviran ja kristittyjen todistuksen kautta.  Pappi  VT:ssa pappi toimitti uhrin ja rukoili välimiehenä.  Jeesus on lopullinen uhri ja rukoilee seurakunnan edestä taivaassa. (Hpr. 7:25; 9:11, 26; Profeetta, jonka suu tukittiin 10:12). etikkasienellä. Saarnaa tänään  Jeesus on ylimmäinen pappi Jumalan sanan kautta koko maailmassa. Melkisedekin järjestyksen mukaan. Pappi, joka estettiin uhraamasta (Hpr. 5:10). ja rukoilemasta. Hän antoi itsensä  Kuningas uhriksi. Kuningas, jolta vietiin kaikki valta.  ”Minulle on annettu kaikki valta Tänä päivänä hänen syntymäänsä taivaassa ja maan päällä...” (Mt. perustuu koko maailman 28:18). ajanlasku
  4. 4. Jumalan ainoaan poikaan…  Jeesus (Jeho-sua) on Jumalan pojan nimi, jonka hän sai enkelin ilmoituksen perusteella ympärileikkauksen yhteydessä (Lk. 2:21). Nimi  tarkoittaa ”Jahve on pelastus”. Jumalan Pojan alkuperä on Nikealais- Isässä Jumalassa. Hän on ”tosi Jumala tosi Jumalasta,… konstantinopolilaisen syntynyt, ei luotu”.  ”meidän pelastuksemme uskontunnustuksen tähden astui alas taivaista”  Jumalan ”Sana”, ”viisaus”, mukaan (325, 381 jKr) logos, joka oli mukana luomassa maailmankaikkeutta. (Snl.8)
  5. 5. Jeesus – Jumala ja ihminen Athanasioksen uskontunnustuksen mukaan Jeesus Kristus on täysi Jumala. Jeesus on täysi ihminen.  Rajaton, kaikkialla läsnäoleva,  Rajallinen, heikko, väsyvä, kuoleva kuolematon. (ennen sovitusta ja kuoleman  Yhtä iankaikkinen kuin isä voittamista).  ”Jumaluudessaan hän on  Synnitön. ”Sillä ei meillä ole sellainen samanarvoinen kuin Isä, ylimmäinen pappi, joka ei voi sääliä ihmisyydessään vähäarvoisempi kuin meidän heikkouksiamme, vaan joka on Isä.” (Athan. Tunn.). ollut kaikessa kiusattu samalla lailla kuin mekin, kuitenkin ilman  ”Isän luonnosta ennen aikojen alkua syntiä.” (Hepr. 4:15). syntyneenä hän on Jumala, äidin luonnosta ajassa syntyneenä hän on ihminen. Hän on täysi Jumala, ja täysi ihminen järjellisine sieluineen ja ihmisruumiineen.” ”Yksi hän ei ole sen vuoksi, ”Vaikka hän on Jumala ja ihminen, ei että luonnot (ihmisen ja  kuitenkaan ole kahta Kristusta, vaan yksi. Jumalan) olisivat sekoittuneet Yhdeksi hän ei ole tullut siten, että toisiinsa, vaan siksi, että hän jumaluus olisi muuttunut ihmisyydeksi, on yksi persoona.” vaan siten, että Jumala on omaksunut ihmisyyden.”
  6. 6. Alentumisen ja korotuksen tila Kristuksen alentuminen Kristuksen korotus Sikisi  Tuomitsee eläviä ja  kuolleita  Syntyi  Istui Isän oikealle puolelle  Astui ylös taivaisiin  Kärsi  Ristiinnaulittiin  Nousi kuolleista  Kuoli  Voitto kuolemasta ja tuonelasta,  Haudattiin ”astui alas tuonelaan”. ”Mutta itsekullekin meistä on armo annettu Kristuksen lahjan mitan mukaan. Sentähden on sanottu: "Hän astui ylös korkeuteen, hän otti vankeja saaliikseen, hän antoi lahjoja ihmisille." Mutta että hän astui ylös, mitä se on muuta, kuin että hän oli astunut alaskin, maan alimpiin paikkoihin? Hän, joka on astunut alas, on se, joka myös astui ylös, kaikkia taivaita ylemmäksi, täyttääkseen kaikki”. (Ef. 4:7-10)
  7. 7. Jeesuksen elämä  Kasvatusisä Joosef kuului Daavidin sukuun (Juuda. Matt.1). Äiti Maria oli sukua leeviläiseen Aaronin sukuun kuuluvalle Elisabethille (Matt. 1:5,36). Lapsen suku määräytyy isän sukulinjasta (Benjaminilaiset ryöstivät muun Israelin tyttäriä vaimoikseen ja näin suku jatkui. Tuom. 21).  Syntyi Betlehemissä, ympärileikattiin lakiliittoon 8 päivän iässä, pyhitettiin Herralle vajaan kahden kuukauden ikäisenä temppelissä (Luuk. 2:21) varhaislapsuus Egyptissä poliittisena pakolaisena, kasvoi Nasaretin kaupungissa, kävi temppelissä 12- vuotiaana, oppi isältään rakennuspuusepän ammatin, aloitti Edinburghin kirkon lasimaalaus, Skotlanti julkisen toimintansa n. 30 v iässä Johanneksen kasteen jälkeen.  Kutsui 12 apostolia, asetti paimenviran ja sakramentit (Luuk. 6:13; Rm. 1:4-5, Apt:1:25, Gal. 2:8), opetti, saarnasi, paransi sairaita, herätti kuolleita, ajoi ulos riivaajia, antoi syntejä anteeksi, hallitsi luonnonvoimia.
  8. 8. ”Meidän pelastuksemme tähden” Pelastushistoria  Jeesus asettui lain alaiseksi ympärileikkauksessa ja täytti lain vapauttaakseen seuraajansa lain kadotustuomiolta.  Ratsasti pääsiäisjuhlan alla Jerusalemin kaupunkiin aasi kuninkaallisena ratsunaan. Näin Jeesus osoitti herruutensa maallisessa regimentissä.  Puhdisti temppelin ajamalla kaupustelijat ulos. Näin hän osoitti herruutensa hengellisessä regimentissä.  Asetti ehtoollisen sakramentin.  Sovitti maailman synnin ristinkuolemallaan.  Kuoli ja haudattiin.  Voitti kuoleman.  Astui alas tuonelaan voittajana ja saarnasi vankeudessa oleville hengille..  Nousi kuolleista kolmantena päivänä.  Ilmestyi opetuslapsille ja noin 500 ihmiselle 40 päivän aikana.  Antoi kaste- ja lähetyskäskyn.  Astui ylös taivaisiin (helatorstai).  Lähetti seurakunnalle Pyhän Hengen lupauksensa mukaan.
  9. 9. Jeesuksen kuolema Jeesuksen kuoleman merkitys (Kol. 2:13-15; Rm. 5.) Jeesus kuoli ristillä antaen vapaaehtoi- sesti henkensä - ”Isä, sinun käsiisi minä  ”Rikoksemme” ja lihamme annan henkeni” (Lk. 23:46). ”ympärileikkaamattomuus” oli aiheittanut ihmiselle kuoleman. Kuoleman voima oli  ”Kuoli ja haudattiin”. Jumal'ihminen pyhä laki, joka oli ”vastustajamme”. Jeesus kuoli. Jumaluuden luonto myös  Jumalan laki oli saatanan voimakkain ”ase”, kuoli osallistumalla (communicatio jota hän käytti ihmistä vastaan. Jeesus täytti pyhän lain ja kuoli syyttömänä syyllisten idiomatum-oppi) ihmisyyden olemuksen edestä. kuolemaan. Siksi on sanottava, että  Näin hän otti lain ”meidän tieltämme pois ja ”Jumala kuoli”, vaikka samalla on totta, että naulitsi ristiin.” Tämän jälkeen saatanalla ei Jumala ei voi kuolla. ollut enää mitään todellista asetta ihmistä vastaan. Jumala ”riisui aseet hallituksilta ja  ”astui alas tuonelaan”: Kuoleman jälkeen valloilta....hän sai heistä hänen kauttaan hän ”astui alas..” Tällä tarkoitetaan, että voiton riemun.” hän, voitettuaan oman kuolemansa julisti  Kristus kuoli meidän edestämme, kun me voittoaan myös helvetissä.( ”hän, joka tosin vielä olimme syntisiä. (Rm. 5:8),”sillä kuoletettiin lihassa, mutta tehtiin eläväksi niinkuin yhden ihmisen tottelemattomuuden hengessä, jossa hän myös meni pois ja kautta monet ovat joutuneet syntisiksi, niin saarnasi vankeudessa oleville myös yhden kuuliaisuuden kautta monet tulevat vanhurskaiksi.” (Rm. 5:19) hengille,..” (1. Piet. 3:19; Rm. 14:9).  Aadamissa kuolleet syntiset tehdään eläväksi Uudessa Aadamissa.
  10. 10. Jeesuksen kuolema ja ylösnousemus ”Nousi kolmantena päivänä kuolleista”  Kuoleman voittaminen ei ollut ainoastaan kuoleman mahdin voittamista hengellisessä maailmassa. Siihen kuului myös nouseminen takaisin fyysiseen elämään kirkastetussa ruumiissa, jossa hän käveli, söi ja näytti haavat (ylösnousemuskertomukset).  Ruumiillisella ylösnousemuksellaan Jeesus aloitti uuden ihmiskunnan. Ylösnoussut Jeesus on ”Uusi Adam” (1 Kor. 15:45). . ”Siis, jos joku on Kristuksessa, niin hän on uusi luomus; se, mikä on vanhaa, on kadonnut, katso, uusi on sijaan tullut.” (2. Kor. 5:17).  Jeesus on esikoinen ”kuolleista nousseitten joukossa”.  Jeesuksen voiton hedelmä, voitto kuolemasta ja syntien anteeksiantamus, annetaan ihmiselle kasteessa, uskon kautta. ”Sillä ..me .. tulimme sovitetuiksi (Mt. 28: 18-20; Mr. 16:16; Apt. 2:38; Room hänen kanssaan hänen Poikansa 6:1-11: Kol.2:12-13). kuoleman kautta, paljoa ennemmin me pelastumme hänen elämänsä kautta nyt, kun olemme sovitetut;” Room. 5:10
  11. 11. Kristus-kuningas ”Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä”. (Matt:28:26-28)  Helatorstaina Jeesus astui ylös taivaisiin, ”Kun nyt Herra Jeesus oli puhunut heille, otettiin hänet ylös taivaaseen, ja hän istui Jumalan oikealle puolelle.” (Mark. 16:19)  Jeesus Kristus on ”maan kuningasten hallitsija”. (Ilm. 1:5).  Antoi kuninkaallisen käskyn tehdä kaikki kansat hänen opetuslapsikseen (Matt. 28)  Asetti myös välineet tähän työhön: kaste ja sanan opetus. (Matt. 28)  Kristus hallitsee suvereenisti jo nyt. Hänen valtakuntansa on alkanut hänen noustuaan kuolleista - ”minulla on kuoleman ja tuonelan avaimet”. (Ilm. 1:18).  ”Sillä hänen pitää hallitseman "siihen asti, kunnes hän on pannut kaikki viholliset jalkojensa alle." Vihollisista viimeisenä kukistetaan kuolema.” (1. Kor. 15:25-26).
  12. 12. Jeesus tulee takaisin Milloin Jeesus tulee? Kristuksen paluu. Rovaniemen kirkon fresko.  Jumala on liittänyt Jeesuksen takaisin tulemisen pelastustehtäväänsä. Jeesuksen takaisin tuleminen Jeesukselle tehdään opetuslapsia tapahtuu yhdessä lyhyessä kaikista kansoista viimeiseen päivään hetkessä. asti. Jumala tahtoo, että kaikki saavat kuulla evankeliumin ja saavat  ”Tämä Jeesus, joka otettiin teiltä ylös mahdollisuuden pelastukseen. taivaaseen, on tuleva samalla tavalla, ”Ja tämä valtakunnan evankeliumi pitää kuin te näitte hänen taivaaseen saarnattaman kaikessa maailmassa, menevän." (Apt. 1:11). todistukseksi kaikille kansoille; ja sitten tulee loppu.” (Matt. 24:14).  Kaikki saavat sen nähdä, ja se tapahtuu yhtäkkiä. ”Mutta siitä päivästä ja hetkestä ei tiedä kukaan, eivät taivasten enkelit, eikä ”Sillä niinkuin salama leimahtaa idästä ja myöskään Poika, vaan Isä yksin.” (Matt. näkyy hamaan länteen, niin on oleva 24:36). Ihmisen Pojan tulemus. (Matt. 24:27). ”Silloin on kaksi miestä pellolla; toinen korjataan talteen, ja toinen jätetään. Kaksi naista on jauhamassa käsikivillä; toinen korjataan talteen, ja toinen jätetään.” (Matt. 24:40-41)
  13. 13. Viimeinen tuomio Mutta kun Ihmisen Poika tulee kirkkaudessaan ja kaikki enkelit hänen kanssaan, silloin hän istuu kirkkautensa valtaistuimelle. Ja hänen eteensä  Synnin historian viimeinen näytös. kootaan kaikki kansat, ja hän erottaa toiset toisista, niinkuin paimen erottaa lampaat  Seuraa välittömästi Kristuksen vuohista. Ja hän asettaa lampaat oikealle paluuta. puolelleen, mutta vuohet vasemmalle. Silloin Kuningas sanoo oikealla puolellaan oleville:  Kaikki ihmiset, elävät ja kuolleet, 'Tulkaa, minun Isäni siunatut, ja omistakaa se kootaan Jumalan valtaistuimen eteen. valtakunta, joka on ollut teille valmistettuna maailman perustamisesta asti. Sillä minun oli  Kristus toimii tuomarina. ”...hän on se, nälkä, ja te annoitte minulle syödä ..(Matt. 25:31-35). jonka Jumala on asettanut elävien ja kuolleitten tuomariksi.” (Apt. 10:42)  Jokainen tuomitaan tekojensa  Pelastustuomion ratkaisee nimi ”Karitsan mukaan joko iankaikkiseen elämään elämän kirjassa” (Ilm. 21:27). tai ”kadotukseen” (1 Kor. 11:32).  Pelastuksen perusta: ”Niin ei nyt siis ole ”Kovuudellasi ja sydämesi katumattomuudella mitään kadotustuomiota niille, jotka sinä kartutat päällesi vihaa vihan ja Jumalan Kristuksessa Jeesuksessa ovat”. (Rm. vanhurskaan tuomion ilmestymisen päiväksi, 8:1). hänen, "joka antaa kullekin hänen tekojensa mukaan": niille, jotka hyvässä työssä kestävinä  Pelastusta eivät ratkaise teot, vaan etsivät kirkkautta ja kunniaa ja katoamattomuutta, iankaikkisen elämän, mutta turvautuminen Kristuksen ansioon. ”Sillä niiden osaksi, jotka ovat itsekkäitä eivätkä tottele armosta te olette pelastetut uskon kautta, ette totuutta, vaan tottelevat vääryyttä, tulee viha ja itsenne kautta - se on Jumalan lahja - ette tekojen kautta, ettei kukaan kerskaisi. Sillä me kiivastus”. (Room. 2:5) olemme hänen tekonsa, luodut Kristuksessa Jeesuksessa hyviä töitä varten,..” (Ef. 2:8-10).
  14. 14. Minä olen se hyvä paimen, ja minä tunnen omani, ja minun omani tuntevat minut, (Joh. 10:14). Hyvä paimen. Vatikaanin museo

  ×