Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Kolmas uskonkappale:


Pyhän Hengen työstä
 ”Minä uskon pyhän yhteisen
    seurakunnan”
Sanojen selitystä
  Seurakunta, kr. Ekklesia, ”ulos
  kutsutut”. Seurakunta on kutsuttu
  maailmasta ulos, ulkopuole...
Seurakunta on
Kristuksen ruumis                    (1. Kor.
  Kristuksen maailmanlaaja       Yk...
Kristuksen
seurakuntaruumis

Ylittää ajan ja paikan
 rajat
  Siihen kuuluvat jäsenet:
  a) riemuitsevassa kirkossa
 ...
Corpus permixtum
”sekaseurainen ruumis”
(Augustinus)
  Ajallisessa seurakunnassa tosi
  pyhät ja teeskentelijät ovat
 ...
Kirkko eli seurakunta on
pelastuksen yhteisö


             On Kristus
             Kirkon herra,...
Seurakuntaan liittyminen on
pelastukseen
liittymistä
  Kaste on Kristus-ovi seurakunnan yhteyteen. Uskossa
  otetaan k...
Kirkon valta (ius ecclesia)
  Kirkollinen valta (avainten
  valta) tarkoittaa
  seurakunnan oikeutta
  saarnata sa...
Kirkko on
tunnustuksellinen yhteisö
Opin perusta:
Raamattu

Oppi:
Vanhan kirkon
uskontunnustukset
 Nikealainen-,
 aposto...
Kirkko-puu
  Kristuksen kirkko säilyi
 yhtenäisenä vuoteen 1054,
jolloin se jakaantui läntiseen
  ja itäiseen kristiku...
Kirkkoperheet


• Läntinen kirkko:
 Protestanttisuus
 (luterilaisuus,
 anglikaanisuus,
 reformoidut kirkot..)
 ja roo...
Kirkot Suomessa

    Suomessa toimivat kaikki
    historialliset kirkot ja
    muutama uusi kirkko.
    Kirkot...
Eriseurat, lahkot ja
 riidat                     Väärä oppi hajottaa seurakuntaa:
          ...
Pysyköön veljellinen
rakkaus
     ”Olkaa veljellisessä rakkaudessa
     helläsydämiset toisianne kohtaan; toinen...
3.
              Nyt vaikka maailmassa
              Se onkin vieras niin,
          ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Seurakunta on Pyhän Hengen työtä

891 views

Published on

Seurakunta on Pyhän Hengen työtä. Henki "kutsuu, kokoaa ja valaisee ja Jeesuksen Kristuksen yhteydessä varjelee koko kristikunnan ainoassa oikeassa uskossa..." Katekismus

Published in: Spiritual
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Seurakunta on Pyhän Hengen työtä

 1. 1. Kolmas uskonkappale: Pyhän Hengen työstä ”Minä uskon pyhän yhteisen seurakunnan”
 2. 2. Sanojen selitystä  Seurakunta, kr. Ekklesia, ”ulos kutsutut”. Seurakunta on kutsuttu maailmasta ulos, ulkopuolelle leirin, elämään Kristukselle.  Kirkko, kr. kyriakhe, ”Herralle kuuluva”. Kirkko-sanaa käytetään käytetään seurakunnan (ekklesia) synonyyminä. Maailmanlaajaa seurakuntaa tarkoitetaan kun kirjoitetaan Kirkko isolla alkukirjaimella.  Kirkko. Rakennus, joka on pyhitetty Herralle. Rakennuksen historiallinen alkumuoto on välimerenmaiden koti.  Jumalan valtakunta. Laajempi kuin maailmanlaaja Kirkko. Se käsittää koko Jumalan valtapiirin taivaasta maan päälle. Sen tulemista omaan elämäämmekin me rukoilemme Isä meidän- rukouksessa. Wittenbergin kaupunginkirkon alttaritaulu, Lukas Cranach.
 3. 3. Seurakunta on Kristuksen ruumis (1. Kor.  Kristuksen maailmanlaaja  Yksi, koska Kristus seurakunta eli Kirkko on on yksi. ”yksi, pyhä, yhteinen ja apostolinen” (Nikaian  Pyhä, koska Kristus uskontunn.) on pyhä  Yhteinen, koska se kuuluu kaikille uskoville.  Apostolinen, koska se pitäytyy apostoliseen oppiin. • ”kristikunta” = kaikki uskovat eri kirkkokunnissa • ”Elävistä kivistä” koottu yksi, ”.. kaikki olette yhtä yhteinen Jumalan rakennus. Kristuksessa”. Gal. 3:28
 4. 4. Kristuksen seurakuntaruumis Ylittää ajan ja paikan rajat  Siihen kuuluvat jäsenet:  a) riemuitsevassa kirkossa (ecclesia triumphans, perille päässeet pyhät, Hpr. 12:1)  b) taistelevassa kirkossa (ecclesia militans, ajassa syntiä, maailmaa ja perkelettä vastaan taisteleva kirkko.)
 5. 5. Corpus permixtum ”sekaseurainen ruumis” (Augustinus)  Ajallisessa seurakunnassa tosi pyhät ja teeskentelijät ovat sekaisin. (”pellon luste”. Matt. 13:24-30). Vain Jumala näkee lopullisesti oikein.  Savisilmillä emme saa erottaa tai syrjiä oikein tunnustavaa ja parannuksessa kilvoittelevaa ajallisesta seurakunnasta.  ”Rakkauden silmillä” tarkasteltaessa pidän kaikkia kastettuja ja tunnustavia kristittyinä, ”uskon silmillä” tarkasteltuna pidän vain niitä, jotka Jumala on vanhurskauttanut taivaan tuomioistuimessa. Ajassa näen vain rakkauden silmillä. (Lutheria mukaellen)  Olemme velvolliset ”rakastamaan täysillä” jokaista kristittyä, koska Jumalakin rakastaa meitä ilman ehtoja.
 6. 6. Kirkko eli seurakunta on pelastuksen yhteisö On Kristus Kirkon herra, sen ainoo kuningas.. VK 164  ”Menkää kaikkeen maailmaan ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapseksieni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen, ja opettakaa heitä pitämään kaikki, mitä minä olen käskenyt teidän pitää. Minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti”  Tunnustuskirjat (CA 7): ”...Kirkko on pyhien yhteisö, jossa evankeliumi puhtaasti julistetaan ja sakramentit oikein toimitetaan…."Yksi usko, yksi kaste, yksi Jumala, joka on kaikkien Isä jne." (Ef. 4:5--6)
 7. 7. Seurakuntaan liittyminen on pelastukseen liittymistä  Kaste on Kristus-ovi seurakunnan yhteyteen. Uskossa otetaan kasteen lahja vastaan joka päivä. Ilman uskoa on mahdoton pelastua, vaikka olisi kastettu. Varhaisissa kirkoissa kastemalja oli sijoitettu kirkon ovelle, jonka kautta käytiin sisälle pelastuksen yhteisöön.  ”Kun he tämän kuulivat, saivat he piston sydämeensä ja sanoivat Pietarille ja muille apostoleille: "Miehet, veljet, mitä meidän pitää tekemän?" Niin Pietari sanoi heille: "Tehkää parannus ja ottakoon kukin teistä kasteen Jeesuksen Kristuksen nimeen syntienne anteeksisaamiseksi, niin te saatte Pyhän Hengen lahjan. Sillä teille ja teidän lapsillenne tämä lupaus on annettu ja kaikille, jotka kaukana ovat, ketkä ikinä Herra, meidän Jumalamme, kutsuu." Ja monilla muillakin sanoilla hän vakaasti todisti; ja hän kehoitti heitä sanoen: "Antakaa pelastaa itsenne tästä nurjasta sukupolvesta." Jotka nyt ottivat hänen sanansa vastaan, ne kastettiin, ja Kaste on Kristus- niin heitä lisääntyi sinä päivänä noin kolmetuhatta sielua.” (Ap. t. 2:37-41). ovi pelastukseen ja  ”Joka uskoo ja kastetaan, se pelastuu. Mutta joka ei ehtoollisyhteyteen Kuva: Muonion kirkon usko, se tuomitaan kadotukseen” (Mr. 16:16) alttari  Jumala on liittänyt kasteeseen lupauksensa. Jumalan sana antaa kasteelle sen voiman. ”Kun sana liittyy aineeseen syntyy sakramentti.” (Augustinus).
 8. 8. Kirkon valta (ius ecclesia)  Kirkollinen valta (avainten valta) tarkoittaa seurakunnan oikeutta saarnata sanaa ja jakaa sakramentit sekä kutsua ja asettaa seurakunnalle paimenet.  Valta on annettu evankeliumin levittämiseen (kaste- ja lähetyskäsky) ja harhaoppien torjumiseen.  Tämä valta on jokaisella seurakunnalla. Lisäksi jokainen kristitty on valtuutettu saarnaamaan evankeliumia omassa elinympäristössään.  Yksityinen kristitty ei voi Evankeliumi-avain vapauttaa käyttää sideavainta. synnistä, sideavain sulkee Apostolikin käytti sitä syntiin ja pois ehtoolliselta. yhdessä seurakunnan kanssa. Sideavain on sielunhoitoa. Se Sideavaimen käyttö kuuluu on vakava varoitus ja kutsu pastorille ja seurakunnalle parannukseen ihmisen ottamasta kuolemaan vievältä (1 Kor. 5:3-4; Matt. 18:17). tieltä.
 9. 9. Kirkko on tunnustuksellinen yhteisö Opin perusta: Raamattu Oppi: Vanhan kirkon uskontunnustukset Nikealainen-, apostolinen- ja Athanasioksen tunnustus Tunnustuskirjat
 10. 10. Kirkko-puu Kristuksen kirkko säilyi yhtenäisenä vuoteen 1054, jolloin se jakaantui läntiseen ja itäiseen kristikuntaan. Jakaantumisen jälkeenkin kirkot tunnustivat toisensa, mutta eivät viettäneet enää ehtoollista yhdessä. Sen jälkeen jakaantumiset ovat jatkuneet. Kaikkia tämän ”puun” oksia emme tunnusta osaksi Kristuksen kirkkoa. Ne ovat kuolleita oksia, koska ne ovat luopuneet apostolisesta opista ja uskosta. Oikean kirkon tuntomerkkejä ovat apostolinen tunnustus ja oikea evankeliumi sekä Kristuksen asetuksen mukainen sakramenttien hoito. (Augsb. Tunn. 7)
 11. 11. Kirkkoperheet • Läntinen kirkko: Protestanttisuus (luterilaisuus, anglikaanisuus, reformoidut kirkot..) ja roomalaiskatolisuus • Itäinen kirkko: eri ortodoksiset kirkot
 12. 12. Kirkot Suomessa  Suomessa toimivat kaikki historialliset kirkot ja muutama uusi kirkko.  Kirkot tunnustavat toistensa kasteen (vain vapaat suunnat kastavat uudelleen lapsina kastetut).  Eri luterilaisilla kirkoilla on yhteinen oppi ja samat tunnustuskirjat.  Muiden kanssa ei ole yhteistä oppia.
 13. 13. Eriseurat, lahkot ja riidat Väärä oppi hajottaa seurakuntaa: Raamatun kokonaiskuva on Termien määrittely Kristuksen yksi seurakuntaruumis, jonka on koonnut yhteen kr. διχοστασιαι, αιρεσεις, σχισμα, dikastasia, apostolinen evankeliumi. Se ei heresia, skisma hajoa osiksi, mutta siitä lohkeaa Eriseura, erimielisyys, dikastasia. ”Erillään irti lahkoja, jotka lähtevät seisominen”, ”kahtiajakaantuneisuus”, seuraamaan väärää oppia. ”hajaannus”. (Dika = kahtia; stasis = seisominen, asema, tila). (Gal. 5:20)). Jumalan sana ”kutsuu ja kokoaa” ihmisiä Lahko, puolue, heresia. UT:n käytössä: lahko, kansoista yhteen Kristuksen ruumiiiseen. puolue, koulukunta. (Apt. 5:17, 1 Kor. 11:19). Sana rakentaa uutta, evankeliumiin Sanasta haireo, ”ottaa, vallita”, ”valittu perustuvaa yhteyttä. mielipide, käsitys” (nimenomaan poikkeava), ”filosofinen koulukunta”. Alkuperältään ”Kristuksen oppia” vastaan nousevat hurmahenkinen ilmiö, ja oman mielen eli opilliset puolueet seurakunnan sisällä ”vatsan” palvelemista. Heresia on ovat lihan työtä ja synti. Samoin kiusalla syrjäyttänyt ”terveen opin”. tarkoitettu erillään olo on synti, jos oppi Riita, riitaisuus, skisma. ”..olen kuullut, on sama. (Gal. 5:19-20). että kun kokoonnutte seurakunnankokoukseen, teillä on Eri mielipiteitä ja erehdyksiä oli jo riitaisuuksia (skismata) keskenänne, ja apostolien aikaan. Kaikki se ei ollut osittain sen uskonkin. Täytyyhän teidän syntiä. Apostolien ”tie” ja ”vaellus” oli keskuudessanne olla puolueitakin kuitenkin normi, johon Jumala ohjasi eri (heireseis), että kävisi ilmi, ketkä teistä mieltä olevia ja johon oli liityttävä. (Fil. kestävät koetuksen. (1 Kor. 11:18). 3:15-18). Perkele, satan, kr. Diabolos. Hpr. ”Syyttäjä Raamatusta poikkeava opetus hajottaa aina (oikeudessa), estäjä, peittäjä”. Kr. seurakuntaa. Se ”heittää ”erilleenheittäjä”, ”vastustaja”, erilleen” (diabolos, erilleenheittäjä) ”salaliittolainen” (to plot against). Jumalan sanan terveellisestä opista.
 14. 14. Pysyköön veljellinen rakkaus  ”Olkaa veljellisessä rakkaudessa helläsydämiset toisianne kohtaan; toinen toisenne kunnioittamisessa kilpailkaa keskenänne.” (Room. 12:10)  ”Olkaa keskenänne yksimieliset. Älkää korkeita mielitelkö, vaan tyytykää alhaisiin oloihin. Älkää olko itsemielestänne viisaita.” Room. 12:16  ”Pysyköön veljellinen rakkaus.” (Hepr. 13:1)  ”pyrkikää juuri sentähden kaikella ahkeruudella osoittamaan … jumalisuudessa veljellistä rakkautta, veljellisessä rakkaudessa yhteistä rakkautta. ” (2. Piet. 1:6-7)  ”Sillä niinkuin ruumis on yksi ja siinä on monta jäsentä, mutta kaikki ruumiin jäsenet, vaikka niitä on monta, ovat yksi ruumis, niin on Kristuskin; sillä me olemme kaikki yhdessä Hengessä kastetut yhdeksi ruumiiksi, olimmepa juutalaisia tai kreikkalaisia, orjia tai vapaita, ja kaikki olemme saaneet juoda samaa Henkeä. Sillä eihän ruumiskaan ole yksi jäsen, vaan niitä on siinä monta.” (1. Kor. 12:12-14).
 15. 15. 3. Nyt vaikka maailmassa Se onkin vieras niin, häväisty, haavoitettu, revitty uuvuksiin, Kuitenkin vartiossa sen pyhät odottaa, yön valta milloin päättyy ja aamu sarastaa. 4. Näin Kirkko alla vaivan melskeessä taistelun tähyää täyttymystä rauhansa luvatun. Se kunnes iäks suodaan osaksi voittajan, 1. ja kilvoituksen kirkko On Kristus kirkon Herra, on kirkko kunnian. sen luoja ainoa, hän Hengen sille antaa 5. Vedellä, sanalla. Vaan nyt jo yhtyy Herraan Maan alhoista sen etsi se kolmiyhteiseen hän morsiamekseen ja riemuitsevaan kirkkoon, ja osti kuolemallaan pyhien autuuteen. iäksi itselleen. Oi Herra, armos anna sua yksin seuraamaan, 2. Myös meidät luokses kanna Kansoista kooten yhteen juhlaasi korkeaan. hän uhriverellään sen yhteen uskoon liittää VVK 665 (VK 164) ja yhteen elämään. Samuel John Stone 1866. Suom. Hän, Kristus, yksi Herra, Harpunsäveliä 1896, virsikirja 1938 kaikilla lahjoillaan yhdessä pöydässänsä vahvistaa kirkkoaan.

×