Kaste

1,194 views

Published on

Kasteen oppi säilyi pääpiirteissään samana 1500 vuotta. Vasta 1500-luvulla keksittiin lapsena kastettujen uudelleenkastaminen.

Mitä Raamattu ja katekismus kertovat kasteen positiivisesta annista...

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,194
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
9
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Kaste

  1. 1. Kasteen sakramentti
  2. 2. Pelastuskokonaisuus Katekismuksen kristinopissa Lutherin kotikirkon alttari Kaste on ovi... Avainten valta an- taa synnit anteeksi katuville ja sulkee julkisyntiset pyhien yhteydestä. ...pyhien yhteyteen Saarna Kristuksen sovitus-työstä on ehtoollisessa kirkon elämän perusta. Se on Pyhän Hengen tuuli ja läpäisee kaikki armonvälineet ja tekee niistä evankeliumin välineitä.
  3. 3. Ensiksi. Mitä kaste on? - Vastaus: Kaste ei ole ainoastaan pelkkää vettä, vaan se on sellaista vettä, joka on Jumalan käskyyn PYHÄN KASTEEN suljettu ja Jumalan sanaan yhdistetty. SAKRAMENTTI Mikä se Jumalan sana siis on?-Vastaus: perheen isän Se, minkä meidän Herramme Kristus ~ Matteuksen evankeliumin viimeisessä Matt. 28; 19. luvussa - sanoo: Menkää ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni, kastamalla heitä huonekunnalleen Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. yksinkertaisesti esitettäväksi. Toiseksi. (Vähä Katekismus) Mitä kaste antaa eli hyödyttää? - Vastaus: Se vaikuttaa syntien anteeksisaamisen, vapahtaa kuolemasta ja perkeleestä ja antaa iankaikkisen autuuden kaikille, jotka uskovat sen, mitä Jumalan sanat ja lupaukset sanovat. Mitkä ovat ne Jumalan sanat ja lupaukset?~Vastaus: Ne, jotka Herramme Kristus - Markuksen evankeliumin viimeisessä luvussa Mark. 16: 16. - lausuu: Joka uskoo ja kastetaan, se pelastuu, mutta joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen. Kolmanneksi Kuinka vesi voi vaikuttaa näin suurta? – Vastaus: Sitä ei suinkaan vaikuta vesi, vaan Jumalan sana, joka on veden kanssa ja veden yhteyessä, ja usko, joka tämän vedessä olevan Jumalan sanan uskoo; sillä vesi vailla Jumalan sanaa on pelkkä vesi eikä kaste, mutta Jumalan sanaan yhteydessä se on kaste, toisin sanoen elämän armorikas vesi ja uudestisyntymisen pesu Pyhässä Hengessä, niin kuin pyhä Paavali Tiitukselle kirjoittamansa kirjeen kolmannessa luvussa sanoo: Hän pelasti meidät laupeutensa mukaan uudestisyntymisen peson ja Pyhän Hengen uudistuksen kautta, jonka Hengen hän runsaasti vuodatti meihin miedän Vapahtajamme, Jeesuksen Kristuksen, kautta, että me vanhurskautettuina hänen armonsa kautta tulisimme iankaikkisen elämän perillisiksi toivon mukaan. Tämä sana on varma. Neljänneksi Mitä tällainen veteen kastaminen merkitsee? – Vastaus: Se merkitsee, että vanha Aadam kaikkine synteineen ja pahoine himoineen on jokapäiväisellä katumuksella ja parannuksella meissä upotettava ja kuoletettava, ja että sen sijaan joka päivä on upoksista nouseva uusi ihminen elämään vanhurskaudessa ja puhtaudessa iankaikkisesti Jumalan edessä. Missä se on kirjoitettuna? – Vastaus: Pyhä Paavali sanoo Roomalaiskirjeen kuudennessa luvussa: Me olemme yhdessä Kristuksen kanssa haudaut kasteen kautta kuolemaan, että niinkuin Kristus herätettiin kuolleista Isän kirkkauden kautta, samoin pitää meidänkin uudessa elämässä vaeltaman. Room. 6: 4.
  4. 4. Termien määrittely  Kaste, βαπτιζω, babtidzó. Kastaa, upottaa, peseytyä. Klassisessa kr. baptó tarkoittaa veteen tai väriin kastamista. Babtidzó oli vahvempi ilmaisu ja tarkoitti veteen kastamisen ohella hukuttamista tai (laivan) upottamista.  Sakramentti, lat. Sacramentum, ”pyhittäminen”, sanasta sacrare. Käännös kr. sanasta mysterion (Jumalan ilmoittama salaisuus). Sana mysterion viitannee 100-200-luvun kirkon käytäntöön, jossa kasteen ja ehtoollisen sisällöstä puhuttiin vain uskoville ja kasteoppilaille. ”Senpätähden se sakramentiksi kutsutaan, eli pyhäksi merkiksi, kuin ulkonaisesti kuullaan sana, joka sisällisesti merkitsee hengellistä hyvää, josta sydän saa lohdutuksen ja rauhoittuu.” Luther parannuksen sakramentista.  Armonväline, on väline, jonka välityksellä Pyhä Henki tekee pelastavaa työtään. Niitä ovat Jumalan sana, kaste, synninpäästö, ehtoollinen.
  5. 5. Sana on perusarmonväline  Ilman Jumalan sanan asetusta, käskyä ja lupausta kaste olisi pelkkää vettä ja ehtoollinen vain leipää ja viiniä. Ne eivät toimittaisi mitään armoa vaan olisivat laki ja uusi Mooses.  Jumala ei tarvitse uutta Moosesta, koska ensimmäistäkään lakia ei voitu pitää. Lain pelastustien tilalle Jumala toi armon ja anteeksiantamuksen tien Kristuksen veressä sanan ja sakramenttien kautta. ”Kristus siis ei ole Mooses, ei vaatija eikä  Uusi liitto eroaa vanhasta siinä, että nyt lainantaja, vaan armon lahjoittaja, Jumala itse tekee pelastusteot ja ottaa Vapahtaja ja armahtaja, ..Minunkin on, .. meidät armoon. äärettömän vaikeaa määritellä Kristus sillä tavoin kuin Paavali hänet määrittelee  Tämän Jumala tekee Pyhän Hengen - siinä määrin tuo oppi ja tuhoisa kautta pyhällä sanallaan. mielikuva lainantaja-Kristuksesta on mennyt kuin öljy luihini.” Luther  Jumalan sana on Raamattu. Jumalan sana on sakramenttien voima. Sen tähden sanotaan, että ”kaikkien armonvälineiden vaikutus on sama”, koskapa sama sana on PS. Lutherin aikaan ”hurmahenget ja epikurolaiset” niissä kaikissa. Sakramentit ovat ”näkyvä halusivat saada pelastuksen suoraan Jumalalta, ilman välikäsiä, sanaa ja sakramentteja ja seurakuntaa. sana” (verbum visibile, Augustinus) Heidät tuomitaan harhaopiksi raamatullisen armonvälineopin perusteella.
  6. 6. Mitä kaste antaa tai hyödyttää? Kaste Gal. 3:26-27  vaikuttaa syntien anteeksisaamisen (Apt. 2:38), ”Sillä te olette kaikki uskon kautta Jumalan  vapahtaa kuolemasta ja perkeleestä lapsia Kristuksessa Jeesuksessa. Sillä (Room. 6; Gal. 3:27) kaikki te, jotka olette Kristukseen  antaa iankaikkisen autuuden (Mark. kastetut, olette Kristuksen päällenne 16:16; 1 Piet. 3:21) pukeneet.”  kaikille, jotka uskovat sen, mitä Usko ja kaste kuuluvat toisiinsa Jumalan sanat ja lupaukset sanovat. erottamattomasti. Kaste ei ole tässä  Mitkä ovat ne Jumalan sanat ja uskoa seuraava lain tai kuuliaisuuden lupaukset?~Vastaus: teko, uusi Mooses, vaan väline, jossa ”Joka uskoo ja kastetaan, se pelastus puetaan ylle. pelastuu, mutta joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen.” (Mark. 16:16).
  7. 7. Kuinka vesi voi vaikuttaa näin suurta? VASTAUS: Usko iloitsee kasteesta, ”Sitä ei suinkaan vaikuta vesi, vaan Jumalan sana, joka on veden kanssa ja veden koska Jumalan sana teki yhteydessä, ja usko, joka tämän vedessä sen armorikkaaksi elämän olevan Jumalan sanan uskoo; sillä vesi vailla Jumalan sanaa on pelkkä vesi eikä vedeksi. Se on kuten kaste, mutta Jumalan sanaan yhteydessä se on kaste, toisin sanoen elämän armorikas synninpäästö, ihana vesi ja uudestisyntymisen pesu Pyhässä Hengessä, niin kuin pyhä Paavali Tiitukselle armonväline syntiselle. kirjoittamansa kirjeen kolmannessa luvussa sanoo: Hän pelasti meidät laupeutensa mukaan uudstisyntymisen pesun ja Pyhän Hengen uudistuksen kautta, jonka Hengen hän runsaasti vuodatti meihin miedän vapahtajamme, Jeesuksen Kristuksen, kautta, että me vanhurskautettuina hänen armonsa kautta tulisimme iankaikkisen elämän perillisiksi toivon mukaan. Tämä sana on varma. Katekismus ”Kastevesi on Kristuksen verestä punainen”. Luther
  8. 8. Kaste - Jumalan sanaan yhdistetty vesi ”Kaste on sellaista vettä, joka on Jumalan käskyyn suljettu ja Jumalan sanaan yhdistetty.” ”Menkää ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni, kastamalla heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.” (Matt. 28; 19) Kaste toimitetaan vedellä. Aluksi se toimitettiin upottamalla virtaavaan veteen. Vähitellen siirryttiin käyttämään kastealtaita. Alkukirkossa oli käytössä myös valelemalla käytetty kaste. Kaste on ”verbum visibile”, näkyvää sanaa. ”Kaste on vettä, johon Jumalan sana on Ignatios (n. v. 100) opetti, että Kristus yhdistetty”. Luther. ”Kun sana liittyy kastettiin, jotta hän omalla aineeseen, syntyy sakramentti”, Kirkkoisä kärsimisellään puhdistaisi meidän Augustinus. kastevetemme.
  9. 9. Kaste joka päivä Uskossa otetaan kasteen lahja vastaan joka päivä. ”Kaste merkitsee, että vanha Aadam kaikkine synteineen ja pahoine himoineen on jokapäiväisellä katumuksella ja parannuksella meissä upotettava ja kuoletettava, ja että sen sijaan joka päivä on upoksista nouseva uusi ihminen elämään vanhurskaudessa ja puhtaudessa PS. iankaikkisesti Jumalan edessä.” Paavali ei puhu tässä kuvakieltä, vaan suoraa Katekismus asiaa. Jumala todella hautasi meidät Kristuksen kanssa. Ja todella herätti kuolleista. Room ”Me olemme yhdessä Kristuksen kanssa haudaut kasteen kautta kuolemaan, että niinkuin Kristus herätettiin kuolleista Isän kirkkauden kautta, samoin pitää meidänkin uudessa elämässä vaeltaman. Sillä jos me olemme hänen kanssaan yhteenkasvaneita yhtäläisessä kuolemassa, niin olemme samoin myös yhtäläisessä ylösnousemuksessa, (Room. 6: 4-5).
  10. 10. Kasteen armoliitto on syntien anteeksiantaminen Vanhan kristikunnan todistus: Justinos ”Tunnustamme yhden kasteen Marttyyri kirjeessään v. 148. syntien anteeksiantamiseksi.” ”Sitten me johdatamme heidät paikkaan, ”Yksi kaste” oli kaste Kristukseen, joka jossa on vettä ja synnytämme toimitettiin kolmiyhteisen Jumalan uudestaan samalla nimeen.Toistamaton. uudestisyntymistavalla kuin mekin, sillä Kaste vaikutti syntien anteeksiantamuksen (Apt. 2:38). heidät pestään vedessä kaikkien Isän ja Kristikunnan yhteinen todistus aina 1500-luvulle hallitsijan, Jumalan ja meidän asti on ollut sama. Vasta kasteenuusijat irrotivat Lunastajamme Jeesuksen Kristuksen ja toisistaan syntien anteeksiantamuksen ja Pyhän Hengen nimessä.” kasteen. Kristityille kaste on avaintenvallan käyttämistä Pietarin ensimäisen Justinos Marttyyri. Dialogi. Ajatus on kertomuksesta, evankelioimissaarnan mukaisesti. jossa profeetta Elisa nostaa uponneen kirveenterän heittämällä puun veteen (2. Kun. 6:1). Parannus on tuhlaajapojan palaamista ”Samoin mekin olimme Kastetuille parannus on paluuta kasteen tekemiemme raskaiden syntien armoliittoon synninpäästön sanan kautta. Emme tarvitse uutta kastetta. Jokainen synninpäästö upottamat, mutta kun Kristus on Kristuksen veren ja kasteveden kostuttama. ristiinnaulittiin puulle ja kun hän puhdisti meidät vedellä hän siten lunasti meidät ja teki meidät kiitoksen ja palvonnan taloksi.”
  11. 11. Kaste ja seurakunta  Kaste on Kristus-ovi seurakunnan yhteyteen. Varhaisissa kirkoissa kastemalja oli sijoitettu kirkon ovelle, jonka kautta käytiin sisälle pelastuksen yhteisöön.  Alkukirkossa ja apostolien aikaan Herran pöytään ja seurakunnan täyteen yhteyteen päästettiin vain ne, jotka olivat kastetut. Tätä ennen heille opetettiin tarkkaan kristinoppi sekä ”elämän tie ja kuoleman tie” (elämä kristittynä synnin välttämisessä ja hyvissä teoissa).  ”Kun he tämän kuulivat, saivat he piston sydämeensä ja sanoivat Pietarille ja muille apostoleille: "Miehet, veljet, mitä meidän pitää tekemän?" Niin Pietari sanoi heille: "Tehkää parannus ja ottakoon kukin teistä kasteen Jeesuksen Kristuksen nimeen syntienne anteeksisaamiseksi, niin te saatte Pyhän Hengen lahjan. Sillä teille ja teidän lapsillenne tämä lupaus on annettu ja kaikille, jotka kaukana ovat, ketkä ikinä Herra, meidän Jumalamme, kutsuu." Ja monilla muillakin sanoilla hän vakaasti todisti; ja hän kehoitti heitä sanoen: "Antakaa pelastaa itsenne tästä nurjasta sukupolvesta." Jotka nyt ottivat hänen sanansa vastaan, ne kastettiin, ja niin Kaste on Kristus-ovi heitä lisääntyi sinä päivänä noin kolmetuhatta sielua.” (Ap. t. 2:37-41). pelastukseen ja ehtoollisyhteyteen.  ”Joka uskoo ja kastetaan, se pelastuu. Mutta joka ei usko, se Kuva: Muonion kirkon alttari tuomitaan kadotukseen” (Mr. 16:16).
  12. 12. Lasten kastaminen Miksi lapsetkin?  Jeesus sanoi: ”Sallikaa lasten tulla minun tyköni…” ; ”Tehkää kaikki kansat minun opetulapsikseni kastamalla...” (Mt. 26:28) Kansoihin kuuluu myös lapsia.Lastenkin tulee ”kuolla ja ylösnousta” Jeesuksen kanssa kasteessa (Room. 6:1-6).  Lapsi ja jopa sikiökin voi uskoa. (Luuk. 1: 44)  Perisynti on oikea synti: ”Sillä kaikki ovat syntiä tehneet ja ovat Jumalan kirkkautta vailla.” (Room. 3:23).  Kastamattomana kuollut lapsi pääsee taivaaseen sillä ”Kasteen puute ei kadota, vaan sen halveksiminen.” (kirkkoisät).  ”ensiksi tulee kastaa lapset. Kaikkien, jotka voivat puhua puolestaan on puhuttava, mutta niiden puolesta, jotka eivät voi puhua, on heidän vanhempansa tai jonkun muun perheeseen kuuluvan puhuttava.” Hippolytoksen kirkkojärjestys (kertoo kastetavoista toisella vuosisadalla Rooman seurakunnassa.).
  13. 13. Erityiskysymyksiä  Myös maallikko, nainen tai mies, voi hätätapauksessa kastaa. Ainut vaatimus on, että kastaja on itse kastettu. Kastetun kätilön suorittama hätäkaste on pätevä.  Epäuskoisen papin tai maallikon kaste on pätevä, sillä kastajan tai kastettavan usko ei tee armonvälinettä eikä anna sille voimaa, vaan Jumalan sana. Pyhä Henki sitoutuu kasteeseen ja on kasteessa vaikuttava Jumaluuden persoona.
  14. 14. Usko ja kaste, kaste ja usko... Apostolien tekojen kastekohdat Luukas aloittaa Apostolien teot Pietarin saarnalla. Saarna on Apostolien tekojen kasteteologian lähtökohta ja ainoa kohta, jossa kerrotaan tarkemmin itse kasteen  Raamattu pitää nämä kaksi käsitettä sisällöstä. Paavalin puolustuspuheenvuorossa (22:16) yhdessä. (Mark. 16:16; Gal. 3:26-27). on viittaus kasteen teologiaan. Kohdan teologia rakentuu Pietarin saarnan perustalle. Jos ne erotetaan, tulee kasteesta vain Muissa kohdissa kerrotaan uskoontulosta ja kasteen lain teko ja uusi Mooses. toimittamisesta ilman teologisia lausuntoja itse kasteen merkityksestä. Etsittäessä Raamatun opetusta kasteen merkityksestä ja vaikutuksesta on mentävä Paavalin ja Pietarin kirjeisiin. Nämä kirjeet ovat varhaisempaa Apostolien tekojen kastekohdat: materiaalia kuin Apostolien teot, ja osoittavat selvillä Pietarin kastesaarna (2:38-42) sanoilla ilman vertauskuvallisuutta seurakuntien Samarialaisten kaste (8:5-25). kasteopetuksen sisällön (Huom. Pietarin kirjeen ”vertauskuva” oli vedenpaisumus, ei itse kaste). Etiopialaisen hoviherran kaste (8:26-40). On hedelmällisempää keskittyä ensin kasteen Sauluksen (Paavali) kaste (9:17-18; merkitykseen ja sisältöön, josta Pyhä Henki opettaa 22:6-16). Paavalin ja Pietarin kautta, kuin etsiä teologiaa kastetavoista ja kasteen yhteydessä (ennen ja jälkeen Korneliuksen perhekunnan kaste kastetta) tapahtuneista tapahtumista. Pyhä Henki sitoo (10:44-48). seurakunnan Paavalin ja Pietarin kautta Lyydian perhekunnan kaste (16:14-15). kasteteologiaan, mutta hän itse voi tilanteen vaatiessa toimia näennäisen poikkeavasti, turhentamatta Vanginvartijan perhekunnan kaste kuitenkaan Jumalan sanaa. (16:30-34). Tulkittaessa apostolien tekojen kastekohtia, ne on Efesoksen opetuslasten kaste (19:1-6) avattava selvien raamatunkohtien avulla. Tämä on keskeinen raamatunkäyttöperiaate – ”epäselvät on selitettävä selvien avulla”. Kun toimimme tämän periaatteen mukaan voimme päätyä seuraavaan yleisnäkemykseen:
  15. 15. jatkuu... Apostolien tekojen näkökulma on Jumalan toiminta. Luukas kertoo, miten mainitut henkilöt pelastuivat synnistä ja tulivat kristityiksi. Kohtien toimija on Jumala itse, ihmistä ei niissä korosteta eikä saakaan korostaa, sillä ihminen on Jumalan palvelija. Jumalan korostaminen näkyi mm. Pietarin moitteessa Simon noidalle, tämä tarjotessa rahaa Jumalan lahjan saamisesta. Jumala pelastaa seurakunnassaan sanan ja sakramenttien kautta. Tämä näkyy siinä, että kaikki evankeliumin uskoneet kastettiin. On merkittävää, että Luukas mainitsee kasteen aina pelastustapahtuman yhteydessä. Tässä Pyhä Henki ohjaa häntä suoraan Herran sanojen teologiaan Markuksen evankeliumin lähetyskäskyssä: ”Joka uskoo ja kastetaan, pelastuu, mutta joka ei usko, tuomitaan kadotukseen.” (Mr. 16:16). Pelastustapahtumassa ei ole ratkaisevaa järjestys tai minuutit eri osien välillä. Apostolien teot osoittavat, että ratkaiseva kysymys on se, että Jumala heidät pelasti. Kertomuksissa yksi sai Pyhän Hengen ennen kastetta (Kornelius),, toinen kaste-aktiin kuuluvassa kätten päällepanossa (Efeso) tai vasta sitten, kun tietyt apostolit Jerusalemista tulivat ja laskivat kädet päälle. Useimmiten ei mainita Pyhästä Hengestä mitään. Silti kukaan ei ajattele, ettei Pyhä Henki ollut läsnä (Efesoksen tapauksessa heidät oli kastettu Johanneksen kasteella, jossa Pyhä Henki ei tullut läsnäolevaksi Uuden testamentin tarkoittamalla tavalla. Siksi Paavalin kysymys "Millä kasteella te sitten olette kastetut?" Milloin Pyhä Henki tuli uskoviin, Keskustelu ja Paavalin kysymys osoittaa kasteen, uskon ja Pyhän Hengen kuuluvan hänen ajattelussaan yhteen ja samaan ennen kastetta vai sen jälkeen vai kokonaisuuteen. Paavalin kasteteologiasta voit lukea tarkemmin kasteessa? Joka tapauksessa on hänen kirjeissään.). selvää, että Pyhä Henki ja kaste Riidat kasteesta syntyvät siinä, että lähdetään laskemaan minuutteja ja järjestyksiä pelastuksen eri osa-alueille. Tehdään kuulvat saumattomasti yhteen. A,B tai C järjestys. Jokainen voi olla osittain ”raamatullinen” pitäytyessään vain yhteen kohtaan. Mutta kukaan ei ole apostolinen ellei hän ota vastaan koko ilmoitusta.
  16. 16. Tehtävämme Suomessa  Yli 90% kansastamme on kastettu. Monet kuitenkin ovat luopuuneet uskosta ja hylänneet kasteen armoliiton. He ovat ”pudonneet laivasta”.  Jumalan puolelta liitto pysyy voimassa, Hän pitää matkaliput tallessa. ”Jos me olemme uskottomat, pysyy kuitenkin hän uskollisena; sillä itseänsä kieltää hän ei saata.” (2. Tim. 2:13)  Nyt on mentävä laivasta pudonneiden, toisin sanoen kadonneiden lammasten luokse ja saarnattava parannusta ja palaamista kasteen armoliittoon Kristuksen yhteyteen. Parannus ja usko nostaa laivasta pudonneen takaisin laivaan.  Kaste ei yksin pelasta, jos ihminen ei uskossa turvaudu Kristukseen. Se on kuin omistaisi Tuhlaajapoika, matkalipun mutta heittäytyisi pois laivasta. Rembrandt Lähde, Wikipedia  Julistakaa kääntymistä synneistä ja syntejä anteeksi. Joka sen uskoo ”niin ovat syntis totisesti anteeksi annetut Jumalan, kaikkein enkelein ja kaikkein luontokappalten edessä, ei itses tähden, ei papin (tai maallikon) tähden, vaan Kristuksen totisten sanain tähden, joka ei taida valehdella sinulle sanoessaan: ”mitä sinä päästät, sen pitää päästetyn oleman”.

  ×