Saarna KarttaTOUKOUU 2012, 3.VSK.	  EVANKELIUMITEKSTIEN TAUSTOJA   UUTISIA Sisällys:Pyhän Hengen liekkejäToukokuun ev...
2                                        Saarna KarttaSaarna Kartta        ...
3   R a a m a t t u-   kartta netissähttp://sley.fi/raamattukarttaRaamatun opettajat ovat saaneet hienon       ...
4                            Saarna KarttaTOUKOKUUN EVANKELIUMITEKSTIEN TAUSTATIETOJAKolmas sun...
5                           Saarna KarttaNeljäs sunnuntai pääsisäisestäTaivaan kansalaisina maa...
6                           Saarna Karttatakaa toisianne, niin kuin minä olen   vutella autt...
7                             Saarna Kartta                      samoin k...
8                           Saarna Karttasentähden katsella ja tutkia sen jo-   een niin, va...
9                            Saarna Karttahänen kuolemansa kautta, ja kun       Sentähde...
10                            Saarna Kartta                          ...
11                                Saarna Kartta                      ...
12                          Saarna Kartta                            ...
13                            Saarna KarttaLaestadiusHERRA ANTAA UUDEN SYDÄMEN“Minä annan teill...
14           Saarna KarttaMIKÄ ON JUMALANPALVELUS?       /Pyhäkön Lamppu     V
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Toukokuun 2012 saarna kartta

712 views

Published on

Päivitetty versio. myös helstorstain ja helluntain tekstit.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
712
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Toukokuun 2012 saarna kartta

 1. 1. Saarna KarttaTOUKOUU 2012, 3.VSK. EVANKELIUMITEKSTIEN TAUSTOJA UUTISIA Sisällys:Pyhän Hengen liekkejäToukokuun evankeliumitekstien seli-tyksetLaestadius: HelluntaipäivänäMikä on jumalanpalvelus?: Saarna Jeesus sanoi Nikodemokselle: "Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotuk- seen, vaan saisi iankaikkisen elämän. Ei Jumala lähettänyt Poikaansa maailmaan sitä tuomitsemaan, vaan pelastamaan sen. Sitä, joka uskoo häneen, ei tuomita, mutta se, joka ei usko, on jo tuomittu, koska hän ei uskonut Ju- malan ainoaan Poikaan. Ja tuomio on tämä: valo on tullut maail- maan, mutta pahojen tekojensa tähden ihmiset ovat valinneet sen asemesta pimeyden." (Joh. 3:16-18)
 2. 2. 2 Saarna KarttaSaarna Kartta Pyhän HengenLehden tarkoitusksena on palvellapappeja, saarnaajia, pyhäkou-lunopettajia ja evankelistoja julis-tajantehtävässään syventymällä liekkejäkirkkovuoden mukaisiin Raama-tun teksteihin, kristinoppiin sekäajankohtaisiin kysymyksiin. Myös Kuvassa on Pietarin “Verikirkon” kupolitmaailmanlaajuinen lähetystyö on huhtikuisessa iltaauringossa. Suomalaisetlehden kiinnostuksen kohde. kutsuvat kupoleita “sipuleiksi”, mutta ortdokselille ne kuvaavat Pyhän HengenToimitus liekkejä, jotka helluntaina laskeutuivatPäätoimittaja taivaasta seurakunnan ylle.Vesa PöyhtäriRaitalantie 390650 Oulu Vanha kirkkorukous Pyhän HengenAvustaja työstä on vahvaa opetusta. Siinä onTapani Vähäkangas, Hel- tavitettu Pyhän Hengen rauhallisuutta,sinki lempeyttä ja suloisuutta. Pyhä Hneki rakastaa ihmistä. Samalla rukous sisältääJulkaisija: Vesa Pöyhtäri sen puolen Pyhän Hengen työstä, minkäLehti on ilmestynyt vuodesta me maallistuneet ja länsimaistuneet2010 monisteena sekä netti- kristityt mielllään unohtaisimme. Pyhälehtenä. Henki myös kutsuu meitä parannuk- seen. Hengen tuli polttaa kuonan jaIlmestyminen: kuukausilehti jalostaa meitä suurempaa käyttöä var- ten. Meitä puhdistetaan että kan-Tilaukset: taisimme vielä suurempaa satoa. Paran-044-2175410 nuksen tulessa ei ole kuitenkaan van-vpoyhtr@hotmai.com halle aatamille mukavaa olla. Se tahtoisi väistää sellaiset tilanteet, joissa JumalanVesa Pöyhtäri on Suomen sana saarnataan kokonaisena kaikessaevankelis-luterilaisen kirkon vaatimuksessaan sekä kaikessa evankeli-pastori. Hän työskenteleelähetysrengastyöntekijänä umissaan ja lahjana ristinryövärillekin.järjestössä LFF. Hänen taus-taansa kuuluvat järjestöt Tule, Pyhä Henki,Lähetysyhdistys Rauhan ja lähetä taivaallisen valosi säteily.Sana, Oulun Rauhan Sana, Tule, köyhien Isä.joiden kanssa hänellä onmonipuolista yhteistyötä. Tule, lahjojen antaja. Tule, sydänten valo,Liity Vesan lähetys- sinä paras lohduttaja,renkaaseen. Rengas toimii sielun suloinen vieras ja lämpö.LFF ry:n puitteissa. Työssä sinä olet lepo,vpoyhtari@hotmail.com helteessä vilvoitus, murheessa lohdutus. Oi ihmeellinen valo, täytä uskollistesi sydämen syvyydet. Ilman sinua, Henki, ei mikään ole ihmisessä puhdasta. Pese se mikä on likaista, kastele se mikä on kuivaa, paranna se mikä on haavoittunut. Murra se mikä on kovaa, lämmitä se mikä on kylmää. Etsi kaikki eksyneet. Anna uskovillesi, sinuun luottaville,pyhät lahjasi. Anna uskon vahvistus, anna autuas loppu, anna ikuinen ilo.
 3. 3. 3 R a a m a t t u- kartta netissähttp://sley.fi/raamattukarttaRaamatun opettajat ovat saaneet hienon Raamattukartan sivu on hyvä alku syvempään Raa-työvälineen, ja aivan ilmaiseksi! matun tutkimiseen. Tällaisena sivu tarjoaa hyvän alun.Nyt on helpompi tehdä Raamattutunti rippik- Kehittämisideoitaouluun, nuorteniltaan, eläkeläisten tapahtumiinjne. kun perustyö on jo tehty. Kaiken saa pu- Kaipaisin vielä karttaan merkintöjä yleisistä kulkure-olessa sekunnissa avatuksi, eikä aikaa meni iteistä ja niihin liittyvät selostukset. Roomalaisestaraamatunkohtien etsimiseen, historiankirjojen tieverkosta lienee jo kartat saataville, joten niidenhakusanojen selaamiseen ja muuhun sellaiseen. lisääminen ei olisi kovin työlästä.Hakukoneet ja historiantiedot on sivustoilla Edelleen karttaan toivoisi Jeesuksen kulkureitit ja kau-valmiiksi. pungit, joissa hän vieraili. Näihin liittyvät tapahtumat voisi olla samoin esillä kuin tämänhetkisessä kartassaEvankeliumiyhdistys on yhdistänyt Raamatunopetta- mainituissa kaupungeissa.jien voimat ja saanut aikaan merkittävän työvälineen Todella suuri apu olisi “viikkokartta” Jeesuksenjokaisen suomalaisen kristityn ulottuville. elämästä. Siinä voisi seurata Jeesuksen elämän tapah-Raamattukartta on internetissä oleva sivu, jossa on ku- tumia sopivissa ja mielekkäissä jaksoissa ja nähdävattuna Välimeren seutu. Karttaan on merkitty kau- silmäyksellä hänen elämänvaiheesa ja tapahtumien si-pungit, Roomalaiset provinssit ja Rooman valtakunnan joittumisen kolmen vuoden julkisen toiminnan aikana.rajatolennaisilta osin. Edellisen yhteyteen voisi vielä lisätä Jeesuksen elämänKaupunkien lisäksi karttaan saa näkyville Paavalin keskeisimpien kohtaamisten, tapahtumien ja opetustenlähetysmatkat ja viimeisen matkan Roomaan. Samalla tapahtumapaikat ja niihin samat linkkipalvelut kuinRaamattutunnin saa heijastettua seinälle kartan kanssa edellä.ja voi vaikkapa näyttää Paavalin lähetysmatkojenetenemisen kohta kohdalta ja avata kuhunkin kau- Raamatullinen “mindmap”punkiin liittyvät eritysipiirteet. Tapahtuimien ja opetusten sijoittuminen paikkohinKlikkaamalla kutakin karttaan merkittyä kaupunkia kartassa ja aikajanalla edistäisi asioiden oppimista jaavautuu ikkuna, jossa kerrotaan lyhyesti kaupungin his- mieleenpainumista. Kartta toimisi tällaisena kutentoria. Sivun alalaidassa on luettelo raamatunkohdista, mindmap opiskelussa. Se antaisi mahdollisuuden luodajoissa kaupunki mainitaan. Klikkaamalla kohtia kokonaiskuvia tapahtumista, joita voi sitten syventääavautuvat raamatunkohdat. Sivulla on myös Raamat- etenemällä hienojakoisempaan ja kohti yksityiskohtais-tuopetuslinkit, joiden kautta pääsee Raamattuopetussi- empaa. Kaikkea tätä ohjelman kehittäjät ovatkin var-vulla, jossa opetetaan nimenomaiseen kaupunkiin liit- masti jo suunnitelleet ja mielenkiinnolla odotammetyvistä tapahtumista. jatkoa.Sivujen opetusten kirjoittajina on useita Raamatun seli- VPtysoppiin perehtyneitä teologeja.
 4. 4. 4 Saarna KarttaTOUKOKUUN EVANKELIUMITEKSTIEN TAUSTATIETOJAKolmas sunnuntai pääsiäisestä huoneeksi, ”beit Jahve”. Jeesus me- syyteen, vaan se, mitä luotiin onJumalan kansan koti-ikävä nee valmistamaan taivaaseen jo- olennaisesti ja jatkuvasti yhteydessäJoh. 14: 1-7 kaiselle omaa, pysyvää asuinsijaa, häneen joka loi. Sana, sanat ja luo- johon jokiasella on asumisoikeus. makunta olivat yhteydessä toisiinsa. Päivän antifonin alusta (Ps. 66: 1) Jeesus osoittaa opetuslasten Tämän lähtökohdan asettelemisensaatu nimitys jubilate (= riemuitkaa) uskon päämääräksi pääsemisen tai- jälkeen kaikki se, mitä Jeesus onmuistuttaa pääsiäisajan luonteesta. vaan asukkaaksi. Juutalaiselle oli tut- puhunut ja opettanut on vain sen ju-Seurakunta juhlii iloiten Herran ylös- tua ajatus Jumalan antamasta asumi- malallisen totuuden julkituomista,nousemusta ja voittoa kuolemasta ja soikeudesta. Pyhä maa oli jaettu su- joka on hänessä itsessään kaikessasuuntaa katseensa uuteen elämään kukunnittain ja Jumalan laki määräsi täyteydessään. Näin metaivaassa, minne Jeesus on mennyt kullekin suvulle asuinsijansa. He sai- ymmärrämme , että ”tie, totuus javalmistamaan omilleen sijaa. Kristityt vat asua maassa täydellä valtakirjalla, elämä” on kaikki se, mitä Jeesus onodottavat "ikävöiden sitä kaupunkia, joka oli vahvistettu taivaasta sanonut ja opettanut. Jeesus sanoojoka tulee" (Hepr. 13: 14). Jeesuksen Mooseksen kautta. luvussa viisitoista, ” Jos noudatatteylösnousemus on jo nyt tehnyt heidät Nyt Jeesus antaa uuden valtakir- käskyjäni, te pysytte minun rak-uusiksi luomuksiksi. Kun Kristus jan. Usko Jeesukseen on se valtakirja kaudessani” (Joh. 15:10). Hän ei olepalaa takaisin, heistä tulee hänen ja kiinnitys, joka takaa asunto- erillään opetuksestaan ja sanastaan,kirkastetun ruumiinsa kaltaisia. oikeuden taivaallisissa asunnoissa. vaan läsnä siinä. Tähän perustuu(Evankeliumikirja) Asunto on taattu, mutta ensin täytyy myös sanan voima. Se on Jumalan Teksti kuuluu Jeesuksen puhei- kulkea tie loppuun asti. sanaa, jossa on voima saattaa se to-siin ja opetuskeskusteluihin, joita hän Tie, totuus ja elämä teutumaan, mitä varten se on lähe-piti ehtoollisen asettamisen yhtey- Johanneksen evankeliumin tetty.dessä. He ovat viimeistä kertaa luvussa kymmenen, Jeesus kutsui Puheensa yhteydessä Jeesus tah-koolla. Edellinen luku päättyi Jeesuk- itseään portiksi. Hän on portti too tehdä selvän eron hänen jasen enteellisiin sanoihin kukonlau- ikuiseen elämään Jumalan lamma- muiden opettajien opettamasta tiestä.lusta Pietarille tämän luottaessa in- slaumassa. Porttina hän ei ole pas- Totuus ja valhe ovat aina vastakkain.himilliseen voimaansa ja ”ratkaisu- siivinen elementti, vaan porttina hän Totuuden tunnustamisen kolikonvaltaansa”. on se, joka ratkaisee, kuka pääsee toinen puoli on sitä, mitä luteri- Jäähyväispuheessaan Jeesus Kris- sisään. Sama aktiivisuuden ajatus on laisissa tunnustuskirjoissakin kirjoi-tus nostaa uskon keskukseen uskon Kristuksella myös kun hän puhuu tetaan oikean opin tunnustamisenhäneen. Jeesus osoittaa, että usko itsestään ”tienä, totuutena ja jälkeen - ”seurakuntammehäneen on täysin verrannollista Juma- elämänä”. hylkäävät...”. Tien osoittamiseen kuu-laan uskomisen kanssa. Suomalainen Kun ajattelemme Jeesusta tienä, luu aina myös vääristä teistä varoit-käännös esittää nämä kaksi uskon meidän tulee pitää mielessämme Jo- taminen. Tähän Jeesus antoikohdetta, Jumalan ja Jeesuksen, eril- hanneksen evankeliumin perusopetus esimerkin. Hän tahtoo tarkoituksellis-lisinä uskonkohteina. Kreikankielen Jeesuksesta Jumalan Sanana. Jeesus esti korostaa taivaaseen pääsemistäilmaisussa tätä rinnastusta ei ole, on Sana isolla alkukirjaimella. ainoastaan hänen kauttaan. Aikais-vaan merkitys on yhdistää ja samais- Hänen, Sanan, kautta kaikki on luotu empien opettajien tiet ovat olleettaa usko Jumalaan ja usko Jeesuk- ja hänessä se pysyy myös voimassa. valheteitä ja väärien paimenten hou-seen. Lauseen korko on Thurenin Jo luomisessa luominen tapahtui kutuksia. Jeesus on itse se tie, jokamukaan sanalla ”minuun”. luomiskäskyjen välityksellä. Sana ei ainoastaan vie Isän Jumalan tykö. ollut vain persoona, vaan persoona,Pysyvä asunto Jeesuksen luona joka loi itsensä kautta ja luomisväli- Taivas ja temppeli ymmärrettiin neenä olivat hänen sanansa. Tämä ei ιχθυςjuutalaisessa perinteessä Jumalan johtanut Sanan ja sanojen erilli-
 5. 5. 5 Saarna KarttaNeljäs sunnuntai pääsisäisestäTaivaan kansalaisina maail-massaJoh. 15: 10-17 Kehotus cantate (= laulakaa)sekä sen pohjana oleva psalmi 98kytkevät tämän pyhän vahvastipääsiäisajan "iloisten" sunnuntaidenketjuun. Seurakunta kulkee Voittajanjäljissä totuudessa ja rakkaudessakohti täydellistä iloa taivaassa. PyhänHengen johtamina kristityt saavat jonyt elää taivaan kansalaisina maail-massa.Rakkaudessa pysyminen Jeesuksen sanat kuuluvat hänenviinipuuvertauksensa yhteyteen.Edellä hän on kuvannut itsensähyväksi viinipuuksi ja opetuslapsethäneen liittyneiksi oksiksi. Isä Ju-mala on viinitarhuri, joka karsii he-delmättömät ja kuivettuneet oksatviinipuun yhteydestä sekä puhdistaahedelmää kantavia oksia. Oksan kykykantaa hedelmää liittyy vertauksessasiihen, noudattaako oksa Jeesuksensanaa ja opetusta. Pelkkä kiinni py-syminen ei riitä, vihreätkin oksat kar-sitaan, jos ne eivät tuota hedelmää. Viinipuuvertauksen kauniin,mutta samalla myös voimakkaanvaroituksen sisältävän kuvan jatkoksiJeesus kehottaa opetuslapsiaan py-symään hänen rakkaudessaan. Sanatsaavat aivan erityisen painon esitet- Lähipäivät tulivat näyttämään koko das, joka ei liittynyt Jeesuksen sanoi-tyä taustaa vasten. Jeesus lausuu san- joukolle, kuinka tarpeellinen olikaan hin vaan vastusti niitä ja joka tuliansa ehtolauseena, ”Jos noudatatte tuo, että Kristus kuolee ystäviensä ilmi hänen petoksessaan.). Jeesuskäskyjäni, te pysytte minun rak- edestä. Sen nämä petturit ja he- liittää tähän lupauksen siitä, että Isäkaudessani.” delmättömät oksat saivat kokea, kun kuulee heitä heidän työssään koh- Sanat tällaisinaan vaikuttavat Kristus tuli heidän luokseen ylös- taamissa asioissaan ”Kun niin teette,legalistisilta. Tulee vaikutelma, että nousemuksen aamussa ja sanoi, Isä antaa teille kaiken, mitä minunse on ihmisestä itsestään kiinni miten ”Rauha teille”. nimessäni häneltä pyydätte.” Seura-lopussa käy. Jeesuksen opetuksessa Toistensa rakastaminen kunnan menestys sidotaan Jumalanon myös evankeliumin sana, ”rakas- Jumala lähetti Kristuksen maail- lupauksiin ja apuun.takaa toisianne, niin kuin minä olen maan toimittamaan ennalta asetettua Jeesuksen puheita voi tässä tar-rakastanut teitä. Suurempaa rakkautta tehtävää. Kristuskin lähettää opetus- kastella myös siten, että näkee niissäei kukaan voi osoittaa kuin että antaa lapsensa tehtävää varten. Heidät lähe- tietyn taktisen järjestyksen. Jeesuk-henkensä ystäviensä puolesta.” He- tetään ”tuottamaan hedelmää”. He- sen opetuslapset tarvitsevat toistensadelmää kantavilta oksilta ei edellytetä delmän tuottamisen vastuullinen taho tukea. Kuten Jeesuskin heti alussavirheettömyyttä ja synnittömyyttä. on Kristus itse. Hän valitsee työmie- keräsi itselleen seurakunnanSellainen elämä on mahdotonta. Siksi hensä ja asettaa heidät tiettyyn ympäröimään häntä, niin opetuslas-Kristus kuolee ystäviensä ”puolesta”. tehtävään hänen työssään. Jeesus val- tenkin tulee ymmärtää seurakunnanNämä tarvitsevat syntien sovittajaa, itsee ja asettaa ja lähettää ja on it- sisäisen rakkauden merkityksen työnhedelmättömyyden ajoiksi Kristuksen sestään selvää, että silloin valitut tekemisessä. Kyse on yhteisestäarmoa ja anteeksiantamusta. myös lähtevät (elleivät ole työstä, jossa yksilö tarvitsee seura- sydämessään jo luopuneet kuten Juu- kuntaa ja seurakunta yksilöä. ”Rakas-
 6. 6. 6 Saarna Karttatakaa toisianne, niin kuin minä olen vutella auttamaan. Näyttäisi siltä, että paasti muodostetuin rukouksin. Onteitä rakastanut.” kertomuksen haluton auttaja on sa- hyvin todennäköistä, että Jeesus Jeesus asettaa esimerkiksi oman malla tavalla etsitty vastakohtapari käytti myös yksityisissärakkautensa opetuslapsia kohtaan. kuin vertauksen soveltamisosiossa, rukoushetkissään juutalaistaTämä merkitsee uhrautumista tois- jossa Jeesus vertaa Jumalaa, ei halut- rukouskirjaa eli Psalmeja ja myöstensa puolesta. Apostolien opetus tomaksi auttajaksi, vaan nimenomaan lauloi niitä Jumalalle.kristityn elämästä uhrina on tämän halukkaaksi auttajaksi, joka mie- Ruokailujen yhteydessä Jeesusuhriteologian sovellutus. Jumala tah- lellään antaa lapsilleen perhaita lah- piti ruoansiunausrukouksen. Yleensätoo, että me uhraisimme itsemme joja. Hän ei ole kuin isä, joka antaa käytettiin tiettyjä psalminkohtiasuostumalla hänen tiensä kulke- pojalle kiven, tämän pyytäessä leipää leivän siunaamiseen. Näin hän tekimiseen. Sillä tiellä me ylistämme taikka käärmeen tämän pyytäessä myös silloin, kun hän ruokki viisitu-huulillamme Jumalaa hänen suurista kalaa. ”Jos siis te, jotka olette pahoja, hatta miestä. Mainittu tapahtuma ker-pelastuteoistaan, kun hän meidätkin osaatte antaa lapsillenne hyviä lah- too lukijalle myös Jeesuksensyntiset pelasti. Me myös kuole- joja, kuinka paljoa ennemmin taivaal- käyttämistä ”liturgisista” liikkeistä.tamme vanhaa aadamia ja annamme linen Isä antaa Pyhän Hengen niille, ”Sitten hän otti ne viisi leipää janousta tilalle uuden aadamin. Me jotka sitä häneltä anovat!" (11:13) kaksi kalaa, katsoi ylös taivaaseen jaluovumme himojemme noudattamis- Kertomus on jatkoa tapahtu- lausui kiitoksen.” (Mark. 6:41).esta ja tahdomme kilvoitella pyhässä malle, jossa Jeesus oli mennyt ru- Jeesus osallistui myös juutalaisenelämässä. Perkaamme itsestämme koilemaan ja jonne opetuslapset sit- kansan yhteisiin rukoushetkiin elivanhan hapatuksen kilvoittelemme ten menevät hänelle pyynnön kanssa, jumalanpalveluksiin temppelissä sekäystävällisyydessä, hyvyydessä, sävyi- että hän opettaisi heitäkin rukoile- synagogan jumalanpalveluksiin.syydessä, itsensä hiillitsemisessä jne. maan. Jeesus opetti heille Isä Näissä yhdyttiin papin tai esimiehenTämän kaiken teemme, emme juda- meidän-rukouksen. Jeesus on selvästi lausumiin rukouksiin ja laulettiinismin hengessä, vaan Jumalan va- säännönmukaisen ja valmiin sisällön yhdessä.paaksi ostamina lapsina. mukaisen rukouksen puolestapuhuja. Isälle tuli puhua Isä meidän rukouk- ιχθυς ιχθυς sen sanoilla. Jeesuksen rukouskoulun ensimmäinen oppitunti on tämänViides sunnuntai pääsiäisestä päivän omaan hengellisyyteensä ihas-Rukoussunnuntai tuneelle kristitylle tylsä ja epähengel-Luuk. 11: 5-13 linen opetus, joka varmaankin vainSydämen puhetta Jumalan sammuttaa rukouksen henkeä.kanssa Rukouskoulun toiset oppitunnit ope- tuslapset saivat oppia elämän Jeesuksen esimerkkiä yöllisestä keskellä kulkiessaan Jeesuksenleivänpyytäjästä pidetään esimerk- kanssa. Siellä matkalla hän opetti jakinä rukouksesta. Ajatellaan, että näytti esimerkkiä siitä, mitä onsamalla tavalla meidän tulee rukoilla rukouselämä.Taivaan Isää. Taustalla on ajatus, että Jeesuksen rukouselämäJumala olisi haluton kuulemaan ja Jeesus rukoili paljon. Sitä lieneetulisi vain vaivalloisesti avuksi ja tarpeeton todistaa. Vanhassa testa-vain siinä tapauksessa, että rukoilija mentissa oli annettu malliksi rukoillaei hellitä. Tämä ei kuitenkaan ole kolmesti päivässä ja epäilemättä Jee-tämän kertomuksen opetus. sus noudatti itsekin hurskaana juu- Raamatun tulkinnassa Raamatun talaisenä tätä raamatullista mallia.kertomukset on liitettävä siihen Nämä kolme rukoushetkeä olivatyhteyteen, jossa ne on kerrottu. Näin yhteydessä Jerusalemin temppelissäkertomus saa valmiit raamit, jonka vietettävään aamu-, päivä- ja eh-puitteissa sitä on ”raamatullisesti” toouhriin (ks. Daniel avasi ikkunatkäsiteltävä. Jerusalemiin päin). Rukouhetket oli- Kertomus leivänpyytäjästä ja vat siten yksityisinäkin rukoushetkinäauttamaan haluttomasta naapurista yhteydessää yhteiseen jumalanpalve-avautuu vertauksen johtopäätöksestä lukseen.(”Anokaa, niin teille annetaan, et- Jeesus tykkäsi rukoilla yksin,sikää, niin te löydätte, kolkuttakaa, rauhallisessa paikassa, jossa häntä einiin teille avataan). Johtopäätöksessä häirittäsi. Esimerkiksi Getsemanessaei ole kuvaa auttamaan haluttomasta hän rukoili Isää yksinäisyydessä va-Jumalasta, joka rukoilijan pitäisi tai-
 7. 7. 7 Saarna Kartta samoin kuin hän nyt pilvessä astuiHelatorstai ylös taivaaseen. Tämä siis lyhyesti itse tapahtu-Korotettu Herra masta, sen mukaan kuin evankelistatKristuksen taivaaseen astumi- siitä ovat kertoneet. Tässä on ensik-nen sikin tarkattava itse ihmettä: HerraLuuk. 24: 46-53 nousee ihmeellisellä tavalla ikään kuin lintu opetuslastensa luota “Tänään vietetään rakkaan Her- korkeuteen ja katoaa ilmoihin, ko-ramme Kristuksen taivaaseenastumi- hoaa niin ylös, etteivät opetuslapsetsen muistopäivää sen uskontunnus- enää voi häntä nähdä. Ilmaan ko-tuksemme lauseen johdosta, jossa hoaminen on tavalliselle ihmisellesanomme: »Minä uskon Jeesukseen ennen kuulumatonta, aivan mahdo-Kristukseen -, joka astui ylös tai- tonta. Vetäähän maa luonnonmukais-vaisiin, istuu Jumalan, Isän kaikki- esti puoleensa ihmisruumista samoinvaltiaan oikealla puolella ja on sieltä kuin kiviä ja muita raskaita esineitä.tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuol- Kristuksella oli ylösnousemisensaleita». Näiden sanojen johdosta siis jälkeen oikea ruumis, lihaa ja luuta,vietetään tätä päivää, että me ensik- niinkuin hän itsekin sanoi (Luuk.sikin oppisimme, kuinka Kristuksen 24:39), ja hän salli opetuslasten it- niinkuin opetuslapset luulivat, jossataivaaseenastuminen on tapahtunut, seänsä kosketella. Ja kuitenkin se he odottivat saavansa rahaa ja tavaraaja sitten myös, mitä Kristus siten on ruumis oli sellainen, että se yhtä hy- ja maallista valtaa, vaan hengellinentoimittanut ja aikonut toimittaa. Itse vin voi kohota korkeuteen kuin ja iankaikkinen valtakunta, missä häntapahtuman Luukas kertoo selvästi ja painua alas maahan. Tästä voimme jakaa hengellisiä lahjoja niille, jotkatarkasti, niin että me tiedämme nähdä ja oppia, minkälaisen ruumiin tässä valtakunnassa ovat hänen lu-päivän, ajan ja paikan, milloin ja mekin saamme tästä elämästä erot- onansa. Älköön siis kukaan ruvetkomiten se tapahtui, sekä myös, mitkä tuamme. Nyt meidän ruumiimme on kristityksi saavuttaakseen siten rahaahenkilöt olivat siinä läsnä. Oltuaan raskas, kankea ja hidas, mutta kun ja tavaraa tai suurta kunniaa. Kaste,neljäkymmentä päivää ylösnousemi- nousemme kuolleista ja saamme saarnavirka ja ehtoollisen sakramenttisensa jälkeen opetuslastensa kanssa, uuden ruumiin, joka sekin on oleva eivät ole asetetut sitä varten. Ei Kris-varsinkin Galileassa, syöden heidän todellinen ruumis, lihaa ja luuta tus ole moisten maallisten, katoavais-kanssaan ja puhuen heille Jumalan kaikkine jäsenineen,se ei enää ole ten ja ajallisten asiain tähden tullutvaltakunnasta, Herra näet kokosi näin raskas ja kankea, vaan samoin taivaasta maan päälle eikä hänheidät öljymäelle, joka sijaitsee kuin meidän ajatuksemme nyt sentähden myös astunut taivaaseen.lähellä Jerusalemia, ja antoi heille, nopeasti lentävät sinne ja tänne, Toista, korkeampaa tarkoitusta vartenniinkuin Markus kertoo, käskyn py- samoin me silloin itsekin ruumiin hän on tullut, nimittäin tuomaan jasyä Jerusalemissa odottamassa Pyhän puolesta liikumme. hankkimaan meille iankaikkisia aar-Hengen vuodatusta ja sen jälkeen Mutta huomatkaamme myös, teita: syntien anteeksiantamusta,saarnata evankeliumia kaikille luo- mitä rakas Herramme Kristus tai- vanhurskautta ja iankaikkista elämää.duille. Ja kun hän oli tämän sanonut, vaaseenastumisellansa tahtoi saada Sellaisia lahjoja meillä on odotetta-kirjoittaa Luukas, kohotettiin hän aikaan, ja mitä hyötyä meillä täällä vana Herraltamme Kristukselta, jokaylös heidän nähtensä; hän kohosi il- maan päällä on hänen taivaas- ei jäänyt tänne maan päälle, vaanmaan ruumiillisesti, sellaisena kuin eenastumisestansa. Ensiksikin me astui taivaaseen rakentaaksensahän oli heidän edessänsä seisonut, ja v o i m m e K r i s t u k s e n t a i v a a s- hengellisen, näkymättömän jakatosi heidän näkyvistänsä pilviin. Ja eenastumista katsellessamme päättää, iankaikkisen valtakunnan. Siitä Pyhäkun opetuslapset siinä ihmetellen ettei Kristus tahdo olla missään te- Henki jo kauan edeltäpäin ennusti 68.katselivat taivaalle, - eihän oltu en- kemisissä tämän maailman ja sen psalmissa (19. j.); siihen lauseeseennen nähty ainoankaan ihmisen valtakuntain kanssa, muutoin hän apostoli Paavali viittaa (Ef. 4:8 jaruumiille tapahtuvan sellaista, että se olisi jäänyt tänne maan päälle, to- seur.), sanoen sen tarkoittavan Kris-linnun lailla kohoaa ilmoille ― niin imien muiden, maallisten kuningas- tuksen taivaaseenastumista ja hänenkaksi enkeliä astui heidän luoksensa, ten ja ruhtinasten tavalla. Mutta hän hengellistä hallitustansa. Siinä sano-käskien heidän palata kotiin, täällä jättää tänne nämä kaikki ja astuu ylös taan näin: »Sinä astuit ylös korkeu-kun ei enää ollut mitään näkemistä. taivaaseen, josta emme enää häntä teen ja olet ottanut vangiksiHerra ei enää ole tuleva näkyväisessä näe. Hän tahtoo siis opettaa meitä vankeuden; sinä olet saanut lahjojamuodossa maan päälle, ennen kuin oikein tuntemaan hänen valtakun- ihmisille.» Lause on lyhyt, muttailmestyy tuomitsemaan eläviä ja ku- tansa luonnetta: tämä valtakunta ei erittäin sisältörikas. Meidän tuleeolleita. Silloin hän on tuleva pilvissä, ole mikään maallinen valtakunta,
 8. 8. 8 Saarna Karttasentähden katsella ja tutkia sen jo- een niin, vaan hän astui sinne om- kylläkseen tässä elämässä, välittäenkaista sanaa. alla voimallansa, samoin kuin hän vähän, jos ollenkaan, Kristuksen as- Mestarillisesti Paavali selittää omalla voimallansa ja väellänsä, tumisesta ylös korkeuteen. Sitä Pyhätämän lauseen ensimmäiset sanat kenenkään herättämättä, nousi Henki tahtoo estää, ja sen tähden hänlausuessaan: »Mutta että hän astui kuolleista. Siinä on siis olemassa sanookin, ettei Kristus jäänyt maanylös, mitä se on muuta, kuin että hän suuri erotus. Emme mekään vii- päälle, vaan astui ylös korkeuteen,oli astunut alaskin, maan alimpiin meisenä päivänä itse herää kuolleista, että meidänkin ollessamme ruumiil-paikkoihin. Hän, joka on astunut alas, vaan Kristus on meidät herättävä lisesti vielä täällä maan päälläon se, joka myös astui ylös, kaikkia (Joh. 6:54). Mutta Kristus nousi itse sydämemme ja ajatuksemme ko-taivaita ylemmäksi, täyttääkseen kuolleista omalla voimallansa, ni- hoaisivat ylöspäin, ja ettemme ras-kaikki.» Mitä tarkoittanee Paavali inkuin hän itse sanoo (Joh. 10:17 - kauttaisi mieltämme tämän elämännoilla sanoilla? Sitä hän tarkoittaa, 18): »Sentähden Isä minua rakastaa, murheilla. Kristittyjen on näet asetet-että koska meillä on niin suuri hyöty koska minä annan henkeni, että minä tava elämänsä näin: ruumis ja vanharakkaan Herramme Kristuksen tai- sen jälleen ottaisin. Ei kukaan sitä Aadam toimittakoon näitä ajallisia javaaseenastumisesta, niinkuin kohta minulta ota, vaan minä annan sen kantakoon niiden kuormaa, muttasaamme kuulla, meidän myös tulee itsestäni. Minulla on valta antaa se ja sydän etsiköön iankaikkisia aarteita,oppia tuntemaan se syy, jonka tähden minulla on valta ottaa se jälleen.» niinkuin Paavali sanoo (Kol. 3:1 - 2):me olemme tulleet tämän armon ja Samoin Pietari puhuu ensimmäisessä »Etsikää sitä, mikä on ylhäällä, jossaautuuden osallisuuteen. Sitä me itse saarnassaan (Ap. t. 2:24): »Ei ollut- Kristus on, istuen Jumalan oikeallaemme ole ansainneet omilla hyvillä kaan mahdollista, että kuolema olisi puolella. Olkoon mielenne siihen,teoillamme, pyhällä elämällämme ja voinut hänet pitää.» Sama on erotus mikä on ylhäällä, älköön siihen, mikäkuuliaisuudellamme, vaan Herra itse, hänen ja meidän taivaaseenastumis- on maan päällä.»näiden lahjain antaja, ansaitsi ne as- emme välillä: me nousemme kerran Niin, mitä Kristus tekee tuollatumalla ensin alas taivaista, alentuen taivaaseen, sillä Kristus vetää meidät korkeudessa? Ja minkä tähden hänjumaluudestansa, niinkuin Paavali tykönsä, mutta hän itse on omalla sinne meni eikä jäänyt tänne alas?toisessa paikassa sanoo, ja tulemalla voimallansa astunut taivaaseen, ni- Onko hän joutilaana, vai tekeekö hänihmiseksi meidän tähtemme ja kuol- inkuin hän sanoo (Joh. 3:13): »Ei jotain? Näistä asioista psalmi puhuulen ristillä meidän edestämme. kukaan muu ole noussut ylös taivaas- erittäin sattuvasti sanoessaan: »Sinä Näitä hyviä tekoja Paavali tar- een kuin se, joka taivaasta tuli alas, astuit ylös korkeuteen ja olet ottanutkoittaa puhuessaan hänen alas astu- Ihmisen Poika, joka on taivaassa.» vangiksi vankeuden.» Tämä on eri-misestansa. Ja hyvin tämä onkin Tämän erotuksen Pyhä Henki jo nomaisen suloista ja lohdullistaajateltu. Hänen, joka näet kerran jo edeltäpäin ilmoitti, tahtoen siten puhetta, ja Kristus näyttää itsekinon korkeudessa, ei enää ole tarvis opettaa meitä ottamaan Kristuksen ajatelleen tätä psalmia puhuessaanastua korkeuteen. Se, että Pyhä Henki vastaan totisena, kaikkivaltiaana ja (Luuk. I 1:21 ja seur.) väkevästä, as-sanoo: »Sinä astuit ylös korkeuteen», iankaikkisena Jumalana. eellisesta miehestä, joka »vartioi kar-edellyttää siis hänen ennen Seuraavat psalmin sanat: »Sinä tanoaan. Mutta kun häntä väkevämpi<<<0421>>> astuneen alas, alenta- astuit ylös korkeuteen,» tarkoittavat, karkaa hänen päällensä ja voittaaneen itsensä. Tämä on tapahtunut niinkuin jo olen osoittanut, samaa hänet, ottaa hän häneltä kaikki aseet,meidän tähtemme. Apostolin selitys kuin Kristuksen Pilatukselle lausuma joihin hän luotti, ja jakaa häneltäsopii siis erittäin hyvin yhteen niiden sana: »Minun valtakuntani ei ole riistämänsä saaliin.s Synnin tähdenKristuksen sanojen kanssa, jotka te, tästä maailmasta.» Vaikka meidän me ihmisparat olemme perkeleen jarakkaani, olette kuulleet hänen lausu- siis täällä maan päällä täytyy olla kuoleman hirmuvallan alla. Nevan: »Teille on hyväksi, että minä tekemisissä elannon, vaimon, lasten pitävät meitä vankeinansa, ja meidänmenen pois; sillä ellen minä mene ja palkollisten, maallisen esivallan ja on mahdotonta tästä vankeudesta itsepois, ei Puolustaja tule teidän luok- muiden kanssa, ja meidän on sen päästä vapauteen. Perkele meitä hal-senne; mutta jos minä menen, niin mukaisesti toimittava, niin meidän litsee ja taluttaa, kuolema meidät nie-minä lähetän hänet luoksenne» (Joh. tulee kuitenkin korottaa sydämemme lee; ei ole meissä itsessämme pelas-16:7); ja vielä: »Minä menen valmis- ja mielemme taivaallisiin, etsiä ensi tuksen mahdollisuuttatamaan teille sijaa» (Joh. 14:2). sijassa hengellisiä, ja sydämellämme Mutta Kristus, se väkevämpi, Näihin lauseisiin soveltuvat er- ja ajatuksillamme ahkeroida niiden tulee, alentuu nöyränä kärsimään ris-ittäin hyvin sanat: »Sinä astuit ylös saavuttamista, koska olemme kristi- tinkuolemaan asti. Viattomana jakorkeuteen», sillä ne erottavat Kris- tyitä, ja koska Kristuksen valtakunta puhtaana karitsana hän omalla ku-tuksen niistä muista, jotka myös ovat ei ole tästä maailmasta. Mutta kuinka olemallaan maksaa koko maailmannousseet ylös taivaaseen. Eenok käy? Ihmisten enemmistö on ruumii- syntivelan. Ei hänessä silloin näyotettiin ylös Jumalan tykö. Elia neen, sieluineen, käsineen, kaikki- mitään voimaa eikä väkevyyttä; hänmeni taivaaseen tulisissa vaunuissa. neen vajonnut vain tähän katoavaan riippuukin ristillä kuollaksensa. KunMutta Kristus ei mennyt taivaas- maailmaan, he vain pyytävät saada siis synti on sovitettu ja pois otettu
 9. 9. 9 Saarna Karttahänen kuolemansa kautta, ja kun Sentähden, että se on vangittu; se ei Mutta hän ei jätä asiaa siihen.Kristus makaa haudassa sekä kaikki voi tehdä vahinkoa eikä niellä ketään. Mainitussa psalmissa on vielä: »Sinäovat häneen katsoen menettäneet Niin se tekisi, ellei Kristus olisi sitä olet saanut lahjoja ihmisille», sel-toivonsa ja rohkeutensa, hän jo vanginnut. Pahimmin raivotes- laisia lahjoja, joita sinä annat ihmis-nousee kaikella voimalla ja kunnialla saankaan ja hirmuisimman muotois- ille siten heitä auttaaksesi. Mitähänkuolleista, kuten pääsiäispyhinä ol- ena kiukutessaan se ei siis voi kristi- lahjoja ne lienevät? Kristus sanooemme saaneet kuulla. Hän otti, ni- tyille tehdä muuta kuin ahdistaa heitä siitä selvästi (Joh. 16:7, 8): »Jos minäin,kuin Pyhä Henki psalmissa sanoo, yhä ahkerammin viljelemään Jumalan menen, niin minä lähetän teille Puo-vankeuden vangiksi, kukisti per- sanaa, kätkemään sitä sydämeen ja lustajan. Ja kun hän tulee, niin hänkeleen ja helvetin vallan, ryösti heiltä ammentamaan siitä lohdutusta. Ellei näyttää maailmalle todeksi synnin,hallituksen, niin että perkele ei enää kuolema peljättäisi, viljeltäisiin vanhurskauden ja tuomion.» Ja Pie-voi kristityitä vahingoittaa, kuolema vähemmän ahkerasti Jumalan sanaa. tari sanoi (Apt.t. 2:33): »Koska hänei heitä niellä eikä synti heitä syyttää. Ja aivan samoin on perkeleenkin siis on Jumalan oikean käden voi- Tässä tapahtui siis ihmeellinen ja laita. Tuo häijy ja kavala vihollinen malla korotettu ja on Isältä saanutperinpohjainen muutos. Ennen synti kyllä hiipii yötä ja päivää kristitty- Pyhän Hengen lupauksen, on hänpiti meitä vankinansa ja syytti meitä, jen jäljessä kaataakseen heidät vuodattanut sen, minkä te nyt näetteperkele sai mielensä mukaan ajaa kumoon ja riistääkseen heiltä ja kuulette.»―Pyhä Henki vaikuttaameitä syntiin, ja kuolema meidät iankaikkisen elämän aarteen. kaksi asiaa. Ensiksikin hän saattaaniellä. Sellaista ei enää saa tapahtua. Mutta hänpä on vangittu henki. meidät evankeliumin kautta Kristuk-Kristus astui ylös taivaaseen ottaak- Hänen aikeensa eivät siis saata sen tuntemiseen, niin että meseen vangiksi synnin, kuoleman ja menestyä; päinvastoin kuta enemmän uskomme syntien anteeksiantamuk-perkeleen, etteivät enää saa meille hän heitä väijyy, sitä varovammiksi sen hänen nimessään. Toiseksi häntehdä vahinkoa kuten ennen; mutta hän heidät totuttaa: he rukoilevat saattaa meitä parantamaanjos pääsevät meitä vahingoittamaan, ahkerammin, harjoittavat sanaa ja elämämme, vastustamaan ja kuolet-sekin on kääntyvä meidän parhaak- antavat itsensä Jumalan suojaan. Ellei tamaan syntiä sekä antautumaansemme. Synti ei herkeä meitä kiu- perkele olisi niin kiukuissaan ja heitä sydämelliseen kuuliaisuuteen Juma-saamasta ja yllyttämästä tekemään niin väijyisi, he välistä kävisivät su- laa kohtaan. Siten hän tekee meistäJumalan tahtoa vastaan ja tuottamasta ruttomiksi ja veltoiksi. Mutta kun hurskaita sekä sielun että ruumiin jameille pahaa omaatuntoa. Ja me ol- vihollinen ei jätä heitä rauhaan, sydämen puolesta. Vaikka emme ik-emme niin heikkoja, että usein an- heidän täytyy olla valppaina, roh- inä täällä maan päällä syntisen li-namme vietellä ja pettää itsemme. keina ja varovina. Tuollaiset kristitty- hamme tähden pääsekään täysin puh-Niin kävi jalolle ja hurskaalle jen kiusaukset, ahdistukset ja vaarat taiksi ja synnittömiksi, kuitenkaanDaavidillekin, joka lankesi kahteen eivät kuitenkaan ole aivan vaaratto- tätä meihin tarttuvaa syntiä ei meillesuureen ja kauheaan syntiin. Mutta mia. Itsessään ja luonnostaan ne lueta uskon tähden Kristukseen, eikäsen, ettei hän hukkunut noihin syn- päinvastoin ovat sangen vahingol- se voi meitä kadottaa. Tämä on Py-teihin, vaan sai ne anteeksi ja pelastui lisia, niinkuin maailman esimerkki hän Hengen ensimmäinen vaikutuskuolemasta, vaikutti se, että synti oli osoittaa. Mutta tässä Herramme Kris- meissä.Kristuksen kautta menettävä voi- tuksen taivaaseenastumisen hyöty on Toiseksi Pyhä Henki käyttäämansa ja joutuva vangiksi. Se ei siis oikeassa käytössään: nuo viholliset meitä välineinäkin, että me sanan javoinut häntä vahingoittaa, vaan saat- ovat vankeja, jotka eivät voi tehdä saarnaviran kautta saattaisimme to-toi päinvastoin hänet sitä innok- kristityille, mitä he muutoin varmaan isiakin samaan armoon ja Kristuksenkaammin ja hartaammin rukoile- tekisivät. Synti heidät tuomitsisi, ku- tuntemiseen. Sentähden Paavali se-maan. Ellei hän näet olisi langennut olema nielisi ja perkele vajoittaisi littää tätä psalmia siihen tapaan (Ef.tuohon syntiin ja hätään, hän ei hätään ja kurjuuteen. Mutta nytpä 4:11 - 13), että Kristus on taivaaseenkoskaan olisi joutunut sepittämään nuo viholliset ovatkin vangitut. astumisellansa siinä mielessä saanutihanaa katumuspsalmiansa, joka al- Vaikka heidän aikeensa ovat pahat, lahjoja ihmisille, että »hän antaakaa sanoilla: Armahda minua, Ju- he eivät voi saada aikaan vahinkoa. muutamat apostoleiksi, toiset profee-mala, armostasi―. Samoin on ku- Tämä on Kristuksen taivaaseenastu- toiksi, toiset evankelistoiksi, toisetolemankin laita. Sekään ei saata olla misen jalo hyöty ja hedelmä: Herra paimeniksi ja opettajiksi tehdäkseennäyttelemättä meille hampaitansa; Kristus on vanginnut suuret vihollis- pyhät täysin valmiiksi palvelijantahtoisipa se meidät suorastaan niellä. emme, synnin, kuoleman ja per- työhön, Kristuksen ruumiin raken-Emmekä me tuota nähdessämme keleen, jotka pitivät meitä tamiseen, kunnes me kaikkisaata liioin olla peljästymättä ja vankeinansa, ja pelastanut meidät pääsemme yhteyteen uskossa ja Ju-käymättä alakuloisiksi. Minkätähden niiden käsistä. Juuri suojellakseen malan Pojan tuntemisessa, täyteensiis kuolema ei saakaan toteuttaa kristikuntaa noilta vihollisilta hän miehuuteen» ― Näemmehän jaaikomustansa ja niellä kristityitä, astui ylös taivaaseen ja istuu Isän tiedämme kokemuksesta perkeleenniinkuin se kernaasti tahtoisi? Jumalan oikealla puolella. vihaavan sanaa; ..Mutta kuta
 10. 10. 10 Saarna Kartta ylläpitäisi kristillistä taivaaseenastumisellaan ja että hän seurakuntaansa sanan on käyttävä sitä meidän siunauk- ja Pyhän Hengen seksemme ja hyväksemme. Miksi kautta. hän käyttäytyisikään noin ystävällis- Luukas osoittaa tämän esti jos hän olisi meille vihainen eikä erittäin hyvin siinä tek- ottaisi meitä valtakuntaansa? Mutta stissä, jonka te, rak- kun hän nyt kätensä nostaen toivottaa kaani, alussa kuulitte. heille onnea ja menestystä heille Hän kertoo Kristuksen uskomaansa virkaan, niin se selvästi e n n e n t a i v a a s- todistaa, että Herra on meitä kohtaan eenastumistaan nosta- uskollinen ja ystävällinen, ja että me neen kätensä ja siunan- saamme nauttia siunausta hänen neen opetuslapsiansa. kädestänsä aina, kun evankeliumia Tämä siunaaminen ei saarnataan. tapahtunut niinkuin Näette siis, rakkaani, kuinka loh- meillä on tapana sa- dullinen ja riemullinen meille tämän noessamme hyvää yötä rakkaan Herramme Kristuksen tai- tai lausuessamme vaaseenastumisen juhla on ja kuinka jäähyväisiä; hän toiv- monessa suhteessa se on meille hyö- otti heille onnea ja dyllinen. Koska lihamme ja ver- menestystä siihen emme, Jumalan Poika, istuu Isän virkaan, johon hän oli oikealla puolella, on synniltä, kuole- heidät vastikään aset- malta ja perkeleeltä kaikki niiden tanut, käskiessään heitä valta poissa: he ovat estetyt meitä »saarnaamaan evanke- enää vahingoittamasta. Vaikka ne liumia kaikille luoduil- ovatkin verivihollisiamme ja yrittävät le», toisin sanoen tehdä meille kaikkea pahaa, ne maailman kaikille kan- kuitenkin ovat kahlehdittuja jaenemmän turkkilaiset ja paavi soille. .. Mutta Herra vangittuja vihollisia. Kristus lahjoit-raivoavat, sitä enemmän Jumalan käyttää tässä lausetta »Saarnatkaa taa meille Pyhän Henkensä johdatta-sana leviää ja kasvaa. Heidän on evankeliumia kaikille luoduille», sillä maan meitä kaikkeen totuuteen, var-mahdotonta kokonaan hävittää kas- tarkoittaen kaikkia elämänmuotoja: jelemaan meitä erehdyksistä, lohdut-tetta, ehtoollisen sakramenttia ja kaikkien keisarienkin ja maan hallit- tamaan ahdistuksissa, rukoilemaansanaa. Tämä on yksi asia, josta havai- sijain, olkoot kuinka mahtavia ta- kanssamme ja kehoittamaan meitätaan Herran Kristuksen taivaas- hansa, on kuultava evankeliumin op- rukoukseen sekä myös kaunistamaaneenastumisen hyöty: hän astui ylös pia, otettava se vastaan ja uskottava, meitä moninaisilla armolahjoillansa.taivaaseen juuri lähettääkseen Pyhän mikäli tahtovat kadotusta välttää. He Kristus astuikin taivaaseen istumaanHengen sekä edistääkseen ja toteut- kaikki kuuluvat luotuihin, heidän Jumalan oikealla puolella, täyttääk-taakseen virkaansa maan päällä. virkansa ja elämänmuotonsa ovat seen, niinkuin Paavali sanoo, kaiken, Lahjaksi on niin ikään nim- ihmisten asettamia. Annettuaan sel- toisin sanoen, antaakseen ja lahjoit-itettävä sitä Jumalan hallitusta seura- laisen käskyn Herra kohottaa kätensä taakseen meille sen, mitä me autuuttakunnassa, että hän lohduttaa sitä ah- ja siunaa heitä; hän ei ainoastaan ja iankaikkista elämää varten tarvit-distuksissa, pelastaa vainoista, joh- toivota heille hyvää menestystä semme.dattaa ja ylläpitää sitä totuudessa, heidän virassansa, vaan hän on siinä Noudattakaamme siis opetuslas-poistaen erehdykset, ja varsinkin, että heidän apunaan, hän edistää sitä ja ten antamaa esikuvaa: kumartaenhän sitä herättää rukoukseen, ni- antaa sille menestyksen. rukoilkaamme häntä, niinkuin Luu-inkuin Herra edellisen sunnuntain Missä ikinä siis evankeliumia kas kertoo, olkaamme iloiset ja mielievankeliumissa sanoi: »Sinä päivänä saarnataan, siellä vieläkin Herra hyvänä. Sen ohessa kiittäkäämme jate anotte minun nimessäni.» Se on Kristus siunaten kätensä nostaa, ylistäkäämme Jumalaa, armollistamahdotonta ilman Pyhän Hengen että sana tuottaisi hedelmän eikä Isäämme taivaassa, rukoillen, ettäapua. Lyhyesti sanoen: kaikki, mitä sen saarna menisi hukkaan. Ja hän edelleenkin pitäisi meidät tässämeillä on ja mitä me saamme, on sangen lohdullista on tosiaankin, armossa sekä tekisi meidät viimeinpelkästään Kristuksen lahjoja ja kun Herra juuri nyt taivaaseen Poikansa Jeesuksen Kristuksen täh-hänen voitollisen taivaaseenastumi- lähtemäisillään ollessaan kätensä den autuaiksi. Sen suokoon Jumalasensa oikeita hedelmiä. Juuri sitä var- nostaa, opetuslapsiaan siunaten. meille kaikille. Amen. “ten hän taivaaseen astui, että edistäisi Hän tahtoo siten osoittaa, että Martti Luther. Luther-CDvaltakuntaansa, kasvattaisi ja meidän tulee lohduttautua hänen
 11. 11. 11 Saarna Kartta liitossa uuden liiton seurakuntaa ja omana jumalallisena tekonaan liittääKuudes sunnuntai pääsiäisestä tahtoo olla heidän Jumalansa. Yhteys uusia ja uusia jäseniä evankeliuminPyhän Hengen odotus Kristuksessa on antaa tämän totuuden kuulemisen ja sakramenttien kautta.Joh. 17:18-23 pyhittää itsensä. Hepreankielisen Vanha liitto ei ollut ilman alt- “pyhittää”-verbin yksi merkitys on taria, uusi liitto ei ole ilman alttaria.Kristuksen uhrissa pyhitetyt “erottaa” (johonkin käyttöön). Kun Uuden liiton alttari on Herran pöytä, Kristus pitää ylimmäispapillisen me erottaudumme maailmasta ja jossa Jumalan Pojan ruumis ja verirukouksen ja puhuu siinä “totuudessa omistaudumme Kristukselle Kristus- syödään ja juodaan. Kuten ennen,pyhittymisestä” (17). Opetuslasten totuus pyhittää meidät ja luo meidät alttari yhdistää ja erottaa, samoinpyhittymisen edellytys on Jeesuksen yhdeksi uudeksi kansaksi, Jumalan tänään alttari yhdistää ja erottaa. Seitsensä pyhittäminen uhraamalla it- kansaksi. on jumalallinen säädös.sensä näiden edestä. Uhri-sanaa eiole alkutekstissä, mutta mielestäni Ykseys on ykseyttä Kristuksen ιχθυςkääntäjä on saanut tuolla lisäyk- kauttasellään esille Jeesuksen sanojen Ykseys, jonka saamme lahjanamerkityksen varsin tarkasti. Kristityn Kristuksen kautta, ei ole yhteyttää,pyhittyminen on Jeesuksen uhrin an- jonka ratkaisee yksimielisyytemme, Helluntaijaksosioita oli se sitten pyhittymistä siinä yhdessä olemisemme, yhteenkuulu- Helluntaipäivämielessä, että synnit saadaan anteeksi misetunteemme, yhteen rakennuk- Pyhän Hengen vuodattaminentai siinä mielessä, että pyhitytään seen kokoontumisemme tai jokin Joh. 3:16-21elämässä Jeesuksen kuvan kal- muu ihmiseen perustuva seikka.taisuuteen. Yksys on olemassa annettuna tosiasi- Helluntain ajankohta määräytyy Totuudessa pyhittymisen jälkeen ana ja lahjana Kristuksessa. Koska Apostolien teoissa (Ap. t. 2) kuva-Jeesus siirtyy vanhatestamentilliseen Kristus on yksi me olemme yksi tusta Pyhän Hengen vuodattamisesta,teemaan eli yhteysteemaan. Jumalan kaikkien sukupolvien ja maail- joka tapahtui Kristuksen ylösnouse-antama “kirkkaus” (22, 24) on sitä manaikojen kristittyjen kanssa yhtä muksen jälkeisenä juutalaisten hel-kirkkautta, joka kerran laskeutui tab- aikaa. Ratkaisevaa on, että me ol- luntaina. Juutalaiset viettävät hellun-ernaakkelin eli pyhäkköteltan ylle ja emme Kristuksessa. “Siis jos joku on taijuhlaansa 50. päivänä pääsiäisestä.osoitti Jumalan olevan läsnä ja todisti Kristuksessa niin hän on uusi Juhlan suomenkielinen nimi on saatuh ä n e n m i e l i s u o s i o s t a a n . P y- luomus” (2. Kor. 5:17). “Sillä me ruotsin kielen ilmauksesta helig daghäkköteltta oli Israelin jumalanpalve- olemme hänen tekonsa, luodut Kris- (= pyhä päivä). Monissa kielissä juh-luksen keskus, joka toi kaksitoista tuksessa Jeesuksessa hyviä töitä var- lan nimi pohjautuu kreikan sanaansukukuntaa alahaaroineen yhteen ja ten” (Ef. 2:10). pentekoste (= viideskymmenes).samaan jumalanpalvelukseen. Py- Missä sitten Kristus on, että me Juutalaisten helluntai oli sa-häkkö yhdisti kansan. voisimme olla hänessä? Meidän tulee donkorjuun ja 100-luvulta jKr. myös Pyhäkköteltan jumalanpalveuk- löytää Kristus, joka on uuden liiton lain saamisen juhla. Kristillisessäsen keskuksena oli alttari, jossa toim- pyhäkköteltta. Luther sanoo osuvasti: helluntaissa tulivat keskeisiksi ai-itettiin syntien sovitus. Veriuhri to- “Jos etsit Kristusta Raamatun heiksi Pyhän Hengen saaminen jadisti kansalle Jumalasta, joka antaa ulkopuolelta, löydät vain perkeleen”. Hengen toiminta sekä alkuseurakun-syntejä anteeksi, mutta joka pyhyy- Jumala on ilmoituksen Jumala. Ju- nan ja koko Kristuksen kirkon synty.dessään vaatii myös jokaisen synnin mala ilmoittaa itsensä ihmis- Helluntaina toimitettiin ensimmäisetsovitusta. kunnalle. Kristusta ei tule etsiä sieltä, kristilliset kasteet. Varhaisessa kir- Alttari yhdisti myös erottamalla. missä hän ei ole luvannut ilmoittaa kossa helluntai oli pääsiäisen ohellaAlttarin luo tulevan täytyi kuulua itseänsä (erämaassa tai kammiossa), toinen vuoden kastepäivistä.Israelin kansaan tai hänen tuli olla vaan siellä missä hän on luvannut (Kirkkokäsikirja)Israelin uskoon kääntynyt muuka- olla. Tällaisiksi läsnäolon vaikutta-lainen. Alttari erotti tällä tavalla viksi merkeiksi Kristus on antanut Yöllisen keskustelun elementitkaikki sen ääressä Jumalaa rukoilevat ensisijassa pyhän sanansa. Toiseksi Tämä evankeliumikohta on yöl-kaikista muista kansoista ja alttareista hän on antanut pyhät sakramenttinsa. lisen keskustelun satoa. Siinä onmaan päällä. Tämän alttarin luona, Augsburgin tunnustus on tiivistänyt meille talletettu pienoisevankeli-tässä pyhäkössä oli Jumalan koh- hienolla tavalla tämän kysymyksen umina tunnettu jae.taamisen ja armon paikka, ei missään määritelmällä seurakunnasta: “Seura- Jeesus on aloittanut keskustelunmuualla. kunta on siellä missä evankeliumi kysymyksellä uudestisyntymisestä Jeesuksen sanat “Minä olen tie, oikein saarnataan ja sakramentit (2-15). Kysymys on hämmästyttänyttotuus ja elämä” ovat vain tämän Kristuksen asetuksen mukaisesti toi- Nikodemosta ja hän on pohtinut,ajattelun toisinto uudessä liitossa. mitetaan”. (CA 6) Seurakunta on kuinka mahdotonta on ryömiäErämaassa Israelin kansaa seurannut Kristuksen ruumis, johon Pyhä Henki takaisin äitinsä kohtuun. Jeesus osoit-Kristus-kallio seuraa nyt uudessa taa sanoillaan uuden kohdun, “veden
 12. 12. 12 Saarna Kartta Pyhä Henki on ihmisen uudistaja. Se ei tarkoita, että vanha korjattaisiin tai että sitä paikkailtaisiin. Vanha leili on hylättävä ja Jumala antaa uuden leilin. Sillä “jos joku on Kristuksessa, hän on uusi luomus”! (2. Kor. 5:17). Pyhän Hengen uudistavaa työ ja uusi elämä Kristuksessa on nähtävä Jee- suksen puheen kokonaisuuden va- lossa. Lähtökohta Jeesuksella on syn- tisen ihmisen pelastaminen - Jumala vanhurskauttaa jumalattoman (Room. 4:5), muuten ei voi ollakaan. Van- hurskauttamista seuraa uuden elämän mukaiset teot, jotka ovat niitä Juma- lassa tehtyjä tekoja.ja Hengen” eli kasteen. (Apostolien kunta kaikkinensa, merensaariajälkeen seurakuntia opettaneet pai- myöten on Jumalan rakkauden kohdemenet ovat selittäneet Jeesuksen sa- kun hän antaa poikansa uhriksi. JO-nojen tarkoittavan nimenomaan vesi- hannes käyttää samaa ajatusta kir-kastetta. Olemme siis apostolisen jeessään, jossa hän todistaa, ettäopetuksen juurilla.) Kristus on kuollut (syntiemme sovi- Hengen ja kasteen saamisen tus, kr. hilasmos, hyvitys) ei vainkautta Jeesus käy selittämään lisää meidän vaan koko maailman syntien“taivaallisia” (12). Hän ottaa vuoksi (1. Joh. 2:2).esimerkiksi Mooseksen ylentämän Pyhän Hengen toinen nimi onvaskikäärmeen ja vertaa sitä suoraan Totuuden Henki. Hengen vastustajaitsensä ylentämiseen ristille. Hän on valheen henki. Totuus ja valkeuslupaa pelastuksen sille, joka uskoo viihtyvät toistensa seurassa. Totuus eiristille ylennettyyn Ihmisen Poikaan. voi vapauttaa eikä valo valkaista, jos Muutamalla lyhyellä lauseella ihminen jää pimeyteen.Jeesus on opettanut Nikodemokselle Jeesus kuvaa ihmisen hyvin mus-koko evankeliumin ja pelastuksen tillä väreillä. Ihmiset eivät usko aino-opin. Sen erottamattomia elementtejä kaisen Pojan nimeen, rakastavat pi-ovat: Pyhä Henki kaiken tekijänä, meyttä, he vihaavat valkeutta, heidänkaste ja saarna Kristuksen ristinku- tekonsa ovat pahat eivätkä he tuleolemasta. Usko ottaa tämän lahjan valkeuteen, ettei heidän tekojansavastaan, mutta joka sitä ei usko, se nuhdeltaisi (18-20).tuomitaan kadotukseen (Kaste ei ole Pahaa tekevän vastakohta on “to-Jeesukselle mekaaninen taivaaseen- tuuden tekijä”. Hän tulee valkeuteen,vievä suoritus, vaan se, kuten sillä hänen tekonsa on Jumalassaevankeliumin saarnakin, vaatii “aivan tehdyt. Tällä Jeesus tarkoittaa kristi-uskovaista sydäntä”, katekismuksen tyksi tullutta ihmistä, joka on tosinmukaan). ollut hänkin pahanteikijä ja syntinen, mutta hän on saanut synnit anteeksiJumalan rakkaus ja Pyhä Henki jatuonut pahuutensa Pyhän Hengenluo uutta valkaistavaksi. Kristuksen verellä Jumala on rakastanut, kr. aga- pestystä tulee uusi luomus ja senpaoo. Agape-rakkaus on kreikankie- jälkeen hän kykenee totuuden tekoi-lessä jumallisesta rakkaudesta hin, sillä Jumalan Pyhä Henki asuukäytetty sana. Siihen kuuluu hänessä ja hän tekee uuden luonnonuhrautumisen uskollisuuden ajatus. mukaisia tekoja. Uhrautuvan rakkauden kohde onkoko maailma, kr. kosmos. Ihmis-
 13. 13. 13 Saarna KarttaLaestadiusHERRA ANTAA UUDEN SYDÄMEN“Minä annan teille uuden sydämen ja uuden hengen annanminä teihin ja otan pois teidän lihastanne kivisydämen ja annanteille sydämen lihasta. Te ajattelette silloin tekojanne ja toimi-anne, jotka eivät olleet hyviä, ja teidän pitää suuttua itsellennerikostenne ja epäjumalan palveluksenne tähden.”(Hes. 36:26,31) Näin sanoo Herra profeetta Hesekielin suulla. Mekuulemme, että hän aikoo ottaa kivisydämen heidän lihastaanja antaa heille uuden hengen. Kun he saavat tämän uudenhengen, heidän pitää ajatella pahoja tekojaan ja suuttua it-seensä rikostensa tähden. Tämä ennustus on toteutunut silloin,kun Pyhä Henki annettiin Jeesuksen opetuslapsille. Muttasamoin on käynyt nytkin: monille on annettu uusi sydän jauusi henki ja moni on kauhistunut rikostensa tähden. Vieläeivät kuitenkaan kaikki paatuneet ole suuttuneet itseensä,mutta kristityille he ovat kyllä suuttu- neet. Nämä kun eivätanna kunniallisille ihmisille omantunnon rauhaa. Kun kuulemme, että Herra aikoo ottaa kivisydämen heistäja antaa tilalle elävän sydämen, niin arvaamme, että kään-tymättömällä ihmisellä on kivisydän. Tämän vahvistaa herän-neiden kokemus. Mutta suruton ihminen ei tunne, että hänelläon kivisydän, ennen kuin Pyhä Henki kolkuttaa sitä lainvasaralla. Kääntymätön ihminen ei tunne, mistä aineestasydän on tehty. Suruttoman ihmisen rinnassa sydän on tunno-ton kuin kivi, se ei tunne hyvää eikä pahaa Jumalan hengenvaikutuksista. Kun suruton ihminen herää, hän tulee tuntemaan, ettähänellä on kivisydän, joka on tunnoton kuin kivi siihen astikun Jumala ottaa kivisydämen pois. Kun Jumala poistaa kivi-sydämen, silloin hän tuntee, että sydän on muuttunut, vaikkahänen täytyykin usein suuttua itselleen epäuskonsa tähden.Kristittyjenkin, joille Jumala on antanut uuden sydämen, ontarpeellista muistaa, kuinka he ovat ennen eläneet, ettei rietaspoistaisi muistista heidän syntejään. Herra sanoo vielä, ettäheidän pitää suuttua itselleen, kun heille annetaan uusi sydän.Suruttomat ja kastetut pakanat eivät kuitenkaan suutu itsel-leen, vaan he suuttuvat kristityille. Kuinka rietas voisikaansuuttua itselleen, hän kun on elänyt niin siivosti, ettei hänentarvitse koskaan katua tekojaan? Jos rietas suuttuisi itselleenniin se johtaisi katumukseen. Helluntaipäivänä 1854
 14. 14. 14 Saarna KarttaMIKÄ ON JUMALANPALVELUS? /Pyhäkön Lamppu V

×