SlideShare a Scribd company logo
1 of 15
Semundjet i kane
rrenjet tek gjenet
Kanceri,
nje forme e rebelimit qelizor
Kanceri
 Trupi është i përbërë prej qelizave të vogla.
Qelizat normale të organizmit zhvillohen dhe
vdesin në një mënyrë të kontrolluar. Ndonjëherë
qelizat vazhdojnë të ndahen dhe të rriten pa
kontrollin e zakonshëm, duke shkaktuar rritje
anormale të quajtura tumor.
 Nëse tumori nuk ndodh në afërsi të indeve dhe
pjesëve të trupit, ai quhet tumor beninj ose jo-
kanceroz. Tumoret beninje rrallë ndodh të jenë
kërcënuese për jetën.
 Nëse tumori pushton dhe shkatërron qelizat në
afërsi të indeve, ai quhet tumor malinj, ose
kancer. Kanceret ndonjëherë mund të jenë
kërcënuese për jetën. Qelizat kanceroze mund
po ashtu të shpërndahen në pjesë të ndryshme
të organizmit përmes enëve të gjakut dhe
kanaleve limfatike
 Njihen 4 tipa te
Kancerave :
KARCINOMAT,
SARKOMAT,
LEUKEMIA
,LYMFOMA.
 1)Karcinomat janë
kancere qe rrjedhin nga
indet epiteliale dhe
përfshijnë rreth 80-90
% te numrit te
përgjithshëm te
kancerave.
 2)Sarkomat janë
tumore te indit lidhor.
 3)Leucemia është
kancer i tipit qe
karakterizohet me rritje
shume te shpejt te
Kanceri i lekures
 Kanceri I lekures
eshte forma me e
shpeshte e
kancerit.Ne vendin
tone si nje vend
mesdhetar me
rrezatim te larte
diellor, kanceri I
lekures eshte
shume I shpeshte.
Melanoma
 Melanoma eshte forma
me e rrezikshme malinje
e kancerit te lekures qe
zhvillohet nga rritja e
pakontrolluar e
qelizave melanoma.
Melanoma mund te
shfaqet papritur ose
mund te zhvillohet mbi
nje
nishan ekzistues.
Kanceri i gjakut (Leucemia)
 Leucemia është kancer i
cili fillon në indin që krijon
gjakun. Ekzistojnë dy lloje
të leucemisë: ajo kronike
dhe leucemia akute, të cilat
bazohen kryesisht në atë
se sa shpejt sëmundja
paraqitet dhe
përkeqësohet. Te leucemia
kronike, përkeqësimi i
sëmundjes zakonisht
ndodh ngadalë, ndërsa te
ajo akute, zakonisht
përkeqësohet shpejt.
Leucemia kronike Në fazat
e hershme të leucemisë
kronike, qelizat leucemike
ende mund të bëjnë një
pjesë të punës të qelizave
 Njerëzit mund të mos
kenë simptoma së pari.
Megjithatë, mjekët
shpesh e kuptojnë se
pacienti ka leucemi
kronike gjatë ndonjë
kontrolli rutinë – edhe kur
nuk ka asnjë simptomë.
Në rastin e leucemisë
akute, qelizat leucemike
nuk mund të bëjnë
asnjërën prej punëve të
qelizave të bardha
normale të gjakut. Numri
i qelizave leucemike rritet
me shpejtësi, prandaj
leucemia akute zakonisht
përkeqësohet shpejt.
Kanceri i stomakut
 Kanceri i stomakut është
një ndër tumoret malinje
më të shpeshta, përgjegjës
për një numër të madh
vdekjesh në vit në
Shqipëri. Cilat llojet më të
përhapura të kancerit Janë
më shumë se 9200 njerëz
që vuajnë nga kanceri në
stomak. Tre janë llojet
kryesore të kancerit në
stomak: limfatik, tumori i
stomakut, dhe tumori
kancerogjen. •Limfatik,
janë kancere të indeve të
sistemit imunitar që
ndonjëherë gjendet në
“muret” e stomakut.
•Tumori i stomakut
zhvillohet nga indet e
 Tumoret kancerogjene
janë tumoret e qelizave
të stomakut. Cilat janë
shkaqet e sëmundjes
Infeksioni përcaktohet
si një nga shkaqet
kryesorë. Kanceri
shfaqet atëherë kur një
pjesë shumë e vogël e
mekanizmit të qelizës
nuk funksionon në
mënyrën e duhur.
Kanceri në stomak
është më shumë i
përhapur tek meshkujt,
sidomos pas moshës
60-vjeçare.
Kanceri i veshkave
 Kanceri i veshkave
është kanceri i cili
krijohet në indin e
veshkave. Kanceri i
veshkave përfshin këto
dy lloje të kancereve:
1)karcinoma e qelizave
veshkore (kanceri që
krijohet në
mbështjellësin e gypave
shumë të vegjël të
veshkave të cilat filtrojnë
gjakun dhe largojnë
produktet e
panevojshme)
2)karcinoma e legenit të
veshkave (që formohet
në qendër të veshkave
ku mblidhet urina).
Kanceri i mushkerive
 Kanceri i mushkërisë është
një nga problemet kryesore
të shëndetit në vendin tonë
ashtu si edhe në të gjithë
botën... Në ditët e sotme
kanceri i mushkërisë është
shkaku kryesor i vdekjeve
nga kanceri për të dy
gjinitë. Në vendet e
zhvilluara çdo vit numri i
personave që vdesin nga
kanceri i mushkërisë është
më i madh se numri total i
personave që vdesin nga
kanceri i gjirit, prostatës,
zorrës së trashë dhe
pankreasit.
 Kanceri i mushkërisë
është kanceri më
”vdekjeprurës” të cilit i
njihet shkaku. Duke u
krahasuar me llojet e
tjera të kancereve,
kanceri i mushkërisë
përhapet më shpejt
dhe sidomos në fazat
e fundit përhapet në
kraharor dhe prek
edhe organet kryesore
për jetën që ndodhen
prane ose përhapet
me anë të gjakut në
organe të tjera të
trupit.
Kanceri i gjirit  Kanceri i gjirit është forma
më e shpeshtë e kancerit
që prek femrat, por jo më
edhe shkaktari kryesor i
vdekjeve nga kanceri.
Rreth një në tetë femra
diagnostikohen me kancer
të gjirit çdo vit. Shkaktarët
e saktë të kancerit të gjirit
kurrë nuk mund të
konfirmohen. Mjekët rrallë
mund ta kuptojnë se pse
një femër ka zhvilluar
kancer dhe një tjetër jo.
Megjithatë goditja, lëndimi
ose prekja e gjinjve nuk
shkakton kancer. Dhe,
kanceri i gjirit nuk është i
ngjitshëm
Studimet kanë gjetur
këto faktorë të rrezikut
për kancerin e gjirit:
 Mosha
 Histori personale
shëndetësore
 Histori familjare
shëndetësore
 Ndryshime të
caktuara gjenetike
 Terapia e rrezatimit
në gjoks
 Raca
 Mungesa e aktivitetit
fizik
 Pirja e alkoolit
Punuan : Melissa Cani Marsila Mema
Milena Keshteja Marian Zhuri

More Related Content

What's hot

Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Orven Bregu
 
Magnetet e perhershem
Magnetet e perhershemMagnetet e perhershem
Magnetet e perhershemRiza Haxhiu
 
Lufterat Boterore
Lufterat BoteroreLufterat Boterore
Lufterat BoteroreDenis Lezo
 
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante AligeriVepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante AligeriErgi Nushi
 
Kanceri i gjirit
Kanceri i gjiritKanceri i gjirit
Kanceri i gjiritM.Selimi90
 
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptx
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptxBisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptx
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptxSalviAlmadhi2
 
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratetProteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratetKorba Ferizaj
 
Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeXhuLia Muca
 
prilli i thyer BISEDA LETRARE
 prilli i thyer BISEDA LETRARE prilli i thyer BISEDA LETRARE
prilli i thyer BISEDA LETRAREmanomano46
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemArenoardReno
 
Bashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BEBashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BEkoralda
 
TESTE LETËRSIA 12.docx
TESTE LETËRSIA 12.docxTESTE LETËRSIA 12.docx
TESTE LETËRSIA 12.docxdaskakamakak
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareKe Keiss
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Xhesiana Muka
 
Legjislacioni egzistues per mbrojtjen e mjedisit
Legjislacioni egzistues per mbrojtjen e mjedisitLegjislacioni egzistues per mbrojtjen e mjedisit
Legjislacioni egzistues per mbrojtjen e mjedisitJetmira Sula
 

What's hot (20)

Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
 
Ligjet e njutonit Admir Hasani x-4
Ligjet e njutonit  Admir Hasani x-4Ligjet e njutonit  Admir Hasani x-4
Ligjet e njutonit Admir Hasani x-4
 
Magnetet e perhershem
Magnetet e perhershemMagnetet e perhershem
Magnetet e perhershem
 
Lufterat Boterore
Lufterat BoteroreLufterat Boterore
Lufterat Boterore
 
Zonja bovari
Zonja bovariZonja bovari
Zonja bovari
 
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante AligeriVepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
 
Kanceri i gjirit
Kanceri i gjiritKanceri i gjirit
Kanceri i gjirit
 
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptx
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptxBisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptx
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptx
 
Projekt biologji
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologji
 
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratetProteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
 
Ulliam shekspir
Ulliam shekspirUlliam shekspir
Ulliam shekspir
 
projekt fizike
projekt fizikeprojekt fizike
projekt fizike
 
Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
 
prilli i thyer BISEDA LETRARE
 prilli i thyer BISEDA LETRARE prilli i thyer BISEDA LETRARE
prilli i thyer BISEDA LETRARE
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
 
Bashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BEBashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BE
 
TESTE LETËRSIA 12.docx
TESTE LETËRSIA 12.docxTESTE LETËRSIA 12.docx
TESTE LETËRSIA 12.docx
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
 
Legjislacioni egzistues per mbrojtjen e mjedisit
Legjislacioni egzistues per mbrojtjen e mjedisitLegjislacioni egzistues per mbrojtjen e mjedisit
Legjislacioni egzistues per mbrojtjen e mjedisit
 

Viewers also liked

Kanceri nje forme e rebelimit qelizor
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor Kanceri nje forme e rebelimit qelizor
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor D. Sh
 
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizor
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizorBiologji kanceri forme e rebelimit qelizor
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizorsindi idnis
 
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor (biologji)l
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor (biologji)lKanceri nje forme e rebelimit qelizor (biologji)l
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor (biologji)lIzabela Bajrami
 
KB 3 Mengidentifikasi Komplikasi Nifas
KB 3 Mengidentifikasi Komplikasi NifasKB 3 Mengidentifikasi Komplikasi Nifas
KB 3 Mengidentifikasi Komplikasi Nifaspjj_kemenkes
 
Global Warming
Global WarmingGlobal Warming
Global WarmingGestjana
 
Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt...
Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt...Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt...
Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt...AndiRabiaj21
 
Perawatan hiv komprehensif(8 12-2010)
Perawatan hiv komprehensif(8 12-2010)Perawatan hiv komprehensif(8 12-2010)
Perawatan hiv komprehensif(8 12-2010)octo zulkarnain
 
Workshop palliative care in hospitals - an overview - 13 januari 2014
Workshop  palliative care in hospitals - an overview - 13 januari 2014Workshop  palliative care in hospitals - an overview - 13 januari 2014
Workshop palliative care in hospitals - an overview - 13 januari 2014mbakrhyta
 
Workshop - Palliative Care in Hospital - 13 januari 2014
Workshop - Palliative Care in Hospital - 13 januari 2014Workshop - Palliative Care in Hospital - 13 januari 2014
Workshop - Palliative Care in Hospital - 13 januari 2014makerot413
 
Sëmundjet Iskemike të Zemrës
Sëmundjet Iskemike të ZemrësSëmundjet Iskemike të Zemrës
Sëmundjet Iskemike të ZemrësDriton Baloku
 
Projekt biologji
Projekt biologji Projekt biologji
Projekt biologji Xhoana Pepa
 
Paliative Care and Pahrmacist
Paliative Care and PahrmacistPaliative Care and Pahrmacist
Paliative Care and Pahrmacistsujatno angga
 

Viewers also liked (20)

Kanceri nje forme e rebelimit qelizor
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor Kanceri nje forme e rebelimit qelizor
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor
 
Kanceri i mushkrive
Kanceri i mushkrive Kanceri i mushkrive
Kanceri i mushkrive
 
Kanceri i Mushkerise
Kanceri i MushkeriseKanceri i Mushkerise
Kanceri i Mushkerise
 
Kanceri
Kanceri Kanceri
Kanceri
 
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizor
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizorBiologji kanceri forme e rebelimit qelizor
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizor
 
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor (biologji)l
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor (biologji)lKanceri nje forme e rebelimit qelizor (biologji)l
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor (biologji)l
 
Tarea seminario ii
Tarea seminario iiTarea seminario ii
Tarea seminario ii
 
Búsqueda de información en la Base de Datos: PubMed
Búsqueda de información en la Base de Datos: PubMedBúsqueda de información en la Base de Datos: PubMed
Búsqueda de información en la Base de Datos: PubMed
 
KB 3 Mengidentifikasi Komplikasi Nifas
KB 3 Mengidentifikasi Komplikasi NifasKB 3 Mengidentifikasi Komplikasi Nifas
KB 3 Mengidentifikasi Komplikasi Nifas
 
Global Warming
Global WarmingGlobal Warming
Global Warming
 
Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt...
Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt...Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt...
Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt...
 
Perawatan hiv komprehensif(8 12-2010)
Perawatan hiv komprehensif(8 12-2010)Perawatan hiv komprehensif(8 12-2010)
Perawatan hiv komprehensif(8 12-2010)
 
Workshop palliative care in hospitals - an overview - 13 januari 2014
Workshop  palliative care in hospitals - an overview - 13 januari 2014Workshop  palliative care in hospitals - an overview - 13 januari 2014
Workshop palliative care in hospitals - an overview - 13 januari 2014
 
Workshop - Palliative Care in Hospital - 13 januari 2014
Workshop - Palliative Care in Hospital - 13 januari 2014Workshop - Palliative Care in Hospital - 13 januari 2014
Workshop - Palliative Care in Hospital - 13 januari 2014
 
Kanceri i gjirit
Kanceri i gjiritKanceri i gjirit
Kanceri i gjirit
 
Sëmundjet Iskemike të Zemrës
Sëmundjet Iskemike të ZemrësSëmundjet Iskemike të Zemrës
Sëmundjet Iskemike të Zemrës
 
Projekt biologji
Projekt biologji Projekt biologji
Projekt biologji
 
Importance of HIV testing and linkage to care
Importance of HIV testing and linkage to careImportance of HIV testing and linkage to care
Importance of HIV testing and linkage to care
 
Palliative Care
Palliative CarePalliative Care
Palliative Care
 
Paliative Care and Pahrmacist
Paliative Care and PahrmacistPaliative Care and Pahrmacist
Paliative Care and Pahrmacist
 

Similar to Semundjet kanceri

Kanceri i gjirit
Kanceri i gjiritKanceri i gjirit
Kanceri i gjiritMuhamed01
 
Projekt.docx 2..
Projekt.docx 2..Projekt.docx 2..
Projekt.docx 2..Peci Ademaj
 
Projekt biologji xc
Projekt biologji xcProjekt biologji xc
Projekt biologji xcGoogle
 
Biologjia
BiologjiaBiologjia
Biologjianida63
 
Projekti Biologji
Projekti BiologjiProjekti Biologji
Projekti BiologjiErjonaHaka
 
Bimet mjekesore ne kancer
Bimet mjekesore ne kancerBimet mjekesore ne kancer
Bimet mjekesore ne kancerAnitaKrasniqi4
 
Semundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshmeSemundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshmeAn An
 
INFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINS
INFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINSINFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINS
INFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINSMarjan Dodaj
 
Patogjeneza molekular e kancerit !!!!
Patogjeneza molekular e kancerit !!!!Patogjeneza molekular e kancerit !!!!
Patogjeneza molekular e kancerit !!!!#MesueseAurela Elezaj
 
biologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendetibiologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendetiArens Rapushi
 
Karcinomat e pankreasit
Karcinomat e pankreasitKarcinomat e pankreasit
Karcinomat e pankreasitDonjet Bislimi
 
KANCERI I QAFES SE MITRES.pptx
KANCERI I QAFES SE MITRES.pptxKANCERI I QAFES SE MITRES.pptx
KANCERI I QAFES SE MITRES.pptxAlbianaSyla1
 

Similar to Semundjet kanceri (18)

Kanceri i gjirit
Kanceri i gjiritKanceri i gjirit
Kanceri i gjirit
 
Projekt.docx 2..
Projekt.docx 2..Projekt.docx 2..
Projekt.docx 2..
 
Projekt biologji xc
Projekt biologji xcProjekt biologji xc
Projekt biologji xc
 
Biologjia
BiologjiaBiologjia
Biologjia
 
Projekti Biologji
Projekti BiologjiProjekti Biologji
Projekti Biologji
 
Bio
BioBio
Bio
 
Esi kancer
Esi kancerEsi kancer
Esi kancer
 
KANCERI I KOLONIT
KANCERI I KOLONITKANCERI I KOLONIT
KANCERI I KOLONIT
 
Bimet mjekesore ne kancer
Bimet mjekesore ne kancerBimet mjekesore ne kancer
Bimet mjekesore ne kancer
 
Kanceri dhe gjenetika
Kanceri dhe gjenetikaKanceri dhe gjenetika
Kanceri dhe gjenetika
 
Semundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshmeSemundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshme
 
Semundjet e gjakut
Semundjet e gjakutSemundjet e gjakut
Semundjet e gjakut
 
INFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINS
INFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINSINFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINS
INFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINS
 
Patogjeneza molekular e kancerit !!!!
Patogjeneza molekular e kancerit !!!!Patogjeneza molekular e kancerit !!!!
Patogjeneza molekular e kancerit !!!!
 
TK
TKTK
TK
 
biologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendetibiologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendeti
 
Karcinomat e pankreasit
Karcinomat e pankreasitKarcinomat e pankreasit
Karcinomat e pankreasit
 
KANCERI I QAFES SE MITRES.pptx
KANCERI I QAFES SE MITRES.pptxKANCERI I QAFES SE MITRES.pptx
KANCERI I QAFES SE MITRES.pptx
 

More from Melissa Cani

Statistike dhe probabilitet
Statistike dhe probabilitetStatistike dhe probabilitet
Statistike dhe probabilitetMelissa Cani
 
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)Melissa Cani
 
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)Melissa Cani
 
Ds ( Down Syndrone)
Ds ( Down Syndrone)Ds ( Down Syndrone)
Ds ( Down Syndrone)Melissa Cani
 

More from Melissa Cani (9)

Statistike dhe probabilitet
Statistike dhe probabilitetStatistike dhe probabilitet
Statistike dhe probabilitet
 
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
 
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)
 
Ds ( Down Syndrone)
Ds ( Down Syndrone)Ds ( Down Syndrone)
Ds ( Down Syndrone)
 
Adoleshenca
AdoleshencaAdoleshenca
Adoleshenca
 
Obeziteti
ObezitetiObeziteti
Obeziteti
 
Anoreksia
AnoreksiaAnoreksia
Anoreksia
 
Anoreksia
AnoreksiaAnoreksia
Anoreksia
 
Fosile
FosileFosile
Fosile
 

Semundjet kanceri

 • 1. Semundjet i kane rrenjet tek gjenet Kanceri, nje forme e rebelimit qelizor
 • 2. Kanceri  Trupi është i përbërë prej qelizave të vogla. Qelizat normale të organizmit zhvillohen dhe vdesin në një mënyrë të kontrolluar. Ndonjëherë qelizat vazhdojnë të ndahen dhe të rriten pa kontrollin e zakonshëm, duke shkaktuar rritje anormale të quajtura tumor.  Nëse tumori nuk ndodh në afërsi të indeve dhe pjesëve të trupit, ai quhet tumor beninj ose jo- kanceroz. Tumoret beninje rrallë ndodh të jenë kërcënuese për jetën.  Nëse tumori pushton dhe shkatërron qelizat në afërsi të indeve, ai quhet tumor malinj, ose kancer. Kanceret ndonjëherë mund të jenë kërcënuese për jetën. Qelizat kanceroze mund po ashtu të shpërndahen në pjesë të ndryshme të organizmit përmes enëve të gjakut dhe kanaleve limfatike
 • 3.  Njihen 4 tipa te Kancerave : KARCINOMAT, SARKOMAT, LEUKEMIA ,LYMFOMA.  1)Karcinomat janë kancere qe rrjedhin nga indet epiteliale dhe përfshijnë rreth 80-90 % te numrit te përgjithshëm te kancerave.  2)Sarkomat janë tumore te indit lidhor.  3)Leucemia është kancer i tipit qe karakterizohet me rritje shume te shpejt te
 • 4. Kanceri i lekures  Kanceri I lekures eshte forma me e shpeshte e kancerit.Ne vendin tone si nje vend mesdhetar me rrezatim te larte diellor, kanceri I lekures eshte shume I shpeshte.
 • 5. Melanoma  Melanoma eshte forma me e rrezikshme malinje e kancerit te lekures qe zhvillohet nga rritja e pakontrolluar e qelizave melanoma. Melanoma mund te shfaqet papritur ose mund te zhvillohet mbi nje nishan ekzistues.
 • 6. Kanceri i gjakut (Leucemia)  Leucemia është kancer i cili fillon në indin që krijon gjakun. Ekzistojnë dy lloje të leucemisë: ajo kronike dhe leucemia akute, të cilat bazohen kryesisht në atë se sa shpejt sëmundja paraqitet dhe përkeqësohet. Te leucemia kronike, përkeqësimi i sëmundjes zakonisht ndodh ngadalë, ndërsa te ajo akute, zakonisht përkeqësohet shpejt. Leucemia kronike Në fazat e hershme të leucemisë kronike, qelizat leucemike ende mund të bëjnë një pjesë të punës të qelizave
 • 7.  Njerëzit mund të mos kenë simptoma së pari. Megjithatë, mjekët shpesh e kuptojnë se pacienti ka leucemi kronike gjatë ndonjë kontrolli rutinë – edhe kur nuk ka asnjë simptomë. Në rastin e leucemisë akute, qelizat leucemike nuk mund të bëjnë asnjërën prej punëve të qelizave të bardha normale të gjakut. Numri i qelizave leucemike rritet me shpejtësi, prandaj leucemia akute zakonisht përkeqësohet shpejt.
 • 8. Kanceri i stomakut  Kanceri i stomakut është një ndër tumoret malinje më të shpeshta, përgjegjës për një numër të madh vdekjesh në vit në Shqipëri. Cilat llojet më të përhapura të kancerit Janë më shumë se 9200 njerëz që vuajnë nga kanceri në stomak. Tre janë llojet kryesore të kancerit në stomak: limfatik, tumori i stomakut, dhe tumori kancerogjen. •Limfatik, janë kancere të indeve të sistemit imunitar që ndonjëherë gjendet në “muret” e stomakut. •Tumori i stomakut zhvillohet nga indet e
 • 9.  Tumoret kancerogjene janë tumoret e qelizave të stomakut. Cilat janë shkaqet e sëmundjes Infeksioni përcaktohet si një nga shkaqet kryesorë. Kanceri shfaqet atëherë kur një pjesë shumë e vogël e mekanizmit të qelizës nuk funksionon në mënyrën e duhur. Kanceri në stomak është më shumë i përhapur tek meshkujt, sidomos pas moshës 60-vjeçare.
 • 10. Kanceri i veshkave  Kanceri i veshkave është kanceri i cili krijohet në indin e veshkave. Kanceri i veshkave përfshin këto dy lloje të kancereve: 1)karcinoma e qelizave veshkore (kanceri që krijohet në mbështjellësin e gypave shumë të vegjël të veshkave të cilat filtrojnë gjakun dhe largojnë produktet e panevojshme) 2)karcinoma e legenit të veshkave (që formohet në qendër të veshkave ku mblidhet urina).
 • 11. Kanceri i mushkerive  Kanceri i mushkërisë është një nga problemet kryesore të shëndetit në vendin tonë ashtu si edhe në të gjithë botën... Në ditët e sotme kanceri i mushkërisë është shkaku kryesor i vdekjeve nga kanceri për të dy gjinitë. Në vendet e zhvilluara çdo vit numri i personave që vdesin nga kanceri i mushkërisë është më i madh se numri total i personave që vdesin nga kanceri i gjirit, prostatës, zorrës së trashë dhe pankreasit.
 • 12.  Kanceri i mushkërisë është kanceri më ”vdekjeprurës” të cilit i njihet shkaku. Duke u krahasuar me llojet e tjera të kancereve, kanceri i mushkërisë përhapet më shpejt dhe sidomos në fazat e fundit përhapet në kraharor dhe prek edhe organet kryesore për jetën që ndodhen prane ose përhapet me anë të gjakut në organe të tjera të trupit.
 • 13. Kanceri i gjirit  Kanceri i gjirit është forma më e shpeshtë e kancerit që prek femrat, por jo më edhe shkaktari kryesor i vdekjeve nga kanceri. Rreth një në tetë femra diagnostikohen me kancer të gjirit çdo vit. Shkaktarët e saktë të kancerit të gjirit kurrë nuk mund të konfirmohen. Mjekët rrallë mund ta kuptojnë se pse një femër ka zhvilluar kancer dhe një tjetër jo. Megjithatë goditja, lëndimi ose prekja e gjinjve nuk shkakton kancer. Dhe, kanceri i gjirit nuk është i ngjitshëm
 • 14. Studimet kanë gjetur këto faktorë të rrezikut për kancerin e gjirit:  Mosha  Histori personale shëndetësore  Histori familjare shëndetësore  Ndryshime të caktuara gjenetike  Terapia e rrezatimit në gjoks  Raca  Mungesa e aktivitetit fizik  Pirja e alkoolit
 • 15. Punuan : Melissa Cani Marsila Mema Milena Keshteja Marian Zhuri