SlideShare a Scribd company logo
1 of 17
 Sëmundjet e gjakut
 Shenjat e sëmundjes

së gjakut dhe shërimi i

tyre
 Anemia
 Leukemia
 Hemofilia
 Tromboza
 Të metat dhe sëmundjet e zemrës
 Infarkti i zemrës
 Ethet Reumatike
 Sëmundjet të enëve të gjakut
 Ne

mund të marrim sëmundje të gjakut dhe
mund ti shërojmë ato. Shumë njerëzve i
ndodhin ato sëmundje, ne sot do të mësojmë për
sëmundjet e gjakut të cilat janë:
 Anemia,
 Leukemia,
 Hemofilia dhe
 Tromboza


Shenjat e sëmundjes së gjakut
Lodhja
Takikardi
Zbehje



Shërimi i tyre
Anemikët duhet të konsumojnë fruta me vitaminë C.
Anemikët duhet të konsumojnë spinaq dhe barëra jeshile.
Fiku, shalqiri dhe luleshtrydhja, efikase për të trajtuar Aneminë.
Anemia shkaktohet si pasojë e një ushqimi të keq.
Anemikët duhet të pinë 150 gram lëng karotash në ditë.
Çajin, kakaon dhe kafen duhet t’i marrin tri orë përpara se të hanë, pasi
ndryshe vështirëson tretjen.
Pacientët duhet të pinë çdo ditë 150 ml. lëng të rrepës së kuqe, para buke.
Këshillohet të konsumohet sa më shpesh domatja.
Të sëmurët duhet të marrin, gjithashtu, çdo ditë 10 - 15 fruta të mandarinës për
një kohë prej 20 - 25 ditë.
 Shfaqet

si pasojë e zvogëlimit të numrit të
eritrociteve. Fjala Anemi do të thotë pagjakësi.
Sëmundja mund të shërohet nëse i sëmuri shkon
në bjeshkë dhe merr preparate të pasura me Fe.
Shenjat e sëmundjes janë: zbehja, marramendja
dhe të fiktit. Diagnoza e anemisë vendoset kur
ka ulje të nivelit të hemoglobinës.
Hemoglobina është proteina e rruazave të kuqe e
cila bën transportin e oksigjenit prej mushkërive
në inde.
 Leukemia

shfaqet si pasojë e formave të
ndryshme të rrezatimit. Kjo sëmundje
mund të bëhet me shtimin e numrit të
madh të leukociteve. Paralel me rritjen e
numrit të leukociteve zvoglohet numri i
eritrociteve. Gati 44,000 njerëz janë të
sëmuar çdo vit në Sh.B.A dhe
22,000 njerëz janë të vdekur.
 Hemofilia

është sëmundja kur gjaku

nuk mund të koagulohet, prandaj edhe
nëse e bëjmë gërvishtje shumë të vogla
atëherë do të na dirdhet shumë gjak.
Hemofilia është një sëmundje që
trashëgohet. Nga kjo sëmundje më së
shumti vuajnë meshkujt.
Tromboza

zakonisht shfaqet shumë
shpesh në venat e këmbëve te
gratë gjatë apo pas shtatzanisë.
Shumë gra e kanë këtë sëmundje. Në
enët e gjakut të tyre bëhet mpiskja
apo koagulimi i gjakut.




Të metat e zemrës mund të jenë të lindura dhe të
fituara. Të metat e fituara të zemrës shfaqen si pasojë
e ndezjes së valvulave të zemrës, që vështirsojnë punën
normale të zemrës. Të metat e lindura të zemrës janë
pasojë e zhvillimit jonormal të zemrës dhe enëve të
gjakut gjatë zhvillimit embrional. Njerëzit me të metat
e zemrës ngulfaten, por këta njerëz duhet të bëjnë jetë
të qetë.
Sëmundjet e zemrës janë ato sëmundje që ne i quajmë
sëmundje shumë të rënda. Njëra nga sëmundjet e
zemrës më të rrezikshëme është Infarkti i zemrës.
Janë disa sëmundje të tjera të këqija por jo të zemrës,
ato janë Ethet reumatike.
 Infarkti

i zemrës është një sëmundje
vdekjeprurëse, ajo shfaqet si pasojë e
bllokimit të enëve të gjakut që furnizojnë
muskulin e zemrës me gjak (embolia dhe
tromboza). Në infarktin e zemrës shfaqen si
pasojë çrregullimet të rënda në punën e
zemrës, zemra ka inde por ato vdesin dhe të
rrahurat e saj ndalen plotësisht (nuk pompon
më). Infarktin e zemrës e shkaktojnë llojet e
ndryshme të drogave, alkooli, puna e rëndë
fizike, pushimi i pamjaftueshëm etj.
 Ethet

reumatike shkaktohen nga
bakteriet e familjes streptokoke.
Sëmundja fillon me dhimbjen në fyt
por shpejt rezulton ndezja e nyjave
dhe e endokardit. Rëndom goditen
valvulat e zemrës, të cilat deformohen
dhe nuk mund ta kryejnë funksionin e
tyre. Në ethet reumatike shfaqen veset
e përfituara të zemrës.
 Enët

e gjakut kur sëmuren bëhen joelastike. Kjo
sëmundje quhet arterosklerozë. Enët joelastike të
gjakut mund të pëlcasin. Nëse enët e gjakut
(joelastike) në tru pëlcasin atëherë disa pjesë të
trurit mund të paralizohen ose njeriu mund të
vdes. Është një sëmundje e shpeshtë e enëve të
gjakut, kjo sëmundje është zgjerimi i venave, kjo
sëmundje shkaktohet nëse njerëzit rrinë shumë
gjatë në këmbë. Kjo sëmundje duhet të hiqet me
anë të operacionit ose duhet të barten çorape
elastike të gomës, të cilat i shtrëngojnë muskujt e
këmbës.
Ushqimi i lehtë dhe i larmishëm, marrja me sport dhe
qëndrimi në natyrë, mospirja e duhanit dhe e alkoolit,
jeta psikike e ekuilibruar mbron zemrën dhe enët e
gjakut nga dëmtimet dhe kështu zgjatet jeta.
Fleurat Govori

More Related Content

What's hot

Trashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperiseTrashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperisemelissa cani
 
Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9S Gashi
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutmikaela basha
 
prilli i thyer BISEDA LETRARE
 prilli i thyer BISEDA LETRARE prilli i thyer BISEDA LETRARE
prilli i thyer BISEDA LETRAREmanomano46
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europianolinuhi
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
 
Komunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiDenis Lezo
 
Komunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiElton Gjoka
 
Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!
Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!
Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!Rexhep Smoqi
 
Projekt ne fizike
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizikeDaniela Ela
 
Aparati i ekskretimit
Aparati i ekskretimitAparati i ekskretimit
Aparati i ekskretimitMatilda Gremi
 
Shkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeShkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeolinuhi
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.ronela hasanaj
 
matematika projekt
matematika projektmatematika projekt
matematika projektFacebook
 

What's hot (20)

Trashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperiseTrashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperise
 
Monarket e ndricuar
Monarket e ndricuarMonarket e ndricuar
Monarket e ndricuar
 
Problemet e adoleshenteve
Problemet e adoleshenteveProblemet e adoleshenteve
Problemet e adoleshenteve
 
Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
 
prilli i thyer BISEDA LETRARE
 prilli i thyer BISEDA LETRARE prilli i thyer BISEDA LETRARE
prilli i thyer BISEDA LETRARE
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
 
Komunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne Shqiperi
 
Komunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperi
 
Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
 
Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!
Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!
Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!
 
Projekt ne fizike
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizike
 
Aparati i ekskretimit
Aparati i ekskretimitAparati i ekskretimit
Aparati i ekskretimit
 
Shkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeShkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustike
 
ENET E GJAKUT...PROJEKT !!!
ENET E GJAKUT...PROJEKT !!!ENET E GJAKUT...PROJEKT !!!
ENET E GJAKUT...PROJEKT !!!
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
 
matematika projekt
matematika projektmatematika projekt
matematika projekt
 

Viewers also liked

Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)
Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)
Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)Fleurati
 
Projekt biologji sistemi i qarkullimit te gjakut
Projekt biologji sistemi i qarkullimit te gjakutProjekt biologji sistemi i qarkullimit te gjakut
Projekt biologji sistemi i qarkullimit te gjakutShkelzen Tarja
 
Sistemi i qarkullimit te gjakut Enxhi Nikolla shkolla"Albanet"klasa VII
 Sistemi i qarkullimit te gjakut Enxhi Nikolla shkolla"Albanet"klasa VII Sistemi i qarkullimit te gjakut Enxhi Nikolla shkolla"Albanet"klasa VII
Sistemi i qarkullimit te gjakut Enxhi Nikolla shkolla"Albanet"klasa VIIlira kuca
 
Reisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VII
Reisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VIIReisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VII
Reisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VIIlira kuca
 
Punim seminarik gjaku
Punim seminarik gjakuPunim seminarik gjaku
Punim seminarik gjakuArdian Hyseni
 
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "Denis Lezo
 
Sëmundjet Iskemike të Zemrës
Sëmundjet Iskemike të ZemrësSëmundjet Iskemike të Zemrës
Sëmundjet Iskemike të ZemrësDriton Baloku
 
Sistemi imun
Sistemi imun Sistemi imun
Sistemi imun MedShqip
 
Semundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshmeSemundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshmeAn An
 
Projekt Biologji - Aparati i Frymekembimit frymekembimit
 Projekt Biologji - Aparati i Frymekembimit frymekembimit Projekt Biologji - Aparati i Frymekembimit frymekembimit
Projekt Biologji - Aparati i Frymekembimit frymekembimitMarinela Abedini
 
Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeXhuLia Muca
 
SISTEMI NERVOR
SISTEMI NERVORSISTEMI NERVOR
SISTEMI NERVORAdela Sota
 
gjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetikegjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetikeDajana Gjini
 
Sistemi respirator
Sistemi respiratorSistemi respirator
Sistemi respiratorMedShqip
 

Viewers also liked (20)

Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)
Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)
Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)
 
Projekt biologji sistemi i qarkullimit te gjakut
Projekt biologji sistemi i qarkullimit te gjakutProjekt biologji sistemi i qarkullimit te gjakut
Projekt biologji sistemi i qarkullimit te gjakut
 
Gjaku
GjakuGjaku
Gjaku
 
Semundjet e gjakut
Semundjet e gjakutSemundjet e gjakut
Semundjet e gjakut
 
Sistemi i qarkullimit te gjakut Enxhi Nikolla shkolla"Albanet"klasa VII
 Sistemi i qarkullimit te gjakut Enxhi Nikolla shkolla"Albanet"klasa VII Sistemi i qarkullimit te gjakut Enxhi Nikolla shkolla"Albanet"klasa VII
Sistemi i qarkullimit te gjakut Enxhi Nikolla shkolla"Albanet"klasa VII
 
Reisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VII
Reisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VIIReisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VII
Reisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VII
 
Punim seminarik gjaku
Punim seminarik gjakuPunim seminarik gjaku
Punim seminarik gjaku
 
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
 
Sëmundjet Iskemike të Zemrës
Sëmundjet Iskemike të ZemrësSëmundjet Iskemike të Zemrës
Sëmundjet Iskemike të Zemrës
 
Biologji
BiologjiBiologji
Biologji
 
Sistemi imun
Sistemi imun Sistemi imun
Sistemi imun
 
Semundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshmeSemundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshme
 
Projekt Biologji - Aparati i Frymekembimit frymekembimit
 Projekt Biologji - Aparati i Frymekembimit frymekembimit Projekt Biologji - Aparati i Frymekembimit frymekembimit
Projekt Biologji - Aparati i Frymekembimit frymekembimit
 
Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
 
Anemia
AnemiaAnemia
Anemia
 
SISTEMI NERVOR
SISTEMI NERVORSISTEMI NERVOR
SISTEMI NERVOR
 
gjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetikegjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetike
 
Sistemi respirator
Sistemi respiratorSistemi respirator
Sistemi respirator
 
Obeziteti
ObezitetiObeziteti
Obeziteti
 
Biologji
BiologjiBiologji
Biologji
 

Similar to Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji)

Similar to Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji) (11)

Infarkti i miokardit
Infarkti i miokarditInfarkti i miokardit
Infarkti i miokardit
 
Sak
SakSak
Sak
 
Ateroskleroza sunilda rexhaj
Ateroskleroza sunilda rexhajAteroskleroza sunilda rexhaj
Ateroskleroza sunilda rexhaj
 
Kardiomiopatite
KardiomiopatiteKardiomiopatite
Kardiomiopatite
 
Problemet e zemrës rrezikojnë goditjen në tru
Problemet e zemrës rrezikojnë goditjen në truProblemet e zemrës rrezikojnë goditjen në tru
Problemet e zemrës rrezikojnë goditjen në tru
 
Sëmundjet gjenetike gr1
Sëmundjet gjenetike gr1Sëmundjet gjenetike gr1
Sëmundjet gjenetike gr1
 
Interna kardiologji mësimet
Interna kardiologji mësimetInterna kardiologji mësimet
Interna kardiologji mësimet
 
Zemra dhe Enet e gjakut
Zemra dhe Enet e gjakutZemra dhe Enet e gjakut
Zemra dhe Enet e gjakut
 
traumat geriartike
traumat geriartiketraumat geriartike
traumat geriartike
 
Talasemia
TalasemiaTalasemia
Talasemia
 
Biologji
Biologji Biologji
Biologji
 

More from Fleurati

Advantages & Disadvantages (Open-Source vs. Proprietary Software)
Advantages & Disadvantages (Open-Source vs. Proprietary Software)Advantages & Disadvantages (Open-Source vs. Proprietary Software)
Advantages & Disadvantages (Open-Source vs. Proprietary Software)Fleurati
 
Comparison between HDD and SSD
Comparison between HDD and SSDComparison between HDD and SSD
Comparison between HDD and SSDFleurati
 
Switched networks (LAN Switching – Switches)
Switched networks (LAN Switching – Switches)Switched networks (LAN Switching – Switches)
Switched networks (LAN Switching – Switches)Fleurati
 
Verizon communications
Verizon communicationsVerizon communications
Verizon communicationsFleurati
 
Struktura e atomit dhe bërthama e tij
Struktura e atomit dhe bërthama e tijStruktura e atomit dhe bërthama e tij
Struktura e atomit dhe bërthama e tijFleurati
 
Smartphones
SmartphonesSmartphones
SmartphonesFleurati
 
Sistemi i lëvizjes
Sistemi i lëvizjesSistemi i lëvizjes
Sistemi i lëvizjesFleurati
 
Shkolla dhe funksioni i saj
Shkolla dhe funksioni i sajShkolla dhe funksioni i saj
Shkolla dhe funksioni i sajFleurati
 
Llogaritje (Computation)
Llogaritje (Computation)Llogaritje (Computation)
Llogaritje (Computation)Fleurati
 
Internet café (Gaming Center)
Internet café (Gaming Center)Internet café (Gaming Center)
Internet café (Gaming Center)Fleurati
 
Evropa verilindore
Evropa verilindoreEvropa verilindore
Evropa verilindoreFleurati
 
Computer games
Computer gamesComputer games
Computer gamesFleurati
 
Bota bimore dhe shtazore (Gjeografi)
Bota bimore dhe shtazore (Gjeografi)Bota bimore dhe shtazore (Gjeografi)
Bota bimore dhe shtazore (Gjeografi)Fleurati
 
Animals (Gj. Angleze)
Animals (Gj. Angleze)Animals (Gj. Angleze)
Animals (Gj. Angleze)Fleurati
 
Barnat dhe drogat
Barnat dhe drogatBarnat dhe drogat
Barnat dhe drogatFleurati
 
Acidi acetik (Etanoik)
Acidi acetik (Etanoik)Acidi acetik (Etanoik)
Acidi acetik (Etanoik)Fleurati
 

More from Fleurati (20)

Advantages & Disadvantages (Open-Source vs. Proprietary Software)
Advantages & Disadvantages (Open-Source vs. Proprietary Software)Advantages & Disadvantages (Open-Source vs. Proprietary Software)
Advantages & Disadvantages (Open-Source vs. Proprietary Software)
 
Comparison between HDD and SSD
Comparison between HDD and SSDComparison between HDD and SSD
Comparison between HDD and SSD
 
Switched networks (LAN Switching – Switches)
Switched networks (LAN Switching – Switches)Switched networks (LAN Switching – Switches)
Switched networks (LAN Switching – Switches)
 
Verizon communications
Verizon communicationsVerizon communications
Verizon communications
 
Ylberi
YlberiYlberi
Ylberi
 
Struktura e atomit dhe bërthama e tij
Struktura e atomit dhe bërthama e tijStruktura e atomit dhe bërthama e tij
Struktura e atomit dhe bërthama e tij
 
Smartphones
SmartphonesSmartphones
Smartphones
 
Sistemi i lëvizjes
Sistemi i lëvizjesSistemi i lëvizjes
Sistemi i lëvizjes
 
Shkolla dhe funksioni i saj
Shkolla dhe funksioni i sajShkolla dhe funksioni i saj
Shkolla dhe funksioni i saj
 
Nafta
NaftaNafta
Nafta
 
Irlanda
IrlandaIrlanda
Irlanda
 
Llogaritje (Computation)
Llogaritje (Computation)Llogaritje (Computation)
Llogaritje (Computation)
 
Klori
KloriKlori
Klori
 
Internet café (Gaming Center)
Internet café (Gaming Center)Internet café (Gaming Center)
Internet café (Gaming Center)
 
Evropa verilindore
Evropa verilindoreEvropa verilindore
Evropa verilindore
 
Computer games
Computer gamesComputer games
Computer games
 
Bota bimore dhe shtazore (Gjeografi)
Bota bimore dhe shtazore (Gjeografi)Bota bimore dhe shtazore (Gjeografi)
Bota bimore dhe shtazore (Gjeografi)
 
Animals (Gj. Angleze)
Animals (Gj. Angleze)Animals (Gj. Angleze)
Animals (Gj. Angleze)
 
Barnat dhe drogat
Barnat dhe drogatBarnat dhe drogat
Barnat dhe drogat
 
Acidi acetik (Etanoik)
Acidi acetik (Etanoik)Acidi acetik (Etanoik)
Acidi acetik (Etanoik)
 

Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji)

 • 1.
 • 2.  Sëmundjet e gjakut  Shenjat e sëmundjes së gjakut dhe shërimi i tyre  Anemia  Leukemia  Hemofilia  Tromboza  Të metat dhe sëmundjet e zemrës  Infarkti i zemrës  Ethet Reumatike  Sëmundjet të enëve të gjakut
 • 3.
 • 4.  Ne mund të marrim sëmundje të gjakut dhe mund ti shërojmë ato. Shumë njerëzve i ndodhin ato sëmundje, ne sot do të mësojmë për sëmundjet e gjakut të cilat janë:  Anemia,  Leukemia,  Hemofilia dhe  Tromboza
 • 5.  Shenjat e sëmundjes së gjakut Lodhja Takikardi Zbehje  Shërimi i tyre Anemikët duhet të konsumojnë fruta me vitaminë C. Anemikët duhet të konsumojnë spinaq dhe barëra jeshile. Fiku, shalqiri dhe luleshtrydhja, efikase për të trajtuar Aneminë. Anemia shkaktohet si pasojë e një ushqimi të keq. Anemikët duhet të pinë 150 gram lëng karotash në ditë. Çajin, kakaon dhe kafen duhet t’i marrin tri orë përpara se të hanë, pasi ndryshe vështirëson tretjen. Pacientët duhet të pinë çdo ditë 150 ml. lëng të rrepës së kuqe, para buke. Këshillohet të konsumohet sa më shpesh domatja. Të sëmurët duhet të marrin, gjithashtu, çdo ditë 10 - 15 fruta të mandarinës për një kohë prej 20 - 25 ditë.
 • 6.  Shfaqet si pasojë e zvogëlimit të numrit të eritrociteve. Fjala Anemi do të thotë pagjakësi. Sëmundja mund të shërohet nëse i sëmuri shkon në bjeshkë dhe merr preparate të pasura me Fe. Shenjat e sëmundjes janë: zbehja, marramendja dhe të fiktit. Diagnoza e anemisë vendoset kur ka ulje të nivelit të hemoglobinës. Hemoglobina është proteina e rruazave të kuqe e cila bën transportin e oksigjenit prej mushkërive në inde.
 • 7.  Leukemia shfaqet si pasojë e formave të ndryshme të rrezatimit. Kjo sëmundje mund të bëhet me shtimin e numrit të madh të leukociteve. Paralel me rritjen e numrit të leukociteve zvoglohet numri i eritrociteve. Gati 44,000 njerëz janë të sëmuar çdo vit në Sh.B.A dhe 22,000 njerëz janë të vdekur.
 • 8.  Hemofilia është sëmundja kur gjaku nuk mund të koagulohet, prandaj edhe nëse e bëjmë gërvishtje shumë të vogla atëherë do të na dirdhet shumë gjak. Hemofilia është një sëmundje që trashëgohet. Nga kjo sëmundje më së shumti vuajnë meshkujt.
 • 9. Tromboza zakonisht shfaqet shumë shpesh në venat e këmbëve te gratë gjatë apo pas shtatzanisë. Shumë gra e kanë këtë sëmundje. Në enët e gjakut të tyre bëhet mpiskja apo koagulimi i gjakut.
 • 10.
 • 11.   Të metat e zemrës mund të jenë të lindura dhe të fituara. Të metat e fituara të zemrës shfaqen si pasojë e ndezjes së valvulave të zemrës, që vështirsojnë punën normale të zemrës. Të metat e lindura të zemrës janë pasojë e zhvillimit jonormal të zemrës dhe enëve të gjakut gjatë zhvillimit embrional. Njerëzit me të metat e zemrës ngulfaten, por këta njerëz duhet të bëjnë jetë të qetë. Sëmundjet e zemrës janë ato sëmundje që ne i quajmë sëmundje shumë të rënda. Njëra nga sëmundjet e zemrës më të rrezikshëme është Infarkti i zemrës. Janë disa sëmundje të tjera të këqija por jo të zemrës, ato janë Ethet reumatike.
 • 12.  Infarkti i zemrës është një sëmundje vdekjeprurëse, ajo shfaqet si pasojë e bllokimit të enëve të gjakut që furnizojnë muskulin e zemrës me gjak (embolia dhe tromboza). Në infarktin e zemrës shfaqen si pasojë çrregullimet të rënda në punën e zemrës, zemra ka inde por ato vdesin dhe të rrahurat e saj ndalen plotësisht (nuk pompon më). Infarktin e zemrës e shkaktojnë llojet e ndryshme të drogave, alkooli, puna e rëndë fizike, pushimi i pamjaftueshëm etj.
 • 13.  Ethet reumatike shkaktohen nga bakteriet e familjes streptokoke. Sëmundja fillon me dhimbjen në fyt por shpejt rezulton ndezja e nyjave dhe e endokardit. Rëndom goditen valvulat e zemrës, të cilat deformohen dhe nuk mund ta kryejnë funksionin e tyre. Në ethet reumatike shfaqen veset e përfituara të zemrës.
 • 14.
 • 15.  Enët e gjakut kur sëmuren bëhen joelastike. Kjo sëmundje quhet arterosklerozë. Enët joelastike të gjakut mund të pëlcasin. Nëse enët e gjakut (joelastike) në tru pëlcasin atëherë disa pjesë të trurit mund të paralizohen ose njeriu mund të vdes. Është një sëmundje e shpeshtë e enëve të gjakut, kjo sëmundje është zgjerimi i venave, kjo sëmundje shkaktohet nëse njerëzit rrinë shumë gjatë në këmbë. Kjo sëmundje duhet të hiqet me anë të operacionit ose duhet të barten çorape elastike të gomës, të cilat i shtrëngojnë muskujt e këmbës.
 • 16. Ushqimi i lehtë dhe i larmishëm, marrja me sport dhe qëndrimi në natyrë, mospirja e duhanit dhe e alkoolit, jeta psikike e ekuilibruar mbron zemrën dhe enët e gjakut nga dëmtimet dhe kështu zgjatet jeta.