SlideShare a Scribd company logo
TEMA:Semundjet i kane
rrenjet e tyre ne gjene
(Hemofilia) (Talasemia)
(Sindroma Down)
(Kanceri)
 Kanceri eshte nje term i pergjithshem
qe perdoret per nje grup me me teper
se 100 semundje te cilat mund te
prekin cdo pjese te organizmit.Terma
me te cilat kanceri njihet ndryshe jane
tumori dhe neoplazma.Kanceri njihet
si rritje e pakontrolluar e qelizave qe
prodhojne 1 tumor ose neoplazme.
 Qelizat e kancerizuara humbasin specializimin e indit qe I
perkasin dhe nuk I pergjigjen.Mekanizmave te kontrollit
qe normalisht e kufizojne ndarjen e qelizave.Kanceri mund
te kaloje nga forma primare e tumorit ne formen sekondare
te tij ne nje proces qe quhet mestaz.Fjala “Tumor” rrjedh
nga gjuha latine,tumor-enjtje,fryerje prodhohet nga
shumimi jonormal i qelizave permes procesit te ndarjes
mitotike te qelizave.Tumoret zakonisht klasifikohen ne keto
grupe:1 Beninj-Kur ato kane rritje te ngadalte tumor
evolucioni I vetevetishem I te cilit eshte lokal dhe nuk jep
metostoza,prandaj nuk e rrezikon shume jeten e te semurit
dhe si rregull,nuk jep vdekjen e personit qe e mbart ate.
Megjithate edhe ky tumor mund te rrezikoje individin
nepermjet komprimimeve dhe efekteve te tjera
lokale,ndryshimeve sekondave qe mund te pesoje ose te
aktivitetit hormonal qe mund te shfaq.2 Malinje- Nga
latinishtja Malingneses me veprim te keq,kur ato rriten
shpejt dhe formojne Metosstoza.Keto tumore shkaktojne
edhe vdjekje.Njihen 4 tipe te
kancerave:Karcinomat,Sarkomat,Leucemia dhe Lynfoma
 -Karcinomat jane kancere qe rrjedhin nga indet
epiteliale dhe qe perfshijne kancerin e
lekures,gjendrave,gjinve dhe shume organeve te
brendshme.
 -Sarkomat jane tumore te indit lidhor zakonisht keto
tumore nuk perhapen me shpejtesi ne keto inde.
 -Leucemia eshte kancer I tipit qe karakterizohet me
rritje shume te shpejte te numrit te rruazave te bardha
te gjakut.Kanceri prek me teper grate se burrat.Kemi
lloje te ndryshme te kancerit ne varesi te organit ku
shfaqet psh:kanceri I gjirit,kanceri i
mushkerive,kanceri i prostates,kanceri i trurit,kanceri
i pankreasit etj.
 1-Kanceri I mushkerive:eshte
kancer i trakese bronkeve ose i
alreolave.Me i shpeshte eshte
kanceri I bronkeve.Kanceri I
mushkerive eshte kanceri me i
madh vrases ne Europ dhe ne te
gjithe boten.Duhanpirja eshte
pergjegjese per afersishte 90% te
rasteve me kancer te mushkerive
2-Kanceri i prostates:eshte
kanceri I dyte me I shpeshte I
diagnostikuar te muskujt pas
kancerit te lekures.Megjithese
semundja eshte e shpeshte,jo
gjithmone eshte
vdekjeprurese.Pjesa me e
madhe e kanceave te prostsates
rriten dhe perhapen ngadale.
 3-Kanceri I trurit:mund te shkaktohet
si pasoje e shtimit te pa kontrolluar te
qelizave kanceroze te cilat shkaktojne
tumore ne trurin e njeriut.Kanceri i
trurit paraqet nje shumim te indit te
trurit si dhe cipezave qe e rrethojne
trurin.Simptomat me te cilat shfaqet
tumori ne tru jane:mpirje te
njeanshme,te vjella,marrje mendesh
etj.
4-Kanceri I gjirit:eshte nje nga llojet me
te shpeshta te kancerit te grate,dhe
nder shkaktaret kryesor te vdekjes tek
ato.Ai mund te kurohet ne nje pjese
shume te madhe te rasteve nese
diagnostikohet ne kohe.-Vetkontrolli
mujor I gjirit,ku gjiri kontrollohet
vete me duar.-Mamografia ajo e kap
kancerin shume heret qe kur
ndryshimet nuk mund te shihet me sy
apo te preket me duar.
 Hemofilia eshte nje semundje e gjakut,ne
te cilen gjaku nuk mpikset si
normalisht.Nese ju keni Hemofili mund te
keni gjakderdhje per nje koh me te gjate
krahasuar me njerzit e tjere pas nje
traume apo demtimi.Ju gjithashtu mund te
gjakoseni edhe ne brendesi te trupit
tuaj,vecanerisht ne artikulacionet e
gjunjeve,kyceve te kembeve dhe ne
berryla.Kjo gjakderdhje mund te demtoj
organet tuaja dhe mund te jete edhe
kercenuese per jeten.
 Hemofilia zakonisht eshte nje semundje e
trashegueshme.
 E trashegueshme do te thote qe kjo semundje
kalon nga prindi tek femija me ane te
geneve.Njerezit e lindur me hemofili kane sasi
shume te vogel ose mungese te faktoreve te
koalugimit te gjakut.Faktoret e koalogimit te
gjakut jane proteina qe I duhen organizmit te
njeriut per nje mpiksje normale te gjakut.Ka
shum tipe faktoresh koalugimi te cilet zakonisht
nderveprojne me trompocidet per te realizuar
mpiksjen e gjakut.
 Trompocidet jane fragmente te vogla
qelizore te gjakut qe formohen ne palcen e
kockes dhe luajne nje rol shume te madh
ne mpiksjen e gjakut.Kur vazat e gjakut
demtohen faktoret e koagulimit ndihmojne
trompocidet te lidhen njeri me tjetrin per
te mbyllur carjet e te prerat dhe te
ndalojne ne kete menyre gjakderdhjen ne
keto vaza.Dy tipet kryesore te hemofilis
jane Hemofilia A dhe Hemofiloia B.
 Nese ju keni Hemofilin A keni munges ose nivele
shume te uleta te faktorit [VIII].Afro 9 nga 10
pacient qe kane Hemofili jane me Hemofili
A.Nese ju keni Hemofilin B atehere ju keni
mungese ose nivele shume te ulta te
faktorit[IX].Rralleher Hemofilia mund te jete e
fituar qe do te thote se ju nuk keni lindur me
kete semundje por qe ju e keni zhvilluar ate
gjate jetes tuaj.Kjo ndodh kur trupi juaj formon
antitrupa qe sulmojne faktoret e koagulimit qe
gjenden ne te duke penguar keshtu koagulimin.
 Hemofilia mund te jete e lehte mesatare
ose e rende.Kjo varet nga niveli I faktorit
te koagulimit ne gjakun tuaj . Afro 7 ne 10
pacient me hemofili A kane formen e rende
te saj. Njerezit qe nuk kane hemofili e
kane aktivitetin e faktorit [VIII] 100 %
.Pacientet qe kane formen e rende te
hemofilis kane aktivitetin e faktorit [VIII]
me te vogel se 1 % . Hemofilia preke
zakonishte meshkujt .Cdo vite 1 ne 5000
meshkuj lindin me semundjen e hemofilise.
 Cfar eshte hemofilia A dhe hemofilia B?
 Gjakderdhjet ne artikulacione jane shume te shpeshta
ne hemofiliket . Madje pa shkak te qarte. Ne fillim
hemoragjia sjell rritje te ndjeshmerise se gjurit e pa
shenja te dukshme te hemoragjise. Por me pas gjuri
fryhet behet shume I nxehte e I dhimshem.
Artikulacioni humbe funksionin e tij levizore dhe
munde te mos ta rifitoje me kurre. Hemoragjia ne tru
munde te ndodhe sipasoje e nje goditje por edhe
spontanishte. Me dhimbje koke shume te forta qe
zgjasin me te vjella te shumta me crregullime te gjumit
humbje te papritur te funksionit levizor apo te
ndjeshmerise se anesive shikim te dyfishuar
konvulsione e atake epilepsie.

More Related Content

What's hot

Semundjet kanceri
Semundjet kanceriSemundjet kanceri
Semundjet kanceri
Melissa Cani
 
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor Kanceri nje forme e rebelimit qelizor
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor
D. Sh
 
New microsoft office power point presentation
New microsoft office power point presentationNew microsoft office power point presentation
New microsoft office power point presentationEros Hoxha
 
Biologjia
BiologjiaBiologjia
Biologjianida63
 
Crregullimet kromozomike
Crregullimet kromozomike Crregullimet kromozomike
Crregullimet kromozomike
businessforlife
 
Semundjet gjenetike
Semundjet gjenetikeSemundjet gjenetike
Semundjet gjenetike280137
 
Esi kancer
Esi kancerEsi kancer
Esi kancer
shkolla-arianiti
 
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizor
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizorBiologji kanceri forme e rebelimit qelizor
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizor
sindi idnis
 
Kanceri i gjirit
Kanceri i gjiritKanceri i gjirit
Kanceri i gjiritM.Selimi90
 
gjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetikegjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetike
Dajana Gjini
 
Kanceri i mushkrive
Kanceri i mushkrive Kanceri i mushkrive
Kanceri i mushkrive
Donjet Bislimi
 
Kanceri i gjirit
Kanceri i gjiritKanceri i gjirit
Kanceri i gjiritMuhamed01
 
Kanceri,forme e rebelimit qelizor
Kanceri,forme e rebelimit qelizorKanceri,forme e rebelimit qelizor
Kanceri,forme e rebelimit qelizor
Klevi Hoxha
 
Kanceri i Mushkerise
Kanceri i MushkeriseKanceri i Mushkerise
Kanceri i Mushkerise
Ardian Z. Kryeziu
 
Modelet e trashegimise njegjenike dhe semundjet
Modelet e trashegimise njegjenike dhe semundjetModelet e trashegimise njegjenike dhe semundjet
Modelet e trashegimise njegjenike dhe semundjetSunilda Rexhaj
 
Mutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetikeMutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetike
Genti Mustafaj
 
Kanceri
KanceriKanceri
Kanceri
DonikaLici
 
Mutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetikeMutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetikeamla hoxha
 
Karcinomat e pankreasit
Karcinomat e pankreasitKarcinomat e pankreasit
Karcinomat e pankreasit
Donjet Bislimi
 

What's hot (20)

Semundjet kanceri
Semundjet kanceriSemundjet kanceri
Semundjet kanceri
 
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor Kanceri nje forme e rebelimit qelizor
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor
 
New microsoft office power point presentation
New microsoft office power point presentationNew microsoft office power point presentation
New microsoft office power point presentation
 
Kanceri
Kanceri Kanceri
Kanceri
 
Biologjia
BiologjiaBiologjia
Biologjia
 
Crregullimet kromozomike
Crregullimet kromozomike Crregullimet kromozomike
Crregullimet kromozomike
 
Semundjet gjenetike
Semundjet gjenetikeSemundjet gjenetike
Semundjet gjenetike
 
Esi kancer
Esi kancerEsi kancer
Esi kancer
 
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizor
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizorBiologji kanceri forme e rebelimit qelizor
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizor
 
Kanceri i gjirit
Kanceri i gjiritKanceri i gjirit
Kanceri i gjirit
 
gjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetikegjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetike
 
Kanceri i mushkrive
Kanceri i mushkrive Kanceri i mushkrive
Kanceri i mushkrive
 
Kanceri i gjirit
Kanceri i gjiritKanceri i gjirit
Kanceri i gjirit
 
Kanceri,forme e rebelimit qelizor
Kanceri,forme e rebelimit qelizorKanceri,forme e rebelimit qelizor
Kanceri,forme e rebelimit qelizor
 
Kanceri i Mushkerise
Kanceri i MushkeriseKanceri i Mushkerise
Kanceri i Mushkerise
 
Modelet e trashegimise njegjenike dhe semundjet
Modelet e trashegimise njegjenike dhe semundjetModelet e trashegimise njegjenike dhe semundjet
Modelet e trashegimise njegjenike dhe semundjet
 
Mutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetikeMutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetike
 
Kanceri
KanceriKanceri
Kanceri
 
Mutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetikeMutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetike
 
Karcinomat e pankreasit
Karcinomat e pankreasitKarcinomat e pankreasit
Karcinomat e pankreasit
 

Viewers also liked

Projekt biologji
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologji
xhesiona pera
 
Projekt biologji
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologji
Kristjana Llolli
 
Projekt biologji
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologjiUeda Rrukaj
 
Mesimet ne Biologji pjesa e dyte
Mesimet ne Biologji pjesa e dyte Mesimet ne Biologji pjesa e dyte
Mesimet ne Biologji pjesa e dyte
EliotDylazeka
 

Viewers also liked (7)

Projekt biologji
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologji
 
Projekt biologji
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologji
 
Projekt biologji
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologji
 
Biologji
BiologjiBiologji
Biologji
 
Projekt biologji
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologji
 
Projekt biologji
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologji
 
Mesimet ne Biologji pjesa e dyte
Mesimet ne Biologji pjesa e dyte Mesimet ne Biologji pjesa e dyte
Mesimet ne Biologji pjesa e dyte
 

Similar to Projekt biologji xc

biologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendetibiologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendeti
Arens Rapushi
 
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Denisa Caushi
 
Projekti Biologji
Projekti BiologjiProjekti Biologji
Projekti Biologji
ErjonaHaka
 
Biologji osteoporoza
Biologji osteoporozaBiologji osteoporoza
Biologji osteoporoza
Xhoana Pepa
 
Punim seminarik gjaku
Punim seminarik gjakuPunim seminarik gjaku
Punim seminarik gjakuArdian Hyseni
 
INFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINS
INFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINSINFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINS
INFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINS
Marjan Dodaj
 
Parimet e diagnozes diferenciale,gjendjet prekanceroze
Parimet e diagnozes diferenciale,gjendjet prekancerozeParimet e diagnozes diferenciale,gjendjet prekanceroze
Parimet e diagnozes diferenciale,gjendjet prekanceroze
Zajmira Thanasi
 

Similar to Projekt biologji xc (10)

Semundjet e gjakut
Semundjet e gjakutSemundjet e gjakut
Semundjet e gjakut
 
Bio
BioBio
Bio
 
KANCERI I KOLONIT
KANCERI I KOLONITKANCERI I KOLONIT
KANCERI I KOLONIT
 
biologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendetibiologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendeti
 
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
 
Projekti Biologji
Projekti BiologjiProjekti Biologji
Projekti Biologji
 
Biologji osteoporoza
Biologji osteoporozaBiologji osteoporoza
Biologji osteoporoza
 
Punim seminarik gjaku
Punim seminarik gjakuPunim seminarik gjaku
Punim seminarik gjaku
 
INFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINS
INFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINSINFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINS
INFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINS
 
Parimet e diagnozes diferenciale,gjendjet prekanceroze
Parimet e diagnozes diferenciale,gjendjet prekancerozeParimet e diagnozes diferenciale,gjendjet prekanceroze
Parimet e diagnozes diferenciale,gjendjet prekanceroze
 

Projekt biologji xc

 • 1. TEMA:Semundjet i kane rrenjet e tyre ne gjene (Hemofilia) (Talasemia) (Sindroma Down) (Kanceri)
 • 2.  Kanceri eshte nje term i pergjithshem qe perdoret per nje grup me me teper se 100 semundje te cilat mund te prekin cdo pjese te organizmit.Terma me te cilat kanceri njihet ndryshe jane tumori dhe neoplazma.Kanceri njihet si rritje e pakontrolluar e qelizave qe prodhojne 1 tumor ose neoplazme.
 • 3.  Qelizat e kancerizuara humbasin specializimin e indit qe I perkasin dhe nuk I pergjigjen.Mekanizmave te kontrollit qe normalisht e kufizojne ndarjen e qelizave.Kanceri mund te kaloje nga forma primare e tumorit ne formen sekondare te tij ne nje proces qe quhet mestaz.Fjala “Tumor” rrjedh nga gjuha latine,tumor-enjtje,fryerje prodhohet nga shumimi jonormal i qelizave permes procesit te ndarjes mitotike te qelizave.Tumoret zakonisht klasifikohen ne keto grupe:1 Beninj-Kur ato kane rritje te ngadalte tumor evolucioni I vetevetishem I te cilit eshte lokal dhe nuk jep metostoza,prandaj nuk e rrezikon shume jeten e te semurit dhe si rregull,nuk jep vdekjen e personit qe e mbart ate. Megjithate edhe ky tumor mund te rrezikoje individin nepermjet komprimimeve dhe efekteve te tjera lokale,ndryshimeve sekondave qe mund te pesoje ose te aktivitetit hormonal qe mund te shfaq.2 Malinje- Nga latinishtja Malingneses me veprim te keq,kur ato rriten shpejt dhe formojne Metosstoza.Keto tumore shkaktojne edhe vdjekje.Njihen 4 tipe te kancerave:Karcinomat,Sarkomat,Leucemia dhe Lynfoma
 • 4.  -Karcinomat jane kancere qe rrjedhin nga indet epiteliale dhe qe perfshijne kancerin e lekures,gjendrave,gjinve dhe shume organeve te brendshme.  -Sarkomat jane tumore te indit lidhor zakonisht keto tumore nuk perhapen me shpejtesi ne keto inde.  -Leucemia eshte kancer I tipit qe karakterizohet me rritje shume te shpejte te numrit te rruazave te bardha te gjakut.Kanceri prek me teper grate se burrat.Kemi lloje te ndryshme te kancerit ne varesi te organit ku shfaqet psh:kanceri I gjirit,kanceri i mushkerive,kanceri i prostates,kanceri i trurit,kanceri i pankreasit etj.
 • 5.  1-Kanceri I mushkerive:eshte kancer i trakese bronkeve ose i alreolave.Me i shpeshte eshte kanceri I bronkeve.Kanceri I mushkerive eshte kanceri me i madh vrases ne Europ dhe ne te gjithe boten.Duhanpirja eshte pergjegjese per afersishte 90% te rasteve me kancer te mushkerive
 • 6. 2-Kanceri i prostates:eshte kanceri I dyte me I shpeshte I diagnostikuar te muskujt pas kancerit te lekures.Megjithese semundja eshte e shpeshte,jo gjithmone eshte vdekjeprurese.Pjesa me e madhe e kanceave te prostsates rriten dhe perhapen ngadale.
 • 7.  3-Kanceri I trurit:mund te shkaktohet si pasoje e shtimit te pa kontrolluar te qelizave kanceroze te cilat shkaktojne tumore ne trurin e njeriut.Kanceri i trurit paraqet nje shumim te indit te trurit si dhe cipezave qe e rrethojne trurin.Simptomat me te cilat shfaqet tumori ne tru jane:mpirje te njeanshme,te vjella,marrje mendesh etj.
 • 8. 4-Kanceri I gjirit:eshte nje nga llojet me te shpeshta te kancerit te grate,dhe nder shkaktaret kryesor te vdekjes tek ato.Ai mund te kurohet ne nje pjese shume te madhe te rasteve nese diagnostikohet ne kohe.-Vetkontrolli mujor I gjirit,ku gjiri kontrollohet vete me duar.-Mamografia ajo e kap kancerin shume heret qe kur ndryshimet nuk mund te shihet me sy apo te preket me duar.
 • 9.  Hemofilia eshte nje semundje e gjakut,ne te cilen gjaku nuk mpikset si normalisht.Nese ju keni Hemofili mund te keni gjakderdhje per nje koh me te gjate krahasuar me njerzit e tjere pas nje traume apo demtimi.Ju gjithashtu mund te gjakoseni edhe ne brendesi te trupit tuaj,vecanerisht ne artikulacionet e gjunjeve,kyceve te kembeve dhe ne berryla.Kjo gjakderdhje mund te demtoj organet tuaja dhe mund te jete edhe kercenuese per jeten.
 • 10.  Hemofilia zakonisht eshte nje semundje e trashegueshme.  E trashegueshme do te thote qe kjo semundje kalon nga prindi tek femija me ane te geneve.Njerezit e lindur me hemofili kane sasi shume te vogel ose mungese te faktoreve te koalugimit te gjakut.Faktoret e koalogimit te gjakut jane proteina qe I duhen organizmit te njeriut per nje mpiksje normale te gjakut.Ka shum tipe faktoresh koalugimi te cilet zakonisht nderveprojne me trompocidet per te realizuar mpiksjen e gjakut.
 • 11.  Trompocidet jane fragmente te vogla qelizore te gjakut qe formohen ne palcen e kockes dhe luajne nje rol shume te madh ne mpiksjen e gjakut.Kur vazat e gjakut demtohen faktoret e koagulimit ndihmojne trompocidet te lidhen njeri me tjetrin per te mbyllur carjet e te prerat dhe te ndalojne ne kete menyre gjakderdhjen ne keto vaza.Dy tipet kryesore te hemofilis jane Hemofilia A dhe Hemofiloia B.
 • 12.  Nese ju keni Hemofilin A keni munges ose nivele shume te uleta te faktorit [VIII].Afro 9 nga 10 pacient qe kane Hemofili jane me Hemofili A.Nese ju keni Hemofilin B atehere ju keni mungese ose nivele shume te ulta te faktorit[IX].Rralleher Hemofilia mund te jete e fituar qe do te thote se ju nuk keni lindur me kete semundje por qe ju e keni zhvilluar ate gjate jetes tuaj.Kjo ndodh kur trupi juaj formon antitrupa qe sulmojne faktoret e koagulimit qe gjenden ne te duke penguar keshtu koagulimin.
 • 13.  Hemofilia mund te jete e lehte mesatare ose e rende.Kjo varet nga niveli I faktorit te koagulimit ne gjakun tuaj . Afro 7 ne 10 pacient me hemofili A kane formen e rende te saj. Njerezit qe nuk kane hemofili e kane aktivitetin e faktorit [VIII] 100 % .Pacientet qe kane formen e rende te hemofilis kane aktivitetin e faktorit [VIII] me te vogel se 1 % . Hemofilia preke zakonishte meshkujt .Cdo vite 1 ne 5000 meshkuj lindin me semundjen e hemofilise.
 • 14.  Cfar eshte hemofilia A dhe hemofilia B?  Gjakderdhjet ne artikulacione jane shume te shpeshta ne hemofiliket . Madje pa shkak te qarte. Ne fillim hemoragjia sjell rritje te ndjeshmerise se gjurit e pa shenja te dukshme te hemoragjise. Por me pas gjuri fryhet behet shume I nxehte e I dhimshem. Artikulacioni humbe funksionin e tij levizore dhe munde te mos ta rifitoje me kurre. Hemoragjia ne tru munde te ndodhe sipasoje e nje goditje por edhe spontanishte. Me dhimbje koke shume te forta qe zgjasin me te vjella te shumta me crregullime te gjumit humbje te papritur te funksionit levizor apo te ndjeshmerise se anesive shikim te dyfishuar konvulsione e atake epilepsie.