SlideShare a Scribd company logo
Tema: Organizmat
Punoi: Joana Facja
2
1)Rendesia e organizmave te gjalla ne jeten e perditshme.
2) Klasifikimi I gjallesave. Rendesia e klasifikimit.
3
NENTEMA 1:
RENDESIA E ORGANIZMAVE TE GJALLA NE JETEN E
PERDITSHME
Organizmat e gjalla dhe larmishmeria e
tyre njihet si biodiversitet.
4
Biodiversiteti eshte nje nocion shume kompleks qe
nenkupton teresine e llojeve dhe ekosistemeve ne
nje rajon apo ne te gjithe globin, ose shprehur
ndryshe biodiversiteti paraqet llojshmerine jetesore
ne toke. Jeta e gjalle ne toke ka nivele te ndryshme
te llojshmerise duke filluar nga AND-ja, llojet,
popullacionet dhe ekosistemi. Sipas te dhenave
shkencore ne tere boten deri tani jane indetifikuar
1.75 million lloje organizmash te gjalle. Por
vleresimet e pergjithshme te shkences jane se
ekzistojne edhe milliona te tjera te pa indentifikuara,
shumica e tyre gjenden ne zonat
tropikale ( vleresohet se numri I llojeve
mund te jete mbi 5 milion).
• Shume lloje bimore kane vlera te jashtezakonshme
shendetsore, ndaj zhdukja e tyre do te thote zhdukja
e kesaj vlere.
• Proceset natyrore biologjike jane rregullatoret me te
mire te ruajtjes se mjedisit te paster dhe jetes ne
planetin tone.
• Biodiversiteti dhe llojshmeria biologjike e natyres
paraqet potenciale te larta per zhvillimin e turizmit
dhe rekreacionit te nje vendi.
• Zhvillimi ekonomik I nje vendi mund te sigurohet
perms ruajtjes dhe perdorimit te qendrueshem te
pasurive natyrore e biologjike.
• Dhe mbi te gjitha vete jeta e njerzimit ne Toke eshte
e varur nga biodiversiteti, shfrytezimi I bimeve dhe
kafsheve
5
Nentema 2:
Klasifikimi I gjallesave. Rendesia e klasifikimit.
6
Ne biologji, nje organizem eshte cdo
entitet individual qe misheron vetite e
jetes. Eshte nje sinonim per “formen e
jetes”. Organizmat klasifikohen sipas
taksonomise ne grupe te tilla si kafshe
shume qelizore, bime dhe kerpudha; ose
mikroorganizmat njeqelizore te tille si
protistet, bakteret dhe arkeatet.
8
KLASIFIKIMI I KAFSHEVE
Klasifikimi i mbretërisë së gjallesave është një sistem i rëndësishëm për të kuptuar se si
lidhen të gjithë organizmat e gjallë. Bazuar në metodën Linnaeus, speciet renditen të
grupuara bazuar në karakteristikat e përbashkëta.
Ky sistem i klasifikimit u zhvillua nga botanisti suedez Carolus (Carl) Linnaeus në vitet
1700. Metoda e Linnaeus, e njohur gjithashtu si Taksonomia e Linnaean, krijon një hierarki
grupimesh të quajtura taxa, si dhe nomenklaturë binomike që i jep secilës specie një emër
shkencor me dy fjalë. Kjo metodë e dhënies së emrave shkencorë për to rrënjoset
zakonisht në latinisht duke kombinuar gjininë dhe speciet. Për shembull, njerëzit
klasifikohen si homo sapiens ndërsa ujqërit janë canis lupus.
Sa më shumë tipare që një grup gjallesash ndajnë, aq më specifik është ai grup klasifikimi.
Çdo specie përcaktohet bazuar në nëntë kategori degëzimi. Metoda kryesore e klasifikimit
të kafshëve është:
1. Mbreteria
2. Filiumi
3. Tipi
4. Klasa
5. Rendi
6. Nenrendi
7. Familja
8. Gjinia
9. Lloji
9
Kafshë - Një mbretëri e organizmave komplekse shumëqelizore që nuk prodhojnë ushqimin e tyre. Kjo
mbretëri përmban të gjitha kafshët e gjalla dhe të zhdukura. Shembujt përfshijnë elefantët, balenat dhe
njerëzit.
Bimët - Organizma autotrofë komplekse dhe shumë qelizorë, që do të thotë se ata prodhojnë ushqimin e
tyre përmes fotosintezës. Shembujt përfshijnë pemë, lule dhe bar.
Kërpudhat - Organizmat shumëqelizorë që nuk prodhojnë ushqimin e tyre, ndryshe nga bimët. Shembujt
përfshijnë kërpudhat dhe majaja.
Protistet - Organizmat njëqelizorë me më shumë kompleksitet se sa eubakteret ose arkeebakteret.
Shembujt përfshijnë algat dhe amebët
Eubakteret - Organizmat njëqelizorë gjenden në gjithçka, nga kosi deri tek zorrët tuaja. Kjo mbretëri
përmban të gjitha bakteret në botë që nuk konsiderohen arkaebaktere.
Arkeatet - Organizmat më të vjetër të njohur të gjallë. Njëqelizore dhe gjendet në zona armiqësore dhe
tejet të nxehta si burimet termike.
10
• Klasifikimi I organizmave eshte I rendesishem sepse
zmadhon mundesite e kerkuesve per te dhene
pergjigje per specie te ndryshme. Keshtu, ne shume
raste, nje organizem I caktuar mund te kete
veshtiresi ne studim por ne te njejten kohe te jete I
rrezikuar ose ne zhdukje dhe ne nuk mund te bejme
eksperimente apo kerkime mbi to.
• Epo, kjo na ndihmon te kategorizojme organizmat ne
menyre qe te komunikojme me lehte informacionin
biologjik. Taksonomia perdor klasifikimin hierarkik si
nje menyre per te ndihmuar shkencetaret te kuptojne
dhe te organizojne larmine e jetes ne planetin tone.

More Related Content

What's hot

PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
xhulia osmanllari
 
Semundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta Gjoni
Semundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta GjoniSemundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta Gjoni
Semundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta Gjoni
eniacs
 
Mikrogjallesat
MikrogjallesatMikrogjallesat
Mikrogjallesat
ldddmk
 
3 fizikantet me te njohur
3 fizikantet me te njohur3 fizikantet me te njohur
3 fizikantet me te njohur
Aldrin Pashku
 
Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
Klarisa Klara
 
Eutrofikimi
EutrofikimiEutrofikimi
EutrofikimiArlinda
 
Biodiversiteti
BiodiversitetiBiodiversiteti
BiodiversitetiArlinda
 
Te drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriutTe drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriut
Donart Geci
 
Modelet e atomit
Modelet e atomitModelet e atomit
Modelet e atomit
BlerinaMuobega
 
Biologji tema fotosinteza
Biologji tema fotosintezaBiologji tema fotosinteza
Biologji tema fotosinteza
OrgesaIbri
 
Ligjet e Mendelit
Ligjet e MendelitLigjet e Mendelit
Ligjet e Mendelit
Aldo Keçi
 
Fizika dhe Sporti
Fizika dhe SportiFizika dhe Sporti
Fizika dhe Sporti
Adri Arapi
 
Mjedisi armela-braka
Mjedisi armela-brakaMjedisi armela-braka
Mjedisi armela-braka
Megi Braka
 
PROJEKT : SKENDERBEU
PROJEKT : SKENDERBEU PROJEKT : SKENDERBEU
PROJEKT : SKENDERBEU
#MesueseAurela Elezaj
 
FILOZOFIA
FILOZOFIA FILOZOFIA
Don kishoti
Don kishotiDon kishoti
Don kishoti
Armando Selvija
 
Projekt historie
Projekt historieProjekt historie
Projekt historie
S Gashi
 
Tema:Mjedisi
Tema:MjedisiTema:Mjedisi
Tema:Mjedisi
alban1shabani
 
Mjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriuMjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriu
Klarisa Klara
 

What's hot (20)

PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
 
Semundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta Gjoni
Semundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta GjoniSemundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta Gjoni
Semundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta Gjoni
 
Mikrogjallesat
MikrogjallesatMikrogjallesat
Mikrogjallesat
 
3 fizikantet me te njohur
3 fizikantet me te njohur3 fizikantet me te njohur
3 fizikantet me te njohur
 
Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
 
Eutrofikimi
EutrofikimiEutrofikimi
Eutrofikimi
 
Biodiversiteti
BiodiversitetiBiodiversiteti
Biodiversiteti
 
Te drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriutTe drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriut
 
Modelet e atomit
Modelet e atomitModelet e atomit
Modelet e atomit
 
Biologji tema fotosinteza
Biologji tema fotosintezaBiologji tema fotosinteza
Biologji tema fotosinteza
 
Ndotja e ajrit
Ndotja e ajrit Ndotja e ajrit
Ndotja e ajrit
 
Ligjet e Mendelit
Ligjet e MendelitLigjet e Mendelit
Ligjet e Mendelit
 
Fizika dhe Sporti
Fizika dhe SportiFizika dhe Sporti
Fizika dhe Sporti
 
Mjedisi armela-braka
Mjedisi armela-brakaMjedisi armela-braka
Mjedisi armela-braka
 
PROJEKT : SKENDERBEU
PROJEKT : SKENDERBEU PROJEKT : SKENDERBEU
PROJEKT : SKENDERBEU
 
FILOZOFIA
FILOZOFIA FILOZOFIA
FILOZOFIA
 
Don kishoti
Don kishotiDon kishoti
Don kishoti
 
Projekt historie
Projekt historieProjekt historie
Projekt historie
 
Tema:Mjedisi
Tema:MjedisiTema:Mjedisi
Tema:Mjedisi
 
Mjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriuMjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriu
 

Similar to Organizmat, Biologji

Mesimet ne Biologji pjesa e dyte
Mesimet ne Biologji pjesa e dyte Mesimet ne Biologji pjesa e dyte
Mesimet ne Biologji pjesa e dyte
EliotDylazeka
 
FODILET DHE EVOLUCIONI GJEOLOGJIK
FODILET DHE EVOLUCIONI GJEOLOGJIKFODILET DHE EVOLUCIONI GJEOLOGJIK
FODILET DHE EVOLUCIONI GJEOLOGJIK
Gersa_a
 
Organizmat njëqelizorë Aleksia Guranjaku Klasa IX shkolla "Albanet"
Organizmat njëqelizorë Aleksia Guranjaku Klasa IX shkolla "Albanet"Organizmat njëqelizorë Aleksia Guranjaku Klasa IX shkolla "Albanet"
Organizmat njëqelizorë Aleksia Guranjaku Klasa IX shkolla "Albanet"lira kuca
 
Simestral Maggie Vasha Klasa IX shkolla "Albanet"
Simestral Maggie Vasha Klasa IX shkolla "Albanet"Simestral Maggie Vasha Klasa IX shkolla "Albanet"
Simestral Maggie Vasha Klasa IX shkolla "Albanet"lira kuca
 
Vendi i njeriut ne boten e gjalle
Vendi i njeriut ne boten e gjalleVendi i njeriut ne boten e gjalle
Vendi i njeriut ne boten e gjalle
Adelina Dani
 
EVOLUCIONI NJEREZOR (biologji 10 )
EVOLUCIONI NJEREZOR (biologji 10 )EVOLUCIONI NJEREZOR (biologji 10 )
EVOLUCIONI NJEREZOR (biologji 10 )CleaInanis24
 
Teoria e evolucioni
Teoria e evolucioniTeoria e evolucioni
Teoria e evolucioni
Erhan Luma
 
Biologji
BiologjiBiologji
Biologji
Ina Dena
 
Roli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeve
Roli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeveRoli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeve
Roli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeve
Denisa Caushi
 
01 biodiversity and conservation biology
01 biodiversity and conservation biology 01 biodiversity and conservation biology
01 biodiversity and conservation biology Lorela Lazaj
 
Evolucioni
EvolucioniEvolucioni
Evolucioni
Internet VloraAlb
 
Harun yahya mrekullia në milingonë
Harun yahya  mrekullia në milingonëHarun yahya  mrekullia në milingonë
Harun yahya mrekullia në milingonëLibra Islame
 
Mrekullia ne milingone. albanian (shqip)
Mrekullia ne milingone. albanian (shqip)Mrekullia ne milingone. albanian (shqip)
Mrekullia ne milingone. albanian (shqip)
HarunyahyaAlbanian
 
Mrekullia ne milingone
Mrekullia ne milingoneMrekullia ne milingone
Mrekullia ne milingoneDurim Bajrami
 
Ore mesimore tik
Ore mesimore tikOre mesimore tik
Ore mesimore tik
Fatbardha123
 
Biologjia bota e rruazoreve gjitaret...
Biologjia bota e rruazoreve gjitaret...Biologjia bota e rruazoreve gjitaret...
Biologjia bota e rruazoreve gjitaret...
Eva Kajushi
 
JEMI ZOTER APO SKLLEVER TE GJENEVE TONA
JEMI ZOTER APO SKLLEVER TE GJENEVE TONAJEMI ZOTER APO SKLLEVER TE GJENEVE TONA
JEMI ZOTER APO SKLLEVER TE GJENEVE TONA
Ermir Kuta
 

Similar to Organizmat, Biologji (20)

Mesimet ne Biologji pjesa e dyte
Mesimet ne Biologji pjesa e dyte Mesimet ne Biologji pjesa e dyte
Mesimet ne Biologji pjesa e dyte
 
FODILET DHE EVOLUCIONI GJEOLOGJIK
FODILET DHE EVOLUCIONI GJEOLOGJIKFODILET DHE EVOLUCIONI GJEOLOGJIK
FODILET DHE EVOLUCIONI GJEOLOGJIK
 
Organizmat njëqelizorë Aleksia Guranjaku Klasa IX shkolla "Albanet"
Organizmat njëqelizorë Aleksia Guranjaku Klasa IX shkolla "Albanet"Organizmat njëqelizorë Aleksia Guranjaku Klasa IX shkolla "Albanet"
Organizmat njëqelizorë Aleksia Guranjaku Klasa IX shkolla "Albanet"
 
Klasifikimi i baktereve
Klasifikimi i baktereveKlasifikimi i baktereve
Klasifikimi i baktereve
 
02 nospecies
02 nospecies02 nospecies
02 nospecies
 
Simestral Maggie Vasha Klasa IX shkolla "Albanet"
Simestral Maggie Vasha Klasa IX shkolla "Albanet"Simestral Maggie Vasha Klasa IX shkolla "Albanet"
Simestral Maggie Vasha Klasa IX shkolla "Albanet"
 
Vendi i njeriut ne boten e gjalle
Vendi i njeriut ne boten e gjalleVendi i njeriut ne boten e gjalle
Vendi i njeriut ne boten e gjalle
 
EVOLUCIONI NJEREZOR (biologji 10 )
EVOLUCIONI NJEREZOR (biologji 10 )EVOLUCIONI NJEREZOR (biologji 10 )
EVOLUCIONI NJEREZOR (biologji 10 )
 
Teoria e evolucioni
Teoria e evolucioniTeoria e evolucioni
Teoria e evolucioni
 
Biologji
BiologjiBiologji
Biologji
 
Roli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeve
Roli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeveRoli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeve
Roli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeve
 
01 biodiversity and conservation biology
01 biodiversity and conservation biology 01 biodiversity and conservation biology
01 biodiversity and conservation biology
 
Evolucioni
EvolucioniEvolucioni
Evolucioni
 
Harun yahya mrekullia në milingonë
Harun yahya  mrekullia në milingonëHarun yahya  mrekullia në milingonë
Harun yahya mrekullia në milingonë
 
Mikrobiologji
MikrobiologjiMikrobiologji
Mikrobiologji
 
Mrekullia ne milingone. albanian (shqip)
Mrekullia ne milingone. albanian (shqip)Mrekullia ne milingone. albanian (shqip)
Mrekullia ne milingone. albanian (shqip)
 
Mrekullia ne milingone
Mrekullia ne milingoneMrekullia ne milingone
Mrekullia ne milingone
 
Ore mesimore tik
Ore mesimore tikOre mesimore tik
Ore mesimore tik
 
Biologjia bota e rruazoreve gjitaret...
Biologjia bota e rruazoreve gjitaret...Biologjia bota e rruazoreve gjitaret...
Biologjia bota e rruazoreve gjitaret...
 
JEMI ZOTER APO SKLLEVER TE GJENEVE TONA
JEMI ZOTER APO SKLLEVER TE GJENEVE TONAJEMI ZOTER APO SKLLEVER TE GJENEVE TONA
JEMI ZOTER APO SKLLEVER TE GJENEVE TONA
 

More from businessforlife

letersia moderniste
letersia modernisteletersia moderniste
letersia moderniste
businessforlife
 
Rajoni Verilindor
Rajoni VerilindorRajoni Verilindor
Rajoni Verilindor
businessforlife
 
Crregullimet kromozomike
Crregullimet kromozomike Crregullimet kromozomike
Crregullimet kromozomike
businessforlife
 
Realizmi, Projekt
Realizmi, ProjektRealizmi, Projekt
Realizmi, Projekt
businessforlife
 
Elektriciteti, Fizike
Elektriciteti, FizikeElektriciteti, Fizike
Elektriciteti, Fizike
businessforlife
 
Ekonomia gjate qeverisjes se Ahmet Zogut
Ekonomia gjate qeverisjes se Ahmet ZogutEkonomia gjate qeverisjes se Ahmet Zogut
Ekonomia gjate qeverisjes se Ahmet Zogut
businessforlife
 
Viktor Hygo
Viktor HygoViktor Hygo
Viktor Hygo
businessforlife
 
Ndotja akustike, Fizike
Ndotja akustike, FizikeNdotja akustike, Fizike
Ndotja akustike, Fizike
businessforlife
 
Politika Antike, Filozofi
Politika Antike, FilozofiPolitika Antike, Filozofi
Politika Antike, Filozofi
businessforlife
 
Romantiku im i preferuar
Romantiku im i preferuarRomantiku im i preferuar
Romantiku im i preferuar
businessforlife
 
Huazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipeHuazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipe
businessforlife
 
Spektri elektromagnetik: Fizike
Spektri elektromagnetik: FizikeSpektri elektromagnetik: Fizike
Spektri elektromagnetik: Fizike
businessforlife
 

More from businessforlife (12)

letersia moderniste
letersia modernisteletersia moderniste
letersia moderniste
 
Rajoni Verilindor
Rajoni VerilindorRajoni Verilindor
Rajoni Verilindor
 
Crregullimet kromozomike
Crregullimet kromozomike Crregullimet kromozomike
Crregullimet kromozomike
 
Realizmi, Projekt
Realizmi, ProjektRealizmi, Projekt
Realizmi, Projekt
 
Elektriciteti, Fizike
Elektriciteti, FizikeElektriciteti, Fizike
Elektriciteti, Fizike
 
Ekonomia gjate qeverisjes se Ahmet Zogut
Ekonomia gjate qeverisjes se Ahmet ZogutEkonomia gjate qeverisjes se Ahmet Zogut
Ekonomia gjate qeverisjes se Ahmet Zogut
 
Viktor Hygo
Viktor HygoViktor Hygo
Viktor Hygo
 
Ndotja akustike, Fizike
Ndotja akustike, FizikeNdotja akustike, Fizike
Ndotja akustike, Fizike
 
Politika Antike, Filozofi
Politika Antike, FilozofiPolitika Antike, Filozofi
Politika Antike, Filozofi
 
Romantiku im i preferuar
Romantiku im i preferuarRomantiku im i preferuar
Romantiku im i preferuar
 
Huazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipeHuazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipe
 
Spektri elektromagnetik: Fizike
Spektri elektromagnetik: FizikeSpektri elektromagnetik: Fizike
Spektri elektromagnetik: Fizike
 

Organizmat, Biologji

 • 2. 2 1)Rendesia e organizmave te gjalla ne jeten e perditshme. 2) Klasifikimi I gjallesave. Rendesia e klasifikimit.
 • 3. 3 NENTEMA 1: RENDESIA E ORGANIZMAVE TE GJALLA NE JETEN E PERDITSHME
 • 4. Organizmat e gjalla dhe larmishmeria e tyre njihet si biodiversitet. 4 Biodiversiteti eshte nje nocion shume kompleks qe nenkupton teresine e llojeve dhe ekosistemeve ne nje rajon apo ne te gjithe globin, ose shprehur ndryshe biodiversiteti paraqet llojshmerine jetesore ne toke. Jeta e gjalle ne toke ka nivele te ndryshme te llojshmerise duke filluar nga AND-ja, llojet, popullacionet dhe ekosistemi. Sipas te dhenave shkencore ne tere boten deri tani jane indetifikuar 1.75 million lloje organizmash te gjalle. Por vleresimet e pergjithshme te shkences jane se ekzistojne edhe milliona te tjera te pa indentifikuara, shumica e tyre gjenden ne zonat tropikale ( vleresohet se numri I llojeve mund te jete mbi 5 milion).
 • 5. • Shume lloje bimore kane vlera te jashtezakonshme shendetsore, ndaj zhdukja e tyre do te thote zhdukja e kesaj vlere. • Proceset natyrore biologjike jane rregullatoret me te mire te ruajtjes se mjedisit te paster dhe jetes ne planetin tone. • Biodiversiteti dhe llojshmeria biologjike e natyres paraqet potenciale te larta per zhvillimin e turizmit dhe rekreacionit te nje vendi. • Zhvillimi ekonomik I nje vendi mund te sigurohet perms ruajtjes dhe perdorimit te qendrueshem te pasurive natyrore e biologjike. • Dhe mbi te gjitha vete jeta e njerzimit ne Toke eshte e varur nga biodiversiteti, shfrytezimi I bimeve dhe kafsheve 5
 • 6. Nentema 2: Klasifikimi I gjallesave. Rendesia e klasifikimit. 6
 • 7. Ne biologji, nje organizem eshte cdo entitet individual qe misheron vetite e jetes. Eshte nje sinonim per “formen e jetes”. Organizmat klasifikohen sipas taksonomise ne grupe te tilla si kafshe shume qelizore, bime dhe kerpudha; ose mikroorganizmat njeqelizore te tille si protistet, bakteret dhe arkeatet.
 • 8. 8 KLASIFIKIMI I KAFSHEVE Klasifikimi i mbretërisë së gjallesave është një sistem i rëndësishëm për të kuptuar se si lidhen të gjithë organizmat e gjallë. Bazuar në metodën Linnaeus, speciet renditen të grupuara bazuar në karakteristikat e përbashkëta. Ky sistem i klasifikimit u zhvillua nga botanisti suedez Carolus (Carl) Linnaeus në vitet 1700. Metoda e Linnaeus, e njohur gjithashtu si Taksonomia e Linnaean, krijon një hierarki grupimesh të quajtura taxa, si dhe nomenklaturë binomike që i jep secilës specie një emër shkencor me dy fjalë. Kjo metodë e dhënies së emrave shkencorë për to rrënjoset zakonisht në latinisht duke kombinuar gjininë dhe speciet. Për shembull, njerëzit klasifikohen si homo sapiens ndërsa ujqërit janë canis lupus. Sa më shumë tipare që një grup gjallesash ndajnë, aq më specifik është ai grup klasifikimi. Çdo specie përcaktohet bazuar në nëntë kategori degëzimi. Metoda kryesore e klasifikimit të kafshëve është: 1. Mbreteria 2. Filiumi 3. Tipi 4. Klasa 5. Rendi 6. Nenrendi 7. Familja 8. Gjinia 9. Lloji
 • 9. 9 Kafshë - Një mbretëri e organizmave komplekse shumëqelizore që nuk prodhojnë ushqimin e tyre. Kjo mbretëri përmban të gjitha kafshët e gjalla dhe të zhdukura. Shembujt përfshijnë elefantët, balenat dhe njerëzit. Bimët - Organizma autotrofë komplekse dhe shumë qelizorë, që do të thotë se ata prodhojnë ushqimin e tyre përmes fotosintezës. Shembujt përfshijnë pemë, lule dhe bar. Kërpudhat - Organizmat shumëqelizorë që nuk prodhojnë ushqimin e tyre, ndryshe nga bimët. Shembujt përfshijnë kërpudhat dhe majaja. Protistet - Organizmat njëqelizorë me më shumë kompleksitet se sa eubakteret ose arkeebakteret. Shembujt përfshijnë algat dhe amebët Eubakteret - Organizmat njëqelizorë gjenden në gjithçka, nga kosi deri tek zorrët tuaja. Kjo mbretëri përmban të gjitha bakteret në botë që nuk konsiderohen arkaebaktere. Arkeatet - Organizmat më të vjetër të njohur të gjallë. Njëqelizore dhe gjendet në zona armiqësore dhe tejet të nxehta si burimet termike.
 • 10. 10 • Klasifikimi I organizmave eshte I rendesishem sepse zmadhon mundesite e kerkuesve per te dhene pergjigje per specie te ndryshme. Keshtu, ne shume raste, nje organizem I caktuar mund te kete veshtiresi ne studim por ne te njejten kohe te jete I rrezikuar ose ne zhdukje dhe ne nuk mund te bejme eksperimente apo kerkime mbi to. • Epo, kjo na ndihmon te kategorizojme organizmat ne menyre qe te komunikojme me lehte informacionin biologjik. Taksonomia perdor klasifikimin hierarkik si nje menyre per te ndihmuar shkencetaret te kuptojne dhe te organizojne larmine e jetes ne planetin tone.