SlideShare a Scribd company logo
Punoi:JoanaFacja
PROJEKT
TEMA: LETERSIA
MODERNE
Lenda: Letersi
FIRSTUP
CONSULTANTS
LITERATURA MODERNISTE
Modernizmi letrar, ose letërsia moderniste, filloi në fund të shekullit të 19-të dhe në fillim të
shekullit të 20-të, kryesisht në Evropë dhe Amerikën e Veriut, dhe karakterizohet nga një shkëputje
e vetëdijshme e mënyrave tradicionale të shkrimit, si në poezi ashtu edhe në shkrime prozë.
Modernizmi eksperimentoi me formën dhe shprehjen letrare, siç ilustrohet nga maksima e Ezra
Pound për ta "bërë atë të re". Kjo lëvizje letrare drejtohej nga një dëshirë e vetëdijshme për të
përmbysur mënyrat tradicionale të përfaqësimit dhe për të shprehur ndjeshmërinë e re të kohës së
tyre. Tmerret e Luftës së Parë Botërore panë supozimet mbizotëruese për shoqërinë të rivlerësohen,
dhe shumë shkrime moderniste përfshihen me përparimet teknologjike dhe ndryshimet shoqërore të
modernitetit duke lëvizur në shekullin e 20-të.
2
FIRSTUP
CONSULTANTS
ORIGJINA DHE PARARENDESIT
• Në vitet 1880, vëmendje e shtuar iu kushtua idesë se ishte e nevojshme të hiqeshin
mënjanë plotësisht normat e mëparshme, në vend që thjesht të rishikonin njohuritë e
kaluara në dritën e teknikave bashkëkohore. Teoritë e Sigmund Freud (1856–1939) dhe
Ernst Mach (1838–1916) ndikuan në letërsinë e hershme Moderniste. Ernst Mach
argumentoi se mendja kishte një strukturë themelore dhe se përvoja subjektive bazohej
në bashkëveprimin e pjesëve të mendjes në Shkencën e Mekanikës (1883). Puna e parë e
madhe e Frojdit ishte Studimet mbi histerinë (me Josef Breuer) (1895). Sipas Frojdit, i
gjithë realiteti subjektiv bazohej në lojën e shtytjeve themelore dhe instikteve, përmes të
cilave perceptohej bota e jashtme. Si filozof i shkencës, Ernst Mach ishte një ndikim i
madh në pozitivizmin logjik dhe përmes kritikës së tij ndaj Isaac Newton, një pararendës
i teorisë së relativitetit të Albert Einstein.
• Një pararendës tjetër kryesor i modernizmit ishte Friedrich Nietzsche, veçanërisht ideja
e tij që drejtimet psikologjike, posaçërisht "vullneti për pushtet", ishin më të
rëndësishme se faktet, apo gjërat. Nga ana tjetër, Henri Bergson (1859–1941) theksoi
ndryshimin midis kohës shkencore të orës dhe përvojës njerëzore të drejtpërdrejtë,
subjektive, të kohës. Puna e tij mbi kohën dhe vetëdijen "kishte një ndikim të madh tek
romancierët e shekullit XX", veçanërisht ata modernistë që përdorën teknikën e rrjedhës
së vetëdijes, të tilla si Dorothy Richardson për librin Points Roofs (1915), James Joyce
për Ulysses (1922) dhe Virginia Woolf (1882–1941) për Znj. Dalloway (1925) dhe Për
në Far (1927). Gjithashtu e rëndësishme në filozofinë e Bergson ishte ideja e élan jetike,
forca e jetës, e cila "sjell evolucionin krijues të gjithçkaje". Filozofia e tij gjithashtu i
vuri një vlerë të lartë intuitës, megjithëse pa hedhur poshtë rëndësinë e intelektit. Këta
mendimtarë të ndryshëm u bashkuan nga një mosbesim ndaj pozitivizmit dhe sigurisë
Viktoriane. Modernizmi si lëvizje letrare mund të shihet gjithashtu si një reagim
ndaj industrializimit, urbanizimit dhe teknologjive të reja.
3
FIRSTUP
CONSULTANTS 4
PERFAQESUESIT
KRYESORE TE
LETERSISE
MODERNE
• Fjodor Dostojevski
• Walt Whitman
• Sharl Bodler
• Rimbaud
• August Strindberg
• Knut Hamsun
• Luigi Pirandello
• Andrei Bely
• Franz Kafka
• Andre Gide
• Italo Svevo
• Katherine Mansfield
FIRSTUP
CONSULTANTS 5
Termi modernizëm
përfshin një numër
lëvizjesh artistike dhe
letrare të lidhura dhe të
mbivendosura, duke
përfshirë Imagizmin,
Simbolizmin,
Futurizmin, Vortizmin,
Kubizmin,
Surrealizmin,
Ekspresionizmin dhe
Dada.
FIRSTUP
CONSULTANTS
VAZHDIMI I MODERNIZMIT
1920-1930
Vepra të rëndësishme moderniste vazhduan të
krijoheshin në vitet 1920 dhe 1930, duke
përfshirë romane të mëtejshëm nga Marcel
Proust, Virginia Woolf, Robert Musil (Njeriu pa
Cilësi) dhe Dorothy Richardson. Karriera e
dramatistit modernist amerikan Eugene O'Neill
filloi në vitin 1914, por veprat e tij kryesore u
shfaqën në vitet 1920 dhe 1930 dhe fillimet e
viteve 1940. Dy dramaturgë të tjerë të
rëndësishëm modernistë që shkruanin në vitet
1920 dhe 1930 ishin Bertolt Brecht dhe Federico
García Lorca. Dashamirja e Zonjës Chatterley të
D. H. Lawrence u botua në 1928, ndërsa një
tjetër pikë referimi e rëndësishme për historinë e
romanit modern erdhi me botimin e Zërit dhe
Fury të William Faulkner në 1929. Vitet 1920 do
të provonin të ishin vitet e ujëmbledhësit në
poezinë moderniste. Në këtë periudhë, T. S. Eliot
botoi disa nga veprat e tij më të shquara poetike,
duke përfshirë Tokën e Mbeturinave, Njerëzit e
Zbrazët dhe Të Mërkurën e Hirit.
Në vitet 1930, përveç punëve të tjera të mëdha
nga William Faulkner (Ndërsa Unë Vdes, Drita
në Gusht), Samuel Beckett botoi veprën e tij të
parë të madhe, romanin Murphy (1938), ndërsa
në 1932 John Cowper Powys botoi A Romance
Glastonbury, të njëjtin vit me The Sleepwalkers
të Hermann Broch. Djuna Barnes botoi romanin
e saj të famshëm Nightwood në 1936. Një nga
arritjet më të mëdha në poezinë moderniste
pasohet nga Baladat e Miroslav Krleža për
Petrica Kerempuh në 1936. Pastaj në 1939 u
shfaq Finnegans Wake i James Joyce. Ishte në
këtë vit që një tjetër modernist Irlandez, W. B.
Yeats, vdiq.
6
FIRSTUP
CONSULTANTS
LETERSIA MODERNE
PAS VITIT 1939
• Megjithëse Enciklopedia e Oxfordit e
Letërsisë Britanike e sheh Modernizmin që
mbaron nga c.1939, në lidhje me letërsinë
Britanike dhe Amerikane, Clement Greenberg
e sheh Modernizmin duke përfunduar në vitet
1930, me përjashtim të arteve pamore dhe
skenike. Në fakt, shumë modernistë letrarë
jetuan në vitet 1950 dhe 1960, megjithëse në
përgjithësi ata nuk po prodhonin më vepra
madhore.
MODERNIZMI I VONE
• Termi modernizëm i vonë ndonjëherë zbatohet për veprat
moderniste të botuara pas vitit 1930. Midis modernistëve (ose
modernistëve të vonë) që ende botonin pas vitit 1945 ishin Wallace
Stevens, Gottfried Benn, T. S. Eliot, Anna Akhmatova, William
Faulkner, Dorothy Richardson, John Cowper Powys dhe Ezra
Pound. Basil Bunting, i lindur në 1901, botoi poezinë e tij më të
rëndësishme moderniste Briggflatts në 1965. Përveç kësaj Vdekja e
Virgjilit të Hermann Broch u botua në 1945 dhe Doktor Faustus i
Thomas Mann në 1947 (veprat e hershme nga Thomas Mann, Mali
Magjik (1924), dhe Vdekja në Venecia (1912) ndonjëherë
konsiderohen si moderniste). Samuel Beckett, i cili vdiq në 1989,
është përshkruar si një "modernist i mëvonshëm".
• Kohët e fundit termi modernizëm i vonë është ripërcaktuar nga të
paktën një kritik dhe përdoret për t'iu referuar veprave të shkruara
pas vitit 1945, në vend të vitit 1930. Me këtë përdorim shkon ideja
se ideologjia e modernizmit u riformësua në mënyrë të
konsiderueshme nga ngjarjet e Luftës Botërore II, veçanërisht
Holokaustin dhe hedhjen e bombës atomike.
7

More Related Content

What's hot

Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Facebook
 
Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015
Riku Verri
 
Gjuha shqipe dhe huazimet
Gjuha shqipe dhe huazimetGjuha shqipe dhe huazimet
Gjuha shqipe dhe huazimetKlea Vyshka
 
Filozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
Denisa Caushi
 
Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!
#MesueseAurela Elezaj
 
Historia e skënderbeut
Historia e skënderbeutHistoria e skënderbeut
Historia e skënderbeut
enis vladi
 
Rilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare Shqiptare
Olsi Sita
 
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptareNdikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptareExhitah Vasija
 
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
irena kotobelli
 
Analizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autoriAnalizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autori
Ertil EB
 
Fizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshme
An An
 
Te drejtat dhe lirit e individit
Te drejtat dhe lirit e individit Te drejtat dhe lirit e individit
Te drejtat dhe lirit e individit Egi Zenelaj
 
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeLetersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Ajlinda Idrizi
 
Cfare ishte Holokausti?
Cfare ishte Holokausti?Cfare ishte Holokausti?
Cfare ishte Holokausti?Valeria Baçi
 
Iliret
IliretIliret
lasgush poradeci
lasgush poradecilasgush poradeci
lasgush poradeciornela rama
 
Kongresi i manastirit
Kongresi i manastiritKongresi i manastirit
Kongresi i manastirit
ylvienesi
 
Millosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj NikollaMillosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj NikollaVilma Kafexhiu
 
Figurat letrare
Figurat letrareFigurat letrare
Figurat letrare
shkumbin muzlijaj
 

What's hot (20)

Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
 
Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015
 
Gjuha shqipe dhe huazimet
Gjuha shqipe dhe huazimetGjuha shqipe dhe huazimet
Gjuha shqipe dhe huazimet
 
Filozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
 
Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!
 
Historia e skënderbeut
Historia e skënderbeutHistoria e skënderbeut
Historia e skënderbeut
 
Rilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare Shqiptare
 
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptareNdikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
 
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
 
Analizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autoriAnalizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autori
 
Fizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshme
 
Te drejtat dhe lirit e individit
Te drejtat dhe lirit e individit Te drejtat dhe lirit e individit
Te drejtat dhe lirit e individit
 
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeLetersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
 
Cfare ishte Holokausti?
Cfare ishte Holokausti?Cfare ishte Holokausti?
Cfare ishte Holokausti?
 
Iliret
IliretIliret
Iliret
 
lasgush poradeci
lasgush poradecilasgush poradeci
lasgush poradeci
 
Kongresi i manastirit
Kongresi i manastiritKongresi i manastirit
Kongresi i manastirit
 
Millosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj NikollaMillosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj Nikolla
 
ARN & ADN
ARN & ADNARN & ADN
ARN & ADN
 
Figurat letrare
Figurat letrareFigurat letrare
Figurat letrare
 

Similar to letersia moderniste

Letersi
LetersiLetersi
Letersi
esipaja
 
Letersi
LetersiLetersi
Letersi
esipaja
 
Humanizmi dhe Renesansa
Humanizmi dhe RenesansaHumanizmi dhe Renesansa
Humanizmi dhe Renesansa
Shkollë
 
SHKRIMTARET E BREZIT TË HUMBUR 9 PROJEKT
SHKRIMTARET E BREZIT TË HUMBUR 9 PROJEKTSHKRIMTARET E BREZIT TË HUMBUR 9 PROJEKT
SHKRIMTARET E BREZIT TË HUMBUR 9 PROJEKT
gabrielakambo4
 
Rubrika : Autorë
Rubrika : AutorëRubrika : Autorë
Rubrika : Autorë
#MesueseAurela Elezaj
 
Viktor Hygo
Viktor HygoViktor Hygo
Viktor Hygo
businessforlife
 
Kufizimet e letersise gjate diktatures
Kufizimet e letersise gjate diktaturesKufizimet e letersise gjate diktatures
Kufizimet e letersise gjate diktaturesDarla Evangjeli
 
Humaniste dhe rilindesit kryesore
Humaniste dhe rilindesit kryesoreHumaniste dhe rilindesit kryesore
Humaniste dhe rilindesit kryesore
mcpu2546
 
Xhejms Xhojsi
Xhejms XhojsiXhejms Xhojsi
Xhejms Xhojsi
Arlind Nishori
 
Albumi I opozitareve te regjimit komunist.pptx
Albumi I opozitareve te  regjimit komunist.pptxAlbumi I opozitareve te  regjimit komunist.pptx
Albumi I opozitareve te regjimit komunist.pptx
orestsaliu
 
Humanizmi
HumanizmiHumanizmi
Humanizmi
Aldrin Pashku
 
Iluminizmi
IluminizmiIluminizmi
Iluminizmi
FialdoMema
 
Honore de balzak
Honore de balzakHonore de balzak
Honore de balzak
Alush Kryeziu
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema
 
Projekt histori
Projekt historiProjekt histori
Projekt histori
Kleo Jaupaj
 
Uilliam Shekspir
Uilliam Shekspir Uilliam Shekspir
Uilliam Shekspir Diana Lamaj
 
Skulptura nga mesjeta ne ditet e sotme
Skulptura nga mesjeta ne ditet e sotmeSkulptura nga mesjeta ne ditet e sotme
Skulptura nga mesjeta ne ditet e sotme
Olsi Sita
 

Similar to letersia moderniste (20)

Letersi
LetersiLetersi
Letersi
 
Letersi
LetersiLetersi
Letersi
 
Humanizmi dhe Renesansa
Humanizmi dhe RenesansaHumanizmi dhe Renesansa
Humanizmi dhe Renesansa
 
SHKRIMTARET E BREZIT TË HUMBUR 9 PROJEKT
SHKRIMTARET E BREZIT TË HUMBUR 9 PROJEKTSHKRIMTARET E BREZIT TË HUMBUR 9 PROJEKT
SHKRIMTARET E BREZIT TË HUMBUR 9 PROJEKT
 
Rubrika : Autorë
Rubrika : AutorëRubrika : Autorë
Rubrika : Autorë
 
Viktor Hygo
Viktor HygoViktor Hygo
Viktor Hygo
 
Kufizimet e letersise gjate diktatures
Kufizimet e letersise gjate diktaturesKufizimet e letersise gjate diktatures
Kufizimet e letersise gjate diktatures
 
Humaniste dhe rilindesit kryesore
Humaniste dhe rilindesit kryesoreHumaniste dhe rilindesit kryesore
Humaniste dhe rilindesit kryesore
 
Xhejms Xhojsi
Xhejms XhojsiXhejms Xhojsi
Xhejms Xhojsi
 
Albumi I opozitareve te regjimit komunist.pptx
Albumi I opozitareve te  regjimit komunist.pptxAlbumi I opozitareve te  regjimit komunist.pptx
Albumi I opozitareve te regjimit komunist.pptx
 
Humanizmi
HumanizmiHumanizmi
Humanizmi
 
Iluminizmi
IluminizmiIluminizmi
Iluminizmi
 
Honore de balzak
Honore de balzakHonore de balzak
Honore de balzak
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
 
Projekt histori
Projekt historiProjekt histori
Projekt histori
 
Uilliam Shekspir
Uilliam Shekspir Uilliam Shekspir
Uilliam Shekspir
 
Fashizmi
FashizmiFashizmi
Fashizmi
 
Skulptura nga mesjeta ne ditet e sotme
Skulptura nga mesjeta ne ditet e sotmeSkulptura nga mesjeta ne ditet e sotme
Skulptura nga mesjeta ne ditet e sotme
 
Faik konica
Faik konicaFaik konica
Faik konica
 
Albert kamy
Albert kamyAlbert kamy
Albert kamy
 

More from businessforlife

Rajoni Verilindor
Rajoni VerilindorRajoni Verilindor
Rajoni Verilindor
businessforlife
 
Crregullimet kromozomike
Crregullimet kromozomike Crregullimet kromozomike
Crregullimet kromozomike
businessforlife
 
Realizmi, Projekt
Realizmi, ProjektRealizmi, Projekt
Realizmi, Projekt
businessforlife
 
Elektriciteti, Fizike
Elektriciteti, FizikeElektriciteti, Fizike
Elektriciteti, Fizike
businessforlife
 
Ekonomia gjate qeverisjes se Ahmet Zogut
Ekonomia gjate qeverisjes se Ahmet ZogutEkonomia gjate qeverisjes se Ahmet Zogut
Ekonomia gjate qeverisjes se Ahmet Zogut
businessforlife
 
Ndotja akustike, Fizike
Ndotja akustike, FizikeNdotja akustike, Fizike
Ndotja akustike, Fizike
businessforlife
 
Politika Antike, Filozofi
Politika Antike, FilozofiPolitika Antike, Filozofi
Politika Antike, Filozofi
businessforlife
 
Organizmat, Biologji
Organizmat, BiologjiOrganizmat, Biologji
Organizmat, Biologji
businessforlife
 
Romantiku im i preferuar
Romantiku im i preferuarRomantiku im i preferuar
Romantiku im i preferuar
businessforlife
 
Huazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipeHuazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipe
businessforlife
 
Spektri elektromagnetik: Fizike
Spektri elektromagnetik: FizikeSpektri elektromagnetik: Fizike
Spektri elektromagnetik: Fizike
businessforlife
 

More from businessforlife (11)

Rajoni Verilindor
Rajoni VerilindorRajoni Verilindor
Rajoni Verilindor
 
Crregullimet kromozomike
Crregullimet kromozomike Crregullimet kromozomike
Crregullimet kromozomike
 
Realizmi, Projekt
Realizmi, ProjektRealizmi, Projekt
Realizmi, Projekt
 
Elektriciteti, Fizike
Elektriciteti, FizikeElektriciteti, Fizike
Elektriciteti, Fizike
 
Ekonomia gjate qeverisjes se Ahmet Zogut
Ekonomia gjate qeverisjes se Ahmet ZogutEkonomia gjate qeverisjes se Ahmet Zogut
Ekonomia gjate qeverisjes se Ahmet Zogut
 
Ndotja akustike, Fizike
Ndotja akustike, FizikeNdotja akustike, Fizike
Ndotja akustike, Fizike
 
Politika Antike, Filozofi
Politika Antike, FilozofiPolitika Antike, Filozofi
Politika Antike, Filozofi
 
Organizmat, Biologji
Organizmat, BiologjiOrganizmat, Biologji
Organizmat, Biologji
 
Romantiku im i preferuar
Romantiku im i preferuarRomantiku im i preferuar
Romantiku im i preferuar
 
Huazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipeHuazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipe
 
Spektri elektromagnetik: Fizike
Spektri elektromagnetik: FizikeSpektri elektromagnetik: Fizike
Spektri elektromagnetik: Fizike
 

letersia moderniste

 • 2. FIRSTUP CONSULTANTS LITERATURA MODERNISTE Modernizmi letrar, ose letërsia moderniste, filloi në fund të shekullit të 19-të dhe në fillim të shekullit të 20-të, kryesisht në Evropë dhe Amerikën e Veriut, dhe karakterizohet nga një shkëputje e vetëdijshme e mënyrave tradicionale të shkrimit, si në poezi ashtu edhe në shkrime prozë. Modernizmi eksperimentoi me formën dhe shprehjen letrare, siç ilustrohet nga maksima e Ezra Pound për ta "bërë atë të re". Kjo lëvizje letrare drejtohej nga një dëshirë e vetëdijshme për të përmbysur mënyrat tradicionale të përfaqësimit dhe për të shprehur ndjeshmërinë e re të kohës së tyre. Tmerret e Luftës së Parë Botërore panë supozimet mbizotëruese për shoqërinë të rivlerësohen, dhe shumë shkrime moderniste përfshihen me përparimet teknologjike dhe ndryshimet shoqërore të modernitetit duke lëvizur në shekullin e 20-të. 2
 • 3. FIRSTUP CONSULTANTS ORIGJINA DHE PARARENDESIT • Në vitet 1880, vëmendje e shtuar iu kushtua idesë se ishte e nevojshme të hiqeshin mënjanë plotësisht normat e mëparshme, në vend që thjesht të rishikonin njohuritë e kaluara në dritën e teknikave bashkëkohore. Teoritë e Sigmund Freud (1856–1939) dhe Ernst Mach (1838–1916) ndikuan në letërsinë e hershme Moderniste. Ernst Mach argumentoi se mendja kishte një strukturë themelore dhe se përvoja subjektive bazohej në bashkëveprimin e pjesëve të mendjes në Shkencën e Mekanikës (1883). Puna e parë e madhe e Frojdit ishte Studimet mbi histerinë (me Josef Breuer) (1895). Sipas Frojdit, i gjithë realiteti subjektiv bazohej në lojën e shtytjeve themelore dhe instikteve, përmes të cilave perceptohej bota e jashtme. Si filozof i shkencës, Ernst Mach ishte një ndikim i madh në pozitivizmin logjik dhe përmes kritikës së tij ndaj Isaac Newton, një pararendës i teorisë së relativitetit të Albert Einstein. • Një pararendës tjetër kryesor i modernizmit ishte Friedrich Nietzsche, veçanërisht ideja e tij që drejtimet psikologjike, posaçërisht "vullneti për pushtet", ishin më të rëndësishme se faktet, apo gjërat. Nga ana tjetër, Henri Bergson (1859–1941) theksoi ndryshimin midis kohës shkencore të orës dhe përvojës njerëzore të drejtpërdrejtë, subjektive, të kohës. Puna e tij mbi kohën dhe vetëdijen "kishte një ndikim të madh tek romancierët e shekullit XX", veçanërisht ata modernistë që përdorën teknikën e rrjedhës së vetëdijes, të tilla si Dorothy Richardson për librin Points Roofs (1915), James Joyce për Ulysses (1922) dhe Virginia Woolf (1882–1941) për Znj. Dalloway (1925) dhe Për në Far (1927). Gjithashtu e rëndësishme në filozofinë e Bergson ishte ideja e élan jetike, forca e jetës, e cila "sjell evolucionin krijues të gjithçkaje". Filozofia e tij gjithashtu i vuri një vlerë të lartë intuitës, megjithëse pa hedhur poshtë rëndësinë e intelektit. Këta mendimtarë të ndryshëm u bashkuan nga një mosbesim ndaj pozitivizmit dhe sigurisë Viktoriane. Modernizmi si lëvizje letrare mund të shihet gjithashtu si një reagim ndaj industrializimit, urbanizimit dhe teknologjive të reja. 3
 • 4. FIRSTUP CONSULTANTS 4 PERFAQESUESIT KRYESORE TE LETERSISE MODERNE • Fjodor Dostojevski • Walt Whitman • Sharl Bodler • Rimbaud • August Strindberg • Knut Hamsun • Luigi Pirandello • Andrei Bely • Franz Kafka • Andre Gide • Italo Svevo • Katherine Mansfield
 • 5. FIRSTUP CONSULTANTS 5 Termi modernizëm përfshin një numër lëvizjesh artistike dhe letrare të lidhura dhe të mbivendosura, duke përfshirë Imagizmin, Simbolizmin, Futurizmin, Vortizmin, Kubizmin, Surrealizmin, Ekspresionizmin dhe Dada.
 • 6. FIRSTUP CONSULTANTS VAZHDIMI I MODERNIZMIT 1920-1930 Vepra të rëndësishme moderniste vazhduan të krijoheshin në vitet 1920 dhe 1930, duke përfshirë romane të mëtejshëm nga Marcel Proust, Virginia Woolf, Robert Musil (Njeriu pa Cilësi) dhe Dorothy Richardson. Karriera e dramatistit modernist amerikan Eugene O'Neill filloi në vitin 1914, por veprat e tij kryesore u shfaqën në vitet 1920 dhe 1930 dhe fillimet e viteve 1940. Dy dramaturgë të tjerë të rëndësishëm modernistë që shkruanin në vitet 1920 dhe 1930 ishin Bertolt Brecht dhe Federico García Lorca. Dashamirja e Zonjës Chatterley të D. H. Lawrence u botua në 1928, ndërsa një tjetër pikë referimi e rëndësishme për historinë e romanit modern erdhi me botimin e Zërit dhe Fury të William Faulkner në 1929. Vitet 1920 do të provonin të ishin vitet e ujëmbledhësit në poezinë moderniste. Në këtë periudhë, T. S. Eliot botoi disa nga veprat e tij më të shquara poetike, duke përfshirë Tokën e Mbeturinave, Njerëzit e Zbrazët dhe Të Mërkurën e Hirit. Në vitet 1930, përveç punëve të tjera të mëdha nga William Faulkner (Ndërsa Unë Vdes, Drita në Gusht), Samuel Beckett botoi veprën e tij të parë të madhe, romanin Murphy (1938), ndërsa në 1932 John Cowper Powys botoi A Romance Glastonbury, të njëjtin vit me The Sleepwalkers të Hermann Broch. Djuna Barnes botoi romanin e saj të famshëm Nightwood në 1936. Një nga arritjet më të mëdha në poezinë moderniste pasohet nga Baladat e Miroslav Krleža për Petrica Kerempuh në 1936. Pastaj në 1939 u shfaq Finnegans Wake i James Joyce. Ishte në këtë vit që një tjetër modernist Irlandez, W. B. Yeats, vdiq. 6
 • 7. FIRSTUP CONSULTANTS LETERSIA MODERNE PAS VITIT 1939 • Megjithëse Enciklopedia e Oxfordit e Letërsisë Britanike e sheh Modernizmin që mbaron nga c.1939, në lidhje me letërsinë Britanike dhe Amerikane, Clement Greenberg e sheh Modernizmin duke përfunduar në vitet 1930, me përjashtim të arteve pamore dhe skenike. Në fakt, shumë modernistë letrarë jetuan në vitet 1950 dhe 1960, megjithëse në përgjithësi ata nuk po prodhonin më vepra madhore. MODERNIZMI I VONE • Termi modernizëm i vonë ndonjëherë zbatohet për veprat moderniste të botuara pas vitit 1930. Midis modernistëve (ose modernistëve të vonë) që ende botonin pas vitit 1945 ishin Wallace Stevens, Gottfried Benn, T. S. Eliot, Anna Akhmatova, William Faulkner, Dorothy Richardson, John Cowper Powys dhe Ezra Pound. Basil Bunting, i lindur në 1901, botoi poezinë e tij më të rëndësishme moderniste Briggflatts në 1965. Përveç kësaj Vdekja e Virgjilit të Hermann Broch u botua në 1945 dhe Doktor Faustus i Thomas Mann në 1947 (veprat e hershme nga Thomas Mann, Mali Magjik (1924), dhe Vdekja në Venecia (1912) ndonjëherë konsiderohen si moderniste). Samuel Beckett, i cili vdiq në 1989, është përshkruar si një "modernist i mëvonshëm". • Kohët e fundit termi modernizëm i vonë është ripërcaktuar nga të paktën një kritik dhe përdoret për t'iu referuar veprave të shkruara pas vitit 1945, në vend të vitit 1930. Me këtë përdorim shkon ideja se ideologjia e modernizmit u riformësua në mënyrë të konsiderueshme nga ngjarjet e Luftës Botërore II, veçanërisht Holokaustin dhe hedhjen e bombës atomike. 7