SlideShare a Scribd company logo
PROJEKT
TEMA: ROMANTIKU IM I PREFERUAR
ALEKSANDER PUSHKINI
Pushkin lindi në Rusi në Moskë. Babai i tij, Sergey Lvovich
Pushkin, i përkiste familjeve fisnike të Pushkinit. Stërgjyshi i tij
nga nëna ishte gjenerali i lindur në Afrikën Qendrore Abram
Petrovich Gannibal. Ai botoi poezinë e tij të parë në moshën 15
vjeç dhe u njoh gjerësisht nga institucioni letrar deri në kohën e
diplomimit të tij në Liceun Tsarskoye Selo. Pas diplomimit nga
Liceu, Pushkin recitoi poezinë e tij të diskutueshme "Oda e
Lirisë", një nga disa që çoi në internimin e tij nga Car Alexander i
Rusisë. Ndërsa ishte nën mbikëqyrjen e rreptë të policisë
politike të Carit dhe i paaftë për të botuar, Pushkin shkroi
dramën e tij më të famshme, dramën Boris Godunov. Romani i
tij në vargje, Eugene Onegin, u serializua midis 1825 dhe 1832.
Danjel Bushati
2
ARSYET PSE ME PELQEN PUSHKINI
Pushkin identifikoi temat kryesore që do të mbanin shkrimtarët rusë të
zënë edhe në shekullin e 20-të. Vuajtja e një individi të përulur me gradë
të ulët, përballja midis një karakteri të jashtëzakonshëm dhe shoqërisë,
zgjedhja e dhimbshme midis detyrës dhe lumturisë personale, rebelimi i
një të vetmuari kundër sistemit - të gjitha këto tema u ngritën së pari
nga Pushkini gje qe e ben ate para syve te mi nje person me ideale teper
te larta pa marre parasysh fatin qe mund ta priste.
3
ARSYET PSE ME PELQEN
PUSHKINI
Nje faktor tjeter I rendesishem qe sjell
pelqyeshmerine time ndaj tij eshte per arsye te
thjeshtesise se tij te fjaleve. Ai gjithashtu vuajti per
te verteten, u internua vetem per te nxjerre ne pah
te verteten dhe te ngrinte zerin.
Add a Footer 4

More Related Content

Featured

2024 State of Marketing Report – by Hubspot
2024 State of Marketing Report – by Hubspot2024 State of Marketing Report – by Hubspot
2024 State of Marketing Report – by Hubspot
Marius Sescu
 
Everything You Need To Know About ChatGPT
Everything You Need To Know About ChatGPTEverything You Need To Know About ChatGPT
Everything You Need To Know About ChatGPT
Expeed Software
 
Product Design Trends in 2024 | Teenage Engineerings
Product Design Trends in 2024 | Teenage EngineeringsProduct Design Trends in 2024 | Teenage Engineerings
Product Design Trends in 2024 | Teenage Engineerings
Pixeldarts
 
How Race, Age and Gender Shape Attitudes Towards Mental Health
How Race, Age and Gender Shape Attitudes Towards Mental HealthHow Race, Age and Gender Shape Attitudes Towards Mental Health
How Race, Age and Gender Shape Attitudes Towards Mental Health
ThinkNow
 
AI Trends in Creative Operations 2024 by Artwork Flow.pdf
AI Trends in Creative Operations 2024 by Artwork Flow.pdfAI Trends in Creative Operations 2024 by Artwork Flow.pdf
AI Trends in Creative Operations 2024 by Artwork Flow.pdf
marketingartwork
 
Skeleton Culture Code
Skeleton Culture CodeSkeleton Culture Code
Skeleton Culture Code
Skeleton Technologies
 
PEPSICO Presentation to CAGNY Conference Feb 2024
PEPSICO Presentation to CAGNY Conference Feb 2024PEPSICO Presentation to CAGNY Conference Feb 2024
PEPSICO Presentation to CAGNY Conference Feb 2024
Neil Kimberley
 
Content Methodology: A Best Practices Report (Webinar)
Content Methodology: A Best Practices Report (Webinar)Content Methodology: A Best Practices Report (Webinar)
Content Methodology: A Best Practices Report (Webinar)
contently
 
How to Prepare For a Successful Job Search for 2024
How to Prepare For a Successful Job Search for 2024How to Prepare For a Successful Job Search for 2024
How to Prepare For a Successful Job Search for 2024
Albert Qian
 
Social Media Marketing Trends 2024 // The Global Indie Insights
Social Media Marketing Trends 2024 // The Global Indie InsightsSocial Media Marketing Trends 2024 // The Global Indie Insights
Social Media Marketing Trends 2024 // The Global Indie Insights
Kurio // The Social Media Age(ncy)
 
Trends In Paid Search: Navigating The Digital Landscape In 2024
Trends In Paid Search: Navigating The Digital Landscape In 2024Trends In Paid Search: Navigating The Digital Landscape In 2024
Trends In Paid Search: Navigating The Digital Landscape In 2024
Search Engine Journal
 
5 Public speaking tips from TED - Visualized summary
5 Public speaking tips from TED - Visualized summary5 Public speaking tips from TED - Visualized summary
5 Public speaking tips from TED - Visualized summary
SpeakerHub
 
ChatGPT and the Future of Work - Clark Boyd
ChatGPT and the Future of Work - Clark Boyd ChatGPT and the Future of Work - Clark Boyd
ChatGPT and the Future of Work - Clark Boyd
Clark Boyd
 
Getting into the tech field. what next
Getting into the tech field. what next Getting into the tech field. what next
Getting into the tech field. what next
Tessa Mero
 
Google's Just Not That Into You: Understanding Core Updates & Search Intent
Google's Just Not That Into You: Understanding Core Updates & Search IntentGoogle's Just Not That Into You: Understanding Core Updates & Search Intent
Google's Just Not That Into You: Understanding Core Updates & Search Intent
Lily Ray
 
How to have difficult conversations
How to have difficult conversations How to have difficult conversations
How to have difficult conversations
Rajiv Jayarajah, MAppComm, ACC
 
Introduction to Data Science
Introduction to Data ScienceIntroduction to Data Science
Introduction to Data Science
Christy Abraham Joy
 
Time Management & Productivity - Best Practices
Time Management & Productivity -  Best PracticesTime Management & Productivity -  Best Practices
Time Management & Productivity - Best Practices
Vit Horky
 
The six step guide to practical project management
The six step guide to practical project managementThe six step guide to practical project management
The six step guide to practical project management
MindGenius
 
Beginners Guide to TikTok for Search - Rachel Pearson - We are Tilt __ Bright...
Beginners Guide to TikTok for Search - Rachel Pearson - We are Tilt __ Bright...Beginners Guide to TikTok for Search - Rachel Pearson - We are Tilt __ Bright...
Beginners Guide to TikTok for Search - Rachel Pearson - We are Tilt __ Bright...
RachelPearson36
 

Featured (20)

2024 State of Marketing Report – by Hubspot
2024 State of Marketing Report – by Hubspot2024 State of Marketing Report – by Hubspot
2024 State of Marketing Report – by Hubspot
 
Everything You Need To Know About ChatGPT
Everything You Need To Know About ChatGPTEverything You Need To Know About ChatGPT
Everything You Need To Know About ChatGPT
 
Product Design Trends in 2024 | Teenage Engineerings
Product Design Trends in 2024 | Teenage EngineeringsProduct Design Trends in 2024 | Teenage Engineerings
Product Design Trends in 2024 | Teenage Engineerings
 
How Race, Age and Gender Shape Attitudes Towards Mental Health
How Race, Age and Gender Shape Attitudes Towards Mental HealthHow Race, Age and Gender Shape Attitudes Towards Mental Health
How Race, Age and Gender Shape Attitudes Towards Mental Health
 
AI Trends in Creative Operations 2024 by Artwork Flow.pdf
AI Trends in Creative Operations 2024 by Artwork Flow.pdfAI Trends in Creative Operations 2024 by Artwork Flow.pdf
AI Trends in Creative Operations 2024 by Artwork Flow.pdf
 
Skeleton Culture Code
Skeleton Culture CodeSkeleton Culture Code
Skeleton Culture Code
 
PEPSICO Presentation to CAGNY Conference Feb 2024
PEPSICO Presentation to CAGNY Conference Feb 2024PEPSICO Presentation to CAGNY Conference Feb 2024
PEPSICO Presentation to CAGNY Conference Feb 2024
 
Content Methodology: A Best Practices Report (Webinar)
Content Methodology: A Best Practices Report (Webinar)Content Methodology: A Best Practices Report (Webinar)
Content Methodology: A Best Practices Report (Webinar)
 
How to Prepare For a Successful Job Search for 2024
How to Prepare For a Successful Job Search for 2024How to Prepare For a Successful Job Search for 2024
How to Prepare For a Successful Job Search for 2024
 
Social Media Marketing Trends 2024 // The Global Indie Insights
Social Media Marketing Trends 2024 // The Global Indie InsightsSocial Media Marketing Trends 2024 // The Global Indie Insights
Social Media Marketing Trends 2024 // The Global Indie Insights
 
Trends In Paid Search: Navigating The Digital Landscape In 2024
Trends In Paid Search: Navigating The Digital Landscape In 2024Trends In Paid Search: Navigating The Digital Landscape In 2024
Trends In Paid Search: Navigating The Digital Landscape In 2024
 
5 Public speaking tips from TED - Visualized summary
5 Public speaking tips from TED - Visualized summary5 Public speaking tips from TED - Visualized summary
5 Public speaking tips from TED - Visualized summary
 
ChatGPT and the Future of Work - Clark Boyd
ChatGPT and the Future of Work - Clark Boyd ChatGPT and the Future of Work - Clark Boyd
ChatGPT and the Future of Work - Clark Boyd
 
Getting into the tech field. what next
Getting into the tech field. what next Getting into the tech field. what next
Getting into the tech field. what next
 
Google's Just Not That Into You: Understanding Core Updates & Search Intent
Google's Just Not That Into You: Understanding Core Updates & Search IntentGoogle's Just Not That Into You: Understanding Core Updates & Search Intent
Google's Just Not That Into You: Understanding Core Updates & Search Intent
 
How to have difficult conversations
How to have difficult conversations How to have difficult conversations
How to have difficult conversations
 
Introduction to Data Science
Introduction to Data ScienceIntroduction to Data Science
Introduction to Data Science
 
Time Management & Productivity - Best Practices
Time Management & Productivity -  Best PracticesTime Management & Productivity -  Best Practices
Time Management & Productivity - Best Practices
 
The six step guide to practical project management
The six step guide to practical project managementThe six step guide to practical project management
The six step guide to practical project management
 
Beginners Guide to TikTok for Search - Rachel Pearson - We are Tilt __ Bright...
Beginners Guide to TikTok for Search - Rachel Pearson - We are Tilt __ Bright...Beginners Guide to TikTok for Search - Rachel Pearson - We are Tilt __ Bright...
Beginners Guide to TikTok for Search - Rachel Pearson - We are Tilt __ Bright...
 

Romantiku im i preferuar

  • 2. ALEKSANDER PUSHKINI Pushkin lindi në Rusi në Moskë. Babai i tij, Sergey Lvovich Pushkin, i përkiste familjeve fisnike të Pushkinit. Stërgjyshi i tij nga nëna ishte gjenerali i lindur në Afrikën Qendrore Abram Petrovich Gannibal. Ai botoi poezinë e tij të parë në moshën 15 vjeç dhe u njoh gjerësisht nga institucioni letrar deri në kohën e diplomimit të tij në Liceun Tsarskoye Selo. Pas diplomimit nga Liceu, Pushkin recitoi poezinë e tij të diskutueshme "Oda e Lirisë", një nga disa që çoi në internimin e tij nga Car Alexander i Rusisë. Ndërsa ishte nën mbikëqyrjen e rreptë të policisë politike të Carit dhe i paaftë për të botuar, Pushkin shkroi dramën e tij më të famshme, dramën Boris Godunov. Romani i tij në vargje, Eugene Onegin, u serializua midis 1825 dhe 1832. Danjel Bushati 2
  • 3. ARSYET PSE ME PELQEN PUSHKINI Pushkin identifikoi temat kryesore që do të mbanin shkrimtarët rusë të zënë edhe në shekullin e 20-të. Vuajtja e një individi të përulur me gradë të ulët, përballja midis një karakteri të jashtëzakonshëm dhe shoqërisë, zgjedhja e dhimbshme midis detyrës dhe lumturisë personale, rebelimi i një të vetmuari kundër sistemit - të gjitha këto tema u ngritën së pari nga Pushkini gje qe e ben ate para syve te mi nje person me ideale teper te larta pa marre parasysh fatin qe mund ta priste. 3
  • 4. ARSYET PSE ME PELQEN PUSHKINI Nje faktor tjeter I rendesishem qe sjell pelqyeshmerine time ndaj tij eshte per arsye te thjeshtesise se tij te fjaleve. Ai gjithashtu vuajti per te verteten, u internua vetem per te nxjerre ne pah te verteten dhe te ngrinte zerin. Add a Footer 4