SlideShare a Scribd company logo
Tema:Roli i elementeve kimike ne
organizmin e njeriut
Punoi : Leonardo Kratellari IX-C
Elementet kimike jane te rendesishem per organizmin
e njeriut. Elementet e grupit I-A jane shume te
domosdoshem ne dieten e njeriut sepse ato formojne
perberje qe jane te pranishme ne formen e tretesirave
jonike. Dy nga jonet me te rendesishme jane jonet
K+ dhe Na+. Keto jone lehtesojne transmetimin e
impulseve nervore dhe kontrollojne sasine e ujit te
mbajtur ne qeliza . Perqendrimet jonormale te ketyre
joneve mund te ndikojne ne shfaqjen e semundjeve te
ndryshme. Te tilla jane jonet si : Na+,K+,Cl- dhe
HCO3-.
Eshte elementi me i bollshem ne qelize. Trupi permban
rreth 250 miligram K. Qeliza luan nje rol te
rendesishem ne reaksionet energjike,sintezen e
proteinave ,ruajtjen e acideve ne trup, tejcimin
nervor,tkurrjen muskulore dhe menjanon toksinat nga
indet. Studimet shkencore tregojne se ushqimet
bimore jane te pasura me kete element. Joni i
Kaliumit eshte gjetur ne citoplazmen e qelizave.
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Eshte element i rendesishem ne lengun jashte qelizor.
Si nje elektrolit ne likuidin jashte qelizes , Na
ndihmon ne ruajtjen e presionit osmotik jashte
membranes se qelizes dhe ka ndikim te njejte si
Kaliumi brenda qelizes per ruajtjen natyrale te
balances se ujit. Nevoja ditore per te eshte llogaritur
nga 3 ne 7 gr. Ne trupin tone pesha e tij arrin ne
0,2%.
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Eshte metali me i bollshem i trupit dhe perben rreth 0.004% te
peshes trupore. Sasia e tij varion nga 3-5 gr. Kjo sasi varet nga
mosha ,gjinia,madhesia,shendeti dhe rezervat e tij ne trup. Fe
eshte nje lende me ngjyre gjaku qe transporton oksigjen te
mjaftueshem per frymemarrje dhe gaz karbonik nga qelizat
ne mushkeri. Cdo dite trupi yne me ane te ushqimit perfiton
10-30 mg Fe. Adoleshenteve u duhet shume Fe per te
ndihmuar qelizat e reja muskulare te zhvilluara te thithin
oksigjen per energjine. Deficiti i Fe shkakton anemine , e cila
con ne lodhje dhe dobesi fiziko-mendore.
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Organizmi yne permban sasi te medha azoti, i cili luan
rol kryesor ne strukturen e proteinave . Ne trupin e
njeriut ka 3,2% te peshes. Azoti eshte perberes i
proteinave, acideve berthamore etj. Azoti ne gjendje
te lenget gjendet ne mushkeri , sepse ky element
meret nga frymemarrja.
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Luan nje rol kryesor ne organizmin e njeriut , kryesisht
ne procesin e marrjes apo te clirimit te energjive ne
organizem. Perben 1% te peshes trupore . P eshte i
rendesishen ne riprodhim , rritjen e muskujve dhe
furnizimin e nervave me lende ushqimore. E
permbajne mishi,peshku,veza perimet etj.
Eshte nje element mineral qe perben 1.5 -2 % te peshes
trupore tek te rriturit. Nga kjo sasi 99% e Ca gjendet
ne kocka dhe dhembe. Marrja e tij eshte shume e
rendesishme tek adoleshentet per rritjen e kockave.
Ne momentin e lindjes , ne trupin e njeriut ndodhet 0.5
gr. Ndersa ne moshe te rritur ka nje sasi 21-28 gr., ku
50-60 % ndodhet ne kocka dhe roli i tij kryesor eshte
ne qelizat nervore per te lehtesuar funksionimin e
tyre. Mg gjendet me shumice ne ujerat e Detit te
Vdekur , si dhe ne ujera oqeanesh .
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Perben 0.25% te peshes trupore dhe ndodhet ne cdo
qelize te trupit tone. Me teper ndodhet ne floke , thonj
dhe lekure. S vepron si nje element antihelmues duke
u perzier me perberesit helmues dhe duke i
shnderruar ne elemente te pademshem , eshte
perberes i shume aminoacideve dhe proteinave.
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Ne organizem ndodhet rreth 15-23 mg. I. Ai ndodhet ne
te gjitha qelizat e trupit , por 70-80 % ndodhet ne
gjendrat e tiroides. Luan rol ne metabolizmin e
hormoneve te tiroides.
Njihet si pjesa me e rendesishme e shume enzimave .
Luan nje rol ne pengimin e pakesimit te sasise se
gjakut ne trup. Femijet kane nevoja me te larta per
Cu.
Uji eshte elementi me i rendesishem qe ndodhet ne
toke , i cili luan nje rol kryesor ne transportin e
elementeve baze ne qelizat e bimeve . Perben 60-70%
te peshes trupore , ai cilesohet si element jetik i
gjallesave. Uji eshte perberesi kryesor i urines dhe
plazmes se gjakut.
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut

More Related Content

What's hot

Yndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernatYndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernat
Vilma Kafexhiu
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
Kristjana Llolli
 
Uji eshte jete
Uji eshte jeteUji eshte jete
Uji eshte jete
sonja prendi
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Ke Keiss
 
Elementët kimikë
Elementët kimikë Elementët kimikë
Elementët kimikë
Esmer Alda
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
ArenoardReno
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
enerisaloti
 
Problemet e adoleshenteve
Problemet e adoleshenteveProblemet e adoleshenteve
Problemet e adoleshenteve
shkolla-arianiti
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
Orven Bregu
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Klarisa Klara
 
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
olinuhi
 
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Klajdi Proko
 
Elementet kimike
Elementet kimike Elementet kimike
Elementet kimike
Dritan Baha
 
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
#MesueseAurela Elezaj
 
Mikrogjallesat
MikrogjallesatMikrogjallesat
Mikrogjallesat
ldddmk
 
energjia
energjia energjia
energjia
ANA KOSHI
 
Fizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshme
An An
 
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
koralda
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikes
Xhuliana Haxhiu
 

What's hot (20)

Yndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernatYndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernat
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Uji eshte jete
Uji eshte jeteUji eshte jete
Uji eshte jete
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
 
Gazeta e shkolles
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
 
Elementët kimikë
Elementët kimikë Elementët kimikë
Elementët kimikë
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
 
Problemet e adoleshenteve
Problemet e adoleshenteveProblemet e adoleshenteve
Problemet e adoleshenteve
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
 
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
 
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e Energjisë
 
Elementet kimike
Elementet kimike Elementet kimike
Elementet kimike
 
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
 
Mikrogjallesat
MikrogjallesatMikrogjallesat
Mikrogjallesat
 
energjia
energjia energjia
energjia
 
Fizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshme
 
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikes
 

Similar to Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut

Roli i elementeve ne organizmin tone
Roli i elementeve ne organizmin tone Roli i elementeve ne organizmin tone
Roli i elementeve ne organizmin tone
Klodjan Hoxha
 
kimi
kimi kimi
kimi
Ylli Duva
 
PROJEKT.pptx
PROJEKT.pptxPROJEKT.pptx
PROJEKT.pptx
ssuser47ddfa
 
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriutRoli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Lejdia Pashaj
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
koralda
 
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEMELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
Altin Emiri
 
kimi gjimnazi sami frasheri
kimi gjimnazi sami frasheri kimi gjimnazi sami frasheri
kimi gjimnazi sami frasheri
elonaharizi
 
Nutricioni
NutricioniNutricioni
Nutricioni
melita luci
 
Projekt 2
Projekt 2Projekt 2
Projekt 2
Mersi
 
Kimi.....
Kimi.....Kimi.....
Kimi.....
Eldaa3
 
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
gregorjupa
 
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
Universiteti Politeknik Tirane
 
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteinaProteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina
#MesueseAurela Elezaj
 
Ushqyerja e shendetshme
Ushqyerja e shendetshmeUshqyerja e shendetshme
Ushqyerja e shendetshme
Ervis Duti
 
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratetProteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Burim Derveni
 
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratetProteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Korba Ferizaj
 
Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.
Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.
Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.
Eva Ciciku
 
elementet kimik dhe roli i tyre
elementet kimik dhe roli i tyreelementet kimik dhe roli i tyre
elementet kimik dhe roli i tyre
Franceskasita
 
Një jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshmeNjë jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshme
Mario Peleshka
 

Similar to Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut (20)

Roli i elementeve ne organizmin tone
Roli i elementeve ne organizmin tone Roli i elementeve ne organizmin tone
Roli i elementeve ne organizmin tone
 
Kimi
KimiKimi
Kimi
 
kimi
kimi kimi
kimi
 
PROJEKT.pptx
PROJEKT.pptxPROJEKT.pptx
PROJEKT.pptx
 
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriutRoli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
 
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEMELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
 
kimi gjimnazi sami frasheri
kimi gjimnazi sami frasheri kimi gjimnazi sami frasheri
kimi gjimnazi sami frasheri
 
Nutricioni
NutricioniNutricioni
Nutricioni
 
Projekt 2
Projekt 2Projekt 2
Projekt 2
 
Kimi.....
Kimi.....Kimi.....
Kimi.....
 
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
 
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
 
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteinaProteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina
 
Ushqyerja e shendetshme
Ushqyerja e shendetshmeUshqyerja e shendetshme
Ushqyerja e shendetshme
 
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratetProteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
 
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratetProteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
 
Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.
Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.
Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.
 
elementet kimik dhe roli i tyre
elementet kimik dhe roli i tyreelementet kimik dhe roli i tyre
elementet kimik dhe roli i tyre
 
Një jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshmeNjë jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshme
 

More from irena kotobelli

Zbatime të elktrokimisë në jetën e përditshme
Zbatime të elktrokimisë në jetën e përditshme Zbatime të elktrokimisë në jetën e përditshme
Zbatime të elktrokimisë në jetën e përditshme
irena kotobelli
 
PLANIFIKIMI LËNDOR KURRIKULA E RE byirenakotobelli
PLANIFIKIMI LËNDOR KURRIKULA E RE byirenakotobelliPLANIFIKIMI LËNDOR KURRIKULA E RE byirenakotobelli
PLANIFIKIMI LËNDOR KURRIKULA E RE byirenakotobelli
irena kotobelli
 
ORË MODEL DITURI NATYRE KL 2 bymimozamethoxha
ORË MODEL DITURI NATYRE KL 2 bymimozamethoxhaORË MODEL DITURI NATYRE KL 2 bymimozamethoxha
ORË MODEL DITURI NATYRE KL 2 bymimozamethoxha
irena kotobelli
 
ORË MODEL GJUHË SHQIPE by almahamzallari
ORË MODEL GJUHË SHQIPE by almahamzallariORË MODEL GJUHË SHQIPE by almahamzallari
ORË MODEL GJUHË SHQIPE by almahamzallari
irena kotobelli
 
detyrë kursi Inspektimi byirenakotobelli
detyrë kursi Inspektimi byirenakotobellidetyrë kursi Inspektimi byirenakotobelli
detyrë kursi Inspektimi byirenakotobelli
irena kotobelli
 
Kuptimi i thelle i bashkepunimit te jashtem byirena kotobelli
Kuptimi i thelle i bashkepunimit te jashtem byirena kotobelliKuptimi i thelle i bashkepunimit te jashtem byirena kotobelli
Kuptimi i thelle i bashkepunimit te jashtem byirena kotobelli
irena kotobelli
 
Ditari ne vite by irenakotobelli
Ditari ne vite by irenakotobelliDitari ne vite by irenakotobelli
Ditari ne vite by irenakotobelli
irena kotobelli
 
ORË MODEL GJEOGRAFI:by vojsavamuskaj
ORË MODEL GJEOGRAFI:by vojsavamuskajORË MODEL GJEOGRAFI:by vojsavamuskaj
ORË MODEL GJEOGRAFI:by vojsavamuskaj
irena kotobelli
 
Plan individual për fëmijët me AK byirenakotobelli
Plan individual për fëmijët me AK byirenakotobelliPlan individual për fëmijët me AK byirenakotobelli
Plan individual për fëmijët me AK byirenakotobelli
irena kotobelli
 
Testimi 2015 by irenakotobelli
Testimi 2015 by irenakotobelliTestimi 2015 by irenakotobelli
Testimi 2015 by irenakotobelli
irena kotobelli
 
Plani vjetor lëndor byirenakotobelli
Plani vjetor lëndor byirenakotobelliPlani vjetor lëndor byirenakotobelli
Plani vjetor lëndor byirenakotobelli
irena kotobelli
 
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelliRoli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
irena kotobelli
 
Ditare kimi 9 byirenakotobelli
Ditare kimi 9 byirenakotobelliDitare kimi 9 byirenakotobelli
Ditare kimi 9 byirenakotobelli
irena kotobelli
 
Ditare kimi 8 byirenakotobelli
Ditare kimi 8 byirenakotobelliDitare kimi 8 byirenakotobelli
Ditare kimi 8 byirenakotobelli
irena kotobelli
 
Ditare kimi 7 byirenakotobelli
Ditare kimi 7 byirenakotobelliDitare kimi 7 byirenakotobelli
Ditare kimi 7 byirenakotobelli
irena kotobelli
 
Objektivat kap 3 --Hidrokarburet byirenakotobelli
Objektivat kap 3 --Hidrokarburet byirenakotobelliObjektivat kap 3 --Hidrokarburet byirenakotobelli
Objektivat kap 3 --Hidrokarburet byirenakotobelli
irena kotobelli
 
Projek kurrikular / Plan aktiviteti me klasen byirenakotobelli
Projek kurrikular / Plan aktiviteti me klasen byirenakotobelliProjek kurrikular / Plan aktiviteti me klasen byirenakotobelli
Projek kurrikular / Plan aktiviteti me klasen byirenakotobelli
irena kotobelli
 
Model pune laboratori / Kimi 11 berthame byirenakotobelli
Model pune laboratori / Kimi 11 berthame byirenakotobelliModel pune laboratori / Kimi 11 berthame byirenakotobelli
Model pune laboratori / Kimi 11 berthame byirenakotobelli
irena kotobelli
 
Elktrokimia test byirenakotobelli
Elktrokimia test byirenakotobelliElktrokimia test byirenakotobelli
Elktrokimia test byirenakotobelli
irena kotobelli
 
Kategorizimi dhe klasifikimi byirenakotobelli
Kategorizimi dhe klasifikimi byirenakotobelliKategorizimi dhe klasifikimi byirenakotobelli
Kategorizimi dhe klasifikimi byirenakotobelli
irena kotobelli
 

More from irena kotobelli (20)

Zbatime të elktrokimisë në jetën e përditshme
Zbatime të elktrokimisë në jetën e përditshme Zbatime të elktrokimisë në jetën e përditshme
Zbatime të elktrokimisë në jetën e përditshme
 
PLANIFIKIMI LËNDOR KURRIKULA E RE byirenakotobelli
PLANIFIKIMI LËNDOR KURRIKULA E RE byirenakotobelliPLANIFIKIMI LËNDOR KURRIKULA E RE byirenakotobelli
PLANIFIKIMI LËNDOR KURRIKULA E RE byirenakotobelli
 
ORË MODEL DITURI NATYRE KL 2 bymimozamethoxha
ORË MODEL DITURI NATYRE KL 2 bymimozamethoxhaORË MODEL DITURI NATYRE KL 2 bymimozamethoxha
ORË MODEL DITURI NATYRE KL 2 bymimozamethoxha
 
ORË MODEL GJUHË SHQIPE by almahamzallari
ORË MODEL GJUHË SHQIPE by almahamzallariORË MODEL GJUHË SHQIPE by almahamzallari
ORË MODEL GJUHË SHQIPE by almahamzallari
 
detyrë kursi Inspektimi byirenakotobelli
detyrë kursi Inspektimi byirenakotobellidetyrë kursi Inspektimi byirenakotobelli
detyrë kursi Inspektimi byirenakotobelli
 
Kuptimi i thelle i bashkepunimit te jashtem byirena kotobelli
Kuptimi i thelle i bashkepunimit te jashtem byirena kotobelliKuptimi i thelle i bashkepunimit te jashtem byirena kotobelli
Kuptimi i thelle i bashkepunimit te jashtem byirena kotobelli
 
Ditari ne vite by irenakotobelli
Ditari ne vite by irenakotobelliDitari ne vite by irenakotobelli
Ditari ne vite by irenakotobelli
 
ORË MODEL GJEOGRAFI:by vojsavamuskaj
ORË MODEL GJEOGRAFI:by vojsavamuskajORË MODEL GJEOGRAFI:by vojsavamuskaj
ORË MODEL GJEOGRAFI:by vojsavamuskaj
 
Plan individual për fëmijët me AK byirenakotobelli
Plan individual për fëmijët me AK byirenakotobelliPlan individual për fëmijët me AK byirenakotobelli
Plan individual për fëmijët me AK byirenakotobelli
 
Testimi 2015 by irenakotobelli
Testimi 2015 by irenakotobelliTestimi 2015 by irenakotobelli
Testimi 2015 by irenakotobelli
 
Plani vjetor lëndor byirenakotobelli
Plani vjetor lëndor byirenakotobelliPlani vjetor lëndor byirenakotobelli
Plani vjetor lëndor byirenakotobelli
 
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelliRoli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
 
Ditare kimi 9 byirenakotobelli
Ditare kimi 9 byirenakotobelliDitare kimi 9 byirenakotobelli
Ditare kimi 9 byirenakotobelli
 
Ditare kimi 8 byirenakotobelli
Ditare kimi 8 byirenakotobelliDitare kimi 8 byirenakotobelli
Ditare kimi 8 byirenakotobelli
 
Ditare kimi 7 byirenakotobelli
Ditare kimi 7 byirenakotobelliDitare kimi 7 byirenakotobelli
Ditare kimi 7 byirenakotobelli
 
Objektivat kap 3 --Hidrokarburet byirenakotobelli
Objektivat kap 3 --Hidrokarburet byirenakotobelliObjektivat kap 3 --Hidrokarburet byirenakotobelli
Objektivat kap 3 --Hidrokarburet byirenakotobelli
 
Projek kurrikular / Plan aktiviteti me klasen byirenakotobelli
Projek kurrikular / Plan aktiviteti me klasen byirenakotobelliProjek kurrikular / Plan aktiviteti me klasen byirenakotobelli
Projek kurrikular / Plan aktiviteti me klasen byirenakotobelli
 
Model pune laboratori / Kimi 11 berthame byirenakotobelli
Model pune laboratori / Kimi 11 berthame byirenakotobelliModel pune laboratori / Kimi 11 berthame byirenakotobelli
Model pune laboratori / Kimi 11 berthame byirenakotobelli
 
Elktrokimia test byirenakotobelli
Elktrokimia test byirenakotobelliElktrokimia test byirenakotobelli
Elktrokimia test byirenakotobelli
 
Kategorizimi dhe klasifikimi byirenakotobelli
Kategorizimi dhe klasifikimi byirenakotobelliKategorizimi dhe klasifikimi byirenakotobelli
Kategorizimi dhe klasifikimi byirenakotobelli
 

Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut

 • 1. Tema:Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut Punoi : Leonardo Kratellari IX-C
 • 2. Elementet kimike jane te rendesishem per organizmin e njeriut. Elementet e grupit I-A jane shume te domosdoshem ne dieten e njeriut sepse ato formojne perberje qe jane te pranishme ne formen e tretesirave jonike. Dy nga jonet me te rendesishme jane jonet K+ dhe Na+. Keto jone lehtesojne transmetimin e impulseve nervore dhe kontrollojne sasine e ujit te mbajtur ne qeliza . Perqendrimet jonormale te ketyre joneve mund te ndikojne ne shfaqjen e semundjeve te ndryshme. Te tilla jane jonet si : Na+,K+,Cl- dhe HCO3-.
 • 3. Eshte elementi me i bollshem ne qelize. Trupi permban rreth 250 miligram K. Qeliza luan nje rol te rendesishem ne reaksionet energjike,sintezen e proteinave ,ruajtjen e acideve ne trup, tejcimin nervor,tkurrjen muskulore dhe menjanon toksinat nga indet. Studimet shkencore tregojne se ushqimet bimore jane te pasura me kete element. Joni i Kaliumit eshte gjetur ne citoplazmen e qelizave.
 • 5. Eshte element i rendesishem ne lengun jashte qelizor. Si nje elektrolit ne likuidin jashte qelizes , Na ndihmon ne ruajtjen e presionit osmotik jashte membranes se qelizes dhe ka ndikim te njejte si Kaliumi brenda qelizes per ruajtjen natyrale te balances se ujit. Nevoja ditore per te eshte llogaritur nga 3 ne 7 gr. Ne trupin tone pesha e tij arrin ne 0,2%.
 • 7. Eshte metali me i bollshem i trupit dhe perben rreth 0.004% te peshes trupore. Sasia e tij varion nga 3-5 gr. Kjo sasi varet nga mosha ,gjinia,madhesia,shendeti dhe rezervat e tij ne trup. Fe eshte nje lende me ngjyre gjaku qe transporton oksigjen te mjaftueshem per frymemarrje dhe gaz karbonik nga qelizat ne mushkeri. Cdo dite trupi yne me ane te ushqimit perfiton 10-30 mg Fe. Adoleshenteve u duhet shume Fe per te ndihmuar qelizat e reja muskulare te zhvilluara te thithin oksigjen per energjine. Deficiti i Fe shkakton anemine , e cila con ne lodhje dhe dobesi fiziko-mendore.
 • 9. Organizmi yne permban sasi te medha azoti, i cili luan rol kryesor ne strukturen e proteinave . Ne trupin e njeriut ka 3,2% te peshes. Azoti eshte perberes i proteinave, acideve berthamore etj. Azoti ne gjendje te lenget gjendet ne mushkeri , sepse ky element meret nga frymemarrja.
 • 11. Luan nje rol kryesor ne organizmin e njeriut , kryesisht ne procesin e marrjes apo te clirimit te energjive ne organizem. Perben 1% te peshes trupore . P eshte i rendesishen ne riprodhim , rritjen e muskujve dhe furnizimin e nervave me lende ushqimore. E permbajne mishi,peshku,veza perimet etj.
 • 12. Eshte nje element mineral qe perben 1.5 -2 % te peshes trupore tek te rriturit. Nga kjo sasi 99% e Ca gjendet ne kocka dhe dhembe. Marrja e tij eshte shume e rendesishme tek adoleshentet per rritjen e kockave.
 • 13. Ne momentin e lindjes , ne trupin e njeriut ndodhet 0.5 gr. Ndersa ne moshe te rritur ka nje sasi 21-28 gr., ku 50-60 % ndodhet ne kocka dhe roli i tij kryesor eshte ne qelizat nervore per te lehtesuar funksionimin e tyre. Mg gjendet me shumice ne ujerat e Detit te Vdekur , si dhe ne ujera oqeanesh .
 • 15. Perben 0.25% te peshes trupore dhe ndodhet ne cdo qelize te trupit tone. Me teper ndodhet ne floke , thonj dhe lekure. S vepron si nje element antihelmues duke u perzier me perberesit helmues dhe duke i shnderruar ne elemente te pademshem , eshte perberes i shume aminoacideve dhe proteinave.
 • 17. Ne organizem ndodhet rreth 15-23 mg. I. Ai ndodhet ne te gjitha qelizat e trupit , por 70-80 % ndodhet ne gjendrat e tiroides. Luan rol ne metabolizmin e hormoneve te tiroides.
 • 18. Njihet si pjesa me e rendesishme e shume enzimave . Luan nje rol ne pengimin e pakesimit te sasise se gjakut ne trup. Femijet kane nevoja me te larta per Cu.
 • 19. Uji eshte elementi me i rendesishem qe ndodhet ne toke , i cili luan nje rol kryesor ne transportin e elementeve baze ne qelizat e bimeve . Perben 60-70% te peshes trupore , ai cilesohet si element jetik i gjallesave. Uji eshte perberesi kryesor i urines dhe plazmes se gjakut.