SlideShare a Scribd company logo
SPEKTRI
ELEKTROMAGNETIK
Punoi: Joana Facja
SPEKTRI
ELEKTROMAGNETIK
Spektri elektromagnetik është
diapazoni i frekuencave të rrezatimit
elektromagnetik dhe gjatësitë e tyre
përkatëse të valëve dhe energjitë e
fotoneve.
NAME OR LOGO
Perdorimi I radiovaleve:
○ Transmetimet e radios
○ Televizione
○ Navigimi
○ Kontrolli i avioneve
○ Telefoni cellular
○ Lojerat me telekomandim
○ Wirless LAN
○ Radiot satelitore
○ Rradaret e policies
○ GPS
○ Komunikimet Satelitore
Radiovalet
Gjatësia e radiovaleve varion nga mijëra metra deri në 30 cm. Këto
korrespondojnë me frekuenca aq të ulta sa 3 Hz dhe aq të larta sa 1
gigahertz .Sinjalet e komunikimit me valë radioje udhëtojnë nëpër ajër
në një vijë të drejtë, reflektojnë nga retë ose shtresat e jonosferës, ose
transmetohen nga satelitët në hapësirë. 3
KURIOZITET
Curiosity (pajisja e derguar ne mars per eksplorimin e saj )
dergon radio vale qe nga Marsi qe ndodhet 1 vit drite larg
tokes (66.858 million km) per te komunikuar me Token.
DEMET
Ekspozimi per nje kohe te gjate perballe radiovaleve me
intensitet te larte mund te shkaktoje:
• Temperature te larte
• Djegje te lekures
• Carje te membranave te qelizave
• Shkaterrime indore
• Demtime indore
4
Mikrovalet
Mikrovalet jane forme e rrezatimit
elektromagnetik me frekuenca qe varjojne
nga 1 gigahertz deri ne 300 gigahertz.
MIKROVALET
Perdorimi dhe demet
Perdorimi i mikrovaleve
• Komunikacioni
• Radari I aeroplaneve
• Drejtimin e aeroplaneve
• Gatim-Mikrovalët bëjnë që molekulat e ujit
dhe yndyrës të dridhen, gjë që i bën
substancat të nxehta.
Demet qe shkaktojne
mikrovalet
• Rrezatimi me mikrovalë mund të ngrohë
indet e trupit në të njëjtën mënyrë si ngroh
ushqimin. Ekspozimi në nivele të larta të
mikrovalëve mund të shkaktojë një djegie të
dhimbshme. ... Për më tepër, thjerrëzat e
syrit janë veçanërisht të ndjeshme ndaj
nxehtësisë intensive dhe ekspozimi ndaj
niveleve të larta të mikrovalëve mund të
shkaktojë katarakt.
MIKROVALET 6
ALPINE SKI HOUSE
ALPINE SKI HOUSE
RREZET INFRA TE
KUQE (INFRARED)
Rrezatimi infra të kuqe (IR), ose drita infra të
kuqe, është një lloj energjie rrezatuese që
është e padukshme për sytë e njeriut, por që
ne mund ta ndiejmë si nxehtësi. Të gjitha
objektet në univers lëshojnë një farë niveli të
rrezatimit IR, por dy nga burimet më të
dukshme janë dielli dhe zjarri.
Ato variojne nga 430 THz deri ne rrezatimin me
te ulet infra te kuq 300 GHz
7
• PERDORIMI
- Përdorimi më i zakonshëm i valeve infra të kuqe në jetën e
përditshme janë telekomandat. Këto funksionojnëduke
dërguar impulse infra të kuqe që përshkruajnë një mesazh
në një pajisje elektronike. Valet Infra te kuqe mund të
përdoret në një mënyrë të ngjashme për komunikim. Duke
dërguar të njëjtat impulse përmes kabllove me fibra optike,
duke transmetuaraudio në sistemet e zërit, ose të dhëna të
tjera përmes shërbimevetë Internetit me shpejtësi të lartë
me fibra optike.
-VIZIONI I NATES DHE NXEHTESIA
• Kamerat e imazheve termike përdorin infra të kuqe për të
parë emetimet e nxehtësisë në trupin e njeriut, si për
qëllime mjekësore ashtu edhe në kamerat e shikimit të
natës. Ato përdoren shpesh në studimin e kafshëve, si
kamera sigurie ose në luftë.
• Astronomia infra të kuqe na ka ndihmuar të
bëjmë hapa të rëndësishëm në kuptimin tonë
të universit. Astronomët mund të shikojnë një
zonë të qiellit që është e errët në pjesën
vizuale të spektrit elektromagnetik, por
zbulojnë se zona është jashtëzakonisht aktive
në infra të kuqe. Shumica e objekteve që
kanë ndonjë nxehtësi të konsiderueshme
prodhojnë valë infra të kuqe, por jo gjithçka
është aq e nxehtë sa të ndizet.
ASTRONOMIA
Demtimet
-Ekspozimi i zgjatur ndaj
rrezatimit IR shkakton një perde
gradualisht por të pakthyeshme
të lenteve. Forma të tjera të
dëmtimit të syrit nga ekspozimi
në IR përfshijnë skotomën, e cila
është një humbje e shikimit për
shkak të dëmtimit të retinës.
Edhe thithja e nivelit të ulët IR
mund të shkaktojë simptoma të
tilla si skuqje të syrit, ënjtje ose
hemorragji.
-
DRITAEDUKSHME
SPEKTRI I DUKSHËM ËSHTË PJESA E SPEKTRIT
ELEKTROMAGNETIK QË ËSHTË E DUKSHME PËR SYRIN E
NJERIUT. RREZATIMI ELEKTROMAGNETIK NË KËTË
DIAPAZON TË GJATËSISË SË VALËVE QUHET DRITË E
DUKSHME OSE THJESHT DRITË.
PERDORIMET
Parashikimi I
motit
Shohim rete dhe kjo
na ndihmon te
parashikojme motin.
Parja eTokes
nga hapsira
Parja e
objekteve
hapsinore te
dukshme ne saje
te drites se
dukshme.
page 11
DEMTIMET
QE VIJNE NGA DRITA E DUKSHME
• Këto gjatësi vale duhet të filtrohen dhe
eliminohen sa më shumë që të jetë e
mundur për të parandaluar dëmtimin.
Drita e dukshme është thelbësore për
perceptimin dhe vlerësimin e artit, por
gjithashtu, kontribuon në degradimin dhe
dëmtimin e objekteve. Dëmi i
pakthyeshëm i shkaktuar nga drita mund
të përfshijë zbehjen e ngjyrave, dhe
zverdhjen e tyre.
page 12
Ultraviolet
Ultraviolet (UV) është një formë e
rrezatimit elektromagnetik me
frekuence vale nga 750 THz deri me
30 PHZ. Rrezatimi UV është i
pranishëm në dritën e diellit dhe
përbën rreth 10% të rrezatimit total
elektromagnetik të dalë nga Dielli.
Contoso Ltd.
Perdorimi
Praktika dentare per
ngrirjen e mbushjes se
dhemballeve.
Vrarja e baktereve
Fototerapia
Fototerapia është një lloj
trajtimi mjekësor që
përfshin ekspozimin ndaj
llambave fluoreshente ose
burimeve të tjera të dritës
si dritat halogjene, rrezet e
diellit dhe diodat
emetuese të dritës (LED)
për të trajtuar disa gjendje
mjekësore.
Add a footer
14
Rrezet e diellit janë burimi më i
madh i rrezatimit UV. Burimet
ultraviolet të bëra nga njeriu
përfshijnë disa lloje të llambave
UV, saldimit me hark dhe
llambave të avullit të merkurit.
Contoso Ltd.
DEMETQE VIJNENGARREZATIMIULTRAVIOLET
Djegje
Rrezatimi ultraviolet mund
te shkaktoje ate qe quhet
djegie nga dielli.
Plakje
Ekspozimi ndaj rrezatimit
ultraviolet mund te
shkaktoje plakje te
parakohshme
Probleme me syte
Ato mund të shkaktojnë që
kornea (në pjesën e përparme
të syrit) të shkaktoje kruarje
ose djgie. Ato gjithashtu mund
të çojnë në formimin e
kataraktit (mjegullimi i
thjerrëzës së syrit) dhe
pterygium (rritja e indeve në
sipërfaqen e syrit), të dyja
këto mund të dëmtojnë
shikimin.
Dobesim I
imunitetit
Kjo mund të çojë në
probleme të tilla si
riaktivizimi i herpesit i
shkaktuar nga ekspozimi
në diell ose burime të tjera
të rrezeve UV. Mund të
bëjë që vaksinat të jenë
më pak efektive.
Kancer
Kur lëkura juaj është e
pambrojtur nga dielli, rrezatimi
ultraviolet (UV) mund të
dëmtojë ADN-në tuaj. Nëse
trupi nuk është në gjendje të
riparojë këtë dëmtim, qeliza
mund të fillojë të ndahet dhe
të rritet në një mënyrë të
pakontrolluar. Kjo rritje mund
të formojë përfundimisht një
tumor. Ultraviolet
15
Contoso Ltd.
Rrezet -X
Mamografia
është një lloj i
radiografisë me rreze
X që përdoret për të
zbuluar kancerin e
gjirit.
Tomografia
Kombinimi i rrezeve X me përpunimin
kompjuterik për të krijuar fotografi të
hollësishme (skanime) të prerjeve tërthore
të trupit që kombinohen për të formuar një
imazh tre-dimensional me rreze X.
Fluoroskopia
përdor rrezet X dhe një ekran fluoreshent
për të studiuar strukturat lëvizëse ose në
kohë reale në trup, të tilla si shikimi i
rrahjeve të zemrës.
Add a footer
16
Një rreze X, ose rrezatim X, është një formë depërtuese e rrezatimit elektromagnetik me energji të lartë.
Frekuenca e tyre varion nga 30 PHz deri ne 30 Ehz.
PERDORIMET
DEMET NGA RREZET X
Rrezet X sigurojnë një dozë aq të ulët rrezatimi sa që nuk besohet se shkaktojnë ndonjë problem
të menjëhershëm shëndetësor. Por ekspozimi per nje kohe te gjate shakton keto problem:
17
7/9/2021
ADD A FOOTER
• Te vjella
• Hemoragji
• Te fiket
• Renie flokesh
• Renie e lekures
Rrezet gama
Një rreze gama, ose rrezatim gama (simbol γ ose.), Është një formë depërtuese e rrezatimit elektromagnetik që del nga prishja
radioaktive e bërthamave atomike. Përbëhet nga valët elektromagnetike më të shkurtër të valës dhe kështu jep energjinë më të
lartë të fotoneve.
PERDORIMET
RADIOTERAPI
Per shkaterrimin e
tumoreve kanceroze.
STERILIZIM
I MJETEVE SPITALORE
STERILIZIM
I USHQIMIT
ASTRONOMI
REAKSIONET QE
NDODHIN NE
HAPESIRE
SHOQEROHEN NGA
RREZET GAMA.
Shkaterrimi I qelizave Mutacione gjenesh Kancer
DEMET
KURIOZITETE
• Bletët shohin valë të dritës ultraviolet (UV) nga
dielli. Lulet kane shenja UV te quajtur udhezues
te polenit me qellim qe blete it shohin ato.
• E gjitha ka të bëjë me dritën nga nxehtësia me
mushkonjat. Ata shohin në infra të kuqe, dhe
lehtë të gjeni ju dhe gjakun tuaj të ngrohtë.
• Bakteret mund te shihen me ane te elektrikeve
UV.

More Related Content

What's hot

Aksidentet rrugore
Aksidentet rrugoreAksidentet rrugore
Aksidentet rrugoreArlinda
 
Projekt Fizik - Elektriciteti
Projekt Fizik - ElektricitetiProjekt Fizik - Elektriciteti
Projekt Fizik - Elektriciteti
Marinela Abedini
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
roberto1723
 
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshmeZbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Erhan Luma
 
Filozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
Denisa Caushi
 
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
koralda
 
Energjia Diellore
Energjia DielloreEnergjia Diellore
Energjia Diellore
dritan sadikaj
 
Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"
Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"
Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"
Joana Eltjona Ymeraj
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
ronela hasanaj
 
Letersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjeraLetersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjera
EGLI TAFA
 
Energjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
BlerinaMuobega
 
Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!
#MesueseAurela Elezaj
 
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneTeknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Jugerta Poçi
 
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor HygoProjekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Aldrin Pashku
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
DonikaLici
 
energjia dhe burimet e energjise
energjia dhe burimet e energjise energjia dhe burimet e energjise
energjia dhe burimet e energjise ornela rama
 
Projekt droga
Projekt drogaProjekt droga
Projekt droga
Ermal Troksi
 
energjia
energjia energjia
energjia
ANA KOSHI
 
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
xhulia osmanllari
 
TESTE LETËRSIA 12.docx
TESTE LETËRSIA 12.docxTESTE LETËRSIA 12.docx
TESTE LETËRSIA 12.docx
daskakamakak
 

What's hot (20)

Aksidentet rrugore
Aksidentet rrugoreAksidentet rrugore
Aksidentet rrugore
 
Projekt Fizik - Elektriciteti
Projekt Fizik - ElektricitetiProjekt Fizik - Elektriciteti
Projekt Fizik - Elektriciteti
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
 
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshmeZbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
 
Filozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
 
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
 
Energjia Diellore
Energjia DielloreEnergjia Diellore
Energjia Diellore
 
Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"
Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"
Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
 
Letersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjeraLetersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjera
 
Energjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
 
Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!
 
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneTeknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
 
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor HygoProjekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
 
energjia dhe burimet e energjise
energjia dhe burimet e energjise energjia dhe burimet e energjise
energjia dhe burimet e energjise
 
Projekt droga
Projekt drogaProjekt droga
Projekt droga
 
energjia
energjia energjia
energjia
 
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
 
TESTE LETËRSIA 12.docx
TESTE LETËRSIA 12.docxTESTE LETËRSIA 12.docx
TESTE LETËRSIA 12.docx
 

Similar to Spektri elektromagnetik: Fizike

Projekt : Fizike
Projekt : Fizike Projekt : Fizike
Projekt : Fizike
#MesueseAurela Elezaj
 
Rrezatimi berthamor.fizik
Rrezatimi berthamor.fizikRrezatimi berthamor.fizik
Rrezatimi berthamor.fizik
Daniela Muhaj
 
ZBATIMET E VALEVE
ZBATIMET E VALEVEZBATIMET E VALEVE
ZBATIMET E VALEVEornela rama
 
Projekt fizik optika
Projekt fizik optika Projekt fizik optika
Projekt fizik optika
ermela01
 
Environmental and public health considerations
Environmental and public health considerationsEnvironmental and public health considerations
Environmental and public health considerationsBes Halimi
 
zbatimet e elektricitetit
zbatimet e elektricitetitzbatimet e elektricitetit
zbatimet e elektricitetitornela rama
 

Similar to Spektri elektromagnetik: Fizike (9)

Valet
ValetValet
Valet
 
Projekt : Fizike
Projekt : Fizike Projekt : Fizike
Projekt : Fizike
 
Rrezatimi berthamor.fizik
Rrezatimi berthamor.fizikRrezatimi berthamor.fizik
Rrezatimi berthamor.fizik
 
ZBATIMET E VALEVE
ZBATIMET E VALEVEZBATIMET E VALEVE
ZBATIMET E VALEVE
 
Projekt fizik optika
Projekt fizik optika Projekt fizik optika
Projekt fizik optika
 
Ozoni
OzoniOzoni
Ozoni
 
Ylberi
YlberiYlberi
Ylberi
 
Environmental and public health considerations
Environmental and public health considerationsEnvironmental and public health considerations
Environmental and public health considerations
 
zbatimet e elektricitetit
zbatimet e elektricitetitzbatimet e elektricitetit
zbatimet e elektricitetit
 

More from businessforlife

letersia moderniste
letersia modernisteletersia moderniste
letersia moderniste
businessforlife
 
Rajoni Verilindor
Rajoni VerilindorRajoni Verilindor
Rajoni Verilindor
businessforlife
 
Crregullimet kromozomike
Crregullimet kromozomike Crregullimet kromozomike
Crregullimet kromozomike
businessforlife
 
Realizmi, Projekt
Realizmi, ProjektRealizmi, Projekt
Realizmi, Projekt
businessforlife
 
Elektriciteti, Fizike
Elektriciteti, FizikeElektriciteti, Fizike
Elektriciteti, Fizike
businessforlife
 
Ekonomia gjate qeverisjes se Ahmet Zogut
Ekonomia gjate qeverisjes se Ahmet ZogutEkonomia gjate qeverisjes se Ahmet Zogut
Ekonomia gjate qeverisjes se Ahmet Zogut
businessforlife
 
Viktor Hygo
Viktor HygoViktor Hygo
Viktor Hygo
businessforlife
 
Ndotja akustike, Fizike
Ndotja akustike, FizikeNdotja akustike, Fizike
Ndotja akustike, Fizike
businessforlife
 
Politika Antike, Filozofi
Politika Antike, FilozofiPolitika Antike, Filozofi
Politika Antike, Filozofi
businessforlife
 
Organizmat, Biologji
Organizmat, BiologjiOrganizmat, Biologji
Organizmat, Biologji
businessforlife
 
Romantiku im i preferuar
Romantiku im i preferuarRomantiku im i preferuar
Romantiku im i preferuar
businessforlife
 
Huazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipeHuazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipe
businessforlife
 

More from businessforlife (12)

letersia moderniste
letersia modernisteletersia moderniste
letersia moderniste
 
Rajoni Verilindor
Rajoni VerilindorRajoni Verilindor
Rajoni Verilindor
 
Crregullimet kromozomike
Crregullimet kromozomike Crregullimet kromozomike
Crregullimet kromozomike
 
Realizmi, Projekt
Realizmi, ProjektRealizmi, Projekt
Realizmi, Projekt
 
Elektriciteti, Fizike
Elektriciteti, FizikeElektriciteti, Fizike
Elektriciteti, Fizike
 
Ekonomia gjate qeverisjes se Ahmet Zogut
Ekonomia gjate qeverisjes se Ahmet ZogutEkonomia gjate qeverisjes se Ahmet Zogut
Ekonomia gjate qeverisjes se Ahmet Zogut
 
Viktor Hygo
Viktor HygoViktor Hygo
Viktor Hygo
 
Ndotja akustike, Fizike
Ndotja akustike, FizikeNdotja akustike, Fizike
Ndotja akustike, Fizike
 
Politika Antike, Filozofi
Politika Antike, FilozofiPolitika Antike, Filozofi
Politika Antike, Filozofi
 
Organizmat, Biologji
Organizmat, BiologjiOrganizmat, Biologji
Organizmat, Biologji
 
Romantiku im i preferuar
Romantiku im i preferuarRomantiku im i preferuar
Romantiku im i preferuar
 
Huazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipeHuazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipe
 

Spektri elektromagnetik: Fizike

 • 2. SPEKTRI ELEKTROMAGNETIK Spektri elektromagnetik është diapazoni i frekuencave të rrezatimit elektromagnetik dhe gjatësitë e tyre përkatëse të valëve dhe energjitë e fotoneve.
 • 3. NAME OR LOGO Perdorimi I radiovaleve: ○ Transmetimet e radios ○ Televizione ○ Navigimi ○ Kontrolli i avioneve ○ Telefoni cellular ○ Lojerat me telekomandim ○ Wirless LAN ○ Radiot satelitore ○ Rradaret e policies ○ GPS ○ Komunikimet Satelitore Radiovalet Gjatësia e radiovaleve varion nga mijëra metra deri në 30 cm. Këto korrespondojnë me frekuenca aq të ulta sa 3 Hz dhe aq të larta sa 1 gigahertz .Sinjalet e komunikimit me valë radioje udhëtojnë nëpër ajër në një vijë të drejtë, reflektojnë nga retë ose shtresat e jonosferës, ose transmetohen nga satelitët në hapësirë. 3
 • 4. KURIOZITET Curiosity (pajisja e derguar ne mars per eksplorimin e saj ) dergon radio vale qe nga Marsi qe ndodhet 1 vit drite larg tokes (66.858 million km) per te komunikuar me Token. DEMET Ekspozimi per nje kohe te gjate perballe radiovaleve me intensitet te larte mund te shkaktoje: • Temperature te larte • Djegje te lekures • Carje te membranave te qelizave • Shkaterrime indore • Demtime indore 4
 • 5. Mikrovalet Mikrovalet jane forme e rrezatimit elektromagnetik me frekuenca qe varjojne nga 1 gigahertz deri ne 300 gigahertz.
 • 6. MIKROVALET Perdorimi dhe demet Perdorimi i mikrovaleve • Komunikacioni • Radari I aeroplaneve • Drejtimin e aeroplaneve • Gatim-Mikrovalët bëjnë që molekulat e ujit dhe yndyrës të dridhen, gjë që i bën substancat të nxehta. Demet qe shkaktojne mikrovalet • Rrezatimi me mikrovalë mund të ngrohë indet e trupit në të njëjtën mënyrë si ngroh ushqimin. Ekspozimi në nivele të larta të mikrovalëve mund të shkaktojë një djegie të dhimbshme. ... Për më tepër, thjerrëzat e syrit janë veçanërisht të ndjeshme ndaj nxehtësisë intensive dhe ekspozimi ndaj niveleve të larta të mikrovalëve mund të shkaktojë katarakt. MIKROVALET 6
 • 7. ALPINE SKI HOUSE ALPINE SKI HOUSE RREZET INFRA TE KUQE (INFRARED) Rrezatimi infra të kuqe (IR), ose drita infra të kuqe, është një lloj energjie rrezatuese që është e padukshme për sytë e njeriut, por që ne mund ta ndiejmë si nxehtësi. Të gjitha objektet në univers lëshojnë një farë niveli të rrezatimit IR, por dy nga burimet më të dukshme janë dielli dhe zjarri. Ato variojne nga 430 THz deri ne rrezatimin me te ulet infra te kuq 300 GHz 7
 • 8. • PERDORIMI - Përdorimi më i zakonshëm i valeve infra të kuqe në jetën e përditshme janë telekomandat. Këto funksionojnëduke dërguar impulse infra të kuqe që përshkruajnë një mesazh në një pajisje elektronike. Valet Infra te kuqe mund të përdoret në një mënyrë të ngjashme për komunikim. Duke dërguar të njëjtat impulse përmes kabllove me fibra optike, duke transmetuaraudio në sistemet e zërit, ose të dhëna të tjera përmes shërbimevetë Internetit me shpejtësi të lartë me fibra optike. -VIZIONI I NATES DHE NXEHTESIA • Kamerat e imazheve termike përdorin infra të kuqe për të parë emetimet e nxehtësisë në trupin e njeriut, si për qëllime mjekësore ashtu edhe në kamerat e shikimit të natës. Ato përdoren shpesh në studimin e kafshëve, si kamera sigurie ose në luftë. • Astronomia infra të kuqe na ka ndihmuar të bëjmë hapa të rëndësishëm në kuptimin tonë të universit. Astronomët mund të shikojnë një zonë të qiellit që është e errët në pjesën vizuale të spektrit elektromagnetik, por zbulojnë se zona është jashtëzakonisht aktive në infra të kuqe. Shumica e objekteve që kanë ndonjë nxehtësi të konsiderueshme prodhojnë valë infra të kuqe, por jo gjithçka është aq e nxehtë sa të ndizet. ASTRONOMIA
 • 9. Demtimet -Ekspozimi i zgjatur ndaj rrezatimit IR shkakton një perde gradualisht por të pakthyeshme të lenteve. Forma të tjera të dëmtimit të syrit nga ekspozimi në IR përfshijnë skotomën, e cila është një humbje e shikimit për shkak të dëmtimit të retinës. Edhe thithja e nivelit të ulët IR mund të shkaktojë simptoma të tilla si skuqje të syrit, ënjtje ose hemorragji. -
 • 10. DRITAEDUKSHME SPEKTRI I DUKSHËM ËSHTË PJESA E SPEKTRIT ELEKTROMAGNETIK QË ËSHTË E DUKSHME PËR SYRIN E NJERIUT. RREZATIMI ELEKTROMAGNETIK NË KËTË DIAPAZON TË GJATËSISË SË VALËVE QUHET DRITË E DUKSHME OSE THJESHT DRITË.
 • 11. PERDORIMET Parashikimi I motit Shohim rete dhe kjo na ndihmon te parashikojme motin. Parja eTokes nga hapsira Parja e objekteve hapsinore te dukshme ne saje te drites se dukshme. page 11
 • 12. DEMTIMET QE VIJNE NGA DRITA E DUKSHME • Këto gjatësi vale duhet të filtrohen dhe eliminohen sa më shumë që të jetë e mundur për të parandaluar dëmtimin. Drita e dukshme është thelbësore për perceptimin dhe vlerësimin e artit, por gjithashtu, kontribuon në degradimin dhe dëmtimin e objekteve. Dëmi i pakthyeshëm i shkaktuar nga drita mund të përfshijë zbehjen e ngjyrave, dhe zverdhjen e tyre. page 12
 • 13. Ultraviolet Ultraviolet (UV) është një formë e rrezatimit elektromagnetik me frekuence vale nga 750 THz deri me 30 PHZ. Rrezatimi UV është i pranishëm në dritën e diellit dhe përbën rreth 10% të rrezatimit total elektromagnetik të dalë nga Dielli.
 • 14. Contoso Ltd. Perdorimi Praktika dentare per ngrirjen e mbushjes se dhemballeve. Vrarja e baktereve Fototerapia Fototerapia është një lloj trajtimi mjekësor që përfshin ekspozimin ndaj llambave fluoreshente ose burimeve të tjera të dritës si dritat halogjene, rrezet e diellit dhe diodat emetuese të dritës (LED) për të trajtuar disa gjendje mjekësore. Add a footer 14 Rrezet e diellit janë burimi më i madh i rrezatimit UV. Burimet ultraviolet të bëra nga njeriu përfshijnë disa lloje të llambave UV, saldimit me hark dhe llambave të avullit të merkurit.
 • 15. Contoso Ltd. DEMETQE VIJNENGARREZATIMIULTRAVIOLET Djegje Rrezatimi ultraviolet mund te shkaktoje ate qe quhet djegie nga dielli. Plakje Ekspozimi ndaj rrezatimit ultraviolet mund te shkaktoje plakje te parakohshme Probleme me syte Ato mund të shkaktojnë që kornea (në pjesën e përparme të syrit) të shkaktoje kruarje ose djgie. Ato gjithashtu mund të çojnë në formimin e kataraktit (mjegullimi i thjerrëzës së syrit) dhe pterygium (rritja e indeve në sipërfaqen e syrit), të dyja këto mund të dëmtojnë shikimin. Dobesim I imunitetit Kjo mund të çojë në probleme të tilla si riaktivizimi i herpesit i shkaktuar nga ekspozimi në diell ose burime të tjera të rrezeve UV. Mund të bëjë që vaksinat të jenë më pak efektive. Kancer Kur lëkura juaj është e pambrojtur nga dielli, rrezatimi ultraviolet (UV) mund të dëmtojë ADN-në tuaj. Nëse trupi nuk është në gjendje të riparojë këtë dëmtim, qeliza mund të fillojë të ndahet dhe të rritet në një mënyrë të pakontrolluar. Kjo rritje mund të formojë përfundimisht një tumor. Ultraviolet 15
 • 16. Contoso Ltd. Rrezet -X Mamografia është një lloj i radiografisë me rreze X që përdoret për të zbuluar kancerin e gjirit. Tomografia Kombinimi i rrezeve X me përpunimin kompjuterik për të krijuar fotografi të hollësishme (skanime) të prerjeve tërthore të trupit që kombinohen për të formuar një imazh tre-dimensional me rreze X. Fluoroskopia përdor rrezet X dhe një ekran fluoreshent për të studiuar strukturat lëvizëse ose në kohë reale në trup, të tilla si shikimi i rrahjeve të zemrës. Add a footer 16 Një rreze X, ose rrezatim X, është një formë depërtuese e rrezatimit elektromagnetik me energji të lartë. Frekuenca e tyre varion nga 30 PHz deri ne 30 Ehz. PERDORIMET
 • 17. DEMET NGA RREZET X Rrezet X sigurojnë një dozë aq të ulët rrezatimi sa që nuk besohet se shkaktojnë ndonjë problem të menjëhershëm shëndetësor. Por ekspozimi per nje kohe te gjate shakton keto problem: 17 7/9/2021 ADD A FOOTER • Te vjella • Hemoragji • Te fiket • Renie flokesh • Renie e lekures
 • 18. Rrezet gama Një rreze gama, ose rrezatim gama (simbol γ ose.), Është një formë depërtuese e rrezatimit elektromagnetik që del nga prishja radioaktive e bërthamave atomike. Përbëhet nga valët elektromagnetike më të shkurtër të valës dhe kështu jep energjinë më të lartë të fotoneve.
 • 19. PERDORIMET RADIOTERAPI Per shkaterrimin e tumoreve kanceroze. STERILIZIM I MJETEVE SPITALORE STERILIZIM I USHQIMIT ASTRONOMI REAKSIONET QE NDODHIN NE HAPESIRE SHOQEROHEN NGA RREZET GAMA.
 • 20. Shkaterrimi I qelizave Mutacione gjenesh Kancer DEMET
 • 21. KURIOZITETE • Bletët shohin valë të dritës ultraviolet (UV) nga dielli. Lulet kane shenja UV te quajtur udhezues te polenit me qellim qe blete it shohin ato. • E gjitha ka të bëjë me dritën nga nxehtësia me mushkonjat. Ata shohin në infra të kuqe, dhe lehtë të gjeni ju dhe gjakun tuaj të ngrohtë. • Bakteret mund te shihen me ane te elektrikeve UV.

Editor's Notes

 1. © Copyright Showeet.com – Free PowerPoint Templates