SlideShare a Scribd company logo
Tema: Ndotja akustike
Lenda: Fizike
Punoi: Joana Facja
Ndotja akustike, është përhapja e
zhurmës me ndikime të ndryshme në
aktivitetin e jetës njerëzore ose
shtazore, shumica e tyre e dëmshme
deri në një farë mase. Burimi i zhurmës
së jashtme në të gjithë botën shkaktohet
kryesisht nga makineritë dhe transporti.
Planifikimi i dobët urban mund të
shkaktojë ndotje akustike, ndërtesat
industriale dhe të banimit krah për krah
mund të rezultojnë në ndotje akustike në
zonat e banuara. Disa nga burimet
kryesore të zhurmës në zonat e banuara
përfshijnë muzikë me zë të lartë,
transport (transport, hekurudhë,
aeroplanë, etj.),
2
Nivelet e larta të zhurmës mund të kontribuojnë në
efektet kardiovaskulare tek njerëzit dhe një rritje të
incidencës së sëmundjes së arterieve koronare. Në
kafshë, zhurma mund të rrisë rrezikun e vdekjes duke
ndryshuar zbulimin dhe shmangien e grabitqarëve ose
preve, ndërhyn në riprodhimin dhe lundrimin dhe
kontribuon në humbjen e përhershme të dëgjimit. Një
sasi e konsiderueshme e zhurmës që prodhojnë njerëzit
ndodh në oqean. Deri kohët e fundit, shumica e
kërkimeve mbi ndikimet e zhurmës janë përqendruar në
gjitarët detarë, dhe në një shkallë më të vogël, peshqit.
Në vitet e fundit, shkencëtarët janë zhvendosur në
kryerjen e studimeve mbi jovertebrorët dhe përgjigjet e
tyre ndaj tingujve antropogjenë në mjedisin detar. Ky
hulumtim është thelbësor, veçanërisht duke marrë
parasysh që jovertebrorët përbëjnë 75% të specieve
detare, dhe kështu përbëjnë një përqindje të madhe të
rrjetave ushqimore të oqeanit.] Nga studimet që janë
kryer, një hollësi e konsiderueshme në familjet e
jovertebroreve është përfaqësuar në hulumtim. Ekziston
një ndryshim në kompleksitetin e sistemeve të tyre
ndijore, i cili lejon shkencëtarët të studiojnë një sërë
karakteristikash dhe të zhvillojnë një kuptim më të mirë
të ndikimeve të zhurmës antropogjene në organizmat e
gjallë.
3
Ndërsa të moshuarit mund të kenë probleme kardiake për shkak të zhurmës, sipas Organizatës Botërore
të Shëndetësisë, fëmijët janë veçanërisht të prekshëm nga zhurma, dhe efektet që zhurma ka tek fëmijët
mund i përhershm. Zhurma përbën një kërcënim serioz për shëndetin fizik dhe psikologjik të fëmijëve dhe
mund të ndërhyjë negativisht në të mësuarit dhe sjelljen e fëmijëve.
4

More Related Content

What's hot

Projekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valetProjekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valet
Marinela Abedini
 
Duhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooliDuhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooliEgi Zenelaj
 
Kujdesi ndaj zhurmave
Kujdesi ndaj zhurmaveKujdesi ndaj zhurmave
Kujdesi ndaj zhurmave
BlerinaMuobega
 
Duhani, rreziqet
Duhani, rreziqetDuhani, rreziqet
Duhani, rreziqet
istref bytyqi
 
Perdorimi i paisjeve me decibel te ulet
Perdorimi i paisjeve me decibel te uletPerdorimi i paisjeve me decibel te ulet
Perdorimi i paisjeve me decibel te ulet
olinuhi
 
Ushtrimet fizike mbi shendetin
Ushtrimet fizike mbi shendetinUshtrimet fizike mbi shendetin
Ushtrimet fizike mbi shendetin
#MesueseAurela Elezaj
 
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksiacrregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia
koralda
 
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
gregorjupa
 
Ndotja akuustike
Ndotja akuustike Ndotja akuustike
Ndotja akuustike
Klodjan Hoxha
 
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshmeZbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Erhan Luma
 
Te drejtat dhe lirit e individit
Te drejtat dhe lirit e individit  Te drejtat dhe lirit e individit
Te drejtat dhe lirit e individit Egi Zenelaj
 
Projekt edukimi fizik
Projekt edukimi fizikProjekt edukimi fizik
Projekt edukimi fizik
Anesti çobani
 
Shqiperia nga viti 1944 1990 - TIK
Shqiperia nga viti 1944 1990 - TIKShqiperia nga viti 1944 1990 - TIK
Shqiperia nga viti 1944 1990 - TIK
Shkollë
 
Tema:Lufta kunder duhanit
Tema:Lufta kunder duhanitTema:Lufta kunder duhanit
Tema:Lufta kunder duhanit
Jetmira Sula
 
Ndotja e mjedisit nga zhurma
Ndotja e mjedisit nga zhurmaNdotja e mjedisit nga zhurma
Ndotja e mjedisit nga zhurma
Atien Mati
 
Projekti me instrumente muzike
Projekti me instrumente muzikeProjekti me instrumente muzike
Projekti me instrumente muzike
S Gashi
 
biologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendetibiologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendeti
Arens Rapushi
 
Ndotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjetNdotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjet
16211903
 
Fibrat Optike - projekt
Fibrat Optike - projektFibrat Optike - projekt
Fibrat Optike - projekt
alketsula
 
Fuqia,puna mekanike
Fuqia,puna mekanikeFuqia,puna mekanike

What's hot (20)

Projekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valetProjekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valet
 
Duhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooliDuhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooli
 
Kujdesi ndaj zhurmave
Kujdesi ndaj zhurmaveKujdesi ndaj zhurmave
Kujdesi ndaj zhurmave
 
Duhani, rreziqet
Duhani, rreziqetDuhani, rreziqet
Duhani, rreziqet
 
Perdorimi i paisjeve me decibel te ulet
Perdorimi i paisjeve me decibel te uletPerdorimi i paisjeve me decibel te ulet
Perdorimi i paisjeve me decibel te ulet
 
Ushtrimet fizike mbi shendetin
Ushtrimet fizike mbi shendetinUshtrimet fizike mbi shendetin
Ushtrimet fizike mbi shendetin
 
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksiacrregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia
 
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
 
Ndotja akuustike
Ndotja akuustike Ndotja akuustike
Ndotja akuustike
 
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshmeZbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
 
Te drejtat dhe lirit e individit
Te drejtat dhe lirit e individit  Te drejtat dhe lirit e individit
Te drejtat dhe lirit e individit
 
Projekt edukimi fizik
Projekt edukimi fizikProjekt edukimi fizik
Projekt edukimi fizik
 
Shqiperia nga viti 1944 1990 - TIK
Shqiperia nga viti 1944 1990 - TIKShqiperia nga viti 1944 1990 - TIK
Shqiperia nga viti 1944 1990 - TIK
 
Tema:Lufta kunder duhanit
Tema:Lufta kunder duhanitTema:Lufta kunder duhanit
Tema:Lufta kunder duhanit
 
Ndotja e mjedisit nga zhurma
Ndotja e mjedisit nga zhurmaNdotja e mjedisit nga zhurma
Ndotja e mjedisit nga zhurma
 
Projekti me instrumente muzike
Projekti me instrumente muzikeProjekti me instrumente muzike
Projekti me instrumente muzike
 
biologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendetibiologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendeti
 
Ndotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjetNdotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjet
 
Fibrat Optike - projekt
Fibrat Optike - projektFibrat Optike - projekt
Fibrat Optike - projekt
 
Fuqia,puna mekanike
Fuqia,puna mekanikeFuqia,puna mekanike
Fuqia,puna mekanike
 

Similar to Ndotja akustike, Fizike

Ahah
AhahAhah
Ahah
KleeviPro
 
Biodiversiteti
BiodiversitetiBiodiversiteti
BiodiversitetiArlinda
 
Biodiversiteti.ppt
Biodiversiteti.pptBiodiversiteti.ppt
Biodiversiteti.ppt
EniLikaj
 
Dëgjimi
DëgjimiDëgjimi
Dëgjimi
Mario Peleshka
 
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALENDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
roni45
 
gjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetikegjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetike
Dajana Gjini
 

Similar to Ndotja akustike, Fizike (7)

Ahah
AhahAhah
Ahah
 
Biodiversiteti
BiodiversitetiBiodiversiteti
Biodiversiteti
 
Biodiversiteti.ppt
Biodiversiteti.pptBiodiversiteti.ppt
Biodiversiteti.ppt
 
Dëgjimi
DëgjimiDëgjimi
Dëgjimi
 
Valet
ValetValet
Valet
 
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALENDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
 
gjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetikegjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetike
 

More from businessforlife

letersia moderniste
letersia modernisteletersia moderniste
letersia moderniste
businessforlife
 
Rajoni Verilindor
Rajoni VerilindorRajoni Verilindor
Rajoni Verilindor
businessforlife
 
Crregullimet kromozomike
Crregullimet kromozomike Crregullimet kromozomike
Crregullimet kromozomike
businessforlife
 
Realizmi, Projekt
Realizmi, ProjektRealizmi, Projekt
Realizmi, Projekt
businessforlife
 
Elektriciteti, Fizike
Elektriciteti, FizikeElektriciteti, Fizike
Elektriciteti, Fizike
businessforlife
 
Ekonomia gjate qeverisjes se Ahmet Zogut
Ekonomia gjate qeverisjes se Ahmet ZogutEkonomia gjate qeverisjes se Ahmet Zogut
Ekonomia gjate qeverisjes se Ahmet Zogut
businessforlife
 
Viktor Hygo
Viktor HygoViktor Hygo
Viktor Hygo
businessforlife
 
Politika Antike, Filozofi
Politika Antike, FilozofiPolitika Antike, Filozofi
Politika Antike, Filozofi
businessforlife
 
Organizmat, Biologji
Organizmat, BiologjiOrganizmat, Biologji
Organizmat, Biologji
businessforlife
 
Romantiku im i preferuar
Romantiku im i preferuarRomantiku im i preferuar
Romantiku im i preferuar
businessforlife
 
Huazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipeHuazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipe
businessforlife
 
Spektri elektromagnetik: Fizike
Spektri elektromagnetik:  FizikeSpektri elektromagnetik:  Fizike
Spektri elektromagnetik: Fizike
businessforlife
 

More from businessforlife (12)

letersia moderniste
letersia modernisteletersia moderniste
letersia moderniste
 
Rajoni Verilindor
Rajoni VerilindorRajoni Verilindor
Rajoni Verilindor
 
Crregullimet kromozomike
Crregullimet kromozomike Crregullimet kromozomike
Crregullimet kromozomike
 
Realizmi, Projekt
Realizmi, ProjektRealizmi, Projekt
Realizmi, Projekt
 
Elektriciteti, Fizike
Elektriciteti, FizikeElektriciteti, Fizike
Elektriciteti, Fizike
 
Ekonomia gjate qeverisjes se Ahmet Zogut
Ekonomia gjate qeverisjes se Ahmet ZogutEkonomia gjate qeverisjes se Ahmet Zogut
Ekonomia gjate qeverisjes se Ahmet Zogut
 
Viktor Hygo
Viktor HygoViktor Hygo
Viktor Hygo
 
Politika Antike, Filozofi
Politika Antike, FilozofiPolitika Antike, Filozofi
Politika Antike, Filozofi
 
Organizmat, Biologji
Organizmat, BiologjiOrganizmat, Biologji
Organizmat, Biologji
 
Romantiku im i preferuar
Romantiku im i preferuarRomantiku im i preferuar
Romantiku im i preferuar
 
Huazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipeHuazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipe
 
Spektri elektromagnetik: Fizike
Spektri elektromagnetik:  FizikeSpektri elektromagnetik:  Fizike
Spektri elektromagnetik: Fizike
 

Ndotja akustike, Fizike

  • 1. Tema: Ndotja akustike Lenda: Fizike Punoi: Joana Facja
  • 2. Ndotja akustike, është përhapja e zhurmës me ndikime të ndryshme në aktivitetin e jetës njerëzore ose shtazore, shumica e tyre e dëmshme deri në një farë mase. Burimi i zhurmës së jashtme në të gjithë botën shkaktohet kryesisht nga makineritë dhe transporti. Planifikimi i dobët urban mund të shkaktojë ndotje akustike, ndërtesat industriale dhe të banimit krah për krah mund të rezultojnë në ndotje akustike në zonat e banuara. Disa nga burimet kryesore të zhurmës në zonat e banuara përfshijnë muzikë me zë të lartë, transport (transport, hekurudhë, aeroplanë, etj.), 2
  • 3. Nivelet e larta të zhurmës mund të kontribuojnë në efektet kardiovaskulare tek njerëzit dhe një rritje të incidencës së sëmundjes së arterieve koronare. Në kafshë, zhurma mund të rrisë rrezikun e vdekjes duke ndryshuar zbulimin dhe shmangien e grabitqarëve ose preve, ndërhyn në riprodhimin dhe lundrimin dhe kontribuon në humbjen e përhershme të dëgjimit. Një sasi e konsiderueshme e zhurmës që prodhojnë njerëzit ndodh në oqean. Deri kohët e fundit, shumica e kërkimeve mbi ndikimet e zhurmës janë përqendruar në gjitarët detarë, dhe në një shkallë më të vogël, peshqit. Në vitet e fundit, shkencëtarët janë zhvendosur në kryerjen e studimeve mbi jovertebrorët dhe përgjigjet e tyre ndaj tingujve antropogjenë në mjedisin detar. Ky hulumtim është thelbësor, veçanërisht duke marrë parasysh që jovertebrorët përbëjnë 75% të specieve detare, dhe kështu përbëjnë një përqindje të madhe të rrjetave ushqimore të oqeanit.] Nga studimet që janë kryer, një hollësi e konsiderueshme në familjet e jovertebroreve është përfaqësuar në hulumtim. Ekziston një ndryshim në kompleksitetin e sistemeve të tyre ndijore, i cili lejon shkencëtarët të studiojnë një sërë karakteristikash dhe të zhvillojnë një kuptim më të mirë të ndikimeve të zhurmës antropogjene në organizmat e gjallë. 3
  • 4. Ndërsa të moshuarit mund të kenë probleme kardiake për shkak të zhurmës, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, fëmijët janë veçanërisht të prekshëm nga zhurma, dhe efektet që zhurma ka tek fëmijët mund i përhershm. Zhurma përbën një kërcënim serioz për shëndetin fizik dhe psikologjik të fëmijëve dhe mund të ndërhyjë negativisht në të mësuarit dhe sjelljen e fëmijëve. 4