SlideShare a Scribd company logo
PROJEKT
LENDA: FIZIKE
TEMA: ENERGJIA DHE BURIMET E
ENERGJISE.
LLOJET E ENERGJISE
 Energjinë përreth nesh e gjejmë në forma të
ndryshme. Ndër format më të përhapura janë :
1. Energjia kinetike
2. Energjia potenciale
3. Energjia kimike
4. Energjika bërthamore (nga ndarja e atomit)
5. Energjia elektrike
6. Energjia termike
7. Energjia diellore
ENERGJIA KINETIKE
 Energjia kinetike është aftësia e trupave që të
kryejnë punë për shkak se kanë një shpejtësi të
caktuar. Për ta llogaritur energjinë kinetike të
trupit me masën , i cili lëviz me shpejtësi ,
bëhet llogaritja e punës, e cila nevojitet
që forca ta nxitojë trupin në ndonjë rrugë nga
gjendja e qetësisë deri në gjendjen me
shpejtësi . Pra, madhësia e energjisë
kinetike është e barabartë me punën e cila
është kryer në mënyrë që trupi ta ketë fituar
shpejtësinë . energjia kinetike do të jetë:
A=Ek=1/2 mv2
ENERGJIA POTENCIALE
 Përveç energjisë kinetike, të cilën e shkakton lëvizja,
trupi mund ta ketë edhe energjinë potenciale, e cila
është pasojë e pozitës së tij ndaj trupave të tjerë apo
pasojë e konfiguracionit të trupit, përkatësisht e sistemit
të trupit. Trupat kanë energji potenciale për shkak të
veprimit reciprok të tyre. Ashtu trupi me masën , i
ngritur në lartësinë mbi sipërfaqen e Tokës, ka një
energji potenciale të caktuar dhe është i aftë, që duke
zbritur nga ajo lartësi, të kryejë një punë të caktuar.
Ngjashëm, susta elastike ka energji potenciale dhe, duke
u kthyer në pozitën ekuilibruese, mund të kryejë punë.
Varësisht nga forca e cila vepron në trup, dallohen këto
lloj energjish potenciale: të gravitetit,
elastike, elektrostatike dhe magnetike. Në mekanikë do
të shqyrtohen vetëm dy të parat (të gravitetit dhe
elastike).
ENERGJIA BERTHAMORE
 Energjia bërthamore është energji e fituar me metodat e fusionit të
kontrolluar në ndërtesa qendrore të Centrale Bërthamore. Shtetet e
Bashkuara të Amerikës janë furnizuesit më të mëdhenj të energjisë
bërthamore për qëllime komerciale. SHBA-ja ka më shumë se 100
centrale të liçensuara bërthamore dhe në vitin 2006, këto centrale
gjeneronin rreth 20% të prodhimit energjitik në vend, duke
përmbushur 9% të nevojave të vendit me energji. Franca ka më
shumë se 50 centrale bërthamore që sigurojnë 79% të prodhimit
energjitik. Franca është eksportuese e konsiderueshme e energjisë
elektrike në vendet të tjera. Kina ka 11 reaktorë bërthamorë, por
nevojat në vend janë kaq të mëdha, sa kjo infrastrukturë në vitin
2005 përmbushte vetëm 1% të nevojave të vendit për energji.
Gjendje e ngjajshme ndodhet edhe në Indi. Rusia hapi uzinën e parë
bërthamore në vitin 1954. Zgjerimi i industrisë u ngadalësua pas
katastrofës së Çernobilit. Më 2005, reaktorët bërthamorë prodhonin
rreth 6% të energjisë që konsumohej. Rusia energjinë bërthamore e
shehë si një mundësi për eksportë. Më anën tjetër në Gjermani, në
vitin 2006, 12% e energjis së përdorur vinte nga energjia
bërthamore. Përqindje e lartë për një vend që trumpeton për
mbylljen e qendrave të energjis bërthmamore.
LLOJE TE TJERA ENERGJISH
 Energjia termike : Energjia e brendshme e
sistemit, e barabartë me shumën e energjive
kinetike dhe potenciale të grimcave të
sistemit.Ajo mund të prodhohet nga fërkimi dhe
sjell ndryshim të temperaturës së sistemit.
 Energjia kimike : shuma e energjive të plota te
grimcave perberese të molekulave. Energjia
kimike e karburanteve dhe e ushqimeve janë
format e energjise kimike te depozituara.
 Energjia elektrike është energjia e fituar nga
rryma e ngarkesës elektrike nëpër një përçues
elektrik.
BURIMET E ENERGJISE
 Burimet e ripërtërishme të energjisë
janë burime jo-fosile të energjisë të
tilla si:
1. Energjia e erës
2. Energjia diellore
3. Hidro-energjia
4. Energjia e biomasës
5. Energjia gjeotermike
6. Energjia e valëve të detit
7. Energjia nga baticat dhe zbaticat
8. Gazi nga mbeturinat
 Burimet e pariperteritshme
Lëndët djegëse fosile:
 Thëngjilli
 Nafta
 Gazi natyror
 Lëndët djegëse nukleare
THENIE MBI ENERGJINE
 "Energjia dhe këmbëngulja ndryshojnë
gjithçka". Benjamin Franklini
 "Energjia është e njëjtë me dëshirën dhe
qëllimin." Sheril Adams
 "Energjia është një kënaqësi e amshueshme, dhe
kush dëshiron, por nuk vepron, përhap
murtajën." Uilliam Blejk
 "Synimet ju ndihmojnë të kanalizoni energjitë
tuaja në veprim. " Les Braun

More Related Content

What's hot

Energjia kinetike dhe potenciale Kllaudija Palushi
Energjia kinetike dhe potenciale Kllaudija PalushiEnergjia kinetike dhe potenciale Kllaudija Palushi
Energjia kinetike dhe potenciale Kllaudija Palushi
QAKP 'Gjon Nikollë Kazazi'-Gjakovë
 
Familja shqiptare ne vite
Familja shqiptare ne viteFamilja shqiptare ne vite
Familja shqiptare ne vite
D. Sh
 
Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"
Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"
Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"
Joana Eltjona Ymeraj
 
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Edward Newgate
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
roberto1723
 
Hidrocentralet
HidrocentraletHidrocentralet
Hidrocentralet
Ergi Nushi
 
NDERTIMI I ATOMIT. R.H F.P
NDERTIMI I ATOMIT. R.H  F.PNDERTIMI I ATOMIT. R.H  F.P
NDERTIMI I ATOMIT. R.H F.P
Rei El Hajdari
 
Panelet diellore
Panelet diellorePanelet diellore
Panelet diellore
Klarisa Klara
 
Energjia Diellore
Energjia DielloreEnergjia Diellore
Energjia Diellore
dritan sadikaj
 
Energjia Berthamore
Energjia Berthamore Energjia Berthamore
Energjia Berthamore
MartinGega98
 
iliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliades
ssuseree34b8
 
Energjia dhe ndotja e mjedisit
Energjia dhe ndotja e mjedisitEnergjia dhe ndotja e mjedisit
Energjia dhe ndotja e mjedisit
Eneo Petoku
 
Centralet Berthamore
Centralet BerthamoreCentralet Berthamore
Centralet Berthamore
Ergi Nushi
 
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
arbanhlalni
 
Kimia-Qeliza Shtazore
Kimia-Qeliza ShtazoreKimia-Qeliza Shtazore
Kimia-Qeliza Shtazore
Denisa Caushi
 
Energjia e Eres
Energjia e EresEnergjia e Eres
Energjia e Eres
dritan sadikaj
 
Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)
ermela01
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
ArenoardReno
 
Filozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
Denisa Caushi
 
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
koralda
 

What's hot (20)

Energjia kinetike dhe potenciale Kllaudija Palushi
Energjia kinetike dhe potenciale Kllaudija PalushiEnergjia kinetike dhe potenciale Kllaudija Palushi
Energjia kinetike dhe potenciale Kllaudija Palushi
 
Familja shqiptare ne vite
Familja shqiptare ne viteFamilja shqiptare ne vite
Familja shqiptare ne vite
 
Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"
Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"
Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"
 
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
 
Hidrocentralet
HidrocentraletHidrocentralet
Hidrocentralet
 
NDERTIMI I ATOMIT. R.H F.P
NDERTIMI I ATOMIT. R.H  F.PNDERTIMI I ATOMIT. R.H  F.P
NDERTIMI I ATOMIT. R.H F.P
 
Panelet diellore
Panelet diellorePanelet diellore
Panelet diellore
 
Energjia Diellore
Energjia DielloreEnergjia Diellore
Energjia Diellore
 
Energjia Berthamore
Energjia Berthamore Energjia Berthamore
Energjia Berthamore
 
iliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliades
 
Energjia dhe ndotja e mjedisit
Energjia dhe ndotja e mjedisitEnergjia dhe ndotja e mjedisit
Energjia dhe ndotja e mjedisit
 
Centralet Berthamore
Centralet BerthamoreCentralet Berthamore
Centralet Berthamore
 
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
 
Kimia-Qeliza Shtazore
Kimia-Qeliza ShtazoreKimia-Qeliza Shtazore
Kimia-Qeliza Shtazore
 
Energjia e Eres
Energjia e EresEnergjia e Eres
Energjia e Eres
 
Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
 
Filozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
 
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
 

Similar to energjia dhe burimet e energjise

Format dhe burimet e energjis qe i nevojiten njerzimit
Format dhe burimet e energjis qe i nevojiten njerzimit Format dhe burimet e energjis qe i nevojiten njerzimit
Format dhe burimet e energjis qe i nevojiten njerzimit
Marjo Xhani
 
Energjia e Rinovueshme (Clean energy)
Energjia e Rinovueshme (Clean energy)Energjia e Rinovueshme (Clean energy)
Energjia e Rinovueshme (Clean energy)
Klea Medini
 
FIZIKA TEKNIKE
FIZIKA TEKNIKE FIZIKA TEKNIKE
Energjite e rinovueshme
Energjite e rinovueshmeEnergjite e rinovueshme
Energjite e rinovueshme
Leonard Proko
 
Projekt Fizike Tema: Energjia e se ardhmes
Projekt Fizike Tema: Energjia e se ardhmesProjekt Fizike Tema: Energjia e se ardhmes
Projekt Fizike Tema: Energjia e se ardhmes
Iris Sakej
 

Similar to energjia dhe burimet e energjise (6)

Format dhe burimet e energjis qe i nevojiten njerzimit
Format dhe burimet e energjis qe i nevojiten njerzimit Format dhe burimet e energjis qe i nevojiten njerzimit
Format dhe burimet e energjis qe i nevojiten njerzimit
 
Niko
Niko Niko
Niko
 
Energjia e Rinovueshme (Clean energy)
Energjia e Rinovueshme (Clean energy)Energjia e Rinovueshme (Clean energy)
Energjia e Rinovueshme (Clean energy)
 
FIZIKA TEKNIKE
FIZIKA TEKNIKE FIZIKA TEKNIKE
FIZIKA TEKNIKE
 
Energjite e rinovueshme
Energjite e rinovueshmeEnergjite e rinovueshme
Energjite e rinovueshme
 
Projekt Fizike Tema: Energjia e se ardhmes
Projekt Fizike Tema: Energjia e se ardhmesProjekt Fizike Tema: Energjia e se ardhmes
Projekt Fizike Tema: Energjia e se ardhmes
 

More from ornela rama

Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
ornela rama
 
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMITTEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
ornela rama
 
SHQIPERIA ANTARE E KONVENTES PER KLIMEN
SHQIPERIA ANTARE E KONVENTES PER KLIMENSHQIPERIA ANTARE E KONVENTES PER KLIMEN
SHQIPERIA ANTARE E KONVENTES PER KLIMEN
ornela rama
 
Ndikimi i teatrit grek dhe romak në trevat
Ndikimi i teatrit grek dhe romak në trevatNdikimi i teatrit grek dhe romak në trevat
Ndikimi i teatrit grek dhe romak në trevat
ornela rama
 
ZBATIMET E VALEVE
ZBATIMET E VALEVEZBATIMET E VALEVE
ZBATIMET E VALEVE
ornela rama
 
Integrimi ekonomik i shqiperise
Integrimi ekonomik i shqiperiseIntegrimi ekonomik i shqiperise
Integrimi ekonomik i shqiperise
ornela rama
 
Ideal school
Ideal schoolIdeal school
Ideal school
ornela rama
 
drejt bashkimit europian
drejt bashkimit europiandrejt bashkimit europian
drejt bashkimit europian
ornela rama
 
integrimi europian
integrimi europianintegrimi europian
integrimi europian
ornela rama
 
Friendship
FriendshipFriendship
Friendship
ornela rama
 

More from ornela rama (20)

Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
 
PELLAZGET
PELLAZGET PELLAZGET
PELLAZGET
 
Valet
ValetValet
Valet
 
Ushqyerja
Ushqyerja Ushqyerja
Ushqyerja
 
Sfidat e be se
Sfidat e be seSfidat e be se
Sfidat e be se
 
Zvicra
ZvicraZvicra
Zvicra
 
UK
UKUK
UK
 
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMITTEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
 
SHQIPERIA ANTARE E KONVENTES PER KLIMEN
SHQIPERIA ANTARE E KONVENTES PER KLIMENSHQIPERIA ANTARE E KONVENTES PER KLIMEN
SHQIPERIA ANTARE E KONVENTES PER KLIMEN
 
Ndotja e ujit
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
 
Ndikimi i teatrit grek dhe romak në trevat
Ndikimi i teatrit grek dhe romak në trevatNdikimi i teatrit grek dhe romak në trevat
Ndikimi i teatrit grek dhe romak në trevat
 
ZBATIMET E VALEVE
ZBATIMET E VALEVEZBATIMET E VALEVE
ZBATIMET E VALEVE
 
Karburantet
KarburantetKarburantet
Karburantet
 
Integrimi ekonomik i shqiperise
Integrimi ekonomik i shqiperiseIntegrimi ekonomik i shqiperise
Integrimi ekonomik i shqiperise
 
Ideal school
Ideal schoolIdeal school
Ideal school
 
drejt bashkimit europian
drejt bashkimit europiandrejt bashkimit europian
drejt bashkimit europian
 
integrimi europian
integrimi europianintegrimi europian
integrimi europian
 
Guida turistica
Guida turisticaGuida turistica
Guida turistica
 
SHBA
SHBASHBA
SHBA
 
Friendship
FriendshipFriendship
Friendship
 

energjia dhe burimet e energjise

 • 1. PROJEKT LENDA: FIZIKE TEMA: ENERGJIA DHE BURIMET E ENERGJISE.
 • 2. LLOJET E ENERGJISE  Energjinë përreth nesh e gjejmë në forma të ndryshme. Ndër format më të përhapura janë : 1. Energjia kinetike 2. Energjia potenciale 3. Energjia kimike 4. Energjika bërthamore (nga ndarja e atomit) 5. Energjia elektrike 6. Energjia termike 7. Energjia diellore
 • 3. ENERGJIA KINETIKE  Energjia kinetike është aftësia e trupave që të kryejnë punë për shkak se kanë një shpejtësi të caktuar. Për ta llogaritur energjinë kinetike të trupit me masën , i cili lëviz me shpejtësi , bëhet llogaritja e punës, e cila nevojitet që forca ta nxitojë trupin në ndonjë rrugë nga gjendja e qetësisë deri në gjendjen me shpejtësi . Pra, madhësia e energjisë kinetike është e barabartë me punën e cila është kryer në mënyrë që trupi ta ketë fituar shpejtësinë . energjia kinetike do të jetë: A=Ek=1/2 mv2
 • 4. ENERGJIA POTENCIALE  Përveç energjisë kinetike, të cilën e shkakton lëvizja, trupi mund ta ketë edhe energjinë potenciale, e cila është pasojë e pozitës së tij ndaj trupave të tjerë apo pasojë e konfiguracionit të trupit, përkatësisht e sistemit të trupit. Trupat kanë energji potenciale për shkak të veprimit reciprok të tyre. Ashtu trupi me masën , i ngritur në lartësinë mbi sipërfaqen e Tokës, ka një energji potenciale të caktuar dhe është i aftë, që duke zbritur nga ajo lartësi, të kryejë një punë të caktuar. Ngjashëm, susta elastike ka energji potenciale dhe, duke u kthyer në pozitën ekuilibruese, mund të kryejë punë. Varësisht nga forca e cila vepron në trup, dallohen këto lloj energjish potenciale: të gravitetit, elastike, elektrostatike dhe magnetike. Në mekanikë do të shqyrtohen vetëm dy të parat (të gravitetit dhe elastike).
 • 5. ENERGJIA BERTHAMORE  Energjia bërthamore është energji e fituar me metodat e fusionit të kontrolluar në ndërtesa qendrore të Centrale Bërthamore. Shtetet e Bashkuara të Amerikës janë furnizuesit më të mëdhenj të energjisë bërthamore për qëllime komerciale. SHBA-ja ka më shumë se 100 centrale të liçensuara bërthamore dhe në vitin 2006, këto centrale gjeneronin rreth 20% të prodhimit energjitik në vend, duke përmbushur 9% të nevojave të vendit me energji. Franca ka më shumë se 50 centrale bërthamore që sigurojnë 79% të prodhimit energjitik. Franca është eksportuese e konsiderueshme e energjisë elektrike në vendet të tjera. Kina ka 11 reaktorë bërthamorë, por nevojat në vend janë kaq të mëdha, sa kjo infrastrukturë në vitin 2005 përmbushte vetëm 1% të nevojave të vendit për energji. Gjendje e ngjajshme ndodhet edhe në Indi. Rusia hapi uzinën e parë bërthamore në vitin 1954. Zgjerimi i industrisë u ngadalësua pas katastrofës së Çernobilit. Më 2005, reaktorët bërthamorë prodhonin rreth 6% të energjisë që konsumohej. Rusia energjinë bërthamore e shehë si një mundësi për eksportë. Më anën tjetër në Gjermani, në vitin 2006, 12% e energjis së përdorur vinte nga energjia bërthamore. Përqindje e lartë për një vend që trumpeton për mbylljen e qendrave të energjis bërthmamore.
 • 6. LLOJE TE TJERA ENERGJISH  Energjia termike : Energjia e brendshme e sistemit, e barabartë me shumën e energjive kinetike dhe potenciale të grimcave të sistemit.Ajo mund të prodhohet nga fërkimi dhe sjell ndryshim të temperaturës së sistemit.  Energjia kimike : shuma e energjive të plota te grimcave perberese të molekulave. Energjia kimike e karburanteve dhe e ushqimeve janë format e energjise kimike te depozituara.  Energjia elektrike është energjia e fituar nga rryma e ngarkesës elektrike nëpër një përçues elektrik.
 • 7. BURIMET E ENERGJISE  Burimet e ripërtërishme të energjisë janë burime jo-fosile të energjisë të tilla si: 1. Energjia e erës 2. Energjia diellore 3. Hidro-energjia 4. Energjia e biomasës 5. Energjia gjeotermike 6. Energjia e valëve të detit 7. Energjia nga baticat dhe zbaticat 8. Gazi nga mbeturinat  Burimet e pariperteritshme Lëndët djegëse fosile:  Thëngjilli  Nafta  Gazi natyror  Lëndët djegëse nukleare
 • 8. THENIE MBI ENERGJINE  "Energjia dhe këmbëngulja ndryshojnë gjithçka". Benjamin Franklini  "Energjia është e njëjtë me dëshirën dhe qëllimin." Sheril Adams  "Energjia është një kënaqësi e amshueshme, dhe kush dëshiron, por nuk vepron, përhap murtajën." Uilliam Blejk  "Synimet ju ndihmojnë të kanalizoni energjitë tuaja në veprim. " Les Braun