Koncept uključivanja zaposlenih u projekte firme
Firma doo je zainteresovana da stimuliše različite vidove kreativnog anga...
4. Ideje za razvoj novih (za Firma doo) proizvoda/usluga
Ovakve ideje mogu ali i ne moraju biti originalne, u svakom sluča...
- predlaže se nešto što inače čini deo radnih zadataka predlagača – podrazumeva se da svako treba da
se angažuje na unapre...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Firma doo koncept ukljucivanja zaposlenih u projekte firme

2,419 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,419
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2,147
Actions
Shares
0
Downloads
9
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Firma doo koncept ukljucivanja zaposlenih u projekte firme

  1. 1. Koncept uključivanja zaposlenih u projekte firme Firma doo je zainteresovana da stimuliše različite vidove kreativnog angažovanja zaposlenih na unapređenju i/ili proširenju poslovanja firme. Podrazumeva se da takvo angažovanje izlazi iz okvira redovnih radnih zadataka i da ne ide na štetu njihovog izvršavanja. Očekuje se da svaki predlog, ideja i slično bude dovoljno razrađen da se na osnovu njega može proceniti opravdanost i mogućnost realizacije, potencijalna dobit, potrebna ulaganja itd. Trenutno su ineresantni sledeći modeli angažovanja: 1. Posredovanje sa aktivnim angažmanom u dobijanju posla Ovde se podrazumeva uspostavljanje poslovnog kontakta sa potencijalnim klijentom kome je potreban neki SW proizvod/usluga (uključujući i outsourcing aranžmane) a da to nije prethodno javno publikovana informacija (tenderi i sl). Od predlagača se očekuje da učestvuje, tj ima aktivnu i značajnu ulogu u dobijanju posla i realizaciji ugovora. Takav model saradnje obično pretpostavlja da predlagač ima dobre lične veze i uticaj na potencijalnog klijenta u fazi pregovaranja. U slučaju realizacije takvog aranžmana predlagač dobija 5-8% od vrednosti posla kod jednokratnih poslova odnosno od prihoda u 12-mesečnom periodu kod kontinuiranih poslova (kao što su naši tipični aranžmani u outsourcingu) Poslovi vrednosti do - Do 50.000 eur - max(1000,8%) (1.000- 4.000 eur) - Preko 50.000 eur – max(4.000, 6%) (4.000, 6.000) - Preko 100.000 eur – max(8.000, 5%) (6.000, ∞) 2. Prodaja Odnosi se na naše sadašnje i buduće softverske pakete koji će biti prodavani kao gotov proizvod ili kao usluga (SAAS koncept). Realizatoru (koji nije zaposlen na radnom mestu u prodaji) a koji obavi sve aktivnosti na prodaji do potpisivanja ugovora, pripada iznos od 10% od vrednosti posla kod jednokratne prodaje, odnosno od prihoda u toku 12-mesečnog perioda kod SaaS modela. 3. Predlozi za poboljšanje postojećih proizvoda/usluga/procesa koji dovedu do merljivih finansijskih efekata (povećanja prihoda ili smanjenja troškova) Primer za ovu vrstu: predlog za dodatnu funkcionalnost postojećeg softvera koji da efekte u prodaji (cena ili broj prodaja/mes). Predviđa se jednokratna nagrada u iznosu od max(250Eur,10%) ostvarenog finansijskog efekta u periodu od 6 meseci počev od promocije poboljšanog proizvoda na tržištu.
  2. 2. 4. Ideje za razvoj novih (za Firma doo) proizvoda/usluga Ovakve ideje mogu ali i ne moraju biti originalne, u svakom slučaju ne smeju biti plagijat nekog postojeceg softverskog resenja, moraju biti detaljno razrađene i autor ideje će biti aktivno uključen u njenu realizaciju. Opcija A: Autor ideje radi na realizaciji pretežno samostalno i van radnog vremena 15% od svakog prihoda ostvarenog po samo po tom osnovu, vremenski nelimitirano ako je autor permanetno uključen u razvoj novih verzija, inače se umanjuje za 3% po izlasku svake nove verzije Opcija B: Autor radi kao deo tima i u radno vreme 6% od svakog prihoda ostvarenog po tom osnovu, vremenski nelimitirano ako je autor permanetno uključen u razvoj novih verzija, inače se umanjuje za 2% po izlasku svake nove verzije. Firma doo će u ideju koja bude prihvaćena (bez obzira da li se radi o opciji A ili B) uložiti svoje resurse i sredstva u dalju razradu i eventualno usavršavanje ideje, osmišljavanju i izradi biznis i marketing plana, promociji i prodaji, kao i neophodne resurse za podršku korisnicima. 5. Originalne ideje za nove proizvode Zaposleni (autor) je obavezan da u predlogu svoje ideje pruži uverljive dokaze da se zaista radi o originalnoj ideji. Ako ti dokazi nisu prezentovani onda će ideja biti razmatrana kao što je već opisano u tačci 4. Uslovi su stvar direktnih dogovora između autora i Firma doo. Za originalne ideje obavezno se dogovara minimalno trajanje ugovora koje nije kraće od 5 godina. U slučaju da autor napusti Firma doo ili se povuče iz rada na razvoju ideje/proizvoda, Firma doo ima do isteka ugovora pravo na ostvarivanje prihoda i dalji razvoj ideje/proizvoda. Autor će u dobiti učestvovati po sličnom modelu kao u prethodnoj tački, pri čemu će se konkretni uslovi dogovorati za svaki slučaj posebno, uzimajući u obzir stepen angažovanja autora na realizaciji ideje duge značajne faktore (potrebna ulaganja, poslovni rizik i sl.). Model usvajanja predloga - Predlagač ideje se obrati pismenim putem na email ideja@firma.rs gde u najkraćem treba izloži svoj predlog, bez detalja koji bi mogli biti iskorišćeni za realizaciju - Firma doo procenjuje predlog i ukoliko u načelu postoji interes firme, ponudi predlagaču adekvatan model saradnje, koji uključuje i načelan finansijski aranžman - Tek ako su obe strane načelno saglasne, predlagač iznosi detaljno svoj predlog. Ukoliko posle detaljne analize ne bude zainteresovanosti za realizaciju, Firma doo neće koristiti predlog/ideju bez dogovora sa predlagačem. Dodatna objašnjenja Gornji “dvostepeni” model izlaganja predloga/ideje uvodi se radi zaštite interesa obe strane, iz sledećih razloga: - u planovima firme se već mogu nalaziti ideje-projekti koji nisu publikovani, a koji se delimično ili potpuno poklapaju da nekim od datih predloga
  3. 3. - predlaže se nešto što inače čini deo radnih zadataka predlagača – podrazumeva se da svako treba da se angažuje na unapređivanju svog rada. - moguće je da neki od predloga ne bude prihvaćen iako je koristan zato što firma nema interesa ili potrebnih resursa da ulazi u određeni poslovni aranžman Ostale napomene: - u osnovi koncepta je predviđeno da predlagač ima aktivnu ulogu u realizaciji ideje-posla uvek kada je to moguće - u slučaju razvoja softverskog proizvoda-usluge manjeg obima, preferira se aranžman sa predlagačem prema kome bi on/ona bio najvećim delom uključen u realizaciju predloga i to van radnog vremena (Opcija A u tački 4) - u slučaju razvoja kompleksnog softverskog proizvoda-usluge, koji zahteva angažovanje razvojnog tima, ako postoji potreba i mogućnost, predlagač će se prerasporediti na novo radno mesto i radiće na realizaciji kao član (eventualno i vođa) tima, u okviru svojih redovnih radnih zadataka (Opcija B u tački 4) - s obzirom da će se u realnim slučajevima dešavati situacije da se model saradnje ne može u potpunosti podvesti ni pod jedan od napred definisanih, ponuđeni procenti i vremenski intervali će biti tretirani kao smernica i mogu biti modifikovani u skladu sa konkretnim slučajem .

×