SlideShare a Scribd company logo

Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis

Turizmi ne Rajonin Jugor te Shqiperis

1 of 36
Download to read offline
Tema: Vlerat turistike te nje
rajoni te trevave Shqiptare
Punoi: Marinela Abedini
Rajoni Jugor i Shqiperis
Objektivat
• Te njihemi me turizmin e trevave te rajonit jugor.
• Llojet e turizmit qe zhvillohen ne kete rajon
• Te njihemi me te ardhurat qe ofron turizmi I ketij rajoni
Pozita gjeografike
Rajoni Jugor gjendet ne jug te vendit dhe ka
dalje te gjere ne detin e ngrohte te Jonit. Kjo
pozite gjeografike kushtezon tiparet me te
shprehura mesdhetare te klimes, te hidrografise
dhe te bimesise se rajonit. Ne te njejten kohe
kjo pozite gjeografike eshte shume e
pershtatshme per zhvillimin ekonomik, sepse
lidhet me rruge automobilistike me rajonet e
tjera te vendit dhe me Greqine, kurse nepermjet
detit ai lidhet Iehtesisht me shtetet e tjera te
botes.
Saranda
Rajoni Jugor
Rajoni jugor eshte nje nga rajonet me te zhvilluar ne Shqiperi persa i perket
turizmit. Ai eshte nje rajon i cili mbart vlera te medha turistike per faktin se na ofron
dhe turizem malor dhe detar.
Vlora
Rajoni Jugor
• Turizmi ne Shqiperin jugore
Disa nga vendet me te spikatura ne kete rajon
jane: Saranda,Vlora, Himara etj, qe I perkasin
turizmit detar , malor neTomorr dhe Nëmërçkë
dhe kulturor ne Gjirokaster , Butrint , etj
Butrint
Ad

Recommended

Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...Liil Otr
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi manomano46
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareKe Keiss
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
 
Trashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperiseTrashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperisemelissa cani
 

More Related Content

What's hot

Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
 
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore Mirsad
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareolinuhi
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKlarisa Klara
 
Rajonet e Europes
Rajonet e EuropesRajonet e Europes
Rajonet e EuropesKejti Cela
 
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.#MesueseAurela Elezaj
 
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13Arjan Shahinlli
 
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNISTDESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNISTelvakastrati
 
Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9S Gashi
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europianolinuhi
 
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreExhitah Vasija
 
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)Denisa Caushi
 
Kundrinori i drejtë
Kundrinori i drejtëKundrinori i drejtë
Kundrinori i drejtëAlush Kryeziu
 
iliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesssuseree34b8
 
Analizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autoriAnalizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autoriErtil EB
 

What's hot (20)

Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
 
Lojrat popullore
Lojrat populloreLojrat popullore
Lojrat popullore
 
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
 
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
 
Mjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriuMjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriu
 
PROJEKT : SKENDERBEU
PROJEKT : SKENDERBEU PROJEKT : SKENDERBEU
PROJEKT : SKENDERBEU
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
 
Rajonet e Europes
Rajonet e EuropesRajonet e Europes
Rajonet e Europes
 
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
 
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
 
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNISTDESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
 
Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
 
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
 
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
 
Kundrinori i drejtë
Kundrinori i drejtëKundrinori i drejtë
Kundrinori i drejtë
 
iliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliades
 
Analizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autoriAnalizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autori
 
Iliret
IliretIliret
Iliret
 

Viewers also liked

Projekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistikeProjekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistikeAnisa 19
 
Shqiperia -slide
Shqiperia -slideShqiperia -slide
Shqiperia -slideFre Nkly
 
Pasurite natyrore te trevave shqiptare
Pasurite natyrore te trevave shqiptarePasurite natyrore te trevave shqiptare
Pasurite natyrore te trevave shqiptareDarla Evangjeli
 
Guide turistike
Guide turistikeGuide turistike
Guide turistikesara7991
 
Projekt gjeografi
Projekt gjeografiProjekt gjeografi
Projekt gjeografiUeda Rrukaj
 
Shqiperia
ShqiperiaShqiperia
Shqiperiakoralda
 
Guide turistike
Guide turistikeGuide turistike
Guide turistikesara7991
 
Itinerar turistik
Itinerar turistik Itinerar turistik
Itinerar turistik sara7991
 
Trashegimia natyrore kombetare
Trashegimia natyrore kombetareTrashegimia natyrore kombetare
Trashegimia natyrore kombetareKlevis Balla
 
Rajoni perendimor i Shqiperise
Rajoni perendimor i ShqiperiseRajoni perendimor i Shqiperise
Rajoni perendimor i Shqiperiseinescela
 
Dasma shqiptare, klasa 8
Dasma shqiptare, klasa 8Dasma shqiptare, klasa 8
Dasma shqiptare, klasa 8elasuela1
 
Shqiperia ne fokus
Shqiperia ne fokus Shqiperia ne fokus
Shqiperia ne fokus Diana Lamaj
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiMerkur Sinani
 
Guide Turistike TROPOJA
Guide Turistike TROPOJAGuide Turistike TROPOJA
Guide Turistike TROPOJAJurgen Baçi
 
Veshjet tradicionale te Shqiperise
Veshjet tradicionale te ShqiperiseVeshjet tradicionale te Shqiperise
Veshjet tradicionale te ShqiperiseDiana Lamaj
 
traditat dhe zakonet shkodrane
traditat dhe zakonet shkodranetraditat dhe zakonet shkodrane
traditat dhe zakonet shkodraneEva Kajushi
 

Viewers also liked (20)

Projekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistikeProjekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistike
 
Shqiperia -slide
Shqiperia -slideShqiperia -slide
Shqiperia -slide
 
Pasurite natyrore te trevave shqiptare
Pasurite natyrore te trevave shqiptarePasurite natyrore te trevave shqiptare
Pasurite natyrore te trevave shqiptare
 
Projekt gjeografie
Projekt gjeografieProjekt gjeografie
Projekt gjeografie
 
Guide turistike
Guide turistikeGuide turistike
Guide turistike
 
Projekt gjeografi
Projekt gjeografiProjekt gjeografi
Projekt gjeografi
 
Shqiperia
ShqiperiaShqiperia
Shqiperia
 
Guide turistike
Guide turistikeGuide turistike
Guide turistike
 
Itinerar turistik
Itinerar turistik Itinerar turistik
Itinerar turistik
 
Tourism in Albanian
Tourism in AlbanianTourism in Albanian
Tourism in Albanian
 
Trashegimia natyrore kombetare
Trashegimia natyrore kombetareTrashegimia natyrore kombetare
Trashegimia natyrore kombetare
 
Rajoni perendimor i Shqiperise
Rajoni perendimor i ShqiperiseRajoni perendimor i Shqiperise
Rajoni perendimor i Shqiperise
 
Saranda
SarandaSaranda
Saranda
 
Dasma shqiptare, klasa 8
Dasma shqiptare, klasa 8Dasma shqiptare, klasa 8
Dasma shqiptare, klasa 8
 
Shqiperia ne fokus
Shqiperia ne fokus Shqiperia ne fokus
Shqiperia ne fokus
 
Alpet shqiptare
Alpet shqiptareAlpet shqiptare
Alpet shqiptare
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperi
 
Guide Turistike TROPOJA
Guide Turistike TROPOJAGuide Turistike TROPOJA
Guide Turistike TROPOJA
 
Veshjet tradicionale te Shqiperise
Veshjet tradicionale te ShqiperiseVeshjet tradicionale te Shqiperise
Veshjet tradicionale te Shqiperise
 
traditat dhe zakonet shkodrane
traditat dhe zakonet shkodranetraditat dhe zakonet shkodrane
traditat dhe zakonet shkodrane
 

Similar to Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis

Projekt ne informatik regis a" power point"
Projekt ne informatik regis a" power point"Projekt ne informatik regis a" power point"
Projekt ne informatik regis a" power point"NA XXXXXXXXXXXXX
 
Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik
Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik
Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik Fatjon Cane
 
Shqiperia Turistike
Shqiperia TuristikeShqiperia Turistike
Shqiperia Turistikeolinuhi
 
Guida turistike e vlores letersi
Guida turistike e vlores letersiGuida turistike e vlores letersi
Guida turistike e vlores letersiXhesika Merko
 
Projekt shqiperipart1
Projekt shqiperipart1Projekt shqiperipart1
Projekt shqiperipart1res1ck
 
Pasuritë natyrore të trevave Shqiptare
Pasuritë natyrore të trevave ShqiptarePasuritë natyrore të trevave Shqiptare
Pasuritë natyrore të trevave ShqiptareArdit Nexhipi
 
POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...
POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...
POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...EkloidaBengu
 
Bukurite e natyres shqiptare
Bukurite e natyres shqiptareBukurite e natyres shqiptare
Bukurite e natyres shqiptareMegi Braka
 
Projekt per klasen e 10 bizneset ne shqiperi malet fushat
Projekt per klasen e 10 bizneset ne shqiperi malet fushatProjekt per klasen e 10 bizneset ne shqiperi malet fushat
Projekt per klasen e 10 bizneset ne shqiperi malet fushatndrewgersian
 
40 HANET E SHQIPERISE
40 HANET E SHQIPERISE40 HANET E SHQIPERISE
40 HANET E SHQIPERISEMarjan DODAJ
 
Natyra shqiptare
Natyra shqiptareNatyra shqiptare
Natyra shqiptareMegi Braka
 
Gjirokastra - slideshare projekt
Gjirokastra - slideshare projektGjirokastra - slideshare projekt
Gjirokastra - slideshare projektalketsula
 

Similar to Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis (20)

Projekt ne informatik regis a" power point"
Projekt ne informatik regis a" power point"Projekt ne informatik regis a" power point"
Projekt ne informatik regis a" power point"
 
Ingridi
IngridiIngridi
Ingridi
 
Saranda
Saranda Saranda
Saranda
 
Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik
Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik
Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik
 
Gjirokastra
GjirokastraGjirokastra
Gjirokastra
 
Shqiperia Turistike
Shqiperia TuristikeShqiperia Turistike
Shqiperia Turistike
 
Guida turistike e vlores letersi
Guida turistike e vlores letersiGuida turistike e vlores letersi
Guida turistike e vlores letersi
 
Projekt shqiperipart1
Projekt shqiperipart1Projekt shqiperipart1
Projekt shqiperipart1
 
Pasuritë natyrore të trevave Shqiptare
Pasuritë natyrore të trevave ShqiptarePasuritë natyrore të trevave Shqiptare
Pasuritë natyrore të trevave Shqiptare
 
POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...
POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...
POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...
 
Shkodra
ShkodraShkodra
Shkodra
 
Bukurite e natyres shqiptare
Bukurite e natyres shqiptareBukurite e natyres shqiptare
Bukurite e natyres shqiptare
 
Projekt per klasen e 10 bizneset ne shqiperi malet fushat
Projekt per klasen e 10 bizneset ne shqiperi malet fushatProjekt per klasen e 10 bizneset ne shqiperi malet fushat
Projekt per klasen e 10 bizneset ne shqiperi malet fushat
 
Rezi
ReziRezi
Rezi
 
Turizmi, 10 arsyet per te vizituar shkodren
Turizmi, 10 arsyet per te vizituar shkodrenTurizmi, 10 arsyet per te vizituar shkodren
Turizmi, 10 arsyet per te vizituar shkodren
 
Preza
PrezaPreza
Preza
 
40 HANET E SHQIPERISE
40 HANET E SHQIPERISE40 HANET E SHQIPERISE
40 HANET E SHQIPERISE
 
Laguna e Nartes
Laguna e NartesLaguna e Nartes
Laguna e Nartes
 
Natyra shqiptare
Natyra shqiptareNatyra shqiptare
Natyra shqiptare
 
Gjirokastra - slideshare projekt
Gjirokastra - slideshare projektGjirokastra - slideshare projekt
Gjirokastra - slideshare projekt
 

More from Marinela Abedini

Projekt Fizik - Magnetizmi
Projekt Fizik - MagnetizmiProjekt Fizik - Magnetizmi
Projekt Fizik - MagnetizmiMarinela Abedini
 
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiMarinela Abedini
 
Projekt Matemaik - Steriometri
Projekt Matemaik - SteriometriProjekt Matemaik - Steriometri
Projekt Matemaik - SteriometriMarinela Abedini
 
Projekt Matemaik - Matjet e Paarritshme
Projekt Matemaik - Matjet e PaarritshmeProjekt Matemaik - Matjet e Paarritshme
Projekt Matemaik - Matjet e PaarritshmeMarinela Abedini
 
Projekt Kimi - Karbohidratet
Projekt Kimi - KarbohidratetProjekt Kimi - Karbohidratet
Projekt Kimi - KarbohidratetMarinela Abedini
 
Projekt Fizik - Elektriciteti
Projekt Fizik - ElektricitetiProjekt Fizik - Elektriciteti
Projekt Fizik - ElektricitetiMarinela Abedini
 
Projekt Biologji - Aparati i Frymekembimit frymekembimit
 Projekt Biologji - Aparati i Frymekembimit frymekembimit Projekt Biologji - Aparati i Frymekembimit frymekembimit
Projekt Biologji - Aparati i Frymekembimit frymekembimitMarinela Abedini
 
Projekt Fiskultur - Voleyball
Projekt Fiskultur - VoleyballProjekt Fiskultur - Voleyball
Projekt Fiskultur - VoleyballMarinela Abedini
 

More from Marinela Abedini (11)

Projekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valetProjekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valet
 
Projekt Fizik - Magnetizmi
Projekt Fizik - MagnetizmiProjekt Fizik - Magnetizmi
Projekt Fizik - Magnetizmi
 
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
 
Projekt Matemaik - Steriometri
Projekt Matemaik - SteriometriProjekt Matemaik - Steriometri
Projekt Matemaik - Steriometri
 
Ndryshimet Klimatike
Ndryshimet KlimatikeNdryshimet Klimatike
Ndryshimet Klimatike
 
Projekt Matemaik - Matjet e Paarritshme
Projekt Matemaik - Matjet e PaarritshmeProjekt Matemaik - Matjet e Paarritshme
Projekt Matemaik - Matjet e Paarritshme
 
Projekt Kimi - Karbohidratet
Projekt Kimi - KarbohidratetProjekt Kimi - Karbohidratet
Projekt Kimi - Karbohidratet
 
Projekt Fizik - Elektriciteti
Projekt Fizik - ElektricitetiProjekt Fizik - Elektriciteti
Projekt Fizik - Elektriciteti
 
Projekt Biologji - Aparati i Frymekembimit frymekembimit
 Projekt Biologji - Aparati i Frymekembimit frymekembimit Projekt Biologji - Aparati i Frymekembimit frymekembimit
Projekt Biologji - Aparati i Frymekembimit frymekembimit
 
Projekt Fiskultur - Voleyball
Projekt Fiskultur - VoleyballProjekt Fiskultur - Voleyball
Projekt Fiskultur - Voleyball
 
Piramida Ushqimore
Piramida UshqimorePiramida Ushqimore
Piramida Ushqimore
 

Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis

 • 1. Tema: Vlerat turistike te nje rajoni te trevave Shqiptare Punoi: Marinela Abedini
 • 2. Rajoni Jugor i Shqiperis
 • 3. Objektivat • Te njihemi me turizmin e trevave te rajonit jugor. • Llojet e turizmit qe zhvillohen ne kete rajon • Te njihemi me te ardhurat qe ofron turizmi I ketij rajoni
 • 4. Pozita gjeografike Rajoni Jugor gjendet ne jug te vendit dhe ka dalje te gjere ne detin e ngrohte te Jonit. Kjo pozite gjeografike kushtezon tiparet me te shprehura mesdhetare te klimes, te hidrografise dhe te bimesise se rajonit. Ne te njejten kohe kjo pozite gjeografike eshte shume e pershtatshme per zhvillimin ekonomik, sepse lidhet me rruge automobilistike me rajonet e tjera te vendit dhe me Greqine, kurse nepermjet detit ai lidhet Iehtesisht me shtetet e tjera te botes. Saranda
 • 5. Rajoni Jugor Rajoni jugor eshte nje nga rajonet me te zhvilluar ne Shqiperi persa i perket turizmit. Ai eshte nje rajon i cili mbart vlera te medha turistike per faktin se na ofron dhe turizem malor dhe detar. Vlora
 • 6. Rajoni Jugor • Turizmi ne Shqiperin jugore Disa nga vendet me te spikatura ne kete rajon jane: Saranda,Vlora, Himara etj, qe I perkasin turizmit detar , malor neTomorr dhe Nëmërçkë dhe kulturor ne Gjirokaster , Butrint , etj Butrint
 • 7. Bregdeti Jon Fillon nga Uji i Ftohtë neVlore dhe vazhdon me disa ndërprerje të vogla te kepi i Stillos. Dallohet për intensitetin e madh abraziv, për shkak se deti është i thellë e derdhjet e lumenjve mungojnë. Si pasojë, dallgët mund të arrijnë një lartësi me shume se 4 m. duke u përplasur fort me brigjet shkëmbore. Në këtë mënyrë ato thyhen e formojnë thyerje të ndryshme (Uji I Ftohte etj) dhe të çara zakonisht vertikale, që arrijnë deri në lartësinë 100 m. Në bregun Jonian ju do të zbuloni disa gjire të vogla dhe plazhe mjaft te rehatshëm për banje dielli dhe shpesh here edhe intim.
 • 8. Bregdeti Jon Përgjatë tij mund te gjesh gjire të mëdhenj tektonik siç janë GjiriVlorës, Gjiri Sarandës etj. Plazhet dhe gjiret ofrojnë mundësi me te mëdha për zhytje, vozitje, peshkim etj. Bregu i Rivierës Shqiptare karakterizohet nga temperature te larta. Rrjedhimisht kulturat dhe pemët subtropikale gjejnë kushtet te favorshme për t’u rritur. Riviera është një nga bukuritë e rralla të natyrës Shqiptare dhe një nga vendet më piktoreske të Mesdheut, me një potencial turistik të lartë, i cili ne vitet e fundit ka filluar te përdoret dhe zhvillohet gjerësisht.
 • 9. Bregdeti Jon Prezenca ne Shqipëri e deteve, liqeneve, lagunave, lumenjve, deltave etj. tregon zhvillimin e llojeve të ndryshme të turizmit ujor. Klima tipike mesdhetare krijon kushte ideale për pushime në deltat e lumenjve dhe brigjet shqiptare ne përgjithësi. Në pjesën më të madhe të bregdetit, kryesisht në jug, pushuesit mund ti fillojnë pushimet e tyre duke filluar qe nga fundi i Prillit, deri neTetor.
 • 10. Rajoni Jugor Interesi për antikitetin dhe burimet kulturore të Shqipërisë lidhen kryesisht me dy aspekte, vetë lashtësinë dhe historinë e kulturën e saj, si një nga vendet më të vjetra të Evropës, gjithashtu dhe fale zhvillimit te saj mes kufijve të lindjes dhe perëndimit. Bukuria dhe pozicioni i saj gjeografik, bëjnë që Shqipëria të ofroje shume më tepër, për t’u pare e treguar gjithë vizitoreve dhe turisteve qe vijnë dhe vizitojnë ketë zone, duke mos ofruar vetëm pushim për det dhe diell por gjithashtu një trashëgimi te tere historike, kulturore, natyrore etj.
 • 11. Rajoni Jugor Ka shume fakte historike,objekte kulturore dhe arkeologjike me mjaft vlera për t’u vizituar,te cilat janë gjurme dhe dëshmi e gjalle e një popullimi që në erën Paleolitike. Në lashtësi shumë qytete të rëndësishme ilire lulëzuan pikërisht përgjatë bregdetit. Edhe gjatë mesjetës disa nga qytetet bregdetare janë dalluar për zhvillimin e tyre duke ofruar një trashëgimi të pasur kulturore, e cila është materializuar në monumentet e shumta kulturore, të cilat mund t’i ndeshim në gjithë bregdetit shqiptar.
 • 12. Gjirokastra Ka marrë zhvillim të madh pas viteve 90. Shumë te huaj vizitojnë Gjirokastrën për vlerat arkitekturale te ndërtimit të shtëpive me gur e çative me dërrasa. Ka shumë hotele private si te ndërtuara në shtëpi te vjetëra karakteristike. Turisti ne Gjirokastër mund te vizitoje Qendrën Historike me Pazarin dhe objektet e tij karakteristike si dhe Kështjellën ku përvec Muzeut te Armeve te ofron pamje shume te bukura te qytetit nga lart. Ne Gjirokastër vizitori mund te vizitoje edhe Muzeun Etnografik, Shtepite karakteristike te Zekateve, Skendulateve, Babametos, Kadarese, Hani i Zagorise, Dulajve, etj.
 • 13. Gjirokastra Ne Luginën e Drinos gjenden disa site arkeologjike ku me te rëndësishmit janë "Antigonea", rreth 14 km nga Gjirokastra dhe siti romak i Hadrianopolit shek.II ps.k. ne afërsi te fshatit Sofratike. Mbresëlënëse dhe me vlera historike e arkitektonike janë edhe Kishat paleokristiane te Shën Marise Labove dhe Peshkepi. Antigonea
 • 14. Rajoni Jugor Për te apasionuarit e natyrës me shume vlera jane Parqet natyrore siViroit, Sotires, Ujit te Ftohte Tepelenë, Hotova, Pllaja e Cajupit (1200 m), Ujrat Ternale te Benjes (Permet) si dhe kanionet e Lumit te Suhes Zagorise dheVjoses. Uji I Ftohte ,TepeleneBenje, Permet
 • 15. Gjirokastra Ne Luginën e Drinos gjenden disa site arkeologjike ku me te rëndësishmit janë "Antigonea", rreth 14 km nga Gjirokastra dhe siti romak i Hadrianopolit shek.II ps.k. ne afërsi te fshatit Sofratike. Mbresëlënëse dhe me vlera historike e arkitektonike janë edhe Kishat paleokristiane te Shën Marise Labove dhe Peshkepi. Antigonea
 • 16. • Ali Pasha, e meremetoi në kohë rekord dhe solli atje Petron, një nga mjeshtrit më të mëdhenj shqiptarë të kohës. Kurse në kohët tona, Kalaja kujtohet për Festivalin e Gjirokastrës, që këto ditë zhvilloi edicionin e tij tradicional. Kalaja Gjirokastres
 • 17. • Kalaja e Gjirokastrës si histori e lidhur me qytetin eGjirokastrës, përmendet për herë të parë si qytet dhe kështjellë në vitin 1336. Në këto vite, ajo ishte qendra e feudalëve shqiptarë Zenevisë. Më vonë, gjatë sundimit të Gjin Bue Shpatës, ajo u përfshi në Despotatin e Epirit. Kalaja Gjirokastres
 • 18. • Kalaja përmbante përveç barakave për vendosjen e një garnizoni prej 5 mijë ushtarësh, magazina të shumta nëntokësore që ishin llogaritur mirë për sigurimin e municioneve dhe ushqimeve të nevojshme. Kronikat e kohës përmendin se vetëm për ndërtimin e vendqëndrimit të Ali Pashës, një kullë pranë këndit juglindor, punuan 1500 vetë. Kalaja Gjirokastres
 • 19. • Në vitet e luftës së Parë dhe të Dytë Botërore, ajo do të shërbente si vendstrehim për banorët e qytetit për tu mbrojtur nga bombardimet e ajrore. Kalaja Gjirokastres
 • 20. • Keshtjella e Gjirokastres nuk eshte emertuar prej nji poemthi ne kohe te monizmit pas nje mbretereshe te quajtur "Argjiro" qe u hodh nga shkembi per te mos rene ne duar te turqve. Ky eshte nje mutacion, nje hibrid mes legjendave per grate suliote e fantazive gjeopolitike. Kalaja Gjirokastres
 • 21. • Emertimi i sakte eshte Gjinokaster . Sundimtari i saj ka qene Gjin Bue Shpata dhe keshtjella eshte emertuar sipas te zotit! Gjinokaster do te thote keshtjella e Gjinit dhe prej andej vjen dhe emertimi Gjirokaster. Kalaja Gjirokastres
 • 22. • Aty mund të vizitoni Muzeun e Armëve, i cili gjendet Brenda në kala. Kalaja Gjirokastres
 • 23. Saranda Qyteti bregdetar ka një përbërje të larmishme etnike dhe krahinore. Saranda ka një klimë tipike mesdhetare. Saranda ka numrin më të lartë të ditëve me diell edhe në Evropë, mbi 270 ditë.
 • 24. Saranda Zona e Sarandës karakterizohet nga një numër i madh habitatesh natyrore, gjysmënatyrore dhe artificiale. Ka një bimësi të larmishme tipike mesdhetare. Zona njihet për prodhimin e agrumeve dhe ullirit, ndërkohë që pemët frutore zënë rreth 30 për qind të sipërfaqes. Pasurisë bimore të Sarandës i shtohet edhe bimësia ujore e detit Jon. Në thellësitë e Jonit nuk mungojnë edhe koralet. Zona u afron vizitorëve vendas dhe të huaj pamje spektakolare të ujërave blu.
 • 25. Saranda Zona e Sarandës ka një botë shtazore të pasur, si derri i egër, lepuri, çakalli, dhelpra, ujku, sorkadhja, thëllëza, rosa etj. Disa rezervate, si ai i pyllit të Butrintit, Stillos,Corrajt, Muzinës, janë një vend gjuetie mjaft i përshtatshëm për amatorët e këtij sporti. Edhe pasuria ujore dhe shtazore e detit Jon është e shumëllojshme. Delfinët janë miq të qytetit, duke u afruar brigjeve të Sarandës. Një breshkë e llojit Careta- Careta është parë së fundmi në Butrint.
 • 26. Butrinti Me emrin e lashtë Buthrotum shtrihet rreth 18 km në jug të Sarandës. Pranë tij ndodhet edhe liqeni me ujë të kripur me të njëjtin emër. Është një nga sitet më interesante arkeologjike në Shqipëri, ku vlera të veçanta ka teatri me forme gjysme-rrethi.Aty gjithashtu gjendet nje muze historik I pasur ne objekte arkeologjike qe datojne te periudhave te ndryshme. Nje vecanti per kete vend eshte perputhja e historis me natyren. Nese vizitoni kete vend , pervec se kultures se pasur qe do te fitoni , pa dyshim do te ngeleni te magjepsur dhe nga gjelberimi I pyllit te vyer te Butrintit.
 • 27. Vlora Ne antikitetVlora njihej me emrin Aulona. Ne shekullin eV para.K. u ndertua nje mur perreth qytetit.Atehere vlora ishte e njohur per prodhimet e saj: vera, ullinjt, kripe dhe behet porti me i rendesishem i Ilirise pas rrenimit te Apollonise dhe Orikumit.Vlora u be kryeqyteti i pare i Shqiperise se pavarur. me 28/11/1912 Kuvendi Kombetar Shqiptar deklaroi zyrtarisht pavaresine e Shqiperise, pikerisht neVlore.
 • 28. Vende per t’u vizituar • Bregdeti I mrekullueshem • Muzeu Kombetar i Pavaresise: Ndodhet ne ndertesen ku ka qendruar qeveria e pare shqiptare. • Xhamia kuqe e shekullit te XV ne lagjen Muradije, eshte projektuar nga arkitekti i famshem Sinani, arkitekt me origjine shqiptare • Monumenti i Pavaresise
 • 35. Ne gezojme nje diamant te rralle qe quhet Shqiperi , dhe si e tille , duhet pasur kujdes per te , perpara se ky diamant te zhduket prej duarve te te huajve. Apo dhe me keq , ne vete , t’a shkaterrojme ate ! Cit. Bedri Dedja