SlideShare a Scribd company logo
1 of 97
Download to read offline
Potencialet turistike ne Shqiperi.
Potencialet turistike historikokulturore
Në potencialet historike dhe kulturore të Shqipërisë për zhvillimin
e turizmit, përfshihen:
 vendet dhe objektet arkeologjike (Butrinti, Apolonia, Dyrrahu
etj.);
 kalatë dhe kështjellat mesjetare
(Rozafa, Kruja, Berati, Tepelena, Gjirokastra etj.);
 objekte të ndryshme të kultit si: kisha, xhami, teqe etj.;
 objektet e kulturës materiale dhe etnografike, ku çdo
rajon, madje shpesh çdo fshat, ofron të veçantat e tij në mënyrën
e jetesës dhe veshjesh, ushqimit etj;
 institucionet e ndryshme kulturore si ato
muzeale, teatrale, sportive etj., të cilët mund t’i shërbejnë mjaft
mirë edhe sektorit turistik.
 Në Shqipëri ekzistojnë edhe disa

qytete-muze mjaft interesante, të cilët
janë shpallur monumente kulture dhe
ndodhen nën mbrojtjen e shtetit. Këto
qytete kanë qenë, si në të
kaluarën, ashtu edhe sot, objekt
vizitash nga turistë të ndryshëm vendas
e të huaj.
 Forma kryesore e lëvizjes turistike në

këto qytete është turizmi me qëllimin
për të vizituar objektet e ndryshme
historike dhe muzeale si: pjesët e
qyteteve me shtëpitë e tyre
karakteristike, kalatë dhe kështjellat
mesjetare, muzetë, kishat, xhamitë etj.
 Si qytete të tilla, mund të veçojmë:

Beratin, Gjirokastrën, Krujën etj.
Turizmi në Shqipëri, me gjithë
mundësitë që ai ofron, mund të
përdoret si një mënyrë shumë i mirë jo
vetëm për zhvillimin e tij
ekonomik, por edhe si një mjet për
integrimin ekonomik dhe gjithë
rajonit.
Potencialet turistike natyrore
Ndër potencialet më të rëndësishme natyrore për
zhvillimin e turizmit në Shqipëri duhen veçuar:
 1. Pozita e përshtatshme gjeografike me daljen e
gjerë në detet Adriatik dhe Jon.
 2. Format e shumllojëshme të relievit dhe
peisazhet e bukura që ato krijojnë.
 3. Klima mjaft e përshtatshme.
 4. Pasuritë e shumta ujore
(detet, liqenet, lumenjtë etj.)
 5. Bota e pasur bimore dhe shtazore
Pozita e përshtatshme gjeografike
me daljen e gjerë në detet Adriatik
dhe Jon.
 Shqipëria ka dalje të gjërë në detet

Adriatik dhe Jon. Kështu Shqipëria ka
një vijë bregdetare prej rreth 450 km e
ku ndërthuren forma të ndryshme
plazhesh ranore dhe shkëmbore, me
mundësi shfytëzimi turistik.
 Gjithashtu dalja e gjërë në detet Adriatik e

Jon luan rol shumë të rëndësishëm si porta
lidhëse midis pjesëve të ndryshme të
Evropës Jugore me atë Juglindore. Prandaj
ndërtimi i artereve të rëndësishme rrugore
që janë realizuar apo planifikuar për lidhjen
e këtyre pjesëve mund të shërbejnë mjaft
mirë për rritjen e fluksit turistik dhe
ngritjen e një infrastrukture të zhvilluar
turistike.
Format e shumllojëshme të
relievit dhe peisazhet e bukura që
ato krijojnë.
 Në Shqipëri dominojnë forma të

shumëllojëshme të relievit me kombinime
të bukura brenda sipërfaqesh të vogla të
relieveve malore me ato kodrinore, të
relieveve luginore me ato fushore etj., të cilat
krijojnë peisazhe shumë të bukura për syrin
e turistit.
 Ekzistenca e formave të tilla të relievit bën të mundur

dhe krijon premisat për zhvillimin e llojeve të
ndryshme të lëvizjes turistike, nga ajo për banjo
diellore deri në atë të sportit dimëror në malet e larta
me dëborë. Format e larmishme të relievit krijojnë
gjithashtu edhe dukuri shumë interesante natyrore me
interes të veçantë për tu vizituar nga turistët, siç janë:
cirqet akullnajore, grykat e thella lumore, shpellat
karstike, ujëvara etj.
3. Klima mjaft e përshtatshme.
 Klima me të gjthë elementët e saj përbën një faktor

shumë rë rëndësishëm natyror për zhvillimin turistik
të një vendi apo rajoni. Shqipëria e plotëson më së miri
edhe këtë kusht natyror për zhvillimin e turizmit.
Dominimi i klimës tipike mesdhetare në brigjet detare
dhe me ndikim kontinental drejt lindjes dhe veriut
mundëson zhvillimin e llojeve të ndryshme të turizmit
pothuaj në të gjitha sesionet e vitit.
 Kështu klima mesdhetare me të gjithë

parametrat e saj plotëson kushte
shumë të përshtatëshme për zhvillimin
e turizmit balnear (banjove diellore).
Ndërsa klima e ftohtë e maleve
mundëson si zhvillimin e turizmit të
bardhë (sportit dimëror të skive) në
dimër, ashtu edhe llojeve turistike me
motive
klimaterike, shëndetsore, aventurieske
etj, në stinën e verës.
Pasuritë e shumta ujore
(detet, liqenet, lumenjtë etj.)
 Pasuritë e shumta ujore të Shqipërisë

përbëjnë një nga potencialet natyrore më të
rëndësishme për zhvillimin e turizmit. Këto
pasuri ujore shprehen si në ekzistencën e dy
deteve ku Shqipëria ka dalje të gjërë, ashtu
edhe nga ekzistenca e shumë
liqeneve, lumenjëve, burimeve natyrore etj.
 Të gjitha këto së bashku, kombinuar edhe

me klimën tepër të favorëshme, krijojnë
peisazhe shumë të bukura dhe kushte tepër
të përshtatëshme për zhvillimin e llojeve të
ndryshme të turizmit ujor. Në këtë kuadër
paraqesin rëndësi të veçantë objektet
ujore, si: liqeni i
Shkodrës, Ohrit, Prespës, lumi i Drinit të
Bardhë dhe të Zi etj. Në këto objekte ujore
mund të realizohen zhvillime të
rëndësishme në fushën e turizmit.
Bota e pasur bimore dhe shtazore
 Bukurisë së formave të relievit, klimës së

përshtatëshme, pasurive të shumta ujore të Shqipërisë
u shtohen edhe bota e pasur bimore dhe shtatzore. Kjo
pasuri bimore shprehet në disa kate bimore, duke
filluar me atë të bimëve tipike mesdhetare, e duke
shkuar deri tek llojet e bimëve të viseve të larta dhe
kullotat alpine.
 E gjithë kjo pasuri bimore krijon peisazhe

shumë të bukura dhe tërheq pasionantë të
shumtë të natyrës. Ekzistojnë një sërë
parqesh kombëtare, të cilët përbëjnë
potenciale të rëndësishme ekologjike që
mund të shfrytëzohen mjaft mirë edhe në
fushën e turizmit. Bazuar në këtë pasuri
natyrore me të drejtë Shqipëria cilësohet si
vend që mund të bëhet model në zhvillimin
e ekoturizmit.
 Në brendësi të kësaj pasurie

bimore, klimaterike dhe ujore rritet
edhe një botë e pasur shtatzore e
shprehur në lloje të ndryshme kafshësh
e shpendësh, të cilët përbëjnë
gjithashtu një potencial të rëndësishëm
natyror edhe për zhvillimin e llojeve të
veçanta të lëvizjes turistike siç është
turizmi për gjueti etj.
Shqiperia Turistike
 Si vend mesdhetar, Shqipëria ofron potenciale mjaft të

mira në fushën e turizmit. Këto potenciale shprehen si
në pasuritë natyrore, ashtu edhe në historinë dhe
kulturën e saj. Në ndryshim nga vendet e tjera
mesdhetare, këto potenciale turistike të Shqipërisë
nuk janë përdorur deri më sot siç duhet në shërbim të
turizmit, duke përbërë kështu një mundësi shumë të
mirë zhvillimi në të ardhmen.
Bregdeti Shqiptar
 Me e mira e Shqiperise eshte natyra,dhe duhen bere

investime qe bregdeti shqiptar te siguroj vlerat reale qe
ka.Po te krahasosh bregdetin e Vlores me ate te
Durresit, Shengjinit, Sarandes, dhe me gjithe vijen
bregdetare ka nje diference ne reliev, ka nje diference
ne peisazh.
 Bregdeti shqiptar i ka te gjitha mundesite qe te

zhvilloje te gjitha llojet e turizmit
elitar, popullor, masiv,arkeologjik, alpinistik, etj.Kesht
u qe po te shikosh mundesite qe te jep Llogaraja per
detin dhe klimen malore, keto jane gjithmone deshira
qe nuk jane te largeta edhe ne kohe per tu realizuar.
Turistet jane te velur nga ndertesa te larta, sidomos
turistet e huaj keshtu qe duan te jetojne paqen me
natyren dhe kete paqe ne e kemi ketu. Te gjitha
plazhet qe ne kemi jane te mrekullueshme, jane per tu
admiruar, jane nje thesar i vyer.
Bregdeti shqiptar, aty ku pushohet
shqip
 Pse duhet të pushohet në Shqipëri?
 Përveç autostradës moderne që të dërgon në bregdet

për 3 orë prej kufirit me Kosovën, është “shija”
shqiptare e bregdetit që i fton të gjithë për pushime
atje.
Kufiri pa ndalesa!
 Një kolonë e pandërprerë e veturave kryesisht me

regjistrim të Kosovës, ia mësyjnë kufirit të Kosovës me
Shqipërinë, që nga orët e para të mëngjesit e deri në
mesnatë. Janë shqiptarë të Kosovës, të të gjitha
vendeve të Kosovës që ia mësyjnë Shqipërisë, ia
mësyjnë bregdetit shqiptar.
Rruga e bashkimit
Me çdo lloj veture, prej pikës kufitare deri në Durrës
arrin më pak se për 3 orë. Nëse të “ngutet” dhe nëse ke
veturë të shrenjtë, kushtet e rrugës të lejojnë që të
arrish edhe më shpejtë. Autostrada shqiptare është një
mrekulli që duhet ta përjetojnë të gjithë shqiptarët.
Dhe kjo mrekulli bëhet më interesante sidomos kalimi
përmes tunelit të Kalimashit.
 Ata që kanë pasur “fatin” të udhëtojnë për më shumë

se 2 orë nëpër të gjitha ato kthesa të rrezikshme të
majës së malit të Kalimashit, tashme gjithë atë rruge e
bëjnë vetëm për 7 minuta. Matanë tunelit prapë
autostrada me 2 korsi të shpiejnë në bregdet me të
lindur dielli.
Pushimi shqip
 Në plazhin e çdo pëllëmbe të bregdetit shqiptar

pushohet shqip. Është bregdet shqiptar. Kudo flitet
shqip. Shërbehet shqip. Pihet kafeja shqip. Lexohen
gazetat shqip. Madje madje edhe noti bëhet shqip. Në
bregdetin shqiptar gjithçka është shqiptare.
Foto nga kultura
dhe
tradita shqiptare
Sofra shqiptare
 Rakia ose Rakija

 Pije alkolike e marre nga distilimi apo

fermentimi i disa llojeve frutash mes te cilave
mund te radhitim
rrushin, kumbullen, marene. Mjaft e njohur
dhe e vleresuar, eshte rakia e prodhuar ne
forme artizanale nga pjergullat ne zonen e
Skraparit dhe te Permetit, ne jug te vendit.
Ne zonat me klime te ftohte eshte e
njohur edhe prodhimi i rakise se
kumbulles (shliva) si ne Diber, Korce e
Pogradec.
Pihet ne orare te ndyshme te dites: ne
mengjes me kafene, shoqeruese e
drekes apo e darkes shpesh te paraprira
nga mezeja. Ne gezim e hidherim, per
dolli e per inkurajim, ne Shqiperi te
gjithe kane ngritur nje gote raki te
pakten ne nje here ne jete.
Vera
 Arti i perpunimit te veres ne vendin tone njihet qysh

ne lashtesi e ka lulezuar ne brigjet jugperendimore te
Ballkanit qe 3-mije vjet me pare. Iliret kane patur nje
tradite te lashte ne kultivimin e hardhise dhe ne
prodhimin e veres. deshmi e te cilave jane zbulimet
arkeologjike ne Lin (Pogradec), Tepe (Elbasan) dhe
Zgerdhesh (Kruje).
 Prodhimi industrial i veres

zvillohet ne Shqiperi pas luftes se
dyte boterore e arrin kulmin e tij
ne vitet 1972-3 kur Shqiperia
numeronte 23 kantina e 47
punishte.
Disa shembuj jane Kantina e
Leskovikut (e para kantine hapur
ne 1952) e pasuar nga ajo e
Tiranes, Shkodres, Librazhdit, M
ilotit e keshtu me radhe deri ne
hapjen e kantines se perpunimit
te vererave "Skenderbeu", ne
Durres, qe mblidhte te gjithe
llojet e vererave ne Shqiperi dhe i
perpunonte per eksport.
Konjaku
 Konjaku "Skënderbeu" është një pije alkolike origjinale

shqiptare me cilësi të mira organo-shqisore, prodhuar
dhe degustuar për herë të parë më 01. 09. 1967.Konjaku
" Skënderbeu " përgatitet, prodhohet dhe vjetërohet
vetëm në kade, voza, e fuçi të bëra me dru lisi, të cilat i
japin aromë, buketë e ngjyrë të veçantë.
Në përbërje të tij ka raki konjaku të vjetëruar;
ekstrakte bimësh mali e dru lisi; fruta të përpunuara
rrushi, limoni e kumbulle të zezë tropojane; alkol
etilik; shurup sheqeri; ujë të zbutur; karamel; etj.
 Konjaku “Gjergj Kastrioti Skënderbeu” ka

gëzuar tradicionalisht besueshmërinë e
tregut shqiptar dhe të huaj si ai i
Sllovenisë, Kroacisë, Maqedonisë, Kosovë
s, Sërbisë e Malit të
Zi, Bosnjes, Bullgarisë, Polonisë, Rumanis
ë, Hungarisë, Cekisë, Zvicrës, Federatës
Ruse, Gjermanisë, Italisë, Greqisë, SHBAve, Australisë, Britanisë së Madhe,etj.Në
vitin 1970 ka marrë pjesë në panairin
ndërkombëtar të Plovdivit në Bullgari dhe
është nderuar me medalje bronxi. Në
vitin 1972 ka marrë pjesë në konkursin
ndërkombëtar të verërave e konjakut në
Bullgari, ku është nderuar po me medalje
bronxi. Në Konkursin e 9–të Kombëtar të
Verërave për vitin 1981, në
Durrës, nderohet me medalje ari për “
Konjak “Skënderbeu” 1974” dhe “ Konjak
“Skënderbeu” 1976”.
Boza
 Pije e fermentuar, me nje perqindje shume te ulet

alkoli, reth 1%, boza eshte shume e njohur ne
Turqi, Shqiperi, Maqedoni, Mal te
Zi, Bosnje, Hercegovine, Kosove, Serbi, Ukraine, pjeser
isht ne Rumani, Poloni e Lituani.
Boza ka katër përbërës kryesorë: miell misri e
gruri, sheqer dhe ujë. Ka nje shije qe mund te
ndyeshoje nga e embla ne te athet e
konsiderohet, kryesisht, si pije freskuese ne periudhen
e veres. Keto te fundit jane karakteristikat qe dallojne
bozen shqiptare nga bozat e prodhuara në vendet tjera
si Turqia, Bullgaria e Maqedonia ku perberesit
kryesore te bozes jane gruri, elbi, meli dhe qiqrat.
 Aktualisht boza prodhohet kryesisht në zonën veriore

të vendit, në veçanti në zonën e Kukësit, ne menyre
krejt artizanale ne punishte te specializuara por edhe
ne ambjente familjare duke ndjekur receten e
trasheguar ne vite: tre pjesë miell misri të verdhë të
bluar trashë, një pjesë miell gruri të zi, bluar gjithashtu
trashë dhe 10% sheqer të lëngët. Masa e miellit
përzihet me ujë të ftohtë derisa të mos mbeten kokrra.
Futet në një kazan dhe zihet për 8 orë, derisa të lëshojë
erën e bukës së pjekur, ndaj në këtë rast thuhet, bozë e
pjekur.
 Kjo masë lihet të ftohet, ndërsa trashet si

brumë. Hollohet përsëri me ujë të ftohtë
dhe hidhet në korita (govata) druri, ku i
shtohet pak ferment. Fermenti mund të
jetë bozë e mëparshme, ose farë buke. Gjatë
24 orëve masa zmadhohet dhe nxjerr
flluska dhe ka aromën e bukës me farë. Në
këtë fazë bëhet sitja (shtrydhja) e masës, në
një shekë (enë) druri, ku veçohen
krundet, mbetjet. Pas 8 orësh lëngu
dekanton në fund të enës, ndërsa në krye
nxjerr vajin e misrit. Kështu, është gati për
t‘u përzier e për t‘u shërbyer.
Tarator
Byrek
Bakllava te formave te ndryshme
Hallva
Kadaif
Revani
Meze
200 gatimet tradicionale në vend
Shkumë me
çokollatë
Sheqerpare
Sallatë me domate
ekastraveca
Sallatë jeshile
Sallatë ruse
Sallatë me kungull
Sallatë me panxhar
Sallatë me patate
Sallatë verore
Sallatë me spinaq
Sallatë me speca
të pjekur
Sallatë me
radhiqe
Sallatë me
prodhime deti
Sallatë me
lulelakër

Sallatë me lakër
të bardhë
Sallatë me endivi
Sallatë frutash
me salcë kosi dhe
mjaltë
Salcë kosi me
mjaltë
Reçel qershie
Qumësht me
kafe
Qumësht i rrahur
me çokollatë
Qofte të skarës
Përgatitje e
trahanasë së
gatshme
Pulë me lëng
Pulë e zier
Presh jahni
Peshk i zier
Perimet

Paçja
Paçe plënçi me
vezë e limon
Paçe plënçi me
salcë
Paçe plënçi
Paçe këmbësh
Paçe koke
Paçe
Patëllxhanë të
skuqur
Patëllxhanë të
mbushur (imam
bajalldi)
Patëllxhani
Patate të ziera me
gjalpë
Patate të skuqura
me kore mielli
Pastiço me djathë
Pasta me kafe
Pasta akulli me

karamel
Pasta akulli me
krem e çokollatë
Pasta akulli me
krem qumështi
Pasta në akull
Panxhar i kuq
turshi
Pandispanjë
Pana
Paluze me fruta
të ndryshme
Oshmare korçe
Omëletë me qepë
të njoma ose të
thata
Omëletë me
domate
Omëletë me
djathë
 Omëletë e thjeshtë

Omleta
Ngastër me miell misri e kungull të
njomë
Musaka patate me qepë
Mollë të pjekura
Mjalti
Mishi i zier me barishte
Mishi i skuqur
Midhje jahni
Meze të përziera me sallatë ruse
Meze të kombinuara (antipasta)
Meze me sallatë të stinës
Meze e kombinuar me sallatë jeshile
Mashurka të ziera
Mashurka
Manti Kosovë
Lëpjetë me qepë të skuqura
Lulelakër e skuqur me vezë
Lule kungulli të skuqura
Lule kungulli të mbushura me gjizë
Lista e ëmbëlsirave
Lista e supëve
Lista e sallatave
Lista e perimeve
Lista e nënprodukteve të qumështit
Lista e gjellëve

Lista e brumërave
Limonatë shtëpie
Lakër turshi e grirë
Lakër turshi
Lakër e bardhë e zier
Lakror me miell misri
Lakror me hithra
Kungulleshka të skuqura
Kungulleshka me salcë pesto dhe
borzilok të freskët
Kukureci
Kroketa peshku
Kripa
Krepa (petë tigani) me akullore
Krem çokollate
Krem portokall
Krem pastiçerie
Krem me çaj
Krem me luleshtrydhe
Krem me kafe
Krem me gështenja
 Krem limon

Krem karamel
Krem i përzier
Krem i ngrirë
pjepri
Krem i djegur
sipas mënyrës së
vjetër
Krem i djegur
Krem anglez
Kotoleta viçi të
njomë të skuqura
në tigan
Kotoleta dashi të
njomë të skuqura
në tigan
Komposto molle

Komposto ftoi
Komposto dardhe
Kompekaj
Koktej meksikan
me karkaleca
Koktej me vishnje
Koktej frutash
Kek me kos dhe
vaj
Kek me fruta dhe
arra
Kek
Kastraveca turshi
Kasatë me
manaferra
Karota me gjalpë
Kafeja turke

Kafeja shqiptare
Kafe në termus
Kafe në filxhan
Kadaifi
Kabunia
Kabuni me rrush
të thatë
Japrak me gjethe
rrushi
Hamburger
Grupet e
ushqimeve
Gjyvec me patate
Gjellë me
shpendë
Gjellë me peshk
 Gjellë me mish të grirë

Gjellë me mish
Gjellë me midhje
Gatimi i vezëve
Gatim me kakao
Fërges tirane
Fruta me shllak
Flija
Fli kosove
Fletë kanapeja
Fileta me mbushje
spinaqi
Eskallop derri ose viçi
në tigan
Domate të mbushura
me sallatë ruse
Domate turshi
Dollma me lak
Djath i skuqur
Djathi
Byrek me spinaq
Byrek me domate dhe
salmon
Burani
Buka

Bizelja
Bizele me gjalpë
Biskota me qumësht
Biftek me mish të grirë e
qepë
Biftek i skarës
Bathët
Bathë të njoma jahni
Bamje jahni
Bamja
Ballokume
Bakllava
Argjinarja
Angjinare me vaj
Akullorja
Akullore me çokollatë
Akullore me portokalle
Akullore me mente
Akullore me
luleshtrydhe
Akullore me lajthi
Akullore me kumbulla
Akullore me kos
Akullore me kivi
Akullore me karamel

Akullore me kafe e
zabajon
Akullore me kafe
Akullore me fruta pylli
Akullore me banane
Akullore kremi me
vanilje
Akullore krem
Akullore korona
Akullore me mandarina
Akullore me limon
Bakllava
Shkumë me çokollatë
Sheqerpare
Eskallop derri ose viçi
në tigan
Lulelakër në furrë
Qengj i pjekur në hell
Frikadella me djath
Tavë peshku
Mish dashi në tavë
korçe
Sheqerpare,byrek me spinaq,fli.
Flija
Fli
Për 4-5 persona nevojiten:
Per brumin duhet: 1 kg miell,
3-4 gota ujë, kripë,
Per masën duhet: 200 gr gjalpë,
2 filxhana caji ajkë, 3 lugë vaj.
Në një enë hidhet miell, kripë, ujë i ftohtë dhe përzihen në një brumë të hollë si
për petulla. Në një enë tjetër shkrihet gjalpë, ajkë, vaj dhe qumësht, përzihet
masa e krijuar derisa të gjithë përmbajtësit të jenë skrirë në një masë të vetme,
Lyhet tepsia me yndyrë dhe me një lugë merret brumi i hollë dhe hidhet nga
cepi i tepsisë deri afër mesit dhe krijohen rradhë të cilat mbulojnë gjithë
tepsinë. Mesi i cili është bosh mbushet me rradhë paralele .Gjithë sipërfaqja
lyhet me masën e përgatitur dhe futet në furrën e ngrohur. Kjo piqet për 3-5
minuta. Nxirret nga furra për të vazhduar me rendin tjetër. Brumi i hollë
tashmë hidhet në të njëjtën mënyrë por midis dy rradhëve derisa të jetë
mbuluar e gjithë tepsia. Përsëri lyhet me masën dhe piqet për 3-5 minuta. Kjo
procedurë vazhdon derisa të mbushet tepsia. Flia lihet të ftohet për 10 minuta
dhe serviret me kos, djathë ose mjaltë.
Pastico pikante me patate
Dollma me laker
Djathe I bardhe, buke e bere
vete, dhalle, byrek, speca te skuqur
Sofra tradicionale
Ingridi

More Related Content

What's hot

Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)Denisa Caushi
 
Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9S Gashi
 
Shqiperia Turistike
Shqiperia TuristikeShqiperia Turistike
Shqiperia Turistikeolinuhi
 
Projekt shqiperipart1
Projekt shqiperipart1Projekt shqiperipart1
Projekt shqiperipart1res1ck
 
40 HANET E SHQIPERISE
40 HANET E SHQIPERISE40 HANET E SHQIPERISE
40 HANET E SHQIPERISEMarjan DODAJ
 
Punimi Masteri Hamedon Gashi
Punimi Masteri Hamedon GashiPunimi Masteri Hamedon Gashi
Punimi Masteri Hamedon GashiHamedon Gashi
 
Krahasim midis rajonit jugor dhe juglindore te republikes se shqiperis
Krahasim midis rajonit jugor dhe juglindore te republikes se shqiperisKrahasim midis rajonit jugor dhe juglindore te republikes se shqiperis
Krahasim midis rajonit jugor dhe juglindore te republikes se shqiperisDenisa Caushi
 
Natyra shqiptare
Natyra shqiptareNatyra shqiptare
Natyra shqiptareMegi Braka
 
Mjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokalMjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokalolinuhi
 
rrugetimi i shqiperise ne be
rrugetimi i shqiperise ne berrugetimi i shqiperise ne be
rrugetimi i shqiperise ne beklerina
 
Trashegimia natyrore kombetare
Trashegimia natyrore kombetareTrashegimia natyrore kombetare
Trashegimia natyrore kombetareKlevis Balla
 
I ♥ SHQIPËRIA (ALBANIA)
I ♥ SHQIPËRIA (ALBANIA)I ♥ SHQIPËRIA (ALBANIA)
I ♥ SHQIPËRIA (ALBANIA)Eris Todri
 
Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik
Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik
Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik Fatjon Cane
 

What's hot (20)

Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
 
Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9
 
Saranda
Saranda Saranda
Saranda
 
Shqiperia Turistike
Shqiperia TuristikeShqiperia Turistike
Shqiperia Turistike
 
Alpet shqiptare
Alpet shqiptareAlpet shqiptare
Alpet shqiptare
 
Gjeo
GjeoGjeo
Gjeo
 
Projekt shqiperipart1
Projekt shqiperipart1Projekt shqiperipart1
Projekt shqiperipart1
 
40 HANET E SHQIPERISE
40 HANET E SHQIPERISE40 HANET E SHQIPERISE
40 HANET E SHQIPERISE
 
Punimi Masteri Hamedon Gashi
Punimi Masteri Hamedon GashiPunimi Masteri Hamedon Gashi
Punimi Masteri Hamedon Gashi
 
Krahasim midis rajonit jugor dhe juglindore te republikes se shqiperis
Krahasim midis rajonit jugor dhe juglindore te republikes se shqiperisKrahasim midis rajonit jugor dhe juglindore te republikes se shqiperis
Krahasim midis rajonit jugor dhe juglindore te republikes se shqiperis
 
Natyra shqiptare
Natyra shqiptareNatyra shqiptare
Natyra shqiptare
 
Mjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokalMjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokal
 
Tropoja
Tropoja Tropoja
Tropoja
 
Veriu i shqiperise
Veriu i shqiperiseVeriu i shqiperise
Veriu i shqiperise
 
rrugetimi i shqiperise ne be
rrugetimi i shqiperise ne berrugetimi i shqiperise ne be
rrugetimi i shqiperise ne be
 
Trashegimia natyrore kombetare
Trashegimia natyrore kombetareTrashegimia natyrore kombetare
Trashegimia natyrore kombetare
 
I ♥ SHQIPËRIA (ALBANIA)
I ♥ SHQIPËRIA (ALBANIA)I ♥ SHQIPËRIA (ALBANIA)
I ♥ SHQIPËRIA (ALBANIA)
 
Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik
Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik
Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik
 
Riviera Shqiptare
Riviera ShqiptareRiviera Shqiptare
Riviera Shqiptare
 
Saranda
SarandaSaranda
Saranda
 

Similar to Ingridi

Pasuritë natyrore të trevave Shqiptare
Pasuritë natyrore të trevave ShqiptarePasuritë natyrore të trevave Shqiptare
Pasuritë natyrore të trevave ShqiptareArdit Nexhipi
 
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJAlbanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJSadiona Abazaj
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiMerkur Sinani
 
Ujerat e kripera dhe te embla
Ujerat e kripera dhe te emblaUjerat e kripera dhe te embla
Ujerat e kripera dhe te emblaSaimir Dine
 
Guide turistike kukes
Guide turistike kukesGuide turistike kukes
Guide turistike kukesGenti Germizi
 
POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...
POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...
POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...EkloidaBengu
 
Pasurite natyrore te trevave shqiptare
Pasurite natyrore te trevave shqiptarePasurite natyrore te trevave shqiptare
Pasurite natyrore te trevave shqiptareDarla Evangjeli
 
Guide turistike
Guide turistikeGuide turistike
Guide turistikesara7991
 
Projekt per klasen e 10 bizneset ne shqiperi malet fushat
Projekt per klasen e 10 bizneset ne shqiperi malet fushatProjekt per klasen e 10 bizneset ne shqiperi malet fushat
Projekt per klasen e 10 bizneset ne shqiperi malet fushatndrewgersian
 
Shqiperia
ShqiperiaShqiperia
Shqiperiakoralda
 
Bukurite e natyres shqiptare
Bukurite e natyres shqiptareBukurite e natyres shqiptare
Bukurite e natyres shqiptareMegi Braka
 
Festa e Reçit - Travel Magazine
Festa e Reçit - Travel MagazineFesta e Reçit - Travel Magazine
Festa e Reçit - Travel MagazineJonida Shano
 
Guida turistike e vlores letersi
Guida turistike e vlores letersiGuida turistike e vlores letersi
Guida turistike e vlores letersiXhesika Merko
 
Apartamente dhe prona per shitje ne Sarande. Saranda Seafront Residence
Apartamente dhe prona per shitje ne Sarande. Saranda Seafront Residence  Apartamente dhe prona per shitje ne Sarande. Saranda Seafront Residence
Apartamente dhe prona per shitje ne Sarande. Saranda Seafront Residence Albania Property - Albania Real Estate
 
Guide turistike
Guide turistikeGuide turistike
Guide turistikesara7991
 
Pasuritë natyrore të trevave shqiptare-Projekt në Gjeografi.pptx
Pasuritë natyrore të trevave shqiptare-Projekt në Gjeografi.pptxPasuritë natyrore të trevave shqiptare-Projekt në Gjeografi.pptx
Pasuritë natyrore të trevave shqiptare-Projekt në Gjeografi.pptxfixbios2016
 

Similar to Ingridi (20)

Pasuritë natyrore të trevave Shqiptare
Pasuritë natyrore të trevave ShqiptarePasuritë natyrore të trevave Shqiptare
Pasuritë natyrore të trevave Shqiptare
 
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJAlbanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperi
 
Ujerat e kripera dhe te embla
Ujerat e kripera dhe te emblaUjerat e kripera dhe te embla
Ujerat e kripera dhe te embla
 
Guide turistike kukes
Guide turistike kukesGuide turistike kukes
Guide turistike kukes
 
Rezi
ReziRezi
Rezi
 
Apartamente per shitje ne Vlore. Vlora Apartments for Sale
Apartamente per shitje ne Vlore. Vlora Apartments for SaleApartamente per shitje ne Vlore. Vlora Apartments for Sale
Apartamente per shitje ne Vlore. Vlora Apartments for Sale
 
POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...
POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...
POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...
 
Pasurite natyrore te trevave shqiptare
Pasurite natyrore te trevave shqiptarePasurite natyrore te trevave shqiptare
Pasurite natyrore te trevave shqiptare
 
Guide turistike
Guide turistikeGuide turistike
Guide turistike
 
Projekt per klasen e 10 bizneset ne shqiperi malet fushat
Projekt per klasen e 10 bizneset ne shqiperi malet fushatProjekt per klasen e 10 bizneset ne shqiperi malet fushat
Projekt per klasen e 10 bizneset ne shqiperi malet fushat
 
Shqiperia
ShqiperiaShqiperia
Shqiperia
 
Bukurite e natyres shqiptare
Bukurite e natyres shqiptareBukurite e natyres shqiptare
Bukurite e natyres shqiptare
 
Shkodra
ShkodraShkodra
Shkodra
 
Festa e Reçit - Travel Magazine
Festa e Reçit - Travel MagazineFesta e Reçit - Travel Magazine
Festa e Reçit - Travel Magazine
 
Guida turistike e vlores letersi
Guida turistike e vlores letersiGuida turistike e vlores letersi
Guida turistike e vlores letersi
 
Projekt Elbasani
Projekt ElbasaniProjekt Elbasani
Projekt Elbasani
 
Apartamente dhe prona per shitje ne Sarande. Saranda Seafront Residence
Apartamente dhe prona per shitje ne Sarande. Saranda Seafront Residence  Apartamente dhe prona per shitje ne Sarande. Saranda Seafront Residence
Apartamente dhe prona per shitje ne Sarande. Saranda Seafront Residence
 
Guide turistike
Guide turistikeGuide turistike
Guide turistike
 
Pasuritë natyrore të trevave shqiptare-Projekt në Gjeografi.pptx
Pasuritë natyrore të trevave shqiptare-Projekt në Gjeografi.pptxPasuritë natyrore të trevave shqiptare-Projekt në Gjeografi.pptx
Pasuritë natyrore të trevave shqiptare-Projekt në Gjeografi.pptx
 

Ingridi

 • 2.
 • 3. Potencialet turistike historikokulturore Në potencialet historike dhe kulturore të Shqipërisë për zhvillimin e turizmit, përfshihen:  vendet dhe objektet arkeologjike (Butrinti, Apolonia, Dyrrahu etj.);  kalatë dhe kështjellat mesjetare (Rozafa, Kruja, Berati, Tepelena, Gjirokastra etj.);  objekte të ndryshme të kultit si: kisha, xhami, teqe etj.;  objektet e kulturës materiale dhe etnografike, ku çdo rajon, madje shpesh çdo fshat, ofron të veçantat e tij në mënyrën e jetesës dhe veshjesh, ushqimit etj;  institucionet e ndryshme kulturore si ato muzeale, teatrale, sportive etj., të cilët mund t’i shërbejnë mjaft mirë edhe sektorit turistik.
 • 4.
 • 5.  Në Shqipëri ekzistojnë edhe disa qytete-muze mjaft interesante, të cilët janë shpallur monumente kulture dhe ndodhen nën mbrojtjen e shtetit. Këto qytete kanë qenë, si në të kaluarën, ashtu edhe sot, objekt vizitash nga turistë të ndryshëm vendas e të huaj.
 • 6.
 • 7.  Forma kryesore e lëvizjes turistike në këto qytete është turizmi me qëllimin për të vizituar objektet e ndryshme historike dhe muzeale si: pjesët e qyteteve me shtëpitë e tyre karakteristike, kalatë dhe kështjellat mesjetare, muzetë, kishat, xhamitë etj.
 • 8.
 • 9.  Si qytete të tilla, mund të veçojmë: Beratin, Gjirokastrën, Krujën etj. Turizmi në Shqipëri, me gjithë mundësitë që ai ofron, mund të përdoret si një mënyrë shumë i mirë jo vetëm për zhvillimin e tij ekonomik, por edhe si një mjet për integrimin ekonomik dhe gjithë rajonit.
 • 10.
 • 11.
 • 12.
 • 13.
 • 14.
 • 15.
 • 16.
 • 17.
 • 18. Potencialet turistike natyrore Ndër potencialet më të rëndësishme natyrore për zhvillimin e turizmit në Shqipëri duhen veçuar:  1. Pozita e përshtatshme gjeografike me daljen e gjerë në detet Adriatik dhe Jon.  2. Format e shumllojëshme të relievit dhe peisazhet e bukura që ato krijojnë.  3. Klima mjaft e përshtatshme.  4. Pasuritë e shumta ujore (detet, liqenet, lumenjtë etj.)  5. Bota e pasur bimore dhe shtazore
 • 19.
 • 20. Pozita e përshtatshme gjeografike me daljen e gjerë në detet Adriatik dhe Jon.  Shqipëria ka dalje të gjërë në detet Adriatik dhe Jon. Kështu Shqipëria ka një vijë bregdetare prej rreth 450 km e ku ndërthuren forma të ndryshme plazhesh ranore dhe shkëmbore, me mundësi shfytëzimi turistik.
 • 21.
 • 22.  Gjithashtu dalja e gjërë në detet Adriatik e Jon luan rol shumë të rëndësishëm si porta lidhëse midis pjesëve të ndryshme të Evropës Jugore me atë Juglindore. Prandaj ndërtimi i artereve të rëndësishme rrugore që janë realizuar apo planifikuar për lidhjen e këtyre pjesëve mund të shërbejnë mjaft mirë për rritjen e fluksit turistik dhe ngritjen e një infrastrukture të zhvilluar turistike.
 • 23.
 • 24. Format e shumllojëshme të relievit dhe peisazhet e bukura që ato krijojnë.  Në Shqipëri dominojnë forma të shumëllojëshme të relievit me kombinime të bukura brenda sipërfaqesh të vogla të relieveve malore me ato kodrinore, të relieveve luginore me ato fushore etj., të cilat krijojnë peisazhe shumë të bukura për syrin e turistit.
 • 25.
 • 26.  Ekzistenca e formave të tilla të relievit bën të mundur dhe krijon premisat për zhvillimin e llojeve të ndryshme të lëvizjes turistike, nga ajo për banjo diellore deri në atë të sportit dimëror në malet e larta me dëborë. Format e larmishme të relievit krijojnë gjithashtu edhe dukuri shumë interesante natyrore me interes të veçantë për tu vizituar nga turistët, siç janë: cirqet akullnajore, grykat e thella lumore, shpellat karstike, ujëvara etj.
 • 27.
 • 28. 3. Klima mjaft e përshtatshme.  Klima me të gjthë elementët e saj përbën një faktor shumë rë rëndësishëm natyror për zhvillimin turistik të një vendi apo rajoni. Shqipëria e plotëson më së miri edhe këtë kusht natyror për zhvillimin e turizmit. Dominimi i klimës tipike mesdhetare në brigjet detare dhe me ndikim kontinental drejt lindjes dhe veriut mundëson zhvillimin e llojeve të ndryshme të turizmit pothuaj në të gjitha sesionet e vitit.
 • 29.
 • 30.  Kështu klima mesdhetare me të gjithë parametrat e saj plotëson kushte shumë të përshtatëshme për zhvillimin e turizmit balnear (banjove diellore). Ndërsa klima e ftohtë e maleve mundëson si zhvillimin e turizmit të bardhë (sportit dimëror të skive) në dimër, ashtu edhe llojeve turistike me motive klimaterike, shëndetsore, aventurieske etj, në stinën e verës.
 • 31.
 • 32. Pasuritë e shumta ujore (detet, liqenet, lumenjtë etj.)  Pasuritë e shumta ujore të Shqipërisë përbëjnë një nga potencialet natyrore më të rëndësishme për zhvillimin e turizmit. Këto pasuri ujore shprehen si në ekzistencën e dy deteve ku Shqipëria ka dalje të gjërë, ashtu edhe nga ekzistenca e shumë liqeneve, lumenjëve, burimeve natyrore etj.
 • 33.
 • 34.  Të gjitha këto së bashku, kombinuar edhe me klimën tepër të favorëshme, krijojnë peisazhe shumë të bukura dhe kushte tepër të përshtatëshme për zhvillimin e llojeve të ndryshme të turizmit ujor. Në këtë kuadër paraqesin rëndësi të veçantë objektet ujore, si: liqeni i Shkodrës, Ohrit, Prespës, lumi i Drinit të Bardhë dhe të Zi etj. Në këto objekte ujore mund të realizohen zhvillime të rëndësishme në fushën e turizmit.
 • 35.
 • 36. Bota e pasur bimore dhe shtazore  Bukurisë së formave të relievit, klimës së përshtatëshme, pasurive të shumta ujore të Shqipërisë u shtohen edhe bota e pasur bimore dhe shtatzore. Kjo pasuri bimore shprehet në disa kate bimore, duke filluar me atë të bimëve tipike mesdhetare, e duke shkuar deri tek llojet e bimëve të viseve të larta dhe kullotat alpine.
 • 37.
 • 38.  E gjithë kjo pasuri bimore krijon peisazhe shumë të bukura dhe tërheq pasionantë të shumtë të natyrës. Ekzistojnë një sërë parqesh kombëtare, të cilët përbëjnë potenciale të rëndësishme ekologjike që mund të shfrytëzohen mjaft mirë edhe në fushën e turizmit. Bazuar në këtë pasuri natyrore me të drejtë Shqipëria cilësohet si vend që mund të bëhet model në zhvillimin e ekoturizmit.
 • 39.
 • 40.  Në brendësi të kësaj pasurie bimore, klimaterike dhe ujore rritet edhe një botë e pasur shtatzore e shprehur në lloje të ndryshme kafshësh e shpendësh, të cilët përbëjnë gjithashtu një potencial të rëndësishëm natyror edhe për zhvillimin e llojeve të veçanta të lëvizjes turistike siç është turizmi për gjueti etj.
 • 41.
 • 42.
 • 43.
 • 44.
 • 45.
 • 46. Shqiperia Turistike  Si vend mesdhetar, Shqipëria ofron potenciale mjaft të mira në fushën e turizmit. Këto potenciale shprehen si në pasuritë natyrore, ashtu edhe në historinë dhe kulturën e saj. Në ndryshim nga vendet e tjera mesdhetare, këto potenciale turistike të Shqipërisë nuk janë përdorur deri më sot siç duhet në shërbim të turizmit, duke përbërë kështu një mundësi shumë të mirë zhvillimi në të ardhmen.
 • 47.
 • 48. Bregdeti Shqiptar  Me e mira e Shqiperise eshte natyra,dhe duhen bere investime qe bregdeti shqiptar te siguroj vlerat reale qe ka.Po te krahasosh bregdetin e Vlores me ate te Durresit, Shengjinit, Sarandes, dhe me gjithe vijen bregdetare ka nje diference ne reliev, ka nje diference ne peisazh.
 • 49.
 • 50.  Bregdeti shqiptar i ka te gjitha mundesite qe te zhvilloje te gjitha llojet e turizmit elitar, popullor, masiv,arkeologjik, alpinistik, etj.Kesht u qe po te shikosh mundesite qe te jep Llogaraja per detin dhe klimen malore, keto jane gjithmone deshira qe nuk jane te largeta edhe ne kohe per tu realizuar. Turistet jane te velur nga ndertesa te larta, sidomos turistet e huaj keshtu qe duan te jetojne paqen me natyren dhe kete paqe ne e kemi ketu. Te gjitha plazhet qe ne kemi jane te mrekullueshme, jane per tu admiruar, jane nje thesar i vyer.
 • 51.
 • 52. Bregdeti shqiptar, aty ku pushohet shqip  Pse duhet të pushohet në Shqipëri?  Përveç autostradës moderne që të dërgon në bregdet për 3 orë prej kufirit me Kosovën, është “shija” shqiptare e bregdetit që i fton të gjithë për pushime atje.
 • 53.
 • 54. Kufiri pa ndalesa!  Një kolonë e pandërprerë e veturave kryesisht me regjistrim të Kosovës, ia mësyjnë kufirit të Kosovës me Shqipërinë, që nga orët e para të mëngjesit e deri në mesnatë. Janë shqiptarë të Kosovës, të të gjitha vendeve të Kosovës që ia mësyjnë Shqipërisë, ia mësyjnë bregdetit shqiptar.
 • 55.
 • 56. Rruga e bashkimit Me çdo lloj veture, prej pikës kufitare deri në Durrës arrin më pak se për 3 orë. Nëse të “ngutet” dhe nëse ke veturë të shrenjtë, kushtet e rrugës të lejojnë që të arrish edhe më shpejtë. Autostrada shqiptare është një mrekulli që duhet ta përjetojnë të gjithë shqiptarët. Dhe kjo mrekulli bëhet më interesante sidomos kalimi përmes tunelit të Kalimashit.
 • 57.
 • 58.  Ata që kanë pasur “fatin” të udhëtojnë për më shumë se 2 orë nëpër të gjitha ato kthesa të rrezikshme të majës së malit të Kalimashit, tashme gjithë atë rruge e bëjnë vetëm për 7 minuta. Matanë tunelit prapë autostrada me 2 korsi të shpiejnë në bregdet me të lindur dielli.
 • 59.
 • 60. Pushimi shqip  Në plazhin e çdo pëllëmbe të bregdetit shqiptar pushohet shqip. Është bregdet shqiptar. Kudo flitet shqip. Shërbehet shqip. Pihet kafeja shqip. Lexohen gazetat shqip. Madje madje edhe noti bëhet shqip. Në bregdetin shqiptar gjithçka është shqiptare.
 • 61.
 • 62.
 • 64.
 • 65.
 • 66.
 • 67.
 • 68.
 • 69.
 • 70. Sofra shqiptare  Rakia ose Rakija  Pije alkolike e marre nga distilimi apo fermentimi i disa llojeve frutash mes te cilave mund te radhitim rrushin, kumbullen, marene. Mjaft e njohur dhe e vleresuar, eshte rakia e prodhuar ne forme artizanale nga pjergullat ne zonen e Skraparit dhe te Permetit, ne jug te vendit.
 • 71. Ne zonat me klime te ftohte eshte e njohur edhe prodhimi i rakise se kumbulles (shliva) si ne Diber, Korce e Pogradec. Pihet ne orare te ndyshme te dites: ne mengjes me kafene, shoqeruese e drekes apo e darkes shpesh te paraprira nga mezeja. Ne gezim e hidherim, per dolli e per inkurajim, ne Shqiperi te gjithe kane ngritur nje gote raki te pakten ne nje here ne jete.
 • 72. Vera  Arti i perpunimit te veres ne vendin tone njihet qysh ne lashtesi e ka lulezuar ne brigjet jugperendimore te Ballkanit qe 3-mije vjet me pare. Iliret kane patur nje tradite te lashte ne kultivimin e hardhise dhe ne prodhimin e veres. deshmi e te cilave jane zbulimet arkeologjike ne Lin (Pogradec), Tepe (Elbasan) dhe Zgerdhesh (Kruje).
 • 73.  Prodhimi industrial i veres zvillohet ne Shqiperi pas luftes se dyte boterore e arrin kulmin e tij ne vitet 1972-3 kur Shqiperia numeronte 23 kantina e 47 punishte. Disa shembuj jane Kantina e Leskovikut (e para kantine hapur ne 1952) e pasuar nga ajo e Tiranes, Shkodres, Librazhdit, M ilotit e keshtu me radhe deri ne hapjen e kantines se perpunimit te vererave "Skenderbeu", ne Durres, qe mblidhte te gjithe llojet e vererave ne Shqiperi dhe i perpunonte per eksport.
 • 74. Konjaku  Konjaku "Skënderbeu" është një pije alkolike origjinale shqiptare me cilësi të mira organo-shqisore, prodhuar dhe degustuar për herë të parë më 01. 09. 1967.Konjaku " Skënderbeu " përgatitet, prodhohet dhe vjetërohet vetëm në kade, voza, e fuçi të bëra me dru lisi, të cilat i japin aromë, buketë e ngjyrë të veçantë. Në përbërje të tij ka raki konjaku të vjetëruar; ekstrakte bimësh mali e dru lisi; fruta të përpunuara rrushi, limoni e kumbulle të zezë tropojane; alkol etilik; shurup sheqeri; ujë të zbutur; karamel; etj.
 • 75.  Konjaku “Gjergj Kastrioti Skënderbeu” ka gëzuar tradicionalisht besueshmërinë e tregut shqiptar dhe të huaj si ai i Sllovenisë, Kroacisë, Maqedonisë, Kosovë s, Sërbisë e Malit të Zi, Bosnjes, Bullgarisë, Polonisë, Rumanis ë, Hungarisë, Cekisë, Zvicrës, Federatës Ruse, Gjermanisë, Italisë, Greqisë, SHBAve, Australisë, Britanisë së Madhe,etj.Në vitin 1970 ka marrë pjesë në panairin ndërkombëtar të Plovdivit në Bullgari dhe është nderuar me medalje bronxi. Në vitin 1972 ka marrë pjesë në konkursin ndërkombëtar të verërave e konjakut në Bullgari, ku është nderuar po me medalje bronxi. Në Konkursin e 9–të Kombëtar të Verërave për vitin 1981, në Durrës, nderohet me medalje ari për “ Konjak “Skënderbeu” 1974” dhe “ Konjak “Skënderbeu” 1976”.
 • 76. Boza  Pije e fermentuar, me nje perqindje shume te ulet alkoli, reth 1%, boza eshte shume e njohur ne Turqi, Shqiperi, Maqedoni, Mal te Zi, Bosnje, Hercegovine, Kosove, Serbi, Ukraine, pjeser isht ne Rumani, Poloni e Lituani. Boza ka katër përbërës kryesorë: miell misri e gruri, sheqer dhe ujë. Ka nje shije qe mund te ndyeshoje nga e embla ne te athet e konsiderohet, kryesisht, si pije freskuese ne periudhen e veres. Keto te fundit jane karakteristikat qe dallojne bozen shqiptare nga bozat e prodhuara në vendet tjera si Turqia, Bullgaria e Maqedonia ku perberesit kryesore te bozes jane gruri, elbi, meli dhe qiqrat.
 • 77.  Aktualisht boza prodhohet kryesisht në zonën veriore të vendit, në veçanti në zonën e Kukësit, ne menyre krejt artizanale ne punishte te specializuara por edhe ne ambjente familjare duke ndjekur receten e trasheguar ne vite: tre pjesë miell misri të verdhë të bluar trashë, një pjesë miell gruri të zi, bluar gjithashtu trashë dhe 10% sheqer të lëngët. Masa e miellit përzihet me ujë të ftohtë derisa të mos mbeten kokrra. Futet në një kazan dhe zihet për 8 orë, derisa të lëshojë erën e bukës së pjekur, ndaj në këtë rast thuhet, bozë e pjekur.
 • 78.  Kjo masë lihet të ftohet, ndërsa trashet si brumë. Hollohet përsëri me ujë të ftohtë dhe hidhet në korita (govata) druri, ku i shtohet pak ferment. Fermenti mund të jetë bozë e mëparshme, ose farë buke. Gjatë 24 orëve masa zmadhohet dhe nxjerr flluska dhe ka aromën e bukës me farë. Në këtë fazë bëhet sitja (shtrydhja) e masës, në një shekë (enë) druri, ku veçohen krundet, mbetjet. Pas 8 orësh lëngu dekanton në fund të enës, ndërsa në krye nxjerr vajin e misrit. Kështu, është gati për t‘u përzier e për t‘u shërbyer.
 • 80. Byrek
 • 81. Bakllava te formave te ndryshme
 • 85. Meze
 • 86. 200 gatimet tradicionale në vend Shkumë me çokollatë Sheqerpare Sallatë me domate ekastraveca Sallatë jeshile Sallatë ruse Sallatë me kungull Sallatë me panxhar Sallatë me patate Sallatë verore Sallatë me spinaq Sallatë me speca të pjekur Sallatë me radhiqe Sallatë me prodhime deti Sallatë me lulelakër Sallatë me lakër të bardhë Sallatë me endivi Sallatë frutash me salcë kosi dhe mjaltë Salcë kosi me mjaltë Reçel qershie Qumësht me kafe Qumësht i rrahur me çokollatë Qofte të skarës Përgatitje e trahanasë së gatshme Pulë me lëng Pulë e zier Presh jahni Peshk i zier Perimet Paçja Paçe plënçi me vezë e limon Paçe plënçi me salcë Paçe plënçi Paçe këmbësh Paçe koke Paçe Patëllxhanë të skuqur Patëllxhanë të mbushur (imam bajalldi) Patëllxhani Patate të ziera me gjalpë Patate të skuqura me kore mielli Pastiço me djathë Pasta me kafe Pasta akulli me karamel Pasta akulli me krem e çokollatë Pasta akulli me krem qumështi Pasta në akull Panxhar i kuq turshi Pandispanjë Pana Paluze me fruta të ndryshme Oshmare korçe Omëletë me qepë të njoma ose të thata Omëletë me domate Omëletë me djathë
 • 87.  Omëletë e thjeshtë Omleta Ngastër me miell misri e kungull të njomë Musaka patate me qepë Mollë të pjekura Mjalti Mishi i zier me barishte Mishi i skuqur Midhje jahni Meze të përziera me sallatë ruse Meze të kombinuara (antipasta) Meze me sallatë të stinës Meze e kombinuar me sallatë jeshile Mashurka të ziera Mashurka Manti Kosovë Lëpjetë me qepë të skuqura Lulelakër e skuqur me vezë Lule kungulli të skuqura Lule kungulli të mbushura me gjizë Lista e ëmbëlsirave Lista e supëve Lista e sallatave Lista e perimeve Lista e nënprodukteve të qumështit Lista e gjellëve Lista e brumërave Limonatë shtëpie Lakër turshi e grirë Lakër turshi Lakër e bardhë e zier Lakror me miell misri Lakror me hithra Kungulleshka të skuqura Kungulleshka me salcë pesto dhe borzilok të freskët Kukureci Kroketa peshku Kripa Krepa (petë tigani) me akullore Krem çokollate Krem portokall Krem pastiçerie Krem me çaj Krem me luleshtrydhe Krem me kafe Krem me gështenja
 • 88.  Krem limon Krem karamel Krem i përzier Krem i ngrirë pjepri Krem i djegur sipas mënyrës së vjetër Krem i djegur Krem anglez Kotoleta viçi të njomë të skuqura në tigan Kotoleta dashi të njomë të skuqura në tigan Komposto molle Komposto ftoi Komposto dardhe Kompekaj Koktej meksikan me karkaleca Koktej me vishnje Koktej frutash Kek me kos dhe vaj Kek me fruta dhe arra Kek Kastraveca turshi Kasatë me manaferra Karota me gjalpë Kafeja turke Kafeja shqiptare Kafe në termus Kafe në filxhan Kadaifi Kabunia Kabuni me rrush të thatë Japrak me gjethe rrushi Hamburger Grupet e ushqimeve Gjyvec me patate Gjellë me shpendë Gjellë me peshk
 • 89.  Gjellë me mish të grirë Gjellë me mish Gjellë me midhje Gatimi i vezëve Gatim me kakao Fërges tirane Fruta me shllak Flija Fli kosove Fletë kanapeja Fileta me mbushje spinaqi Eskallop derri ose viçi në tigan Domate të mbushura me sallatë ruse Domate turshi Dollma me lak Djath i skuqur Djathi Byrek me spinaq Byrek me domate dhe salmon Burani Buka Bizelja Bizele me gjalpë Biskota me qumësht Biftek me mish të grirë e qepë Biftek i skarës Bathët Bathë të njoma jahni Bamje jahni Bamja Ballokume Bakllava Argjinarja Angjinare me vaj Akullorja Akullore me çokollatë Akullore me portokalle Akullore me mente Akullore me luleshtrydhe Akullore me lajthi Akullore me kumbulla Akullore me kos Akullore me kivi Akullore me karamel Akullore me kafe e zabajon Akullore me kafe Akullore me fruta pylli Akullore me banane Akullore kremi me vanilje Akullore krem Akullore korona Akullore me mandarina Akullore me limon Bakllava Shkumë me çokollatë Sheqerpare Eskallop derri ose viçi në tigan Lulelakër në furrë Qengj i pjekur në hell Frikadella me djath Tavë peshku Mish dashi në tavë korçe
 • 91. Flija
 • 92. Fli Për 4-5 persona nevojiten: Per brumin duhet: 1 kg miell, 3-4 gota ujë, kripë, Per masën duhet: 200 gr gjalpë, 2 filxhana caji ajkë, 3 lugë vaj. Në një enë hidhet miell, kripë, ujë i ftohtë dhe përzihen në një brumë të hollë si për petulla. Në një enë tjetër shkrihet gjalpë, ajkë, vaj dhe qumësht, përzihet masa e krijuar derisa të gjithë përmbajtësit të jenë skrirë në një masë të vetme, Lyhet tepsia me yndyrë dhe me një lugë merret brumi i hollë dhe hidhet nga cepi i tepsisë deri afër mesit dhe krijohen rradhë të cilat mbulojnë gjithë tepsinë. Mesi i cili është bosh mbushet me rradhë paralele .Gjithë sipërfaqja lyhet me masën e përgatitur dhe futet në furrën e ngrohur. Kjo piqet për 3-5 minuta. Nxirret nga furra për të vazhduar me rendin tjetër. Brumi i hollë tashmë hidhet në të njëjtën mënyrë por midis dy rradhëve derisa të jetë mbuluar e gjithë tepsia. Përsëri lyhet me masën dhe piqet për 3-5 minuta. Kjo procedurë vazhdon derisa të mbushet tepsia. Flia lihet të ftohet për 10 minuta dhe serviret me kos, djathë ose mjaltë.
 • 95. Djathe I bardhe, buke e bere vete, dhalle, byrek, speca te skuqur