Advertisement

Tourism in Albanian

Jan. 14, 2016
Advertisement

More Related Content

Advertisement
Advertisement

Tourism in Albanian

 1. TURIZMI Problematika e turizmit po ze gjithnje e me shume vend ne debatet ne media keto dy vitet e fundit, si pasoje e rritjes se numrit te turisteve nga Kosova dhe e rritjes se ndikimit te saj ne ekonomine shqiptare. Deri tani diskutimet publike jane perfshire me teper ne ate qe quhet hardware apo faqja e dukshme e turizmit: infrastruktura dhe ndertimet e njesive akomoduese. Nderkohe pak vemendje i eshte kushtuar asaj qe perben software dhe qe eshte e paprekshme d.m.th: sherbimi, njerezit, sjellja e komunitetit prites, apo mikpritja ne kushtet e ekonomise se tregut dhe problemet qe lidhen me te. Turizmi eshte nje industri qe karakterizohet nga perfshirja intensive e krahut te punes. Burimet njerezore per kete industri jane vleresuar si ‘lende e pare’ apo jane parashikuar nga ekspertet si faktori me i rendesishem qe do te perballohet nga kjo industri gjate dekadave te fundit dhe ne vazhdim.
 2.     
 3. Përkatësisht turizmi pranë detit i përqendruar në perëndim të vendit dhe veçanërisht në Velipojë, Shën Gjin, Durrës, Vlorë, Rivierë dhe Sarandë, Ksamili është mese i frekuentuar. Këto qytete ofrojnë dhe një numër të madh shërbimesh, hotele dhe restorante, duke tërhequr vitet e fundit vëmendjen e turistëve të huaja.
 4. Në veri është hapur projekti i 40 haneve me mbështetjen financiare të projektit të GTZ-se. Në jug të vendit ndjehet nevoja e një mbështetje por, gjithsesi, banorë të jugut kanë hapur shtëpitë e tyre dhe po i shfrytëzojnë për qëllime turistike, pavarësisht se ju mungon asistenca e donatoreve si ajo që është dhënë në veri të vendit. Atraktiviteti dhe klima e mbeshtet shume kete strukture por institucionet perkatese bjene shume pak. Në momente të vështira klimaterike psh. Reshjet e dëborës ndikojnë pozitivisht në zhvillimin e turizmit të bardhë ose malorë pasi bëhen aktivitete si : ski, patinazh etj.
 5. Turistet perendimore preferojne kryesisht ate kuluturor, dhe ne vitet e fundit po rritet interesi edhe te vendasit. Parku me i vizitueshem sot per sot mbtetet Butrinti.
 6. Ne Shqiperi ka disa llixha si psh ne Diber, Elbasan ne Fushekruje. Pertej keteyre Shqiperia ka ne zona te caktuara nje klime mjaft te shendetshme
 7. TURIZËM HISTORIK Butrinti : me emrin e lashtë Buthrotum shtrihet rreth 18 km në jug të Sarandës. Pranë tij ndodhet edhe liqeni me ujë të kripur me të njëjtin emër. Është një nga sitet më interesante arkeologjike në Shqipëri, ku vlera të veçanta ka teatri me forme gjysme-rrethi. Durrësi : sot është qyteti port më i rëndësishëm i Shqipërisë. Në pjesën jugore ndodhet plazhi i tij i gjatë më shumë se 10 km. Gjatë periudhës verore në Durrës vijnë më shumë se 150.000 turiste në ujerat e detit Adriatik. Monumentet e qytetit antik i kanë rezistuar kohës dhe janë akoma sot në një gjendje të mire. Durrësi është një destinacion interesant për turizmin historik. Kruja : Kalaja e Krujës u ndërtua gjatë shekujve të 5-të dhe 6- te. Ka një forme eliptike me siperfaqe prej 2.25 hektarësh. Muret rrethuese janë të përforcuara nga 9 kulla, të cilat shërbenin për vëzhgim dhe sinjalizim gjatë periudhave të luftërave. Brenda mureve të kalasë gjenden ende disa shtëpi të banuara.
 8. 2011 2012 2013 0 500,000 1,000,000 1,500,000 2,000,000 2,500,000 3,000,000 3,500,000 Biznes dhe profesional Pushime Qellime fetare Trajtim shendetesor Vizite ne miq e te aferm Vizitore Vizitore ditore Vizitore te tjere 42,812 1,183,333 1,708 425 72,554 2,535,319 1,234,487 1,492,898 1,501 1,188 89,999 3,226,910 1,599,357 47,574 616,600 1,108 1083 37,140 3,230,604 847,997 1,679,102 Statistikat 2011-1013 2011 2012 2013
 9. BERATI RIVIERA SHQIPTARE
 10. MARKETINGU TURISTIK  Një pjesë të kësaj merite e mbajnë dhe ato media shqiptare online të cilat kontribuojnë në njohjen dhe klikimin e destinacioneve shqiptare nga lundruesit e shumtë të internetit, duke shkurtuar në këtë mënyrë të paktën artificialisht, distancën midis destinacionit në fjalë dhe turistëve. LITERATURË  Ekzistojnë shumë publikime shqiptare dhe të huaja që ndihmojnë turistet të informohen mbi burimet turistike te të gjitha llojeve që disponohen aktualisht në Shqipëri. Disa prej këtyre publikimeve janë edhe guidat Albanian Blue Line dhe Albanian Green Line që ofrojnë informacion përkatësisht për turizmin bregdetar dhe turizmin malor në Shqipëri.
 11. ASPEKTE KRITIKE DHE TENDENCA AKTUALE  Ndryshimi në infrastrukture ka rritur ndjeshëm interesin për të vazhduar investimet në këtë fushë, duke sjellë një bum ndërtimesh si në bregdet ashtu dhe në pjesët e tjera të vendit. Mund të themi se Shqipëria se shpejti do të mund të përmirësojë imazhin e saj me anë të bukurive që natyra i ka falë dhe ekonominë me fitimet që kjo industri sjell përditë.  Megjithatë shqiptaret harxhuan në vitin 2009 222 milionë euro për pushime jashtë vendit të tyre dhe krijuan kështu një deficit prej 20 milionë Euro
 12. FALEMINDERIT PUNOI:ARGIDA SHABANI
Advertisement