Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
PROJEKT 2013-2014
SHKOLLA: QEMAL STAFA
LENDA: KIMI 11
KLASA:XI-2
TEMA:
BURIMET E HIDROKARBUREVE NE SHQIPERI
OBJEKTIVAT
• Te di cfare jane HIDROKARBURET.
• Te listoj disa metoda si prodhohen ato.
• Te listoj zonat kryesore te hidro...
Punoi:
• Marinela Abedini
Hidrokarburet bëjnë pjesë në grupin e kimisë organike , dhe janë komponime të përbëra
prej dy komponentave kryesorë karbon...
ENERGJITIKA
Industria e hidrokarbureve
• Qeveria e Shqiperis ka percaktuar dy zona per zhvillimin e
infrastuktures detare dhe bregdeta...
PARKU INDUSTRIAL ENERGJITIK NE DURRES
BERAT
• BERAT- Shqipëria duket se ka gjetur një tjetër
vendburim për naftën. Kompanitë për kërkimin
e naftës dhe gazit "Pe...
BERAT
• Të dy kompanitë 'Shell' dhe 'Petromanas'
kanë kryer tashmë një shpim në këtë zonë,
në pusin e quajtur Shpiragu 2. ...
Amonic
• Fusha e naftes ne Amonic
eshte nje fushe
naftembajtese qe u zbulua
ne 1980. Ajo eshte nje nga
fushat bregdetare m...
Kucova
Kucova ende vazhdon të ruaje fizionominë e
dikurshme si qyteti i parë i industrializuar i
Shqipërisë. Karakteristik...
• Ekzistenca e qendrës shkencore të kimi-
përpunimit të naftës, karburanteve,
lubrifikantëve dhe lendeve djegëse, e
vetmja...
Patos-Marinez
• Fusha e Patos-Marinzes ka prodhuar tashmë mbi 120
milionëfuçi naftë gjatë historisë së saj 70 vjeçare,
ajo...
Gazi natyror
• Prodhimi I Gazit Natyror ka filluar me
1968 me vendburimin e Divjakes me
prodhim 70 Mcm/year.
• Numri I per...
Gazi natyror
Divjaka
• Divjaka shtrihet ne
brendesi te nje fushe.
Ne territorin e saj ka
pasuri nentokesore sic
është gazi natyror.
Ket...
Durres (Adriatik)
• Kompania e kërkimit të
naftës, gazit dhe
hidrokarbureve, “San
Leon”, ka bërë te ditur
se, deti Adriati...
Delvine
• “Stream Oil”
eshte kompania
qe ka
pergjegjesi mbi
gazin natyror ne
Delvine.Gazi qe
prodhohet
shperben per
energj...
Konkluzionet:
• Teknologjia jo bashkohore ka treguar
rezultate te larta ne pranin e
hidrokabureve. Kjo tregon qe me nje
te...
Konkluzionet:
• Shqiperia eshte nje vend I pasur ne
hidrokarbure, kryesishte gaz natyror dhe
nafte. Keto resurse jane pjes...
• Punoi :
MARINELA ABEDINI
FALEMINDERIT PER
VEMENDJEN !
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi

32,155 views

Published on

Burime te Hidrokarbureve ne Shqiperi

Published in: Education
 • Login to see the comments

Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi

 1. 1. PROJEKT 2013-2014 SHKOLLA: QEMAL STAFA LENDA: KIMI 11
 2. 2. KLASA:XI-2 TEMA: BURIMET E HIDROKARBUREVE NE SHQIPERI
 3. 3. OBJEKTIVAT • Te di cfare jane HIDROKARBURET. • Te listoj disa metoda si prodhohen ato. • Te listoj zonat kryesore te hidrokarbureve ne Shqiperi. • Te liston disa perfitime qe kemi prej hidrokarbureve • Te permend disa nga kompanit kryesore te nxjerrjes dhe perpunimit te hidrokarbureve ne Shqiperi.
 4. 4. Punoi: • Marinela Abedini
 5. 5. Hidrokarburet bëjnë pjesë në grupin e kimisë organike , dhe janë komponime të përbëra prej dy komponentave kryesorë karbonit dhe hidrogjenit. Hidrokarburet janë burime të rëndësishme në ushqimin e njeriut si përbërje e frutave , karotës në përbërjen e vajit të bimëve të larta, po ashtu gjenden edhe në përbërjen e naftës, gazi nëntokësor.
 6. 6. ENERGJITIKA
 7. 7. Industria e hidrokarbureve • Qeveria e Shqiperis ka percaktuar dy zona per zhvillimin e infrastuktures detare dhe bregdetare ku do te ndertohen terminale te importimit dhe eksportimit te terminaleve te naftes, Vlora dhe Durresi. • Aktualishte , nenproduktet e naftes zene gati 60% te plotesimit te nevojave me burime energjitike per tregun e brendshem,tendenc kjo dhe per tregun rajonal. Konsumimi I hidrokarbureve PM10 (grimca të ngurta me përmasa nën 10 mikron) / VIT
 8. 8. PARKU INDUSTRIAL ENERGJITIK NE DURRES
 9. 9. BERAT • BERAT- Shqipëria duket se ka gjetur një tjetër vendburim për naftën. Kompanitë për kërkimin e naftës dhe gazit "Petromanas" dhe "Royal Dutch Shell PLC", kanë njoftuar arritje të rezultateve pozitive për praninë e naftës së lehtë në zonat e kërkimit Shpirag-2 dhe në Bllokun 2-3, në sipërfaqen 3 450 metrash katrorë në rrethin e Beratit.
 10. 10. BERAT • Të dy kompanitë 'Shell' dhe 'Petromanas' kanë kryer tashmë një shpim në këtë zonë, në pusin e quajtur Shpiragu 2. Rezultatet e shpimit ishin të suksesshme duke zbuluar një sasi nafte nga 1500 në 1800 fuçi në ditë. Është e qartë se në zonë ka rezerva nafte. Cështja është se sa të mëdha janë ato, thuhet në analizë. Për t'i dhënë përgjigje kësaj pyetje 'Shell' është duke shpuar një tjetër pus, 18 kiliometër larg të parit që njihet me emrin Molisht. Rezultatet pritet të dalin në tremujorin e tretë dhe nëse edhe ky pus do të konfirmojë praninë e naftës, atëherë bëhet fjalë për një rezervë nga 500 deri në 800 milionë fuçi.
 11. 11. Amonic • Fusha e naftes ne Amonic eshte nje fushe naftembajtese qe u zbulua ne 1980. Ajo eshte nje nga fushat bregdetare me te medha te pasura ne nafte. Ajo filloi prodhimin në vitin 1981 dhe prodhon nafte. Rezervat e provuara e saj janë rreth 20 milionë fuçi (3,2 × 106 m3).
 12. 12. Kucova Kucova ende vazhdon të ruaje fizionominë e dikurshme si qyteti i parë i industrializuar i Shqipërisë. Karakteristike e këtij qyteti është : • Ekzistenca e shfrytëzimit të vendburimeve të naftës dhe gazit, ku deri më sot janë shfrytëzuar vetëm 5 % e rezervave gjeologjike dhe 32 % e rezervave industriale të shfrytëzueshme. • Ekzistenca e industrisë së fuqishme mekanike, e përfaqësuar nga Uzina Mekanike e Naftës (U.M.N) dhe Uzina e Riparimit të Avionëve (U.R.A.), specifike në shkallë vendi për nga natyra e tyre.
 13. 13. • Ekzistenca e qendrës shkencore të kimi- përpunimit të naftës, karburanteve, lubrifikantëve dhe lendeve djegëse, e vetmja për nga natyra në shkallë vendi. • T.E.C.-i, i cili nëse vihet në shfrytëzim, furnizon me energji elektrike të gjithë prefekturën e Beratit (Kuçove-Berat- Skrapar) dhe është një nyje në sistemin kombëtar energjetik për zonën për zonën jug-perëndimore dhe atë qendrore. Kucova
 14. 14. Patos-Marinez • Fusha e Patos-Marinzes ka prodhuar tashmë mbi 120 milionëfuçi naftë gjatë historisë së saj 70 vjeçare, ajo ka potencial që tëvazhdojë të jetë një prodhues i rëndësishëm për shumë vite nëtë ardhmen.
 15. 15. Gazi natyror • Prodhimi I Gazit Natyror ka filluar me 1968 me vendburimin e Divjakes me prodhim 70 Mcm/year. • Numri I pergjithshem I puseve te shpuar eshte 500. • Aktualishte numri I puseve proshues eshte zvogeluar me 20 dhe prodhimtaria e tyre eshte minimale
 16. 16. Gazi natyror
 17. 17. Divjaka • Divjaka shtrihet ne brendesi te nje fushe. Ne territorin e saj ka pasuri nentokesore sic është gazi natyror. Keto pasuri jane shfrytezuar nga njerezit qe prej 30 vjetesh.
 18. 18. Durres (Adriatik) • Kompania e kërkimit të naftës, gazit dhe hidrokarbureve, “San Leon”, ka bërë te ditur se, deti Adriatik ka burime të konsiderueshme nafte dhe gazi natyror. Janë identifikuar plot 3.2 trilionë metra/kub gaz dhe 145 milionë fuçi nafte pranë brigjeve të Durrësit.
 19. 19. Delvine • “Stream Oil” eshte kompania qe ka pergjegjesi mbi gazin natyror ne Delvine.Gazi qe prodhohet shperben per energjitik dhe per eksport. Gazi nxirret me ane te tubave ne thellesi 500m.
 20. 20. Konkluzionet: • Teknologjia jo bashkohore ka treguar rezultate te larta ne pranin e hidrokabureve. Kjo tregon qe me nje teknologji me te avancuar vendi yne do te arrij nje perqindje te larte te zonave te pasura ne hidrokarbure , kryesishte nafte dhe gaz natyror.
 21. 21. Konkluzionet: • Shqiperia eshte nje vend I pasur ne hidrokarbure, kryesishte gaz natyror dhe nafte. Keto resurse jane pjese e shoqerive aksionere te huaj , dhe kjo gje ben qe perfitimi I shqipetareve te jete thjeshte nje perqindje e vogel e te ardhurave.
 22. 22. • Punoi : MARINELA ABEDINI FALEMINDERIT PER VEMENDJEN !

×