SlideShare a Scribd company logo

Alpet shqiptare

Disa te dhena kryesore per alpet shqiptare ne rajonin verior te Shqiperise. Projekt gjeografi Kl. XII

1 of 15
Download to read offline
Punoi:Punoi: Ismail Memushaj
Alpet Shqiptare
Përshkrim i shkurtër i Alpeve
Alpet shtrihen ne veri te lumit Drin. Gropa e TropojësAlpet shtrihen ne veri te lumit Drin. Gropa e Tropojës
dhe rrjedha e poshtme e lumit te Valbonës, i ndajnedhe rrjedha e poshtme e lumit te Valbonës, i ndajne
nga rajoni verilindor.Alpet kane gjatesi 64 km dhenga rajoni verilindor.Alpet kane gjatesi 64 km dhe
gjeresi 60 km me siperfaqe 2200 km2, zene rreth 8%gjeresi 60 km me siperfaqe 2200 km2, zene rreth 8%
te siperfaqes se vendit.te siperfaqes se vendit. Alpet perbehen kryesisht nga
gelqeroret, por gjenden edhe depozitime terrigjene
dhe magmatike. Per momentin Alpet paraqiten tePer momentin Alpet paraqiten te
izoluar, rruget qe i lidhin ata me pjeset e tjera brendaizoluar, rruget qe i lidhin ata me pjeset e tjera brenda
dhe jashte vendit jane te pakta dhe ne gjendje jo tedhe jashte vendit jane te pakta dhe ne gjendje jo te
mire.Edhe brenda alpeve lidhjet jane te veshtira,mire.Edhe brenda alpeve lidhjet jane te veshtira,
rruget kalojne ne qafa te larta qe ne dimer jane terruget kalojne ne qafa te larta qe ne dimer jane te
pakalueshmepakalueshme
Pozicioni gjeografik i AlpevePozicioni gjeografik i Alpeve
Shqiptare:Shqiptare:
Alpet Shqiptare jane te kufizuara:Alpet Shqiptare jane te kufizuara:
Ne jug-perendim:Ne jug-perendim: bien deri ne Ultesirenbien deri ne Ultesiren
ShkodraneShkodrane
Ne qender:Ne qender: mberrijne ne rrjedhen e Drinitmberrijne ne rrjedhen e Drinit
Ne lindjeNe lindje: ulen drejt Tropojes: ulen drejt Tropojes
Ne veri-pernedimNe veri-pernedim:: lidhen me malesine karstikelidhen me malesine karstike
malazezemalazeze
Veçoritë fizikeVeçoritë fizike
Relievi
Ne veshtrim te pare Alpet duken nje zone malore teper e ngaterruar, porNe veshtrim te pare Alpet duken nje zone malore teper e ngaterruar, por
nje udhetim ne brendesi te tyre te bind per te kunderten: kurrizetnje udhetim ne brendesi te tyre te bind per te kunderten: kurrizet
malore dhe shumica e luginave zene fill ne pjesen qendrore me temalore dhe shumica e luginave zene fill ne pjesen qendrore me te
larte te Alpeve dhe shperndahen, duke u ulur, ne drejtim te rrethinavelarte te Alpeve dhe shperndahen, duke u ulur, ne drejtim te rrethinave
ne formen e rrezeve te nje rrethi te madh. Gjithandej te sheh syrine formen e rrezeve te nje rrethi te madh. Gjithandej te sheh syri
kreshta e maja te mprehta dhe te dhembezuara, qe ngri henkreshta e maja te mprehta dhe te dhembezuara, qe ngri hen
menjehere rreth 2000 m mbi luginat e ngushta dhe te thella, plot memenjehere rreth 2000 m mbi luginat e ngushta dhe te thella, plot me
pragje dhe ujevara, kanione dhe gryka. Ky reliev kaq i ashper eshtepragje dhe ujevara, kanione dhe gryka. Ky reliev kaq i ashper eshte
resultat i ndertimit kryesisht prej shkembininjsh te forte, sidomosresultat i ndertimit kryesisht prej shkembininjsh te forte, sidomos
gelqeroresh, mbi te cilet kane vepruar akujt e dikurshem, ngricate egelqeroresh, mbi te cilet kane vepruar akujt e dikurshem, ngricate e
debora, ujerat rrjedhese etj.debora, ujerat rrjedhese etj.
Hyrja ne brendesi te Aspeve dhe lighja ndermjet pjeseve te tyre meHyrja ne brendesi te Aspeve dhe lighja ndermjet pjeseve te tyre me
krahinat fqinje behet nepermjet luginave e qafave, neper te cilatkrahinat fqinje behet nepermjet luginave e qafave, neper te cilat
kalojne rruge kembesore dhe automobilistikekalojne rruge kembesore dhe automobilistike
Tek Alpet dallohen blloqet, malesite, kurrizet malore dhe luginat.Tek Alpet dallohen blloqet, malesite, kurrizet malore dhe luginat.
një lugine tjetër e madhe e Alpeve, ka formën e një harku tenjë lugine tjetër e madhe e Alpeve, ka formën e një harku te
madh. Përgjatë saj ndërthuren zgjerimet me ngushtimet, nemadh. Përgjatë saj ndërthuren zgjerimet me ngushtimet, ne
formën e kanioneve. Ne zgjerimet janë vendosur qendrat eformën e kanioneve. Ne zgjerimet janë vendosur qendrat e
banuara si: Ragami, Valbona, Dragobia etj.banuara si: Ragami, Valbona, Dragobia etj.
përmendet për relievin e ashpër me forma te shumtapërmendet për relievin e ashpër me forma te shumta
akullnajore, ne te cilat ka liqene te vogla, për me bukuri teakullnajore, ne te cilat ka liqene te vogla, për me bukuri te
rralle, pyje dhe kullota te pasura.rralle, pyje dhe kullota te pasura.
midis lugines se Shales e Valbones, qe ndahen nga lugina e
Currajt, kane reliev te asper me plot maja te ashpra dhe te
thepisura dhe bimesi te dendur pyjore.
Ad

Recommended

Trashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperiseTrashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperisemelissa cani
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
 
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPIGazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPIMirsad
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi manomano46
 
Analizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autoriAnalizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autoriErtil EB
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Xhesiana Muka
 

More Related Content

What's hot

Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9S Gashi
 
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëKlajdi Proko
 
Amerika Jugore
Amerika JugoreAmerika Jugore
Amerika JugoreSsidorela
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiMerkur Sinani
 
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiMarinela Abedini
 
Projekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleMatilda Gremi
 
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Kristjana Duni
 
Projekt historie
Projekt historieProjekt historie
Projekt historieS Gashi
 
Projekt ne fizike
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizikeDaniela Ela
 
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Rexhino Kovaci
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjiseroberto1723
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europianolinuhi
 
Shnderrimet e energjise (uji)
Shnderrimet e energjise (uji)Shnderrimet e energjise (uji)
Shnderrimet e energjise (uji)FialdoMema
 
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)Denisa Caushi
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemArenoardReno
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
 
Fizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeAn An
 

What's hot (20)

Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9
 
Amerika veriut
Amerika veriutAmerika veriut
Amerika veriut
 
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e Energjisë
 
Amerika Jugore
Amerika JugoreAmerika Jugore
Amerika Jugore
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperi
 
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
 
Projekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globale
 
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
 
Projekt historie
Projekt historieProjekt historie
Projekt historie
 
Projekt ne fizike
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizike
 
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
 
Shnderrimet e energjise (uji)
Shnderrimet e energjise (uji)Shnderrimet e energjise (uji)
Shnderrimet e energjise (uji)
 
Kimi- Hekuri
Kimi- HekuriKimi- Hekuri
Kimi- Hekuri
 
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
 
Fizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshme
 

Viewers also liked

Alpet Shqiptare - STUDIMI I BURIMEVE NATYRORE TË RAJONIT VERIOR TË SHQIPËRISË
Alpet Shqiptare - STUDIMI I BURIMEVE NATYRORE TË RAJONIT VERIOR TË SHQIPËRISËAlpet Shqiptare - STUDIMI I BURIMEVE NATYRORE TË RAJONIT VERIOR TË SHQIPËRISË
Alpet Shqiptare - STUDIMI I BURIMEVE NATYRORE TË RAJONIT VERIOR TË SHQIPËRISËMarjan DODAJ
 
Projekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistikeProjekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistikeAnisa 19
 
Guide turistike
Guide turistikeGuide turistike
Guide turistikesara7991
 
Shqiperia
ShqiperiaShqiperia
Shqiperiakoralda
 
Guide Turistike TROPOJA
Guide Turistike TROPOJAGuide Turistike TROPOJA
Guide Turistike TROPOJAJurgen Baçi
 
Pasurite natyrore te trevave shqiptare
Pasurite natyrore te trevave shqiptarePasurite natyrore te trevave shqiptare
Pasurite natyrore te trevave shqiptareDarla Evangjeli
 
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisMarinela Abedini
 
Shqiperia -slide
Shqiperia -slideShqiperia -slide
Shqiperia -slideFre Nkly
 
Itinerar turistik
Itinerar turistik Itinerar turistik
Itinerar turistik sara7991
 
Guide turistike
Guide turistikeGuide turistike
Guide turistikesara7991
 
Shqiperia ne fokus
Shqiperia ne fokus Shqiperia ne fokus
Shqiperia ne fokus Diana Lamaj
 
Trashegimia natyrore kombetare
Trashegimia natyrore kombetareTrashegimia natyrore kombetare
Trashegimia natyrore kombetareKlevis Balla
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareKe Keiss
 
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...Liil Otr
 
Thethi zemra e alpeve Shqipetare / Theth the heart of the Albanian alps
Thethi zemra e alpeve Shqipetare / Theth the heart of the Albanian alpsThethi zemra e alpeve Shqipetare / Theth the heart of the Albanian alps
Thethi zemra e alpeve Shqipetare / Theth the heart of the Albanian alpsMarjan DODAJ
 
Ishujt britanike
Ishujt britanikeIshujt britanike
Ishujt britanikeAn An
 

Viewers also liked (20)

Alpet Shqiptare - STUDIMI I BURIMEVE NATYRORE TË RAJONIT VERIOR TË SHQIPËRISË
Alpet Shqiptare - STUDIMI I BURIMEVE NATYRORE TË RAJONIT VERIOR TË SHQIPËRISËAlpet Shqiptare - STUDIMI I BURIMEVE NATYRORE TË RAJONIT VERIOR TË SHQIPËRISË
Alpet Shqiptare - STUDIMI I BURIMEVE NATYRORE TË RAJONIT VERIOR TË SHQIPËRISË
 
Veriu i shqiperise
Veriu i shqiperiseVeriu i shqiperise
Veriu i shqiperise
 
Projekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistikeProjekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistike
 
Guide turistike
Guide turistikeGuide turistike
Guide turistike
 
Shqiperia
ShqiperiaShqiperia
Shqiperia
 
Guide Turistike TROPOJA
Guide Turistike TROPOJAGuide Turistike TROPOJA
Guide Turistike TROPOJA
 
Pasurite natyrore te trevave shqiptare
Pasurite natyrore te trevave shqiptarePasurite natyrore te trevave shqiptare
Pasurite natyrore te trevave shqiptare
 
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
 
Shqiperia -slide
Shqiperia -slideShqiperia -slide
Shqiperia -slide
 
Projekt gjeografie
Projekt gjeografieProjekt gjeografie
Projekt gjeografie
 
Itinerar turistik
Itinerar turistik Itinerar turistik
Itinerar turistik
 
Guide turistike
Guide turistikeGuide turistike
Guide turistike
 
Shqiperia ne fokus
Shqiperia ne fokus Shqiperia ne fokus
Shqiperia ne fokus
 
Trashegimia natyrore kombetare
Trashegimia natyrore kombetareTrashegimia natyrore kombetare
Trashegimia natyrore kombetare
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
 
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
 
Thethi zemra e alpeve Shqipetare / Theth the heart of the Albanian alps
Thethi zemra e alpeve Shqipetare / Theth the heart of the Albanian alpsThethi zemra e alpeve Shqipetare / Theth the heart of the Albanian alps
Thethi zemra e alpeve Shqipetare / Theth the heart of the Albanian alps
 
Tropoja
Tropoja Tropoja
Tropoja
 
Berati
BeratiBerati
Berati
 
Ishujt britanike
Ishujt britanikeIshujt britanike
Ishujt britanike
 

Similar to Alpet shqiptare

Projekt shqiperipart1
Projekt shqiperipart1Projekt shqiperipart1
Projekt shqiperipart1res1ck
 
Pasuritë natyrore të trevave Shqiptare
Pasuritë natyrore të trevave ShqiptarePasuritë natyrore të trevave Shqiptare
Pasuritë natyrore të trevave ShqiptareArdit Nexhipi
 
Natyra shqiptare
Natyra shqiptareNatyra shqiptare
Natyra shqiptareMegi Braka
 
Bukurite e natyres shqiptare
Bukurite e natyres shqiptareBukurite e natyres shqiptare
Bukurite e natyres shqiptareMegi Braka
 
Projekt gjeografi
Projekt gjeografiProjekt gjeografi
Projekt gjeografiKleo Jaupaj
 
Pasuritë natyrore të trevave shqiptare-Projekt në Gjeografi.pptx
Pasuritë natyrore të trevave shqiptare-Projekt në Gjeografi.pptxPasuritë natyrore të trevave shqiptare-Projekt në Gjeografi.pptx
Pasuritë natyrore të trevave shqiptare-Projekt në Gjeografi.pptxfixbios2016
 
Ujerat e kripera dhe te embla
Ujerat e kripera dhe te emblaUjerat e kripera dhe te embla
Ujerat e kripera dhe te emblaSaimir Dine
 
Mirësevini në peshkopi
Mirësevini në peshkopiMirësevini në peshkopi
Mirësevini në peshkopiSofia Nesimi
 
Mesdheu Afrikan
Mesdheu Afrikan Mesdheu Afrikan
Mesdheu Afrikan LedionHaxha
 
Mjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokalMjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokalolinuhi
 
Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik
Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik
Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik Fatjon Cane
 
Projekt ne informatik regis a" power point"
Projekt ne informatik regis a" power point"Projekt ne informatik regis a" power point"
Projekt ne informatik regis a" power point"NA XXXXXXXXXXXXX
 

Similar to Alpet shqiptare (20)

Shqiperia
Shqiperia Shqiperia
Shqiperia
 
Gjeo
GjeoGjeo
Gjeo
 
Shqiperia
Shqiperia Shqiperia
Shqiperia
 
Rajoni Verilindor
Rajoni VerilindorRajoni Verilindor
Rajoni Verilindor
 
Projekt shqiperipart1
Projekt shqiperipart1Projekt shqiperipart1
Projekt shqiperipart1
 
Pasuritë natyrore të trevave Shqiptare
Pasuritë natyrore të trevave ShqiptarePasuritë natyrore të trevave Shqiptare
Pasuritë natyrore të trevave Shqiptare
 
Natyra shqiptare
Natyra shqiptareNatyra shqiptare
Natyra shqiptare
 
Bukurite e natyres shqiptare
Bukurite e natyres shqiptareBukurite e natyres shqiptare
Bukurite e natyres shqiptare
 
Projekt gjeografi
Projekt gjeografiProjekt gjeografi
Projekt gjeografi
 
Pasuritë natyrore të trevave shqiptare-Projekt në Gjeografi.pptx
Pasuritë natyrore të trevave shqiptare-Projekt në Gjeografi.pptxPasuritë natyrore të trevave shqiptare-Projekt në Gjeografi.pptx
Pasuritë natyrore të trevave shqiptare-Projekt në Gjeografi.pptx
 
Ingridi
IngridiIngridi
Ingridi
 
Ujerat e kripera dhe te embla
Ujerat e kripera dhe te emblaUjerat e kripera dhe te embla
Ujerat e kripera dhe te embla
 
Mirësevini në peshkopi
Mirësevini në peshkopiMirësevini në peshkopi
Mirësevini në peshkopi
 
Mesdheu Afrikan
Mesdheu Afrikan Mesdheu Afrikan
Mesdheu Afrikan
 
Saranda
SarandaSaranda
Saranda
 
Laguna e Nartes
Laguna e NartesLaguna e Nartes
Laguna e Nartes
 
Mjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokalMjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokal
 
Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik
Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik
Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik
 
Fieri
FieriFieri
Fieri
 
Projekt ne informatik regis a" power point"
Projekt ne informatik regis a" power point"Projekt ne informatik regis a" power point"
Projekt ne informatik regis a" power point"
 

More from Ismail Memushaj

Rregulla të përgjithshme gjatë punës në laborator
Rregulla të përgjithshme gjatë punës në laboratorRregulla të përgjithshme gjatë punës në laborator
Rregulla të përgjithshme gjatë punës në laboratorIsmail Memushaj
 
Rezultatet e Provimit të Matematikës MATURA SHTETËRORE 2014
Rezultatet e Provimit të Matematikës MATURA SHTETËRORE 2014Rezultatet e Provimit të Matematikës MATURA SHTETËRORE 2014
Rezultatet e Provimit të Matematikës MATURA SHTETËRORE 2014Ismail Memushaj
 
Rezultatet e Provimit të Letërsisë MATURA SHTETËRORE 2014
Rezultatet e Provimit të Letërsisë MATURA SHTETËRORE 2014Rezultatet e Provimit të Letërsisë MATURA SHTETËRORE 2014
Rezultatet e Provimit të Letërsisë MATURA SHTETËRORE 2014Ismail Memushaj
 
Programi Orientues 2013-2014, Gjuhe angleze me zgjedhje
Programi Orientues 2013-2014, Gjuhe angleze me zgjedhjeProgrami Orientues 2013-2014, Gjuhe angleze me zgjedhje
Programi Orientues 2013-2014, Gjuhe angleze me zgjedhjeIsmail Memushaj
 
Programi Orientues 2013-2014,Matematike e thelluar
Programi Orientues 2013-2014,Matematike e thelluarProgrami Orientues 2013-2014,Matematike e thelluar
Programi Orientues 2013-2014,Matematike e thelluarIsmail Memushaj
 
Programi Orientues 2013-2014, Matematike Berthame
Programi Orientues 2013-2014, Matematike BerthameProgrami Orientues 2013-2014, Matematike Berthame
Programi Orientues 2013-2014, Matematike BerthameIsmail Memushaj
 
Amaneti i presidentit amerikan Washington për shqiptarët
Amaneti i presidentit amerikan Washington për shqiptarëtAmaneti i presidentit amerikan Washington për shqiptarët
Amaneti i presidentit amerikan Washington për shqiptarëtIsmail Memushaj
 
High school 'hasan tahsini'
High school 'hasan tahsini'High school 'hasan tahsini'
High school 'hasan tahsini'Ismail Memushaj
 
DUKURITE ELEKTRIKE,PERDORIMI I TYRE NE MJEKESI
DUKURITE ELEKTRIKE,PERDORIMI I TYRE NE MJEKESIDUKURITE ELEKTRIKE,PERDORIMI I TYRE NE MJEKESI
DUKURITE ELEKTRIKE,PERDORIMI I TYRE NE MJEKESIIsmail Memushaj
 

More from Ismail Memushaj (12)

Rregulla të përgjithshme gjatë punës në laborator
Rregulla të përgjithshme gjatë punës në laboratorRregulla të përgjithshme gjatë punës në laborator
Rregulla të përgjithshme gjatë punës në laborator
 
Kompania Digitalb sha
Kompania Digitalb sha Kompania Digitalb sha
Kompania Digitalb sha
 
Rezultatet e Provimit të Matematikës MATURA SHTETËRORE 2014
Rezultatet e Provimit të Matematikës MATURA SHTETËRORE 2014Rezultatet e Provimit të Matematikës MATURA SHTETËRORE 2014
Rezultatet e Provimit të Matematikës MATURA SHTETËRORE 2014
 
Rezultatet e Provimit të Letërsisë MATURA SHTETËRORE 2014
Rezultatet e Provimit të Letërsisë MATURA SHTETËRORE 2014Rezultatet e Provimit të Letërsisë MATURA SHTETËRORE 2014
Rezultatet e Provimit të Letërsisë MATURA SHTETËRORE 2014
 
Programi Orientues 2013-2014, Gjuhe angleze me zgjedhje
Programi Orientues 2013-2014, Gjuhe angleze me zgjedhjeProgrami Orientues 2013-2014, Gjuhe angleze me zgjedhje
Programi Orientues 2013-2014, Gjuhe angleze me zgjedhje
 
Programi Orientues 2013-2014,Matematike e thelluar
Programi Orientues 2013-2014,Matematike e thelluarProgrami Orientues 2013-2014,Matematike e thelluar
Programi Orientues 2013-2014,Matematike e thelluar
 
Programi Orientues 2013-2014, Matematike Berthame
Programi Orientues 2013-2014, Matematike BerthameProgrami Orientues 2013-2014, Matematike Berthame
Programi Orientues 2013-2014, Matematike Berthame
 
Fenix JA REKALAME
Fenix JA REKALAMEFenix JA REKALAME
Fenix JA REKALAME
 
Amaneti i presidentit amerikan Washington për shqiptarët
Amaneti i presidentit amerikan Washington për shqiptarëtAmaneti i presidentit amerikan Washington për shqiptarët
Amaneti i presidentit amerikan Washington për shqiptarët
 
High school 'hasan tahsini'
High school 'hasan tahsini'High school 'hasan tahsini'
High school 'hasan tahsini'
 
Kuptimi i ngjyrave
Kuptimi i ngjyraveKuptimi i ngjyrave
Kuptimi i ngjyrave
 
DUKURITE ELEKTRIKE,PERDORIMI I TYRE NE MJEKESI
DUKURITE ELEKTRIKE,PERDORIMI I TYRE NE MJEKESIDUKURITE ELEKTRIKE,PERDORIMI I TYRE NE MJEKESI
DUKURITE ELEKTRIKE,PERDORIMI I TYRE NE MJEKESI
 

Alpet shqiptare

 • 2. Përshkrim i shkurtër i Alpeve Alpet shtrihen ne veri te lumit Drin. Gropa e TropojësAlpet shtrihen ne veri te lumit Drin. Gropa e Tropojës dhe rrjedha e poshtme e lumit te Valbonës, i ndajnedhe rrjedha e poshtme e lumit te Valbonës, i ndajne nga rajoni verilindor.Alpet kane gjatesi 64 km dhenga rajoni verilindor.Alpet kane gjatesi 64 km dhe gjeresi 60 km me siperfaqe 2200 km2, zene rreth 8%gjeresi 60 km me siperfaqe 2200 km2, zene rreth 8% te siperfaqes se vendit.te siperfaqes se vendit. Alpet perbehen kryesisht nga gelqeroret, por gjenden edhe depozitime terrigjene dhe magmatike. Per momentin Alpet paraqiten tePer momentin Alpet paraqiten te izoluar, rruget qe i lidhin ata me pjeset e tjera brendaizoluar, rruget qe i lidhin ata me pjeset e tjera brenda dhe jashte vendit jane te pakta dhe ne gjendje jo tedhe jashte vendit jane te pakta dhe ne gjendje jo te mire.Edhe brenda alpeve lidhjet jane te veshtira,mire.Edhe brenda alpeve lidhjet jane te veshtira, rruget kalojne ne qafa te larta qe ne dimer jane terruget kalojne ne qafa te larta qe ne dimer jane te pakalueshmepakalueshme
 • 3. Pozicioni gjeografik i AlpevePozicioni gjeografik i Alpeve Shqiptare:Shqiptare: Alpet Shqiptare jane te kufizuara:Alpet Shqiptare jane te kufizuara: Ne jug-perendim:Ne jug-perendim: bien deri ne Ultesirenbien deri ne Ultesiren ShkodraneShkodrane Ne qender:Ne qender: mberrijne ne rrjedhen e Drinitmberrijne ne rrjedhen e Drinit Ne lindjeNe lindje: ulen drejt Tropojes: ulen drejt Tropojes Ne veri-pernedimNe veri-pernedim:: lidhen me malesine karstikelidhen me malesine karstike malazezemalazeze
 • 5. Relievi Ne veshtrim te pare Alpet duken nje zone malore teper e ngaterruar, porNe veshtrim te pare Alpet duken nje zone malore teper e ngaterruar, por nje udhetim ne brendesi te tyre te bind per te kunderten: kurrizetnje udhetim ne brendesi te tyre te bind per te kunderten: kurrizet malore dhe shumica e luginave zene fill ne pjesen qendrore me temalore dhe shumica e luginave zene fill ne pjesen qendrore me te larte te Alpeve dhe shperndahen, duke u ulur, ne drejtim te rrethinavelarte te Alpeve dhe shperndahen, duke u ulur, ne drejtim te rrethinave ne formen e rrezeve te nje rrethi te madh. Gjithandej te sheh syrine formen e rrezeve te nje rrethi te madh. Gjithandej te sheh syri kreshta e maja te mprehta dhe te dhembezuara, qe ngri henkreshta e maja te mprehta dhe te dhembezuara, qe ngri hen menjehere rreth 2000 m mbi luginat e ngushta dhe te thella, plot memenjehere rreth 2000 m mbi luginat e ngushta dhe te thella, plot me pragje dhe ujevara, kanione dhe gryka. Ky reliev kaq i ashper eshtepragje dhe ujevara, kanione dhe gryka. Ky reliev kaq i ashper eshte resultat i ndertimit kryesisht prej shkembininjsh te forte, sidomosresultat i ndertimit kryesisht prej shkembininjsh te forte, sidomos gelqeroresh, mbi te cilet kane vepruar akujt e dikurshem, ngricate egelqeroresh, mbi te cilet kane vepruar akujt e dikurshem, ngricate e debora, ujerat rrjedhese etj.debora, ujerat rrjedhese etj. Hyrja ne brendesi te Aspeve dhe lighja ndermjet pjeseve te tyre meHyrja ne brendesi te Aspeve dhe lighja ndermjet pjeseve te tyre me krahinat fqinje behet nepermjet luginave e qafave, neper te cilatkrahinat fqinje behet nepermjet luginave e qafave, neper te cilat kalojne rruge kembesore dhe automobilistikekalojne rruge kembesore dhe automobilistike Tek Alpet dallohen blloqet, malesite, kurrizet malore dhe luginat.Tek Alpet dallohen blloqet, malesite, kurrizet malore dhe luginat.
 • 6. një lugine tjetër e madhe e Alpeve, ka formën e një harku tenjë lugine tjetër e madhe e Alpeve, ka formën e një harku te madh. Përgjatë saj ndërthuren zgjerimet me ngushtimet, nemadh. Përgjatë saj ndërthuren zgjerimet me ngushtimet, ne formën e kanioneve. Ne zgjerimet janë vendosur qendrat eformën e kanioneve. Ne zgjerimet janë vendosur qendrat e banuara si: Ragami, Valbona, Dragobia etj.banuara si: Ragami, Valbona, Dragobia etj. përmendet për relievin e ashpër me forma te shumtapërmendet për relievin e ashpër me forma te shumta akullnajore, ne te cilat ka liqene te vogla, për me bukuri teakullnajore, ne te cilat ka liqene te vogla, për me bukuri te rralle, pyje dhe kullota te pasura.rralle, pyje dhe kullota te pasura. midis lugines se Shales e Valbones, qe ndahen nga lugina e Currajt, kane reliev te asper me plot maja te ashpra dhe te thepisura dhe bimesi te dendur pyjore.
 • 7. Popullimi Alpet kane mjedis shume te ashper, por megjithate, duke ofruarAlpet kane mjedis shume te ashper, por megjithate, duke ofruar mundesi zhvillimi, ato kane qene banuar qysh heret. Alpet, nemundesi zhvillimi, ato kane qene banuar qysh heret. Alpet, ne pergjithesi, jane dalluar per shtim te madh te popullsise. Nepergjithesi, jane dalluar per shtim te madh te popullsise. Ne dhjetevjeteshin e fundit ritmet e shtimit te popullsise jane ulur sidhjetevjeteshin e fundit ritmet e shtimit te popullsise jane ulur si pasoje e largimeve te shumta te popullsise drejt rajoneve fushorepasoje e largimeve te shumta te popullsise drejt rajoneve fushore dhe qyteteve te medha te vendit. Sot ne Alpet jetojne rreth 82000dhe qyteteve te medha te vendit. Sot ne Alpet jetojne rreth 82000 banore, kurse dendesia mesatare e kesaj popullsie eshte 37banore, kurse dendesia mesatare e kesaj popullsie eshte 37 banore per km2. Banoret dallohen per shtatin e larte. Duke qenebanore per km2. Banoret dallohen per shtatin e larte. Duke qene mjaft te izoluar, ata ruajne shume zakone dhe tradita nga e kaluara.mjaft te izoluar, ata ruajne shume zakone dhe tradita nga e kaluara. Ne Alpe numerohen rreth 110 vendbanime fshatare, te vogla dhe teNe Alpe numerohen rreth 110 vendbanime fshatare, te vogla dhe te shperndara. Ato jane te vendosura kryesisht ne luginat dheshperndara. Ato jane te vendosura kryesisht ne luginat dhe shpatete e tyre, ku ka pasur me teper mundesi per toka teshpatete e tyre, ku ka pasur me teper mundesi per toka te punueshme. Banesat e tyre jane te ndertuara prej gun, ne trajten epunueshme. Banesat e tyre jane te ndertuara prej gun, ne trajten e kullave dhe me cati shume te pjerreta per te mos mbajtur deborenkullave dhe me cati shume te pjerreta per te mos mbajtur deboren e shumte te dimrite shumte te dimrit..
 • 8. Veprimtaria ekonomike Veprimtaria ekonomike e popullsise eshte perqendruarVeprimtaria ekonomike e popullsise eshte perqendruar ne bujqesi, vecanerisht ne prodhimin e misrit, dhene bujqesi, vecanerisht ne prodhimin e misrit, dhe sidomos ne blegtori. Fermeret punojne token e paktesidomos ne blegtori. Fermeret punojne token e pakte kryesisht per konsum vetjak, kurse prodhimetkryesisht per konsum vetjak, kurse prodhimet blegtorale te te imetave jane me te shumta.blegtorale te te imetave jane me te shumta. Frutikultura e kufizuar perfaqesohet nga geshtenjat,Frutikultura e kufizuar perfaqesohet nga geshtenjat, kumbullat dhe mollet.kumbullat dhe mollet. Pasurite pyjore ofrojne mundesi te mira zhvillimi.Pasurite pyjore ofrojne mundesi te mira zhvillimi. Natyra me bukuri te rralle, klima e shendetshme, ajriNatyra me bukuri te rralle, klima e shendetshme, ajri shume I paster, trashesia e madhe e debores dheshume I paster, trashesia e madhe e debores dhe traditat e pasura te popullsise ofrojne mundesi shumetraditat e pasura te popullsise ofrojne mundesi shume te medha per zhvillimin e turizmit te gjelber dhe malor..te medha per zhvillimin e turizmit te gjelber dhe malor.. Alpet kane mundesi te medha per zhvillimin eAlpet kane mundesi te medha per zhvillimin e blegtorise, pylltarise dhe te turizmit te gjelber e teblegtorise, pylltarise dhe te turizmit te gjelber e te bardhe.bardhe.Ky zhvillim do te behet realitet kur te ndertohenKy zhvillim do te behet realitet kur te ndertohen rruget dhe objektet e tjera turistikerruget dhe objektet e tjera turistike
 • 10. Parku kombëtar i Thethit Thethi është një fshat në komunën Shalë në rrethin e Shkodrës dhe është i vendosur në një gropë në lartësi që shkon nga 700 m deri 950 m mbi nivelin e detit. Klima e Thethit është mjaft favorizuese për turistët. Karakeristikë e saj është dimri i ftohtë dhe me dëborë deri në 2 metër, dhe vera e freskët. Në disa maja të larta të maleve dëbora nuk shkrin gjatë gjithë vitit. Në Theth ka shume qafa (gryka malesh) të larta: Qafa e Pejës që e lidh Thethin me Plavën e Gucinë, Qafa e Valbonës që lidh Thethin me Rragamin dhe me Valbonën në Tropoje, Qafa e Derzave që lidh Thethin me Currajt e Sipërm të Nikaj Mërturit, Shtegu i Dhenve etj. në një peisazh mahnitës për të apasionuarit e ecjes në male. Nga këto qafa dhe shtigje malesh, amatorët dhe profesionistët e Alpinizmit mund të kapin gropën e Thethit.
 • 11. Shpellat:Shpellat:  Thethi ka edhe monumente të tjera natyrore siç janë shpellat. Thethi ka edhe monumente të tjera natyrore siç janë shpellat.  Speleologu mund të shohë disa shpella të vogla dhe me bukuri të Speleologu mund të shohë disa shpella të vogla dhe me bukuri të  jashtëzakonshme në Theth: Shpella e Qyqes, Shpella e Lugut të Shakujve etj. jashtëzakonshme në Theth: Shpella e Qyqes, Shpella e Lugut të Shakujve etj.   Përmasat e mëdha dhe dukuritë interesante të këtyre shpellave, liqene  Përmasat e mëdha dhe dukuritë interesante të këtyre shpellave, liqene  nëntokësore, sifone, galeri stalaktitesh e stalagmitesh etj., kanë qenë burim nëntokësore, sifone, galeri stalaktitesh e stalagmitesh etj., kanë qenë burim  frymëzimi për krijimin e legjendave të ndryshme nga banorët e zonës ndër frymëzimi për krijimin e legjendave të ndryshme nga banorët e zonës ndër  shekuj. shekuj.  Burimet:Burimet:  Vendimtare për të gjitha llojet e turizmit janë ujërat e shumtë që Vendimtare për të gjitha llojet e turizmit janë ujërat e shumtë që  burojnë në Theth. Të rralla janë vendet me ujëra të bollshme si Thethi në të burojnë në Theth. Të rralla janë vendet me ujëra të bollshme si Thethi në të  gjitha alpet e Europës. Ujërat në Theth kanë pastërti të përhershme dhe gjitha alpet e Europës. Ujërat në Theth kanë pastërti të përhershme dhe  temperatura shumë të ulta.temperatura shumë të ulta. Kisha e Thethit: Kisha e ThethitKisha e Thethit ëështshtëë kishkishëë e vjete vjetëër e franr e franççeskaneskanëëve qve qëë ii kushtohet Shnandout. Nkushtohet Shnandout. Nëë ttëë kankanëë shshëërbyer figura trbyer figura tëë shquara tshquara tëë kulturkulturëëss shqiptare. Ka njshqiptare. Ka njëë arkitekturarkitekturëë teptepëër interesante tr interesante tëë tipit njtipit njëëanijatanijatëëshe, meshe, me absidabsidëën gjysn gjysëëmrrethore drejtuar nga lindja, pmrrethore drejtuar nga lindja, pëërbri srbri sëë cilcilëës lartohet njs lartohet njëë kumbanore elegante.kumbanore elegante.  
 • 12. Atraksionet Kulturore:Atraksionet Kulturore: Thethi mbart atraksione kulturore të larmishme dukeThethi mbart atraksione kulturore të larmishme duke filluar nga veshjet tradicionale, kishat, shtëpitë karakteristike të ndërtuara mefilluar nga veshjet tradicionale, kishat, shtëpitë karakteristike të ndërtuara me gurë, të forta e të larta, që dallohen për karakterin e lartë mbrojtës, etjgurë, të forta e të larta, që dallohen për karakterin e lartë mbrojtës, etj.. Vendbanimi prehistorik iVendbanimi prehistorik i Grunasit:Grunasit: Grunasi është lagjja mëGrunasi është lagjja më e vjetër e Thethit, ku është zbuluare vjetër e Thethit, ku është zbuluar një vendbanim parahistorik qënjë vendbanim parahistorik që daton në periudhën e hekurit. Aidaton në periudhën e hekurit. Ai shtrihet në skajin më ekstrem tështrihet në skajin më ekstrem të kësaj lagje, në një hapsirë prej disakësaj lagje, në një hapsirë prej disa hektarësh të quajtur Gerlë. Këtuhektarësh të quajtur Gerlë. Këtu ndodhet edhe një ndër bukuritëndodhet edhe një ndër bukuritë natyrore më të veçanta në alpetnatyrore më të veçanta në alpet Shqiptare, ujëvara e Grunasit e cilaShqiptare, ujëvara e Grunasit e cila me Vëndimin e Qeverisë Nr.676 dtme Vëndimin e Qeverisë Nr.676 dt 20.12.2002 është shpallur20.12.2002 është shpallur monument natyre që mbrohet ngamonument natyre që mbrohet nga shtetishteti Kulla e Ngujimit:Kulla e Ngujimit: Ndodhet po në tëNdodhet po në të njëjtën lagje të fshatit. Është ndërtesënjëjtën lagje të fshatit. Është ndërtesë trekatëshe prej guri me frengji tëtrekatëshe prej guri me frengji të ngushta e karakolle. Ngjason me tëngushta e karakolle. Ngjason me të parën në shumë aspekte, por dukeparën në shumë aspekte, por duke patur një tjetër funksion, atë tëpatur një tjetër funksion, atë të shërbimit për persona të ngujuar ngashërbimit për persona të ngujuar nga gjakmarrja, është shumë më egjakmarrja, është shumë më e ngushtë dhe e lartë. Vetë funksioni ingushtë dhe e lartë. Vetë funksioni i saj, që lidhet me rregullat e Kanunit tësaj, që lidhet me rregullat e Kanunit të Dukagjinit dhe afërsia me rrugënDukagjinit dhe afërsia me rrugën automobikistike, e bën atë tepër tëautomobikistike, e bën atë tepër të frekuentueshme për vizitorët, që janëfrekuentueshme për vizitorët, që janë të shumtë gjatë gjithë sezionit turistik.të shumtë gjatë gjithë sezionit turistik.
 • 13. Razma Razma është një ndër pikat turistike më të afërta me qytetin eRazma është një ndër pikat turistike më të afërta me qytetin e Shkodrës. Ndodhet në komunën e Shkrelit, në një distanceShkodrës. Ndodhet në komunën e Shkrelit, në një distance 43 km larg ketij qyteti dhe 65 km larg bregdetit (Velipojës).43 km larg ketij qyteti dhe 65 km larg bregdetit (Velipojës). Zona e Razmës është rreth 900 m mbi nivelin e detit. KjoZona e Razmës është rreth 900 m mbi nivelin e detit. Kjo zonë është shumë e përshtatshme për zhvillimin e turizmitzonë është shumë e përshtatshme për zhvillimin e turizmit malor veror dhe dimëror. Zona turistike e Razmës, nëmalor veror dhe dimëror. Zona turistike e Razmës, në ndryshim prej zonave të tjera turistike të alpeve, shtrihet mbindryshim prej zonave të tjera turistike të alpeve, shtrihet mbi një pllajë karstike, e cila paraqet kontraste befasuese nënjë pllajë karstike, e cila paraqet kontraste befasuese në reliev, midis majave piramidale në pjesën më të madhe tëreliev, midis majave piramidale në pjesën më të madhe të pyllëzuara dhe gropave karstike, akullnajorokarstike tëpyllëzuara dhe gropave karstike, akullnajorokarstike të mbuluara nga kullotat alpine.mbuluara nga kullotat alpine.
 • 14. Llojet e turizmit që mund të zhvillohen në këtë zonë:
 • 15. Lugina e Valbonës nis nga Qafa e Valbonës në perëndim dhe përfundon në luginën e DrinitLugina e Valbonës nis nga Qafa e Valbonës në perëndim dhe përfundon në luginën e Drinit në jugperëndim, shumë pranë digës së hidrocentralit të Fierzës. Gjatësia e saj nga Qafa enë jugperëndim, shumë pranë digës së hidrocentralit të Fierzës. Gjatësia e saj nga Qafa e Valbonës deri në lumin Drin është 50.6 kilometra. Lugina e Valbonës është zona turistikeValbonës deri në lumin Drin është 50.6 kilometra. Lugina e Valbonës është zona turistike më e vizituar në rrethin e Tropojës, madje nga më të vizituarat në Alpet shqiptare pasmë e vizituar në rrethin e Tropojës, madje nga më të vizituarat në Alpet shqiptare pas luginës së Thethit. Një mundësi për pushime të tilla e ofron lumi i Valbonës me ujin eluginës së Thethit. Një mundësi për pushime të tilla e ofron lumi i Valbonës me ujin e pastër . Uji i pastër i lumit Valbonë, ambienti i bukur natyror dhe qetësia e bëjnë këtë zonëpastër . Uji i pastër i lumit Valbonë, ambienti i bukur natyror dhe qetësia e bëjnë këtë zonë mjaft tërheqëse për pushime. Pothuajse gjatë gjithë 51 km të lumit gjen pushues, të cilët jomjaft tërheqëse për pushime. Pothuajse gjatë gjithë 51 km të lumit gjen pushues, të cilët jo vetëm freskohen në ujin e pastër, por gjuajnë edhe troftat e rralla të Valbonës. Ky pushtimvetëm freskohen në ujin e pastër, por gjuajnë edhe troftat e rralla të Valbonës. Ky pushtim i brigjeve të lumit nga pushues të shumtë, i ka dhënë gjallëri zonës dhe nëse deri tanii brigjeve të lumit nga pushues të shumtë, i ka dhënë gjallëri zonës dhe nëse deri tani familjet kishin jetuar vetëm me blegtori, bujqësi apo me emigracion, tani është shtuar dhefamiljet kishin jetuar vetëm me blegtori, bujqësi apo me emigracion, tani është shtuar dhe një burim tjetër të ardhurash, turizmi. Lugina e Valbonës është një nga mrekullitë enjë burim tjetër të ardhurash, turizmi. Lugina e Valbonës është një nga mrekullitë e papërsëritshme të natyrës alpine shqiptareKjo zonë me bukuri të rralla është e preferuar jopapërsëritshme të natyrës alpine shqiptareKjo zonë me bukuri të rralla është e preferuar jo vetëm nga turistët vendas por edhe nga turistët e huaj, të cilët parapëlqejnë të njihen edhevetëm nga turistët vendas por edhe nga turistët e huaj, të cilët parapëlqejnë të njihen edhe me zakonet apo traditat e fshatrave më veriore të vendit. Në Valbonë nuk ka hotel tëme zakonet apo traditat e fshatrave më veriore të vendit. Në Valbonë nuk ka hotel të mirëfilltë, por disa shtëpi-kulla karakteristike janë përshtatur sipas traditës në hotele përmirëfilltë, por disa shtëpi-kulla karakteristike janë përshtatur sipas traditës në hotele për turistët.turistët.