SlideShare a Scribd company logo

Fibrat optike

Olti OTo
Olti OTo

fo

1 of 15
Download to read offline
PUNOI:OLTI CANO
MUHAMET PUSHAJ
FIBRAT OPTIKE
Historia
1880 –Alexander Graham Bell
1930 – U prodhuan fibrat e para optike
1950 –U prodhan fibrat me kapacitet me te larte te
transmetimit te informacionit
1960 – Lazeri perdoeret per here te pare si burim drite.
1965 – U zbulua shkaku I humbjes(demtimit)te informacionit.
1970s – Filloi prodhimi ne mase I fibrave optike.
1980s – Fibra optike perdoret per teknologjine e
telekomunikacionit ne distanca te gjata ne Amerike.
HYRJA
 Fibra optike eshte e lakueshme,transparente dhe e
prodhuar nga nje cilesi e mire xhami ose plastike.
 Ajo mund te funksionoje si nje valesjelles ose pipe
drite qe transmeton drite midis dy fundeve te
fibres.
Fibrat Optike
 Fibra optike eshte nje teknologji e re, ajo konverton te
dhenat ne impulse drite dhe i dergon ne linje. Ne destinacion
impulsi i drites konvertohet ne te dhena. Per shkak te
humbjeve te vogla ne linje dhe sepse transmetimi i te dhenave
behet nga impluset te drites, fibra mund te perdoret per
distanca te medha pa nevoje per repeater. Bandwidth i fibres
mund te jete 100Mbps, 1Gbps, 10 Gbps por kjo varet nga
aksesoret qe vendosen ne linje. Nuk ka interferenca ne linjat
me fiber optike. Permasat fizike te fibres jane shume te vogla
cka lejon dhe lehtesi ne instalimet e saj, per kapacitete te
medha.
FIBRAT OPTIKE
 Fibrat optike perdoren gjeresisht ne fushen e
telekomunimacionit,e cila mundeson
transmetimin e te dhenave ne distanca shume te
gjata me nje BW te madh.
 Fibrat optike perdoren gjithashtu edhe per
ndricim,si sensore ose si lazera.
Ndertimi I fibres optike
 Fibra optike ndertohet nga:berthama plastike eshte 8µm(diametri).berthama
eshte e mbeshtjelle nga ne faqe qe quhet(cladding) e cila gjithashtu eshte e
perbere nga material xham ose plastik dhe pjesa e jashtme e berthames eshte e
reflektuar ne berthame,dhe pjesa e fundit eshte nje mbeshtjellje e cila e mbron
ate nga efektet e mjedisit.
 Kjo gje e ben fibren te veproje si nje valetransmetues.
Ad

Recommended

Fibrat Optike - projekt
Fibrat Optike - projektFibrat Optike - projekt
Fibrat Optike - projektalketsula
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburFialdoMema
 
Shkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeShkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeolinuhi
 
Projekt ne fizike
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizikeDaniela Ela
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Orven Bregu
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi manomano46
 
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneTeknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneJugerta Poçi
 

More Related Content

What's hot

Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
 
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?Klarisa Klara
 
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut irena kotobelli
 
Komunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiElton Gjoka
 
Mikrogjallesat
MikrogjallesatMikrogjallesat
Mikrogjallesatldddmk
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.enerisaloti
 
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshmeZbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshmeErhan Luma
 
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHMEPOLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHMEKleaHaka
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiMerkur Sinani
 
Trashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperiseTrashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperisemelissa cani
 
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Rexhino Kovaci
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
 
Kequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetSindi_haka
 
Duhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooliDuhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooliEgi Zenelaj
 
Te drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve22062002
 

What's hot (20)

Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
 
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
 
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
 
Komunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperi
 
Mikrogjallesat
MikrogjallesatMikrogjallesat
Mikrogjallesat
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
 
Yndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernatYndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernat
 
Gazeta e shkolles
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
 
Droga dhe shendeti
Droga dhe shendetiDroga dhe shendeti
Droga dhe shendeti
 
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshmeZbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
 
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHMEPOLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
 
interneti
internetiinterneti
interneti
 
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperi
 
Trashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperiseTrashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperise
 
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
 
Kequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjet
 
Duhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooliDuhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooli
 
Te drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve
 

Viewers also liked

Rrjeta kompjuterike leksion 2
Rrjeta kompjuterike leksion 2 Rrjeta kompjuterike leksion 2
Rrjeta kompjuterike leksion 2 Xhendris Ismaili
 
Rrjetat kompjuterike [Informatik]
Rrjetat kompjuterike [Informatik]Rrjetat kompjuterike [Informatik]
Rrjetat kompjuterike [Informatik]Besart Gashi
 
Rrjeta kompjuterike.
Rrjeta kompjuterike.Rrjeta kompjuterike.
Rrjeta kompjuterike.Saimir Ciraku
 
Rrjeta kompjuterike leksion 4
Rrjeta kompjuterike leksion 4 Rrjeta kompjuterike leksion 4
Rrjeta kompjuterike leksion 4 Xhendris Ismaili
 
IPTV over FTTH - Albanian
IPTV over FTTH - AlbanianIPTV over FTTH - Albanian
IPTV over FTTH - Albanianyllferizi
 
Topologjit e rrjetave
Topologjit e rrjetaveTopologjit e rrjetave
Topologjit e rrjetaveRamadan Lohaj
 
Rrjeta kompjuterike leksion 1
Rrjeta kompjuterike leksion 1 Rrjeta kompjuterike leksion 1
Rrjeta kompjuterike leksion 1 Xhendris Ismaili
 
Leksioni 10 rrjetet kompjuterike
Leksioni 10  rrjetet kompjuterikeLeksioni 10  rrjetet kompjuterike
Leksioni 10 rrjetet kompjuterikeXhendris Ismaili
 
Projekt (fizike) klasa 10
Projekt (fizike)  klasa 10Projekt (fizike)  klasa 10
Projekt (fizike) klasa 10Mehmet Emiri
 
Projekt fizik optika
Projekt fizik optika Projekt fizik optika
Projekt fizik optika ermela01
 
Harun Jahja ``Krijimi I Universit``
Harun Jahja ``Krijimi I Universit``Harun Jahja ``Krijimi I Universit``
Harun Jahja ``Krijimi I Universit``Adriatik Rexha
 
Krahasimi i procesoreve INTEL dhe AMD
Krahasimi i procesoreve INTEL dhe AMDKrahasimi i procesoreve INTEL dhe AMD
Krahasimi i procesoreve INTEL dhe AMDyllferizi
 
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...Anja Cami
 

Viewers also liked (20)

Rrjeta kompjuterike leksion 2
Rrjeta kompjuterike leksion 2 Rrjeta kompjuterike leksion 2
Rrjeta kompjuterike leksion 2
 
Rrjetat kompjuterike [Informatik]
Rrjetat kompjuterike [Informatik]Rrjetat kompjuterike [Informatik]
Rrjetat kompjuterike [Informatik]
 
Rrjetat kompjuterike
Rrjetat kompjuterikeRrjetat kompjuterike
Rrjetat kompjuterike
 
Rrjeta kompjuterike.
Rrjeta kompjuterike.Rrjeta kompjuterike.
Rrjeta kompjuterike.
 
Rrjeta kompjuterike leksion 4
Rrjeta kompjuterike leksion 4 Rrjeta kompjuterike leksion 4
Rrjeta kompjuterike leksion 4
 
IPTV over FTTH - Albanian
IPTV over FTTH - AlbanianIPTV over FTTH - Albanian
IPTV over FTTH - Albanian
 
Topologjit e rrjetave
Topologjit e rrjetaveTopologjit e rrjetave
Topologjit e rrjetave
 
Rrjeta kompjuterike leksion 1
Rrjeta kompjuterike leksion 1 Rrjeta kompjuterike leksion 1
Rrjeta kompjuterike leksion 1
 
Leksioni 10 rrjetet kompjuterike
Leksioni 10  rrjetet kompjuterikeLeksioni 10  rrjetet kompjuterike
Leksioni 10 rrjetet kompjuterike
 
Projekt (fizike) klasa 10
Projekt (fizike)  klasa 10Projekt (fizike)  klasa 10
Projekt (fizike) klasa 10
 
Projekt fizik optika
Projekt fizik optika Projekt fizik optika
Projekt fizik optika
 
teknologjia wan
 teknologjia wan teknologjia wan
teknologjia wan
 
Aaaa
AaaaAaaa
Aaaa
 
Harun Jahja ``Krijimi I Universit``
Harun Jahja ``Krijimi I Universit``Harun Jahja ``Krijimi I Universit``
Harun Jahja ``Krijimi I Universit``
 
Gjakmarrja
GjakmarrjaGjakmarrja
Gjakmarrja
 
Philip k
Philip kPhilip k
Philip k
 
Interneti
Interneti Interneti
Interneti
 
Krahasimi i procesoreve INTEL dhe AMD
Krahasimi i procesoreve INTEL dhe AMDKrahasimi i procesoreve INTEL dhe AMD
Krahasimi i procesoreve INTEL dhe AMD
 
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...
 
Fashizmi
FashizmiFashizmi
Fashizmi
 

Fibrat optike

 • 2. Historia 1880 –Alexander Graham Bell 1930 – U prodhuan fibrat e para optike 1950 –U prodhan fibrat me kapacitet me te larte te transmetimit te informacionit 1960 – Lazeri perdoeret per here te pare si burim drite. 1965 – U zbulua shkaku I humbjes(demtimit)te informacionit. 1970s – Filloi prodhimi ne mase I fibrave optike. 1980s – Fibra optike perdoret per teknologjine e telekomunikacionit ne distanca te gjata ne Amerike.
 • 3. HYRJA  Fibra optike eshte e lakueshme,transparente dhe e prodhuar nga nje cilesi e mire xhami ose plastike.  Ajo mund te funksionoje si nje valesjelles ose pipe drite qe transmeton drite midis dy fundeve te fibres.
 • 4. Fibrat Optike  Fibra optike eshte nje teknologji e re, ajo konverton te dhenat ne impulse drite dhe i dergon ne linje. Ne destinacion impulsi i drites konvertohet ne te dhena. Per shkak te humbjeve te vogla ne linje dhe sepse transmetimi i te dhenave behet nga impluset te drites, fibra mund te perdoret per distanca te medha pa nevoje per repeater. Bandwidth i fibres mund te jete 100Mbps, 1Gbps, 10 Gbps por kjo varet nga aksesoret qe vendosen ne linje. Nuk ka interferenca ne linjat me fiber optike. Permasat fizike te fibres jane shume te vogla cka lejon dhe lehtesi ne instalimet e saj, per kapacitete te medha.
 • 5. FIBRAT OPTIKE  Fibrat optike perdoren gjeresisht ne fushen e telekomunimacionit,e cila mundeson transmetimin e te dhenave ne distanca shume te gjata me nje BW te madh.  Fibrat optike perdoren gjithashtu edhe per ndricim,si sensore ose si lazera.
 • 6. Ndertimi I fibres optike  Fibra optike ndertohet nga:berthama plastike eshte 8µm(diametri).berthama eshte e mbeshtjelle nga ne faqe qe quhet(cladding) e cila gjithashtu eshte e perbere nga material xham ose plastik dhe pjesa e jashtme e berthames eshte e reflektuar ne berthame,dhe pjesa e fundit eshte nje mbeshtjellje e cila e mbron ate nga efektet e mjedisit.  Kjo gje e ben fibren te veproje si nje valetransmetues.
 • 7. Avantazhet e fibrave optike  I Holle  Cmim I ulet.  Kapacitet I larte mbartes.  Humbje shume e vogel informacioni  Sinjal drite  Nuk digjet  Peshojne pak
 • 8.  BW I madh (Gbps) – Mijera kanale mund te multipleksohen ne nje fiber te vetme.  Imune ndaj zhurmes – Imune kundrejt valeve elektromagnetike. (EMI).  Siguria –Nuk transmeton elektricitet duke e bere me te sigurt ne perdorim.  Security – E pamundur te “te nderhysh.”
 • 9. Disavantazhet e fibrave Optike  E shtrenjte per distanca te shkurtra.  Kerkon nje staf te kualifikuar per instalimin e tyre.  Bashkimi I fibrave me njera tjetren eshte pak kompleks.
 • 10. Fibrat optike,cfare jane edhe si perdoren?? Ndiqni Videon!!!
 • 11. Fibra Optike ne Telekomunikacion  Fibrat optike ne telekomunikacion eshte metoda e transmetimit te informacionit nga nje vend ne nje tjeter duke derguar pulse drite nepermjet nje fibre optike.  Drita formon nje percjelles elektromagnetik qe eshte i prodhuar te percjelle informacion.  Formuar per here te pare in 1970,sistemet e komunikimit me fibra optike kane revolucionizuar industrine e telekomunikacionit dhe kane luajtur nje rol te rendesishem ne epoken e informacionit.  Per shkak te avantazheve te transmetimit elektrik,fibrat optike ka zevendesuar telat e bakrit ne fushen e telekomunikacionit ne te gjithe boten. 
 • 12. Ku aplikohen fibrat optike  Fibrat optike perdoret nga shume kompani telekomunikacioni per te transmetuar sinjale telefonike,interneti dhe sinjale televizioni kabllor.  Ne saje te zbutjes dhe interferences shume te ulet, fibra optike ka avantazhe shume te medha mbi telin e bakrit ne distanca te gjata dhe ne disa aplikime te tjera.  Sidoqofte,zhvillimi i infrastriktures ne qytete ishte relativisht i veshtire dhe donte shume kohe,dhe sistemet e fibrave optike ishin shume komplekse dhe te shtrnjta per tu instaluar dhe per te operuar.  Ne saje te ketyre veshtiresive, sistemet me FO ne menyre primare jane instaluar per kalimin e informacionit ne distanca te gjata,ku mund te perdoren me kapacitet te plote transmetimi.
 • 13. Humbjet e informacionit.  Humbjet e informacionit ne fibrat optike jan shume te uleta.  Humbje informacioni kemi vetem kur fibra optike demtohet ose perthyhet. n1 sin1  n2 sin2
 • 14. FIBRAT OPTIKE NE FUSHEN E TELEKOMUNIKACIONIT. NDIQNI VIDEON!!!
 • 15. FUND