SlideShare a Scribd company logo
1 of 17
“GJEOLOGJIA NË NDËRTIMTARI”
KONSTRUKTIV SHKUMBIN MUZLIJAJ
PROCESET GJEOLOGJIKE QË
NDODHIN NË TOKË
 Toka dhe vecanarisht korja e saj që kur është krijuar e deri
më sot ka qënë në lëvizje e zhvillim të pandërprerë.
 Ajo ka pësuar e pëson edhe në ditët e sotme ndryshime të
mëdha. Këto ndryshime janë shkaktuar nga proceset e
ndryshimeve gjeologjike, të cilat në shumicën e tyre janë
procese që veprojnë shumë ngadalë e për një kohë shumë të
gjatë me mijëra e miliona vite…
 Disa procese zhvillohen shumë ngadalë, por ka procese që
zhvillohen shumë shpejt dhe qojnë në pasoja katastrofale
(termetet, vullkanet, shëmbjet, rrëshqitjet e papritura etj)
Të gjitha proceset që ndodhin në tokë i ndajmë në dy
grupe të medha:
 1. Procese gjeologjike endogjene (të brëndëshme),
 2. Procese gjeologjike ekzogjene (të jashtme).
-Procest gjeologjike endogjene quhën ato procese të cilat shkaktohën
nga forcat e brendshme të Tokës, dhe që ndodhin kryesisht brënda saj,
por që shfaqen shpesh edhe në sipërfaqe të Tokës.
-Procese gjologjike ekzogjene quhën ato procese që lindin nga faktorët
e jashtëm, kryesisht për llogari të enërgjisë diellore dhe zhvillohën në
sipërfaqe të Tokës ose afër saj në thellësi të vogla.
Proceset gjeologjike endogjene (të brendëshme):
ndodhen në brendësi të tokës si rezultat i temperaturave dhe
presioneve të larta.
Në këto procese përmendim:(magmatizimin-vullkanet,
termetet(sizmiciteti), lëvizjet tektonike të korës së Tokës dhe
metamorfizmin).
Magmatizmi:
 Paraqet tërësinë e proceseve të lidhura me lëvizjen e
magmës nga thellësia drejt sipërfaqes së Tokës.
Vullkanizmi është një proces endogjen që ka të bëjë në të shumtën e rasteve,
me daljen e llavës -magmës dhe të produkteve të tjera të gazta e të ngurta, të
cilat e shoqërojnë atë para dhe pas daljës së saj.
Në fillim dalin produktet e gazta kryesisht avuj uji dhe gaze që përmbajnë:
SO2, Cl,CO2, CO, F, Br, CH4 të cilat shpesh vazhdojnë të dalin edhe për
shumë kohë pasi ka pushuar aktiviteti i vullkanit; si dhe produktet e ngurta hi
dhe pluhur vullkanik etj.... Pastaj del llava, e cila rrjedh nëpër shpatet e
vullkanit me shpejtësi të ndryshme që varet nga pjerrtësia e terrenit, shkalla e
viskozitetit të saj…
Në majën e vullkanit ndodhet gryka ose krateri që ka
formën e një hinke me përmasa të ndryshme nga ku
del llava dhe produktet e tjera në sipërfaqe…
Vullkan i shuar:
-Vullkanizmi mund të bëhet me eksplozion, i shoqëruar me gjëmime e tronditje të
mëdha ose në mënyrë të qetë dhe pa tronditje.
-Veçoria fizike kryesore që kushtëzon mënyrën e shpërthimit të vullkanit është
viskoziteti i magmës.
-Kur vullkanet nxjerrin lavë acide, shpërthimi i tyre bëhet me eksplozion ose ka raste
kur lava nuk del fare në sipërfaqe të Tokës. Kurse vullkanet, që nxjerrin lavë me përbërje
bazike, kanë mënyrë të qetë dhe pa zhurmë e tronditje.
Ndertimi dhe elementet perberse
te nje vullkani:
Tipet e vullkaneve:
 Duke marrë parasysh si kriter kryesorë mënyrën (karakterin) e
shpërthimit, vullkanet mund të grupohen në këto tipa kryesorë:
-Vullkane të tipit Havajan: -Vullkane të tipit -Vullkane të tipit
Strombolian: Pelian
-Vullkane të tipit Vezuvizan, dhe
-Vullkane të tipit Krakatau…
Tërmetet:
Tërmetet janë lëkundje të shpejta të kores së Tokës, të shkaktuara kryesisht nga çlirimi i
energjisë së grumbulluar diku në thellësi të Tokës.
Ato janë karakteristike për rajone të pastabilizuar të paqëndrueshme nga ana
gjeologjike, pra tërmetet janë jehonë e lëvizjeve të sotme tektonike, që tregojnë se diku
në brendësi të Tokës ka ndodhur një zhvendosje e masave shkëmbore, një deformim,
nga i cili Toka dhe korja e saj ka pësuar dridhje.
-Vendi ose zona ku ka lindur tërmeti quhet
vatër e tërmetit, kurse qëndra e saj quhet
Hipoqendër. Skaji më i afërt i daljes në
sipërfaqe të diametrit të Tokës të hequr nga
hipoqendra quhet Epiqendër.
-Sipas origjinës Tërmetet ndahen në:
Tërmete tektonike, Tërmete vullkanike
dhe Tërmete nga shëmbjet nëntoksore.
Seizmografi vertikal:
Shkenca që studion tërmetet eshte Sizmologjia.
Studimi i Tërmeteve bëhet duke regjistruar lëkundjet sizmike që vijnë në
stacion, me anë të aparateve të posaqme që quhen Sizmografë…
Saizmogrami i Termetit ne Haiti
në vitin 2010:
Proceset gjeologjike ekzogjene (të jashtme): ndodhen në
siperfaqën e Tokës dhe janë:
tjetërsimi, proceset që lidhen me veprimtarinë e ujërave
rrjedhese siperfaqesore, të ujërave nëntokësore,
të deteve e liqeneve, të erës, të akullnajave etj.
Tjetërsimi – Prishja:
Tjetërsim quhet procesi i prishjës së mineraleve dhe të shkëmbinjve në
vëndin e ndodhjes së tyre, sidomos në rastet kur ato zbulohën në sipërfaqën e
Tokës, nën veprimin e faktorëve të jashtëm, nga të cilët rolin kryesorë e luajnë
temperatura, uji, ajri dhe veprimtaria jetësore e organizmave.
Tjetërsimi është proces i ndërlikuar, i cili shfaqet në disa forma. Ai
përmbledh një sërë procesesh me karakteristika fizike, kimike dhe
biokimike.
Lidhur me karakterin mbizotërues të prishjes dallojmë: tjetërsimin fizik,
tjetërsimin kimik dhe tjetërsimin organik.
(Tjetërsimi Fizik:
Tjetërsimi fizik qëndron në copëtimin dhe thërmimin e shkëmbinjëve pa
ndryshime të dukshme të përbërjes kimike të tyre. Ai zhvillohet kryesisht në
pjesët e dala në sipërfaqe të shkëmbinjve dhe në pjesët më pranë sipërfaqës,
por gjithnë sipër brezit të temperaturave konstante.)
Puna shkatërruese e erës:
Puna shkatërruëse e erës varet, në radhë të parë, nga
shpejtësia e saj.
Sa më e madhe të jetë shpejtësia e erës, aq më e madhe
është forca shkatërruese e saj.
Era poashtu bën një punë të madhe transportuese dhe
depozituese, e cila me se shumti vërehet ne shkretetira…
-Veprimtaria gjeologjike e erës: -Shkretëtira Gobi:
Veprimtaria gjeologjike e ujërave rrjedhëse
sipërfaqësore:
Ujrat rrjedhëse sipërfaqësore quhen të gjitha ujërat që rrjedhin në sipërfaqën e Tokës.
Këto ujëra, duke lëvizur nga vendet më të larta në drejtim të vendeve më të ulta,
kryejnë një punë të madhe gjeologjike, që qëndron në shkatrrimin e shkëmbinjëve,
në transportimin e produkteve të shkatrrimit dhe në depozitimin e këtyre
produkteve.
Puna shkatërruse e ujrave rrjedhese sipërfaqësore shprehet në dy forma:
1. Në shpërlarjen sipërfaqësore -procesi deluvial.
(e cila kryhet nga ujërat që formohen nga reshjet e rrëmbyshme të shirave dhe nga
shkrirja e borës të cilat rrjedhin në sipërfaqën e Tokës, në trajtë të shpërndarë…)
2. Në shpërlarjen lineare gryrrje ose procesi eroziv.
(qe kryhet nga ujrat që rrjedhin në shtretër të caktuar të lumenjve, përroskave…)
-Erozioni – Grryrja: -Depozitimi i rërës në skajet e Lumit:
Proceset gjeologjike që ndodhin në tokë- Gjeologjia në ndërtimtari-shkumbin muzlijaj

More Related Content

What's hot

Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiFlavioHabilaj
 
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshmeNdikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshmeSa Ide
 
Mikrogjallesat
MikrogjallesatMikrogjallesat
Mikrogjallesatldddmk
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjiseroberto1723
 
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja AtmosferikeProjekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja AtmosferikePatrik Liçi
 
Projekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleMatilda Gremi
 
Mjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokalMjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokalolinuhi
 
Aksidentet rrugore
Aksidentet rrugoreAksidentet rrugore
Aksidentet rrugoreArlinda
 
TESTE LETËRSIA 12.docx
TESTE LETËRSIA 12.docxTESTE LETËRSIA 12.docx
TESTE LETËRSIA 12.docxdaskakamakak
 
Veprimtaria gjeologjike e erës
Veprimtaria gjeologjike e erësVeprimtaria gjeologjike e erës
Veprimtaria gjeologjike e erësFaruk Foniqi
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
 
Enzimat
EnzimatEnzimat
EnzimatAn An
 
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)CleaInanis24
 
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIKKleaHaka
 

What's hot (20)

Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
 
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshmeNdikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
 
Mikrogjallesat
MikrogjallesatMikrogjallesat
Mikrogjallesat
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
 
Djemtë e rrugës Pal
Djemtë e rrugës PalDjemtë e rrugës Pal
Djemtë e rrugës Pal
 
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja AtmosferikeProjekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
 
Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
 
Projekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globale
 
Mjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokalMjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokal
 
Aksidentet rrugore
Aksidentet rrugoreAksidentet rrugore
Aksidentet rrugore
 
Projekt biologji
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologji
 
TESTE LETËRSIA 12.docx
TESTE LETËRSIA 12.docxTESTE LETËRSIA 12.docx
TESTE LETËRSIA 12.docx
 
Veprimtaria gjeologjike e erës
Veprimtaria gjeologjike e erësVeprimtaria gjeologjike e erës
Veprimtaria gjeologjike e erës
 
Forcat e fërkimit-Francika Qerimi
Forcat e fërkimit-Francika QerimiForcat e fërkimit-Francika Qerimi
Forcat e fërkimit-Francika Qerimi
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
 
Shkenc Toke
Shkenc TokeShkenc Toke
Shkenc Toke
 
Projekt VULLKANET
Projekt VULLKANETProjekt VULLKANET
Projekt VULLKANET
 
Enzimat
EnzimatEnzimat
Enzimat
 
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
 
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 

Similar to Proceset gjeologjike që ndodhin në tokë- Gjeologjia në ndërtimtari-shkumbin muzlijaj

Similar to Proceset gjeologjike që ndodhin në tokë- Gjeologjia në ndërtimtari-shkumbin muzlijaj (8)

Gjeologjia ne ndertimtari
Gjeologjia ne ndertimtariGjeologjia ne ndertimtari
Gjeologjia ne ndertimtari
 
PROJEKT VULLAKNET
PROJEKT VULLAKNETPROJEKT VULLAKNET
PROJEKT VULLAKNET
 
VULLKANET
VULLKANETVULLKANET
VULLKANET
 
VULLKANET
VULLKANETVULLKANET
VULLKANET
 
Toka dhe brendesia e saj
Toka dhe brendesia e sajToka dhe brendesia e saj
Toka dhe brendesia e saj
 
Tërmetet -Gjeologji-shkumbin muzlijaj
Tërmetet -Gjeologji-shkumbin muzlijaj Tërmetet -Gjeologji-shkumbin muzlijaj
Tërmetet -Gjeologji-shkumbin muzlijaj
 
Betina Jasniqi meteorologjia
Betina Jasniqi meteorologjiaBetina Jasniqi meteorologjia
Betina Jasniqi meteorologjia
 
Moti Blerta Markaj X4( PROJEKT)
Moti Blerta Markaj X4( PROJEKT)Moti Blerta Markaj X4( PROJEKT)
Moti Blerta Markaj X4( PROJEKT)
 

More from shkumbin muzlijaj

Teknologjia betonit afate te zgjidhura fna konstruktiv
Teknologjia betonit afate te zgjidhura fna konstruktivTeknologjia betonit afate te zgjidhura fna konstruktiv
Teknologjia betonit afate te zgjidhura fna konstruktivshkumbin muzlijaj
 
Teknologjia betonit detyra te zgjidhura fna-konstruktiv
Teknologjia betonit detyra te zgjidhura fna-konstruktivTeknologjia betonit detyra te zgjidhura fna-konstruktiv
Teknologjia betonit detyra te zgjidhura fna-konstruktivshkumbin muzlijaj
 
Teknologjia betonit detyra te zgjidhura Naser Kabashi fna
Teknologjia betonit detyra te zgjidhura Naser Kabashi fnaTeknologjia betonit detyra te zgjidhura Naser Kabashi fna
Teknologjia betonit detyra te zgjidhura Naser Kabashi fnashkumbin muzlijaj
 
Materiale ndertimore ii çeliku
Materiale ndertimore ii çelikuMateriale ndertimore ii çeliku
Materiale ndertimore ii çelikushkumbin muzlijaj
 
Rregullativë Ndërtimore FNA - Universiteti i Prishtinës
Rregullativë Ndërtimore FNA - Universiteti i PrishtinësRregullativë Ndërtimore FNA - Universiteti i Prishtinës
Rregullativë Ndërtimore FNA - Universiteti i Prishtinësshkumbin muzlijaj
 
Hyrje në ndërtimtari punim seminarik fna
Hyrje në ndërtimtari punim seminarik fnaHyrje në ndërtimtari punim seminarik fna
Hyrje në ndërtimtari punim seminarik fnashkumbin muzlijaj
 

More from shkumbin muzlijaj (7)

Teknologjia betonit afate te zgjidhura fna konstruktiv
Teknologjia betonit afate te zgjidhura fna konstruktivTeknologjia betonit afate te zgjidhura fna konstruktiv
Teknologjia betonit afate te zgjidhura fna konstruktiv
 
Teknologjia betonit detyra te zgjidhura fna-konstruktiv
Teknologjia betonit detyra te zgjidhura fna-konstruktivTeknologjia betonit detyra te zgjidhura fna-konstruktiv
Teknologjia betonit detyra te zgjidhura fna-konstruktiv
 
Teknologjia betonit detyra te zgjidhura Naser Kabashi fna
Teknologjia betonit detyra te zgjidhura Naser Kabashi fnaTeknologjia betonit detyra te zgjidhura Naser Kabashi fna
Teknologjia betonit detyra te zgjidhura Naser Kabashi fna
 
Figurat letrare
Figurat letrareFigurat letrare
Figurat letrare
 
Materiale ndertimore ii çeliku
Materiale ndertimore ii çelikuMateriale ndertimore ii çeliku
Materiale ndertimore ii çeliku
 
Rregullativë Ndërtimore FNA - Universiteti i Prishtinës
Rregullativë Ndërtimore FNA - Universiteti i PrishtinësRregullativë Ndërtimore FNA - Universiteti i Prishtinës
Rregullativë Ndërtimore FNA - Universiteti i Prishtinës
 
Hyrje në ndërtimtari punim seminarik fna
Hyrje në ndërtimtari punim seminarik fnaHyrje në ndërtimtari punim seminarik fna
Hyrje në ndërtimtari punim seminarik fna
 

Proceset gjeologjike që ndodhin në tokë- Gjeologjia në ndërtimtari-shkumbin muzlijaj

 • 3.  Toka dhe vecanarisht korja e saj që kur është krijuar e deri më sot ka qënë në lëvizje e zhvillim të pandërprerë.  Ajo ka pësuar e pëson edhe në ditët e sotme ndryshime të mëdha. Këto ndryshime janë shkaktuar nga proceset e ndryshimeve gjeologjike, të cilat në shumicën e tyre janë procese që veprojnë shumë ngadalë e për një kohë shumë të gjatë me mijëra e miliona vite…  Disa procese zhvillohen shumë ngadalë, por ka procese që zhvillohen shumë shpejt dhe qojnë në pasoja katastrofale (termetet, vullkanet, shëmbjet, rrëshqitjet e papritura etj)
 • 4. Të gjitha proceset që ndodhin në tokë i ndajmë në dy grupe të medha:  1. Procese gjeologjike endogjene (të brëndëshme),  2. Procese gjeologjike ekzogjene (të jashtme). -Procest gjeologjike endogjene quhën ato procese të cilat shkaktohën nga forcat e brendshme të Tokës, dhe që ndodhin kryesisht brënda saj, por që shfaqen shpesh edhe në sipërfaqe të Tokës. -Procese gjologjike ekzogjene quhën ato procese që lindin nga faktorët e jashtëm, kryesisht për llogari të enërgjisë diellore dhe zhvillohën në sipërfaqe të Tokës ose afër saj në thellësi të vogla.
 • 5. Proceset gjeologjike endogjene (të brendëshme): ndodhen në brendësi të tokës si rezultat i temperaturave dhe presioneve të larta. Në këto procese përmendim:(magmatizimin-vullkanet, termetet(sizmiciteti), lëvizjet tektonike të korës së Tokës dhe metamorfizmin).
 • 6. Magmatizmi:  Paraqet tërësinë e proceseve të lidhura me lëvizjen e magmës nga thellësia drejt sipërfaqes së Tokës. Vullkanizmi është një proces endogjen që ka të bëjë në të shumtën e rasteve, me daljen e llavës -magmës dhe të produkteve të tjera të gazta e të ngurta, të cilat e shoqërojnë atë para dhe pas daljës së saj. Në fillim dalin produktet e gazta kryesisht avuj uji dhe gaze që përmbajnë: SO2, Cl,CO2, CO, F, Br, CH4 të cilat shpesh vazhdojnë të dalin edhe për shumë kohë pasi ka pushuar aktiviteti i vullkanit; si dhe produktet e ngurta hi dhe pluhur vullkanik etj.... Pastaj del llava, e cila rrjedh nëpër shpatet e vullkanit me shpejtësi të ndryshme që varet nga pjerrtësia e terrenit, shkalla e viskozitetit të saj…
 • 7. Në majën e vullkanit ndodhet gryka ose krateri që ka formën e një hinke me përmasa të ndryshme nga ku del llava dhe produktet e tjera në sipërfaqe… Vullkan i shuar: -Vullkanizmi mund të bëhet me eksplozion, i shoqëruar me gjëmime e tronditje të mëdha ose në mënyrë të qetë dhe pa tronditje. -Veçoria fizike kryesore që kushtëzon mënyrën e shpërthimit të vullkanit është viskoziteti i magmës. -Kur vullkanet nxjerrin lavë acide, shpërthimi i tyre bëhet me eksplozion ose ka raste kur lava nuk del fare në sipërfaqe të Tokës. Kurse vullkanet, që nxjerrin lavë me përbërje bazike, kanë mënyrë të qetë dhe pa zhurmë e tronditje. Ndertimi dhe elementet perberse te nje vullkani:
 • 8. Tipet e vullkaneve:  Duke marrë parasysh si kriter kryesorë mënyrën (karakterin) e shpërthimit, vullkanet mund të grupohen në këto tipa kryesorë: -Vullkane të tipit Havajan: -Vullkane të tipit -Vullkane të tipit Strombolian: Pelian -Vullkane të tipit Vezuvizan, dhe -Vullkane të tipit Krakatau…
 • 9. Tërmetet: Tërmetet janë lëkundje të shpejta të kores së Tokës, të shkaktuara kryesisht nga çlirimi i energjisë së grumbulluar diku në thellësi të Tokës. Ato janë karakteristike për rajone të pastabilizuar të paqëndrueshme nga ana gjeologjike, pra tërmetet janë jehonë e lëvizjeve të sotme tektonike, që tregojnë se diku në brendësi të Tokës ka ndodhur një zhvendosje e masave shkëmbore, një deformim, nga i cili Toka dhe korja e saj ka pësuar dridhje. -Vendi ose zona ku ka lindur tërmeti quhet vatër e tërmetit, kurse qëndra e saj quhet Hipoqendër. Skaji më i afërt i daljes në sipërfaqe të diametrit të Tokës të hequr nga hipoqendra quhet Epiqendër. -Sipas origjinës Tërmetet ndahen në: Tërmete tektonike, Tërmete vullkanike dhe Tërmete nga shëmbjet nëntoksore.
 • 10. Seizmografi vertikal: Shkenca që studion tërmetet eshte Sizmologjia. Studimi i Tërmeteve bëhet duke regjistruar lëkundjet sizmike që vijnë në stacion, me anë të aparateve të posaqme që quhen Sizmografë… Saizmogrami i Termetit ne Haiti në vitin 2010:
 • 11.
 • 12. Proceset gjeologjike ekzogjene (të jashtme): ndodhen në siperfaqën e Tokës dhe janë: tjetërsimi, proceset që lidhen me veprimtarinë e ujërave rrjedhese siperfaqesore, të ujërave nëntokësore, të deteve e liqeneve, të erës, të akullnajave etj.
 • 13. Tjetërsimi – Prishja: Tjetërsim quhet procesi i prishjës së mineraleve dhe të shkëmbinjve në vëndin e ndodhjes së tyre, sidomos në rastet kur ato zbulohën në sipërfaqën e Tokës, nën veprimin e faktorëve të jashtëm, nga të cilët rolin kryesorë e luajnë temperatura, uji, ajri dhe veprimtaria jetësore e organizmave. Tjetërsimi është proces i ndërlikuar, i cili shfaqet në disa forma. Ai përmbledh një sërë procesesh me karakteristika fizike, kimike dhe biokimike. Lidhur me karakterin mbizotërues të prishjes dallojmë: tjetërsimin fizik, tjetërsimin kimik dhe tjetërsimin organik. (Tjetërsimi Fizik: Tjetërsimi fizik qëndron në copëtimin dhe thërmimin e shkëmbinjëve pa ndryshime të dukshme të përbërjes kimike të tyre. Ai zhvillohet kryesisht në pjesët e dala në sipërfaqe të shkëmbinjve dhe në pjesët më pranë sipërfaqës, por gjithnë sipër brezit të temperaturave konstante.)
 • 14. Puna shkatërruese e erës: Puna shkatërruëse e erës varet, në radhë të parë, nga shpejtësia e saj. Sa më e madhe të jetë shpejtësia e erës, aq më e madhe është forca shkatërruese e saj. Era poashtu bën një punë të madhe transportuese dhe depozituese, e cila me se shumti vërehet ne shkretetira… -Veprimtaria gjeologjike e erës: -Shkretëtira Gobi:
 • 15. Veprimtaria gjeologjike e ujërave rrjedhëse sipërfaqësore: Ujrat rrjedhëse sipërfaqësore quhen të gjitha ujërat që rrjedhin në sipërfaqën e Tokës. Këto ujëra, duke lëvizur nga vendet më të larta në drejtim të vendeve më të ulta, kryejnë një punë të madhe gjeologjike, që qëndron në shkatrrimin e shkëmbinjëve, në transportimin e produkteve të shkatrrimit dhe në depozitimin e këtyre produkteve. Puna shkatërruse e ujrave rrjedhese sipërfaqësore shprehet në dy forma: 1. Në shpërlarjen sipërfaqësore -procesi deluvial. (e cila kryhet nga ujërat që formohen nga reshjet e rrëmbyshme të shirave dhe nga shkrirja e borës të cilat rrjedhin në sipërfaqën e Tokës, në trajtë të shpërndarë…) 2. Në shpërlarjen lineare gryrrje ose procesi eroziv. (qe kryhet nga ujrat që rrjedhin në shtretër të caktuar të lumenjve, përroskave…)
 • 16. -Erozioni – Grryrja: -Depozitimi i rërës në skajet e Lumit: