SlideShare a Scribd company logo

Trupat gjeometrik

Figurat Plane dhe Trupat Gjeometrik

1 of 16
Download to read offline
Trupat gjeometrik
Stereometria është ajo degë e
matematikës që studion trupat
gjeometrik.Ajo quhet ndryshe
GJEOMETRIA Në HAPËSIRË
Figurat plane ndryshojnë nga trupat gjeometrik
sepse:
1. Figurat plane zënë vend në plan;
2. Kanë 2 përmasa:gjatësi e gjerësi;
3. Kanë sipërfaqe që gjendet:
S=gjatësi*gjerësi
drejtkëndësh katror
trekëndësh
paralelogram qark trapez
pesëkëndësh
gjashtëkëndësh
romb
FIGURA PLANE
Trupat gjeometrik
1.Zënë vend në hapësirë;
2.Kanë 3
përmasa:gjatësi,gjerësi,lartësi;
3.Kanë vëllim;
4.Hapja e tyre ka sipërfaqe.
TRUPAT GJEOMETRIK

Recommended

Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmesidorelahalilaj113
 
Energjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiBlerinaMuobega
 
Kequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetSindi_haka
 
Matematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeAna Ana
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
 
Projekt Matematike
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt MatematikeS Gashi
 

More Related Content

What's hot

Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshmeZbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshmeErhan Luma
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKlarisa Klara
 
Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeXhuLia Muca
 
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...Anja Cami
 
Llojet e teksteve
Llojet e teksteveLlojet e teksteve
Llojet e tekstevesindi21
 
Projekt Fizik - Elektriciteti
Projekt Fizik - ElektricitetiProjekt Fizik - Elektriciteti
Projekt Fizik - ElektricitetiMarinela Abedini
 
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore Mirsad
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Orven Bregu
 
Biodiversiteti
BiodiversitetiBiodiversiteti
BiodiversitetiArlinda
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburFialdoMema
 
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraolinuhi
 
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIKKleaHaka
 
traditat dhe zakonet shkodrane
traditat dhe zakonet shkodranetraditat dhe zakonet shkodrane
traditat dhe zakonet shkodraneEva Kajushi
 
Projekt ne fizike
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizikeDaniela Ela
 

What's hot (20)

Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshmeZbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
 
Gazeta e shkolles
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
 
Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
 
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...
Ndikimi I hidrokarbureve ne jeten e njeriut Burime te reja energjie alternat...
 
Llojet e teksteve
Llojet e teksteveLlojet e teksteve
Llojet e teksteve
 
Projekt Fizik - Elektriciteti
Projekt Fizik - ElektricitetiProjekt Fizik - Elektriciteti
Projekt Fizik - Elektriciteti
 
energjia
energjia energjia
energjia
 
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
 
Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
 
Biodiversiteti
BiodiversitetiBiodiversiteti
Biodiversiteti
 
Mjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriuMjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriu
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
 
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
 
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 
traditat dhe zakonet shkodrane
traditat dhe zakonet shkodranetraditat dhe zakonet shkodrane
traditat dhe zakonet shkodrane
 
Projekt ne fizike
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizike
 

Viewers also liked

Presentation kubi, kuboidi,prizmi
Presentation kubi, kuboidi,prizmi Presentation kubi, kuboidi,prizmi
Presentation kubi, kuboidi,prizmi zenel hajdini
 
Siperfaqja e figurave gjeometrike
Siperfaqja e figurave gjeometrikeSiperfaqja e figurave gjeometrike
Siperfaqja e figurave gjeometrikeKlodian Tashi
 
Trupat e rrotullimit
Trupat e rrotullimitTrupat e rrotullimit
Trupat e rrotullimitani salla
 
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquarShkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquarDiana Lamaj
 
Matematicienë të shquar
Matematicienë të shquarMatematicienë të shquar
Matematicienë të shquarKlea Vyshka
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesXhuliana Haxhiu
 
Ushtrime nga lenda e statistikes
Ushtrime nga lenda e statistikesUshtrime nga lenda e statistikes
Ushtrime nga lenda e statistikeskulla 2010
 

Viewers also liked (12)

Presentation kubi, kuboidi,prizmi
Presentation kubi, kuboidi,prizmi Presentation kubi, kuboidi,prizmi
Presentation kubi, kuboidi,prizmi
 
Matematika8
Matematika8Matematika8
Matematika8
 
Presentation1
Presentation1Presentation1
Presentation1
 
Siperfaqja e figurave gjeometrike
Siperfaqja e figurave gjeometrikeSiperfaqja e figurave gjeometrike
Siperfaqja e figurave gjeometrike
 
Trupat e rrotullimit
Trupat e rrotullimitTrupat e rrotullimit
Trupat e rrotullimit
 
Matematikk
MatematikkMatematikk
Matematikk
 
Matematike
MatematikeMatematike
Matematike
 
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquarShkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
 
Matematicienë të shquar
Matematicienë të shquarMatematicienë të shquar
Matematicienë të shquar
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikes
 
Ushtrime nga lenda e statistikes
Ushtrime nga lenda e statistikesUshtrime nga lenda e statistikes
Ushtrime nga lenda e statistikes
 
Projekt Matematike
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt Matematike
 

More from Esmer Alda

More from Esmer Alda (7)

Afghanistan
Afghanistan Afghanistan
Afghanistan
 
Elementët kimikë
Elementët kimikë Elementët kimikë
Elementët kimikë
 
Animal abuse
Animal abuseAnimal abuse
Animal abuse
 
Family
FamilyFamily
Family
 
Family
Family Family
Family
 
Act now
Act nowAct now
Act now
 
Riciklmi
RiciklmiRiciklmi
Riciklmi
 

Trupat gjeometrik

 • 2. Stereometria është ajo degë e matematikës që studion trupat gjeometrik.Ajo quhet ndryshe GJEOMETRIA Në HAPËSIRË
 • 3. Figurat plane ndryshojnë nga trupat gjeometrik sepse: 1. Figurat plane zënë vend në plan; 2. Kanë 2 përmasa:gjatësi e gjerësi; 3. Kanë sipërfaqe që gjendet: S=gjatësi*gjerësi
 • 4. drejtkëndësh katror trekëndësh paralelogram qark trapez pesëkëndësh gjashtëkëndësh romb FIGURA PLANE
 • 5. Trupat gjeometrik 1.Zënë vend në hapësirë; 2.Kanë 3 përmasa:gjatësi,gjerësi,lartësi; 3.Kanë vëllim; 4.Hapja e tyre ka sipërfaqe.
 • 7. •PRIZËM I DREJTË QUHET SHUMËFAQESHI,I CILI KA PËR BAZA 2 SHUMËKËNDËSHA KONGRUENTE ME BRINJË PËRKATËSISHT PARALELE DHE FAQET ANËSORE I KA DREJTKëËNDËSHA. PRIZËM ME BAZË KATËRKËNDËSH Prizëm me bazë katrore Prizëm me bazë qarkore
 • 8. Kub është kuboidi,të gjitha faqet e të cilit janë katrorë kongruentë. V=a 3 S=6s2 V=S.baze*lartësi S=P*l+2*S.b
 • 9. Prizmi I drejtë katërkëndor me bazë drejtkëndësh quhet V=a*b*c dhe S=2*(ab+bc+ac) KUBOID
 • 10. + + = •Vëllimi I një piramide është sa një e treta e vëllimit të një prizmi të drejtë me bazë e lartësi të njëjtë. •Vëllimi I një prizmi të drejtë është I barabartë me shumën e vëllimeve të tre piramidave me bazë e lartësi të njëjtë.
 • 11. •Piramida është një shumëfaqësh me baza 2 shumëkëndësha dhe faqet anësore I ka kongruente. S=S.baze +S.anësore S=1/2*P+S.anësore
 • 12. •Vëllimi I cilindrit është I barabartë me shumën e vëllimeve të tre koneve me lartësi e rreze të njëjtë. •Vëllimi I një koni është I barabartë me një të tretën e vëllimit të një cilindri me lartësi e rreze te njëjtë. + + =
 • 13. •Koni është ai trup gjeometrik që ka si bazë një qark dhe si faqe anësore një sektor qarkor. SE QARKUT= *R 2 VI KONIT=1/3* *R*h 2
 • 14. •Cilindri është një prizëm I drejtë me 2 baza qarkore. V I CILINDRIT=S.e qarkut * h VI CILINDRIT=S.baze*h Se qarkut= *r 2 S=2* *R*H V= *r*h 2
 • 15. •Sfera është një trup gjeometrik dhe nuk ka një përkufizim të caktuar. V=4/3* *r 3 S=4* * r 2