SlideShare a Scribd company logo

Llojet e teksteve

S
sindi21

llojet e teksteve letrare

1 of 10
Download to read offline
LLOJET E TEKSTEVE
NENLLLOJET DHE KARAKTERISTIKAT
CFARE DUHET TE DIME PER
NJE TEKST?
 Me tekst kuptojme teresine e fjaleve, fjalive dhe paragrafeve
,qe lidhen sipas qellimit , kuptimit , saktesise gramatikore.
 Zakonisht nje tekst ka nje titull , qe vjen si paraqitje sintetike
e gjithe tekstit.
 Paragrafi eshte njesia me e vogel kuptimore e nje teksti , qe
sjell nje ide te perfunduar,
 Koherenca eshte lidhja logjike e nje teksti.
 Kohezioni eshte teresia e mjeteve gjuhesore ne funksion te
koherences.
Ndahen per nga funksioni
Krijohen ne baze te parimeve te njejta
Dy grupet kryesore te teksteve
LETRAR dhe JOLETRAT
Karakteristika
• Funksioni : praktik
• Permban nje dije te qendrueshme ne perditshmeri
Teksti joletrar
INFORMUES PERSHKRUES SHPJEGUES ARGUMENTUES
Klasifikimi ne
baze te qellimit
• Informimi
• Realizohet me ane te
fakteve dhe te dhenaveQellimi
• Objektiv
• Analitik (i detajuar)
• Sintetik (i permbledhur)
Lloji
• Kronika
• Auto/Biografia
• Letra
Nentekste
KRONI
KA
• Tekst narrativ
• Bazohet ne
rregullen e
5W
• Sipas
tematikes
ndahet ne :
kulturore,
historike,
sportive
• Sipas
natyres se
ngjarjes
ndahet ne : e
bardhe, roze
, e zeze
BIOGRAFIA
• Objektive
• Fakte dhe te
dhena
personale
• Jepet ana
pozitive dhe
negative e
personazhit
per te cilin
shkruhet
• Ne veten e
trete,
nr.njejes.
• Folje qe
tregojne
veprime
AUTOBIO
GRAFIA
• Subjektive
• Fakte dhe te
dhena
personale
• Jepet vetem
ana pozitive
e
personazhit
per te cilin
shkruhet.
• Ne veten e
pare,
nr.njejes.
• Folje qe
tregojne
gjendje.
LETRA
FORMALE
• Objektive
• Forme e
kortezise
• Ka nje motiv
• Formula
hyrese dhe
mbyllese te
ngurtesuara.
• Emocione
pozicioni
• Gjuhe e
drejtperdrejte
me saktesi
maksiomale
LETRA
PERSONA
LE
• Subjektive
• Intime
• Mund te kete
me shume
se nje motiv
• Formula jo te
ngurtesuara
• Gjuhe e
pasur me
shkurtime ,
pseudonime,
e lire dhe e
shpenguar
• Ditari – leter
me vetveten

Recommended

Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor HygoProjekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor HygoAldrin Pashku
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Xhesiana Muka
 
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraolinuhi
 
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyreDialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyreKlevi Hoxha
 
iliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesssuseree34b8
 

More Related Content

What's hot

Kohezioni dhe koherenca
Kohezioni dhe koherencaKohezioni dhe koherenca
Kohezioni dhe koherencaMenaxherat
 
matematika projekt
matematika projektmatematika projekt
matematika projektFacebook
 
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” #MesueseAurela Elezaj
 
Pastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipePastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipeolinuhi
 
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Rexhino Kovaci
 
Problemet e arsimit e shkolles sot
Problemet e arsimit e shkolles sotProblemet e arsimit e shkolles sot
Problemet e arsimit e shkolles sotGenti Mustafaj
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.ronela hasanaj
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutmikaela basha
 
Guide turistike
Guide turistikeGuide turistike
Guide turistikesara7991
 
Albanian Language - verbs
Albanian Language - verbs Albanian Language - verbs
Albanian Language - verbs Faruk Istogu
 
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmesidorelahalilaj113
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
 
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneTeknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneJugerta Poçi
 
Filozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIDenisa Caushi
 

What's hot (20)

Kohezioni dhe koherenca
Kohezioni dhe koherencaKohezioni dhe koherenca
Kohezioni dhe koherenca
 
matematika projekt
matematika projektmatematika projekt
matematika projekt
 
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
 
Pastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipePastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipe
 
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
 
Problemet e arsimit e shkolles sot
Problemet e arsimit e shkolles sotProblemet e arsimit e shkolles sot
Problemet e arsimit e shkolles sot
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
 
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
 
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
 
Guide turistike
Guide turistikeGuide turistike
Guide turistike
 
Albanian Language - verbs
Albanian Language - verbs Albanian Language - verbs
Albanian Language - verbs
 
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
 
Ndotja e ujit
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
 
Gazeta e shkolles
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
 
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneTeknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
 
Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
 
Filozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 

Similar to Llojet e teksteve

Permbledhje koll.1 metodat e hulumtimit shkencor
Permbledhje koll.1 metodat e hulumtimit shkencorPermbledhje koll.1 metodat e hulumtimit shkencor
Permbledhje koll.1 metodat e hulumtimit shkencorZuhdiHajzeri
 
Shkrimi reflektiv
Shkrimi reflektivShkrimi reflektiv
Shkrimi reflektivMenaxherat
 
12 shprehi të të menduarit kritik byirenakotobelli
12 shprehi të të menduarit kritik byirenakotobelli12 shprehi të të menduarit kritik byirenakotobelli
12 shprehi të të menduarit kritik byirenakotobelliirena kotobelli
 
Vleresimi me note sipas objektivave te programit
Vleresimi me note sipas objektivave te programitVleresimi me note sipas objektivave te programit
Vleresimi me note sipas objektivave te programitValbona Imeraj
 
Ceklista Gjuhë shqipe-kl.IV-k.i ri.docx
Ceklista Gjuhë shqipe-kl.IV-k.i ri.docxCeklista Gjuhë shqipe-kl.IV-k.i ri.docx
Ceklista Gjuhë shqipe-kl.IV-k.i ri.docxTrekndshididaktik
 
PLANIFIKIMI LËNDOR KURRIKULA E RE byirenakotobelli
PLANIFIKIMI LËNDOR KURRIKULA E RE byirenakotobelliPLANIFIKIMI LËNDOR KURRIKULA E RE byirenakotobelli
PLANIFIKIMI LËNDOR KURRIKULA E RE byirenakotobelliirena kotobelli
 
Metodologjia dhe Shkrimi Ligjor
Metodologjia dhe Shkrimi LigjorMetodologjia dhe Shkrimi Ligjor
Metodologjia dhe Shkrimi LigjorRefik Mustafa
 
Procesi i te shkruarit
Procesi i te shkruaritProcesi i te shkruarit
Procesi i te shkruaritMenaxherat
 
Plan individual mesimor
Plan individual mesimorPlan individual mesimor
Plan individual mesimorValbona Imeraj
 
Presentation (39).pptx
Presentation (39).pptxPresentation (39).pptx
Presentation (39).pptxSokol Tabaku
 

Similar to Llojet e teksteve (11)

Permbledhje koll.1 metodat e hulumtimit shkencor
Permbledhje koll.1 metodat e hulumtimit shkencorPermbledhje koll.1 metodat e hulumtimit shkencor
Permbledhje koll.1 metodat e hulumtimit shkencor
 
Shkrimi reflektiv
Shkrimi reflektivShkrimi reflektiv
Shkrimi reflektiv
 
12 shprehi të të menduarit kritik byirenakotobelli
12 shprehi të të menduarit kritik byirenakotobelli12 shprehi të të menduarit kritik byirenakotobelli
12 shprehi të të menduarit kritik byirenakotobelli
 
Vleresimi me note sipas objektivave te programit
Vleresimi me note sipas objektivave te programitVleresimi me note sipas objektivave te programit
Vleresimi me note sipas objektivave te programit
 
Ceklista Gjuhë shqipe-kl.IV-k.i ri.docx
Ceklista Gjuhë shqipe-kl.IV-k.i ri.docxCeklista Gjuhë shqipe-kl.IV-k.i ri.docx
Ceklista Gjuhë shqipe-kl.IV-k.i ri.docx
 
PLANIFIKIMI LËNDOR KURRIKULA E RE byirenakotobelli
PLANIFIKIMI LËNDOR KURRIKULA E RE byirenakotobelliPLANIFIKIMI LËNDOR KURRIKULA E RE byirenakotobelli
PLANIFIKIMI LËNDOR KURRIKULA E RE byirenakotobelli
 
Metodologjia dhe Shkrimi Ligjor
Metodologjia dhe Shkrimi LigjorMetodologjia dhe Shkrimi Ligjor
Metodologjia dhe Shkrimi Ligjor
 
Procesi i te shkruarit
Procesi i te shkruaritProcesi i te shkruarit
Procesi i te shkruarit
 
Plan individual mesimor
Plan individual mesimorPlan individual mesimor
Plan individual mesimor
 
Presentation (39).pptx
Presentation (39).pptxPresentation (39).pptx
Presentation (39).pptx
 
Gjuhe 10-16.04.2020
Gjuhe 10-16.04.2020Gjuhe 10-16.04.2020
Gjuhe 10-16.04.2020
 

Llojet e teksteve

 • 1. LLOJET E TEKSTEVE NENLLLOJET DHE KARAKTERISTIKAT
 • 2. CFARE DUHET TE DIME PER NJE TEKST?  Me tekst kuptojme teresine e fjaleve, fjalive dhe paragrafeve ,qe lidhen sipas qellimit , kuptimit , saktesise gramatikore.  Zakonisht nje tekst ka nje titull , qe vjen si paraqitje sintetike e gjithe tekstit.  Paragrafi eshte njesia me e vogel kuptimore e nje teksti , qe sjell nje ide te perfunduar,  Koherenca eshte lidhja logjike e nje teksti.  Kohezioni eshte teresia e mjeteve gjuhesore ne funksion te koherences.
 • 3. Ndahen per nga funksioni Krijohen ne baze te parimeve te njejta Dy grupet kryesore te teksteve LETRAR dhe JOLETRAT
 • 4. Karakteristika • Funksioni : praktik • Permban nje dije te qendrueshme ne perditshmeri Teksti joletrar INFORMUES PERSHKRUES SHPJEGUES ARGUMENTUES Klasifikimi ne baze te qellimit
 • 5. • Informimi • Realizohet me ane te fakteve dhe te dhenaveQellimi • Objektiv • Analitik (i detajuar) • Sintetik (i permbledhur) Lloji • Kronika • Auto/Biografia • Letra Nentekste
 • 6. KRONI KA • Tekst narrativ • Bazohet ne rregullen e 5W • Sipas tematikes ndahet ne : kulturore, historike, sportive • Sipas natyres se ngjarjes ndahet ne : e bardhe, roze , e zeze BIOGRAFIA • Objektive • Fakte dhe te dhena personale • Jepet ana pozitive dhe negative e personazhit per te cilin shkruhet • Ne veten e trete, nr.njejes. • Folje qe tregojne veprime AUTOBIO GRAFIA • Subjektive • Fakte dhe te dhena personale • Jepet vetem ana pozitive e personazhit per te cilin shkruhet. • Ne veten e pare, nr.njejes. • Folje qe tregojne gjendje. LETRA FORMALE • Objektive • Forme e kortezise • Ka nje motiv • Formula hyrese dhe mbyllese te ngurtesuara. • Emocione pozicioni • Gjuhe e drejtperdrejte me saktesi maksiomale LETRA PERSONA LE • Subjektive • Intime • Mund te kete me shume se nje motiv • Formula jo te ngurtesuara • Gjuhe e pasur me shkurtime , pseudonime, e lire dhe e shpenguar • Ditari – leter me vetveten
 • 7. QELLIMI -Te krijoje imazhin -Perdor detajet shqisore PERDOR -Mjete gjuhesore si : emer, mbiemer, orientim ne hapesire ,kohe etj. -Linje pershkrimi : krahasuese, nga e vecanta tek e pergjithshmja etj. NENTEKSTE -Objektiv , Subjektiv, Shprehes
 • 8. NENTEKSTE OBJEKTIV Informues I sakte dhe i hollesishem Gjuhe e thjeshte dhe teknike SUBJEKTIV Perfshirje e emocioneve, kendveshtrimeve personale Gjuhe e figurshme Perzgjidhen detajet e duhura per te arritur qellimin SHPREHES (BINDES) Subjektiv Sjell imazhin duke treguar vetem anet pozitive Gjuhe e zgjedhur me kujdes qe nxit kureshtjen Foje ne menyren nxitese
 • 9. Qellimi Te shpjegoje, analizoje,sqaroje ,konkretizoje nje koncept, ceshtje,teme te caktuar. STRUKTURA Parashtrim i ceshtjes Teza Pergjigje e pyetjeve “si” “pse” ELEMENTE TE GJUHES Fjali pyetese te pjeseshme Fjali ftilluese Fjali shkakore Fjali me nenrenditje percaktore Struktura klishe ( e thene ndryshe,nga kjo pikepamje) LLOJE Tekse mesimore Shkrime kritike Ese shpjeguese Referata/diskuti me Tekste udhezuese
 • 10. TEKSTI UDHEZUES SI NENLLOJ I TEKSTIT SHPJEGUES QELLIMI KARAKTERISTIKA GJUHESORE NENLLOJE -udhezim -folje ne urdherore, lidhore, joveprore - Ligjet -simbole -ilustrime -Recetat -detaje -qartesi maksimale qe nuk le vend per nenkuptim -Manualet e perdorimit