SlideShare a Scribd company logo

Tregtia elektronike

Sisteme Informacioni

Tregtia elektronike

1 of 24
E - Biznesi
Është procesi i blerjes dhe shitjes së mallrave dhe
shërbimeve në rrugë elektronike.
Ai përfshinë transaksionet që përdorin rrjetet,
internetin dhe teknologji tjera digjitale.  
Teknologjitë që operojnë përmes Internetit po
lindin modele të reja biznesi që po ndryshojnë
rrënjëshisht strukturat bazë funksionuese në
kompanitë që për dekada kanë ecur mirë në
treg.
Për shembull, nga kompjuteri i shtëpisë mund të
blini online muzikë, videokaseta, libra dhe një
sërë gjërash të tjera, pa pasur nevojë të shkoni
në dyqan pakice.
Një numër kompanish, si amazon.com dhe eBay
kanë hyrë në skenën tregtare për t’u kujdesur
për nevoja të tilla.
Vlera e IT-së dhe e Internetit gjendet në
kapacitetin e tyre për të magazinuar, rifituar,
analizuar dhe për të komunikuar informacione
menjëherë, kudo, me kosto të papërfillshme.
Nëse IT dhe Interneti duhet të vendosen në të
njejtën kategori me revolucionet e mëparshme
teknologjike duhet tu jepen përgjigje tri pytjeve
kryesore.
Sa rrënjësisht e ndryshon teknologjia jetën e
përditshme?
Sa u duhet bizneseve të riorganizojnë procesin e
prodhimit për tu bërë më efiçiente dhe më
pranë konsumatorit?
Kush është impakti i teknologjisë së re në biznes
në të gjithë ekonominë, qoftë duke lejuar që
produktet ekzistuese të bëhen më efiçente, qoftë
duke krijuar produkte tërësisht të reja?
Ad

Recommended

Ligj. nr. 9, tregtia elektronike
Ligj. nr. 9, tregtia elektronikeLigj. nr. 9, tregtia elektronike
Ligj. nr. 9, tregtia elektronikeZana Agushi
 
Polika e promocionit x
Polika e promocionit xPolika e promocionit x
Polika e promocionit xZana Agushi
 
Tregtia Elektronike / E-Commerce
Tregtia Elektronike / E-CommerceTregtia Elektronike / E-Commerce
Tregtia Elektronike / E-Commercebeharjs
 
Tregu, oferta dhe kerkesa
Tregu, oferta dhe kerkesaTregu, oferta dhe kerkesa
Tregu, oferta dhe kerkesaMenaxherat
 
Konkurrenca e plotë apo përfekte
Konkurrenca e plotë apo përfekteKonkurrenca e plotë apo përfekte
Konkurrenca e plotë apo përfekteValdet Shala
 
E - Marketingu - Dr. Hykmete Bajrami
E - Marketingu - Dr. Hykmete BajramiE - Marketingu - Dr. Hykmete Bajrami
E - Marketingu - Dr. Hykmete Bajramifatonbajrami1
 
Shitja personale
Shitja personaleShitja personale
Shitja personaleVilma Hoxha
 
Elasticiteti i kerkese dhe i ofertes elasticiteti
Elasticiteti i kerkese dhe i ofertes elasticitetiElasticiteti i kerkese dhe i ofertes elasticiteti
Elasticiteti i kerkese dhe i ofertes elasticitetiMenaxherat
 

More Related Content

What's hot

Prezantimi i pasqyrave financiare.
Prezantimi i pasqyrave financiare.Prezantimi i pasqyrave financiare.
Prezantimi i pasqyrave financiare.Vllaznim Bytyqi
 
Organizimi i ndermarrjes
Organizimi i ndermarrjesOrganizimi i ndermarrjes
Organizimi i ndermarrjesekonomia
 
ETIKA NË BIZNES - Dr. Ymer Havolli (Pyetje dhe përgjigje)
ETIKA NË BIZNES - Dr. Ymer Havolli (Pyetje dhe përgjigje)ETIKA NË BIZNES - Dr. Ymer Havolli (Pyetje dhe përgjigje)
ETIKA NË BIZNES - Dr. Ymer Havolli (Pyetje dhe përgjigje)fatonbajrami1
 
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)fatonbajrami1
 
E Biznesi Ligjerata Kapitull 1-5
E Biznesi Ligjerata Kapitull 1-5E Biznesi Ligjerata Kapitull 1-5
E Biznesi Ligjerata Kapitull 1-5Menaxherat
 
Elasticiteti i kerkeses
Elasticiteti i kerkesesElasticiteti i kerkeses
Elasticiteti i kerkesesBessnik Latifi
 
Konkurensa monopolistike
Konkurensa monopolistikeKonkurensa monopolistike
Konkurensa monopolistikeBastri Fetahu
 
Promocioni i shitjeve ( marketing )
Promocioni i shitjeve ( marketing )Promocioni i shitjeve ( marketing )
Promocioni i shitjeve ( marketing )Sabir Asipi
 
Bazat e kontabilitetit
Bazat e kontabilitetitBazat e kontabilitetit
Bazat e kontabilitetitbaron
 
Pyetje-Pergjigje nga lënda e Mikroekonomisë 1 .
Pyetje-Pergjigje nga lënda e Mikroekonomisë 1 . Pyetje-Pergjigje nga lënda e Mikroekonomisë 1 .
Pyetje-Pergjigje nga lënda e Mikroekonomisë 1 . Arianit Zeqiri
 
1. biznesi dhe format e organizimit të tij
1. biznesi dhe format e organizimit të tij1. biznesi dhe format e organizimit të tij
1. biznesi dhe format e organizimit të tijMenaxherat
 
Tregu Dhe Llojet E Tij
Tregu Dhe Llojet E TijTregu Dhe Llojet E Tij
Tregu Dhe Llojet E Tijha 15753
 
Konceptet e kostos
Konceptet e kostosKonceptet e kostos
Konceptet e kostosHamit Agushi
 
MAKROEKONOMIA - Pyetje dhe përgjigje
MAKROEKONOMIA - Pyetje dhe përgjigjeMAKROEKONOMIA - Pyetje dhe përgjigje
MAKROEKONOMIA - Pyetje dhe përgjigjefatonbajrami1
 
02 financa, paraja - kuptimi, format, dhe funksionet
02 financa,  paraja - kuptimi, format, dhe funksionet02 financa,  paraja - kuptimi, format, dhe funksionet
02 financa, paraja - kuptimi, format, dhe funksionetShkumbin Gashi
 
Menaxhimi Financiar
Menaxhimi Financiar Menaxhimi Financiar
Menaxhimi Financiar Menaxherat
 

What's hot (20)

Prezantimi i pasqyrave financiare.
Prezantimi i pasqyrave financiare.Prezantimi i pasqyrave financiare.
Prezantimi i pasqyrave financiare.
 
Mikroekonomi 2
Mikroekonomi 2Mikroekonomi 2
Mikroekonomi 2
 
Organizimi i ndermarrjes
Organizimi i ndermarrjesOrganizimi i ndermarrjes
Organizimi i ndermarrjes
 
ETIKA NË BIZNES - Dr. Ymer Havolli (Pyetje dhe përgjigje)
ETIKA NË BIZNES - Dr. Ymer Havolli (Pyetje dhe përgjigje)ETIKA NË BIZNES - Dr. Ymer Havolli (Pyetje dhe përgjigje)
ETIKA NË BIZNES - Dr. Ymer Havolli (Pyetje dhe përgjigje)
 
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
 
E Biznesi Ligjerata Kapitull 1-5
E Biznesi Ligjerata Kapitull 1-5E Biznesi Ligjerata Kapitull 1-5
E Biznesi Ligjerata Kapitull 1-5
 
Elasticiteti i kerkeses
Elasticiteti i kerkesesElasticiteti i kerkeses
Elasticiteti i kerkeses
 
Konkurensa monopolistike
Konkurensa monopolistikeKonkurensa monopolistike
Konkurensa monopolistike
 
Promocioni i shitjeve ( marketing )
Promocioni i shitjeve ( marketing )Promocioni i shitjeve ( marketing )
Promocioni i shitjeve ( marketing )
 
Bazat e kontabilitetit
Bazat e kontabilitetitBazat e kontabilitetit
Bazat e kontabilitetit
 
Pyetje-Pergjigje nga lënda e Mikroekonomisë 1 .
Pyetje-Pergjigje nga lënda e Mikroekonomisë 1 . Pyetje-Pergjigje nga lënda e Mikroekonomisë 1 .
Pyetje-Pergjigje nga lënda e Mikroekonomisë 1 .
 
1. biznesi dhe format e organizimit të tij
1. biznesi dhe format e organizimit të tij1. biznesi dhe format e organizimit të tij
1. biznesi dhe format e organizimit të tij
 
Tregu Dhe Llojet E Tij
Tregu Dhe Llojet E TijTregu Dhe Llojet E Tij
Tregu Dhe Llojet E Tij
 
Konceptet e kostos
Konceptet e kostosKonceptet e kostos
Konceptet e kostos
 
Elasticiteti i ofertës dhe këkresës
Elasticiteti i ofertës dhe këkresësElasticiteti i ofertës dhe këkresës
Elasticiteti i ofertës dhe këkresës
 
MAKROEKONOMIA - Pyetje dhe përgjigje
MAKROEKONOMIA - Pyetje dhe përgjigjeMAKROEKONOMIA - Pyetje dhe përgjigje
MAKROEKONOMIA - Pyetje dhe përgjigje
 
Bilanci
BilanciBilanci
Bilanci
 
Ndermarresi
NdermarresiNdermarresi
Ndermarresi
 
02 financa, paraja - kuptimi, format, dhe funksionet
02 financa,  paraja - kuptimi, format, dhe funksionet02 financa,  paraja - kuptimi, format, dhe funksionet
02 financa, paraja - kuptimi, format, dhe funksionet
 
Menaxhimi Financiar
Menaxhimi Financiar Menaxhimi Financiar
Menaxhimi Financiar
 

Viewers also liked

BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Skriptë)
BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Skriptë)BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Skriptë)
BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Skriptë)fatonbajrami1
 
Open Source E-Commerce Platforms - Shqip
Open Source E-Commerce Platforms - ShqipOpen Source E-Commerce Platforms - Shqip
Open Source E-Commerce Platforms - Shqipyllferizi
 
Bertan Punim E Biznes
Bertan Punim E BiznesBertan Punim E Biznes
Bertan Punim E Biznesgueste4010
 
Informatika Biznesore Resurse interneti biznesi_elektronik -dispensa-fshab
Informatika Biznesore Resurse interneti biznesi_elektronik -dispensa-fshabInformatika Biznesore Resurse interneti biznesi_elektronik -dispensa-fshab
Informatika Biznesore Resurse interneti biznesi_elektronik -dispensa-fshabValdet Shala
 
E Biznesi Ligjerata Kap 6 9
E Biznesi Ligjerata Kap 6 9E Biznesi Ligjerata Kap 6 9
E Biznesi Ligjerata Kap 6 9Menaxherat
 
Informatika e biznesit java11(1)
Informatika e biznesit  java11(1)Informatika e biznesit  java11(1)
Informatika e biznesit java11(1)coupletea
 
Informatika e biznesit java5
Informatika e biznesit java5Informatika e biznesit java5
Informatika e biznesit java5coupletea
 
E-banking (word)
E-banking (word)E-banking (word)
E-banking (word)olalegisi
 
Si zgjidhet programi kompjuterik qe ju do te vendosni per tu trajnuar?
Si zgjidhet programi kompjuterik qe ju do te vendosni per tu trajnuar?Si zgjidhet programi kompjuterik qe ju do te vendosni per tu trajnuar?
Si zgjidhet programi kompjuterik qe ju do te vendosni per tu trajnuar?Self-employed
 
Informatika e biznesit java4
Informatika e biznesit java4Informatika e biznesit java4
Informatika e biznesit java4coupletea
 
VIRUSET KOMPJUTERIKE
VIRUSET KOMPJUTERIKEVIRUSET KOMPJUTERIKE
VIRUSET KOMPJUTERIKEMIRI1ALLARAJ
 
So kapitulli vi 2013
So kapitulli vi 2013So kapitulli vi 2013
So kapitulli vi 2013Valdet Shala
 
So kapitulli vii teoria e barazise 2013
So kapitulli vii teoria e barazise 2013So kapitulli vii teoria e barazise 2013
So kapitulli vii teoria e barazise 2013Valdet Shala
 
Prezantim 2 MSc Behrije Ramaj
Prezantim 2 MSc Behrije Ramaj Prezantim 2 MSc Behrije Ramaj
Prezantim 2 MSc Behrije Ramaj Valdet Shala
 
Ligj 3 mimoza_luta
Ligj 3 mimoza_lutaLigj 3 mimoza_luta
Ligj 3 mimoza_lutaValdet Shala
 
So kapitulli x fuqia politika-konflikti-2013
So kapitulli x fuqia politika-konflikti-2013So kapitulli x fuqia politika-konflikti-2013
So kapitulli x fuqia politika-konflikti-2013Valdet Shala
 

Viewers also liked (20)

BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Skriptë)
BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Skriptë)BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Skriptë)
BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Skriptë)
 
Open Source E-Commerce Platforms - Shqip
Open Source E-Commerce Platforms - ShqipOpen Source E-Commerce Platforms - Shqip
Open Source E-Commerce Platforms - Shqip
 
Bertan Punim E Biznes
Bertan Punim E BiznesBertan Punim E Biznes
Bertan Punim E Biznes
 
Informatika Biznesore Resurse interneti biznesi_elektronik -dispensa-fshab
Informatika Biznesore Resurse interneti biznesi_elektronik -dispensa-fshabInformatika Biznesore Resurse interneti biznesi_elektronik -dispensa-fshab
Informatika Biznesore Resurse interneti biznesi_elektronik -dispensa-fshab
 
Biznesi Elektronik
Biznesi ElektronikBiznesi Elektronik
Biznesi Elektronik
 
E Biznesi Ligjerata Kap 6 9
E Biznesi Ligjerata Kap 6 9E Biznesi Ligjerata Kap 6 9
E Biznesi Ligjerata Kap 6 9
 
Informatika e biznesit java11(1)
Informatika e biznesit  java11(1)Informatika e biznesit  java11(1)
Informatika e biznesit java11(1)
 
Informatika e biznesit java5
Informatika e biznesit java5Informatika e biznesit java5
Informatika e biznesit java5
 
E-banking (word)
E-banking (word)E-banking (word)
E-banking (word)
 
Si zgjidhet programi kompjuterik qe ju do te vendosni per tu trajnuar?
Si zgjidhet programi kompjuterik qe ju do te vendosni per tu trajnuar?Si zgjidhet programi kompjuterik qe ju do te vendosni per tu trajnuar?
Si zgjidhet programi kompjuterik qe ju do te vendosni per tu trajnuar?
 
Informatika e biznesit java4
Informatika e biznesit java4Informatika e biznesit java4
Informatika e biznesit java4
 
VIRUSET KOMPJUTERIKE
VIRUSET KOMPJUTERIKEVIRUSET KOMPJUTERIKE
VIRUSET KOMPJUTERIKE
 
Ligj mimoza luta
Ligj mimoza lutaLigj mimoza luta
Ligj mimoza luta
 
Presentation6
Presentation6Presentation6
Presentation6
 
So kapitulli vi 2013
So kapitulli vi 2013So kapitulli vi 2013
So kapitulli vi 2013
 
So kapitulli vii teoria e barazise 2013
So kapitulli vii teoria e barazise 2013So kapitulli vii teoria e barazise 2013
So kapitulli vii teoria e barazise 2013
 
Ligj sim mimoza
Ligj sim mimozaLigj sim mimoza
Ligj sim mimoza
 
Prezantim 2 MSc Behrije Ramaj
Prezantim 2 MSc Behrije Ramaj Prezantim 2 MSc Behrije Ramaj
Prezantim 2 MSc Behrije Ramaj
 
Ligj 3 mimoza_luta
Ligj 3 mimoza_lutaLigj 3 mimoza_luta
Ligj 3 mimoza_luta
 
So kapitulli x fuqia politika-konflikti-2013
So kapitulli x fuqia politika-konflikti-2013So kapitulli x fuqia politika-konflikti-2013
So kapitulli x fuqia politika-konflikti-2013
 

Similar to Tregtia elektronike

BIZNESI ELEKTRONIK.docx
BIZNESI ELEKTRONIK.docxBIZNESI ELEKTRONIK.docx
BIZNESI ELEKTRONIK.docxBakiRexhepi5
 
Ligjërata e I - rë Hyrje në E-Biznes dhe E-Tregti.ppt
Ligjërata e I - rë Hyrje në E-Biznes dhe E-Tregti.pptLigjërata e I - rë Hyrje në E-Biznes dhe E-Tregti.ppt
Ligjërata e I - rë Hyrje në E-Biznes dhe E-Tregti.pptBakiRexhepi4
 
E-Bussines Ligjerata nr 1.
E-Bussines Ligjerata nr 1.E-Bussines Ligjerata nr 1.
E-Bussines Ligjerata nr 1.menaxheratinfo
 
BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Provime të zgjidhura)
BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Provime të zgjidhura)BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Provime të zgjidhura)
BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Provime të zgjidhura)fatonbajrami1
 
Detyre Kursi Tema : E- banking Erald Isaku & Ardit Novruzi
Detyre Kursi Tema : E- banking Erald Isaku & Ardit NovruziDetyre Kursi Tema : E- banking Erald Isaku & Ardit Novruzi
Detyre Kursi Tema : E- banking Erald Isaku & Ardit NovruziIng Ardit Novruzi
 
Detyre Kursi - Lider të platformave harduerike dhe Studimi i SI-ve të tyre. R...
Detyre Kursi - Lider të platformave harduerike dhe Studimi i SI-ve të tyre. R...Detyre Kursi - Lider të platformave harduerike dhe Studimi i SI-ve të tyre. R...
Detyre Kursi - Lider të platformave harduerike dhe Studimi i SI-ve të tyre. R...Durim Hysa
 
M-commerce and M-payments - Shqip
M-commerce and M-payments - ShqipM-commerce and M-payments - Shqip
M-commerce and M-payments - Shqipyllferizi
 
3.BR e-B - Java e tretë.docx
3.BR e-B - Java e tretë.docx3.BR e-B - Java e tretë.docx
3.BR e-B - Java e tretë.docxBakiRexhepi4
 
E-Qeverisja në Mobile Cloud
E-Qeverisja në Mobile CloudE-Qeverisja në Mobile Cloud
E-Qeverisja në Mobile CloudAi Sha
 
Marketing shërbimi web.de group
Marketing shërbimi  web.de groupMarketing shërbimi  web.de group
Marketing shërbimi web.de groupSokol Luzi
 
Prezantimi Ne Kosove 2008
Prezantimi Ne Kosove 2008Prezantimi Ne Kosove 2008
Prezantimi Ne Kosove 2008Ilirjan
 
sim.ppt presentation for having an open
sim.ppt presentation for having an opensim.ppt presentation for having an open
sim.ppt presentation for having an openhbrovina231573
 

Similar to Tregtia elektronike (20)

BIZNESI ELEKTRONIK.docx
BIZNESI ELEKTRONIK.docxBIZNESI ELEKTRONIK.docx
BIZNESI ELEKTRONIK.docx
 
Ligjërata e I - rë Hyrje në E-Biznes dhe E-Tregti.ppt
Ligjërata e I - rë Hyrje në E-Biznes dhe E-Tregti.pptLigjërata e I - rë Hyrje në E-Biznes dhe E-Tregti.ppt
Ligjërata e I - rë Hyrje në E-Biznes dhe E-Tregti.ppt
 
Ekonomia digjitale Bekim përgegjaj
Ekonomia digjitale Bekim përgegjajEkonomia digjitale Bekim përgegjaj
Ekonomia digjitale Bekim përgegjaj
 
E buissnesi
E buissnesiE buissnesi
E buissnesi
 
E-Bussines Ligjerata nr 1.
E-Bussines Ligjerata nr 1.E-Bussines Ligjerata nr 1.
E-Bussines Ligjerata nr 1.
 
Mediat sociale si marketing për biznesin
Mediat sociale si marketing për biznesinMediat sociale si marketing për biznesin
Mediat sociale si marketing për biznesin
 
BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Provime të zgjidhura)
BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Provime të zgjidhura)BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Provime të zgjidhura)
BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Provime të zgjidhura)
 
Detyre Kursi Tema : E- banking Erald Isaku & Ardit Novruzi
Detyre Kursi Tema : E- banking Erald Isaku & Ardit NovruziDetyre Kursi Tema : E- banking Erald Isaku & Ardit Novruzi
Detyre Kursi Tema : E- banking Erald Isaku & Ardit Novruzi
 
Detyre Kursi - Lider të platformave harduerike dhe Studimi i SI-ve të tyre. R...
Detyre Kursi - Lider të platformave harduerike dhe Studimi i SI-ve të tyre. R...Detyre Kursi - Lider të platformave harduerike dhe Studimi i SI-ve të tyre. R...
Detyre Kursi - Lider të platformave harduerike dhe Studimi i SI-ve të tyre. R...
 
M-commerce and M-payments - Shqip
M-commerce and M-payments - ShqipM-commerce and M-payments - Shqip
M-commerce and M-payments - Shqip
 
3.BR e-B - Java e tretë.docx
3.BR e-B - Java e tretë.docx3.BR e-B - Java e tretë.docx
3.BR e-B - Java e tretë.docx
 
Internet
InternetInternet
Internet
 
E-Qeverisja në Mobile Cloud
E-Qeverisja në Mobile CloudE-Qeverisja në Mobile Cloud
E-Qeverisja në Mobile Cloud
 
Marketing shërbimi web.de group
Marketing shërbimi  web.de groupMarketing shërbimi  web.de group
Marketing shërbimi web.de group
 
E-banking
E-bankingE-banking
E-banking
 
Prezantimi Ne Kosove 2008
Prezantimi Ne Kosove 2008Prezantimi Ne Kosove 2008
Prezantimi Ne Kosove 2008
 
sim.ppt presentation for having an open
sim.ppt presentation for having an opensim.ppt presentation for having an open
sim.ppt presentation for having an open
 
Cloud+computing
Cloud+computingCloud+computing
Cloud+computing
 
marketing mars 2015
marketing mars 2015marketing mars 2015
marketing mars 2015
 
Kastriot Blakaj
Kastriot BlakajKastriot Blakaj
Kastriot Blakaj
 

More from Valdet Shala

So kapitulli xiii komunikimi 2013
So kapitulli xiii komunikimi 2013So kapitulli xiii komunikimi 2013
So kapitulli xiii komunikimi 2013Valdet Shala
 
Ligjerata4 mesim praktik
Ligjerata4 mesim praktikLigjerata4 mesim praktik
Ligjerata4 mesim praktikValdet Shala
 
So kapitulli v 2013
So kapitulli v 2013So kapitulli v 2013
So kapitulli v 2013Valdet Shala
 
Prezantim 1 MSc Behrije Ramaj
Prezantim 1 MSc Behrije RamajPrezantim 1 MSc Behrije Ramaj
Prezantim 1 MSc Behrije RamajValdet Shala
 
Ligj 2 mimoza_luta
Ligj 2 mimoza_lutaLigj 2 mimoza_luta
Ligj 2 mimoza_lutaValdet Shala
 
Ligj 1 sisteme_informative_mimoza_luta
Ligj 1 sisteme_informative_mimoza_lutaLigj 1 sisteme_informative_mimoza_luta
Ligj 1 sisteme_informative_mimoza_lutaValdet Shala
 
So kapitulli i 2013
So kapitulli i 2013So kapitulli i 2013
So kapitulli i 2013Valdet Shala
 
Tema 2 klasifikimi i kostove dhe te ardhurave per vendimmarrje
Tema 2 klasifikimi i kostove dhe te ardhurave per vendimmarrjeTema 2 klasifikimi i kostove dhe te ardhurave per vendimmarrje
Tema 2 klasifikimi i kostove dhe te ardhurave per vendimmarrjeValdet Shala
 
Falimentimi dhe riorganizimi
Falimentimi dhe riorganizimiFalimentimi dhe riorganizimi
Falimentimi dhe riorganizimiValdet Shala
 
11. menaxhimi me_kapitalin_punues
11. menaxhimi me_kapitalin_punues11. menaxhimi me_kapitalin_punues
11. menaxhimi me_kapitalin_punuesValdet Shala
 
Përgaditje rreth testit shkurt
Përgaditje rreth testit shkurtPërgaditje rreth testit shkurt
Përgaditje rreth testit shkurtValdet Shala
 
Java 6 planafikimi finanicar
Java 6 planafikimi finanicarJava 6 planafikimi finanicar
Java 6 planafikimi finanicarValdet Shala
 
Java 1 planifikimi mikroekonomik
Java 1 planifikimi mikroekonomikJava 1 planifikimi mikroekonomik
Java 1 planifikimi mikroekonomikValdet Shala
 

More from Valdet Shala (20)

So kapitulli xiii komunikimi 2013
So kapitulli xiii komunikimi 2013So kapitulli xiii komunikimi 2013
So kapitulli xiii komunikimi 2013
 
Mesimi praktik 8
Mesimi praktik 8Mesimi praktik 8
Mesimi praktik 8
 
Sim 10
Sim 10Sim 10
Sim 10
 
Mesimi praktik 7
Mesimi praktik 7Mesimi praktik 7
Mesimi praktik 7
 
Mesimi praktike 5
Mesimi praktike 5Mesimi praktike 5
Mesimi praktike 5
 
Ligjerata4 mesim praktik
Ligjerata4 mesim praktikLigjerata4 mesim praktik
Ligjerata4 mesim praktik
 
Ligjerata 3
Ligjerata 3Ligjerata 3
Ligjerata 3
 
So kapitulli v 2013
So kapitulli v 2013So kapitulli v 2013
So kapitulli v 2013
 
Prezantim 1 MSc Behrije Ramaj
Prezantim 1 MSc Behrije RamajPrezantim 1 MSc Behrije Ramaj
Prezantim 1 MSc Behrije Ramaj
 
Ligj 2 mimoza_luta
Ligj 2 mimoza_lutaLigj 2 mimoza_luta
Ligj 2 mimoza_luta
 
Ligj 1 sisteme_informative_mimoza_luta
Ligj 1 sisteme_informative_mimoza_lutaLigj 1 sisteme_informative_mimoza_luta
Ligj 1 sisteme_informative_mimoza_luta
 
So kapitulli i 2013
So kapitulli i 2013So kapitulli i 2013
So kapitulli i 2013
 
Tema 2 klasifikimi i kostove dhe te ardhurave per vendimmarrje
Tema 2 klasifikimi i kostove dhe te ardhurave per vendimmarrjeTema 2 klasifikimi i kostove dhe te ardhurave per vendimmarrje
Tema 2 klasifikimi i kostove dhe te ardhurave per vendimmarrje
 
Falimentimi dhe riorganizimi
Falimentimi dhe riorganizimiFalimentimi dhe riorganizimi
Falimentimi dhe riorganizimi
 
11. menaxhimi me_kapitalin_punues
11. menaxhimi me_kapitalin_punues11. menaxhimi me_kapitalin_punues
11. menaxhimi me_kapitalin_punues
 
Përgaditje rreth testit shkurt
Përgaditje rreth testit shkurtPërgaditje rreth testit shkurt
Përgaditje rreth testit shkurt
 
Analiza e tregut
Analiza e tregutAnaliza e tregut
Analiza e tregut
 
Java 7 marketingu
Java 7 marketinguJava 7 marketingu
Java 7 marketingu
 
Java 6 planafikimi finanicar
Java 6 planafikimi finanicarJava 6 planafikimi finanicar
Java 6 planafikimi finanicar
 
Java 1 planifikimi mikroekonomik
Java 1 planifikimi mikroekonomikJava 1 planifikimi mikroekonomik
Java 1 planifikimi mikroekonomik
 

Tregtia elektronike

 • 2. Është procesi i blerjes dhe shitjes së mallrave dhe shërbimeve në rrugë elektronike. Ai përfshinë transaksionet që përdorin rrjetet, internetin dhe teknologji tjera digjitale.  
 • 3. Teknologjitë që operojnë përmes Internetit po lindin modele të reja biznesi që po ndryshojnë rrënjëshisht strukturat bazë funksionuese në kompanitë që për dekada kanë ecur mirë në treg. Për shembull, nga kompjuteri i shtëpisë mund të blini online muzikë, videokaseta, libra dhe një sërë gjërash të tjera, pa pasur nevojë të shkoni në dyqan pakice.
 • 4. Një numër kompanish, si amazon.com dhe eBay kanë hyrë në skenën tregtare për t’u kujdesur për nevoja të tilla. Vlera e IT-së dhe e Internetit gjendet në kapacitetin e tyre për të magazinuar, rifituar, analizuar dhe për të komunikuar informacione menjëherë, kudo, me kosto të papërfillshme.
 • 5. Nëse IT dhe Interneti duhet të vendosen në të njejtën kategori me revolucionet e mëparshme teknologjike duhet tu jepen përgjigje tri pytjeve kryesore.
 • 6. Sa rrënjësisht e ndryshon teknologjia jetën e përditshme? Sa u duhet bizneseve të riorganizojnë procesin e prodhimit për tu bërë më efiçiente dhe më pranë konsumatorit? Kush është impakti i teknologjisë së re në biznes në të gjithë ekonominë, qoftë duke lejuar që produktet ekzistuese të bëhen më efiçente, qoftë duke krijuar produkte tërësisht të reja?
 • 7. Disa prirje kyçe po lindin Kompanitë po transformohen në shkallë të madhe. Bizneset e themeluara po i nënshtrohen rindërtimit rrënjësor në strategji, stukturë dhe në proces që përmbushin nevojat e ekonomisë dixhitale.
 • 8. Për shembull, pothuaj të gjithë distributorët e automobilave në amerikë kanë futur menaxherë shitjesh me Internet. Roli i tyre është të caktojnë që më parë çmimin në Internet për klientët që kërkojnë të blejnë një automobilë specifik dhe të mos kenë përvojë blerjeje me telashe.
 • 9. Klientët po bëhen më të zgjuar dhe më kërkues. Me sasinë e madhe të informacionit në dispozicion ... Mund të qëndroni para kompjuterit dhe të lidheni me Autobytel-in dhe të kërkoni, të blini ose të shisni automobilë në bazë të kushteve specifike individuale.
 • 10. Biznesi po bëhet më i shkathët. Njohuria është pasuria kryesore. Bollëku i informacioneve dhe shpejtësia e komunikimit nënkuptojnë se shpikja e bazuar në këtë dije dhe shpejtësia do të jenë çelësi i suksesit të biznesit.
 • 11. Pse duhet të dini për E-Biznesin?
 • 12. Përdorimi i Internetit është duke u rritur më shpejtë se cilado teknologji tjetër në histori. Në mes të vitit 1993 dhe 1997, numri i kompjuterëve që janë lidhur në internet është rritur prej 1 milion në 20 milion. Në vitin 2001 rreth 250 milion. Një prej faktorëve me të cilin matet zhvillimi ekonomik i një vendi do të jetë edhe intensiteti i përdorimit të internetit.
 • 13.  Përdorimi i internetit zvogëlon:  Çmimin e komunikimeve,  Kohën që duhet për shitjen e mallit ose shërbimeve,  Mundëson dërgimin e shumë llojeve të informatave në format digjitale,  Zvogëlon koston e transportit, shpërndarjes etj.
 • 15. Tregtia elektronike Paraqet formën e biznesit kur transaksionet komerciale kryhen më shumë përmes përdorimit të teknologjisë të avancuar informatike se sa përmes përballjeve të drejtpërdrejta në tregje të caktuara. Para njëzetë e pesë vjetesh, vetëm kompanitë e mëdha kanë përdorur kompjuter. Për kompanitë mesatarisht të vogla, kompjuterët kushtonin shumë. Kjo gjendje ndryshoj, në vitet e hershme të tetëdhjeta të shekullit të kaluar, me paraqitjen e kompjuterëve personal.
 • 16. Evolucioni i tregtisë elektronike
 • 17. E-tregtia vepron në tri nivele: - BtekB, - BtekC dhe - BtekBtekC. Shpesh herë këto ju do t’i shihni të shkruara si: B2B, B2C.
 • 18. Në B2B - business to business Tregohet aftësia e shitjes elektronike, ose e këmbimit të informacioneve midis furnitorëve dhe konsumatorëve. Në B2B, transakcioni paraqet në mënyrë direkte, më tepër në mes të kompanive, se sa midis individëve.
 • 19. Disa nga përparësitë e shfrytëzimit të modelit B2B janë:  Menaxhimi i inventarit më me efektivitet,  Përshtatja dhe realizimi i kërkesave të klientëve në mënyrë më të shpejtë,  Distribuimi i produkteve dhe shërbimeve në treg më shpejtë,  Minimizimi i kostos së prodhimit,  Realizimi i kontratave me furnitorë me çmime më të lira.
 • 20. Në B2C - business to consumer Transakcioni ndodh drejtpërdrejtë midis biznesit dhe konsumatorit individual, duke përdorur faqet e Internetit dhe forma tjera elektronike. Karakteristikë është se duhet të ekzistojë një ueb faqe e kompanisë e cila i stimulon dhe motivon klientët me ofertat e veta.
 • 21. Disa nga përparësitë e B2C janë:  mundësohet qasja në zgjidhje më të gjerë të produkteve dhe të shërbimeve,  qasja në produkte me kosto më të ulët, kursim i kohës, kryerje më e shpejtë e transaksioneve, etj
 • 22. Në B2B2C, një biznes ofron një shërbim i cili i mundëson një biznes tjetër që të kontaktojë drejtpërdrejtë me konsumatorin. Shembull i mirë për këtë model (nivel) të fundit është ajo kur një prodhues i automobilit i mundëson konsumatorit të kërkojë personalishtë opcionet dhe specifikimet që i pëlqejnë për makinën e tij.
 • 23. Kur konsumatori të ketë bërë zgjedhjen, të cilën mund ta mbështesë prodhuesi, ai prapë shkon te shitësi (dileri), për përfundimin respektivisht për përmbylljen e transakcionit të shitblerjes.
 • 24.  Ju faleminderit per vemendje